memurlarda zorunlu emeklilik yaşı / Kadın memurlar ne zaman emekli olacak? | Noyan Doğan Köşe Yazısı - Hürriyet Haberler

Memurlarda Zorunlu Emeklilik Yaşı

memurlarda zorunlu emeklilik yaşı

65 Yaş Haddinden Zorunlu Emeklilikte Sorular Ve Cevaplar

Devlet memurları genel olarak 65 yaşını doldurdukları tarihe kadar görev yapabilirler. 65 yaşını doldurdukları tarihten sonra görev yapmaları mümkün olmaz ve Kurumları tarafından hiçbir işleme gerek kalmaksızın görevleriyle ilişikleri kesilir.

65 yaşın istisnası durumlar da vardır. Bu durumlar genel olarak sayılı Kanun Madde 40 hükmünde belirtilmiştir.

Bugün için, genel olarak 65 yaşını doldurmuş olan veya dolduracak olan memurlar tamamıyla 'e tabi kişiler olmakla birlikte a tabi memurlar da olabilmektedir ( a tabi memurlardan 1 Ekim tarihinden önce sigortalı süreleri olanlardan bu tarihten sonra memurluğa geçmiş olanlar bulunmaktadır).

sayılı Kanun Madde 40 hükmü a tabi memurlar için de aynı şekilde uygulanmaktadır.

Değerlendirmelerimizi;

yaş haddinden emeklilik ne demektir?

-Yaş haddinden zorunlu emekli olanların emekli ikramiyesi zamlı ödenir mi?

-Yaş haddinden sonra memur olarak çalışmak mümkün mü?

yaşın tespitinde yaş tashihi dikkate alınır mı?

Başlıkları altında yapmaktayız.

Soru 1 - 07/04/ doğumluyum. Memur olarak yaş haddinden hangi tarihte zorunlu emekli olurum? 65 yaşını bitirdiğimde mi? Yoksa 65 yaşına girdiğimde mi? emekli olurum.

Cevap 1- Sosyal güvenlikte genel olarak emeklilik yaşının tespitinde her zaman o yaşın doldurulması esas alınır ve bu durum ve sayılı Kanunlarda belirtilmiştir. Yani 64 yaşını doldurup 65 yaşına girildiği günde kişi 65 yaştan 1 gün almış olur ve 1 gün alındığı tarihte zorunlu emeklilik olmaz, zorunlu emeklilik tarihi kişinin 65 yaşını doldurduğu tarih olur. Örnek; 07/04/ + 65 = 07/04/ tarihi zorunlu emekli olma tarihidir. Bu tarih itibariyle Kurumlarca memurun resen görevle ilişiğin kesilmesi gerekir.

Soru 2- Yaş haddinden zorunlu emekli olanların emekli ikramiyesi zamlı ödenir mi?

Cevap 2- sayılı Kanun Madde 89 hükmü gereği, yaş haddinden emekli olanlara, emekli olduktan sonraki ilk katsayı artışında katsayı artış oranı kadar ayrıca ikramiye farkı ödenmektedir. Örnek; Aylık başlangıcı 15 Ocak olan yaş haddi emeklisi hakkında 15 Ocak memur maaş katsayıları üzerinden emekli ikramiyesi ödenir. Bu kişi yaş haddinden emekli olduğu için 1 Temmuz tarihinde memur maaş katsayısında gelecek oran kadar da ayrıca ikramiye farkı alır. Bu işlem sadece bir sefer uygulanan bir işlem olup, ileriki tarihlerde gelecek katsayılar için uygulanmaz.

Soru 3- Yaş Haddinin doldurulmasından sonra çalışmak mümkün müdür?

Yaş haddini dolduranların bu haddi doldurdukları tarihleri takip eden aybaşından sonra her ne sebeple olursa olsun kurumlarınca vazifeleriyle ilgileri kesilmeyerek aylık veya ücretleri ödenenlerin bu suretle geçen müddetleri fiili hizmet müddeti sayılmaz ve bunlar için kesenek ve karşılık alınmışsa Sosyal Güvenlik Kurumunca bu kesenekler geri verilir. Yaş haddinden sonra çalışılan süreler hizmet olarak kabul edilmez ve değerlendirmemiz olarak yaş haddinden sonra çalışılan süreler için ödenen görev aylıklarının da memurdan geri alınamayacağını değerlendirmekteyiz.

Soru 4- 65 yaşın tespitinde yaş tashihi dikkate alınır mı?

Cevap 4- 65 yaşını doldurma tarihinin tespitinde yaş tashihleri dikkate alınır. ANCAK, yaş tashihinde dikkate alınmanın şartı mutlaka yaş tashihinin 18 yaşını doldurmadan önce yapılmış olması gerekir, 18 yaşından önce yapılmış olan yaş tashihleri dikkate alınır, sonra yapılmışsa dikkate alınmaz. Yani 18 yaşını doldurduktan sonra yaş tashihi yapmak suretiyle yaşını küçültmüş veya büyütmüş olanların düzeltilmiş yaşları Emekli işlemlerinde esas alınmaz.

Genel değerlendirmemiz;

sayılı Kanunda yer alan emeklilik yaş hadlerinin günümüz koşullarında gözden geçirilmesi ve bazı görevler için öngörülen zorunlu emeklilik yaş hadlerinin artırılması konusunun tartışılması gerektiğini değerlendirmekteyiz. Yani, bazı görevlerde bulunanların tecrübelerinden, bilgilerinden yararlanabilmek için ve bu durumda olanlarla sınırlı olmak şartıyla kendileri istemedikleri sürece zorunlu emeklilik yaş hadlerine kadar çalışmaları mümkün olmaktadır, bu zorunlu yaş hadlerinin mesleğe göre 1 ila 5 yıl arasında artırılması da sağlanabilir.

sayılı Kanun

Madde 40 - (Değişik birinci fıkra: 21/4/ - /3 md.) İştirakçilerin görevleri ile ilişiklerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 65 yaşını doldurdukları tarihtir. (İptal ikinci cümle: Anayasa Mankemesi'nin 3/4/ tarihli ve E: /52, K: /35 sayılı Kararı ile.)Bu görevlere, 65 yaşını dolduranların açıktan veya naklen atamaları yapılamaz.

a) (Mülga: 8/7//3 md.)

b) (Değişik: 21/4/ - /3 md.) Üniversite öğretim üyelerinin görevleri ile ilişiklerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 67 yaşını doldurdukları tarihtir.

c) (Mülga: 28/4/ - /6 md.)

ç) (Değişik: 6/2/ - /1 md.) Aşağıda yazılı olanların yaş hadleri, hizalarında gösterilen yaşları doldurdukları tarihlerdir:

I - Subay, askeri memur, gedikliler ve uzman erbaşlar: (2)

1 - Asteğmen, teğmen ve üstteğmenler 41

2 - Yüzbaşı, kıdemli yüzbaşı ve önyüzbaşılar 46

3 - Binbaşılar 52

4 - Yarbaylar 55

5 - Albaylar (Değişik: 12/12/ - /1 md.) 60

6 - Tuğ ve Tümgeneral ve amiraller (Değişik: 12/12/ - /1 md.) 62

7 - Kor ve organeraller ve amiraller 65

8 - Mareşal ve büyük amiraller 68

9 - 6, 7 ve 8 inci sınıf askeri memurlarla memur yardımcıları ve askeri hastabakıcı hemşireler 55

10 - Daha yukarı sınıflardaki askeri memurlar 60

11 - Gedikli subaylar 52

12 - Gedikli çavuşlar (Astsubay astçavuşlar ve astsubay çavuşlar)(1) 43

13 - Gedikli üstçavuşlar (Astsubay üstçavuşlar) 46

14 - Gedikli başçavuşlar (Astsubay başçavuşlar) 49

15 - Başgedikliler (Astsubay kıdemli başçavuşlar)

(Ek/2//3 md.) Uzman erbaşlar 55

II - Emniyet mensupları:

1 - Her derecedeki emniyet müdürleri ve emniyet ve polis müfettişleri 60

2 - Emniyet müfettiş yardımcıları ve emniyet amirleri 58

3 - Başkomiser, komiser ve komiser yardımcıları 56

4 - (Değişik: 16/6//13 md.) Kıdemli başpolis memuru, başpolis memuru ve polis memurları 55

5- (Ek/6//15 md.) Çarşı ve mahalle bekçileri 60

III- (Değişik: 3/6/KHK/40 md.) Gümrük Muhafaza mensupları:

1 - Gümrük Muhafaza Memurları 55

2- Gümrük Muhafaza Kısım Amirleri 60

IV - Posta, telgraf ve telefon hat başbakıcı ve başdağıtıcıları ile hat bakıcıları ve dağıtıcıları 55

V - (Ek: 13/6/ - KHK - /2 md.; İptal:Ana. Mah.'nin 21/7/ tarih ve E/67, K/ sayılı Kararı ile ; Yeniden Düzenleme : 16/2/ - /1 md.) Milli İstihbarat Teşkilatı kadrolarındaki kadro karşılığı sözleşmeli çalıştırılanlar dahil memurlardan:

1. Müsteşar Yardımcısı, Başkan, Hukuk Müşaviri, Öğretim Kurulu Başkanı, Başkan Yardımcısı, Hukuk Müşavir Başyardımcısı, Müşavir, Başmüfettiş, Öğretim Kurulu Üyesi, Başmüşavir 60

2. Daire Başkanı, Hukuk Müşavir 1 inci Sınıf Yardımcısı, Başmüfettiş, Öğretim Üyesi, Müşavir 58

3. 1 inci Sınıf İstihbarat Uzmanı, 1 inci Sınıf Uzman, Hukuk Müşaviri 1 inci Sınıf Yardımcısı, Müfettiş, Öğretim Üyesi, Müşavir, Savunma Sekreteri, Daire Başkan Yardımcısı, Öğretim Üyesi Yardımcısı 56

4. 2 nci Sınıf İstihbarat Uzmanı, 2 nci Sınıf Uzman, Hukuk Müşavir 2 nci Sınıf Yardımcısı, Müfettiş Yardımcısı, Öğretim Üyesi Yardımcısı 54

5. Diğer kadrodakiler 52

(Ek cümle/7//1 md.) Yukarıdaki (ç) fıkrasının (I) işaretli bendinin (15) numaralı alt bendinde gösterilenlerin yaş hadleri ilgisine göre 27/7/ tarihli ve sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 9/7/ tarihli ve sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu veya 10/3/ tarihli ve sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununda belirtilen esaslara göre 60 yaşını geçmemek kaydıyla uzatılabilir. (Değişik : 16/2/ - /1 md.) Yukarıdaki (ç) fıkrasının (III) ve (IV) işaretli bendlerinde gösterilenlerden vazifelerinde kalmaları faydalı görülenlerin yaş hadleri, ilgili bakanlarca, (V) işaretli bendinde gösterilenlerin yaş hadleri de atamaya yetkili amir tarafından birer yıllık müddetlerle beş yıl uzatılabilir.

d) (Değişik: 21/4/ - /3 md.) (b) fıkrasında belirtilen görevlere 67 yaşını, (ç) fıkrasında belirtilen görevlere ise hizalarında gösterilen yaş hadlerini doldurmuş bulunanlar açıktan veya naklen atanamazlar.

e) (Değişik: 26/2//3 md.) Seferin gereği olarak lüzum görüldüğü takdirde;

I - Subaylardan;

1 - Yarbay ve daha aşağı rütbelerdeki yardımcı sınıf subaylar 60 yaşını geçmemek kaydıyla bu maddenin (ç) fıkrasında gösterilen yaş hadlerinden 10 yıl fazlasına kadar,

2 - Muharip sınıf subaylar bu maddenin (ç) fıkrasında gösterilen yaşlara kadar,

3 - sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun hükümlerine göre astsubaylıktan subaylığa geçirilenler ise aynı kanunda belirtilen yaşlara kadar,

II - Astsubaylardan;

1 - Yardımcı sınıf astsubaylar 60 yaşını geçmemek kaydıyla bu maddenin (ç) fıkrasında gösterilen yaş hadlerinden 10 yıl fazlasına kadar,

2 - Muharip sınıf astsubaylar bu maddenin (ç) fıkrasında gösterilen yaşlara kadar,

III- (Ek bent/2//3 md.) Uzman erbaşlardan;

1- 60 yaşını geçmemek kaydıyla,

sağlık durumlarının elverişli olması halinde en gençlerinden başlanarak orduya alınabilirler.

f) (Ek: 8/6//1 md; Mülga: 27/7// md.)

(Ek fıkra: 17/4//75 md.) Yukarıdaki hükümler 31/5/ tarihli ve sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılar ile hak sahipleri hakkında ilgisine göre uygulanır.

g) (Ek: 1/7//21 md.) Diyanet İşleri Başkanı ve Din İşleri Yüksek Kurulu üyelerinin görevleri ile ilişkilerinin kesilmesini gerektiren yaş sınırı 67 yaşını doldurdukları tarihtir.

Bu Habere Tepkiniz

Memur emeklilik yaşı tablosu ve erken emeklilik ile ilgili tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz. Bildiğiniz gibi ilk defa tarihinden önce memur olarak göreve başlayanların emeklilik şartları Sayılı Kanuna göre hesap edilirken bu tarih sonrasında başlayanların şartları ise Sayılı Kanun&#;a göre yürütülmektedir.

Bu yazımızda hem /10 öncesi hem de sonrası göreve başlayanlar için ayrıntılı şartlar, memur emeklilik yaşı hesaplama tabloları sunulacaktır. Emekli sandığı emeklilik tablosuna geçmeden önce eğer emekli olacağınızda alacağınız ikramiye tutarını merak ediyorsanız hemen memur emekli ikramiyesi hesaplama sayfamızı ziyaret ederek hesaplayabilirsiniz.

Erkek memur emeklilik tablosu

Kanunda normal emeklilik ve yaş haddinden emeklilik olmak üzere iki ayrı emeklilik bulunmaktadır. tarihinden önce göreve başlayan erkek memurların emekli olacağı yaş tarihi itibariyle günlük yani 25 yıllık hizmet süresini tamamlamaya kalan süreye göre belirleniyor. Eğer emekli sandığı ilk başlangıç tarihiniz tarihinden önce ise tarihi itibariyle 25 yıllık hizmeti tamamlamaya kalan süreye göre emeklilik yaşınızı aşağıdaki memur emeklilik yaşı tablosundan öğrenebilirsiniz.

Eğer emekli sandığı kapsamında ilk başlangıç tarihiniz arası ise günü ve 60 yaşı tamamladığınızda emekli olabilirsiniz.

Eğer memur olarak ilk defa tarihi ve sonrasında göreve başladıysanız bu durumda da gün ve 60 yaş ile emekli olabilirsiniz ancak 01 Mayıs tarihi ve sonrasında ilk defa göreve başlayan memurlar için emeklilik yaşında kademeli geçiş hükümleri uygulanmaktadır. günü 31 Aralık tarihine kadar tamamladığınızda 60 yaşında emekli olabilecekken sonrasında tamamlayanlar kademeye tabi tutulur. Kademeli geçiş tablosu aşağıdaki gibidir.

Erkek memur emekli sandığı kademeli geçiş tablosu

  • 31 Aralık tarihine kadar tamamladığınızda 61 yaş,
  • 31 Aralık &#;a kadar tamamladığınızda 62 yaş,
  • 31 Aralık tarihine kadar tamamladığınızda 63 yaş,
  • 31 Aralık tarihine kadar tamamladığınızda 64 yaş,
  • 01 Ocak tarihi ve sonrasında tamamladığınızda ise 65 yaşında emekli olabilirsiniz.

tarihi ile tarihleri arasında işe giren erkek devlet memurları 61 yaş  günü tamamladığında, tarihinden sonra göreve başlayan devlet memuru ise 63 yaş günü tamamladığında emeklilik hakkı elde eder.

Kadın memurlarda emeklilik yaşı tablosu

Emekli sandığı kapsamındaki kadın memurlar için de emeklilik şartlarını normal emeklilik ve yaştan emeklilik olarak iki ayrı başlık halinde ele almak gerekiyor. İlk defa tarihinden önce emekli sandığı kapsamında başlangıcınız varsa tarihi itibariyle 20 yıllık hizmet süresini tamamlamanıza kalan süreye göre emeklilik yaşınız belirlenmekte. Aşağıdaki memur emeklilik şartları tablosundan tarihi itibariyle 20 yıllık hizmet süresini tamamlayama kalan süreye göre emeklilik yaşınızı öğrenebilirsiniz. Eğer kadın memur emeklilik tablosundan hesaplama yapamazsanız bize sorabilirsiniz.

  • Eğer ilk defa tarihleri arasında emekli sandığı başlangıcınız varsa gün 58 yaşı tamamladığınızda emekli olabilirsiniz.
  • tarihi ve sonrasında göreve başlayan kadın memurlar da gün ve 58 yaş ile emeklilik hakkına sahip. Ancak bu tarihten sonra göreve başlayanlar için emeklilik yaşında kademeli geçiş hükümleri uygulanıyor.

Kadın memur kademeli emeklilik tablosu

58 yaşında emekli olabilmeniz için günü 31 Aralık tarihine kadar tamamlamanız gerekiyor. günlük hizmet süresini tamamlama tarihine göre emeklilikte kademeli geçiş tablosu aşağıdaki gibi olacaktır;

  • 31 Aralık tarihine kadar tamamlarsanız 59 yaşında,
  • 31 Aralık tarihine kadar tamamlarsanız 60 yaşında,
  • 31 Aralık tarihine kadar tamamlarsanız 61 yaşında,
  • 31 Aralık tarihine kadar tamamlarsanız 62 yaşında,
  • 31 Aralık tarihine kadar tamamlarsanız 63 yaşında,
  • 31 Aralık tarihine kadar tamamlarsanız 64 yaşında,
  • 01 Ocak tarihi ve sonrasında tamamlarsanız 65 yaşında emekli olabilirsiniz.

İlk defa tarihinden sonra göreve başlayan bayan memurlar 61 yaşı ve günü tamamladığında emekli olabilirler.

Memurların senelik izin hakları ve senelik iznin kullanım şekli hakkında tüm detaylara  memurların yıllık izinleri kaç gün sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Emekli sandığı engelli emeklilik şartları nelerdir ?

Yukarıda kadınlar ve erkekler için ayrı başlıklar altında normal emeklilik ile yaştan emeklilik şartları konusunda bilgi verdik. Şimdi hem kadınlar için hem de erkek memurlar için geçerli olan malulen emeklilik ile engelli emeklilik şartlarına geçelim. Memurlar için malulen ya da engelli emeklilikte yaş şartı aranmaz.

Memurların malulen emeklilik şartları nelerdir ?

İlk defa tarihinden sonra göreve başlayan memurlar için engelli/malulen emeklilik ile ilgili Sayılı SGK Kanunu hükümleri uygulanır. Buna göre;

  • İlk defa memur olduktan sonra çalışma gücündeki kayıp oranınız en az %60 üzerinde olursa,
  • Memuriyete başladığınız tarihten itibaren en az 10 yılı tamamlarsanız ve bu 10 yıllık süre içerisinde en az gün hizmetiniz olursa,

Malulen emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz.

Eğer ilk defa memuriyete başlamadan önce var olan bir hastalığınız rahatsızlığınız mevcutsa bu durumda malulen emekli olma hakkından yararlanamazsınız. Engelli emeklilik hükümleri uygulanır. Bu durumda eğer %60 ve üzerinde raporunuz varsa en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve günü tamamladığınızda engelli emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz. Eğer engel oranınız;

  • % arasında ise gün ve 18 yıllık sigortalılık süresi şartını sağlamanız,
  • % arasında ise gün ve 16 yıllık sigortalılık süresi şartını sağlamanız halinde engelli emekli olabilirsiniz.

İlk defa tarihinden önce göreve başlayan devlet memurları için malulen emeklilikte Sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanır.

tarihinden önce göreve başlamış olup 10 yıllık hizmet süresini tamamlayan memurlar için sağlık kurulu görevini yerine getiremeyecek derecede malul olduğuna kanaat getirirse malulen emekli olma hakkından yararlanabilir. Eğer tedavisi imkansız bir hastalık varsa 10 yıllık hizmet süresi yerine 5 yıllık hizmet süresi yeterli görülür. Eğer malullük durumu göreve başlamadan önce de mevcutsa bu memurlar emeklilik hakkından yararlandırılmaz.

23 mayıs emeklilik yasası tablosu

Bildiğiniz gibi 23 Mayıs tarihinde çıkartılan yasa ile Bağkur ve emekli sandığında 23 Mayıs tarihi milat haline gelmiştir. Emeklilik yaşı hesaplanırken bu tarihe kadar geçen süre ayrı ve sonrasında geçen süre ayrı ayrı hesap edilmektedir. 23 Mayıs tarihi itibariyle kalan süreye göre emekli olunacak yaşı yukarıdaki emekli sandığı emeklilik yaş tablosundan tespit edebilirsiniz.

Memur ne zaman emekli olabilirim ?

Ne zaman emekli olabileceğiniz Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geliştirilen online hesaplama sayesinde kendiniz hesaplayabilirsiniz. Ne zaman emekli olabilirim memur emeklilik hesaplaması yapmak için hemen emeklilik yaşı hesaplama memur sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca memuriyete ilk başlangıç tarihinizi ve hizmet bilgilerinizi bize yorum kısmından ayrıntılı yazarsanız ne zaman emekli olabileceğinizi biz de hesaplayabiliriz.

Memurlar kaç yılda emekli olur?

Devlet memurları için normal emeklilikte gerekli prim gün sayısı gün yani 25 yıldır. Yaştan emeklilik için tamamlanması gereken süre ise 15 yıl yani gündür. Tabi bu prim gün sayısını sağlamış olmak emeklilik için tek başına yeterli değildir. Ayrıca yaş şartının da sağlanması gerekmektedir.

15 yılını dolduran memur emekli olabilir mi?

Memurların günle yaştan emeklilik hakkı olduğunu söylemiştik. Ancak günü yani 15 yılı tamamlamış olmak emekli olmak için tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda yaş şartının da sağlanması gerekmektedir.

Memurların emeklilik işlemleri

Emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı ve yaş şartını sağlayan memurların emeklilik başvurularını kendi Kurumlarına yapmaları gerekmektedir. Kendi kurumlarınca talebi alınan memura ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu&#;ndan da emekli onayı alındıktan sonra emeklilik işlemleri tamamlanır.

Öğretmen emeklilik yaşı nedir?

Kamuda kadrolu olarak görev yapan öğretmenler de emeklilikte yukarıda belirtilen şartlara sahiptir. ilk defa 01 Mayıs tarihi ve ya sonrasında göreve başlayan öğretmen kadın ise 58, erkek ise 60 yaşında emekli olabilmekte. Bu tarih sonrası başlangıçta kademeli geçiş hükümlerinin uygulanacağını ve günün doldurulduğu tarih esas alınarak bunun hesaplandığını yukarıda anlattık. Ayrıca memur emekli tablosu da yukarıda verilmiştir.

Emekli sandığı yaş tablosuna bakarak ne zaman emekli olabileceğiniz hakkında hesaplama yapabilirsiniz. Ayrıca ilk defa tarihinden sonra göreve başlayan öğretmenler için emekli sandığı kademeli emeklilik tablosu da yukarıda paylaşılmıştır.

Bayan öğretmen zorunlu emeklilik yaşı nedir?

Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memurlar için zorunlu emeklilik yaşı 65 yaştır. Öğretmenler için de aynı durum geçerlidir. Kadın öğretmen bazı istisnai ve zorunlu durumlar hariç olmak üzere 65 yaşından önce zorla emekliliğe çıkartılamaz.

Memur kaç yaşında emekli olur?

Memurların emeklilik yaşı ilk defa göreve başlama tarihine göre erkek/kadın memur emeklilik yaşı tablosuna göre hesaplanır. İlk defa 01 Ekim tarihi ve sonrasında memuriyete atanan kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabilirler. Ama bunlar için kademeli geçiş hükümleri uygulanır.

Sosyal güvenlik alanında yapılan düzenlemelerle 4C statüsüne tabi olarak çalışan memurların emeklilik sürelerini hesaplaması işe giriş tarihlerine göre farklılık gösterir. Peki, memurların emeklilik yaşı hesaplamasında hangi kriterler etkili?

Memurların emeklilik hesaplamasında belirli dönemler oldukça önemlidir. Özellikle yılından sonra işe giren memurların emekli olmasının şartları daha zordur. Memurların emeklilik yaşları ve süreleri cinsiyete göre değişir. Kadın memurlar erkek memurlara göre daha erken yaşta emekli olurlar. 4C statüsü kapsamı eski ismi ile emekli sandığına tabi olarak çalışan memurları kapsar. Memurların emeklilik yaşı ve şartları diğer özel sektörde çalışan sigortalı çalışanlara göre daha farklı olarak belirlenmiştir. Ayrıca kadın ve erkek memurların emekli olma şartları farklı kriterlere bağlıdır.

Memur emeklilik yaşı, maaşı ve ikramiyesi nasıl hesaplanır?

Memurların emekliliği hak etmesinde ve emekli maaşı ile memurların emeklilik yaşı hesaplama yönteminde iki önemli husus dikkat çeker. Bunlardan birincisi ve en önemli şart memur olarak belirli bir süre ile sigortalı olarak çalışılmasıdır. Bu süre içerisinde sosyal güvenlik primlerini de eksiksiz olarak ödemesi gerekir ve yaş şartı vardır. Emeklilik süresi kadın ve erkeklere göre değişir. Memur emekli yaşı hesaplama kriterleri kadın ve erkek memurlarda farklı uygulanır. Kadın memurların emeklilik yaşı erkek memurlara göre daha erken olarak hesaplanır. Dolayısıyla emekli olmak için en önemli 3 şart:

  • SGK primlerinin ödenmiş olması
  • Yaş şartı
  • Belirli bir süre ile sigortalı olmak

Ayrıca memurların emeklilik maaş hesaplamasındaki en önemli diğer bir unsur işe giriş tarihidir. İşe giriş tarihine göre memur emeklilik maaş ve yaş hesaplaması değişir. İşe giriş tarihi emeklilik hesaplamasında bu yüzden önemlidir. Kanunen yapılan reformlar kapsamında memurların işe giriş tarihine göre emeklilik için gerekli olan şartlarda çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Memur emeklilik yaş tablosu hesaplamasında 3 önemli tarih dikkat çeker. Bu tarihler şunlardır:

  • 8 Eylül öncesi
  • 8 Eylül ve 30 Nisan
  • 01 Mayıs

Memurlar hangi dönemde memur olarak çalışmaya başladıysa devlet memurlarının emeklilik yaşı daha farklı kriterlere tabidir. Bununla birlikte 1 Mayıs sonrasında işe giren memurların ise emeklilik şartları bu dönemde çıkan kanununda belirtilen kriterlere göre belirlenir. Hem hem erkek hem de kadın memurların işe giriş tarihlerine göre ne zaman emekli olacağı ve hangi koşullarda emekli olacağı, ikramiye hesaplaması oldukça merak edilen konulardan birisidir. Memurların emekli ikramiye hesaplaması için en önemli unsur memurun emekli sandığı matrahıdır. Memurların emekli sandığı matrahını oluşturan unsurlar ise şunlardır:

  • Aylık
  • Kıdem aylık tutarı
  • Taban aylık
  • Emekli eklentisi
  • Ek gösterge

Erkek memurların emeklilik şartları

Erkek memurların emeklilik hak edebilmesi için yerine getirmesi gereken bazı önemli şartlar bulunmaktadır. Öncelikle erkek memurların emekli olabilmesi için yine 3 dönem önemlidir. 8 Eylül tarihi itibarıyla 23 yıl memur olarak çalışan kişiler 23 yıldan uzun süre primlerini eksiksiz olarak ödediyse yaş şartı aranmaz. Bu kişilere eğer halen çalışıyorlarsa istedikleri zaman emekli olma hakkı tanınmıştır ve böylece kendileri istedikleri zaman emekliliğe başvurup, emekli aylığını almaya hak kazanırlar. Bu şartları taşımayan erkek memurların ise bazı prim sürelerini tamamlaması ve ödenmesi gereken prim süresi ile yaş şartına uyması koşulu bulunur. Memur emeklilik yaşı hesaplama cetveli kapsamında emekli erkek memurların prim süreleri ve yaş şartları belirlenmiştir. Erkek memur emeklilik yaşı tablosu şöyledir:

  • 23 Mayıs tarihi itibarıyla erkek memurların emekliliği hak edebilmesi için 25 yıllık hizmet süresini tamamlaması için gerekli olan süre iki yıl ya da iki yıldan azsa o zaman prim ödemesi gereken süre 25 yıl olarak belirlenmiştir ve tamamlaması gereken yaş 44&#;tür.
  • 23 Mayıs tarihi itibarıyla erkek memurların emekliliği hak edebilmesi için 25 yıllık hizmet süresini tamamlaması için gerekli olan süre iki yıldan fazla ve üç yıl altı ay ya da daha az ise o zaman prim ödemesi gereken süre 25 yıl olarak belirlenmiştir ve tamamlaması gereken yaş 45 olur.
  • 23 Mayıs tarihi itibarıyla erkek memurların emekliliği hak edebilmesi için 25 yıllık hizmet süresini tamamlaması için gerekli olan süre 3 yıl 6 aydan fazla ve 5 yıl / ya da daha az ise o zaman prim ödemesi gereken süre 25 yıl olarak belirlenmiştir ve tamamlaması gereken yaş 46 olur.
  • 23 Mayıs tarihi itibarıyla erkek memurların emekliliği hak edebilmesi için 25 yıllık hizmet süresini tamamlaması için gerekli olan süre 5 yıldan fazla ve 6 yıl 6 ay / ya da daha az ise o zaman prim ödemesi gereken süre 25 yıl olarak belirlenmiştir ve tamamlaması gereken yaş 47 olur.
  • 23 Mayıs tarihi itibarıyla erkek memurların emekliliği hak edebilmesi için 25 yıllık hizmet süresini tamamlaması için gerekli olan süre 6 yıl 6 aydan fazla ve 8 yıl / ya da daha az ise o zaman prim ödemesi gereken süre 25 yıl olarak belirlenmiştir ve tamamlaması gereken yaş 48 olur.
  • 23 Mayıs tarihi itibarıyla erkek memurların emekliliği hak edebilmesi için 25 yıllık hizmet süresini tamamlaması için gerekli olan süre 8 yıldan fazla ve 9 yıl altı ay / ya da daha az ise o zaman prim ödemesi gereken süre 25 yıl olarak belirlenmiştir ve tamamlaması gereken yaş 49 olur.
  • 23 Mayıs tarihi itibarıyla erkek memurların emekliliği hak edebilmesi için 25 yıllık hizmet süresini tamamlaması için gerekli olan süre 9 yıl 6 aydan fazla ve 11 yıl / ya da daha az ise o zaman prim ödemesi gereken süre 25 yıl olarak belirlenmiştir ve tamamlaması gereken yaş 50 olur.
  • 23 Mayıs tarihi itibarıyla erkek memurların emekliliği hak edebilmesi için 25 yıllık hizmet süresini tamamlaması için gerekli olan süre 11 yıldan fazla ve 12 yıl altı ay / ya da daha az ise o zaman prim ödemesi gereken süre 25 yıl olarak belirlenmiştir ve tamamlaması gereken yaş 51 olur.
  • 23 Mayıs tarihi itibarıyla erkek memurların emekliliği hak edebilmesi için 25 yıllık hizmet süresini tamamlaması için gerekli olan süre on iki yıl 6 aydan fazla ve 14 yıl / ya da daha az ise o zaman prim ödemesi gereken süre 25 yıl olarak belirlenmiştir ve tamamlaması gereken memurların emekli yaşı 52 olur.

Kadın memurların emeklilik şartları

Kadın memurlar emekliliği hak edebilmek için bazı şartları yerine getirmelidir. Kadın memurlar içinde 8 Eylül tarihi oldukça önemlidir. 8 Eylül tarihinde 20 yıl prim ödeme şartı bulunan kadın memurlar, yaş şartı olmadan emekli olmaya hak kazanırlar. Eğer halen çalışmaya devam ediyorlarsa bütün şartları tamamladılarsa istedikleri zaman emekli olup emekli aylığı için başvuruda bulunabilirler. Emeklilik için bu şartları yerine getirmeyen kadınlar ise bu şartların tamamlanması kapsamında, prim ödeme süresinin yerine getirilmesi ve yaş şartının tamamlaması halinde emekli olmaya hak kazanırlar. Bu şartları yerine getirmeyen kadınların, 23 Mayıs tarihi baz alınarak, bu tarih itibarıyla 20 tam yıl, yani 7 bin gün prim ödemiş olması ve belirli bir yaşı tamamlayarak emekliliğe hak kazanması gerekir. 23 Mayıs tarihi itibarıyla kadın memurların emekliliği hak edebilmesi için 20 yıllık hizmet süresini tamamlamasına kalan süre eğer 2 yıl ve 2 yıldan az ise o zaman ödemesi gereken prim yine 20 yıldır. Tamamlaması gereken yaş ise 40&#;tır. Kadın memurların emeklilik yaşı tablosu kademeli olarak düzenlenmiştir.

8 Eylül ve 30 Nisan tarihleri arası işe başlayan memurların durumu

İlk kez ve dönemleri arasında memur olarak çalışmaya başlayan memurların emekliliği hak edebilmesi için belirlenen şartlar erkek ve kadın memurlara göre farklılık göstermektedir. Erkek memurlar bu tarihler arasında işe girmiş ise yaş şartı 60 olarak belirlenmiştir ve 25 tam yıl yani 9 bin gün prim ödemesini ve süresini tamamladıkları zaman emekliliğe hak kazanmış olurlar. Kadın memurlar 8 Eylül ve bu tarihten sonra memur olarak çalışmaya başladıkları takdirde yaş şartı 58&#;dir. Bununla birlikte, prim ödeme süresi 25 tam yıl yani 9 bin gün primi ödemesini tamamladıkları zaman emekliliğe hak kazanırlar.

1 Mayıs &#;den sonra işe giren memurların emeklilik şartları 

1 Mayıs yılından sonra işe giren memurlarda da yine emekli olma şartları cinsiyete göre farklılık gösterir. Erkek memurlar için 1 Mayıs &#;den sonraki kriterler şunlardır:

  • 1 Mayıs yılından sonra ilk kez memur olarak çalışmaya başlayan erkek memurların emeklilik şartlarının en önemli şartı 25 tam yıl, yani 9 bin prim ödeme gün sayısını doldurmaları şartıdır. Örnek verecek olursak; 31 Aralık tarihini baz alırsak bu tarihe kadar 9 bin gün prim ödeme şartını yerine getiren erkekler 60 yaşında emekliliğe hak kazanmış olurlar. Bununla birlikte prim ödeme süresi ve yaşını tamamlamayan erkek memurlar ise kademeli olarak emeklilik sürelerini tamamladıkları zaman emekli olabilirler.
  • Kadın memurlar için 1 Mayıs tarihinden sonra ilk kez memur olarak çalışmaya başlayanların emeklilik şartları daha farklı olarak belirlenmiştir. En önemli birinci şart 25 tam yıl yani 9 bin prim ödeme gün sayısını doldurmalarıdır. 31 Aralık yılına kadar 9 bin gün prim ödeme şartını tamamlayan kadınlar 58 yaşında emekliliğe hak kazanırlar. Fakat prim ödeme süresi ve yaş şartını tamamlamayan kadınlar için yine kademeli emeklilik süresi geçerli olur.

Yaş haddinden emeklilik

Yaş haddi ile emekli olmak için memurların azami olarak görev yapabilecekleri hizmet süresinin belirli bir yaş ile belirlenmesi ve bu yaşı doldurduktan sonra görevi artık yapamayacaklarının tespit edilmesi gerekir. Memurların azami çalışabilecekleri yaş hadleri sayılı kanunun maddesinde belirtilen hükümlerle düzenlenmiştir. Bu hükümler gereğince yaş hadleri hem sayılı kanun hem de sayılı kanun kapsamına giren memurlar için uygulanmaktadır.

sayılı kanunun 40 maddesindeki hükmüne göre belirlenen memurların emeklilik yaş sınırı dışında kalan kişilerin görev yapabilecekleri süre, 65 yaşını doldurdukları süre ile sınırlıdır. Yani 65 yaşını doldurmuş olan memurlar kendiliğinden emekli sayılacaktır.

Bununla birlikte 15 hizmet yılını ve belirli bir yaşı dolduran kişilerin de emeklilik hakları vardır. &#;e tabi olup, çalışan memurların emeklilik şartları kapsamında 15 yıl hizmet şartı ve 61 yaş şartı bulunmaktadır. Emekli aylığı bağlanması için bu şartların yerine getirilmesi gerekir. sayılı kanunun maddesinde madde hükmünde belirlenmiştir. Ayrıca sayılı kanuna tabi olarak çalışan memurların emekli aylığı bağlanma şartları ise 15 yıl hizmet süresi yani 5 bin gün prim ödeme şartı ve 65 yaş şartı olarak belirlenmiştir. 15 yıllık hizmet süresinden emekliliği hak edecek olan kişilerin hizmet süresini dolduracağı tarih aralığı ve cinsiyetine göre memur emekli yaşı tablosu şöyledir:

Tarih Aralığı &#; Kadın Yaş &#; Erkek Yaş

  • &#; &#; 61 &#; 63
  • &#; 62 &#; 64
  • &#; 63 &#; 65
  • &#; 64 &#; 65
  • &#; 65 &#; 65
  • &#; 65 &#; 65
  • &#; 31/12/ 65 &#; 65
  • den sonra 65 &#; 65

Kaynaklar:1 &#; 2 &#; 3

Editör

Kadın memurlar ne zaman emekli olacak?

Haberin Devamı

Elbette memurlar için işe başladıkları tarih de emekliliği elde etmedeki kriterler arasında. 8 Eylül öncesi işe giren memurlar ile 1 Mayıs sonrası işe başlayan kadınların emeklilik yaşı ve süreleri birbirlerinden farklı. 8 Eylül tarihi itibariyle 20 yıl prim ödeyen kadın memurlar, yaş şartı olmadan ve halen de çalışmaya devam ediyorlarsa istedikleri zaman emekli olabilir ve emekli aylığına hak kazanırlar. Bu şartları yerine getirmeyenler ise gerekli prim süresi ve tamamlanması gereken yaşa göre emekli olacaklar.

20 YILI TAMAMLAMAK ŞART

23 Mayıs tarihi itibariyle 20 tam yıl prim ödemiş olan kadın memurlar belirli bir yaşı tamamlayarak emekliliğe hak kazanabilecek. Örneğin, 14 Haziran itibariyle, kadın memurların, 20 yılı tamamlamasına kalan süre 2 yıl ve 2 yıldan azsa, prim ödemeleri gereken süre 20 yıl ve tamamlamaları gereken yaş da

Kadın memurların 20 yılı tamamlamasına kalan sürelere göre sigortalılık sürelerini ve tamamlamaları gereken yaş şartını tabloda detaylı bulacaksınız. Tabloya bakarak ne zaman ve kaç yaşında emekli olabileceğinizi bulabilirsiniz.

Kadın memurlar ne zaman emekli olacak

Haberin Devamı

1 MAYIS SONRASI EMEKLİLİK ŞARTLARI

tarihi de dahil bu tarihten sonra ilk kez işe başlayan kadın memurların emeklilik şartları değişiyor. Burada sigorta başlangıç tarihi değil, prim ödeme gün sayısını doldurdukları tarihe göre emeklilik durumu belli oluyor. Örneğin, 1 Mayıs ila 31 Aralık tarihi arasında işe başlayanlar bin günü doldurduklarında 58 yaşında emekli olabiliyorlar.

Tabloda kadın memurların prim gün sayısına göre emekli olacakları yaşlar detaylı yer alıyor.

YAŞ HADDİNDEN NASIL EMEKLİ OLACAKSINIZ?

8 Eylül tarihinde 50 ve daha yukarı yaşlarda olan kadın memurlar 61 yaşını tamamlamaları halinde ya da 65 yaşını tamamladıklarında; fiili hizmet sürelerinin 10 yılını doldurmuş olmaları halinde kendi istekleri ile emekli olabilirler.

Haberin Devamı

Ayrıca 30 Nisan tarihine kadar 50 yaş ve 15 yıl kalan süre için kadın memurlar 15 yıl prim ödeyip 61 yaşında yaş haddinden emekli olabilirler.

1 Mayıs tarihi ve bu tarih de dahil sonrasında çalışmaya başlayan kadın memurlar yaş nedeniyle emekli olacaklar, sigortalı oldukları tarihe göre gün prim ödeme günün tamamladıkları tarihte emekli olabilecekler. Buna göre kadın memurların yaştan dolayı kısmi aylık alabilmelerinin şartları şöyle:

arası işe girenler gün prim ödeyip, 61 yaşında emekli olabilir, kısmi aylık alabilir.

arası işe girenler gün prim ödeyip, 62 yaşında emekli olabilir, kısmi aylık alabilir.

Haberin Devamı

arası işe girenler gün prim ödeyip, 63 yaşında emekli olabilir, kısmi aylık alabilir.

arası işe girenler gün prim ödeyip, 64 yaşında emekli olabilir, kısmi aylık alabilir.

sonrası girenler ise gün prim ödeyip, 65 yaşında emekli olabilir, kısmi aylık alabilir.

#Emeklilik#Memur#Yazar

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası