kontrolsüz hücre bölünmesi nedir kısaca / Kanser ve Hücre Döngüsü

Kontrolsüz Hücre Bölünmesi Nedir Kısaca

kontrolsüz hücre bölünmesi nedir kısaca

kaynağı değiştir]

Hücreproteinleri

Siklin

A&#;(A1, A2)&#;· B&#;(B1, B2, B3)&#;· D&#;(D1, D2, D3)&#;· E&#;(E1, E2)

CDK

2&#;· 3&#;· 4&#;· 5&#;· 6&#;· 7&#;· 8&#;· 9&#;· 10&#;· CDK-aktive kinaz

CDK inhibitör

INK4a/ARF (p14arf/p16, p15, p18, p19) &#;· cip/kip&#;(p21, p27, p57)

P53 p63 p73 ailesi

p53&#;· p63&#;· p73

Diğerleri

Cdc2&#;· Cdc25&#;· Cdc42&#;· Cellular apoptosis susceptibility protein&#;· E2F&#;· Maturation promoting factor&#;· Wee&#;· Cullin (CUL7)

Fazlar ve
kontrol noktaları
Arşiv Bağlantısı
  • News Medical. Connection Between Cancer Development And Darwinian Evolution Explored. (17 Nisan ). Alındığı Tarih: 30 Temmuz Alındığı Yer: News Medical

    Kanser nasıl oluşur?

    Kanser, genel anlamı ile bölünme kontrolünü yitiren hücrelerin aralıksız şekilde çoğalması olarak tanımlanabilir. Hücre DNA'sında meydana gelen mutasyon ve hasar sonucunda bölünme hızı anormal şekilde artar ve belli doku hücreleri hızlı şekilde çoğalır. Gelişigüzel büyüyen bu hücreler kitleler halinde bir araya gelerek tümör dokularını oluşturur. Sağlıklı doku hücrelerini sıkıştıran, bu dokuların içerisine doğru büyüme gösteren ya da dokuyu tahrip eden tümörler kötü kuylu olarak adlandırılır ve genellikle lenfler ya da kan dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine yayılım (metastaz) yapar. Yayıldıkları doku hücrelerinde yeni tümör kitlerleri oluşturur ve büyümeye devam ederler ise o doku hücreleri de kanserleşme özelliği gösterir ve kontrolsüz şekilde bölünmeye başlar. 

    Kanserin oluşması

    Kanser oluşumu 3 farklı bölünme evresinde gerçekleşir. Birinci evre hiperplazi olarak adlandırılır ve bu evrede hücrelerin yapısında herhangi bir bozulma gözlenmez; yalnızca kontrolsüz bir bölünme meydana gelir. İkinci evre dizplazi evresidir ve hücrelerin yapısı bu evrede bozulmaya başlar. İkincil mutasyon evresi olarak da adlandırılan bu evre tümör oluşumunun ve anormal doku kitlelerinin meydana geldiği ilk evre olarak tanımlanabilir. Oluşumun üçüncü evresinde artık bir kanser dokusunun varlığından söz etmek mümkündür. Bu evrede hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya devam eder, büyümeyi sürdürür ve daha büyük kitleler oluşturur. Kötü huylu tümörler uzak doku ve organlara yayılma kabiliyetini bu bölünme evresinde elde ederler. 

    Kanser hastalıklarında uygulanan tedavi yöntemleri nelerdir? 

    • Kanser hastalıklarının tedavisinde amaç kanserli doku ve hücrelerin çıkarılması veya yok edilmesidir. Cerrahi tedavi yönteminde kanserli doku ve çevresinde bulunan diğer riskli dokular uygun şekilde çıkarılır. Bu yöntem genellikle yayılım göstermemiş kanser türleri için tercih edilir. 
    • En sık kullanılan tedavi yöntemlerinden bir diğeri radyoterapidir. Bu yöntem uygulanırken kanserli hücreler X-ışınları, elektronlar, nötronlar, protonlar ve radyoaktif izotoplar gibi iyonlaştırıcı radyasyonlara maruz bırakılarak öldürülür. 
    • Kemoterapi uygulaması ise kanser hücrelerinin sitotoksik ilaçlar aracılığıyla öldürüldüğü bir tedavi seçeneğidir. 
    • Kanser hastalıklarında uygulanan diğer tedavi yöntemleri hormon tedavileri, hedefe yönelik ilaç tedavileri ve immünoterapi yöntemidir. Kanserli dokuların yok edilmesi ve hastalığın kontrol altına alınması için tercih edilecek olan tedavi yöntemi onkoloji uzmanı tarafından belirlenir. 

     

    Hücre Döngüsünün Kontrolü ve Hücre Bölünmesinin Kanserle İlişkisi

    Hücrelerde, hücre döngüsünün farklı evrelerinde kontrol noktaları vardır. Bu kontrol noktaları evrelerin amaçlarını yerine getirmesinde büyük rol oynar. Hücre döngüsünde bulunan kontrol noktaları, kendinden önceki olaylar tamamlanmadan sonraki süreçlerin gerçekleşmesini engeller.

    🎯 Bu ders notunu okumadan önce “Hücre Döngüsünün Evreleri” konusunu okumalısınız.

    Hücre Döngüsünün Kontrolü

    Hücre döngüsünün kontrol noktaları G1, G2 ve M kontrol noktalarıdır. Her kontrol noktası, kendinden önceki olayların tamamlandığına emin olduktan sonra hücre bölünmesine “devam et” komutu gönderir.

    G1 Kontrol Noktası

    • Hücrenin yeteri kadar büyüyüp-büyümediği ve DNA’ da hasar olup-olmadığı kontrol edilir.
    • Hücre yeteri kadar büyümüş ise ve DNA’ da hasar yoksa devam et sinyali verilir; böylece S evresi başlar.
    • G1 kontrol noktası tarafından hücreye devam et sinyali gönderilmezse hücre S evresine geçemez.

    📝Not: Erişkin hayvanların sinir hücreleri, kas hücreleri gibi bölünmeyen hücreler; G1 evresinden çıkarak hücre döngüsünde G0 olarak adlandırılan durgun evreye girerler. Gerekli bütün şartlar sağlansa bile hücre dışından sinyal gelmediği sürece DNA eşlemesi yapmazlar ve bölünme gerçekleştirmezler.

    📝 Ek Bilgi: Karaciğer hücreleri gibi bazı hücreler (yaralanma gibi durumlarda) tetiklenmeleriyle birlikte G0 evresinden çıkarak G1 evresine devam edebilirler.

    G2 Kontrol Noktası

    • Hücrenin büyüklüğü ve DNA hasarı kontrol edilir.
    • DNA kendini eşlerken hata veya hasar meydana gelmişse bu hatalar giderilene kadar hücre döngüsü durdurulur.
    • Hata yoksa hücre çekirdek bölünmesine başlar.

    M Kontrol Noktası

    • Metafaz evresinde gerçekleşir.
    • İğ ipliklerinin, kromozomların kinetokorlarına bağlanıp bağlanmadığı kontrol edilir.
    • İğ ipliklerinin kromozomlara bağlanmasında hata yoksa devam et sinyali verilir.

    📝 Ders Notu: Kromozom, kromatit ve bölünme sırasında kullanılan diğer kavramlar

    📚 Ek Not: Hücre döngüsünün doğru işleyebilmesi için kontrol noktalarında işlevsel bazı moleküller vardır. Bunlar siklin ve siklin bağımlı kinazlardırBu moleküllerin miktarındaki ve aktivitelerindeki değişim hücre döngüsündeki olayların hızını belirler. Siklin bağımlı kinazlar çoğu zaman inaktif olan sabit derişimli moleküllerdir. İnaktif olan siklin bağımlı kinazlar siklinlerle bağlanarak aktifleşir. Böylece oluşan sinyallerle döngünün başlaması ve sürdürülmesi sağlanır.

    Hücrelerin Kontrolsüzce Çoğalması: Kanser

    Hücrelerin hücre döngüsüne uymayarak kontrolsüzce çoğalmasına ve büyümesine kanser denir. Kanser dış etkenlerle meydana gelebileceği gibi DNA’nın doğal olarak hasar görmesiyle de oluşabilir. Kanser hücresi, dokunun sağlıklı oluşması için gönderilen ve sağlıklı hücrelerin bölünmesini durduran (veya yavaşlatan) sinyallere yanıt vermez. Bu yüzden kanserli doku erken teşhis edilmezse dokuda işlev bozukluğu meydana gelebilmektedir.

    Kanserli hücreler, sağlıklı hücrelerden ayrılabilirler ve bu sayede pek çok kanser hücresi bağışıklık sistemi hücreleri tarafından düzenli olarak taranmakta ve yok edilmektedir. Aşağıdaki görselde bu durumu görebilirsiniz.

    Dokularımızı oluşturan vücut hücreleri büyüme, yaraların onarılması ve yenilenme amaçlarıyla düzenli olarak bölünür. Ancak bu bölünme yeterli düzeye ulaştığında bölünme durdurulur. Doku hücreleri birbirinin bölünmesini kontrol eder. Yani komşu hücreler bölünmek üzere uyarılabilir ya da bunların bölünmeleri engellenebilir.

    Tümör

    Her hücre, hayatı boyunca belirli sayıda bölünebilir. Sağlıklı hücrelerde bölünme kontrol altındadır. Kanser hücrelerinde ise bölünme kontrolsüz ve süreklidir. Kanser hücreleri bölünerek hücre yığınları (tümör) oluşturur. Oluşan tümörler, doku ve organları sıkıştırabilir veya diğer doku ve organların hücreleri arasına yayılabilir. Kanser hücrelerinin oluşturduğu iyi huylu ve kötü huylu tümör olmak üzere iki çeşit tümör vardır.

    İyi Huylu Tümör

    Sadece bulunduğu yerde büyüyen ve diğer dokulara yayılmayan tümör çeşididir. İyi huylu tümör hastalığında hastalık tedavi edildikten sonra kanserin tekrarlama olasılığı kötü huylu tümöre göre daha düşüktür.

    Örneğin iyi huylu beyin tümörlerinde cerrahi tedavi ile tümör genellikle %90’ların üzerinde tamamen çıkarılır. Tedaviden sonra bir daha tümör oluşumu neredeyse hiç olmaz.

    Kötü Huylu Tümör

    Belirli bir aşamadan sonra diğer doku ve organlara yayılan tümör çeşididir. Kanserin diğer organlara yayılmasına metastaz denir.

    Normal Hücreler ile Kanserli Hücrelerin Farkları

    • Kanserli hücrenin normal hücreye göre daha büyük ve farklı şekillerde hücre çekirdeği bulunur.
    • Kanserli dokuda normal dokunun aksine çok sayıda bölünen hücre ve düzensiz hücre dizilimleri mevcuttur.
    • Kanserli hücrenin boyutunda farklılıklar görülür. Hücre içindeki organellerin şekilleri düzensizdir.
    • Kanserli hücrelerin sayısı artmış ve şekilleri bozulmuştur.

    Kanser Tedavisi

    Kanser, oluştuğu doku ya da organa göre adlandırılır. Örneğin beyinde oluşan kansere “beyin kanseri” denir. Kanser tedavisinde,

    • radyoaktif ışınlar,
    • kimyasal maddeler – kemoterapi,
    • cerrahi

    gibi yöntemler kullanılır. Dünya sağlık örgütünün istatistiklerine göre yılında ölen her 6 kişiden 1’inin ölüm nedenini kanser hastalığı oluşturmaktadır. Aynı veriye göre kanser hastalığı 2. en çok ölüme sebebiyet vermiş hastalıktır. (kaynakça: funduszeue.info)

    Kanserin dünya genelinde çok sayıda ölüme sebebiyet veren hastalık olmasından ötürü sayısız bilim insanı bu konu üzerine çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda yeni tedavi yöntemleri keşfedilmekte ve denenmektedir. Ancak yine de (bütün kanser çeşitlerini kapsayan) kanserin kesin tedavisi günümüzde bulunamamıştır.

    Kanserin Nedenleri

    Kansere sebep olan etmenler arasında sigara, alkol, kozmetik ürünler, radyasyon, uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak, hava kirliliği gibi faktörler yer almaktadır. Ancak tam olarak kanserin neyden kaynaklandığı kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Kanserle mücadelede erken tanı, tedaviyi kolaylaştırır. Bu nedenle sağlık taramaları çok önemlidir.

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası