hamilelikte kahvenin zararı varmı / Kadın Hastalıkları - Hamileyken Çay/Kahve İçmenin Zararı Var Mı? - funduszeue.info

Hamilelikte Kahvenin Zararı Varmı

hamilelikte kahvenin zararı varmı

Hamilenin kafein tüketmesi bebeğe zarar verir mi?

Sorulara Dön
Hamilelerin kafein tüketmesi tavsiye edilmemekte. Ancak bunun gerekçesi nedir? Dayanağının ne kadar sağlam olduğu, kafein tüketiminin bebeğe etkileri ve tüketilebilecek miktar hususlarında bilgi verebilecek olan var mı?

görüntülenme

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Zeynep Özen
Fen Bilgisi Öğretmenliği 4.Sınıf Öğrencisi

Kafeinin hiçbir besin değeri yoktur. Aksine beyini uyarıcı ve bağımlılık yaratıcı etkileri vardır. Gün içerisinde iki fincan kahve, bir kutu kola ya da biraz çikolata yediğinizde mg kafein almış olursunuz. Yani hamileler çok fazla çay-kahve içmemeli ve çikolata, kola gibi şeylerden uzak durmalı diyebiliriz.

Vücuda mg kafein alındığında bebeğe kan gönderen plasentanın içindeki akım % 25 azalmakta ve kafein de bebeğe geçmektedir. Kafein, doğada en az 63 bitkinin tohumlarında ve yapraklarında bulunan bir maddedir. Kafein içeceklerle alındığında hızla vücuda geçmekte ve plasenta aracılığı ile bebeğe gitmektedir. Kafeinin kalp ve dolaşım sistemi ile sinir sitemi ve davranışlar üzerindeki etkisi, bebeklerde de görülebilir. Bebek ne kadar küçük ise kafeini vücuttan atma yeteneği de o kadar azdır. Kahve anneye çarpıntı yapmayabilir, fakat anne karnındaki bebeğin kalp atışı ya da solunumunda hızlanmalara neden olabilir.

Kafein, bebeğin beyin gelişimini de olumsuz etkiler. Bebeğin, doğumdan sonraki hayatında unutkanlık ve öğrenme güçlüğü yaşamaması için uzmanlar annelerin kafeinden mümkün olduğunca uzak durmaları gerektiğini söylerler. Hamilelikte vücudun demir gereksinimi artar. Kafein özellikle yemekten sonra tüketildiğinde, demir emilimini %40 oranında azaltır. Günde mg kafein alındığında bebek kilosundaki azalma gr olmaktadır.

görüntülenme

Kaynaklar

  1. yok. Hamilelikte Kafeinin Zararları. (15 Mayıs ). Alındığı Tarih: 14 Mart Alındığı Yer: ilkadımlarım

    Hamileyken kahve keyfine ara vermeyin

    GÜNDE MG’A KADAR KAFEİNİN ZARARSIZDIR

    Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, hamilelik dönemi boyunca günde mg’a adar alınan kafeinin bebeğe zararı yoktur. Bu oran günde yaklaşık 2 fincana denk gelse de bizim düşüncemiz bir bardak kahvenin kafi geleceği yönündedir. Çayda ise kafein miktarı kahvenin yarısı olduğuna göre günde bardak çay içmemin bebeğe bir zararı yoktur.

    KAHVE VE ÇAY ÇEŞİTLERİNDEKİ KAFEİN MİKTARI:

    • 1 fincan filtre kahve : mg
    • 1 fincan espresso : mg
    • 1 fincan cappuccino: mg
    • cc hazır kahve : 60 mg
    • 2 gram Nescafe® ile hazırlanan kahvede: gram kafein bulunur
    • 1 fincan Türk kahvesi : 60 mg
    • cc Dekafeine (kafeini alınmış) kahve : 5 mg
    • 1 fincan siyah çay: 40 mg
    • 1 fincan yeşil çay: 20 mg

    HAMİLEYKEN İÇİLEN KAHVE… 

    Hamilelik süresince kahve içmek üzere birçok araştırma yapılmıştır. Vücuda alınan kafein oranının, bebek gelişimini hangi mekanizmayla etkilediği ortam olarak saptanamamaktadır. Anne adaylarının; fiziksel, biyolojik, metabolik, çevresel ve genetik etkenleri oldukça değişkendir. Bu sebeple bu sorunun cevaplanması zordur. Ancak yapılan araştırma sonuçları göstermiştir ki hamileyken kahve içmenin Anne karnında gelişim geriliği (SGA) %10 oranında artış görülmüştür.

    FAZLA MİKTARDA KAFEİN…

    Araştırmalar gösteriyor ki, kafeinin, olarak idrarla kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum gibi minerallerin atımını da attırıyor. Fazla miktarda kafein alımının kalsiyum emilimini olumsuz yönde etkilediği bulunmuştur. Bu nedenle kafein osteoporoz oluşumunda primer bir risk faktörü olarak kabul edilmiştir.

    KAFEİNSİZ KAHVELER NE KADAR GERÇEK?

    Yapılan birçok araştırma göstermiştir ki, hamilelik döneminde vücuda alınan kafein miktarı hamilelik sürecini olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle düşük riski de dahil olmak üzere bebeğin gelişimi üzerinde sorunlara yol açabiliyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta daha önce de dediğimiz gibi alınan kafeinin miktarıdır.

    Piyasada birçok kafeinsiz kahve markası mevcut. Birçok hamile kafeinin zararlı olabileceği gerekçesiyle bu kahvelere yönelebiliyor. Kafeinsiz kahvelerin hamilelik üzerinde yarattığı etkiler üzerine şu an için kesinleşmiş bir bilgi mevcut değil. Ancak Amerikan Kalp Derneği’nin yaptığı bir araştırma, kafeinsiz kahvelerin kötü kolestrolü yükselten proteinin daha fazla üretilmesine sebep olduğunu göstermiştir.

    HAMİLELİK DÖNEMİNDE KAHVE İÇMEK HANGİ DURUMLARDA SAKINCALIDIR?

    Uyku problemi yaşayan kişiler, hipotiroidi olan kişiler ve kalsiyum eksikliği olan kişilerin kahve içmeleri sakıncalı olabilir.

    PEKİ, EMZİRİRKEN KAHVE İÇİLİR Mİ?

    Kafeinin vücut üzerinde bazı etkileri vardır. Bu etkiler genellikle uykusuzluk, gerginlik olarak kendini gösterir. Emziren annenin belirlenen ölçünün üstünde kafein alması, bu kafeinin emzirme yoluyla bebeğe geçmesine sebep olur. Özellikle erken doğan bebekler çok az miktarlardaki kafeine karşı bile fazla duyarlıdırlar. Bu durum hem bebeğin sağlığına hem de yetişkinlerde görülen etkilerin bebekte görülmesine sebep olur. Yani bebeğin sürekli ağlaması, geceler boyu uyumamasının sebebi annenin içtiği kahvenin süt yoluyla bebeğe geçmesinden kaynaklanıyor olabilir.

    Ayrıca günde ml’den fazla kahve tüketmek anne sütündeki demir konsantrasyonunu azaltabilir ve bu durum bebeklerde demir eksikliğine yol açabilir. Bu durumda yapmanız gereken kahveyi tamamen hayatınızdan çıkarmak değildir. Ölçülü tüketmektir. Yukarıdaki oranları göz önüne alarak günde mg’a kadar kahve içebilirsiniz. 

    HAFTA HAFTA GEBELİK

    False

Hamilelikte kahve içmek zararlı mı?

Photo by: Alper Mumcu

Hamilelik sırasında kahve içilip içilemeyeceği çok sık sorulan soruların başında gelir. Çoğu kişi bir bebek beklerken çay ve kahve gibi zararli olduğu düşünülen içecekerin içilmesinin yasak olduğunu zanneder. Hamile kadınların etraflarındaki kişiler örneğin eşleri ve aile büyükleri de bu tür içecekleri tüketmemeleri konusunda uyarırlar.

Ancak bu inanışlar doğru değildir. Hamileliğin seyri sırasında pekçok maddede olduğu gibi çay ve kahve de aşırıya kaçmadan tüketilebilir.

Kahve tüm toplumlarda önemli bir yere sahiptir. Batılı toplumlarda genelde hazır kahveler daha çok tüketilirken Türk Kahvesi olarak anılan kahve hazırlanış şekli ülkemizde çok daha yaygındır.

Son dönemlerde uluslararası kahve zincirlerinin de pazara girmesi ile pekçok değişik türü hem günlük konuşma dilimize girdi hem de damaklarımızda tadını bırakmaya başladı.

Arabistan yarımadasından dünyaya yayılan ancak daha sonraları Latin Amerika ülkelerinin daha iyi bilinen en büyük üreticiler konumuna geldiği kahve Türkler için ayrı bir öneme sahiptir. Hazırlanışı, içimi ve sonrasında bakılan falı ile törensel bir özelliği olan kahve edebiyatta da ihmal edilmemiş hem pekçok şarkı ve şiire konu olmuş hem de o en iyi bilinen deyimlerden biri olan

&#;Gönül ne kahve ister ne kahvehane
Gönül sohbet ister kahve bahane&#;

sözünün doğmasına vesile olmuşfunduszeue.info olmanız bu keyiften mahrum olmanız gerektiği anlamına gelmez. Kahvenin pekçok kişinin hamilelikte içilmesinden endişe duymasına neden olan özelliği içerdiği kafeindir. Uyarıcı ve keyif verici bir madde olan kafein kahvede bol miktarda bulunur. Ancak gerek kahvenin yetiştiği ağaçtan satışa sunuluncaya kadar geçirdiği evreler gerekse pişiriliş şekli içerdiği kafein miktarları üzerinde önemli rol oynar.

Tüm dünyada en çok tüketilen kahve türlerinden biri olan granül kahve (ya da yaygın ama yanlış kullanılışı ile nescafe) 1 fincanında yaklaşık mg kafein içerirken daha yoğun olduğu düşünülen Türk kahvesinin bir fincanında 60 mg kafein bulunur. Sert olarak tanımlanan espresso ise en az kafein içeren kahve türlerinden birisidir.

Yapılan araştırmalar hamilelik sırasında günde mg&#;dan daha az alınan kafeinin anne adayı ve bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını göstermektedir.

Bu nedenle hamile olmanız kahve içmekten vaz geçmeniz anlamına gelmez. Eğer Türk kahvesi tiryakisi iseniz günde fincan kahve ile herhangi bir zarar görmeniz çok uzak bir olasılıktır.

Ancak gebelik sırasında beslenmedeki altın kural olan aşırıya kaçmama konusunu unutmamak gerekir.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.