istanbul yapılacak aktiviteler / İstanbul'da yapılacak en güzel 40 aktivite | ENUYGUN

Istanbul Yapılacak Aktiviteler

istanbul yapılacak aktiviteler

Pazartesi günler kapalı

  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >
  • Kapalıçarşı&#;da Tarihi Hanlar Arasında Kaybolun

    Kapalıçarşı

    Burası Neresi? Dünyanın hem en büyük hem de en eski çarşılarından biri olan Kapalıçarşı, İstanbul’un Fatih ilçesinde, Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer alıyor. Yıl içerisinde ortalama 91 milyon turist tarafından ziyaret edilen Kapalıçarşı, bu oranla dünyanın en çok turist çeken noktalarından biri olma özelliğine sahiptir.

    Kapalıçarşı’da yaklaşık 4 bin dükkan ve 14 han hizmet vermektedir. Çarşının inşasına Fatih Sultan Mehmet Han’ın isteği üzerine yılında başlanmış; asıl büyük çarşı ise Kanuni Sultan Süleyman tarafından ahşap olarak inşa ettirilmiştir.

    Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde Kapalıçarşı’dan şöyle bahsetmiştir: “…İstanbul’un kalabalık ve seçme yerinde, Osmanoğulları’nın büyük hazinesidir ki güya kahkaha kalesidir. Bütün sefere gidenlerin, vezirlerin ve âyanın malları buradadır ki yeraltında nice yüz demir kapılı mahzenleri vardır… Doğuya açılan kuyumcular kapısı vardır ki bu kapı üzerinde kanatlarını açmış korkunç bir kuş sureti vardır… Bu sureti kapıya nakşetmekteki amaç şuydu: Kazanç denilen şey havaya uçan vahşi bir kuştur. Eğer bu kuşu nezaketle avlayabilirsen bu bezistanda kâr edebilirsin!

    Neden Gitmeliyim? Kapalı Çarşı’ya giriş için 22 ayrı kapı bulunmaktadır. Bunlardan en büyükleri Beyazıt, Çarşıkapı, Çuhacıhan, Kuyumcular, Mahmutpaşa, Nuruosmaniye, Örücüler, Sepetçihan, Takkeciler, Tavukpazarı ve Zenneciler olup; en çok kullanılan kapılar ise Beyazıt ve Nuruosmaniye kapılarıdır. Çarşı iki ana cadde boyunca uzanmaktadır. Bunlardan ilki Sandal Bedesteni’ne ev sahipliği yapan Kalpakçılar Caddesi olup; Nuruosmaniye ve Beyazıt kapılarını birbirine bağlamaktadır.

    İkincisi ise içinde Şark Kahvesi ve Kapalıçarşı’da esnafın sabah işe başlamadan önce beraber dua ettikleri iki alandan birinin bulunduğu Yağlıkçılar Caddesi’dir. Cadde, Çarşıkapı ve Örücüler kapılarını birbirine bağlamaktadır. Kapalıçarşı’da her sokak esnaf gruplarına göre ayrılmıştır. Bundan ötürü sokak isimleri Hasırcılar, Kilitçiler, İpekçiler, Sarraflar, Kürkçüler, Varakçılar, Yorgancılar, Aynacılar, Çuhacılar, Terlikçiler, Fesçiler ve Kaşıkçılar gibi meslek gruplarından oluşmaktadır.

    Kapalıçarşı içerisinde Sandal Bedesteni ve Cevahir Bedesteni (İç Bedesten) gibi alanlar bulunmaktadır. Eski Türkçede Bezzazistan olarak anılan ve içinde bez satılan yer anlamına gelen Bedesten, günümüzde; kumaş, mücevher, silah ve benzeri değerli eşyaların satıldığı kapalı çarşı anlamında genel bir terim olarak kullanılmaktadır.

    Kaçırmayın!

    Kapalıçarşı’nın en ünlü hanı ise Nuruosmaniye kapısının girişinde sağdan ikinci sokağın sonunda bulunan Zincirli Han’dır. Bu tarihi han, turistlerin bolca fotoğraf çekip, vakit geçirdiği popüler noktalardan biridir. Kapalıçarşı’nın en meşhur ürünlerinin başında ise çiniler, kumaşlar, halı ve kilimler, antikalar ve deriler gelmektedir. Kapalıçarşı&#;nın tümünü gezebilmek için 2 &#; 3 saatinizi ayırmalısınız!

    Galata Mevlevihanesi&#;ni Keşfedin!

    Galata Mevlevihanesi

    Burası Neresi? İstanbul’un ilk Mevlevihanesi olan Galata Mevlevihanesi, yılında, II. Bayezid döneminde, Afyon Mevlevihanesi Şeyhi Divane (Semai) Mehmed Dede tarafından kurulmuştur. İskender Paşa’nın Galata sırtlarındaki av köşkü üzerinde kurulan Mevlevihane, Beyoğlu semtinde Yüksekkaldırım’a inen yokuşun başında yer almaktadır.

    Türk kültürüne etkileri büyük olan Mevlevihaneler, yüzyıllar boyunca musiki ile bilimi bir arada kaynaştıran kurumlardan biri olmuştur. Öyle ki mevlevihanelerde toplanan birçok kişi, güzel sanatların her bir dalında öğrenim görmüş; alanlarında kendilerinden söz ettirmeyi başarmışlardır.

    Neden Gitmeliyim? yılına kadar faaliyetlerine devam eden Galata Mevlevihanesi, Sultan III. Mustafa zamanında bir yangın faciası atlatmış; yine aynı sultan tarafından bugünkü haliyle yeniden inşa ettirilmiştir. yılından bu yana müze olarak hizmet veren Galata Mevlevihanesi, semahane, derviş hücreleri, şeyh dairesi, hünkar mahfili, bacılar kısmı, kütüphane, sebil, muvakkithane, mutfak, türbeler ve hazine gibi bölümlerden oluşmaktadır. Galata Mevlevihanesi sekizgen planlı yapısıyla yüzyıl Barok mimarisinin en güzel örneklerinden birini teşkil etmektedir.

    Kaçırmayın! Türk musiki aletleri ile Mevlevi kültürüne ait eserlerin sergilendiği müzede; kronolojik sırayla divan şairlerinin divanları ve mevlevihanede yetişmiş olan İsmail Ankaravî, Şeyh Galib, Esrar, Fasih Dedeler ile Şair Leylâ Hanım&#;a ait el yazması eserler yer almaktadır. Devrinin kültürünü ve sanatını en iyi yansıtan kurumlardan biri olan Galata Mevlevihanesi, diğer adıyla Kulekapı Mevlevihanesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz!

    Heybeliada Değirmenburnu&#;nda Piknik

    Heybeliada Değirmenburnu

    Burası Neresi? İstanbul’un en güzel köşelerinden biri olan Heybeliada’da yapılacak pek çok şey var! Lakin bunlar arasında en popüleri şüphesiz Değirmenburnu Tabiat Parkı… Adanın kuzeybatısında, İstanbul’a bakan burnunda bulunan tarihi yel değirmeni dolayısıyla Değirmenburnu adıyla anılan park, hem piknik ve mangal gibi haftasonu etkinlikleri için hem de plajda denize girip güneşlenmek için harika bir yer!

    Neden Gitmeliyim? İstanbul’a bakarak yüzüp, ada vapurlarının geçişlerini izleyebileceğiniz Değirmenburnu Tabiat Parkı’nda çok farklı deneyimler sizleri bekliyor. Değirmenburnu Parkı, bir tarafı İstanbul’a, diğer tarafı Kaşık Adası’na bakan bir yarımada üzerinde yer alıyor. Çam ağaçlarıyla kaplı bu alan aynı zamanda İstanbul manzarasını önünüze seren Değirmentepe’ye de ev sahipliği yapıyor.

    Ayrıca park içerisinde kahvaltı ve ızgara gibi seçenekleriyle hizmet veren bir restoran bulunuyor. Piknik yapacaklar için özel semaver ve hamak gibi imkanlar da parkta mevcut. Bunun yanı sıra dileyenler 20 TL karşılığında mangal kiralayabiliyor. Park alanına giriş kişi başı 7 TL olup; tuvalet giriş ücreti ise 1 TL civarında seyrediyor. Değirmenburnu Plajı için de ayrı bir giriş ücreti talep ediliyor.

    Kaçırmayın! Adanın iskeleye en yakın ve giriş ücreti en uygun plajlarından biri olan Değirmenburnu Halk plajı ücreti, itibariyle kişi başı 30 TL olup; duş-kabin, şezlong ve şemsiye gibi hizmetler ücrete dahil ediliyor. Ayrıca dışarıdan yiyecek ve içecek getirilmesine izin veriliyor. İstanbul&#;a yakın denize girebileceğiniz en güzel plajlardan biri olan Değirmenburnu Halk Plajı&#;na mutlaka gidin ve buz gibi suyun tadını çıkarın! İstanbul&#;dan Heybeliada&#;ya nasıl gidebilirim, diye merak ediyorsanız tıklayın&#;