kazakistan aldığımız ürünler / Astana - Vikipedi

Kazakistan Aldığımız Ürünler

kazakistan aldığımız ürünler

Kazakistan-Türkiye dış ticareti (ANALİZ)

Türkiye ve Kazakistan ekonomilerinin paralel bir şekilde büyümesi iki ülke arasındaki işbirliğinin de derinleşmesini sağladı.

Gelişmekte olan ülke ekonomilerinin hızlı bir büyüme yaşadığı arası dönemde Türkiye ve Kazakistan ekonomileri genel trende uygun bir ekonomik görünüm sergiledi. krizi sonrası özellikle bankacılık sektöründe ciddi bir konsolidasyon yaşayan Türkiye ekonomisi, bu dönemde küresel likiditenin bolluğunu da arkasına alarak iç talep odaklı bir büyüme ivmesi yakaladı.

yılında yaşanan küresel krizde ekonomi %4’ün üzerinde bir küçülme göstermiş olmasına rağmen arası dönemde ortalama ekonomik büyüme %5 seviyesine yaklaştı. Aynı dönemde Kazakistan ekonomisi de yıllık ortalama %7’ye yakın bir büyüme oranı yakalarken büyümenin dinamikleri genel olarak ülkenin zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarına dayanıyor. yılından sonra hızlı bir şekilde yükselen petrol fiyatları, ülkenin gelirlerinin önemli ölçüde artmasını sağladı ve ekonomik bü-yümenin ana nedeni oldu.

yılı sonu itibariyle bakıldığında Kazakistan’ın toplam ihracatının yaklaşık %76’sının petrol ve diğer mineral yakıtlardan geldiği görülüyor. İki ülkenin yaşadığı ekonomik gelişmeye paralel olarak ticari ilişkiler de ilerleme gösterdi. Fakat rakamlara baktığı- mızda bu ilişkinin istenen boyutta olduğunu söylemek zor görünüyor. Türkiye ve Kazakistan arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişimini dış ticaret ve yatırımlar olmak üzere iki ana başlık çerçevesinde değerlendirmek yerinde olur.

İKİ ÜLKE ARASINDA TİCARET HACMİ ARTTI, AMA…

Türkiye ve Kazakistan ekonomilerinde görülen büyüme doğal olarak iki ülke arasında ticaret hacminin de artmasına neden oldu.kazakistan-turkiye 2

yılında iki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 1 milyar milyon dolar seviyesinde iken yılı sonu itibariyle bu rakam 2 milyar milyon dolara kadar yükseldi. Bu süreçte Kazakistan sürekli olarak Türkiye’nin dış ticarette açık verdiği bir ülke konumunda oldu.

Ürün bazında bakıldığında rafine edilmiş petrol ürünleri, demir-çelik dışındaki ana metal sanayi ürünleri, bitkisel ürünler ve tahıllar Kazakistan’ın Türkiye’ye ihraç ettiği ana kalemler olarak ön plana çıkıyor.

Türkiye’nin Kazakistan’a ihraç ettiği ürünler arasında ise tekstil ve giyim eşyası, kimyasal madde ve ürünler, plastik ürünleri, genel ve özel amaçlı makineler ve mobilya gibi ürünler ilk sıralarda yer alıyor. Kazakistan’ın ihracatının önemli bir kısmı petrol ve diğer mineral yakıtlardan oluştuğundan iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin istenen boyutta olup olmadığını anlamak için Türkiye’nin Kazakistan’ın dünyadan yaptığı ithalattan ne kadar pay alabildiğine ve hangi konumda olduğuna bakmak daha faydalı olur.

TÜRKİYE’NİN KAZAKİSTAN DIŞ TİCARETİNDEKİ PAYI DÜŞÜK

Türkiye’nin yılında yaklaşık milyon dolar ihracat gerçekleştirdiği Kazakistan’a ihracatını yılı sonu itibariyle 1 milyar dolar düzeyine kadar yükseltmiş olması iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin seyri açısından olumlu değerlendirilebilir. Fakat Kazakistan’ın dünyadan yaptığı toplam ithalat içerisinde Türkiye’nin payının sadece %2,47 olduğu dikkate alındığında aslında iki ülke arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesine yönelik alınacak uzun bir mesafe olduğu görülüyor.

kazakistan-turkiye 3

yılı sonu itibariyle rakamlara bakıldığında Kazakistan’a Rusya 13,8 milyar dolar, Çin ise 7,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek ülkenin yaptığı toplam ithalattan %50’nin üstünde pay aldılar.

yılında Rusya ve Çin’in Kazakistan’ın toplam ithalatından aldığı payın %39 olduğu dikkate alındığında Türkiye’ye kıyasla iki ülkenin Kazakistan’ın ekonomik gelişiminden ne kadar fayda sağladıkları daha iyi anlaşılıyor. Özellikle Rusya, Gümrük Birliği Anlaşması’nın hayata geçmesiyle birlikte Kazakistan’ın dış ticaretindeki rolünü önemli ölçüde artırdı. Bu ülkelerin ardından yine Almanya, ABD ve Ukrayna diğer önemli ticaret partnerleri olarak ön plana çıkıyor. Dolayısıyla bu rakamlara bakıldığında Türkiye her ne kadar rakamsal olarak Kazakistan ile ticari ilişkilerini geliştirmiş olsa da oransal açıdan bakıldığında aslında durağan ve ciddi şekilde geliştirilmesi gereken bir seyrin olduğu görülüyor.

KARŞILIKLI YATIRIM İLİŞKİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR

Türkiye ile Kazakistan arasındaki ekonomik ilişkilerde diğer bir konu da karşılıklı yatırımlar. Resmi rakamlara göre Türkiye’nin Kazakistan’daki yatırımlarının birikimli tutarı 2,5 milyar doların üzerinde.

Kazakistan İstatistik Ajansı verilerine göre Türkiye yabancı sermayeli şirket sayısı açısından Rusya ve Çin’den sonra Kazakistan’da üçüncü ülke konumunda. Geçtiğimiz yıllarda Kazakistan’da özellikle inşaat sektöründe çok önemli projelere imza atan Türk firmaları açısından gıda sanayi, tarım, finans ve bankacılık, tıbbi hizmetler ve malzemeler, otomotiv sektörü ve inşaat malzemeleri yeni yatırım alanları olarak muhakkak dikkate alınmalı.

kazakistan-turkiye 4

Türkiye’nin Kazakistan’da yatırımlarını artırması anlamında bir fırsat olduğu gibi Kazak yatırımlarının Türkiye’ye çekilmesi anlamında da ciddi bir yol alınması gerektiği görülüyor. Kazakistan’ın geçtiğimiz 10 yılda Türkiye’ye yaptığı en büyük doğrudan yatırım, Kazakistan Devlet Fonu Samruk Kazyna’nın Şekerbank’ın %33,6 oranında payını satın alması oldu.

Genel olarak bakıldığında Kazakistan’ın yurt dışında bulunan 33 milyar dolara yakın doğrudan yatırımlarında Türkiye maalesef ilk sıralarda yer almıyor. Hollanda birikimli olarak 16,3 milyar dolar Kazak sermayesine ev sahipliği yaparken İngiltere’de bu rakam 7,7 milyar doları geçiyor.

Türkiye’nin potansiyel arz eden sektörlerde Kazak yatırımcılara yönelik çalışma yapması önümüzdeki dönemde karşılıklı yatırımlar anlamında da ekonomik ilişkilerin gelişmesi açısından büyük önem arz ediyor.

Bu noktada sadece doğrudan yatırımlar değil portföy yatırımları da Türkiye’nin Kazakistan ile ilişkileri anlamında üstünde durması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Kazakistan’ın toplam 69 milyar dolara yakın portföy yatırımlarının 40 milyar doları ABD tahvillerinde bulunuyor. Türkiye’nin sadece 75 milyon dolar pay alabildiği bu pastadan daha fazla istifade edebilmesi için çalışma yapması gerektiği net bir şekilde görülüyor.

Kaynak : HazarWorld

ekonomiKazakistanmansetTürkiye

Ticaret ve Entegrasyon Bakanlığı basın servisi tarafından seafoodplus.info haber ajansına yapılan bilgilendirmeye göre, yılında Kazakistan ile diğer ülkeler arasındaki ticaret hacmi göstergelerini %17,4 aşarak ,5 milyar dolara ulaştı. Ticaret cirosunun ana payı işlenmiş malların ticaretidir: bu gösterge yılında 58,1 milyar dolardı ve 'dekinden %12 daha yüksekti (51,8 milyar dolar).Bakanlığa göre, Kazakistan'dan ihracat yılında % 26,9 artarak 60,3 milyar dolara ulaştı. İthalat % 5,8 artarak 41,2 milyar dolara ulaştı.

Kazakistan'ın başlıca ihraç ürünleri şunlardır: ham petrol, bakır ve katotları, ferroalyajlar, doğal gaz, uranyum, demir cevherleri ve konsantreleri, bakır cevherleri ve konsantreleri, buğday, sıcak haddelenmiş yassı çelik ürünleri, petrol ürünleri.

Kazakistan'a ithal edilen başlıca ürünler şunlardır: bilgisayar makineleri, araba gövdeleri, arabalar, arabalar ve traktörler için parçalar, telefonlar, perakende satışa hazır ilaçlar, aşılar, kan serumları, kan.

Kazakistan'ın yılında ana ticaret ortakları olan ülkeler:

  • Rusya, ikili ticaretin toplam hacmi 24,2 milyar dolardı;
  • Çin, ticaret hacmi yaklaşık 18,2 milyar dolardı;
  • İtalya, karşılıklı ticaret hacmi 9,6 milyar doları aştı.

İlk on ortak ülke arasında Hollanda, Türkiye, Özbekistan, Fransa, Güney Kore, ABD, Almanya, Hindistan, İspanya, Romanya, Yunanistan, İsviçre de yer aldı.

seafoodplus.info

Özbekistan&#;ın Türkiye’den talebi var

Özbekistan, Orta Asya'da yer almaktad&#;r. Özbekistan, (Azerbaycan, Kazakistan, Kuzey K&#;br&#;s Türk Cumhuriyeti, K&#;rg&#;zistan, Türkiye ve Türkmenistan ile birlikte) günümüzdeki yedi ba&#;&#;ms&#;z Türk devletinden biri olup TÜRKSOY' un üyesidir.

&#;hracat yapt&#;&#;&#; ülkelerin ba&#;l&#;calar&#;; Çin, &#;sviçre, Kazakistan, Rusya, Türkiye, Fransa, Ukrayna, Almanya, Japonya ve &#;talya' d&#;r.

&#;thalat gerçekle&#;tirdi&#;i ülkeler ise; Rusya, Çin, G. Kore, Kazakistan, Almanya, Türkiye, Ukrayna, ABD, &#;talya, Hindistan' d&#;r. 

Türkiye Özbekistan aras&#; ticaret hacmi y&#;llar itibar&#;yla istikrarl&#; biçimde art&#;&#; kaydetmektedir. ’li y&#;llar&#;n ba&#;&#;nda ,4 milyon dolar seviyelerinde olan d&#;&#; ticaret hacmimiz 1,3 milyar dolar seviyesini a&#;m&#;&#; durumdad&#;r.

Türkiye’nin Özbekistan’a ihracat&#;nda ba&#;l&#;ca ürünleri; Hijyenik havlular ve tamponlar, bebek bezleri ve benzeri hijyenik e&#;yalar, tedavide veya korunmada kullan&#;lmak üzere haz&#;rlanan ilaçlar (dozland&#;r&#;lm&#;&#;), römorklar ve yar&#; römorklar; hareket ettirici tertibat&#; bulunmayan di&#;er ta&#;&#;tlar; bunlar&#;n aksam plastikten di&#;er plakalar&#;, levhalar, yapraklar, filmler, folyeler ve &#;eritler, plastikten hortumlar, borular ve ba&#;lant&#; elemanlar&#; (man&#;on, nipel, dirsek, flan&#;lar, vb.), dokuma iplikleri olu&#;turmaktad&#;r.

Türkiye’nin Özbekistan’dan ithalat&#;nda ba&#;l&#;ca ürünleri ise; Rafine edilmi&#; bak&#;r ve bak&#;r ala&#;&#;mlar&#; (ham), bak&#;r teller, pamuk ipli&#;i, i&#;lenmemi&#; çinko, petrol ya&#;lar&#; ve bitümenli minerallerden elde edilen ya&#;lar, azotlu mineral veya kimyasal gübreler, geçici olarak konserve edilmi&#; sebzeler olu&#;turmaktad&#;r.

Türkiye’den, hamur mayas&#; üretimi gerçekle&#;tirmek için gerekli tüm hat ekipmanlar&#; için kurulum dahil ithal talebinde bulunan Özbekistanl&#; firma, tedarikçilerle ileti&#;ime geçmek istemektedir. Firma ile a&#;a&#;&#;daki linkten ileti&#;ime geçebilirsiniz.

seafoodplus.info 

Bu konularda ilginizi çekebilir

Özbekistan Türkiye&#;den ne alıyor?

İçindekiler:

  1. Özbekistan Türkiye&#;den ne alıyor?
  2. Özbekistan&#;a ne ihraç edilir?
  3. Kazakistana sattığımız ürünler nelerdir?
  4. Kırgızistan&#;a ne ihraç ediyoruz?
  5. Türkmenistan&#;a sattığımız ürünler nelerdir?
  6. Özbekistan başkenti neresidir?
  7. Özbekistan&#;ın geçim kaynakları nelerdir?
  8. Özbekistan&#;ın meşhur yemeği nedir?
  9. Türkiye Kazakistan&#;a ne satıyor?
  10. Kıbrıs&#;a ne ihraç edilir?
  11. Türkmenistan&#;ın en büyük ihraç ürünü nedir?
  12. Özbekistan&#;ın şehirleri hangileri?
  13. Özbekistan gelişmişlik düzeyi nedir?
  14. Özbekistan ekonomisi iyi mi?

Özbekistan Türkiye'den ne alıyor?

Özbekistan'ın birinci ve ikinci olmazsak dahi, en büyük üçüncü ticari ortağı olmaya adayız." dedi. Keskin, Özbekistan'ın Türkiye'ye iplik, bakır, gıda ve tekstil ürünleri ihraç ettiğini, Türkiye'denise inşaat malzemeleri ve ekipmanları, makine ve teknoloji, tekstil ve gıda ürünleri ithal ettiğini bildirdi.

Özbekistan'a ne ihraç edilir?

Ülkemizin Özbekistan'a ihraçettiği başlıca ürünlerin ilaç, tarım makinaları, bebek bezleri, sera malzemeleri, hububatın öğütülmesi için makinalar, boya sabitleştiriciler, inşaat malzemeleri, polyester ve bazı kimyasal malzemeler olmuştur.

Kazakistana sattığımız ürünler nelerdir?

Kazakistan sahip olduğu üretim yapısı itibarı ile daha ziyade ham madde ve yarı mamul ihracatçısı bir ülkedir. Petrol ve petrol ürünleri, demirli metaller, kimyasallar, makineler, hububat, yün, et, kömür ülkenin başlıca ihraç ürünleridir.

Kırgızistan'a ne ihraç ediyoruz?

  • İkili Ticaretimiz (milyon Dolar)
  • İhracatımızın ilk üç kalemi : Mücevher eşyası, tekstil ürünleri, karayolu taşıtları için aksam.
  • İthalatımızın ilk üç kalemi : Altın, pamuk ve kuru baklagiller.
  • Kırgızistan'daki Türk yatırımları : milyon Dolar (TCMB verisi) - 1 milyar Dolar (tahmini)
Daha fazla öğe

Türkmenistan'a sattığımız ürünler nelerdir?

  • Başlıca İhraç Ürünlerimiz : Pamuk/tekstil ürünleri, enerji, kimya ve tarım ürünleri.
  • Başlıca İthal Ürünlerimiz : İşlenmiş metal, beyaz eşya, elektronik ürünleri, gıda, tekstil sanayi ürünleri, işlenmiş gıda ürünleri, inşaat malzemeleri, ulaştırma araçları ve ilaçlar.
Daha fazla öğe

Özbekistan başkenti neresidir?

Taşkent Özbekistan/Başkentleri

Özbekistan'ın geçim kaynakları nelerdir?

Başlıca yer altı zenginlikleri petrol, altın, uranyum, doğal gaz, kömür, bakır, çinko, kurşun ve molibdir. Altın üretimi ve rezervi bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alır. Ülkenin önemli ihracat ürünleri petrol gazları, otomotiv, pamuk, bakır, radyoaktif elementler, altın, yaş meyve ve çinkodur.

Özbekistan'ın meşhur yemeği nedir?

Özbekistan'ın enünlü geleneksel yemeğielbette ki Palov.. Akşam yemeklerinin vazgeçilmezi palov; pirinç, parça et, rendelenmiş havuç ve soğan ile yapılan bir yemek.

Türkiye Kazakistan'a ne satıyor?

Kazakistan, Türkiye'ye buğday, bakır, doğalgaz, petrol, alüminyum ve çinko gibi ürünleri ihraç ederken, Türkiye'den elektrik donanımlar, makine, tekstil, mobilya ve diğer ürünleri satınalıyor. Kazakistan'da 2 binin üzerinde Türk sermayeli firma faaliyet gösteriyor.

Kıbrıs'a ne ihraç edilir?

KKTC'nin en önemli ihraçmalları; narenciye, süt ürünleri, alçı taşı, konfeksiyon, rakı, hurdalar, patates, sigaralar, konsantre, piliç eti, ilaçlar, sebzeler, deriler, meşrubat, likör, vodka, keçi boynuzu, tütün, yün yaprağı, hurda kağıt, yumurta, zeytin yağı, canlı hayvanlar, viski, cin ve balıklar.

Türkmenistan'ın en büyük ihraç ürünü nedir?

Doğal gaz rezervleri açısından yılı itibariyle dünyada 4. sırada yer almaktadır. Türkmenistan'ın en büyükiki tarımsal ürünü, çoğu ihracata yönelik üretilen pamuk ve çoğu yurt içinde tüketilen buğdaydır. Türkmenistan, dünyanın ilk onpamuk üreticisi arasında yer almaktadır.

Özbekistan'ın şehirleri hangileri?

Özbekistan'ınbatı kesiminde KarakalpakistanCumhuriyeti adında Özbekistan'a bağlı özerk bir cumhuriyet yer alır. Ülkenin enönemli şehirleriyse Namangan, Fergana, Andican, Semerkand, Buhara, Hive, Hokand, Karşı, Ürgenç ve Nukus'tur.

Özbekistan gelişmişlik düzeyi nedir?

Ekonomik güç olarak sırada yer alan ülkede, kişi başına düşen milli gelir dolar, enflasyon yüzde 9 civarında. Dünyada en büyük pamuk üreticisi ve ihracatçısı ülkeler arasında yer alan Özbekistan, yıllık ortalama 3 milyon ton pamuk lifi üretiyor, bunun yarısından fazlasını ihraç ediyor.

Özbekistan ekonomisi iyi mi?

Özbekistan, yılında başlatılan reform çalışmalarıyla ekonomidebüyük bir dönüşümü hayata geçirdi. Özellikle bileşik endeks, yılında puan iken, yılında puana yükseldi, ekonomikdönüşüm göstergesi de puan yükselerek puana ulaştı.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir