kombi ve petek kullanımı / Peteklerde Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır? – İstanbul Tesisat

Kombi Ve Petek Kullanımı

kombi ve petek kullanımı

Onlara Her Zaman İhtiyaç Var: Yazın Kombi Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nasıl ki “klima” denildiğinde akıllara yaz ayları geliyorsa “kombi” de ise kış aylarına çağrışım yapıyor. Oysaki kombiler de klimalar gibi, seçilen modlar sayesinde hem yaz hem de kış aylarında kullanılabiliyorlar. Peki, yaz mevsiminde hiç yardım almadığınızı düşündüğünüz kombileri kullanırken dikkat etmeniz gerekenleri merak ediyor musunuz? Haydi o zaman, yaz mevsiminde kombi kullanımı hakkındaki önemli detayları sıralamaya başlayalım.

Kombi Nedir?

TDK’da kombi, “Isıtmada kullanılan yakıtı düzenli ve ayarlı biçimde yakan araç.” şeklinde tanımlanıyor. Fakat kombinin görevi sadece alanın havasını ısıtmak değil; musluklarımızdan akan suyu ısıtma konusunda da kombilerden yardım alıyoruz. İşte bu daha arka planda kalan su sıcaklığını ayarlama görevi ise kombilere yılın dört mevsiminde ihtiyaç duymamızı sağlıyor. Bu arada eğer bir kombi almayı düşünüyorsanız “Onsuz Ev Düşünülemez: Kombi Nasıl Seçilir?” yazımızı okumanızı öneririz. Bu sayede kombi seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar ve kombi tipleri hakkında detaylı bilgi alabilir, dolayısıyla daha sağlıklı bir satın alma kararı verebilirsiniz.

Yazın Kombi Kapatılır mı?

Evet, artık soğuk kış ayları geride kaldı. Durum böyle olunca oda sıcaklığını yükseltmenize gerek yok. Bu dönemde “Yazın kombi nasıl kullanılır?” sorusunun yanı sıra “Yazın kombiyi kapatmak gerekli mi?” sorusunun cevabını aradığınızı da biliyoruz. Sizi bekletmeyelim ve bu sorunun yanıtını verelim…

Elbette enerji tasarrufu yapmak için kombinizi kapatmayı düşünebilirsiniz. Fakat kombiyi kapattığınızda, kombinizin evinizin musluklarından akan suyu ısıtma görevini yerine getirmesini de engellediğinizi unutmamalısınız. Burada yapılması gereken ise kombilerin yaz konumunu ayarlamak.

yazin-kombi-kapatilir-mi.

Kombi Yaz Konumu ve Kombi Kış Konumu Nedir?

Klimalarda olduğu gibi kombilerde de yaz ve kış aylarında kullanılabilecek iki ana mod bulunur. Kombilerde kış konumu hem petek suyu sayesinde yaşam alanlarını ısıtırken hem de musluklardan akan suyun ısınmasını sağlar. Yaz konumunda çalışan kombi ise sadece kullanacağınız suyun ısınması yani sıcak su sunma konusunda destek olur.

Kombi Yaz Konumu Nasıl Ayarlanır?

“Kombi konumu nasıl değiştirilir?” sorusunun cevabını arıyorsanız cevapların kombi markalarına hatta modellerine göre farklılık gösterebileceğini belirtelim. Hatta bazı kombilerde “güneş” bazılarında ise “musluk” sembolü yaz konumunu belirtiyor. Bu nedenle kombinizi yaz konumuna nasıl getirebileceğiniz hakkındaki en doğru bilgiyi, kombinizin kullanım kılavuzundan ya da kombi markanızın çağrı merkezinden edinebileceğinizi söyleyebiliriz.

Kombinin Yer Aldığı Nokta Yaz Aylarında da Önemli

“Kombili Evler İçin Bilmeniz Gereken 4 Temel Bilgi” yazımızda da bahsettiğimiz gibi kombinizi korumasız bir şekilde konumlandırmak sağlıklı bir uygulama değil. Soğuk hava ve yağmur gibi hava koşullarından olumsuz etkilenebilen kombiler için güneş ışınları da oldukça tehdit edici. Bu nedenle kombilerinizi balkonlarda kabinli bir şekilde konumlandırmalısınız.

yaz-mevsiminde-kombi

Yaz Sonrasında Kombi Bakımı Yaptırmayı İhmal Etmeyin

Hem kombinizin fazla enerji tüketmemesi ve bütçenize yük olmaması hem de güvenliğiniz için kombi bakımına özen göstermelisiniz. Yaz aylarının sonunda yani kombinizi daha aktif bir şekilde kullanacağınız kış aylarından önce kombi bakımınızı yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Bu arada eğer kombiniz ile ilgili bir sorun yaşıyorsanız “Belki de Servis Çağırmanız Gerekmez: Kombi Arızaları ve Çözümleri” yazımızın size yardımcı olabileceğini belirtmeden geçmeyelim.

En İyi 5 Termosifon, Şofben, Su Isıtıcısı ve Kombi adlı yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

Güvenli ve keyifli bir yaz dileriz!

Petekler Nasıl Açılır, Nasıl Kapatılır?

Gerek merkezi sistemlerin gerekse de kombilerin vazgeçilmez elemanı olan petekler, yaşam alanlarımızda ısınmamızı sağlayan iklimlendirme elemanlarındandır. En yaygın olarak duyduğumuz kalorifer peteği; merkezi ısıtma sistemlerinde sıcak su dolaştırılarak ısıtmanın sağlandığı radyatör panellerinin adıdır. Kalorifer peteği imal edildiği malzeme ve benzediği şekillere göre çeşitli isimlerle bilinmektedir. Başlıca radyatör tipleri şu şekildedir: Döküm radyatör, dilimli çelik radyatör, panel radyatör, levha tipi çelik radyatör, alüminyum radyatör ve sadece elektrikli ısıtmada kullanılan elektrikli yağlı radyatör. Radyatör ismiyle de adlandırılan peteklerin kullanımında bilinmesi gereken birtakım noktalar yer almaktadır. Örneğin; petek nasıl açılır, ne tarafa doğru kapatılır, reglaj ayarı nasıl yapılır soruları gibi. Petek kullanımını daha verimli gerçekleştirebilmeniz için bu sorular ve daha fazlasına yazımızda yanıt verdik. Petek kullanımı ile ilgili mutlaka bilinmesi gereken noktalara gelin hep birlikte bakalım!

Petekler Nasıl Açılır?

Havaların soğumasıyla birlikte petekleri açmanızın vakti gelmiş demektir. Kalorifer peteklerini doğru bir şekilde açarak evinizin en iyi şekilde ısınmasını sağlayabilirsiniz.

  • Termostatik petek vanaları saat yönünün tersine yani sola doğru çevirdiğinizde açılır.

Eğer petekleri doğru bir şekilde açmış olmanıza rağmen radyatörlerde ısınma meydana gelmiyorsa peteklerin bakımının yapılması gerekiyor olabilir. Kombi petek sistemi zamanla balçık ve çamur oluşturur bundan dolayı petekleriniz tam verimli ısıtmak yerine bölgesel olarak ısınır. Böyle bir durumda hem eviniz arzu ettiğiniz şekilde ısınmaz hem de kombinin sürekli devreye girmesi sebebiyle yakıt maliyetleriniz artar. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız petek bakımını yaptırarak tüm bu sorunlardan kurtulabilirsiniz.

Petekler Nasıl Kapatılır?

Petekler Nasıl Kapatılır?

Petekler nasıl açılır sorusu kadar merak edilen bir başka soru da kalorifer peteği nasıl kapatılır sorusu. Kalorifer peteğini havaların ısınmasıyla birlikte kapatabileceğiniz gibi kışın da bazı odalardaki petekleri kapatabilirsiniz. Örneğin; eğer eviniz merkezi ısıtma ile ısınıyorsa ve kış aylarında ev çok sıcak oluyorsa dilediğiniz odaların peteklerini kapatabilirsiniz.

Kullanılmayan petekler nasıl kapatılır?

  • Termostatik petek vanaları kadran 0’ı gösterecek şekilde saat yönünde döndürülerek kapatılır.
  • Termostatik vana yoksa radyatörün sağ tarafında yer alan ikinci vanayı bulup daha fazla dönmeyene kadar saat yönünde çevirerek de petekleri kapatabilirsiniz.
  • Eğer vana kapağında vida varsa bir tornavida yardımıyla vidayı gevşetene kadar saat yönünde ters çevirin. Çünkü kilitli vanalar, çevrilmeye çalışıldığında hiçbir şeye etki etmeyen kapaklara sahiptir. Altındaki gerçek vanaya ulaşmak için vidayı çıkardıktan sonra kapağı da çıkartın. Kapağı çıkardıktan sonra vanayı bir pense kullanarak saat yönünde çevirerek peteği kapatmış olursunuz.

Bunları Unutmayın!

>>> Vananın üzerindeki metale çıplak elle dokunmayın zira vana sıcak olabilir.

>>> Herhangi bir peteği kapatmak istediğinizde sadece bir adet radyatör vanasını kapatmanız yeterlidir. Çünkü peteklerin çalışması için ikisinin de açık olması gerekir.

>>> Evinizdeki bir peteğin vanasını kapatsanız dahi diğer petekler normal şekilde çalışmaya devam eder.

Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır?

Petekler nasıl açılır kapanır artık biliyorsunuz. Petek kullanımında bilmeniz gereken bir başka ayar da reglaj ayarı. Peteklerin eşit şekilde ısınmasını sağlayan ve kombi petek vanalarını kapatıp açarak yapılan basit bir ayarlama olan reglaj ayarı aynı zamanda doğalgaz sarfiyatını da azaltır.

Petek Reglaj Ayarı Aşamaları

  • Peteklerde reglaj ayarı yapmak için öncelikle kombinizin açık olduğundan emin olun.
  • Evde bulunan tüm kalorifer peteklerinizin alt ve üst vanalarını tamamen açın.
  • Evinizdeki bütün petekleri; kombiye en yakın olandan başlayarak, en uzak olana doğru sıralayın. Yaptığınız bu sıralama aynı zamanda peteklerinizi en çok ısınandan en az ısınana doğru sıralamanızı sağlar. Çünkü kombiye en yakın olan petek her zaman en çok ısınan petektir.
  • Bu sıralamanın ardından en çok ısınan peteğinizin (1. sıradaki peteğin) su giriş vanasını yani üst vanayı tamamen kapatın. Kapatma işleminin saat yönüne çevrilerek yapıldığını unutmayın!
  • Daha sonra kapattığınız bu vanayı bu kez 1 cm kadar (1 tur değil dikkat edin) çevirin. (Saat yönünün tersine doğru.)
  • Bu işlemden sonra en çok ısınan ikinci peteğinizin vanasını 2 cm kadar açın.
  • Tüm bu işlem son peteğe kadar bu mantıkla devam etmelidir.
  • En az ısınan 8. peteğe gelindiğinde ise bu peteğini su giriş vanası (üst vana) tamamen açık bırakılmalıdır.

Tüm bu ayarlamaları yaptıktan sonra yaklaşık 10-15 dakika kadar bekletin ve kalorifer peteklerini tekrar kontrol edin. Eğer hepsi eşit şekilde ısınmamışsa ufak ayarlamalarla eşitlemeye çalışın. Bunun için kalorifer peteğinin sıcaklığına göre üst vanaları biraz daha açarak en ince ayarı tutturabilirsiniz. Peteklerin hepsinin eşit şekilde ısındığına emin olduğunuzda reglaj ayarını doğru bir şekilde yapmışsınız demektir.

Reglaj Ayarı Tasarruf Sağlar mı?

Petek reglaj ayarının yapılmasındaki amaç evin bütün kısımlarını eşit şekilde ısıtmaktır. Reglaj ayarı yapmak, doğalgaz sarfiyatını azaltır ve tasarruf sağlar.

Eviniz ya da işyeriniz için aradığınız en kaliteli, şık ve dekoratif radyatör modelleri Alarko’da sizleri bekliyor! Alarko radyatör çeşitlerini ve fiyatlarını hemen keşfedin!

Son Güncellenme:

Kombi kullanımı pek çok insan tarafından bilinmekte olan bir konudur. Ancak hayatında ilk kez kombi kullanacak olanlar için kombi nasıl açılır? Kombi nasıl çalıştırılır, nasıl ayarlanmalıdır? şeklindeki soruların yanıtları çok büyük önem taşımaktadır.

Kombi Nasıl Açılır?

Kombiler ilk kez çalıştırılacakları zaman öncelikle su basınç bar ayarları kontrol edilir. Ardından gaz vanasının açık olup olmadığı kontrol edilir. İlk açılışta barın 1,5 olması ve gaz vanasının da açık olması gerekir. Tüm bu kontrollerin ardından kombiye gelen şalterin açık konuma getirilmesi gerekir. Sonrasında kombinin sahip olduğu tuş kombinasyonun niteliğine göre kombinin açılma işlemi gerçekleştirilir.

Kombi Nasıl Çalıştırılır?

Kombilerin çalıştırılma şekilleri marka ve modele göre biraz farklılık gösterse de dikkat edilmesi gereken bazı ortak noktaların varlığı söz konusudur. Bir kombi çalıştırılmadan önce dikkat edilmesi gerekli olan ilk husus kombi su basınç göstergesinin 1,5 barda olmasıdır. Su basıncı 1 barın altında olması durumunda kombi çalışmaz. Bu durumda kombinin çalışması için su basılması gerekmektedir.
.
Kombi açılırken dikkat edilmesi gereken bir başka önemli husus gaz vanasının açık olmasıdır. Gaz vanasının kapalı olması durumunda kombi yine çalışmaz. Kombi yanında yer alan gaz vanası açık ve kombi ve çalışmıyor ise dış kapı önündeki Gaz saati vanasının açık olması gerekir.

Kontrollerin tamamlanmasının ardından kombi cihazı çalıştırılır. Kombi çalışmaya başlayacaktır. Kombinin LCD Ekranında Kalorifer sembolü ve Çeşme sembolü bulunuyorsa kombi cihazınız her 2 konumda çalışacaktır. Bu durumda Kombi Kış Modun’da demektir. Kombinin LCD Ekranında Petek sembolü üstü çizili durumdaysa ve yalnızca musluk sembolü bulunuyorsa ise Kombi Yaz konumunda demektir ve sıcak su için çalışır.

Kombi Nasıl Ayarlanmalıdır?

Kombi kullanmak esasında oldukça kolaydır. Günümüzde üretilmekte olan birçok cihaz kullanıcı dostu kontrol panelleri ve arayüz tasarımları ile kullanıcıya önemli kolaylık sağlayan bir tasarıma sahiptir.

Haberin Devamı

Kombilerin üzerinde çoğunlukla led ışıklandırmayla ayrışan kontrol paneli üzerinden gerekli tüm ayarları kolaylıkla yapabilmek mümkün olmaktadır.

Bütün kombilerde en çok gereksinim duyulan birkaç kombi ayarını saymak gerekirse bunlar; basınç ayarı, ısı ayarı ve mevsim ayarı gibi birkaç farklı fonksiyon olmaktadır. Bu ayar seçeneklerinden kullanım ihtiyacınıza uygun olanını kolaylıkla seçerek ayarlama işlemini yapabilirsiniz.

Kombi Bakımı ve Petek Temizliği

Açıklama

Petek temizliği her iki yılda bir yapılmasını tavsiye ediyoruz. Müşterilerimiz bizi aradıkları zaman peteklerinin yarısının sıcak yarısının soğuk olduğunu dile getirerek şikayetlerini bildirirler. Bunu sebebi peteklerin zaman içerisinde paslandığını ve biriken tortular nedeni ile sıcak suyun bütün bölgelere ulaşmasını engeller. Peteklerin ısınmamasına neden olur. Bu durum peteklerin temizlik zamanı geldiğine işarettir. Kombi petek temizliği esnasında eviniz ve işyeriniz hiçbir şekilde kirlenmez. Temizliği yapılmayan petekler zamanla delinir ve buda sizin için daha masraflı hale gelir.

Kombi Petek Temizliği Nasıl Yapılır?

Kombi petek temizliğine başlamadan önce kombi cihazı kapatılır.

Tesisatın içerisindeki su boşaltılır.

Su boşaltım esnasında banyo, balkon veya mutfakta bulunan tahliye boruları kullanılır.

Tahliye vanası yoksa radyatörde bulunan purjör vanasından peteklerdeki su boşaltılır.

Petek temizleme makineleri petek veya havlu panlar sökülerek tesisata bağlanır.

Banyo tesisatı tercih etmemizin sebebi temiz su musluğu ve kirli su giderine ihtiyaç olmasıdır.

Makine bağlantıları yapıldıktan sonra bütün petekler açık bir şekilde 10 dakika kadar makine çalıştırılır.

Temiz su musluğu açılarak makineye temiz su alınır.

Makineden temiz tesisata basılarak kaba pisliklerin atılması sağlanır.

Tesisattaki kaba pislikler atıldıktan ve temiz su ile doldurulduktan sonra tahliye ve temiz su dolum hortumları çıkartılır.

Makine ve tesisat içerisindeki su 30-40 °C ye kadar ısıtılır.

Peteklerin büyüklüklerine göre hesaplanarak yeteri kadar petek temizleme kimyasalı eklenir.

Petek Temizleme Kimyasalını ekledikten sonra suyla karışması için bütün petekler açıkken 8-10 dakika makine çalıştırılarak sirkülasyonu yapılır.

Kimyasal tesisata yayıldıktan ve suyun sıcaklığı ayarlandıktan sonra tesisattaki bütün peteklerin vanalarını kapatıyoruz.

Tek bir peteğin vanası açılarak temizlik işlemini yapıyoruz.

Bütün peteklere sırası ile aynı işlemi uyguluyoruz.

Bütün petekler temizlendikten sonra durulama işlemine geçiyoruz.

Durulama işlemine başlamadan önce petek temizleme makinesi temizlenir.

Temiz su basılar ak kimyasallar ve kirli su atılır.

Tesisata temiz su beslenmesi bittikten hemen sonra koruma kimyasalı ilave edilir.

Sistemi kombiye bağlamadan önce kombinin filtresini temizliyoruz.

Kombiyi çalıştırdıktan sonra peteklerin havasını alarak ısınmasını kontrol ediyoruz.

Kombi petek temizliğinin tamamlanması ortalama 1 saat sürmektedir.

Kombi Petek Temizliği Yapılmazsa Ne Olur?

Kombilerinize bakım yaptırmadığınız zaman verimi düşer ve buna bağlı olarak doğalgaz tüketimi artar. Zamanla biriken tortular tesisatınızın delinmesine sebep olur.

Kombi Petek Temizliği Fiyatları

Kombi petek temizliği fiyatları kullanılan petek sayısına göre değişiklik gösterirler. Doğru Tamir i arayarak petek temizliği, kombi bakımı, tamiri, onarımı için detaylı bilgi alabilir ve servis talep edebilirsiniz.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası