metrekareye kaç tavuk konur / Tarım Siteniz: Tavuk Yetiştiriçiliği

Metrekareye Kaç Tavuk Konur

metrekareye kaç tavuk konur



TAVUKÇULUK KÜMES HAYVANCILIĞININ ÖNEMLİ BİR DALIDIR.
Kümes hayvancılığında tavukçuluk başlı başına bir sanayi durumundadır. Sanayi sektörü tavukçuluk için makineler, yemlikler, suluklar, ekipmanlar üretir. Yem sanayi yem üretimi yapar. İnşaat sektörü kümes, kuluçkahane, kesimhane inşa eder. Sağlık ve ilaç sektörü aşı, ilaç, vitamin üretir. Taşımacılık, işçilik, pazarlama gibi hemen her sektör tavukçuluk ile ilgilenir. Bunun için tavukçuluk hayvancılığın önemli bir koludur diyoruz. Aynı zamanda tavukçuluk ekonominin önemli bir koludur da diyebiliriz.



Yemi ete çevirme makinesi



Kümes hayvanları yemi ete, yumurtaya çeviren canlı bir makinedir. Hem de çok kısa zamanda çevirirler. Bir piliç günde kesime hazır olur. Bir tavuk ayda yumurta üretmeye başlar. Yumurta ise 21 günde civcive dönüşür. Çok hızlı bir dönüş, çok hızlı bir üretim şekli !



Tavukçuluğun Beslenmedeki Yeri



Nüfus hızla artıyor. Ama besin maddeleri aynı hızla artmıyor. Bu nedenle tavukçuluğun beslenmedeki önemi daha da artmaktadır.



Beslenme, vücut için gerekli maddelerin hepsini yeteri kadar almak demektir. Bu gerekli maddelerden en önemlilerinden biri de hayvansal proteinlerdir. Ergin bir insanın günlük hayvansal protein ihtiyacı gramdır. Nereden alacak bunu? Etten, sütten, yumurtadan. İşte kümes hayvanları beslenmedeki yerini burada alıyor. Hem et veriyor, hem de yumurta.



Tavuk eti insan beslenmesine çok uygundur. Yağ oranı azdır. Protein miktarı yüksektir. Lezzetlidir, hazmı kolaydır. Çocuklar ve yaşlılarda rahatça yiyebilir.

Yumurta protein deposudur. Vitamin ve mineral maddelerde taşır. Pratik bir yiyecektir. Her sofraya yakışır.



Tavukçuluk ne demek ?

Tavukçuluk, gelir elde etmek amacıyla uygun barınaklarda, uygun tekniklerle bilinçli bir yetiştiricilik demektir. Yoksa bahçe köşelerinde kendimize göre tavuk beslemek tavukçuluk yapmak sayılmaz.

Tavukçuluk gelişiyor

yıllarında Türkiye'ye yeni tavuk ırkları getirildi. Bunlar saf ırklardı. Çoğaltılıp yetiştiricilere dağıtılıyordu. Sonraları ıslah çalışmaları başlatıldı. Melezlemeler yapıldı. Yani saf ırklar yerine hibrit ırklar geliştirildi. Böylece verim çok arttı. Bugün bir yumurtacı hibrit tavuk yılda yumurta verebiliyor. Bir etçi hibrit piliç, 8'inci haftada gram canlı ağırlığa ulaşabiliyor.



Yem sanayi gelişiyor

Tavukları beslemede dane yem kullanımı geçmişte kaldı. Artık besin maddelerini dengeli bulunduran karma yemler var. Civcive başka, pilice başka, etçiye başka, yumurtacıya başka yem hazırlanıyor. Böylece daha az yem ile daha çok verim elde edilebiliyor.



Barınaklar, ekipmanlar gelişiyor

Artık bazı işletmelerde yüz binlere varan hayvan yetiştiriliyor. Bu kadar kanatlı için gereken muazzam barınaklar, modern binalar yapılıyor. Bunların ısıtma, aydınlatma, havalandırma, temizleme işlemleri tekniğine uygun olarak yapılabiliyor. Her şeyin tam otomatik yapılabildiği işletmelerimiz var. Kuluçka makineleriyle bir anda on binlerce civciv üretiliyor. Bunlar tavukçulukta önemli adımlardır.

Hastalık korkusu azaldı

Kümese hastalık girince, bir baştan girip öteki baştan çıkıyor. Kırıp-geçiriyor. Ama artık böyle kitle ölümleri azaldı. Nedeni de aşılar, ilaçlar. Çok iyi çalışan, etkili aşılar üretiliyor. Uygulanmaları kolaylaştı. Kümeslerin, ekipmanın mikroptan arındırılması daha ucuza mal oluyor. Hastalıklara karşı çok kuvvetli ilaçlar var. Aşı ve ilaç sanayiimiz de gelişti.



Pazarlama sıkıntısı da yok

Tavuk ürünleri artık kolayca pazarlanabiliyor. Kesimhaneler, soğuk depolar, taşıma araçları yeterli. Yumurtalar kolayca sınıflanabiliyor, ambalajlanıyor, taşınabiliyor, muhafaza ediliyor.

İnsanlar tavuk etinin ve yumurtanın önemini giderek daha iyi kavrıyorlar. Nüfus artıyor. Sanayileşme genişledikçe büyükbaş hayvanlara ayrılan otlaklar, meralar daralıyor. Tarım alanları küçülüyor. Onun için kümes hayvancılığı giderek önem kazanıyor. Tavukçuluk için özel arazi gerekmez. Her yerde yapılabilir. Yapılan yatırım hemen ürüne ve paraya dönüşebilir.

İKİ ÇEŞİT TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİ !

Tavuktan elde edilen iki önemli ürün var. Yumurta ve et. Tavukçulukta buna göre iki ayrı şekilde yapılır.



&#; Yumurtacı Tavuk Yetiştiriciliği

Yemeklik ve damızlık yumurta için yapılır. İşletme için gereken civciv ve piliç ya işletmenin kendi içinde üretilir veya dışarıdan alınır.

Yemeklik yumurtacı işletmelerde horoz gerekmez. Damızlık yumurtacı işletmelerse her tavuğa bir horoz katarlar.



Yumurtanız kahverengi mi olsun, beyaz mı?

Kahverengi yumurta veren kahverengi tavuklar sakin huyludur. Ağırlıkları fazladır. Yem tüketimleri fazlacadır. Ama verim dönemi sonunda satışta ağırlık farkı bu masrafını karşılar. Yumurta verimi beyazlardan yüzde daha azdır. Yumurta ağırlığı ise ortalama 2 gr daha fazladır.

Beyaz yumurta veren beyaz renkli tavuklar sinirli ve hırçındır. Bakımları dikkatli yapılmalıdır. Vücutları hafif, yem tüketimi azdır. Yumurta verimi biraz fazlacadır, ama ortalama yumurta ağırlığı daha azdır.



&#; Etçi Tavuk Yetiştiriciliği

Piliç eti üretmek için yapılır. Bu iş damızlık işletmelerinden başlar. Bunlar damızlık sürülerine horoz katarak döllü yumurtalar elde ederler. Bu yumurtaları kuluçkacı işletmelere satarlar veya kendileri civciv çıkarırlar. Etçi piliç yetiştirecekler de bu civcivleri alıp hafta beslerler. Kesim zamanı gelen piliçler kesime gönderilir, yerine yeni bir parti civciv getirilir. Böylece yılda parti üretim yapılabilir.

Artık ülkemizin her yerinde modern tavukçuluk yapılıyor. Tavukçuluğumuz günden güne hızla gelişiyor. En ileri teknoloji kullanan işletmelerin sayısı artıyor.


TAVUK BARINAKLARI
Tavukların barındırıldığı yerlere kümes denir. İyi bir kümes hayvanlara uygun bir çevre koşulu yaratacağından verimi doğrudan etkileyecektir. Bunun için uygun kümes tipinin seçimi önemlidir. Kümesler genelde büyütme kümesleri, yumurta tavuğu kümesleri ve etlik piliç kümesleri olarak üçe ayrılır. Bu üç kümes tipide, önünde serbest gezinme avlusu olan ekstansif, tavukların dışarı çıkmadan bütün zamanlarını kümes içerisinde geçirdikleri entansif kümeslerden oluşur. Bu kümesler başlıca şu nitelikleri taşımalıdır:



İçleri kuru, güneşli ve aydınlık olmalı,
Hayvan sağlığına zararlı nem ve pis kokuları bulundurmamalı,
Kolayca havalandırılabilmeli,
Bit, pire gibi parazitlerle çeşitli mikropların barınmalarına ve üremelerine elverişli olmamalı,
İçine konacak hayvan sayısına uygun büyüklük ve genişlikte olmalı,
Temizlik kolay yapılabilecek şekilde olmalı,
Dışarının soğuk ve sıcağını içeriye mümkün olduğu kadar az geçirmelidir.


Yer Seçimi



Kümeslerin kurulacağı kümes yerlerinin seçimi de tavuk yetiştiriciliği için önemlidir. Kümesler taban suyu yüksek olmayan, toprağı çakıllı ve kumlu yerlerde, sert ve soğuk rüzgarlardan korunacak şekilde yapılmalıdır. Kümesin yönünün doğu ve güney doğuya bakması uygundur. Kümes yapılan yerde su ve elektrik muhakkak bulunmalıdır. Pazarlama bakımından yol güzergahına yakın olan tarıma elverişli olmayan alanlarda kurulmalıdır. Kümesler kurulurken birbirlerine yakın olmamalıdır.



Kümesler arasında en az doksan metreyi geçkin mesafe bulunmalıdır. Büyütme ve üretim kümesleri tamamen birbirlerinden ayrı olmalıdır. Kümesler toz ve gürültüden uzak olmalıdır. Bunun için yollara yakın kurulmamalıdır. Kümesin çatı ve duvarları sıcak, soğuk ve fırtına gibi dış tesirlerden kümesi korumak için izole edilmelidir.



Kümesler Üç Çeşittir



1. Büyütme kümesleri

2. Yumurta tavuğu kümesleri

3. Etlik piliç kümesleri



Bu üç kümes tipi ekstansif ya da entansif yetiştiricilikte kullanılabilir.



Ekstansif Kümesler



Bu kümeslerin önlerinde gezinme yerleri vardır. Gezinme yerleri gölgeli olmalıdır. Sıcak havalarda hayvanların bu alanlarda rahatlamaları gerekir. Kümes içinin kış aylarında soğuk havalardan etkilenmemesi için kümesin önü güneye bakmalıdır. Bu kümeslerde, metrekare kümes taban alanı için 1 metrekare pencere hesaplanır. Pencerenin altına tavukların geçebileceği yükseklik ve genişlikte (30 x 40 cm) giriş ve çıkış deliği yapılmalıdır. tavuğa bir giriş -çıkış deliği yeterli olur. Bu kümeste tavuklar çok sıkışık bulunmamalı, üç-dört tavuk için 1 metrekare kümes hesaplanmalıdır.

Entansif Kümesler



Bu tür kümeslerde gezinme yeri yoktur. Metrekareye hayvan sayısı daha fazla ve gerekli iş gücü daha azdır. Birim alandan daha fazla yararlanma imkanı verir. Entansif kümesler ikiye ayrılır.



1-Açık Kümesler


2-Kapalı Kümesler Kapalı Pencereli Kapalı Penceresiz



1-Açık Kümesler :



Bu kümeslerin ya ön tarafları yada iki tarafları açıktır. Açık taraf tel ile örtülüdür. Kümes tabanı ızgara ile kaplıdır. Gübre çukuru cm derinliktedir. Folluklar, yemlikler ve suluklar ızgara üzerine konur. Ön taraf yaz &#; kış açık olduğu için kış aylarında yem tüketimi artar, yumurta verimi azalır. İlkbahardaki verim artışı bu açığı kapar. Genelde bu kümesler 8 m enindedir. Tek tarafı meyilli çatı kullanılır. Çatı altına kapaklı havalandırma deliği açılabilir. Genelde ılıman iklimlerde kullanılmakla birlikte soğuk iklimde bile yemlik ve suluklara ısıtıcı koyarak kullanabiliriz.



Kümesin iki tarafı açık ise (perdeli kümes) açık taraflarda 50 cm duvar örülür ve bunların üzerinde perde (genelde naylon) vardır. Soğuk havalarda kapatılarak kapalı kümes halini alır.



2-Kapalı Kümesler :



Bu kümeslerin tamamen kapalı olanlarında aydınlatma ve havalandırma mekanik olarak yapılır. Pencereli kümeslerde ise aydınlatma ve havalandırmanın bir kısmı mekaniktir. Bu tip kümesleri 3 grupta toplayabiliriz.



A) Kalın altlık sistemi ( yer kümesi )

B) Izgara sistemi

C) Kafes sistemi

A) Kalın Altlık Sistemi (Yer Kümes ): Kümes tabanı tamamıyla beton yada sıkıştırılmış topraktan oluşur. Zemin üzerine cm kalınlığında altlık serilir. Altlık malzemesi olarak bulunabilirliğine göre; kaba planya talaşı, pirinç kavuzu, parçalanmış mısır koçanı, sap veya saman gibi malzemeler kullanılabilir. Bu sistem halen broiler yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Her ne kadar ucuza mal olmakta ise de, özellikle iyi havalandırılmayan ve nemli bölgelerdeki kümeslerde altlığın ıslanması ve kesekleşmesi büyük sorunlar oluşturmaktadır. Bu tip kümeslerde metrekareye tavuk konulabilir.



B) Izgara Sistemi: Izgara sisteminin kullanılmasının amacı altlıklı yer kümesinde görülen sorunların ortadan kaldırılmasıdır. Izgara sistemi kullanılan ızgaranın ölçüsüne göre 3'e ayrılır:



2/3 Izgara Sistemi: Kümesin 2/3'ü tahta ızgaralarla, 1/3'ü de altlık ile kaplanmıştır. Izgaralar altlık seviyesinden cm yükseklikte olmalıdır. Yemlikler ve sulukların ızgaraların üzerine yerleştirildiği bu sistemde tavuklar günün büyük bir kısmını ızgaralar üzerinde geçirirler. Izgaralar; 2 x 2,5 cm kesitindeki çıtaların 2,5 cm ara ile ve paralel yerleştirilmesiyle yapılır. Izgaralar arasından gübre çukuruna dökülen gübreler, bir yıl boyunca burada biriktirilerek verim yılı sonunda temizlenirler. Kümes genişliğine göre, ızgaralar kümes ortasına, folluklar karşılıklı iki duvar kenarına yerleştirilir. Kümes genişliği 12 metreden fazla ise ızgaralar ortadaki koridorun her iki yanına yerleştirilir. Bu tip kümeslerin içerisine girmeden, koridor boyunca dolaşarak her iki bölmenin yumurtalarını toplamak oldukça kolaydır. Uygun havalandırma koşullarında bu tip kümeslerde metrekareye 8 tavuk yerleştirilebilir.



1/3 Izgara Sistemi: Sistem olarak yukarıda bahsedildiği gibidir. Kümesin 1/3'ü tahta ızgaralarla, 2/3'ü altlıkla kaplanmıştır.



Tam Izgara Sistemi: Bu sistemde kümesin tamamı tahta ızgaralarla kaplanmıştır. Altlık giderleri tamamen kaldırılmış olup, ızgaraların ilk yapım masrafı oldukça pahalıdır. Bu sistemde metrekareye tavuk yerleştirilebilir.



C) Kafes Sistemi: Bu sistemde tavuklar kümes içerisindeki kafeslerde barındırılırlar. Çok iyi bir havalandırma düzeni gerektiren bu sistemin yararı metrekareye düşen tavuk sayısının fazla oluşu ile (kafes tipine göre tavuk/metrekare) yer ve iş gücünden tasarruf sağlanmasıdır. Ayrıca daha kolay ayıklama, daha az yem tüketimi, altlık giderinin ortadan kaldırılması, parazitler, hastalıklar, tüy yolma ve kannibalizmin azalması gibi olumlu yönleri de vardır. Bunun yanı sıra ilk yapım giderlerinin yüksekliği, özel yemleme ve itinalı bakım gereği kafes yorgunluğu, karaciğer yağlanması ve kırık-çatlak yumurta miktarının artması gibi sakıncaları da vardır. Kafesler ,5 mm çapındaki galvanizli tel çubukların 2 x 5 cm veya 2 x 6 cm aralıklarla kaynaklanması ile yapılır. Kafes tabanının meyili % 15,8 &#; 17,6 olup, bu meyilde yuvarlanan yumurtalar öndeki yumurta tablalarında toplanırlar. Kafes blokları arasındaki servis yolunun genişliği kafes tiplerine göre cm arasında değişebilir. Kafes blokları kümes içerisinde birden fazla sıra halinde yerleştirilir. Her blokta kafesler tek veya çok katlı olarak dizilir. Bu dizilişler yatay, dikey veya kademeli olabilir.



Kafeste Yumurta Tavukçuluğunun Avantajları:



Bu sistemin yer tavukçuluğuna göre üstünlükleri aşağıda maddeler halinde özetlenmiştir :

&#; Birim kümes alanına konan tavuk sayısı diğer kümeslerden misli daha fazladır.

&#; Altlık sorunu yoktur.

&#; Yumurtalar daha temizdir.

&#; Fazla dolaşıp enerji kaybetmedikleri için yemden yararlanma biraz daha yüksektir.

&#; Yere yumurtlama sorunu yoktur.

&#; Gurk olma hali çok azdır.

&#; Tavuklar ayak altında dolaşmadıkları için bakımları daha kolaydır.

&#; Yumurtalar biraz daha ağırdır.

&#; Ölüm oranı genellikle daha düşüktür.

&#; İş gücü gereksinimi, otomasyona bağlı olarak % daha azdır.

&#; Tavukların tek tek kontrolü, kötü ve düşük verimlilerin ayrılması daha kolaydır.

&#; Gübrenin alta geçmesi ve tavukların birbirleriyle temasının az olması nedeniyle hastalık kontrolü daha kolaydır.

&#; Kannibalizm daha düşük düzeydedir.

&#; Hayvanların kendi yumurtalarını yemelerine ender rastlanır, ayrıca bu alışkanlığı olan hayvanlar kolayca ayıklanır.



Kafeste Yumurta Tavukçuluğunun Dezavantajları:



Kafeste yumurta tavukçuluğunun bir çok avantajları yanında dezavantajları şunlardır :



&#; Hayvan başına düşen ilk kuruluş masrafları, kafes maliyeti nedeniyle çok fazladır.

&#; Çatlak yumurta oranı artar.

&#; Yumurtlama döneminde hayvanlar daha fazla ağırlık artışı sağlasalar da, kemiklerin son derece zayıf olması nedeniyle dönem sonundaki piyasa fiyatları düşüktür.

&#; Özellikle yazın, gübrede fazla miktarda sinek ürer ve sorun yaratır.

&#; Kafes altlarında biriken gübreyi sık sık temizlemek gerekir.

&#; Bazı özel kafes hastalıkları nedeniyle özel yemleme gerekebilir.

&#; Hareketsizlikten dolayı karaciğer yağlanması ve buna bağlı ölümlere daha sık rastlanır.

&#; Kümes içerisinde daha fazla hayvan barındığı için daha güçlü bir havalandırmaya ihtiyaç vardır.

&#; Yumurtlamayanlar düzenli bir şekilde ayıklandığından kafeslerin bir kısmının boş kalmaması için bir miktar yedek tavuk beslenir.



Kafeslerde Aranılan Nitelikler:



&#; Kafes maliyeti imkan oranında düşük olmalı,

&#; Parçaları kolayca sökülüp takılabilmeli,

&#; Dayanıklı olmalı,

&#; Kolayca temizlenip dezenfekte edilebilmeli,

&#; Gübre kolayca temizlenip atılabilmeli,

&#; Kafesin en üst katına rahat erişilebilmeli.



Kafes Sistemleri:



Yumurta tipi kafes sistemleri 3 grupta incelenebilir :



&#; Basamaklı (kademeli ) kafesler

&#; Bataryalı ( dikey ) kafesler

&#; Düz ( yatay ) kafesler



Basamaklı ( Kademeli ) Kafesler :



Kafes tavukçuluğunun en basit tipidir. Bu tip kafesler merdiven basamakları gibi kademeli olarak dizilirler. Bu tip kafeslere Kaliforniya tipi kafesler de denilmektedir. Her bir kafes bölmesine tavuk konulur. Taban alanının her bir metrekaresine 12 tavuk konulur. Bu tip kafeslerin mevcut binaya uyum sağlamaları kolaydır. İlk yatırım masrafları düşük, küçük sürüler için uygundur. Dezavantajı birim alana az hayvan düşmesi, gübrenin içerde birikmesi nedeniyle uygun olmayan kümes içi çevre koşulunun oluşmasıdır.



Bataryalı ( Dikey ) Kafesler :



Bu tip kafeslerde metrekareye tavuk düşmektedir. Kafesler 3 yada 4 katlı olacak şekildedir. Bu kafeslere apartman veya battery tip kafesler de denir. Kafesler sırt sırta dizilir. Üsttekilerin gübresi bir alttaki kafesin üstündeki tablalara dökülür. Bunlar gübre çukuruna dökülüp otomatik olarak kümesten uzaklaştırılır. Yemleme, sulama, yumurta toplama gibi işler de otomatik yapılır.

Düz (Yatay) Kafesler :



Bu kafesler kümeste tek katlı olarak kurulur. Kafes bloklarında genellikle 4 kafes bulunur. Ortadaki iki kafes sırt sırta, dıştaki iki kafes ise ön tarafları ortadakilerin ön yüzüne bakacak şekilde dizilir. Bloklar arasında servis yolu bırakılır. Metrekareye tavuk düşer. Sistem tamamen mekanik işler. Yerden cm yukarıdan kurulu kafeslerden inen gübre otomatik olarak kümes dışına ulaştırılır. Sistem pahalıya mal olur, uzun kümesler gerektirir.


Kümeslerde Temizlik



Hangi tip kümes olursa olsun temizlik gereklidir. Temizlik ile birlikte dezenfeksiyona da önem verilmelidir.



Kümes boşalınca tüm ekipman dışarı çıkarılır. Altlık kümesten uzağa götürülüp atılır. Sonra kümese ilaçlı sular püskürtülür. 24 saat sonra kümes tabanı kazınarak temizlenir, sıcak sodalı sularla fırçalanıp yıkanır.



Dışarı alınan ekipman güzelce temizlenir, dezenfekte edilir. Kullanılan dezenfekte edici maddenin uygun olması ve uygun dozda kullanılması gerekir. Mikrop öldürücü bu maddelere dezenfektan diyoruz.

İyi bir dezenfektan:



&#; Çeşitli hastalıkların mikroplarını öldürür.

&#; İnsan ve hayvan için zararsız olur.

&#; Sürüldüğü alet ve ekipmanları bozmaz.

&#; Dayanıklı ve uzun etkili olur.

&#; Kötü kokulu, renk verici veya renk soldurucu olmaz.

&#; Kullanışlı ve ucuzdur.



Dezenfektan olarak kullanılacak çok çeşitli kimyasal maddeler vardır. Ayrıca kireç ile yapılacak temizlik, dezenfeksiyonda kolaylık sağlar. Sabun, soda, sudkosdik, deterjanlar tavuk yetiştiricisinin daima elinin altında bulunmalıdır.


KULUÇKA VE KULUÇKA TEKNİĞİ
Bu konumuzda iyi bir civciv nasıl elde edilir, kuluçka nedir, kuluçkahane tipleri, kuluçkahane kurulmasındaki önemli hususlar nelerdir, kuluçka binası ve iç yapısı, kuluçka makineleri ve özellikleri, çalıştırma prensiplerini ve yumurta muayenesi ile iyi bir damızlık yumurtanın özellikleri ve cinsiyet tayini konularında gerekli bilgileri vereceğiz.



U N U T M A !

Kuluçka ekonomik olmalıdır

Yumurtadan civciv çıkma oranı yüksek olmalıdır.

Civcivler sağlıklı olmalıdır.



Kuluçka



Kanatlıların soylarını devam ettirmek için gösterdikleri doğal ve fizyolojik özelliğe denir. Civcivlerin yumurtayı çatlatıp içerisinden canlı bir varlık olarak çıkması için geçen zamana da kuluçka süresi denir. Kuluçka doğal kuluçka ve makine ile kuluçka olmak üzere iki bölümde incelenir. İnsanlar bu doğal olaydan faydalanarak kanatlıları kendi amaçlarına uygun çoğaltma işlemini makine ile yapmaktadırlar.



Kuluçkalık yumurtalardan gerekli ısı, nem, havalandırma ve çevirme düzeni sağlanarak belirli sürede civciv çıkaran makinelere kuluçka makinesi denir. Kuluçka makineleri ile yapılan işleme kuluçkacılık , yumurtadan civciv çıkaran yerlere de kuluçkahane adı verilir.



Kuluçka tekniği üç ana bölüm halinde incelenir:



1-Kuluçkahane ( bina ve özelikleri)

2-Kuluçka Makineleri (özelikleri ve çalışma sistemleri )

3-Kuluçkalık Yumurta (özelikleri ve muhafazası )



Kuluçkahane (Kuluçka Evi)


Kuluçkahane Tipleri :


Devlet ve özel sektöre ait çiftliklerin kendi civciv ihtiyacını karşılamak gayesi ile çalışan kuluçkahaneler (partide yumurtalık ): Bunlar kendi civcivlerini kendileri kullanır.



Devlet ve özel sektöre ait büyük kapasiteli kuluçkahaneler ( aylık bir devrede bin ): Kendi ihtiyaçlarını kullanırlar. İhtiyaç fazlasını satarlar.



Çok ufak kapasiteli özel sektöre ait kuluçkahaneler (kapasiteleri &#; ): Yumurtayı satın alırlar, civcivi çıkarıp satarlar.



Günlük civciv satan kuluçkahaneler: Bunlar büyük kapasitelerle çalışmaktalar.

Kuluçkahanelerin Kurulmasındaki Önemli Hususlar:



Kuluçkahaneler hijyenik yönden tavuk çiftliklerine, tavuk mezbahalarına, civciv büyütme yerlerine, yumurta depo ve satış yerlerine yakın olmamalıdır.


Bölgenin civciv talebi olmalı ve nakil imkanı kolay olmalıdır.


Çevrenin isteğine göre et veya yumurta yönünde civciv çıkarılmalıdır.


Civciv satma rekabeti ve hijyenik çalışma yönünden çevresinde başka kuluçka hane bulunmamalıdır.


Kuluçkahanelerin elektrik ve su problemleri olmamalıdır.


Kuluçka Binası ve İç Yapısı :



Modern bir kuluçkahane idare, satış ve işletme olmak üzere üç ana kısımdan teşekkül etmelidir.



Bir işletme binası aşağıdaki kısımları ihtiva etmelidir:



&#; Yumurta dezenfekte odası .

&#; Yumurta tasnif , muayene ve temizleme odası.

&#; Yumurta muhafaza ve depo odası.

&#; Kuluçka makinelerinin bulunduğu salon (İnkübatör odası).

&#; Lamba muayene odası (Karanlık oda).

&#; Yumurta tablalarını yıkama ve temizleme odası.

&#; Civcivlerin tasnif ve aşı odası.

&#; Cinsiyet tespit odası.

&#; İşlem odası.

&#; İşçilerin soyunma odası.



Şimdi işletme binasının bölümlerini sırasıyla inceleyelim.



Yumurta Dezenfekte Odası:



Damızlık yumurtalar çiftliklerden veya kümeslerden bir vasıta ile geldikten sonra direkt olarak bu odaya alınıp, dışarıdan gelecek herhangi bir mikroba karşılık kuluçkahaneyi korumak için dezenfeksiyon yapılır. Kullanılan dezenfektan maddeler genelde; klorlu bileşikler, iyotlu bileşikler, potasyum permanganat ve formalindir. Fumigasyon m&#; hesabına göre yapılır [örneğin potasyum permanganat ve formalin (%40 çözelti) 1' e 2 oranında]. Fumigasyondan sonra gereken havalandırmanın temini için odada aspiratör veya havalandırma bacası mevcut olmalıdır. Dezenfeksiyon odasına yumurtanın giriş ve çıkışı ayrı kapılardan yapılmalıdır.



Yumurta Tasnif, Muayene ve Temizleme Odası



Dezenfekte edilen yumurtalar burada tasnif makinelerinden geçirilerek tasnif edilirler ve damızlık özelliğe sahip olanlar ayrılır diğerleri ise yemeklik olarak değerlendirilip viyollere yerleştirilip kuluçkahaneden uzaklaştırılır. İşlem sonunda bu odanın yıkanıp, temizlenip dezenfekte edilmesi gerekir.



Yumurta muhafaza ve depo odası



Tasniften geçmiş olan yumurtaların makineye koyuluncaya kadar bekletildiği yerdir. Yumurta muhafaza odasının sıcaklığı depolama süresine bağlı olmak üzere &#;C arasında bulunmalıdır. Odanın rutubet oranı ise sıcaklığa bağlı olarak % arasında olmalıdır.



İnkübatör (Gelişim) ve çıkım odası



Kuluçka makinelerinin gelişim bölümlerinin bulunduğu bu odanın ortalama &#; C sıcaklıkta ve % nispi nem oranında olması gerekir. Yumurtaların makineye konulup çıkarılmasında kolaylık sağlaması bakımından makinelerin ön kısmında m'lik bir alanın olması gerekir. Eğer dolap türü makineler kullanılıyorsa,makinenin tipine bağlı olarak arka yüz ile makine arasında cm mesafe bırakılmalıdır. Makineler arasında en az cm uzaklık olmalıdır. Tavan ile makine arasında da gerekli hava akımının sağlanması için en az cm mesafe bulunmalıdır. Oda için gerekli olan havalandırma doğrudan doğruya makinelerin kapasiteleri ile ilgili olup, standart olarak kuluçka makinesine konulmuş bulunan her bir yumurta için civciv çıkışına kadar yaklaşık gr oksijene ihtiyaç vardır. Bu yaklaşık m&#; havaya tekabül eder. Bu oda güneş ışınlarına maruz kalmamalı, aydınlık olmalı, zemin ve yan duvarlar temizliği kolay malzemeden yapılmalıdır.
Lamba muayene odası



Işık olmayan bir oda olmalıdır. gün buraya alınan yumurtalar karanlıkta lamba muayenesine tabi tutulurlar. Tohumlu yumurtalar ayrılır.



Yıkama Odası



Bu oda kuluçka makineleri tablaları ve parçalarının yıkanmasına müsait şekilde yapılmalıdır. İlaçlama havuzu da bulunmalıdır.



Civciv Tasnif ve Aşı Odası

Civcivlerin ilk günkü kas ve göz aşıları bu odada yapılır. Satışa arz edilmek üzere burada sayılıp tasnif edilir, kutulanır. Sıcaklığı aynen inkibatör odası gibi olmalıdır.



Cinsiyet Tespit Odası



Yumurta tipi günlük civcivler burada cinsiyet ayrımına tabii tutulurlar. Kuvvetli bir ışık altında seksör tarafından yapılır.



İşlem odası



Günlük civcivlerde gayeye uygun olarak kanat kesimi, ayak tırnağı kesimi ve ibik kesimi gibi işlemler için yapılmıştır. Temizlenmesi kolay olmalıdır. Bütün bu işlemlerin birkaç kişi tarafından yapılabilmesi için geniş bir oda tercih edilir.



İşçilerin Soyunma Odası



Kuluçkahanenin girişinden sonra işçilerin günlük kıyafetlerini değiştirip iş kıyafetlerini giyebilecekleri yerdir. Ellerin ve ayakların dezenfekte edildiği kısım bulunmalıdır. Gerektiğinde yıkanma yeri de olmalıdır. Haftada bir dezenfekte edilmelidir.



Kuluçkahane Hijyeni


Kuluçka esnasında civcivlerin önemli bazı hastalık mikroplarına maruz kalmaması için kuluçkahanelerde hijyene çok önem verilmelidir. Bunun için kuluçkahane çalışanları ve kuluçkahanelerin steril durumda olması için gereken hijyen şartları yerine getirilmelidir.



Kuluçkahanenin Çalışma ve Organizasyonu



Bir kuluçkahanenin başarısı her şeyden önce sistemli ve bilgili çalışmaya bağlıdır. Bir kuluçkahanede sıra ile iyi, kaliteli yumurta temini, yumurtaların dikkatle seçilmesi, uygun şartlar da muhafazası, dikkatle tablalara dizilmesi ve nihayet iyi ayarlanmış bir kuluçka makinesinin dikkatle çalıştırılması gibi önem isteyen işler ön planda yer almalıdır. Bütün bu işlerin yolunda ve aksamadan devam etmesi yetişmiş iyi personele ve sistemli organizasyona bağlıdır.



İyi organize edilmiş bir kuluçkahanede randıman düştüğü zaman bütün sebepleri sistemli bir şekilde teker teker incelenmeli ve hatayı bularak düzeltme yoluna gidilmelidir.



Kuluçka Makineleri



Özellikleri



Bir kuluçkacı işletmenin başarısındaki en büyük pay, seçeceği kuluçka makinesinin sistemine ve kalitesine bağlıdır. Türkiye'de ithal makinelerden en çok kullanılanı Peter Sime (U.S.A.), Reform (Hollanda), Robins (U.S.A.), Brower (U.S.A.), Econome (Hollanda), Lincoln (U.S.A.) ve yerli olarak Danışman' (Bursa) dır.



Büyüklük kapasiteleri her ne olursa olsun kuluçka makinelerinin üç grup altında toplayabiliriz:



Yapılışlarına göre

Sıcak havanın dolaşım şekillerine göre

Çalışma prensiplerine göre

Yapılışlarına Göre



Masa Tipi Makineler :



Bu tip makineler küçük kapasitede olanlardır. Daha ziyade sıcak su dolaşımlı olarak yapılır. Bu tip makineler % 65'den yukarı randıman vermez. Bu tip makineler genelde amatör olarak kullanılmaktadır.



Dolap Tipi Makineler :



Daha büyük kapasitede ve dolap tarzında makinelerdir. Genellikle yumurtalıktır.



Oda Tipi Makineler :



Sabit odalar halinde yapılmıştır. Kapasiteleri ' in üzerindedir. Tek parti olarak çalışır.



Sıcak Havanın Dolaşım Şekillerine Göre



Bu tip makinelerde ısınan hava bir gereç ile makine içerisinde dolaşım yapar. Bu tip makinelere sıcak hava dolaşımlı (Forect - Draft) makineler denir. Genellikle iki tiptir:



&#; Dolap Pervaneliler (Sky -Line)

&#; Kanat pervaneliler (Pulsator)



Çalışma Prensiplerine Göre



Isıtıcı düzeneklerinin otomatiklik durumuna göre adlandırılır.

&#; Eter -kapsüllü, gaz elektrot tüplü veya cıva tüp regülatörlüler.

&#; Kontak termometreli (set kontrol sistem) ile çalışanlar.



Her iki otomatik düzen çalışmaları elektrik ile çalışma prensip ve yöntemlerine göredir.



Çalıştırılma Prensipleri



Kuluçka makinesi her ne şekilde imal edilmiş olursa olsun, teknik ve bilimsel temelleri aynıdır. Kapasitelerinin ve makinelerın önemi yoktur. Yeter ki yumurtanın civciv olabilmesi için muhtaç olduğu temel ihtiyaçları karşılanmış olsun. Hatalı bir davranış ve yönetim civciv şansını yok eder.



Kuluçka makinelerine konan yumurtalardan yüksek verim almak için her şeyden önce yumurtaların döllü olması ve kuluçka makinelerinde; makinelerin çalıştırma prensiplerine riayet edilmesine bağlıdır. Döllü bir yumurtanın civciv haline dönüşmesine kadar geçireceği zamana kuluçka süresi denir.



Bu süre 22 gün olup, ilk gününü tavuğun üreme kanalında geçirir. Makinede geçen süreyi iki kısımda incelemek gerekir.



1-İnkübasyon ( Gelişim ) süresi ilk (18 gün )

2-İnficar ( Çıkış ) süresi son ( 3 gün )



Kuluçka süresinin gerek gelişim ve gerek çıkış bölümünde uygulanması gerekli dört temel prensibi vardır. Bu temel prensipler:



1- Isı

2- Nem

3- Havalandırma

4- Çevrilme



Şimdi bunları birer birer inceleyip özelliklerini anlatacağız.



1-Isı



Döllü bir yumurtanın canlı varlık haline dönüşümünde en önemli özellik ısıdır. Makinenin ısıtılma sistemi ne olursa olsun değişmeyen ve uyulması gereken tek esas, ortalama ısının düzenli olarak yumurtadaki embriyoya iletilmesidir. İletilecek ortalama ısı ºC ( F) dir. Normalin üstündeki yüksek ısı 42ºC, normalin altındaki ısı 35ºC olarak kabul edilir. Bu durumlarda uzun süre kalan yumurtalarda embriyo ölümleri fazla olur.



Kuluçkanın en nazik devresi embriyonun en genç ve körpe devreleridir. Bu devredeki yüksek ısı çok tehlikelidir .



2-Nem



Belirli sıcaklıktaki havada bulunan belirli miktardaki sudur. Gurk tavuk altındaki yumurtada bu olay yaratıcı tarafından düzenlenir, ancak makinelerdeki ortamın çok farklı olması nem düzenlemesini gerekli kılmaktadır. Makinelerde sıcak hava bir akım yaptığından yumurta yüzeylerini yalayarak geçerken yumurta bünyesindeki suyu buharlaştırarak emer ve yumurtaların pişmesine yol açar. Dokularda azalmış olan su embriyonun ölümüne neden olur. Makinelerde yumurta bünyesindeki suyun buharlaşmasına meydan vermemek için makine içindeki ısınmış kuru havanın su ile nemini yükseltip homojen halde dağılmasını sağlamak gerekir. Gelişim bölümünde nemin F olması istenir bu % bağıl neme tekabül eder. Çıkış devresinde nem F olup % bağıl neme tekabül eder.



3-Havalandırma



Makineler her ne şekil ve tipte yapılmış olursa olsun kuluçkanın ve kuluçka makinelerinin temel prensiplerinden biride havalandırmadır. Bütün canlılar gibi kuluçkaya konulmuş ve yumurta içinde gelişmekte olan embriyonunda taze havaya ihtiyacı vardır. Kuluçka makinelerinin havalandırılması, embriyonun gelişmesine lüzumlu havadaki oksijen ile beraber, embriyonun solunumu sonucu oluşan karbondioksitin zararlı duruma gelmemesi için gereklidir. Solunum bir gaz değişimidir, yumurta kabuğundaki gözenekler ile bu gaz değişimini yumurtadaki hava boşluğu ve Allantois yapar. Havalandırmada güvence sınırı kısım havada 3 kısım karbondioksittir.


4- Yumurtaların Çevrilmesi



Yumurtaların çevrilmesi dördüncü temel prensip olup, bunun üç önemli nedeni bulunmaktadır :

&#; Çevirmek suretiyle yumurta yüzeyindeki ısı farkının giderilmesi Embriyonun ilk gelişme döneminde ruşeym torbasının (disk) daha sonralarında embriyonik zarların kabuk zarlarına veya bu zarların birbirlerine yapışmalarını önlemek için gereklidir.

&#; Döllü yumurtaların yaklaşık %25' inde kuluçkaya konulduklarında Ruşeym ekseni yanlış durumda bulunmaktadır. Bu hatalar çevrilme ile düzeltilir.

&#; Yumurtada oluşan civciv, kuluçkanın 12&#;13'üncü gününe kadar yumurtanın büyük çapına dik olarak bulunur. Bundan sonraki gelişmede büyük çapına paralel bir doğrultu alır, kafası hava boşluğu tarafına döner. Aksi halde ölümüne neden olur. Bu olay çevrilme ile sağlanır.



Kuluçka İçin Yumurta Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?



Kümes ve Tavuklar : Bu yumurtaların geldiği kümesler sağlıklı, temiz mi? Folluk tipleri nedir? Tavukların beslenmesi iyi mi? Tavuklar yaşlı mı genç mi? Aşıları yapılmış mı?



Yumurta toplanırken : Yumurtaları nasıl topluyorlar ? Uzun süre follukta bekliyor mu? Hemen toplanıyor mu ? Dezenfekte ediliyor mu? Temizleniyor mu ?



Yumurtanın kalitesi : Kaliteli yumurtadan kaliteli civciv çıkar. Onun için kuluçkaya girecek yumurtaların aşağıdaki özellikleri taşıması gerekir.



&#; Hangi ırktan tavuğa ait ise, o ırkın renk ve şeklini taşıyan yumurtalar olmalıdır.

&#; Döllü yumurtalar olmalıdır.

&#; Hastalıksız sürüden alınmaladır.

&#; Küçük olmamalı, gram arasında bulunmalıdır.

&#; Biçimi bozuk olmamalıdır.

&#; Parlak olmalıdır. Kabuğu ince veya kalın, çatlak, pürüzlü olmamalıdır. Yıkanmış yumurta kuluçkada kullanılmaz.

&#; İkinci verim yılındaki tavuk yumurtası istenmez. Genç tavukların ilk 40 günlük yumurtalarıda kullanılmaz.

&#; Taze olmalıdır, 7 günlüğü aşmamalıdır.

&#; Hava boşluğu küt uçta olmalı, içinde lekesi bulunmamalıdır.

&#; Yumurtalar viyollere küt uçları yukarı gelecek şekilde konmuş olmalıdır.

Kuluçka Makinelerinde Dezenfekte Esasları:



Kuluçkacılıkta iyi randıman almanın ve hastalıksız, sıhhatli civciv elde etmenin ön şartı makinelerin temizliği ve iyi dezenfekte edilmeleri ile mümkündür.



Yeni çalıştırılmaya başlayan bir makine içine yumurta konulmadan mutlaka dezenfekte edilmelidir. Ayrı civciv çıkış kısmı olan makineler ise her parti civciv çıkışından sonra temizlenip dezenfekte edilmelidir. Tavuk hastalıklarının pek çoğunun bulaşıcı oluşu ve bazı hastalık mikroplarının yumurtanın kabuğu ve içine yerleşebilmesi bu önemi artırmaktadır. Bunun için dezenfekte şarttır. Kuluçka makinelerinde civciv çıktıktan sonraki temizlik son derece önemlidir. Makine içinde her hangi bir bulaşıcı hastalık söz konusu ise inficar tablalarına ince tülbent bezi serilir. Bu konan bezin ince kabuk ve pisliklerin diğer tablalara bulaşmamasında çok faydası olur. Civcivler çıktıktan sonra bütün kabuklar ve tablalar dışarı alınmalı makine içindeki ufak civciv tüyleri elektrikli süpürge vasıtasıyla emilerek temizlenmelidir. Daha sonra makine içi sodalı ve sabunlu su ile silinmeli ve daha sonra da diğer dezenfektan maddelerle tekrar dezenfekte edilmelidir. Bütün civciv tablaları aynı muameleye tabii tutulmalıdır.



Kuluçkacılıkta en iyi dezenfekte tarzı fümigasyondur. Fümigasyon usulünde gaz haline gelmiş olan mikrop öldürücü aktif maddeler en kıyı ve köşelere kadar girerek beklenilen yararı tam anlamı ile sağlar.



Kuluçka Makinelerinde Civciv Nispetini Azaltan Sebepler



Kuluçka makinelerine konan her yumurtadan civciv çıkmaz. Bu olayın çeşitli sebepleri vardır. Makineye konan her yumurtadan çıkan civciv adedine randıman denir. Randımanın yüksek olabilmesi için bazı şartların bir araya gelmesi gerekir. Bu şartlar kümesteki sürüden başlar, civciv çıkıncaya kadar ki dönemi kapsar. Kuluçkaya girecek yumurtalar döllü gr arasında düzgün biçimli olmalıdır. Kabuğu çatlak, pürüzlü, yıkanmış, genelde 7 günden fazla beklemiş olmamalıdır.



Her şeyden önce makinelere konan bütün yumurtalar döllü değildir. Dölsüz yumurta nispeti % 8&#;15 arasında değişir. Mevsim ve yem damızlık tavuklarda döllülüğe etkilidir. Kuluçka makinelerine konan tohumsuz yumurtalardan civciv çıkmaz. Bu durum tohumlu olan yumurtalarında bazılarında görülebilir. Bu hadiseye yumurta içindeki ölümler sebeb olur.



Yumurta içindeki ölümler iki grupta incelenir:



1-Yumurtaya ait iç sebepler

2-Kuluçka makinelerine ait dış sebepler



1- Yumurtaya Ait İç Sebepler

Daha ziyade 3&#;5. günler ile 17&#; günlerde vuku bulmaktadır.



&#; Damızlık yumurtalar makinelere konmadan önce 3 &#;7 gün 20ºC üzerinde muhafaza edilmiş ise yumurta içinde embriyo teşekkülü başlamıştır. Bu yumurtalar makineye konunca daha yüksek ısıda ilk civciv nüveleri ölür. Yumurta içinde kan halkası teşekkül eder.

&#; Kuluçkanın ilk devresinde yumurta içinde civciv teşekkül ettikten sonra hemen ölmesinde damızlık tavukların yetersiz beslenme veya yemde vitamin noksanlığının etkisi vardır.

&#; Damızlık tavuklar bulaşıcı hastalık geçirmiş iseler ilk civciv nüveleri ölür.





2- Kuluçka Makinelerine Ait Dış Sebepler

Burada ölümler funduszeue.info 4. günler ile ve günler arasındadır.



&#; Civcivler kabuğu delmeden ölürlerse

&#; Vantilasyon azlığı,

&#; Isı derecesinin yanlış ayarlanması,

&#; Çevirmenin tam yapılmaması,

&#; Termostat veya ısıtıcıların bozulması.



&#; Civcivler kabuğu deldikten sonra ölürse

&#; Kuluçka dönemi nem azlığı,

&#; Kuluçka dönemi ısı azlığı,

&#; Kısa zamanda ısının çok yükselmesi.



&#; Civcivler kabuğa yapışıp kalmışsa

&#; Rutubetin azlığı.



&#; İri yumuşak vücutlu civciv çıkması ve çıkmanın gecikmesi

&#; Isı derecesinin düşük olması,

&#; Havalandırmanın azlığı.



&#; Pelte gibi ölü civcivler, göbek iltihaplanması

&#; Dezenfekte ve fumigasyonun yetersiz olması



&#; Civcivlerin erken çıkma ve intizamsız çıkması

&#; Isının çok yüksek olması



&#; Topallayan ve çapraz gagalı civcivler

&#; Kalıtsal,

&#; Yemde zehirli maddenin bulunması en önemli sebeplerdir.



Civcivlerin Kuluçka Makinesinden Çıkarılması



Civcivleri çıkarmak için 21 günün dolması beklenmeli ve % 90 nispetinde kurumuş, canlı ve sıhhatli görünüme sahip olmalıdır. Civcivler makinede kuruduktan sonra fazla bekletilirse esas ağırlıklarını kaybederler. Daha fazla kalırlarsa da birbirlerini ezerek ölürler. Makineden alınan civcivler bir müddet (4 &#; 6 saat) bekletilip gidecekleri yere sevk edilirler.

Kuluçka Artıkları



Kuluçkada civcivlerin çıkışı tamamlandıktan sonra, arta kalan kabuklar, dölsüz yumurtalar, içinde ölü civciv olan yumurtalar, kısaca kuluçkahane artıkları yakılarak çevrede kirlenme ve bulaşmaya mani olacak şekilde imha edilir.



Tasnif ve Aşılama



Civcivlerin hepsi çıkıp tüyleri kuruyunca tasnif odasına alınır, sağlam olanlar nakil kutularına konur, aşılanır, sevke hazır edilirler.



Cinsiyet Ayrımı



Yumurta tavukçuluğu işletmeleri erkek civciv istemezler. Onun için sevk edilecekler arasında erkek civciv bulunmaması gerekir. Yumurtadan çıktıktan sonraki ilk 24 saat içinde cinsiyet tespiti yapılmalıdır.



4 tür cinsiyet ayırımı vardır:

1- Tüy rengine göre.

2- Ayak rengine göre.

3- Kanat tüylerine göre.

4- Doğal ayrım (El ve göz yardımıyla, günlük civcivlerde gerisine bakarak).
kadar yanılma mümkündür.



Dağıtım



Civciv nakli önemli ve zor bir iştir. Büyük dikkat ister. Sıkışıklık, sarsıntı, havasızlık, sıcak ve soğuk ölümlere yol açar. Taşımada özel mukavva kutular kullanılır. Bunların havalandırma delikleri vardır. Kutu içi ısı 32 0 C olmalıdır. Bunlar yalnızca bir defa kullanılmalıdır. İçine altlık olarak odun talaşı konur. Civcivleri taşıma sırasında yem ve su verilmez. 72 saat açlığa dayanabilirler

YUMURTA TAVUKÇULUĞU
Günümüzde ve teknik anlamda tavukçuluk, belirli bir kapasitenin üzerinde, bilimsel yöntemler uygulanarak ve karlılık amacıyla üretim yapılan, ekonomik bir uğraşı alanı olarak kabul edilmektedir. Bunun yanında üreticilerin gereksinimini karşılamak amacıyla küçük bir alanda ve az sayıda hayvanla da yapılabilmektedir. Bu şekilde üretici aile bireylerinin boş zamanları ile kullanılmayan iş güçlerinin değerlendirilmesi ve bireylerin ülkesel üretime katkısı sağlanmış olmaktadır. Ülkemizde oldukça önemli bir oran tutan modern işletme yöntemleriyle çalışan küçük tavukçuluk işletmeleri ( kapasite), yapılan araştırmalar sonucunda, bir üretici aileye köy düzeyinin çok üstünde bir gelir sağladığı belirlenmiştir.



Başarılı bir tavukçuluk iyi ve sağlıklı civcivlerle başlar. Kaliteli civcivden kaliteli piliç gelişir, kaliteli piliçden kaliteli tavuk gelişir.Öyleyse başlanğıçda civcivin iyisini bilmek, bulmak gerekir.



Nasıl bir civciv?



Civcivler güvenilir kuruluşlardan alınmalıdır. Hepsi aynı yaşta olmalıdır. Hepsi bir örnek olmalıdır. Geniş ve yuvarlak başlı, parlak gözlü, kırmızı ibikli ve sakallı, uzun ve geniş sırtlı, parlak ve sık tüylü, kuyrukları yukarı meyilli, bacakları sağlam yapılı olmalıdır.



Civciv Döneminde Bakım Ve Büyütme Teknikleri



Başarılı bir yetiştiricilik için civciv, piliç ve tavuk döneminde bakım, besleme ve büyütme teknikleri önem taşır. Kuluçkadan yeni çıkan civcivler, çevre koşullarına oldukça duyarlıdır. Bu nedenle ve özellikle ilk haftalarda özel bakım isterler. Civcivler kümese alınmadan bir hafta önce kümeslerin hazırlanması gerekmektedir.



Civciv Gelmeden Önce Yapılacak İşlemler



Kuluçkadan yeni çıkan civcivler çevre şartlarına oldukça duyarlıdır. Bu nedenle ve özellikle ilk haftalarda özel bakım isterler. Civcivler kümese alınmadan en az bir hafta önce binanın bakım ve temizliği yapılmış olması gerekir. Kuşların ve farelerin kümese girmeleri önlenmelidir. İlk günlerde zararlı hava akımını önlemek için bacalar kapatılmalıdır. Kümesler kapalı tutulmalıdır. Ana makinelerinin çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Civcivler kümese gelmeden 24 saat önce kümes sıcaklığı ayarlanmalı ve ana makineleri çalıştırılmalıdır. Kümesin uygun bir tarafına civciv adedini, ölen veya satılanları, yem tüketimini, aşılamaları, kullanılan ilaçları yazmak için kümes kontrol kartı konmalıdır.



Civcivin Basacağı Zeminin Hazırlanması



Civciv kümesine önceden toz kireç serpilir. Daha sonra kümes ızgarasız ise altlık olarak cm kalınlığında talaş veya saman serilir. Altlığa konulacak talaşın iri planya talaşı olması ve reçinesiz olması istenir. Talaşın içinde yabancı maddeler (naylon kırpıntısı, tel parçası, taş vs.) olmamasına dikkat edilmelidir.



Altlık hafif olmalı ve nem oranı % 20 civarında olmalıdır. Civciv büyütme kümesi ızgaralı ise ızgaraların yeterli kısmının üzerine ufak gözlü tavuk teli serilir. Yavruların ayaklarını zedelemeyecek şekilde sabitleştirilir.



Suluk ve Yemliklerin Hazırlanması



Yemlik ve suluklar temizlenir ve dezenfektanlı su ile güzelce yıkanır. Civciv suluklarının akıtmazlık kontrolleri yapılır. Otomatik suluk sistemi varsa sulukların her biri sökülmeli, parçaları teker teker elden geçirilmeli, pas tutmuş metal parçalar gaz ile temizlenip hafifçe yağlanmalıdır. Bilhassa yağlar kontrol edilmelidir. Nippel suluk kullanılıyorsa, teker teker nippeller gözden geçirilmelidir. Eğer otomatik yem konveyörü varsa bakıma alınmalıdır. Otomatik yem konveyörü, civcivler 3 haftalık olana kadar çalıştırılmaz. Kümesin su deposu da temizlenmelidir.



Civciv Isıtıcılarının ( Ana Makinesi ) Hazırlanması ve Bakımı

Civcivlerin sıhhatli ve zayiatsız büyümeleri için onlara sıcaklık temin eden gereçlerin olması lazımdır. Bunlarda ana makineleridir.



Ana makineleri civcivleri sıcak tutar. Isı 0 C arasında olmalıdır. Isı asla 15 C &#;nin altına düşmemelidir. Civcivler hafta ana makinesine muhtaçtır. Sonra gerek kalmaz.



Ana makineleri 2 türdür :



Yer tipi ana makineleri ( elektrikli, bütangazlı, infaruj gibi )

Kafes tipi ana makineleri ( battery tipi )



Civcivler, küçük işletmelerde soba veya her dairenin tam üst ortasına yerleştirilen bütan gazlı veya elektrikli radyanlarla ısıtılırlar. Bunun için civciv gelmeden önce sobalar yakılıp kontrol edilmeli, bu arada sobaların sürekli yakılacağı gözden kaçırılmamalıdır. Radyanlar kontrol edilip, içlerine dolmuş civciv tozları silkelenmelidir. Elektrikli radyanlar kontrol edilirken kümesin elektrik ve prizleride kontrol edilmelidir. Radyanların yerden yükseklikleri genelde bir insan boyundadır. Radyan civarındaki ahşap kısımlar korunmalıdır.



Radyanlar yere çok yaklaştırılmamalıdır. Altlık ve çevredeki eşyaların ateş alıp yangın çıkarabileceği unutulmamalıdır.



Yer tipi ana makineleri civcive yeterlidir. Çok katlı ana makinelerinde her bölmeye civciv konabilir. Kafes sisteminde 4 haftalığa kadar metre kareye 60 civciv daha sonra 25 piliç konabilir.

Civciv Büyütme Dairelerinin Hazırlanması



İlk günlük civcivleri ısı merkezlerinde yemlik ve suluk civarında tutabilmek için her civcive ,5 m çapında ve cm yüksekliğinde karton ve duralitten daireler hazırlanır. Daireler içine isabet eden alanlarda altlıkların üzerinin kağıtla kaplanması belirli bir süre için yararlıdır.



Civcivler Geldiği Gün Yapılacak İşlemler



Civcivleri getiren aracın çiftliğe girerken mutlaka dezenfekte edilmiş olması gerekir. Civcivlerin taşındığı kutular yıkanabilir maddelerden değilse derhal imha edilmeli, aşıları yapılmamışsa aşıları da yapılarak ısıtıcıların yanına yavaş yavaş bırakılmalıdır.



Civciv Dönemi ( Hafta )



Yer İhtiyacı



İyi bir yetiştirici, kümesine koyacağı civcivlerin sayısını, vereceği zayiatı da düşünerek yer ihtiyacını iyi hesaplamak zorundadır. Pekçok yetiştirici sıkışık yetiştirme sonucunda üniform olmayan bir sürü elde etmektedir.

Kümeslerde normal şartlarda



Yaş ( hafta ) Yerde Kafeste

40 75

25 60

15

civciv konulabilir.



Izgaralı kümeslerde civcivlerin altına konulan tel haftalık olunca kaldırılmalıdır. Civcivlerin altlarına serilen kağıt ise 10 günlük olunca kaldırılmalıdır.



Yem ve Su İhtiyacı



Civcivler kuluçkadan çıktıktan en geç saat sonra yem yemeye ve su içmeye başlamış olmalıdır. Bu süre ne kadar az olursa o kadar olumlu sonuçlar alınmaktadır. Civcivlere ilk günlerde el sulukları ile su, el yemlikleri ile yem verilir. Suluklara günde iki kez taze su konulur. Daha sonra günde bir defa yeterlidir. Civcivlerin ilk haftasında civciv başına 2 cm, 15 günden sonra 2,5 cm suluk kenar uzunluğu hesap edilir.



Kafes içinde altıncı haftaya kadar civcive bir damlalık suluk (nipel) sağlanmalıdır. Ayrıca yedi günlüğe kadar her 20 civciv için bir civciv suluğuda bulundurulmalıdır. Unutmayalım ki sekiz haftalık adet piliç günde litre su tüketir. 12 haftalık olunca su tüketimi litreye yükselir.



Su sıcaklığının derece olması tavsiye edilir. Civciv yemlikleri plastik ise hayvana bir yemlik yeterlidir. Otomatik yemlikler ve uzun yemlikler kullanılıyorsa civciv başına 4 cm yemlik mesafesi ayarlanmalıdır.



Sonra bu aralık 10 cm' ye çıkarılmalıdır. Tüp yemliklerde bir yemlikten piliç yem yiyebilir.



Civciv döneminde civcivler % 20 proteinli kcal / kg metabolik enerjili yemlerle beslenir. Bu devrede bir civciv yaklaşık 2,5 kg yem tüketir.

Isı İhtiyacı



Civciv koyacağımız yerin, oda ve civciv seviyesinin sıcaklıkları aşağıdaki gibi olmalıdır.



Yaş Oda Sıcaklığı Civciv seviyesi

( hafta ) ( o C) ( o C)

1 33

2 30

3 27

4 24

5 18 21

6 18 18



Civciv büyütme daireleri 15 günden sonra kaldırılabilir.



Havalandırma İhtiyacı :



Civcivlerin kümese geldiği ilk iki gün hava bacaları ve pencereler kapalı bulunmalıdır. 3 günden sonra, koku hissedilince havalandırma yapılır. Havalandırma, kümes oda sıcaklığı radyan altında istenen sıcaklık seviyesine kadar çıktığı zaman yapılmalıdır. Havalandırmada hava ceryanı olmamasına dikkat edilmelidir. Civciv kümeslerinde gerekli hava miktarı bir civciv için 0,83 metreküp / saat olmalıdır.



Hava Kirliliği:



Civciv ve piliçlerde ter bezi yoktur. Vücüttaki su , idrar solunum yoluyla atılır. Onun için kümesin nemi artar, havası bozulur. Kümeste amonyak kokusu oluşur. (Bu koku genizde yanma, gözlerde yaşarma yapar.)



Tamamen kapalı kümeslerde, termostatlı vantilatörler havalandırmayı sağlar. Açık kümeslerde perde ve kepenkler günde birkaç kez açılıp kapatılır. Civcivler haftalık olunca perdeler kaldırılır.



Kümese vantilatör konacaksa, 12 metreden dar kümeslerde sadece soğuk tarafa bakan duvara konur. Hava giriş delikleri öbür duvara açılır. 12 metreden geniş kümeslerde her iki duvarada vantilatör konur.



Işık İhtiyacı



Civcivlere büyütme döneminde çok iyi bir aydınlatma programı uygulanmalıdır. İlk 3 gün civcivlerin su ve yemden istifade edebilmeleri için, kümes ışıkları gece yanık tutulur. Sonra aydınlatma programına geçilir. Kümeste metrekareye wattlık aydınlık şiddeti hesap edilmelidir. Günden güne aydınlatma süresi de, şiddeti de azaltılır. İkinci haftaya gelindiğinde süre 15 saate iner, metrekareye watt ışık yeterli olur. Üçüncü hafta 9 saatlik aydınlatma yapılır. 17 haftada süre 9 saat, aydınlatma miktarı metrekareye 2 watt olur. Fazla ışıklandırma gagalamaya ( kannibalizm) neden olur.



Gaga Kesimi:



Civcivlerin birbirini gagalamaması ve yemin ziyan olmaması için gaga kesimi yapılır. Kesimden önce yem verilmez mümkünse K vitamini verilmelidir.
Civcivler günlük iken gagaları kesilir. Bu iş gaga kesme aleti ile yapılır. Kesme bıçağı keskin olmalıdır. Bağlama halkası ile burun deliği arasında 2 milimetre genişlik bırakılıp kesim yapılır. Hasta olanların gagası kesilmez. Eğer piliçlerde daha önce gagalama görülmezse üncü haftalar arasında veya 18 inci haftalığa kadar da gaga kesilebilir.



Piliç Dönemi ( Hafta )



Yer İhtiyacı



Piliçler yerde büyütülecek ise haftalar arasında metrekareye 14 piliç, haftalar arasında 8 piliç hesap edilir. Kafese alınacak ise piliç başına santimetrekare yer hesap edilir.



Yem İhtiyacı



Piliçler genelde 12 haftalık büyüme devresinde yaklaşık 6,5 kg yem yerler. Piliçler haftanın sonuna kadar % 16 proteinli kcal /kg metabolik enerjili piliç büyütme yemi, haftadan sonra % 13 proteinli kcal /kg metabolik enerjili piliç geliştirme yemi ile beslenirler. Yaklaşık haftadan itibaren piliçlere mozaik verilmeye başlanır.



Suluk ve Yemlik İhtiyacı :



Piliçlerin suluk ve yemlik ihtiyaçları kafes ve yere göre değişmektedir. Kafeste piliç başına yemlik mesafesi 5 cm'dir. Suluk pilice 1 nippel hesap edilir. Yerde; yemlik mesafesi, uzun yemliklerde 1 pilice 5 cm' dir. Yuvarlak yemlik kullanılacak ise 1 yemlik 40 piliç için yeterlidir. Yuvarlak 1 suluk ise piliç için uygundur.



Havalandırma İhtiyacı :



Piliç kümeslerinin havalandırılması, tavuk kümeslerinin havalandırmasından farksız gibidir. Mevsime ve gece - gündüze göre değişmek şartıyla, rüzgar yönündeki pencereler kısık, aksi yöndeki pencereler açık tutulur. Havalandırma bacalarına takılan aspiratör havalandırmayı kolaylaştırır. Piliç kümeslerinde gerekli hava miktarı 1 kg canlı ağırlık için 3, metreküp / saattir.



Işık İhtiyacı :



Bu dönemde elektrik ampullerinde değişiklik yapmadan ışıklandırma programına devam edilir.



Piliç döneminde yer kümeslerine haftadan itibaren folluklar yerleştirilmelidir. Aksi takdirde hayvanlar yere yumurtlama alışkanlığı kazanırlar.



Yumurta Dönemi ( Haftadan İtibaren )



Yer İhtiyacı



Yumurta dönemi yer kümeslerinde geçecek ise metrekareye tavuk, kafeste geçecek ise santimetrekareye 1 tavuk hesap edilir. Genelde kafes gözleri, kahverengi yumurtacılardan 4, beyaz yumurtacılardan 5 hayvan alacak genişliktedir.



Piliçler 16'ıncı haftadan başlayarak yumurtlama kümeslerine nakledilmelidir. 18'inci haftadan sonra nakil zararlı olur.



Piliçler getirilmeden önce kümes ve ekipman hazırlanır, temizlenir, dezenfekte edilir.



Piliçlerin yumurtlama dönemini geçirecekleri kümes sistemleri 3 şekilde olabilir:

1- Yer sistemi( altlıklı)

2- 2/3' ü veya 1/3' ü ızgaralı sistem

3- Kafes sistemi



1- Altlıklı Veya Yer Sistemi Kümesler



Zemin betondur. Üzerine sap, saman, planya talaşı serilir. Bunlar cm kalınlıkta yayılır. İçinde çivi, tel, cam gibi maddeler bulunmamalıdır. Kümes metrekareye piliç düşecek genişlikte olmalıdır.



Altlık ıslak olmamalı, ıslandıysa biraz toz kireç ve kuru altlıkla karıştırılıp havalandırılır. Yazın tozlaşma olmaması için altlığın biraz nemlice olması gerekir.


- 2/3'ü Veya 1/3'ü Izgara Sistemi Kümesler

Kümesin üçte ikisi veya üçte biri ızgaralı olur, gerisi yer sistemidir. Izgaralar yerden santimetre yükseklikte yapılır. Hayvanlar genellikle ızgara üzerinde dururlar. Gübreleri aşağıdaki gübre çukuruna düşer. Bu sistemde metrekareye piliç düşmelidir.

Kafes sistemine geçmeden bu iki tip kümesteki ekipmanları inceleyelim.



Folluklar



Tavuk için bir folluk bulunur. Kümesin loş kısımlarına yerleştirilir. Altlık olarak talaş veya saman konur. Üstünde tavuk tünemesin diye üstü meyilli yapılır. Önüne iki sıra çıtadan yapılmış atlama tahtası konur.

Suluklar



tavuk için bir otomatik askılı suluk kullanılır. Temiz su kullanılmalıdır. Sulukların yüksekliği tavukların sırt hizasından cm yüksek olmalıdır. Suluklarda daima temiz, taze ve yeterli su bulundurulur.



Yemlikler



Tavuğa bir yemlik hesaplanır. Yemlikte gün yetecek yem bulundurulur. Kümese bir sıra suluk, bir sıra yemlik dizilir.



3- Kafes Sistemi Kümesler



Kafes sistemi kümesler çok yaygınlaşmıştır. Bu sistemde her tavuk için cm 2 lik yer olmalı. Yani 41X 46 cm.'lik bir kafese tavuk konabilir. Kafes önünde 10 cm' lik yem mesafesi konmalı her tavuğa 10 cm de su içme uzunluğu bırakılmalıdır.



Kafes Sistemi İyi midir ?

Bu sistemin pek çok iyi üstünlükleri vardır. Mesela tavukları kontrol edebiliriz, yem kaybı azdır, yumurtalar temiz olur, tavuklar gurk olmaz, fazla işgücü gerekmez.

Kafes Sisteminin Hiç Sakıncası Yok mu?



Elbette var. Pahalı bir sistemdir. Yumurta kalitesi biraz düşük olur, kan lekeli ve kırık yumurta oranı biraz fazladır, gübrelerin temizlenmesi sorun yaratır. Kafeste yaşayan hayvana özel bir yemleme gerekir ve çok güçlü ve iyi bir havalandırmaya gerek duyulur.



Tavukların Beslenmesi



Tavukçulukta en önemli masraf unsuru yemdir. İyi bir beslenme programı ile tavukların ihtiyaç duyduğu tüm besin maddeleri karşılanır.



Bu besin maddeleri proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, mineral maddeler ve sudur.



Tavukların ihtiyaç duyduğu mineral maddeler arasında kalsiyum ve fosfor önemli bir yer tutar.



Dane yemler tavuk yeminin % 60'ını oluşturur. Bunun yanında soya küspesi, pamuk tohumu küspesi, yonca unu, balık unu, et-kemik unları yem içinde yer alırlar. Proteinli bu besin maddeleri yemin % ' idir. Geriye kalan % kısmını ise vitaminler ve mineral maddeler oluşturur.



Yem alınacak kuruluşun iyi seçilmesi lazımdır. Yemin gerekli bütün besin maddelerine sahip bulunması önemlidir. Sağlıklı, güvenilir fabrikalardan yem alınmalıdır. İyi bir karma yem avuç içine alınıp kontrol edilirse, nemsiz, akıcı, kötü kokusuz bir örnek olmalıdır.



Yem torbasının üzerinde yemin cinsi belirtilmiş olmalıdır. İşletmeye getirilen yemler nemsiz ve havadar bir yere konmalı, üst üste 2 metreyi geçmeyecek şekilde ızgaralar üzerine istif edilmelidir.



Yem İhtiyacı :



Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik sistemine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına ve yumurta randımanına bağlı olarak az çok farklılıklar gösterir. Yumurtlama dönemi belli başlı iki kısma ayrılabilir.



Haftalık : Büyümenin devamı ve yumurtanın gelişmesi. Bu dönemde tavuklar en az % 16 proteinli kcal / kg metabolik enerjili yemlerle beslenir.



Haftalık : Bu dönemin 60 haftaya kadarı verimlilik, ileriki haftaları olgunluk dönemi diye ayrılabilir. Bu dönemde % 15 proteinli kcal / kg metabolik enerjili yemler verilir.



Yemlik ve Suluk İhtiyacı :



Tavuk dönemi yemlik ve suluk ihtiyaçları, 1 nippel tavuk, 1 yuvarlak suluk tavuk. Uzun yemlik 1 tavuk için 7, cm, 1 yuvarlak yemlik tavuk için düşünülür.


Dikkat edilecek önemli iki nokta ;



&#; Yemliklerin dibinde yemin birikmemesi için, haftada bir defa yemin geciktirilerek verilmesi ve böylece yemin tamamen yenmesini sağlamak.

&#; Sulukları haftada en az iki kere yıkamak.



Tavuklar Çevre Koşullarından Çok Etkilenirler



Tavukların az yem tüketip, çok yumurta vermesi esastır. Hasta olmadan sürekli üretim içinde olmalıdırlar. Bu nasıl olur ? Kümes koşullarının uygunluğu çok önemlidir.



Ne sıcak ne soğuk ..!



Tavukların sevdiği bir ısı vardır. dereceler arası en uygundur, buna konfor bölgesi diyoruz. Sıcaklık düşerse hayvan ısınmak için daha çok yem yer, yediği yem ile vucudunu ısıtır, yumurta verimi düşer. Sıcaklık yükselirse, iştahsızlık olur, yemi az yer, yumurta verimi düşer ve ince kabuklu küçük yumurtalar yumurtlar.



Fazla Nem Olmamalı



Kümeste ısı yükselince nem de yükselir. Bu zararlıdır. Tavukların tüyleri kirli olur, göğüs etinde kabarcıklar oluşur, kümes içinde amonyak gazı çıkar, yumurtalar kirli olur.



Nem oranı ne kadar olmalı?



Kümes sıcaklığı 18 derece iken nem oranı % 60 olmalı. Kafes sisteminde nem oranı % arasında bulunmalıdr.



Havalandırma İhtiyacı



Piliç dönemi havalandırılmasından farksızdır. Tavuk kümeslerinde beher kg canlı ağırlık için değiştirilmesi gereken hava miktarı, kış mevsimi için minimum 0,,40 metreküp/saat, yaz mevsimi için 3, metreküp / saattir.



Kümese girince burnumuza kötü bir koku çarpıyorsa kümes havasız demektir. Yani kümeste karbondioksit ve amonyak gazları birikmiş, ısı ve nem artmıştır. Kümes mutlaka havalandırılmalıdır. Bunun için ya hava giriş-çıkış delikleriyle yada vantilatörle hava değişimi sağlanır.



Önemli olan şiddetli hava cereyanına sebep olmamaktır. Hızlı hava değişiminden tavuklar rahatsız olur.



Işık İhtiyacı



Işık, yumurta verimine ilişkin bazı iç salgı bezlerinin faaliyetini arttırarak yumurta verimini yükseltir. Bu dönemde metrekareye 3 wattlık ışık yoğunluğu düşünülür. Günlük ışık miktarı saatten haftalık yarım saat arttırılarak saate çıkarılır.



Kümeslerde ışıklandırma güneş ışığı yardımıyla ve elektirikle yapılır. Ampuller yerden iki metre yukarıda ve üzeri reflektörlü olur. Aydınlanmayı sağlamak için 4'er metre aralıkla 40'ar watlık ampuller kullanılır.

ET TAVUKÇULUĞU


Etçi damızlık civcivlerin bakımından başlayıp damızlık piliç, damızlık tavuk bakım ve beslemesine geçeceğiz.

Etlik piliçlerin yetiştirilmesi, beslenmesi ondan sonra ele alınacak.

Amacımız kârlı bir et tavukçuluğu yapmak. Bunun için her unsuru ayrı ayrı inceliyoruz. Bu konuda kümeste sıcaklık, rutubet, aydınlatma ve havalandırma gibi çevre faktörlerini gözden geçireceğiz.

Verim düşüklüğüne yol açan davranışları anlatıyoruz.

Çok sayıda teknik bilgi bir arada olduğu için, bu konuyu biraz daha dikkatli okumanız gerekecek. Göreceksiniz, hepside çok kıymetli ve yararlı bilgiler.
Civciv Bakımı Kolay Değil

Civcivler nazik yaratıklardır. Onların barınacağı çevre onlara uygun olmalıdır. Hesaplı, kitaplı olmalıdır.

Önceki konuda anlattık.

Kümes hazır olacak, badanası, temizliği ve ilaçlaması tamam olacak, ekipmanlar temizlenecek, tütsülenecek. Yemlikler, suluklar yerli yerine konacak, sayı ve şekilleri hayvanların ihtiyacına cevap verecek şekilde olacak. Altlık serilecek, altlık olarak kaba planya talaşı en çok kullanılabilen maddedir. Kuru ve tozsuz planya talaşı cm kalınlıkta olacak şekilde alta serilir. Civcivler kümese alınmadan önce kümes ısıtılmış olacak, doğru bir aydınlatma yapılacak. Kümes havası daima temiz ve taze olacak.

Bu şartlar altında kümese civciv konacak. Damızlık olarak yetiştirilecek civcivlerde ileride birbirlerini gagalamasınlar diye uygun yaşta gaga kesimi yapılmalıdır. Gaga kesimi tekniğine uygun olacak.

Etçi damızlık civcivler tavukluk döneminde sağlıklı yumurtalar verecek, bundan da etçi civcivler yetişecek. Etçi damızlık civcivler, kaliteli yumurta verimi için yetiştirilmektedir. Bunların bakımı da önceki konularda anlattığımız gibidir.

Civciv dönemini tamamladıktan sonra, piliç dönemi başlar. Şimdi bu dönemdeki bakım ve yönetimi anlatacağız.







Etçi Damızlık Piliçler

Bir kümeste arasında piliç bulunmalıdır. Büyük kümesler bölmelere ayrılarak büyütme yapılır. Yer tipi kümeslerde m 2 'ye erkek veya dişi piliç konabilir. Kümes 2/3 ızgara tipinde ise m 2 'ye erkek veya dişi piliç konabilir.

Kümeste yemlikler ve suluklar hayvanların sırt hizasında olmalıdır. Hayvanlar büyüdükçe bu yükseklik ayarlanır. Oluk tip yemliklerde her piliç için cm. yemlik boyu hesaplanır. Yuvarlak yemlik sayısı ise pilice bir yemlik olarak hesaplanır.

Hayvanların günlük su ihtiyaçlarını karşılayacak yuvarlak askılı suluklar kullanışlıdır. Her biri 50 pilice yeterli olur. İçecekleri suyun taze, temiz ve içilebilir nitelikte olması gerekiyor. Hayvanların barındığı yerlerde suyun her zaman bulunması gerekir. Özellikle sıcak mevsimlerde ve kümes içi sıcaklığın yükseldiği zaman su tüketimi artar.

Kümesler sıcacık olursa piliçler üşümez diye düşünmeyelim. Aşırı sıcak ve soğuk kümesler zararlıdır. Kümes sıcaklığı 20 derece dolayında olmalıdır. 14 dereceden aşağı, 26 dereceden yukarı sıcaklıklar iyi değildir. Hayvanların verimleri sıcaklıkla yakından ilişkilidir.



Tartım her hafta yapılmalıdır

Evet, büyüme döneminde piliçler her hafta, aynı gün, aynı saatte, yemden önce tartılır. Üçüncü haftadan başlayarak tartım yapılır. Piliç sayısı 'den az ise % 5' i tartılır. 'den çok ise % 10' u tartılır. Ama tartıya sokulan hayvan sayısı mutlaka 70'den yukarı olmalıdır.

Tartmasak olmaz mı?

Olmaz!

Neden olmaz?

Çünkü tartınca sürünün ortalama canlı ağırlığı anlaşılır. Hayvanların bir örnek olup olmadığı anlaşılır. Damızlık olarak büyütülen hayvanların hangi yaşta kaç gram gelmeleri, ne kadar yem yemeleri gerektiği elimizdeki büyütme kılavuzunda yazılıdır. Bu kılavuza uymamız gerekir. Ne kadar yem vermemiz gerektiği anlaşılır. Piliçlerin yaşına göre gelişip gelişmediği anlaşılır.

Tartımda hesaplanan ortalama canlı ağırlığı, o yaşa göre klavuzunda belirtilen ağırlığa yakın olması gerekir. Bu beklenen değerin % 10' una kadar daha az veya daha fazla ağır olanların sayısına bakılır. Bunlar bütün sürünün % 80' i kadar ise, sürü bir örnek demektir.

5 &#;inci haftanın sonundayız. Tartım yaptık. Baktık, ortalamadan çok hafif olanlar da var, çok ağır olanlar da var. Ne olacak ? Bunlar ayrılacak. Kalanlara normal bakım uygulanacak. Hafif gelenler ve ağır gelenler üncü haftalarda ötekilerle denkleşecek şekilde beslenecek. Yani hafiflere fazla yem, ağır gelenlere az yem vereceğiz.

15' inci haftaya geldik, tartım yaptık. Ağır gelen piliçler var, hafif olanlar var. O zaman ağır gelenler aynı şekilde beslenmeye devam edilecek, hafif olanlar 20' inci haftada ötekilerle denkleşecek şekilde beslenmeye alınacak.

20' inci hafta da doldu. Baktık, sürü beklenenden daha ağır. Sürüyü hafifletmenin çaresini arayalım mı? Hayır! Böylece devam edeceğiz. Ancak bu yaşa gelmeden yemlemeyi dikkatlice yaparak hayvanların her birinin haftada 2 kg'ı geçmemesine dikkat etmeliyiz.



Kaç Dişi-Kaç Erkek ?

Dişi ve erkek piliçler haftaya kadar ayrı bulundurulduktan sonra, karıştırılırlar.

Başlangıçta dişi pilice erkek hesaplanır. ' inci haftada bozuk bacaklı, sakat, az gelişmiş olanlar ayrılır, dişi pilice 14 erkek kalır. ' uncu haftada tekrar ayıklama yapılıp, dişi pilice erkek piliç katılır.

Piliçler 6 haftalık olunca taş (yarım nohut iriliğinde mozaik taşı) verilmeye başlanır. Böylece yem taşlıkta kolayca öğütülür. Hayvanların yataklık ve tüy yemesi önlenir, yem iyi değerlendirilir.

Taş ya ayrı olarak verilir, ya yem ile birlikte verilir, ya da altlığa serpilerek verilir. Haftada bir taş verilmelidir.



Aydınlatma süreleri mevsime, günün uzunluğuna göre değişir..

Işık, yumurtlama zamanını, yumurta sayısını, yumurta büyüklüğünü etkiler. Aydınlatma normal, şeffaf, yuvarlak ampul ile de yapılabildiği gibi flüoresanla da yapılabilir.

İlk 20 haftaya kadar ışık yoğunluğu:

Normal ampul ile m 2 ' ye 1,5 watt.

Flüoresan ampul ile m 2 ' ye 0,5 watt.



haftadan sonra ışık yoğunluğu:

Normal ampul ile m 2 ' ye 2,6 &#; 3 watt.

Floresan ampul ile m 2 ' ye 0,75 watt.

Aydınlatma çok değişik durumlarda çok farklı şekilde yapılır. Mevsime göre, günün uzunluğuna göre, çok değişik süreli aydınlatma programları gerekir. Hayvanların 20' inci haftaya kadar aydınlatma istemediklerini bilmeliyiz. Günlük aydınlatmanın 8 saat olması gerekir. Ancak yumurtaya girince her hafta aydınlatma süresi yarım saat artırılır. 18 saate gelince bu sürede aydınlatmaya devam edilir.

Bir sürü yumurtlamaya başladıktan sonra hiçbir zaman aydınlatma süresinde

azaltma yapılmaz.



Etçi Damızlık Tavuklar

Etçi damızlık tavuklarla horozlar bir arada bulunurlar. Böylece döllü yumurta elde edilmesi amaçlanır. Etçi damızlıklarının bakım ve besleme yönetimi ile beslenmesi ayrı ayrı incelenecek.



Etçi damızlık tavukların bakım ve yönetimi

Bir kümeste, yer tipinde m 2 ' ye tavuk konur. 2/3 ızgaralı sistemde m 2 ' ye 5 tavuk konabilir.

Kümeslerdeki folluklar önemlidir. Tek gözlü folluklar da olabilir, gözlüde olabilir. Her bir göz 4 tavuk içindir. Folluklar yerden 40 santim yukarıya konur. Folluk gözlerine talaş veya saman konarak yumurtanın kırılması önlenir.

Tavuklar folluklara alışmalıdır. Yerlere yumurtlayan tavuklar varsa, bu yumurtalar hemen alınmalıdır. Bazı tavuklar kırılmış yumurtaları yerler. Buna alışınca, sağlam yumurtaları da yerler. Böyle tavukları sürüden ayırmalıdır.

Tavukların alışması için önce folluklar yere yakın kurulur, yavaş yavaş yükseğe alınır.

Yumurtalar günde kez toplanır. Yazın günde 8 kere de toplanabilir.

Kirli yumurtalar yıkanmaz, ıslak bezle silinmez. En iyisi bunları damızlıkta kullanmamaktır. Hafif kirliler kuru bezle veya ince zımpara ile temizlenir.
Toplanan damızlık yumurtalar, fumige edilir, muhafaza odasına alınır. Bu odalarda sıcaklık 15 derece, rutubet ise % 80 olmalıdır. Mümkün olduğu kadar, yumurtalar terlememelidir.



Kayıt Tutma Alışkanlığınız Yok mu?

Kayıtlar bir işletmenin aynasıdır. İşletmenin her şeyi bir deftere veya kayıt kartonuna kaydedilmelidir. Her kümeste kümes kontrol kartı olmalıdır. Bu kartlara ölüm, kesim, satış, ilaçlama, yem tüketimi, yumurta sayısı ve oranı, hayvan sayısı, aydınlatma, kümesin adı ve diğer özellikleri yazılmalıdır. Böylece kâr-zarar hesabı da kolayca çıkarılabilir.



Neleri kaydedelim?

Her gün: Ölümler, alınan yem, su, sıcaklık, toplanan yumurta sayısı.

Haftalık: Ölüm oranları, ağırlık artışları, tavuk-gün yumurta verimi, döllülük ve çıkış oranları.

Aylık : 25' inci haftadan sonra erkek ve dişilerin vücut ağırlığı, ölümler, yumurta verimleri, aşılama ve kullanılan ilaçlar hepsi yazılır.



Etçi damızlık tavukların beslenmesi

19' uncu hafta ile 40' ıncı haftalar arası tavukların yumurta verimi yüksektir. Onun için birinci dönem damızlık tavuk yemi kullanılır. Bu dönemde yemdeki kalsiyum miktarı yüksek olmalıdır. 41' inci haftadan sonra ikinci dönem damızlık tavuk yemine geçilir.

Damızlık dişi piliçler ' ıncı haftalarda % 5 yumurta verimine ulaşırlar. Bu sırada piliçlerin cinsel olgunluğa erişmiş olması gerekir. Cinsel olgunluğa geldiği halde yumurta verimi % 5'e ulaşmamış ise, günlük yem % 5'e kadar arttırılır. Yumurta verimi % 5'i bulunca, günlük yem de % kadar artırılır.

Yumurta verimi % 35 olunca, yem tekrar % 10 artırılır. % 70' lik yumurta veriminde ise günde kalori sağlayacak kadar yemleme yapılır. % 70 verime çıkıldığında bir teşvik yemlemesi gerekir. Hayvan başına günlük yem gram artırılır. gün böyle devam eder. Bu zaman yumurta verimi gün en yüksek noktaya ulaşır.

Sonra günde hayvan başına gramlık yem azaltmasına geçilir. Eğer yumurta verimi de düşüyorsa, azaltmadan vazgeçilir. Bir hafta sonra yumurta verimindeki azalmaya uygun olarak yem de gitgide azaltılarak verilir.



Etlik Piliç Yetiştiriciliği

Günlük civcivler kümese konur. hafta beslenir, kesim çağına gelir. Bu durumda kesilip pazarlanır. İşte etlik piliç üretimi. Bu sürede 1, kg. canlı ağırlığa ulaşan piliçler, gram temizlenmiş ağırlığa (karkas) ulaşırlar.

Neden etlik piliç?

Bir kere, ucuza mal olur. Tüketici de ucuz ete kavuşur. Bir kümeste yılda dönem piliç yetiştirilebilir. Piliç etinin yağı azdır, proteinden zengindir, lezzetlidir. Özellikle yaşlı ve hastalar için tavsiye olunur. Sindirimi çok kolaydır. Her yaş ve durumdaki insanlar değişik tekniklerle hazırlanan tavuk eti ürünlerini severek yiyebilir.



İki türlü üretim vardır:



1. Doldur-Boşalt yöntemi

Kümesin kapasitesi kadar etlik civciv kümese konur, pazarlama büyüklüğüne kadar beslenir, sonra tümü elden çıkarılır. Yani kümes birden doldurulur, birden boşaltılır. Yeniden doldurmak için arada zaman bırakılabilir. Bu aralıkta kümes temizlenir, badana yapılır, dezenfekte edilir, yeni gelecek civcivler için hazırlık yapılır.

Bugün dünyada en yaygın uygulanan, bu yöntemdir.

2. Sürekli Ardışık Büyütme Yöntemi

Aynı anda, değişik yaşlarda civciv ve piliçleri bulundurma şeklidir. İşletmede her zaman kesime hazır piliç bulunur. Bir parti piliç kesime gidince, onun yerine hemen bir parti civciv getirilir.

Hastalık ihtimali fazladır, onun için tercih edilmeyen bir yöntemdir.



Nasıl bir ortam?

Etlik civciv ve piliç yetiştirilmesi için uygun bir ortam gerekir. Bu ortam sıcaklık, aydınlatma, havalandırma, rutubet, sıklık gibi faktörlerden oluşur.



Sıcaklık

Kümesin ısısı ya bütün kümes ısıtılarak sağlanır ya da büyütme sistemi ve perde sistemi ile alan daraltılarak sağlanır. Civcivlerin ve piliçlerin yaşlarına ve ısıtma çeşidine göre aşağıdaki tabloda gerekli sıcaklıklar verilmektedir.



Etlik civciv ve piliçler için gerekli sıcaklıklar ( o C )

Havalandırma

Kümeste yeterli oksijen olacak, karbondioksit, amonyak uzaklaştırılacak. Kümesteki pis hava civcivlerin solunum sistemini rahatsız eder, çalışan kişilerin sağlığını bozar. Kısacası pis hava hayvan ve insanı hasta eder. Temiz hava girerken civcivler asla üşütülmeyecek. Bu iş kapalı kümeslerde havalandırma bacaları, hava giriş çıkış delikleri ile yapılır ya da vantilatörlerden yararlanılır.



Aydınlatma

Aydınlık büyümeye yardımcı olur. Kümes penceresiz, kapalı sistemli ise ilk 5 günde tabanda m 2 ' ye 2,5 watt ışık şiddeti sağlanır. Daha sonra m 2 'ye 1,5 watt yeterli olur.

Pencereli kümeslerde m 2 'ye 1,5 watt ışık sağlanır. Gündüz gün ışığından, gece ise suni aydınlatmadan yararlanılır. Değişik aydınlatma süreleri uygulanabilir. Günlük aydınlatma süresi 16 saat veya 23 saat olabilir. Bundan başka 2 saat karanlık, 1 saat aydınlatma gibi kesintili aydınlatmada yapılabilir. Aydınlatma programı yetiştiricinin uygulamasına göre değişir.

Rutubet
Kuru havada tozuşma olur. Kümesin havası tozlanır. O zaman duvarlara su püskürtülebilir. Böylece nem oranı artar. Kümeste rutubetin % 60 olması iyidir. Fazla nemli olması ise zararlıdır. Özellikle altlığın rutubeti çok önemlidir. Hayvanların altının ıslak olması tavsiye edilmez. Bir çok hastalık altlıkla bulaşır.



Sıklık

Piliçler sıkışık olarak bulundurulmamalıdır. Kalabalık kümeslerde gelişme yavaşlar, ölümler artar. Hayvanlar birbirlerini gagalar. En uygunu m 2 'ye adet piliç konur.



Etlik Piliçlerin Beslenmesi

Etlik piliçler çabuk ve fazla yem tüketirler. O yüzden çabucak da gelişirler. Hayvan büyüdükçe kazanacağı canlı ağırlığa göre yem tüketimi de artar. Onun için, en kısa sürede en hızlı büyümeyi sağlamak gerekir.

Neler verilmeli?

Etlik piliçlerin enerji ihtiyacı fazladır. Civciv kümese alınır alınmaz ilk 4 saatte % ' luk şekerli su verilir. İçme sularına uygun vitaminler katılabilir.

Etlik civciv ve piliçlerin enerji ihtiyacını karşılamak için yemlerinin içine mısır, arpa, buğday gibi hububat katılır. Bunun yanında bitkisel yağlardan da yararlanılabilir.

Protein ihtiyacını karşılamak için ise soya küspesi, ayçiçeği tohumu küspesi, pamuk tohumu küspesi ve balık unu, kan unu, et-kemik unu katılmaktadır.

Vitaminler ve mineral maddeler piliçlere gerekli olan besin maddeleridir. Yani hayvanlara civciv döneminde ihtiyaçları olan % 22 protein, Metabolik Enerjili yem, piliç döneminde ise % 20 protein, Metabolik Enerjili yem yedirilir. Kesimden önce ise ayrı bir yem yedirilir. Kısacası her dönemde farklı yem yediriliyor. Fabrikalarımız bu yemleri ayrı ayrı ve hayvanların ihtiyaçlarına göre hazırlıyorlar.

Suda, beslenmede önemli bir yer tutar. Temiz ve mikropsuz olmalıdır. Eğer şüphemiz varsa, klorlayabiliriz. Bunun için bildiğimiz çamaşır suyu kullanılır. 1 litre suya gram çamaşır suyu konur. Bu karışım içme suyunun her litresine 7,5 gram hesabıyla eklenir. Yani litrelik bir depoya gram sulandırılmış çamaşır suyu karışımı eklenir.

Her pilicin yem tüketimi aynı olmaz.

Pilicin ırkına göre, hasta olup-olmamasına göre ve cinsiyetine göre yem tüketimi farklı olur. Erkek piliçler daha çok yem yerler.

Çevrenin ısısı yem ve su tüketimini etkiler. Kümeste ısı düşerse, yem tüketimi artar, su tüketimi azalır. Isı artarsa yem tüketimi azalır, su tüketimi fazlalaşır. En iyisi kümes sıcaklığının dereceler arasında , yani derece olmasıdır.



Pazarlama

Etlik piliçler haftalık olunca pazarlanırlar. Ya canlı satış yapılır, ya da kesilip temizlenerek satılır. Canlı satışta canlı ağırlık fiyatı üzerinden satış olur.

Kesip temizlenerek satılacak olursa, kesim hanelerde kesim yapılır. Kesimden saat öncesi yem verilmez. 2 saat önce de su verilmez. Kesim için tavuklar toplanırken kümeste panik yaratılmamalıdır. Bunun için;



&#; İşçiler tecrübeli olmalı,

&#; Piliç grupları ' lük sürüler halinde paravanalarla çevrilmeli,

&#; Bir işçi piliçten fazlasını taşımamalı,

&#; Yakalanan piliçler taşıma kafeslerine yavaşça konmalı,

&#; Kafesten alırken de titiz ve dikkatli olmalıdır.



Kârı Artırmak İçin

Yetiştirici, en yüksek kârı elde etmek ister. Bunun için yemi ucuza mal etmeli, diğer masrafları en aza indirmelidir. Yem zayiatı olmamalı, ölüm oranı % 5'i geçmemeli ve hayvanları zamanında pazarlayabilmeli, en yüksek fiyattan satabilmelidir.

Civcivin ve yemin güvenilir kaynaklardan temin edilmesi önemlidir. Yetiştiricilikte sürekli ilgi esastır. Her şeyle yakından ilgilenmek, öğrenmek, en iyiyi yapmak gerekir. Bunlar kârlılığın ana unsurlarıdır.

Tavuk bile stresli ortamı sevmiyor

Tavaş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erel'le sohbet ederken söz döndü dolaştı &#;serbest dolaşım hakkı&#;na geldi ve tavukların stresli ortamlarda sağlıklı yumurta vermediklerini söyledi.

Doğal, sağlıklı, kaliteli yumurta için tavuklara &#;serbest dolaşım hakkı&#; tanımak gerekiyormuş. &#;Üst tarafı yumurta&#; diye mırıldandım. &#;Neden stres yapıyorlar ki, tavuk yumurtlamaya alışkın olmalı.&#; Sayın Erel gülümseyerek &#;Öyle değil. Biz milyonlarca yumurtadan bahsediyoruz. Yatırımdan ve tesislerden söz ediyoruz&#; diyerek söze girdi. Böylece ben de &#;yumurtlamanın&#; o kadar kolay olmadığını öğrendim: &#;Köy yumurtasının sarı olması, tavuğun beslendiği ortamla ilgilidir. Ayrıca köy yumurtaları her zaman sağlıklı olmayabilir. Ama sanayi yumurtaları her zaman sağlıklı olmalıdır aksi takdirde elinizdeki belgeleri alırlar ve tesisinize de kilit vururlar. Ama köylünün sağlıksız yumurtasına kimse bir şey demez.&#;



Yumurtaya bin metrekare


&#;Ne anlama geliyor bu&#; diye sordum. Sayın Erel&#;in yanıtı şöyle oldu: &#;Biz Tavaş olarak yem ve yumurta işiyle uğraşıyoruz. Yumurta için ayırdığımız alan bin metrekare. 3 modern çiftliğimiz var. 17 bin metrekare kapalı alana sahibiz ve bin tavukla uğraşıyoruz. Ayrıca tesislerimize dışarıdan hiçbir yabani hayvan giremez. Böyle tasarladık çiftliklerimizi. Tavuklar stres yapmasın diye bunları yaptık.&#; Yumurta sanayii kurabilmek için başka şeyler de yapmışlar. Sayın Erel bunları da anlattı: &#;Kümeslerimiz, otomatik yemlik sistemi, nipel suluk sistemi, ped fan soğutma sistemi gibi tavukların sağlıklı ve doğal ortamda yetişmesi için her türlü teknolojik koşullarla donatıldı. Ürettiğimiz yumurtalar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı denetiminde, ISO Gıda Tarım Sistemi'ne sahip olup, 24 saat veteriner hekim kontrolünde yapılıyor.&#; Köy yumurtası diye kapıştığımız yumurtalar gözümde küçülüverdi birden. Çünkü Sayın Erel&#;den başka şeyler de dinledim. Örneğin bir yumurtanın soframıza gelene kadar geçirdiği aşamalar çok ilgimi çekti. Her yumurta 8 aşamadan geçiyormuş.



Stressiz tavuğun armağanı


Çiftliklerde üretilen yumurtalar, belirli aşamalardan geçtikten sonra paketlenmek üzere işletmeye geliyor. İkincisi, işletmeye getirilen yumurtalar UV-C (ultraviyole) ortamında bekletilmek üzere depolara aktarılıyor. Üçüncü aşamaya gelince, bu yumurtalar odalarda 12 saat beklemek zorunda. Bu işlem kabuklardaki bakteri ve mikroplardan arınmak için şart. Daha sonraki işlem kırık, kirli, çatlak yumurtaların ayıklanması ile devam ediyor. Sonra yumurtalar paketlenmek üzere ultraviyole tasnif makinelerinden geçiriliyor. Gramajlar burada saptanıyor. Ve farklı paketleme evresi başlıyor. Teknolojik ortamlarda tamamen hijyenik koşullarla tüketime hazır hale getirilen yumurtalar, frigofrik araçlarla, soğuk zincir kırılmadan ISO (HACCP) gıda güvenliği sisteminde satış noktalarına sevk edilir. İşte yumurtanın özetle hayat hikâyesi böyle. Eğer tavuk serbest olarak sağlıklı tesislerin içinde dolaşmaz ve tavuk olduğunun farkına varmazsa, yumurta filan alamazsınız. Alırsanız bile bu yumurta stresli tavuğun, size attığı kazıktan başka bir şey değildir.

Oysa stressiz tavuk bakın size nasıl bir yumurta armağan ediyor. Raf ömrü 21 gün olan 70 gramın üstünde Jumbo adı verilen yumurta stressiz tavuğun insanlığa armağanı.

Özgür tavuğun ürünü arttı
En önemlisi bu tavuk size selenyumlu, omega 3 ilaveli ve E vitaminli (artı4) adı verilen bir yumurta daha armağan ediyor ki bu yumurtanın faydaları çok fazla. İyi huylu kolesterolü yükselten, kötü huylu kolesterolü düşüren, kalp damar sağlığı için gerekli olan, hamilelik döneminde bebeğin sağlıklı gelişimi için önemli olan, düşük riski ve erken doğum riskini azaltan, bebeklerin ve çocukların beyin gelişimi için gerekli olan, annenin doğumdan sonraki psikolojik sıkıntılarını gideren, eklem ve romatizmal ağrılara iyi gelen yumurta işte bu yumurta. Sağlıklı, serbest dolaşım haklı tavuğun ürünü (artı4). Daha anlatacak çok şey var. Yumurta deyip geçmeyin. Tavuk, çok nazik bir hayvan. Bu minik fabrikaya ne verirseniz, onu alırsınız. Hiçbir şey vermezseniz, kaderine bırakıp çayıra salarsanız ne bulursa yer ve size de her yumurtlama döneminde farklı ürün verir.

Korkarsa yumurtasının şekli bozulur. Yani tavuk bile ilgi istiyor, stressiz bir hayat istiyor. Çalışma koşullarının mükemmel olmasını istiyor. Bunları yaparsanız Jumbo yumurtaları ve selenyumlu, omegalı ve E vitaminli yumurta alabiliyorsunuz. Yapmazsanız, sağlıklı yumurta alamazsınız. Laf olsun diye yumurtlar ve siz de yumurta yediğinizi sanırsınız.

Kaynak:referans gazetesi

Tavukçulukta Problemler.


Problemler

Tavuk eti üretiminde ve yumurta üretiminde sektörün karşı karşıya bulunduğu sorunlar hemen hemen aynıdır. Her iki üretimde de karşılaşılan sorunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

1-Tüketimin Yetersizliği; Ülkemizde, tavuk eti ve yumurta tüketimi, Avrupa ülkelerinden çok düşüktür. Gelişmiş ülkelerde kişi başına tavuk eti tüketimi 15 ile 27 kg iken ülkemizde yılında 11 Kg., yılında 14 Kg. olabilmiştir.

Yumurtada da durum aynıdır. Ülkemizde kişi başına yumurta tüketimi yılında adet iken, yılında bu rakam adete çıkmıştır. Ancak Avrupa ülkelerinde bu rakam ile adet arasında değişmektedir.

Tüketimi etkileyen faktörler;

-Hastalıklar (Avian Influenza gibi),

- Nüfus artışı,

- Şehirleşme hızı

- Milli gelirdeki artış,

- Ambalaj ve Üründeki çeşitlilik,

- Talep elastikiyeti

-Girdi maliyetlerinin yüksek oluşu,

- Maliyet ve üretim miktarlarındaki değişmeler,

- Bayram ve tatil dönemleri gibi etkenlerdir.

Üretimdeki plansızlıklar, arz fazlalığı bu ürünlerin fiyatlarında büyük dalgalanmalara neden olmakta, hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkilemektedir.

2-Üretim Maliyetlerinin Yüksekliği; Etlik piliç ve yumurta üretiminde karşılaşılan en büyük sorun, ürün maliyetlerinin yüksekliğidir. Üretim maliyetlerinin % 70&#;ini yem bedeli oluşturmaktadır. Özellikle kanatlı yemlerinin ana hammaddeleri olan, mısır, soya küspesi, balık unu ve vitamin premiksleri büyük oranda ithalat yoluyla temin edilmektedir. Bu hammaddelerin yemlerdeki oranı, etlik yemlerinde % 85&#;lere, yumurtacı yemlerinde ise % 50&#;lere ulaşmaktadır. Ülkemizde üretilen yem hammaddelerinin de destekleme taban fiyatları nedeniyle yüksek tespit edildiğinden, ürün fiyatları da buna bağlı olarak artmaktadır. Tavuk eti ve yumurta ihracatında da bu yüksek maliyetler, sektörün önündeki en büyük engeli teşkil etmektedir. Bunun yanı sıra en büyük girdi olan karma yem ile bu ürünlerin, temel gıda maddeleri dışında tutularak KDV oranlarının % 8 gibi yüksek tutulması da iç pazarda, vergilerini ödeyen üretici için maliyeti artıran bir unsur oluşturmaktadır. Önlem olarak;

-Yem hammaddelerinin yurt içinde üretilen miktarının arttırılması,

-Yem ve ürünlerde KDV oranlarının makul seviyelere düşürülmesi, gibi uygulamalarla sektörün, üretim maliyetlerinin iç ve dış piyasalarda ürününü pazarlayabilir duruma getirilmesi gerekmektedir,

3-Tavukçuluk ürünlerini işleyen sanayi tesislerinin yetersiz olması; Yumurta sarısını sıvı veya kurutarak pasta sektörünün talebine uygun hale getirilmesi tavuk etindeki pazarlama sıkıntılarına sosis salam gibi et mamulleri üretim tesislerinin yaygınlaştırılması,



4-Tavuk ürünlerine verilen ihracat iadelerinin artırılması; Ülkemizde üretim maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle üretilen ürünlerin fiyatlarının yüksek oluşması, iç pazarda olduğu gibi dış pazarlarda büyük bir engel teşkil etmektedir. Bu nedenle, tavuk ürünlerine dış pazarlardaki fiyatlarla rekabet edebilir seviyede, GATT anlaşmalarının öngördüğü, piliç etinde $/ton ihracat desteği sağlanmıştır. Yumurtada ise 6$/ adet iken yılında bu destek miktarı 15$/ adete yükseltilmiştir. İhracat destek miktarının yükseltilmesiyle yumurta üreticilerinin ihracat imkanları artmıştır. Bu ihracat iadeleri daha da artırılmalıdır.

5- Hijyen yönünden korunma sağlanması; Birinci derecede korunma gerektiren, büyük yatırımlarla kurulan, grant parent veya parent stok ile kuluçka işletmelerinin çevrelerinde belli bir tampon bölge oluşturulması, bu bölgeye hijyenik hassasiyet derecesi düşük, kesimhaneler, broiler ve yumurta üretim kümesleri kurulmasına izin verilmemesi gerekmektedir. İşletmelerde biogüvenlik önlemlerine azami önem verilmelidir.

6- Damızlık Üretimi; Tavukçuluk sektöründeki tüm gelişmelere rağmen damızlık konusundaki dışa bağımlılık halen devam etmektedir. Her yıl damızlık civciv ve yumurta ithal edilerek üretim yapılmaktadır. Olası bir ambargo veya karantina uygulamasında ülkemiz üretim yapamaz bir durumda kalacaktır.

Sektörün dışa bağımlılıktan kurtarılabilmesi için, damızlık üretimini Pure Line&#;den başlayarak kesintisiz üretim zincirinin tüm aşamalarını elinde tutacak kamu veya özel sektör kuruluşları oluşturulmalı ve bu kuruluşlar hibe, düşük faizli kredi, vergi muafiyeti gibi teşviklerle desteklenmeli, bu konudaki yatırımlar özendirilmelidir.

7- Yeni Üretim Tesisleri kurulmasının kontrol altına alınması; Ülkemizdeki tavukçuluk tesisleri, iç pazar talebinin ihtiyacının üzerinde üretim yapabilecek, kısmen de ihraç edilecek kapasiteye sahiptir. İhraç imkanları kısıtlandığı durumlarda iç pazar üretilen ürünü tüketememekte, bu da krize yol açmaktadır

ALT BAŞLIKLAR

Tavuk Cinsleri(chickenbreeds)

Örnek Tavuk Kümesleri



TechTurkey > TechTurkey > Sohbet > Tavukculuk sektörü ve Tavuk eti hakkında bilgilendirme


PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tavukculuk sektörü ve Tavuk eti hakkında bilgilendirme



Sayfa : [1] 2


Arkadaşlar,
Ben tavukçuluk sektöründe farklı firmalarda 10 yılı aşkındır hizmet veren ve yönetici pozisyonunda çalışan biriyim.
Bu sektörle ilgili o kadar akıl almaz iddialarda bulunuluyor ki bazen sadece gülüyorum.
Bu konuyu açmakta ki amacım sizleri bu konu da aydınlatmak

İddaa 1: 17 günde yumurtadan civciv çıkartıyorlar
Cevap: Böyle bişey mümkün olsa bunu yapabilen biri olsa dünyanın en zengin insanı olurdu. Böyle bişey mümkün değil. Doğaya aykırı. Tavuklar normal kuluçka süresi 21 gündür ve bununla oynayabilmek mümkün değildir.

İddaa 2: Bunları 41 günde kesiyorlar çünkü 43 gün sonra ölüyorlar
Cevap: Evet 41 günde kesim ağırlığına ulaşır. Ama bakılmaya devam ederseniz hayatına devam eder.

İddaa 3 :Hormon veriyorlar
Cevap: Hormon vermiyorlar. Tavuklar ışığa duyalı hayvanlardır yaşadıkları ortam aydınlık olduğu sürece normal yasamsal faaliyetlerine devam ederler. Ve bu nedenle daha fazla yem tüketirler. fazla tüketilen yemde et olarak depolanır.
Hormon verilmiyor nerden biliyorum çünkü üretilen ve satılan bir hormon ilacı vs yok
Olsa bile hormonlar yapısal olarak hassas protein zincirlerinden oluşur yeme ya da suya katamassınız direk enjeksiyon yapmanız lazım
En küçük işletme hayvanlık olduğuna göre yapmaya başlasınız bile bitirinceye kadar kesim günü gelir

İddaa 4: Yapma yem ile besliyorlar
Cevap: Yapma yem dedikleri yem fabrikalarında üretilen yemler
İçinde bildiğiniz mısır, buğday, soya vb. tahıllar bulunmaktadır. onun dışında hayvanın ihtiyaç duyabileceği vitaminler ve mineraller katılır. Tüm bu maddeler kırıcılarda kırılır sonra besin maddeleri eşit olsun diye karıştırılır, ya pelet halinde ya da toz halinde yedirilir.
Artık bi çok işletme yemden bulaşabilen hastalıklardan korunmak için pişirilmiş yem kullanıyor. Yani kaliteli yem karlılık için çok önemlidir.

İddaa 5: Bu hayvanların gdo'lu
Cevap : Beyaz et sektöründe kullanılan ırklar yaklaşık yıllık mazisi olan ırklardan seçilerek bugünlere getirilmiş ırklardır. Ve Türkiye'de bulunan ırklar tüm dünyada kullanılan ırklar yani Türkiye'de denetimler çok sıkı olmasaydı bile bu ırklar diğer Avrupa ülkelerinde kullanılamazdı.
Özet olarak bu ırklar seçilerek ve seçilenler üretilerek bu günlere gelmiştir.
Pedigrili hayvan besleyenler ya da arap atının, ingiliz tayının bizim yerli sütçü beygirlerinden neden pahalı olduğunu bilenler benim ne demek istediğimi anlayacaktır.

Bu konu üzerinden sizinde merak ettikleriniz varsa cevaplayabilirim


Bu KFC ler ve bazı piliç firmaları için söyleniyordu, hayvanlar sırf et yapsın diye yemlerine ilaç karıştırılıyormuş, hayvanlar ayakta zor duruyormuş kemikleri o kadar güçsüz kalıyormuşki en ufak darbede kırılıyormuş vs. bu konu hep aklımı kurcalamıştır benim.


Benimde arkadaşım büyük yumurta üreticisi piyasadaki sölenen şeylere gülüp geçiyor, hatta bende fabrika ve çifliğe gittim iddiaların çoğu asılsız.


SOMEONESPECIAL

,

Tavuk Sanarak Yediiniz Et Aslnda Tavuk Deil - habercom (funduszeue.infoom/Haber/Tavuk_Sanarak_Yediginiz_Et_Aslinda_Tavuk_Degil/)

29unda ki haber


Kanka sen yanıtladın ya artık içim rahat ;)


Bu KFC ler ve bazı piliç firmaları için söyleniyordu, hayvanlar sırf et yapsın diye yemlerine ilaç karıştırılıyormuş, hayvanlar ayakta zor duruyormuş kemikleri o kadar güçsüz kalıyormuşki en ufak darbede kırılıyormuş vs. bu konu hep aklımı kurcalamıştır benim.

Kanatlıların genel olarak kemik yapısı zaten çok zayıftır. Ben köylere gittiğimde de benzer vakaları gördüm atlarken zıplarken ayağı kanadı kırılan hayvanlar gördüm bu olabilecek bişeydir.
Ama bu durum olumsuz bi durumdur. Kar etmek isteyen hiç bir firma hayvanın ayağı kırılsın istemez aksine sağlıklı olsun yeme suya ulaşmada sıkıntı yaşamasın ister çünkü ayağı kırılan ne yeme ulaşabilir nede su tüfunduszeue.info hayvan malesef itlaf edilir. Ekonomik değeri yoktur. Çünkü kırıktan dolayı iç kanama oluşur etteki görüntü hiçte iştah açıcı olmasa gerek.
Et yapsın diye ilaç katıyorlar dedikleri tahminen vitamin mineral karışımlarıdır.
Son 5 yıldır da insanlarda da kullanılan prebiyotik bakterilerde kullanılmaya başlandı.(prebiyotik bakteriler insan tüketiminde süt ve süt ürünlerinde barsakları rahatlatmak içinde kullanılır tavukçulukta da aynı amaçla kullanılır(
Ama tüm bunlar hem sağlık bakanlığı hem de tarım bakanlığı onaylı vitamin ve minerallerdir.


Tavuk Sanarak Yediiniz Et Aslnda Tavuk Deil - habercom (funduszeue.infoom/Haber/Tavuk_Sanarak_Yediginiz_Et_Aslinda_Tavuk_Degil/)

29unda ki haber
Artık popüler olmak isteyen herkes ete süte sarmaya başladı biri çıkar baklagillerde şu var der
Öbürü çıkar süte bilmem ne katıyorlar der
Ve hepside bu sayede meşhur oluyorlar
Adam tıp hekimi ben veteriner hekimim çıkıp desem ki bu herif saçmalıyor bana diyecekleri sen ne bilirsin adam doktor :D
Yani tıp hekimi tavuğu bilmez civcivi bilmez ama sözünün kıymeti var
Adam çıkmış konuşuyor herkeste izliyor ve inanıyor.
Şunu unutmayın tüm özel sektörler kar amacıyla çalışır.
Tavukçuluk sektöründe sürü sağlığı kuralları uygulanır yani bireysel tedavi ya da müdahale yapılamaz ve her zaman hastalıklardan korunmak daha ucuza gelir o nedenle ilaç uygulaması yerine aşı uygulaması yaparız.
Bu aşılarda genellikle suya katılarak yapılır yani uygulaması da çok kolaydır
Hayvan suyu içerken aşı bakterisini de alır.

Kanka sen yanıtladın ya artık içim rahat ;)

Kanka bizim ailemizde tavuk eti tüketiliyor kızım ailem vs. severek tüketiyoruz sıkıntı yok :)


gümrükleme depolama işinde çalışıyorum orhan abi.

şimdi bizim mıntıkamızda olan antrepoya yurt dışından yem katkı maddesi gtip inde maddeler geliyor.

birkere denk geldi ithalatçısına sordum nedir bu diye.

yumurtalarla ilgili dedi. suyuna karıştırılıyormuş hayvanların, suluklara bir damla jumbo boy 2 damla çift sarılı dedi ama

nasıl bir hesaplama yapıyorlar kaç hayvan için geçerli o suluk?

hee diyip geçmiştim pek inandırıcı gelmedi ama bunun gibi birşey olabilirmi?


tavuk eti normal diyemezsiniz. karadenizde bu işi yapan arkadaşım gün arasında civcivleri geri alıyorlar demişti.
Ha sonuçta balıklarda çiftlikte aşılanıyor vs. sonra biri çıkıyor dip balığı zehirli diyor. ooooo herşeye göre beslensek aç kalıcaz :)


gümrükleme depolama işinde çalışıyorum orhan abi.

şimdi bizim mıntıkamızda olan antrepoya yurt dışından yem katkı maddesi gtip inde maddeler geliyor.

birkere denk geldi ithalatçısına sordum nedir bu diye.

yumurtalarla ilgili dedi. suyuna karıştırılıyormuş hayvanların, suluklara bir damla jumbo boy 2 damla çift sarılı dedi ama

nasıl bir hesaplama yapıyorlar kaç hayvan için geçerli o suluk?

hee diyip geçmiştim pek inandırıcı gelmedi ama bunun gibi birşey olabilirmi?

Bahsettiği şey vitamin premixi genelde kiloluk ambalajlarda satılır yerlisi de var ama kaliteli olduğu için genelde yurt dışından ithal edilir.
İçindekilere örnek olarak
A vitamini(beta karoten).Yumurtanın sarısına koyu renk verir.
ben yumurta sektöründe değilim ama aynı ürünleri yem kalitesi düştüğünde bizde kullandık.
Yumurtacılarda yumurtanın büyüklüğünden ziyade sayısı önemlidir. yumurtacı ırklar verimleri en yüksek olduğu durumda 72 saatte 2 yumurta yumurtlarlar.
eğer çift sarılı yumurtlarsa bu yumurta sayısı 1 'e düşer yani adam %50 zarar eder
Aslında çift sarılı yumurta üreticinin hiç de istemediği bi yumurtadır.
Çünkü ne viyole sığar ne bi işe yarar onlar için özel üretim bi viyolde ben görmedim genelde kabukları da ince olduğu için nakliye esnasında kırılır.
Aklınızda bulunsun küçük yumurtalar genç hayvan yumurtası olduğu için daha besleyici ve lezzetlidir.
Aslında insan biyolojisinde olduğu gibi 20'lik çıtırla 40'lık olgun abla arasındaki fark gibi:D


Horman vermeleri imkansız zaten maliyeti inanılmaz arttırır

Bende fabrikada ve dag evinde tavuk hindi besliyorum

arkadaşın dedigi gibi sürekli aydınlık ortamda kalsalar cok cabuk büyürler


tavuk eti normal diyemezsiniz. karadenizde bu işi yapan arkadaşım gün arasında civcivleri geri alıyorlar demişti.
Ha sonuçta balıklarda çiftlikte aşılanıyor vs. sonra biri çıkıyor dip balığı zehirli diyor. ooooo herşeye göre beslensek aç kalıcaz :)

Tavuk eti değil zaten PİLİÇ ETİ

Sığır eti ile dana eti gibi
Koyun eti ile kuzu eti gibi
tavuk eti ile piliç etide farklıdır.

yediğiniz piliç etidir ve normal ettir.
bakın her denilene inanmayın benim yazdıklarımı da sorgulayın
İşletmenin kar etmesi için bu hayvanları ,5 kilo olması lazım
Marketten karga gibi minnacık tavuğu alırmısın :confused:
Hayvan zaten son gün et tutmaya başlıyor günde olacağı ağırlık en iyi bakım şartlarında 1 kilo hadi iç organları çıktı kalır sana gr kime satacaksın o hayvanı


Kanka BİM in yumurtaları da genelde küçük oluyor, mecburen alıyoruz, yanlış bir tercih değildir umarım :)


drahte

,

Bu konu üzerinden sizinde merak ettikleriniz varsa cevaplayabilirim

Peki kilosu 25 TL olan organik tavuk, 15TL olan serbest arazi tavugu ve kilosu 6 TL olan yetistirme tavugun ne farki var ?


Horman vermeleri imkansız zaten maliyeti inanılmaz arttırır

Bende fabrikada ve dag evinde tavuk hindi besliyorum

arkadaşın dedigi gibi sürekli aydınlık ortamda kalsalar cok cabuk büyürler

Ya sen hayvan besleyen bi insansın
kaliteli bir ırktan gelen bi köpekle nerden geldiği belli olmayan bi köpeğe aynı şartlarda bak bakalım ne olacak aralarında fiziksel farkı bırak davranışları bile başka oluyor.

yani anlatmaya çalıştığım konu merak ettiğiniz bir çok konu aslında doğada mevcut
Abim benden daha çok yer ama kilo almaz bende ne yesem kilo alırım
İnsan olarak pek kıymetli değilim ama horoz olaydım çok kıymetliydim :D


orhan başkan tavuk unundan bahsetsene biraz orası biraz karanlık gibi


valla ben horoz dovusturuyorum cevdetın uyku problemı oluyor kafesını ortuyorum ve babamın spor ılaclarından verıyourm bayagı bı etkısı oluyor yakında igneye baslıcagız bolgesel vurucam ama ınsallah cevdete bırsey olmaz


valla ben horoz dovusturuyorum cevdetın uyku problemı oluyor kafesını ortuyorum ve babamın spor ılaclarından verıyourm bayagı bı etkısı oluyor yakında igneye baslıcagız bolgesel vurucam ama ınsallah cevdete bırsey olmaz

recm edileceksin hazır ol:)


Bülent76

,

Peki kilosu 25 TL olan organik tavuk, 15TL olan serbest arazi tavugu ve kilosu 6 TL olan yetistirme tavugun ne farki var ?

Çok güzel bir nokta, ben de cidden merak ediyorum bunun cevabını :icon_tup:


çok erken kesiliyor die bişe duymuştum funduszeue.infoıl sormak istediğim size neden bu etlerin tadı bu kadar yavan? küçükkken dedemlerin bahçesin cin tavuğu funduszeue.info kıyaslamak saçma olur ama ne eti et onun yaninda nede funduszeue.info yıllarda özellikle tavuktan inanilmaz uzaklaştım ve tek nedeni tadinin yavan funduszeue.infoar değişiyor ama tat ayni funduszeue.info konuda bilgili birini bulmuşken sormak istedim :) bide food company die bi belgesel var izlemeyenler mutlaka izlemeli.


KingoAtmo

,

Ama ne yazıkki tavukların tadı çoook yavan :)


Peki kilosu 25 TL olan organik tavuk, 15TL olan serbest arazi tavugu ve kilosu 6 TL olan yetistirme tavugun ne farki var ?

tamamen maliyet

Entegre üretim tavuklar günde 23 saat aydınlıkta dururlar
gün beslenirler. metrekarede 10 hayvan beslenir.
Daha az alanda daha fazla üretim yaparsın.
daha kısa sürede daha fazla üretim yaparsın
lik işletmeye sadece 1 bakıcı yeterli olur.

Organik tavuk dedikleri
Civciv aynıdır. Extra aydınlatma yapılmaz
gün arasında besi yapılır.
Metre kareye hayvan konulur.
hayvan daha uzun yaşadığı için yaşam için daha fazla enerji harcar günden sonra kilo alımı yavaşlar ve daha çok yem tüketir.

Serbest arazi tavuğu dediğin çıkma tavuktur.
Yani yumurtacı ırkların ekonomik ömrü tamamlandıktan sonra satılmasından ibarettir aslında kart tavuktur.
Pişerken geç pişmesinden ve etinin sert olmasından anlayabilirsiniz;)


orhan peki tavuğun işe yaramayan parçalarını, örneğin ibiği, ayakları vs onları sizden veya yakınınızdaki çöplerden alan oluyor mu? tavuk dönerlerine bu tarz parçaların katıldığını duymuştum..


bilgilendirme için teşekkürler , konunun uzmanını bulmuşken bende şu geçenlerde piyasanın yüzde 20 sini elinde tutan ve bu işi bırakan firmayı merak ettim biliyorsanız paylaşabilirmisiniz ?


değil miş yanlış hatırlamışım.

peki organik yani köyde etrafda dolaşıp çöp möp ne bulursa yiyen tavuğun yumurtası mı yoksa market yumurtası mı sağlıklı?


çok erken kesiliyor die bişe duymuştum funduszeue.infoıl sormak istediğim size neden bu etlerin tadı bu kadar yavan? küçükkken dedemlerin bahçesin cin tavuğu funduszeue.info kıyaslamak saçma olur ama ne eti et onun yaninda nede funduszeue.info yıllarda özellikle tavuktan inanilmaz uzaklaştım ve tek nedeni tadinin yavan funduszeue.infoar değişiyor ama tat ayni funduszeue.info konuda bilgili birini bulmuşken sormak istedim :) bide food company die bi belgesel var izlemeyenler mutlaka izlemeli.

hepsi orhan başkanın firmadan çıktığı için tadları aynı:D


değil miş yanlış hatırlamışım.

peki organik yani köyde etrafda dolaşıp çöp möp ne bulursa yiyen tavuğun yumurtası mı yoksa market yumurtası mı sağlıklı?

valla yumurtayı bılmıyorumda dolanan köy tavugunun etı acaıp lezzetli.


ozgurluk

,

O fiyat farkı zannediyorum yetiştirilen tavuğun cinsinden kaynaklanıyor.

Köyde akrabaların yetiştirdiği tavuklardan hatırladığım kadarıyla ; et tavuğu / et civcivi diye andıkları bi cins vardı. Bu civcivler hakikaten ay gibi bir sürede kocaman olup şişiyorlardı.

Öyle ki 1 ay sonunda tavuğa yaklaştığınızda sizden kaçamıyor , ayakları o ağırlığı kaldırmakta zorlanıyordu .

Aynı dönemde yetişen bir köy tavuğundan çıkan civciv ise aynı sürenin sonunda et tavuğunun yarısına ancak ya geliyordu ya gelmiyordu.

Ama lezzet olarak baktığımızda 40 günde yetişen pilicin tadı, diğerine nazaran saman gibi geliyordu.

Orhan bey bu konuda tecrübeli , daha sağlıklı bir bilgi verecektir sanıyorum.


hepsi orhan başkanın firmadan çıktığı için tadları aynı:D

başarılı bi analiz :D


orhan başkan tavuk unundan bahsetsene biraz orası biraz karanlık gibi

Çakal beni tufaya düşürecen hemi :D
Tavuklar doğası gereği sadece otla beslenen hayvanlar değildir.
O nedenle yemlere hayvansal proteinlerde katılır.
Merak edenler google'a esansiyel aminoasitler ve esansiyel yağ asitleri yazarak inceleyebilirler
Köy tavukları boşuna börtü böcek kovalamıyorlar



çok erken kesiliyor die bişe duymuştum funduszeue.infoıl sormak istediğim size neden bu etlerin tadı bu kadar yavan? küçükkken dedemlerin bahçesin cin tavuğu funduszeue.info kıyaslamak saçma olur ama ne eti et onun yaninda nede funduszeue.info yıllarda özellikle tavuktan inanilmaz uzaklaştım ve tek nedeni tadinin yavan funduszeue.infoar değişiyor ama tat ayni funduszeue.info konuda bilgili birini bulmuşken sormak istedim :) bide food company die bi belgesel var izlemeyenler mutlaka izlemeli.

Evet et tavuk eti değil piliç etidir ve ucuz protein kaynağı olarak üretilir.
Lezzet ön plandaysa uzun süreli besi yapılan çiftlik tavuğu denilen etler tüketilebilir


bilgilendirme için teşekkürler , konunun uzmanını bulmuşken bende şu geçenlerde piyasanın yüzde 20 sini elinde tutan ve bu işi bırakan firmayı merak ettim biliyorsanız paylaşabilirmisiniz ?

Şeker Piliç neden battı? (funduszeue.info)


Şeker Piliç neden battı? (funduszeue.info)

teşekkürler


anladım teşekkürler bilgilendirmeler için


orhan peki tavuğun işe yaramayan parçalarını, örneğin ibiği, ayakları vs onları sizden veya yakınınızdaki çöplerden alan oluyor mu? tavuk dönerlerine bu tarz parçaların katıldığını duymuştum..

Yok vermezler zaten satışı yasak bi ara uzak doğu ülkeleri insan tüketimi için alıyorlardı ama artık almıyorlar sanırım.
Tavuklu köpek mamaları sorunu cevabıdır.
Bir kısmıda yine yemlerde kullanılıyor


bilgilendirme için teşekkürler , konunun uzmanını bulmuşken bende şu geçenlerde piyasanın yüzde 20 sini elinde tutan ve bu işi bırakan firmayı merak ettim biliyorsanız paylaşabilirmisiniz ?
Sorunun büyük nedeni devletten alacakları kdv iadeleri

değil miş yanlış hatırlamışım.

peki organik yani köyde etrafda dolaşıp çöp möp ne bulursa yiyen tavuğun yumurtası mı yoksa market yumurtası mı sağlıklı?
benim için farketmez
hastalık taşımasın yeter

hepsi orhan başkanın firmadan çıktığı için tadları aynı:D
Len açık etme

valla yumurtayı bılmıyorumda dolanan köy tavugunun etı acaıp lezzetli.
Alışkanlıkla ilgili bende markettinden hoşanıyorum


funduszeue.info

,

Bu aralar beni düşündüren bir konuydu açıklamalar için teşekkürler.

Peki piyasadaki x kasap'tan satın alacağımız bütün tavuklar sağlıklı mıdır?
Özellikle şu markanın üretimi olan tavukları alın diyebileceğiniz bir marka var mıdır?


Tavukların ayakları uzak doğuya satılıyormuş. Ve para ödemeden aldığınız bu ayaklar oralarda çok iyi para ediyormuş.Böyle bişey varmı? Varsa bu işe derhal girmek isterim :)


Çakal beni tufaya düşürecen hemi :D
Tavuklar doğası gereği sadece otla beslenen hayvanlar değildir.
O nedenle yemlere hayvansal proteinlerde katılır.
Merak edenler google'a esansiyel aminoasitler ve esansiyel yağ asitleri yazarak inceleyebilirler
Köy tavukları boşuna börtü böcek kovalamıyorlar


Yok abi tufadan değil onu her zaman düşürüm de:D hakikaten ben biraz araştırdım o işi tadı kaçtı bi süre sonra araştırmadım. senin bildiklerin nedir diye merak ettim:)


Daha önceleri tavuklar açık bir şekilde satılıyordu yeni yasaya göre poşetlerin içerisinde satılmaya başlandı peki bu ne kadar sağlıklı?


çok erken kesiliyor die bişe duymuştum funduszeue.infoıl sormak istediğim size neden bu etlerin tadı bu kadar yavan? küçükkken dedemlerin bahçesin cin tavuğu funduszeue.info kıyaslamak saçma olur ama ne eti et onun yaninda nede funduszeue.info yıllarda özellikle tavuktan inanilmaz uzaklaştım ve tek nedeni tadinin yavan funduszeue.infoar değişiyor ama tat ayni funduszeue.info konuda bilgili birini bulmuşken sormak istedim :) bide food company die bi belgesel var izlemeyenler mutlaka izlemeli.

Bunu izleyen adam aç kalır yahu ..

Gıda AŞ - FOOD, INC. [Belgesel] - Dailymotion video (funduszeue.info#.UQp13r89qSo)

Orhan Hocam, senle direk bir ilgisi yoktur muhtemelen ama piyasadaki Tavuk Dönerler hakkında söylicek bişeylerin var mı :)
1 liraya olanlardan..


İbrahim33

,

orhan peki tavuğun işe yaramayan parçalarını, örneğin ibiği, ayakları vs onları sizden veya yakınınızdaki çöplerden alan oluyor mu? tavuk dönerlerine bu tarz parçaların katıldığını duymuştum..

Onları sucuk yapıyorlar :)


Onları sucuk yapıyorlar :)

yok yaw.. uscuklar halis mulis eşek etinden yapılıyor.. :D :D


berkay_aydin

,

Çok iyi bir konu oldu abi teşekkürler, dedem yaşındaki adam makara yapıyor o olmuyor işte


Emir_b16a

,

sıkıntı ztn tavuk etinde değil


yemlerde ve değerlenrime ürünlerde sucuk salam sosis çoğunun içinde tavuk kemiği var hayvan yemleride hayvan kemiğinden üretilebilio


Gıda ile ilgili unutulmaması gerekenler

*Normal lop et 10 liraysa 5 liraya kıyma olmaz. oluyorsa da etten yapılan bi kıyma olmaz :D
*10 liralık etten 10 liralık sucuk olmaz firesi vardır 12 liranın altında olamaz
*1 liralık sütten 3 liralık peynir olmaz litre sütten 1 kilo peynir olur onunda maliyeti 7 liradır.

Fiyatlar atmosyon oranlar gerçektir.
Her türlü ürünü alırken yerken bu hesaplamaları düşünün


Balici LTD ŞTİ

,

Çok iyi bir konu oldu abi teşekkürler, dedem yaşındaki adam makara yapıyor o olmuyor işte

+Rep Berkay sana :p :D

Tavuk eti dışarda, özellikle sıcak havalarda yenmesi sıkıntılı olan bir et çeşidi. Yazın mümkün olduğunca tavuk dönerden uzak durun :)


Daha önceleri tavuklar açık bir şekilde satılıyordu yeni yasaya göre poşetlerin içerisinde satılmaya başlandı peki bu ne kadar sağlıklı?


+Rep Berkay sana :p :D

Tavuk eti dışarda, özellikle sıcak havalarda yenmesi sıkıntılı olan bir et çeşidi. Yazın mümkün olduğunca tavuk dönerden uzak durun :)

Doğrudur çabuk bozulur. o nedenle ambalajsız ve soslanmış ürünlerden uzak durun
Kokuyu maskelesin diye bazı uyanıklar baharatlarla sosluyorlar.
O nedenle tüm gıda ürünlerinizi ambalajlı alın ve son kullanma tarihlerine bakın


ucuza tavuk dürüm olayını bilmiyorum ama gr tavuk eti koyuyor min 70 kuruş et fiyatı
pişti etti vs et maliyeti 1 lira oldu ekmek vs derken 2 lira maliyeti


kimse sormamış. Bu işin içinde birisi olarak sorarım size ;
Tavukmu yumurtadan çıkar yumurtamı tavuktan :D
Ya arkadaş canım tavuk çektyi piliç hamburger yapimde yiyim en iyisi :)


kimse sormamış. Bu işin içinde birisi olarak sorarım size ;
Tavukmu yumurtadan çıkar yumurtamı tavuktan :D
Ya arkadaş canım tavuk çektyi piliç hamburger yapimde yiyim en iyisi :)

yumurta tavuktan çıkar.
yumurtadan da civciv çıkar civcivin de dişisi de olur horozu da :D


Shadow_Dancer

,

Bu aralar beni düşündüren bir konuydu açıklamalar için teşekkürler.

Peki piyasadaki x kasap'tan satın alacağımız bütün tavuklar sağlıklı mıdır?
Özellikle şu markanın üretimi olan tavukları alın diyebileceğiniz bir marka var mıdır?

Bende bu sorunun cevabını merak ediyorum.


Daha önceleri tavuklar açık bir şekilde satılıyordu yeni yasaya göre poşetlerin içerisinde satılmaya başlandı peki bu ne kadar sağlıklı?

Üzerinde kesim günü son tüketim tarihi vs. yazıyorsa poşette olmasının bi zararı yok


Marka önerisinde bulunmam her firmanın farklı tarzı vardır.
Kiminin etleri fazla yağlı olur kimi yağsız olur.
Ben daha çok buna göre karar veriyorum.
Genelde büyük firmalar çoğu konuda daha dikkatli ve üretim kalitesine daha çok harcama yapıyorlar.
Çünkü kaliteli yem ve biyogüvenlik en masraflı işler etin kalitesine de en çok etki eden faktörler o nedenle adı sanı bilinen büyük firmaları tercih etmenizi önerebilirim


Gıda ile ilgili unutulmaması gerekenler

*Normal lop et 10 liraysa 5 liraya kıyma olmaz. oluyorsa da etten yapılan bi kıyma olmaz :D
*10 liralık etten 10 liralık sucuk olmaz firesi vardır 12 liranın altında olamaz
*1 liralık sütten 3 liralık peynir olmaz litre sütten 1 kilo peynir olur onunda maliyeti 7 liradır.

Fiyatlar atmosyon oranlar gerçektir.
Her türlü ürünü alırken yerken bu hesaplamaları düşünün

Aslında en önemli bu bence gidip kilosu lira olan salam sucuk sosislerden alırsanız bile bile lades demiş oluyorsunuz


Tuncer M.

,

tamamen maliyet

Entegre üretim tavuklar günde 23 saat aydınlıkta dururlar
gün beslenirler. metrekarede 10 hayvan beslenir.
Daha az alanda daha fazla üretim yaparsın.
daha kısa sürede daha fazla üretim yaparsın
lik işletmeye sadece 1 bakıcı yeterli olur.

Organik tavuk dedikleri
Civciv aynıdır. Extra aydınlatma yapılmaz
gün arasında besi yapılır.
Metre kareye hayvan konulur.
hayvan daha uzun yaşadığı için yaşam için daha fazla enerji harcar günden sonra kilo alımı yavaşlar ve daha çok yem tüketir.

Serbest arazi tavuğu dediğin çıkma tavuktur.
Yani yumurtacı ırkların ekonomik ömrü tamamlandıktan sonra satılmasından ibarettir aslında kart tavuktur.
Pişerken geç pişmesinden ve etinin sert olmasından anlayabilirsiniz;)


+ olarak Bolu'da dedemin beslediği hayvanlardan birisidir tavuk. Ayda min. tavuk, kuşun türünü bilmiyorum malesef, yırtıcı kuşlar tarafından öldürülüp götürülür ya da yaralanır kesmek zorunda kalır dedem. Masraflı iş organik tavuk ya da serbest arazi tavuğu fazlasıyla. :D


İlave olarak işlenmiş ürünleri çok tercih etmeyin eti et olarak tüketin kıyma tüketeceksiniz gözünüzün önünde lop etten çektirin
Tarım bakanlığını son kararnamesi çok başarılı artık karma ürün yapılamayacak
Yani dana etinden yapılan suçuğa tavuk eti katılamayacak


sağdan soldan bilmediğiniz markalardan ürün almayınentegre tesisler her zaman diğerlerinden daha sağlıklıdır emin olun.. hayvancılık sektörünün içinden biri olarak söylüyorum


not: mesleği merak edenler için cevaplayıfunduszeue.info hırsızıyım


sağdan soldan bilmediğiniz markalardan ürün almayınentegre tesisler her zaman diğerlerinden daha sağlıklıdır emin olun.. hayvancılık sektörünün içinden biri olarak söylüyorum


not: mesleği merak edenler için cevaplayıfunduszeue.info hırsızıyım

dişi at hırsızı


arsa maliyeti hariç
tamamen altyapısıyla birlikte lik ve lik bi tesisin maliyeti yaklaşık ne kadar olur :)


dişi at hırsızı

merhaba patronson gelenleri bu akşam teslim edicezrahat ol


arsa maliyeti hariç
tamamen altyapısıyla birlikte lik ve lik bi tesisin maliyeti yaklaşık ne kadar olur :)

havalandırma ve üretim sistemi bende yaklaşık 50k €:)


arsa maliyeti hariç
tamamen altyapısıyla birlikte lik ve lik bi tesisin maliyeti yaklaşık ne kadar olur :)

Tavukçuluk değişik bi iştir girdin mi çıkamassın :D
İşletmede otomasyon ne kadar iyi olursa ilk yatırım maliyetlerin ne kadar akıllıca olursa üretimde o kadar karlı olur.
binlik işletmeler artık pek de karlı değil en az lik olmalı

Fiyat konusunu soracağım
Bide bu aralar kriz var maliyetler baya arttı


havalandırma ve üretim sistemi bende yaklaşık 50k &#;:)
En önemli nokta sanıyorum havalandırma ve izole edebilmek olası bi hastalık riskine karşı.
Yani dış çelik konstruksiyon tarzı yapıp
altyapı filan tamamlandığında geriye 50 euro ya havalandırma ve üretim sistemini kuruyosun. Kaçlık tesisde bu rakam geçerli abi.:)

Tavukçuluk değişik bi iştir girdin mi çıkamassın :D
İşletmede otomasyon ne kadar iyi olursa ilk yatırım maliyetlerin ne kadar akıllıca olursa üretimde o kadar karlı olur.
binlik işletmeler artık pek de karlı değil en az lik olmalı

Fiyat konusunu soracağım
Bide bu aralar kriz var maliyetler baya arttı

Özel değilse giderler düştükten sonra verimli bi tesiste 10bin hayvan 45 günde ne kadar bırakıyor.:)


cemsultan

,

Madem ki bilen biri var, bende bir soru sorayım;

Bu pazarda orda burda satılan civcilerden yumurtalık diye aldıklarımız uzun süre yaşarken, etlik diye satılanlar 45 günde neden çatlayıp ölüyor?

Bahçede tamamen organik ortamda ve normal gün ışığı ile yaşıyor olmalarına rağmen?

Bu etlik denilen hayvanlar farklı bir ırk mı, yoksa sıkca denildiği gibi genetiği ile oynanmış hayvanlar mı ?
Türkçesi; bu hayvanlara da sağlıklı diyebilir miyiz?


En önemli nokta sanıyorum havalandırma ve izole edebilmek olası bi hastalık riskine karşı.
Yani dış çelik konstruksiyon tarzı yapıp
altyapı filan tamamlandığında geriye 50 euro ya havalandırma ve üretim sistemini kuruyosun. Kaçlık tesisde bu rakam geçerli abi.:)


Özel değilse giderler düştükten sonra verimli bi tesiste 10bin hayvan 45 günde ne kadar bırakıyor.:)

cok degısıyor benımde 15bınlık tavuk cıftlıgım var. tum gıderler cıkınca yaklasık 4, bın lira kalır 10bınlık tesıten.

her zaman 45 gun kalmıfunduszeue.info 35 gunde aldılar bızden son partide. duruma gore veterıner ne uygun görürse

ama 80bın lık tesıste 60bın kazananda gordum :D nasıl yaptılar bılmıyorum :D


maskaran

,

Peki kilosu 25 TL olan organik tavuk, 15TL olan serbest arazi tavugu ve kilosu 6 TL olan yetistirme tavugun ne farki var ?

maliyet farkları olabilirmi acaba? yada malı tatlı satma mantıgı


Marka önerisinde bulunmam her firmanın farklı tarzı vardır.
Kiminin etleri fazla yağlı olur kimi yağsız olur.
Ben daha çok buna göre karar veriyorum.
Genelde büyük firmalar çoğu konuda daha dikkatli ve üretim kalitesine daha çok harcama yapıyorlar.
Çünkü kaliteli yem ve biyogüvenlik en masraflı işler etin kalitesine de en çok etki eden faktörler o nedenle adı sanı bilinen büyük firmaları tercih etmenizi önerebilirim

Peki ben yağsız ürün tercih ediyorum kaliteli yağsız üretim yapan önereceğin tavuk firması hangisidir abi. Buradan yazmak istemezsen p.m de atabilrisin. Ben öğrenci olarak en çok tükettiğim madde tavuk ve yumurta daha dikkat etmek istiyorum


cok degısıyor benımde 15bınlık tavuk cıftlıgım var. tum gıderler cıkınca yaklasık 4, bın lira kalır 10bınlık tesıten.

her zaman 45 gun kalmıfunduszeue.info 35 gunde aldılar bızden son partide. duruma gore veterıner ne uygun görürse

ama 80bın lık tesıste 60bın kazananda gordum :D nasıl yaptılar bılmıyorum :D

birim maliyet azalacağı için tesisin büyüklüğü arttıkça kar marjı artar diye düşünüyorum.
Hocam merak ettiğim canlı hayvanda sigorta olayı nasıl oluyor.
Yangın sel hastalık gibi durumlarda üretim yapamadığın için oluşacak zararı karşılıyacak ürünler var mı


Madem ki bilen biri var, bende bir soru sorayım;

Bu pazarda orda burda satılan civcilerden yumurtalık diye aldıklarımız uzun süre yaşarken, etlik diye satılanlar 45 günde neden çatlayıp ölüyor?

Bahçede tamamen organik ortamda ve normal gün ışığı ile yaşıyor olmalarına rağmen?

Bu etlik denilen hayvanlar farklı bir ırk mı, yoksa sıkca denildiği gibi genetiği ile oynanmış hayvanlar mı ?
Türkçesi; bu hayvanlara da sağlıklı diyebilir miyiz?

Bireysel direnç diye bişey var bizim kullandığımız ırklar et yönle seçilmiş hayvanlar ve her zaman olumlu şartlarda bakılıyor yani yaşam gücü düşüktür.
Köy tavuklarına göre hastalıklara daha az dirençlidir.
Soğuğa sıcağa vs. daha duyarlıdırlar.
Ama çatlayıp ölmek gibi bir durum görmedim ben
Kuş gribi sıkıntısında hayvanlar satılamadığı için gün beslenen sürüler oldu ama sizinki gibi bi durum olmadı
Şimdi yine aynı hayvanlar çiftlik tavuğu olarak 80 gün besleniyor yine bişey olmuyor yani hayvanın yaşam ömrü uygun şartlarda köy tavuğundan farksızdır.
Ha şu da var köy tavuğuna küflü ekmeği ısla ver hiç bişey olmaz bu garibanlar aynı şartlarda hastalanıp ölür.
Cevabı Türkçe olarak bu hayvanlar sağlıklı ve normal hayvanlardır.


Tam okuyamadim telefondan boluda baya kumes var artik binlokten asagi nerdeyse kumes yok:)


Tam okuyamadim telefondan boluda baya kumes var artik binlokten asagi nerdeyse kumes yok:)

Kapasite ne kadar büyükse otomasyon ve havalandırma ne kadar iyiyse hijyen şartları ne kadar başarılı ise o kadar karlı;)


cemsultan

,

Ha şu da var köy tavuğuna küflü ekmeği ısla ver hiç bişey olmaz bu garibanlar aynı şartlarda hastalanıp ölür.
Cevabı Türkçe olarak bu hayvanlar sağlıklı ve normal hayvanlardır.


Olayın özeti bu sanırım, çünkü evdeki yemek artıklarının hemen hepsi tavuklara verilir, bahsettiğiniz gibi bir durum olmuş olabilir.

Çatlamaktan kastım aşırı kilo alması idi, ama dediğiniz gibi doğal şartlara alışık olmayan bir tür demek ki.

Teşekkürler bilgiler için.


En önemli nokta sanıyorum havalandırma ve izole edebilmek olası bi hastalık riskine karşı.
Yani dış çelik konstruksiyon tarzı yapıp
altyapı filan tamamlandığında geriye 50 euro ya havalandırma ve üretim sistemini kuruyosun. Kaçlık tesisde bu rakam geçerli abi.:)


Özel değilse giderler düştükten sonra verimli bi tesiste 10bin hayvan 45 günde ne kadar bırakıyor.:)

çok değişken bir rakam yazıdğım onu önemsemeçok farlı uygulamalar. fiyat herşeyden etkileniyor. duvar kalınlığından bile..üretim modulu dedıdıgım otomasyon sisitemi ise apayrı bir dünya çok farklı özelliklere karşı çok farklı fiyatlar varyanı tamamı ile projeye göre fiyat çıkarıyoruz biz..o yüzdenne desem yalanama şunu söyleyim tavukçuluk işi eğer içinde yetişmediyseniz yapılacak iş değil. çok ciddi tecrübe gerektiren bir iş


Bu etlik denilen hayvanlar farklı bir ırk mı, yoksa sıkca denildiği gibi genetiği ile oynanmış hayvanlar mı ?
Türkçesi; bu hayvanlara da sağlıklı diyebilir miyiz?
Pardon bu kısmı okumamışım

Etlik denilen hayvanlar uzun zamandır bu yönde secilerek damızlık olarak kullanılan hayvanların çocuklarıdır.
Damızlıkcı firmaların ellerinde kendilerine ait tavuk ırkları bulunur. bu ırklar kendi aralarında çiftleştirilerek melezleme yapılır.
Oluşan melez yavrularda melez azmanlığı denilen durum oluşur
(Genetik olarak birbirine benzemeyen bireylerin birleştirilmesi sonucu oluşan melez yavrunun yaşama gücünün, beden yapısının ve verim özelliklerinin ebeveynlerinden üstün olması durumu)
Aslında yediğiniz tüm piliçler bu şekilde etlik yönde seçilen farklı ırkların melezlenmesi ile oluşur.

Adamın aslında yaptığı çok basit elindeki hayvanlardan et tutma kapasitesi iyi olanları yıllar önce ayırmış ve üretmeye başlamış tutulan kayıtlardan takip ederek seçmeye(seleksiyon)devam etmiş.
Bu dediğim olay yıllık mazi ve ilk hayvanlar 90 günde 2,5 kiloluk kesim ağırlığına ulaşabiliyorlar mış.
yıl sonra ulaşılan sonuç 45 günde 2,5 kilo
Tıpkı holştayn ineklerin günde ortalama kilo süt vermesi
İngiliz taylarınının ferrariden pahalı olması gibi
Yani adamlar aslında genetik mirası satıyorlar.
Zamanında bizde böyle çalışmalar yapsaydık bizimde yerli ırklarımız olabilirdi.
Geç kalınmış değil ama bu işe ciddi para ve zaman ayırmak lazım
En azından tarımsal üretimin bir dalında bu işe girilebilir.


Ekstra bir bilgi olarak dünyada gıda ile ilgili prosedürlerin en gevşek tutulduğu ülke Amerikadır.


çok değişken bir rakam yazıdğım onu önemsemeçok farlı uygulamalar. fiyat herşeyden etkileniyor. duvar kalınlığından bile..üretim modulu dedıdıgım otomasyon sisitemi ise apayrı bir dünya çok farklı özelliklere karşı çok farklı fiyatlar varyanı tamamı ile projeye göre fiyat çıkarıyoruz biz..o yüzdenne desem yalanama şunu söyleyim tavukçuluk işi eğer içinde yetişmediyseniz yapılacak iş değil. çok ciddi tecrübe gerektiren bir iş



Valla abi bi yatırımcı var bi kaç farklı sektörle ilgili araştırma yapıcam onun için para sıkınıtısı yok fizibıl birşey olduktan sonra girer. Likitidesi yüksek bi iş olduğu için düşündüm beyaz et işini.
Metrekare bazında Yapı maliyetleri ne kadar oluyor yaklaşık.


Bunu izleyen adam aç kalır yahu ..

Gıda AŞ - FOOD, INC. [Belgesel] - Dailymotion video (funduszeue.info#.UQp13r89qSo)



Bu videonun sonundaki kümeste hastalık var arkadaşlar hayvanlar ishal vs. görüntü normal değil yani


highpower

,

konuyla ilgisi yok ama belirli dönemlerde tezgahlarda renkli civciv satıyorlar onu nasıl yapıyorlar acaba mavi yeşil kırmızı v.s.


5 yıldır yumurta sektöründeyim çiftliğimde var dolaşan hayvanda var bende kafes hayvanıda ne öğrenmek istiyorsanız size yardımcı olabilirim

bunlar serbest dolaşım
funduszeue.info (funduszeue.info)
funduszeue.info (funduszeue.info)
funduszeue.info (funduszeue.info)
funduszeue.info (funduszeue.info)

bunlarda kafes
funduszeue.info (funduszeue.info)
funduszeue.info (funduszeue.info)
funduszeue.info (funduszeue.info)


bnm kendi markamda olduğu için üretimimizi paketleyip piyasaya gönderiyoruz
funduszeue.info (funduszeue.info)
funduszeue.info (funduszeue.info)


PROMINENT

,

tavuğun ayağını genelde çinliler alıyor. kızartıp akşamları bizdeki patos çitos vs gibi sosa batırıp yiyorlar. kuzenim yapıyor bu işi rusyada. ondan biliyorum. değişik bir sektör.


tavuğun ayağını genelde çinliler alıyor. kızartıp akşamları bizdeki patos çitos vs gibi sosa batırıp yiyorlar. kuzenim yapıyor bu işi rusyada. ondan biliyorum. değişik bir sektör.

tavuğun ayağı olsun vs vs sadece sostamı kullanılıyor :) piyasada yenilen yarım kilosu 3 tl olan sosisler aslında tavuk eti mi sanıyorsunuz :)))))))))))


PROMINENT

,

yok yanlış anlamışsın o 3 tane zımbırtılı bastığı şey var ya o bacağı değil yani ayağı.. onu kızartıyor çinliler sosa batrırıp yiyorlar bilerek yani. tercih meselesi.


lethaldoze

,

Bilgilendirme çok yerinde olmuş, benimde merak ettiğim bir konuydu. Hatta benim çok ufak çaplı tavukla bu işi yapan bi arkadaşım vardı o bile bu yalnış bilinen haliyle anlatıyordu..


Tavuklarin arta kalab urunlerini cin kore vietnam vs gibi ulkeler aliyor hem kendileri yiyor hemde kopek kedi mamasina falan atiyorlar

Kumes isi garip istir parasi iyi gibi gorunur fakat bana kalirsa sıkıntili is cidden cocugunuz gibi oluyor ilgilenmeniz gerek firmalarla calistiginiz markalarla kuvvetli baglariniz olmasi lazim kumes kurmadan baglantilari yapilandirmak daha mantikli:)


abdullah songür

,

bende büyükbaş hayvancılık yapıyorum çiftligimiz var
siz işin içinde olmadıgınız için çogu şeyden haberiniz yok aslında
umut'un dedigi gibi tavugun ayagı sadece çine mi gidiyor :)


konu isabet olmuş.bir kaç gündür bunu tartışıyorduk arkadaşlarla bizde :) tavuğa devam.


bende büyükbaş hayvancılık yapıyorum çiftligimiz var
siz işin içinde olmadıgınız için çogu şeyden haberiniz yok aslında
umut'un dedigi gibi tavugun ayagı sadece çine mi gidiyor :)


Tabiki sadece Çin'e gitmiyor yazdığım postlarda yazıyor zaten
Ucuz gıda tüketmeyin.
Bildiğiniz yerden alın işlenmiş ürün alırken fiyatına bakın ham üründen daha ucuza işlenmiş ürün olmaz olamaz
Birde lütfen üstü kapalı konuşmayın insanlar yanlış anlayabilir ne anlatmak istiyorsanız açık açık yazın neden haberimiz yok


fsunnetci

,

Dünya genelinde tavuk etine östrojen verildiğini söyledi uzmanlar vede doğrulandı e bu nasıl oluyor bence fabrika üretimi tavuklarda zaten hayat yok kokuyor belli süre sonra ve köy tavuğu ile niye bu kadar farklı oluyorlar madem :rolleyes:


bende büyükbaş hayvancılık yapıyorum çiftligimiz var
siz işin içinde olmadıgınız için çogu şeyden haberiniz yok aslında
umut'un dedigi gibi tavugun ayagı sadece çine mi gidiyor :)

kanka tavuk ayaklarıı sosiss olurr eşşekler de dana diye sucuk olur tavuklar daha seri olsun diye ışık açılır ömür kısaltılır yumurtanın sarısı koyu olsun diye ilaç atılır neler neler burası türkiye :)))))))


abdullah songür

,

zaten belli bişey fiyat konusu abi

yem girdisi çok pahalı

tavuk bide doymaz zaten :D


hatta şuan konya genelindeki çiftlerde veba hastalığı var 1 aydır önüne geçilemedi ve bi kaç çiftliğe sıçradı 3 çiftlik tüm hayvanlarını kestiler


Tavuk iyidir yaw biz evde bahcede bakariz bi tane ariza vardi baska tavugu sevince bizi kovalardi manyak:D


abdullah songür

,

kanka tavuk ayaklarıı sosiss olurr eşşekler de dana diye sucuk olur tavuklar daha seri olsun diye ışık açılır ömür kısaltılır yumurtanın sarısı koyu olsun diye ilaç atılır neler neler burası türkiye :)))))))

ben hayvan kesim hanesine gittim kanka

adamlar ineklerin içinden çıkan buzagıların (yavrusu)ihalesine girmiş adamlar :D


abdullah songür

,

hatta şuan konya genelindeki çiftlerde veba hastalığı var 1 aydır önüne geçilemedi ve bi kaç çiftliğe sıçradı 3 çiftlik tüm hayvanlarını kestiler

o konyanın çumra ilçesinde kanka


ben hayvan kesim hanesine gittim kanka

adamlar ineklerin içinden çıkan buzagıların (yavrusu)ihalesine girmiş adamlar :D

haftabaşı başnakçı fiyatı açıkladı beyaz eski ana yumurta fiyatını dibe vurmuş şuan derdimden içmeye başladım valla dün krştan verdiğim 1 adet yumurtayı bugün ye verdim depresyon stayla


o konyanın çumra ilçesinde kanka

aynen kanka veba salgını olmuş şuan sizin ordan bize gelen kamyonları bile yaklaştırmıyoruz çiftliğe iş sıkıntı


Dünya genelinde tavuk etine östrojen verildiğini söyledi uzmanlar vede doğrulandı e bu nasıl oluyor bence fabrika üretimi tavuklarda zaten hayat yok kokuyor belli süre sonra ve köy tavuğu ile niye bu kadar farklı oluyorlar madem :rolleyes:

Sabahtan beri yazıyorum ya hiç okumadın ya da yazdıklarıma hiçbir değer vermedin.
Bu raporu kim hazırlamış nerden nasıl numune almış dünya genelinden numune almak ne demek bi düşünsene hayvandan kan almak bana 3 saate mal oluyor.
hangi ekip tüm dünyayı dolaşmış ta tüm hayvanlardan numune almış üstelikte östrojen bulabilmiş.
haydi topladın ekibi aldın sadece Türkiye'de günde hayvan kesildiğini var sayarsak 1 gr numune alsan kilo numune yapar nerde işleyeceksin bu numuneyi
Dünyada bu dediğin bilimsel çalışmayı yapacak bir kurum bütçesi yok
Ayrıca kuşlar soğuk kanlı hayvanlardır. Bizler ise memelileriz bizdeki östrojen dediğin hormon onlarda bizdeki gibi bulunmuyor umarım bu bilgi senin için yeterlidir.
Üretilen ve satılan kanatlılarda kullanılan bir hormon preperatı getirene lisans ve yüksek lisans diplomalarımı hediye edeceğim
Köy tavuğu ile et tavuğu arasındaki farkları defalarca yazdım bu konuya girmeyeceğim


kanka tavuk ayaklarıı sosiss olurr eşşekler de dana diye sucuk olur tavuklar daha seri olsun diye ışık açılır ömür kısaltılır yumurtanın sarısı koyu olsun diye ilaç atılır neler neler burası türkiye :)))))))

Uymadığın günlerde senin ömründen bir eksilme oluyor mu bende şimdilik olmadı :D


DetailEF

,

Orhan abi şimdi marketten piliç aldım CP marka, yiyeyim mi yemeyeyim mi :D


Sabahtan beri yazıyorum ya hiç okumadın ya da yazdıklarıma hiçbir değer vermedin.
Bu raporu kim hazırlamış nerden nasıl numune almış dünya genelinden numune almak ne demek bi düşünsene hayvandan kan almak bana 3 saate mal oluyor.
hangi ekip tüm dünyayı dolaşmış ta tüm hayvanlardan numune almış üstelikte östrojen bulabilmiş.
haydi topladın ekibi aldın sadece Türkiye'de günde hayvan kesildiğini var sayarsak 1 gr numune alsan kilo numune yapar nerde işleyeceksin bu numuneyi
Dünyada bu dediğin bilimsel çalışmayı yapacak bir kurum bütçesi yok
Ayrıca kuşlar soğuk kanlı hayvanlardır. Bizler ise memelileriz bizdeki östrojen dediğin hormon onlarda bizdeki gibi bulunmuyor umarım bu bilgi senin için yeterlidir.
Üretilen ve satılan kanatlılarda kullanılan bir hormon preperatı getirene lisans ve yüksek lisans diplomalarımı hediye edeceğim
Köy tavuğu ile et tavuğu arasındaki farkları defalarca yazdım bu konuya girmeyeceğim



Uymadığın günlerde senin ömründen bir eksilme oluyor mu bende şimdilik olmadı :D

heheh bunu sürekli tekrar ettiğini düşün peki abi :) sence hergün düzenli uyuyan insan mı uzun ömürlü sağlıklı olur her 2 güne bir düzensiz uyuyanmı :) ha çokta fifi ömrü kısalsın ne olucak sonuçta hepsinin sonu tavuk döner heheh :)))


Orhan abi şimdi marketten et aldım CP marka, yiyeyim mi yemeyeyim mi :D

cp iyidir sıkıntı olmaz


Orhan abi şimdi marketten piliç aldım CP marka, yiyeyim mi yemeyeyim mi :D

Bak başımdan geçen bi olayı anlatayım,
Kuş gribi zamanı ablamlardayım
Ablam her gün bir tane baged haşlayıp tavuk çorbası yapıp benim yeğene içiriyormuş.
Baktım buzlukta poşete üst üste sarılmış vaziyette bi paket var dedim bu ne
Tavuk dedi korktum atacam dedi açtım baktım paket yarım :D
Yarısını yedirmişsin zaten dedim :D
Haberlerden sonra diğerlerini yedirmeye korktum dedi :D
Bunu diyen insan gazi işletme mezunu amerika masterlı kadın
Sen olsan ne dersin.
Bu işte medyanın gücüdür başka bişey değil

Sende CP'nin pilicini yiyebilirsin sadece biraz yağlı olur :D


DetailEF

,

Bak başımdan geçen bi olayı anlatayım,
Kuş gribi zamanı ablamlardayım
Ablam her gün bir tane baged haşlayıp tavuk çorbası yapıp benim yeğene içiriyormuş.
Baktım buzlukta poşete üst üste sarılmış vaziyette bi paket var dedim bu ne
Tavuk dedi korktum atacam dedi açtım baktım paket yarım :D
Yarısını yedirmişsin zaten dedim :D
Haberlerden sonra diğerlerini yedirmeye korktum dedi :D
Bunu diyen insan gazi işletme mezunu amerika masterlı kadın
Sen olsan ne dersin.
Bu işte medyanın gücüdür başka bişey değil

Sende CP'nin pilicini yiyebilirsin sadece biraz yağlı olur :D

Yağı severim, suyuna pilavda yaparım şimdi oh mis :D


cp iyidir sıkıntı olmaz

CP'nin birçok kümes,kesimhane,kuluçka,ana damızlık inşaatını yapmışızdır, halada yapmaktayız.
Doğmuş bebek nasıl hastanede küvezde bakılıyor tavuklarında bir farkı yok:)
Güvenle yiyebilirsiniz.. ;)


Yagsiz tavuk oneriniz nedir peki hangi marka en yagsiz pilici uretir ?


Yetiştiricilik yapmak istesek nelere dikkat edicez nasıl bir süreç? Yapanlardan yardım bekliyorum detayları hakkında.


SekoLive

,

orhan abı kuruyolma tavuk dıye satılan tavukların tadı cıddo başka oluyor bunusırrı varmı ve her yerde bulamıyoruz


Bilgiler için çok sagol. Tavuk candir vazgecilmezimdir heleki kelebek canandir :p bilmeyenler denemeyenler varsa tavsiye ederim.


Bilgiler çok güzel teşekkürler, soslu kanat ızgara bi numaradır :)


Low-Rider

,

Konu güzel olmuş, bu nugget'ların olayı nedir? İyi diyen var kötü diyen var?

Birde tavuk dünyasından çok sık yemek yerim ben çokta lezzetli ama yemesem mi bilemedim:D


Balici LTD ŞTİ

,

Konu güzel olmuş, bu nugget'ların olayı nedir? İyi diyen var kötü diyen var?

Birde tavuk dünyasından çok sık yemek yerim ben çokta lezzetli ama yemesem mi bilemedim:D

Nugget ları ben de çok merak ediyorum, mümkün olduğunca tüketmemeye de çalışıyorum.

Tavuk Dünyası marka olarak beypiliç kullanıyordu yanılmıyorsam. Tavuktan yana bir sıkıntı olacağını sanmam ama soslu moslu şekillerde servis ettikleri için kilo alımına baya bir destek olur sanırım. :p :)


Konu güzel olmuş, bu nugget'ların olayı nedir? İyi diyen var kötü diyen var?

Birde tavuk dünyasından çok sık yemek yerim ben çokta lezzetli ama yemesem mi bilemedim:D

Nugget / burger / schnitzel gibi kaplamalı ürünler farklı kalitede üretilir.

İçinde ucuz kıyma ihtiva eden nuggetlar ucuza satılır.

Yerken ağızda kıyma tadı bırakır.

İçinde % A kalite piliç eti ihtiva eden nuggetlar yerken keyif verir, kıyma tadı ve parçaları ağıza gelmez. Bu A kalite işlenmiş ürünleri ortadan kestiğinde BEMBEYAZ gözükür.

Ben nugget, burger, schnitzel, çıtır lokum gibi işlenmiş ürün üretiyorum. A kalite % piliç etinden elde ediyorum. Marketler fiyatı beğenmiyor, ucuz ürün isteriz diyor ve ben de az üretiyorum. Yeni gıda kodeksine göre, İnşallah, mart ayından itibaren ucuz işlenmiş ürün kalmayacak. Kalitesiz ürünler inşallah yasaklanacak.

Evde bebeğime çocuğuma yedirmediğim ürünü üretmem, satmam.

Ama ie marketler hep ucuz mal istiyor. Kilosu 2 tl ye salam sosis satılıyor. Olur mu?

gram simitin tanesi 0,75 TL . Kilosu 7,5 TL

Simitin kilosu 7,5 tL. Köfte veya sosis kilosu 2 TL

Siz düşünün.


Mert abi, bu nugget tarzı ürünlerin güvenilirliği konusundaki sorum şu şekilde olacak sana, kfc, mc, bg tarzı yerlerdekiler hakkında görüşlerin neler?

Fazla tüketmem fast food bu tip yerlerden genelde kebap tarzı ürünler yiyorum dışardan ancak hep aklımda olan bir konudur zira bu tip yerlerden yediğimde yan ürün olarak alıyorum çünkü :)


Balici LTD ŞTİ

,

Mert abi, bu nugget tarzı ürünlerin güvenilirliği konusundaki sorum şu şekilde olacak sana, kfc, mc, bg tarzı yerlerdekiler hakkında görüşlerin neler?

Fazla tüketmem fast food bu tip yerlerden genelde kebap tarzı ürünler yiyorum dışardan ancak hep aklımda olan bir konudur zira bu tip yerlerden yediğimde yan ürün olarak alıyorum çünkü :)

Valla kfc de bu tip birşey görmedim ama mc ve bk nugget larını hiç beğenmiyorum, mc de nugget veya tavuk yerken tavuğun arasından pembe birşey çıkıyordu bi ara bilmiyorum nedir o :)


Low-Rider

,

@TurboM3, detaylı cevap için teşekkürler.

Sizin bu sektörde olduğunuzu biliyordum, büyük bir markaydınız ama unuttum şimdi adını. Edit:pak piliç ve mudurnuydu sanırım.

Levent'te benim soruma ek olarak fat-food firmalarının ürünlerini sormuş, o konuyu da merak ediyorum çünkü tüketiyorum baya.

@dodoo, aldık kiloları zaten kardeşim sorma :D

Bim,a tarzı marketlerde görüyorum nugget tarzı çeşitli tavuk ürünleri,döner vs acaip ucuz fiyatlara.İçinde ne var kimbilir..


Balici LTD ŞTİ

,

Geçen gün bizimkiler eve "iglo" marka nugget almıştı, lezzet olarak iyiydi, kalite olarak da iyi bir firma diye biliyorum. Bir denersin :p


Nugget / burger / schnitzel gibi kaplamalı ürünler farklı kalitede üretilir.

İçinde ucuz kıyma ihtiva eden nuggetlar ucuza satılır.

Yerken ağızda kıyma tadı bırakır.

İçinde % A kalite piliç eti ihtiva eden nuggetlar yerken keyif verir, kıyma tadı ve parçaları ağıza gelmez. Bu A kalite işlenmiş ürünleri ortadan kestiğinde BEMBEYAZ gözükür.

Ben nugget, burger, schnitzel, çıtır lokum gibi işlenmiş ürün üretiyorum. A kalite % piliç etinden elde ediyorum. Marketler fiyatı beğenmiyor, ucuz ürün isteriz diyor ve ben de az üretiyorum. Yeni gıda kodeksine göre, İnşallah, mart ayından itibaren ucuz işlenmiş ürün kalmayacak. Kalitesiz ürünler inşallah yasaklanacak.

Evde bebeğime çocuğuma yedirmediğim ürünü üretmem, satmam.

Ama ie marketler hep ucuz mal istiyor. Kilosu 2 tl ye salam sosis satılıyor. Olur mu?

gram simitin tanesi 0,75 TL . Kilosu 7,5 TL

Simitin kilosu 7,5 tL. Köfte veya sosis kilosu 2 TL

Siz düşünün.


aynen öyle iyi ürün olduğunda pişerken kokusu bile değişik oluyor valla:)

şimdi şu yazılanları okuyorum farkına varıyor insan hangisi hangisi kötü yaw


ben farklı bişey sorayım çifliklere girerken arabayı ilaçladıkları suda ne var araba ilaçlandıktan sonra yağmurda silecek çalıştırmaya gerek kalmıyoda su kayıyoBide ilaçlama işi tamamen formalitemi sonuç olarak arabanın heryerine işlemiyo bide niye dışardan gelene banyo yap diyolar gerci ben hep yıkanmadan giriyom zorlayınca alıyolar


Mikrop_Ali

,

Bilgiler icin tesekkurler aklimizda birsuru soru isareti vardi abi saolasin


Yurt disinda pisirdigim ve yedigim tavugun lezzeti cok funduszeue.info oluyor da hem daha lezzetli hemdaha ucuza tavuk satabiliyolar bizden?


thedevil

,

Köye gidiyorum babannemlerin civcivleri oluyor aradan ay geçmesine rağmen babannem hala o hayvanlara civciv diyor ve ancak ay gibi bi sürede kesiliyor.
Sizin dediğiniz bu 41 gün aydınlıkta kalması bu ayamı tekamül ediyor ?
Yoksa tavukların türlerimi faklı ?

EDİT: üşemedim sordum :D Et tavuğu köy tavuğu diye ayrı ayrı tavuk varmış fakat ne olursa olsun bence şimdiki gıdaların çoğu zararlı diye düşünüyorum belki cahilce ama medya insanlara öyle empoze etti yanlış ya da doğru bilemiyorum en iyisi pilav üstü kuru


Emir_b16a

,

Yurt disinda pisirdigim ve yedigim tavugun lezzeti cok funduszeue.info oluyor da hem daha lezzetli hemdaha ucuza tavuk satabiliyolar bizden?

coğrafi koşullar, ırk, cins, yetişme tarz,ı verilen yem kalitesi, hayvanın stres durumu

bunların hepsi dediğinizi büyük ölçüde etkiler tabi sizin açlık durumunuz da etkiler o algıyı


neden daha ucuz :)

yaktıkları elektrik daha ucuz vergi daha az yem muhtemelen ithal değil kendi yaptıkları yem vs ithal yem die bişi yok derseniz üretim de makinaları ithal olmayabilir vergisi az olabilir vs vs :)


siz doğru bi soru sormuşsunuz bende size kısa ve öz cevap vereyim

basiretsiz siyaset vatan hainliği plansız işler deneyimsiz kişiler işte bunları sorduruyor halka :)


Yetiştiricilik yapmak istesek nelere dikkat edicez nasıl bir süreç? Yapanlardan yardım bekliyorum detayları hakkında.
Zor iş hiç bilmiyorsan girme

orhan abı kuruyolma tavuk dıye satılan tavukların tadı cıddo başka oluyor bunusırrı varmı ve her yerde bulamıyoruz
yaşlı hayvanlar o nedenle farklı oluyor aslında yumurtacılardan çıkma tavuk alıp bu şekilde satıyorlar

Konu güzel olmuş, bu nugget'ların olayı nedir? İyi diyen var kötü diyen var?

Birde tavuk dünyasından çok sık yemek yerim ben çokta lezzetli ama yemesem mi bilemedim:D
İşlenmiş ürün ben pek tercih etmem eti et olarak tüketin

ben farklı bişey sorayım çifliklere girerken arabayı ilaçladıkları suda ne var araba ilaçlandıktan sonra yağmurda silecek çalıştırmaya gerek kalmıyoda su kayıyoBide ilaçlama işi tamamen formalitemi sonuç olarak arabanın heryerine işlemiyo bide niye dışardan gelene banyo yap diyolar gerci ben hep yıkanmadan giriyom zorlayınca alıyolar
Formalite değil çok önemli bi konu ve kullanılan dezenfektan gerçekten etkilidir.
Dezenfekatnın adını biliyorsan sana yardımcı olabilirm

Yurt disinda pisirdigim ve yedigim tavugun lezzeti cok funduszeue.info oluyor da hem daha lezzetli hemdaha ucuza tavuk satabiliyolar bizden?
Bize mısır çok pahalıya geliyor et lezzetinde de mısır çok önemlidir.
Yurdtdışında gdo'lu ürünleri yedirmede bi sıkıntı olmadığı için mısırı dayıyorlar hem et biraz daha sarı ve illlaki biraz daha lezzetli oluyor


sanctuary35

,

gıda sektörünün liderleri meyda ile çok güzel oynayarak insanların aklını çelebiliyor. aynı şekilde ilaç sektörüde medyayla çok oynuyor.


Ben nugget, burger, schnitzel, çıtır lokum gibi işlenmiş ürün üretiyorum. A kalite % piliç etinden elde ediyorum. Marketler fiyatı beğenmiyor, ucuz ürün isteriz diyor ve ben de az üretiyorum. Yeni gıda kodeksine göre, İnşallah, mart ayından itibaren ucuz işlenmiş ürün kalmayacak. Kalitesiz ürünler inşallah yasaklanacak.

Evde bebeğime çocuğuma yedirmediğim ürünü üretmem, satmam.

Ama ie marketler hep ucuz mal istiyor. Kilosu 2 tl ye salam sosis satılıyor. Olur mu?

gram simitin tanesi 0,75 TL . Kilosu 7,5 TL

Simitin kilosu 7,5 tL. Köfte veya sosis kilosu 2 TL

Siz düşünün.

zincir halindeki ucuzluk marketleri yiginla ucuz islenmis urun satiyor,
bunlarin ureticileri nolur sizce?


zincir halindeki ucuzluk marketleri yiginla ucuz islenmis urun satiyor,
bunlarin ureticileri nolur sizce?

Saglıksız ürün satan ve üretenlere ne olursa olsun onemlımı
Gelecek nesıllerımızdekı genetık tehlıkenın farkında degılmısınız


fsunnetci

,

Tavuk diye bize yedirdiklerine bakın

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nden Dr. Yavuz Dizdar, tavuk yetiştiriciliğinde uygulanan yöntemleri eleştirdi.

Entegre tavuk tesislerinde çabuk büyüsünler diye ilaç verilen tavuklar kansere yol açıyor. Kuluçka süresi 17 güne inen tavuklar kesilmediklerinde kendiliğinden 45 günde ölüyorlar. İşte dehşete düşüren veriler;

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nden Dr. Yavuz Dizdar, sağlığımızla nasıl oynandığını ifşa etti. Verdiği bilgiler tüyler ürpertici.

HAYVANIN KARNINDAN TÜMÖR FIŞKIRIYOR

Dizdar'ın aktardıkları şöyle;

*"Tavuk diye önünüze konulan hayvanın kuluçka süresini kısaltılarak 17 güne indirdiler.
*Hayvanların bacak yapıları değişti.
*Bu hayvanlar 45 gün sonra kendiliğinden ölüyor.
*Yapılan araştırmada doğal ürünle beslenen civcivlerin 45 gün sonra ayakta duramadığı görüldü.
*Tavuk diye önünüze konulan hayvanın karnından tümörler fışkırıyor.
*Tavukçular tıptan 50 sene önde gidiyor.
*Bu endüstrinin görevi size üzerinde et tutturulmuş bir şey vermek. Hayvanın sağlıklı olması umurlarında değil. Bu işin ilginç yanı, bunun onayını da veterinerlerden alıyorlar.&#;

İLAÇ ENDÜSTRİSİ İÇİN SES ÇIKARMIYORLAR

Dünyada belli başlı kanserlerde artış gözlendiğini belirten Dizdar, &#;Dünyada bütün ülkelerde kanser artmıyor, bütün kanserler de artmıyor. Belli kanser türleri artıyor, bunu ABD de biliyor. Mevcut olan durumun farkındalar, çok umurlarında olduğunu sanmayın, hiç umurlarında değil. Çünkü paralelinde ilaç endüstrisi büyüyor. Geldiğimiz noktada bir ülkenin gıdasını ne kadar endüstrileştirirseniz, ne kadar markete tıkarsanız, uzun raf ömrü ile ne kadar bozulmaz hale getirirseniz hastalığın da o kadar arttığını görüyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Dizdar, güvenli olan bakliyat ve hububat yenilmesini tavsiye etti.

_____ ALINTIDIR _____


Orhan hay agzina saglik. Ben de son zamanlarda tamamen kesmistim tavuk yemegi. Resmen irite olmustum. Simdi tekrar bilindik markalarla devam edecegim.

Firsat buldukca da Kandira' ya gidip hindi aliyorum kestirip dolapta stokluyorum. Tavsiye ederim.


Nugget / burger / schnitzel gibi kaplamalı ürünler farklı kalitede üretilir.

İçinde ucuz kıyma ihtiva eden nuggetlar ucuza satılır.

Yerken ağızda kıyma tadı bırakır.

İçinde % A kalite piliç eti ihtiva eden nuggetlar yerken keyif verir, kıyma tadı ve parçaları ağıza gelmez. Bu A kalite işlenmiş ürünleri ortadan kestiğinde BEMBEYAZ gözükür.

Ben nugget, burger, schnitzel, çıtır lokum gibi işlenmiş ürün üretiyorum. A kalite % piliç etinden elde ediyorum. Marketler fiyatı beğenmiyor, ucuz ürün isteriz diyor ve ben de az üretiyorum. Yeni gıda kodeksine göre, İnşallah, mart ayından itibaren ucuz işlenmiş ürün kalmayacak. Kalitesiz ürünler inşallah yasaklanacak.

Evde bebeğime çocuğuma yedirmediğim ürünü üretmem, satmam.

Ama ie marketler hep ucuz mal istiyor. Kilosu 2 tl ye salam sosis satılıyor. Olur mu?

gram simitin tanesi 0,75 TL . Kilosu 7,5 TL

Simitin kilosu 7,5 tL. Köfte veya sosis kilosu 2 TL

Siz düşünün.

Öğrenci evinde yaşıyorum bir gün ***** sıkıntı herkeste para bıttı bızde 4 kısı toplanıp hazır kofte aldık 2 yada 3 lıraya buyuk kutulardan sonra eve geldık pısırcem pısıremıyorum bole jöle gibi birşey kızarmıyor pişmiyor en sonunda biri tavadan kalkıp baba dedi kıyamadım yemeye bıraktım kaldılar öle :)


Tavuk diye bize yedirdiklerine bakın

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nden Dr. Yavuz Dizdar, tavuk yetiştiriciliğinde uygulanan yöntemleri eleştirdi.

Entegre tavuk tesislerinde çabuk büyüsünler diye ilaç verilen tavuklar kansere yol açıyor. Kuluçka süresi 17 güne inen tavuklar kesilmediklerinde kendiliğinden 45 günde ölüyorlar. İşte dehşete düşüren veriler;

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nden Dr. Yavuz Dizdar, sağlığımızla nasıl oynandığını ifşa etti. Verdiği bilgiler tüyler ürpertici.

HAYVANIN KARNINDAN TÜMÖR FIŞKIRIYOR

Dizdar'ın aktardıkları şöyle;

*"Tavuk diye önünüze konulan hayvanın kuluçka süresini kısaltılarak 17 güne indirdiler.
*Hayvanların bacak yapıları değişti.
*Bu hayvanlar 45 gün sonra kendiliğinden ölüyor.
*Yapılan araştırmada doğal ürünle beslenen civcivlerin 45 gün sonra ayakta duramadığı görüldü.
*Tavuk diye önünüze konulan hayvanın karnından tümörler fışkırıyor.
*Tavukçular tıptan 50 sene önde gidiyor.
*Bu endüstrinin görevi size üzerinde et tutturulmuş bir şey vermek. Hayvanın sağlıklı olması umurlarında değil. Bu işin ilginç yanı, bunun onayını da veterinerlerden alıyorlar.&#;

İLAÇ ENDÜSTRİSİ İÇİN SES ÇIKARMIYORLAR

Dünyada belli başlı kanserlerde artış gözlendiğini belirten Dizdar, &#;Dünyada bütün ülkelerde kanser artmıyor, bütün kanserler de artmıyor. Belli kanser türleri artıyor, bunu ABD de biliyor. Mevcut olan durumun farkındalar, çok umurlarında olduğunu sanmayın, hiç umurlarında değil. Çünkü paralelinde ilaç endüstrisi büyüyor. Geldiğimiz noktada bir ülkenin gıdasını ne kadar endüstrileştirirseniz, ne kadar markete tıkarsanız, uzun raf ömrü ile ne kadar bozulmaz hale getirirseniz hastalığın da o kadar arttığını görüyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Dizdar, güvenli olan bakliyat ve hububat yenilmesini tavsiye etti.

_____ ALINTIDIR _____


Kuluçka süresi Allah'ın belirlediği 21 günden 1 gün bile az değil, olamaz.

Yapan var ise İNSAN ÜSTÜ güçlere sahiptir. Y O K.

45 gün sonra ayakta durmaya devam ederler. Eğer yemi kesip tavuğu aç bırakırsan tabi ki ayakta duramaz. İnsanın da yemeğini kestiğinde ayakta duramaz.

Tavuğun yediği yemin en büyük kısmını MISIR oluşturur.

Ülkemize giren mısırlar GDO suzdur.

Mısırda GDO yok. GDO lu mısır ithalatı yasak.

Yemin içinde soya fasülyesi var. Soya GDO lu olabiliyor. Ülkemizde yeterli miktarda soya yetişmediği için ithal soya kullanılıyor. GDO lu soya olabiliyor.

Yediğimiz ÇUKULATA ve GOFRETLERİN içeriğine bakın.

SOYA ÜRÜNÜ İÇERİR yazıyor.

Soya GDO lu. Demek ki gofret ve çukulata da GDO lu.

GDO yani genetiği değiştirilmiş organizmaların insan sağlığına etkileri henüz tam olarak ortaya çıkmadı. Daha uzun süreli testler yapılmalı. sene sonra daha net sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Benim tavsiyem İRİ piliç almak yerine orta boy piliç alın.

Sektörde 60 yıllık tecrübelerimizle GDO suz tamamen doğal tahıllarla beslenmiş pilici ürettik.

Google a doğal piliç yazınca çıkıyor.


sanctuary35

,

Tavuk diye bize yedirdiklerine bakın

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nden Dr. Yavuz Dizdar, tavuk yetiştiriciliğinde uygulanan yöntemleri eleştirdi.

Entegre tavuk tesislerinde çabuk büyüsünler diye ilaç verilen tavuklar kansere yol açıyor. Kuluçka süresi 17 güne inen tavuklar kesilmediklerinde kendiliğinden 45 günde ölüyorlar. İşte dehşete düşüren veriler;

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nden Dr. Yavuz Dizdar, sağlığımızla nasıl oynandığını ifşa etti. Verdiği bilgiler tüyler ürpertici.

HAYVANIN KARNINDAN TÜMÖR FIŞKIRIYOR

Dizdar'ın aktardıkları şöyle;

*"Tavuk diye önünüze konulan hayvanın kuluçka süresini kısaltılarak 17 güne indirdiler.
*Hayvanların bacak yapıları değişti.
*Bu hayvanlar 45 gün sonra kendiliğinden ölüyor.
*Yapılan araştırmada doğal ürünle beslenen civcivlerin 45 gün sonra ayakta duramadığı görüldü.
*Tavuk diye önünüze konulan hayvanın karnından tümörler fışkırıyor.
*Tavukçular tıptan 50 sene önde gidiyor.
*Bu endüstrinin görevi size üzerinde et tutturulmuş bir şey vermek. Hayvanın sağlıklı olması umurlarında değil. Bu işin ilginç yanı, bunun onayını da veterinerlerden alıyorlar.”

İLAÇ ENDÜSTRİSİ İÇİN SES ÇIKARMIYORLAR

Dünyada belli başlı kanserlerde artış gözlendiğini belirten Dizdar, “Dünyada bütün ülkelerde kanser artmıyor, bütün kanserler de artmıyor. Belli kanser türleri artıyor, bunu ABD de biliyor. Mevcut olan durumun farkındalar, çok umurlarında olduğunu sanmayın, hiç umurlarında değil. Çünkü paralelinde ilaç endüstrisi büyüyor. Geldiğimiz noktada bir ülkenin gıdasını ne kadar endüstrileştirirseniz, ne kadar markete tıkarsanız, uzun raf ömrü ile ne kadar bozulmaz hale getirirseniz hastalığın da o kadar arttığını görüyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Dizdar, güvenli olan bakliyat ve hububat yenilmesini tavsiye etti.

_____ ALINTIDIR _____


okuduğum kitap, mantığım ve beraber çalıştığım doktorlardan çıkardığım sonuç yeterince para verirseniz doktorlar herşeyi yaparlar, iyiye kötü, kötüye iyi, acıya tatlı bile derler kimsede hayır öyle değil demez çünkü adam koskaca doktor.
sözüm meclisten dışarı :icon_tup:


RottingChrist

,

marka ismi vermek istemiyorum ama şu sadece tavuk ürünleri satan fast food markaları kullandıkları ürünleri ülkemizden mi temin ediyorlar yoksa ithal mi? ithal olması mantıklı gelmiyor ama bazı arkadaşlar daha kaliteli daha ucuza oluyor demiş.


marka ismi vermek istemiyorum ama şu sadece tavuk ürünleri satan fast food markaları kullandıkları ürünleri ülkemizden mi temin ediyorlar yoksa ithal mi? ithal olması mantıklı gelmiyor ama bazı arkadaşlar daha kaliteli daha ucuza oluyor demiş.

İthal tavuk ülkemizde yok
Aslında biz birçok ülkeye ihracat yapıyoruz


baymustang

,

:) bu konuyu okuyunca çok güldüm arkadaşlar.

defalarca funduszeue.info sayfamda hileleri paylaşıyorum kim ne yapıyor nasıl yapıyor nasıl kar ediyor hepsi mevcut :)

gıda işine girmeden önce kilom 97 idi şimdi ise 82 :) soğudum yemeklerden hilelerden.

hile 6;

tavuk ürünleri nasıl mı? :(

en tehlikeli et ürünü bildiğiniz gibi tavuk etidir.
tavuk et terbiyeli olsa dahil 2 günde bitmesi gerekir fakat işletmeler maalesef iş olur düşüncesiyle etini fazla çeker ve tüketemez bu sebeple zehirlenmeler çok olur.

dana şişteki gibi etin suyudur aslında tehlikeli olan mangal ateşinde kuruyana kadar pişirin o et size zarar vermez ama kokusu mutlaka kırıktır.

bu arada piyasada kırık tavuk ürünleri satılmaktadır. yani kasaptan kokmuş ürün satılmaktadır bu sebeple onların piyasası genellikle hızlı tüketim olan tavuk dönerleridir.

fabrikalardan düzgün bir şekilde çıkabilir ama ya sonrası?

istanbuldaki tavuğun tadı başka balıkkesirde tavuğun tadı başkadır buda dağıtıcı firmaların şerefsizliğidir. kimse işin bu tarafına bakmıyorum.

tavuk taşlığını bileniniz var mı? tavuk eti kilosu 6,5 lira taşlığın kilosu 8 lira :)

tuhaf dimi? çünkü taşlığın rengi kırmızı :) kısaca öyle bir hileler var ki hem lokantalarda hemde kısaca heryerde.

lokanta ve işletmelerdeki hilelerin hepsini sizlere paylaşabilirim isterseniz :)


söylediklerinize tamamen inanıp gönül rahatlığıyla tavuk yiyebilmeyi çok isterdim, fakat maalesef yapamıyorum. markette sağda solda satılan yetiştirme tavukların hepsi sanki tek bir yerden çıkmış gibi aynı pis kokuyu aynı bembeyaz rengi ve saçma sapan tadı barındırıyor.

ben küçük bir yerde yaşıyorum ve köyler var etrafımızda. oralarda doğal besleniyor, dolaşıyor hayvanlar. haftada 2 bazen 3 gün farklı köylerden tavuklar geliyor, hazır kesilmiş temizlenmiş. rengi-kokusu-tadı-eti kısacası her şeyi farklı bu hayvanların. adam akıllı tavuk yediğini anlıyor insan. kesinlikle çamaşır suyuyla beyazlatılmış gibi değil rengi. kemikleri marketten alınanlar gibi kürdan kalınlığında değil, bildiğimiz kemik. tadını anlatmanın zaten gereği yok.

lütfen bana sıkış tıkış serbest dolaşmayan bir tavuğun-pilicin, türlü kimyasal işlemden geçirilmiş, ne olduğu belirsiz vitaminlar, antibiyotikler, prebiyotik mayalar eklenmiş, gdolu tahıllardan üretilmiş yemler ile beslenip, köyde serbest takılan, börtü böcek yiyen bir hayvanla aynı düzeyde sağlıklı olduğunu söylemeyin. benden buna inanmamı da beklemeyin.

her gün tavuk dönercilerin, tavukçuların çevresinden geçerken gelen o ağır koku, yemeğin içine dahi konduğunda ağıza gelen o acayip tat normal olamaz, doğal olamaz, sağlıklı olamaz.

benim kendi gözümle gördüklerim, yaşadıklarım ve görüşlerim bunlar ve tavuk yememeye, yedirmemeye devam edeceğim, aynı şekilde 1 hafta bozulmayan sütü-yoğurdu da yememeye devam edeceğim.

saygılar.


baymustang

,

Abi varya bir yer bi kebap yapıyorlar yok böyle birşey 6 liraya yiyorsun kebabı şahane çok kalabalık

:) benim sorum kebap yedikten sonra bi ekşime geldi mi?

Evet ama süperdi diye cevap alıyorum.

Sonuç şudur;

-ortamın kalabalık olması
- fiyatın ucuz olması

sağlıkla ilginizin olmadığını göstermektedir


ozgurluk

,

:) bu konuyu okuyunca çok güldüm arkadaşlar.

defalarca funduszeue.info sayfamda hileleri paylaşıyorum kim ne yapıyor nasıl yapıyor nasıl kar ediyor hepsi mevcut :)

gıda işine girmeden önce kilom 97 idi şimdi ise 82 :) soğudum yemeklerden hilelerden.

hile 6;

tavuk ürünleri nasıl mı? :(

en tehlikeli et ürünü bildiğiniz gibi tavuk etidir.
tavuk et terbiyeli olsa dahil 2 günde bitmesi gerekir fakat işletmeler maalesef iş olur düşüncesiyle etini fazla çeker ve tüketemez bu sebeple zehirlenmeler çok olur.

dana şişteki gibi etin suyudur aslında tehlikeli olan mangal ateşinde kuruyana kadar pişirin o et size zarar vermez ama kokusu mutlaka kırıktır.

bu arada piyasada kırık tavuk ürünleri satılmaktadır. yani kasaptan kokmuş ürün satılmaktadır bu sebeple onların piyasası genellikle hızlı tüketim olan tavuk dönerleridir.

fabrikalardan düzgün bir şekilde çıkabilir ama ya sonrası?

istanbuldaki tavuğun tadı başka balıkkesirde tavuğun tadı başkadır buda dağıtıcı firmaların şerefsizliğidir. kimse işin bu tarafına bakmıyorum.

tavuk taşlığını bileniniz var mı? tavuk eti kilosu 6,5 lira taşlığın kilosu 8 lira :)

tuhaf dimi? çünkü taşlığın rengi kırmızı :) kısaca öyle bir hileler var ki hem lokantalarda hemde kısaca heryerde.

lokanta ve işletmelerdeki hilelerin hepsini sizlere paylaşabilirim isterseniz :)

Emin olduğunuz bilgileri paylaşırsanız sevinirim, ilgiyle takip ettiğim bir konu. Nihayetinde hepimiz bu ürünleri tüketiyoruz. Ne yediğimizi bilmek isterim / isteriz .

Balıkesir'de farklı İstanbul'da farklı konusunu biraz açar mısın ?


baymustang

,

Emin olduğunuz bilgileri paylaşırsanız sevinirim, ilgiyle takip ettiğim bir konu. Nihayetinde hepimiz bu ürünleri tüketiyoruz. Ne yediğimizi bilmek isterim / isteriz .

Balıkesir'de farklı İstanbul'da farklı konusunu biraz açar mısın ?

abi şimdi şöyle izah edeyim. fabrikadan ürünler tırlar ile sevkiyatı yapılıyor. ikitellide dağıtıcı firmaya gittim merak ettiğimden. baktım keskin bir koku var ama onlar alışmış tabii.

neyse bu adamlarda kasaplara marketlere veriyorlar ve bu adamlarda etin içine dışına su basıyorlar şahit oldum gramajı artsın diye özelliklede bütün tavuklara.

kasap satamadığını dondurucuya atıyor bakıyor iş var tezgaha koyuyor sende alıyorsun bir daha difrize atıyorsun evine misafir gelir diye 2 defa bir ürün difrizlenir mi?

ilk dükkanım aksarayda idi. bana yazın bi adam geldi 4 liraya tavuk alır mısın diye bende yaz fiyatı liradan alıyorum. imkansız dedim adam geldi götürdü mekanına yolda yürürken ise lokantlara selam veriyor bunada mal veriyorum şunuda diye bende bi keriz benmiyim diye düşünüyordum.

adamın mekanına gittim ki girmez olaydım sanki şantiye etler hava uçuyor ama bir koku anlatamam :) adam ile biraz kanka olayım dedim aslını öğrenmek için meğersem piyasadan kırılmış tavukları yok pahasına topluyor nasıl olsa bozuldu diye bu adamda sirkeliyor bir güzel sonrada hoppp piyasaya :)

liraya tavuk döner satıcısının karını size hesaplayayım;
- 40 gr et pişirilmeden önce 55 gr ortalama 0,20 kuruştur
- merdicen altı ekmek yarım 0,20 kuruş
- yardımcı mazleme yeşillik domates filan bu arada halde çıkma alıyorlar :) 0,10 kuruş
- ucuza satanlar en az 80 kilo takıyor
- işçi ve dükkan gideri ile birlikte 0,25 liradır
buda 0,75 kuruş yapıyor

bide damping yapar ayranda verirse 0,18 kuruş :)

alın size 0,93 kuruş adamın karına bakın bi :)


abi şimdi şöyle izah edeyim. fabrikadan ürünler tırlar ile sevkiyatı yapılıyor. ikitellide dağıtıcı firmaya gittim merak ettiğimden. baktım keskin bir koku var ama onlar alışmış tabii.

neyse bu adamlarda kasaplara marketlere veriyorlar ve bu adamlarda etin içine dışına su basıyorlar şahit oldum gramajı artsın diye özelliklede bütün tavuklara.

kasap satamadığını dondurucuya atıyor bakıyor iş var tezgaha koyuyor sende alıyorsun bir daha difrize atıyorsun evine misafir gelir diye 2 defa bir ürün difrizlenir mi?

ilk dükkanım aksarayda idi. bana yazın bi adam geldi 4 liraya tavuk alır mısın diye bende yaz fiyatı liradan alıyorum. imkansız dedim adam geldi götürdü mekanına yolda yürürken ise lokantlara selam veriyor bunada mal veriyorum şunuda diye bende bi keriz benmiyim diye düşünüyordum.

adamın mekanına gittim ki girmez olaydım sanki şantiye etler hava uçuyor ama bir koku anlatamam :) adam ile biraz kanka olayım dedim aslını öğrenmek için meğersem piyasadan kırılmış tavukları yok pahasına topluyor nasıl olsa bozuldu diye bu adamda sirkeliyor bir güzel sonrada hoppp piyasaya :)

liraya tavuk döner satıcısının karını size hesaplayayım;
- 40 gr et pişirilmeden önce 55 gr ortalama 0,20 kuruştur
- merdicen altı ekmek yarım 0,20 kuruş
- yardımcı mazleme yeşillik domates filan bu arada halde çıkma alıyorlar :) 0,10 kuruş
- ucuza satanlar en az 80 kilo takıyor
- işçi ve dükkan gideri ile birlikte 0,25 liradır
buda 0,75 kuruş yapıyor

bide damping yapar ayranda verirse 0,18 kuruş :)

alın size 0,93 kuruş adamın karına bakın bi :)

İşte burda günah kimde :mad:
O nedenle yediğiniz ürünün fiyatına bakın diyoruz arkadaş ambalajlı ve son kullanma tarihi üzerinde olan ürünleri alın bu sadece tavukta da değil tüm gıda sektörü için geçerli


baymustang

,

İşte burda günah kimde :mad:
O nedenle yediğiniz ürünün fiyatına bakın diyoruz arkadaş ambalajlı ve son kullanma tarihi üzerinde olan ürünleri alın bu sadece tavukta da değil tüm gıda sektörü için geçerli

fabrikaların günahı şuydu maaliyetlerin düşük olması için elbet bir hile karıştırılıyor bu allahın emri çünkü

fabrika neden kuruyolma yapmıyor sadece?

bu birincisi

salam sosis firmalarına neden tavuğu bonfile sadece beyaz et olarak vermiyor.

salam üreticilerinin hile yapmasına sebep oluyor?

bir sürü hile var üstad. fabrikalarında suçu var tırın soğutması arıza yapıyor ama ürünü yinede piyasaya sürüyor bunlarıda gördük ama asıl problem şu

son kullanıcaya hizmet verenlerde asıl hile. 2 senedir gıda işi yapıyorum ve savaşmaktan sıkıldım belki inanmıyacaksınız ama

- sağlık bakanlığına
- tarım bakanlığına
kendim dahil komşularımı şikayet ettim ne gelen oldu ne giden.

benim aylık giderim 20 binlira
yan komşumun gideri 8 binlira

bu hak değil mi?
-yabancu yuruklu insan çalıştır paralarını verme
-halden çıkma domates sebze al yemek yap
-hiç bir elemanı sigortalı değil
- ruhsat bişey yok
- gelen müşteriye hesabı geçiriyorlar sonra funduszeue.info çekiyorlar.

ben bu olaylar ile çok savaştım ama maalesef hiç bir denetim yok tvde gözükenler ise sallama işler :(


geçen işyerinde konuyu konuştuk tavuktan uzaklaştım ama
burdaki konudan çıkardığım tavuğu bilindik markalı paketli alıp yemek sık sıkta tüketmemek


baymustang

,

geçen işyerinde konuyu konuştuk tavuktan uzaklaştım ama
burdaki konudan çıkardığım tavuğu bilindik markalı paketli alıp yemek sık sıkta tüketmemek

bu hileler tavuk içinde geçerli değil ki

tavuk taşlığından bahsettim yazılarımda bu tavuk taşlığı kırmızıdır ve tavuk etinden pahalı dana etinden ucuzdur.

köftelerde kebaplarda kullanıyorlar bu ürünü ondan dolayı hiç birşey yemeyin ozaman


bu hileler tavuk içinde geçerli değil ki

tavuk taşlığından bahsettim yazılarımda bu tavuk taşlığı kırmızıdır ve tavuk etinden pahalı dana etinden ucuzdur.

köftelerde kebaplarda kullanıyorlar bu ürünü ondan dolayı hiç birşey yemeyin ozaman

bişey yememekte olmaz:)
bilindik yerden fiyatlarıda bilerek
ölü fiyat=(büyük olasılık)kalitesiz ürün


baymustang

,

bişey yememekte olmaz:)
bilindik yerden fiyatlarıda bilerek
ölü fiyat=(büyük olasılık)kalitesiz ürün


her zaman dediğim bir şey var gıdada ucuz ürün diye birşey olmaz hileli ürün vardır.

bizim insanlarımız ortama göre hareket ediyorlar. çok büyük firmalarda dahil ne hilelerin olduğunu çok iyi biliyorum ama dediğim gibi bunu bazen bizler yapıyoruz.


bu paylaştığınız facebooktaki restaurant sizin herhalde değil mi :)


funduszeue.info

,

Bugün itibarı ile tavuk yemekten vazgeçtim. Geç bile kaldığımı düşünüyorum.
Sürekli gittiğim resorantlardan birinin işletmecisiyle ettiğimiz muhabbette "biz de artık satmıyoruz zaten müşteri de istemiyor" dedi. Anlattığına göre tavuk etleri lime lime oluyor parçalanıyormuş.
Kimisi iri büyük ve kırmızıyken aynı siparişle gelen diğer bir tavuk küçücük civciv gibi ve renksiz tatsız oluyormuş. Çalıştıkları marka herkesin bildiği en büyük piliç firmalarından biri üstelik.


baymustang, facebooktakı restaturantın resımlerı cok guzel duruyor, yeri nerdedir gelıp tadına bakmak ısterız yemeklerın ? Kebap uzerıne mı genel olarak ?


baymustang

,

bu paylaştığınız facebooktaki restaurant sizin herhalde değil mi :)

benim restaurantım 2 senedir bu işi yapıyorum ve savaş veriyorum hile yapanlar ile :)


Bugün itibarı ile tavuk yemekten vazgeçtim. Geç bile kaldığımı düşünüyorum.
Sürekli gittiğim resorantlardan birinin işletmecisiyle ettiğimiz muhabbette "biz de artık satmıyoruz zaten müşteri de istemiyor" dedi. Anlattığına göre tavuk etleri lime lime oluyor parçalanıyormuş.
Kimisi iri büyük ve kırmızıyken aynı siparişle gelen diğer bir tavuk küçücük civciv gibi ve renksiz tatsız oluyormuş. Çalıştıkları marka herkesin bildiği en büyük piliç firmalarından biri üstelik.

işletmeci size reklam vermiş satmıyorum müşteri istemiyor diye bişey yok ben gayet iyi satıyorum.


baymustang, facebooktakı restaturantın resımlerı cok guzel duruyor, yeri nerdedir gelıp tadına bakmak ısterız yemeklerın ? Kebap uzerıne mı genel olarak ?

siirt yemekleri, kebap ve kahvaltı olarak merterde hizmet veriyoruz.


baymustang

,

arkadaşlar lokantanızı nasıl mı seçeceksiniz?

- bir kere eleman sayısı iyi ise ve hareketlilik var ise içeri girin
- işletmeci eğer rahatsa korkmayın :)
- oturdunuz masanıza aslında oturmayın etleri çaktırmadan gözetleyip ustasını görün
- neyse oturdunuz diyelim menünün içeriği ve dizaynı dikkat çekmesi gerekir anlaşılır ve resimlerini kendi çekimleri olması gerekir.
- garsona sakın bana ne tavsiye edersiniz demeyin çünkü işletmede son kullanma tarihi gelmiş ürünü verirler veya ençok ciroyu yapacak bir ürünü.
- siparişiniz gelmeden içecekleri istemeyin :) çünkü bitiyor o arada yine istiyorsunuz lokantalar içecekten para kazanır.
- yemeğiniz geldi ise az mı piş çok mu pişmiş dikkat edin eğer az pişmiş ise et çok sağlam yok kurumuş şekilde geliyorsa etin zehirini atmışlardır
- sunum, mekan, garson, masa filan hepsi hikayedir arkadaşlar. eğer hizmet almak isterseniz zaten hizmete para vereceğiniz bir yere gidersiniz eğer lezzet ise asıl iş merdiven altı mekanlar on numaradır.

yanlış anlamayın sizi soğutmak değildir amacım ama nerden biliyorsunuz ustanın lavabodan ellerini yıkamadan çıktığını?

onun için kalite imiş mekan imin hepsi mişli bunlar en iyisi işletmecinin herşeyi takip ediyor devamlı kaşı gözü oynuyor ise korkmayın girin malının arkasındadır böyle adamlar.


ozgurluk

,

abi şimdi şöyle izah edeyim. fabrikadan ürünler tırlar ile sevkiyatı yapılıyor. ikitellide dağıtıcı firmaya gittim merak ettiğimden. baktım keskin bir koku var ama onlar alışmış tabii.

neyse bu adamlarda kasaplara marketlere veriyorlar ve bu adamlarda etin içine dışına su basıyorlar şahit oldum gramajı artsın diye özelliklede bütün tavuklara.

kasap satamadığını dondurucuya atıyor bakıyor iş var tezgaha koyuyor sende alıyorsun bir daha difrize atıyorsun evine misafir gelir diye 2 defa bir ürün difrizlenir mi?

ilk dükkanım aksarayda idi. bana yazın bi adam geldi 4 liraya tavuk alır mısın diye bende yaz fiyatı liradan alıyorum. imkansız dedim adam geldi götürdü mekanına yolda yürürken ise lokantlara selam veriyor bunada mal veriyorum şunuda diye bende bi keriz benmiyim diye düşünüyordum.

adamın mekanına gittim ki girmez olaydım sanki şantiye etler hava uçuyor ama bir koku anlatamam :) adam ile biraz kanka olayım dedim aslını öğrenmek için meğersem piyasadan kırılmış tavukları yok pahasına topluyor nasıl olsa bozuldu diye bu adamda sirkeliyor bir güzel sonrada hoppp piyasaya :)

liraya tavuk döner satıcısının karını size hesaplayayım;
- 40 gr et pişirilmeden önce 55 gr ortalama 0,20 kuruştur
- merdicen altı ekmek yarım 0,20 kuruş
- yardımcı mazleme yeşillik domates filan bu arada halde çıkma alıyorlar :) 0,10 kuruş
- ucuza satanlar en az 80 kilo takıyor
- işçi ve dükkan gideri ile birlikte 0,25 liradır
buda 0,75 kuruş yapıyor

bide damping yapar ayranda verirse 0,18 kuruş :)

alın size 0,93 kuruş adamın karına bakın bi :)


fabrikaların günahı şuydu maaliyetlerin düşük olması için elbet bir hile karıştırılıyor bu allahın emri çünkü

fabrika neden kuruyolma yapmıyor sadece?

bu birincisi

salam sosis firmalarına neden tavuğu bonfile sadece beyaz et olarak vermiyor.

salam üreticilerinin hile yapmasına sebep oluyor?

bir sürü hile var üstad. fabrikalarında suçu var tırın soğutması arıza yapıyor ama ürünü yinede piyasaya sürüyor bunlarıda gördük ama asıl problem şu

son kullanıcaya hizmet verenlerde asıl hile. 2 senedir gıda işi yapıyorum ve savaşmaktan sıkıldım belki inanmıyacaksınız ama

- sağlık bakanlığına
- tarım bakanlığına
kendim dahil komşularımı şikayet ettim ne gelen oldu ne giden.

benim aylık giderim 20 binlira
yan komşumun gideri 8 binlira

bu hak değil mi?
-yabancu yuruklu insan çalıştır paralarını verme
-halden çıkma domates sebze al yemek yap
-hiç bir elemanı sigortalı değil
- ruhsat bişey yok
- gelen müşteriye hesabı geçiriyorlar sonra funduszeue.info çekiyorlar.

ben bu olaylar ile çok savaştım ama maalesef hiç bir denetim yok tvde gözükenler ise sallama işler :(

Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Sen vatandaş olarak üzerine düşeni yapmışsın. Tebrik ederim.

Bize de tavsiyelerine dikkat ederek hareket etmek düşüyor..


Muharrem C

,

Mustafa aydınlatmışın gene ortalığı :) Şaka biyana beyaz etidir kırmızı etidir artık hepsi hemen hemen aynı felsefeyle üretiliyor. Az maliyet çok üretim bunun için herşey legal gibi görülüyor aslında değil ama piyasa bunu normal olarak addediyor artık.(funduszeue.infoışmak) Buna şöyle bir bakış açısı sunuyorum. Protein tozuyla ilaçla şişen insanlar la doğal sürecte geliştirmiş vücudunu oturtmus insan gibi sağlamlık açısından aralarında 5 bar fark çıkar:) eklemler en zor gelişen yerlerdir oturması yıllar alır o tavuklarda küçük büyük baş hayvanlardada öyle aslında daha kısa sürede kilolanan hayvanın eklem ve kemikleri gelişemediği için o tür pozisyonlara geliyor etinde tutma sürecinde hareket edebilen hayvanın doğal gelişeni daha lezzetli oluyor.


baymustang

,

Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Sen vatandaş olarak üzerine düşeni yapmışsın. Tebrik ederim.

Bize de tavsiyelerine dikkat ederek hareket etmek düşüyor..

inşallah faydalı olur herkese


Mustafa aydınlatmışın gene ortalığı :) Şaka biyana beyaz etidir kırmızı etidir artık hepsi hemen hemen aynı felsefeyle üretiliyor. Az maliyet çok üretim bunun için herşey legal gibi görülüyor aslında değil ama piyasa bunu normal olarak addediyor artık.(funduszeue.infoışmak) Buna şöyle bir bakış açısı sunuyorum. Protein tozuyla ilaçla şişen insanlar la doğal sürecte geliştirmiş vücudunu oturtmus insan gibi sağlamlık açısından aralarında 5 bar fark çıkar:) eklemler en zor gelişen yerlerdir oturması yıllar alır o tavuklarda küçük büyük baş hayvanlardada öyle aslında daha kısa sürede kilolanan hayvanın eklem ve kemikleri gelişemediği için o tür pozisyonlara geliyor etinde tutma sürecinde hareket edebilen hayvanın doğal gelişeni daha lezzetli oluyor.

içimde var şeffaflık hacım bu arada sende reklamı çok seviyon :)


Baymustang restaurantım Merterde demişsin biz cumartesileri MC de toplanıyoruz bir ugrayalım mekana bakalım şu senin yemeklerin tadına olmadı ;)


baymustang

,

Baymustang restaurantım Merterde demişsin biz cumartesileri MC de toplanıyoruz bir ugrayalım mekana bakalım şu senin yemeklerin tadına olmadı ;)

bende geliyorum bazen arabayı babama verdiğimden beri nadiren geliyorum :)

dibimde benim mc beklerim hatta özel birşeyler hazırlarım :)


Şimdi haberlerde gördüm de korniş tavuk mu ne dedi anlamadım adını , 28 günlük tavuk gösterdi sadece nane, yonca vs tüketmiş tavukmuş . Tanesi 35 lira diyor.


powerfuL

,

bastan sonra okudum gormedım cıft sarılı yumurta nasıl oluyor google yazmadım buraya sorayım ıstedım


öncelikle insanlara bu konu ile ilgili açıklık getirdiğiniz için sizi tebrik ederim. gayet açık ve net herşeyi kısaca anlatmışsınız. bende bu sektörün içersindeyimdediklerinize sonuna kadar katılıyorum ..


cabrioleter

,

GIDA A.Ş. adlı belgeseli izledikten sonra bir süre tavuk yiyemiştim ama eninde sonunda yeniyor :)

ama her tavuk yiyişimde 2 kez düşünürüm..


büyük marka diye çok itibar etmeyin bence..

funduszeue.info

aşağıda bir yığın link var bunların arasında esnafın kendi yaptığı da şirketlerin yaptığı da devletin süper(!) uygulamarı da mevcut.
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info,funduszeue.info


ozaman siz şunu savunuyorsunuz tavuklarda ve yumurtalarda ne horman var nede kimyasal madde kullanılıyo ozaman hepsi saglıklı hiçbir kusur yok size göre.


bastan sonra okudum gormedım cıft sarılı yumurta nasıl oluyor google yazmadım buraya sorayım ıstedım

Aynen insanlardaki ikizlik gibi
Aynı anda yumurta kanalına iki tane sarı düşerse oluşan yumurta çift sarılı olur
Bu durum hem civciv üretimi amaçlı sürülerde hemde yumurta amaçlı üretim yapan sürülerde kayıba neden olur ve istenen bir durum değildir.


ozaman siz şunu savunuyorsunuz tavuklarda ve yumurtalarda ne horman var nede kimyasal madde kullanılıyo ozaman hepsi saglıklı hiçbir kusur yok size göre.

Evet tavuk eti ve yumurtalarda hormon yoktur.
Nedeni böyle bir ürünün üretilmemesi ve kullanılamamasıdır.
Kimyasal madde terimi çok geniş bir terim ama şunu diyebilirim gıda kodeksinde belirtilen miktarların üstünde ya da olmaması gereken herhangi bir madde tespit edilirse adamın aklını alırlar.
Kesimhaneleri direk il müdürlükleri denetler
Restoran ve lokantaları ise ilçe müdürlükleri
Şikayetlerinize sonuç alamadığınızda ilçe-il-bakanlık şeklinde yukarı çıkın
Tarım ilçe müdürlükleri görmezden gelse bile bakanlık gıda konusunu düşündüğünüzden çok fazla dikkate alıyor.
Ben size sadece kurumsal şirketler ile ilgili bilgi verebilirim et toptancısı vs. işi sıkıntılı bir iş
O nedenle büyük firmaları tercih edin ve ucuz ürün tüketmeyin diyebilirim


en yakinim buyuk bir gida zincirinde satin alma direktoru,
ozellikle fast food markalarin çikın burgerlerinden koşarak uzaklaşın.

Hayvanın tüm etini aldıktan sonra, geri kalan kemikler, bacaklar, ibibik gaga vb, parçalanıp kilosu bilmem kaç sentten satılıyor. Tavuk kıymasından uzak durun.
Ayrıca bir kaç marka dışında taze kaşardan uzak durun.


nugget'lar felan şaka gibi et harici herşeyi bir güzel ezip birleştirip satıyorlar ama yiyoruz mecbur


Tavuk yediğini inkar eden bir hayvandır. Diyerek söze başlayayım. Ticari olarak yetiştirip satılırsa eğer kar edilebilmesi için 45 günde yeterli ağırlığa ulaştırıp satmak karlı olduğundan büyük üreticiler bu yola başvurmaktadırlar. Oysaki Yenecek kıvama gelen tavuk en az 4 aylık olması gerekiyor. Oturup hesaplarsanız bu şekilde yetişmiş bir tavuğunda kilosunu 25 tl den aşağı satmamak gerekir. bu yüzden bir an önce büyütüp satılıyor. 45 günlük tavuk için jöle kıvamı tabiri kullanılşırken 4 veya 5 ay sonunda kesilen tavuklerın tadı bonfile et tadında ve kıvamında olumakta.


darkmoon

,

Tavuk yediğini inkar eden bir hayvandır. Diyerek söze başlayayım. Ticari olarak yetiştirip satılırsa eğer kar edilebilmesi için 45 günde yeterli ağırlığa ulaştırıp satmak karlı olduğundan büyük üreticiler bu yola başvurmaktadırlar. Oysaki Yenecek kıvama gelen tavuk en az 4 aylık olması gerekiyor. Oturup hesaplarsanız bu şekilde yetişmiş bir tavuğunda kilosunu 25 tl den aşağı satmamak gerekir. bu yüzden bir an önce büyütüp satılıyor. 45 günlük tavuk için jöle kıvamı tabiri kullanılşırken 4 veya 5 ay sonunda kesilen tavuklerın tadı bonfile et tadında ve kıvamında olumakta.

Aynen 4 yada 5 aylık tavuk genelde köy tavuğu diye tabir edilen tavuk oluyor.. egede akdenizde köy restaurantlarında falan yada ordaki orta ölçekli sanayi tipi çalışmayan restaurantlarda yiyebilirsiniz.. restaurant sahipleri genelde tavukları çevre köylerden alırlar..

Aydınlatma tavukda önemli olduğu için gündüzleri gün ışığından geceleride suni aydınlatma yoluyla tavukların büyütüldüğünü ve hayvanların erken yumurtaya gelmesine sebeb olmasına neden olduğunu duymuşdum.. Buda yumurtaların küçük bazılarının kanlı ve yumurtlama devresinin kısalmasına neden oluyormuş. ne kadar doğru bilemem..


Aynen 4 yada 5 aylık tavuk genelde köy tavuğu diye tabir edilen tavuk oluyor.. egede akdenizde köy restaurantlarında falan yada ordaki orta ölçekli sanayi tipi çalışmayan restaurantlarda yiyebilirsiniz.. restaurant sahipleri genelde tavukları çevre köylerden alırlar..
Malesef bu doğru değil
Yedikleriniz genelde yumurtacı tavukların üretim sonunda kesilmesi neticesinde elde edilir ve köy tavuğu diye satılır.
Çevre köylerden almaya kalksa sizin dana etinden daha fazlasını ödemeniz gerekli


Aydınlatma tavukda önemli olduğu için gündüzleri gün ışığından geceleride suni aydınlatma yoluyla tavukların büyütüldüğünü ve hayvanların erken yumurtaya gelmesine sebeb olmasına neden olduğunu duymuşdum.. Buda yumurtaların küçük bazılarının kanlı ve yumurtlama devresinin kısalmasına neden oluyormuş. ne kadar doğru bilemem..
Yumurtlatma da erken yumurtaya gelme istenmez çünkü hayvan küçük olduğu için yumurta da küçük olur
Doğru bir ışık programı uygulanır ama bu ksıtlı uygulanır ki vucut gelişimi ile hormonal gelişim beraber ilerlesin


Bulut Y.

,

Bi makina varmışmış Bi ucundan komple tavuğu atıyormuşsun(kıl,yun,tüy,gaga,ayak alles inclusive) diğer ucundan nuggets chicken fingers vb urun çıkıyormuş

Doğruluk payı var mı?


Malesef bu doğru değil
Yedikleriniz genelde yumurtacı tavukların üretim sonunda kesilmesi neticesinde elde edilir ve köy tavuğu diye satılır.
Çevre köylerden almaya kalksa sizin dana etinden daha fazlasını ödemeniz gerekli

Yumurtlatma da erken yumurtaya gelme istenmez çünkü hayvan küçük olduğu için yumurta da küçük olur
Doğru bir ışık programı uygulanır ama bu ksıtlı uygulanır ki vucut gelişimi ile hormonal gelişim beraber ilerlesin

Köy tavuğunun eti sert olur ve tadıda iyi olmaz. Çünkü o tavuklar yumurta tavuğudur. Eğer Etlik tavuksa tadı güzel olur. Fiyatıda bir o kadar güzel olur:)


Evet tavuk eti ve yumurtalarda hormon yoktur.
Nedeni böyle bir ürünün üretilmemesi ve kullanılamamasıdır.
Kimyasal madde terimi çok geniş bir terim ama şunu diyebilirim gıda kodeksinde belirtilen miktarların üstünde ya da olmaması gereken herhangi bir madde tespit edilirse adamın aklını alırlar.
Kesimhaneleri direk il müdürlükleri denetler
Restoran ve lokantaları ise ilçe müdürlükleri
Şikayetlerinize sonuç alamadığınızda ilçe-il-bakanlık şeklinde yukarı çıkın
Tarım ilçe müdürlükleri görmezden gelse bile bakanlık gıda konusunu düşündüğünüzden çok fazla dikkate alıyor.
Ben size sadece kurumsal şirketler ile ilgili bilgi verebilirim et toptancısı vs. işi sıkıntılı bir iş
O nedenle büyük firmaları tercih edin ve ucuz ürün tüketmeyin diyebilirim

58 yıldır tavukçuluk yapan ailenin funduszeue.info tavukçusu olarak yazıyorum.

Hormon pahalı olduğu için tavuklara verilemez. Ekonomik fayda değil zarar verir.

Tavuklara "hasta oldukları" zaman antibiyotik verilir. Solunum yolu veya bağırsak hastalıklarında antibiyotik veririz.
Tavuk kesilmeden 15 gün önce antibiyotik vermeyi durdururuz. Eğer durmaz verirsek antibiyotik insana geçip direnç oluşturur. Türkçesi pilice verdiğim antibiyotik insana geçti , insan hasta oldu, aldığı antibiyotik eğer tavuğa verdiğimizi ile benzer etken maddeye sahip ise insanda hastalığı tedavi etmez.




en yakinim buyuk bir gida zincirinde satin alma direktoru,
ozellikle fast food markalarin çikın burgerlerinden koşarak uzaklaşın.

Hayvanın tüm etini aldıktan sonra, geri kalan kemikler, bacaklar, ibibik gaga vb, parçalanıp kilosu bilmem kaç sentten satılıyor. Tavuk kıymasından uzak durun.
Ayrıca bir kaç marka dışında taze kaşardan uzak durun.

MDM: Mechanical deboned meat. Yani mekanik kıyma. Evet bu ürünü almayın, zaten satılmıyor, yasak. Eskiden MDM den yani kıymadan işlenmiş ürün tabir ettiğimiz nugget, burger, sosis üretilirdi. Biz hiç bir zaman MDM kullanmadık. de MDM kullanımı yasaklandı.

MDM Afrika, Türki Cumhuriyetlere ihraç ediliyor. İç pazarda kullanılmıyor.

Nugget, burger, schnitzel gibi işlenmiş ürünler % tavuk etinden üretiliyor.
İyi marka tercih edin.

Dikkat, işlenmiş ürün "kızartılıyor". kızartma ne kadar sağlıksız ise işlenmiş ürünler de o kadar sağlıksız. Kızartmada kullanılan yağın polaritesi kontrol ediliyor, sık sık değişiyor.

Kızartma olmalarının dışında işlenmiş ürünlerde sorun yok.

İp ucu vereceğim, yerken ağızda iyi tat bırakan işlenmiş ürünler alın.



nugget'lar felan şaka gibi et harici herşeyi bir güzel ezip birleştirip satıyorlar ama yiyoruz mecbur

Kesinlikle hatalı bilgi.

Fabrikamız gün ziyaretçilere açık, habersiz gidip ziyaret edersin.

% piliç eti il nugger, burger gibi işlenmiş ürünler üretiliyor.




Tavuk yediğini inkar eden bir hayvandır. Diyerek söze başlayayım. Ticari olarak yetiştirip satılırsa eğer kar edilebilmesi için 45 günde yeterli ağırlığa ulaştırıp satmak karlı olduğundan büyük üreticiler bu yola başvurmaktadırlar. Oysaki Yenecek kıvama gelen tavuk en az 4 aylık olması gerekiyor. Oturup hesaplarsanız bu şekilde yetişmiş bir tavuğunda kilosunu 25 tl den aşağı satmamak gerekir. bu yüzden bir an önce büyütüp satılıyor. 45 günlük tavuk için jöle kıvamı tabiri kullanılşırken 4 veya 5 ay sonunda kesilen tavuklerın tadı bonfile et tadında ve kıvamında olumakta.

Sayın MKerim, bilgiler full yanlış. Maalesef tamamen hata var.

Bundan 45 sene evvel siz 1 yaşındayken beslenme ile bugün beslenme aynı mı?

Gıdaya erişim aynı mı değil. 45 sene önce bu günkü beslenme değerleri yoktu.

Yeni kuşak neden bu kadar uzun, neden acaba? Daha iyi beslendikleri için.

Yem, tavuk yemi 45 sene önce bu kadar ilerlememişti. Yem, nutrisyon bir bilim dalı.
45 sene önceki yemlerin enerji ve protein miktarı bugüne göre çok ama çok düşük.
Tavuk yeminin % 50 si mısır. Mısır protein kaynağı, enerji kaynağı.
Tavuk yeminin % 35 i soya fasulyesi. Fasulye protein kaynağı.
Tavuk yeminin % 10 u buğday. Buğday protein ve enerji kaynağı.
Yemin % 95 i enerji ve protein kaynağı.
Bunların dışında vitamin, mineral, kalsiyum veriyoruz.

Bu yemlerde sadece soya GDO lu olabilir. Soya hariç GDO lu hammaddesi kullanılmıyor.

GDO: yediğiniz çukulatadaki lesitin ful GDO lu, gofret, tatlı gıdalardan pasta, bisküvi, kek
tamamında GDO var. Ne zararı var şu an için bilen yok ama dünya gdo lu gıda tüketir.

Acıkıp benzinciden gofret alan GDO lu gofreti yer. Zararı var mı? Dünyada GDO çok yaygın.

Ayrıca piliçlerin genetikleri ile oynanmıyor.

Köy tavuğu: Köpekleri ele alalım. Kangal ile kaniş aynı ağırlıkta mı? 4 ay sonra aynı ağırlığa ulaşır mı Sayın Mkerim? HAYIR. Irk denilen bir kavram var. Kangal nasıl ki kanişten çok daha hızlı büyüyor ise tavuklarda da hızlı büyüyen ırklar var. ÇOK NET.

TAVUK BESLEMEDE KULLANILAN HER HAMMADDE BÜYÜK BAŞ, KÜÇÜK BAŞ VE BALIK BESLEMEDE DE KULLANILIR. Risk var ise kırmızı da yeme, balık da yeme. Ama risk yok.


Mkerim bey, siz bebekken pirinç unu (muhallebisi) ile beslenirken bugün bebeğin yaşına göre farklı mamalar var. Bebeklerimiz daha ciddi besleniyor.



Aynen 4 yada 5 aylık tavuk genelde köy tavuğu diye tabir edilen tavuk oluyor.. egede akdenizde köy restaurantlarında falan yada ordaki orta ölçekli sanayi tipi çalışmayan restaurantlarda yiyebilirsiniz.. restaurant sahipleri genelde tavukları çevre köylerden alırlar..

Aydınlatma tavukda önemli olduğu için gündüzleri gün ışığından geceleride suni aydınlatma yoluyla tavukların büyütüldüğünü ve hayvanların erken yumurtaya gelmesine sebeb olmasına neden olduğunu duymuşdum.. Buda yumurtaların küçük bazılarının kanlı ve yumurtlama devresinin kısalmasına neden oluyormuş. ne kadar doğru bilemem..

köy tavuklarını veteriner kontrol edemez, uzak durmak lazım. fare, böcek ne varsa yer. Veteriner kontrolü yoktur.

Bu yüzden doğal veya köy piliçi entegre tesisten alınmalı.

KÖY TAVUĞU LEZZETİ İstiyorsan bana mesaj at, nereden alacağını söylerim. Gurme Piliç


Bi makina varmışmış Bi ucundan komple tavuğu atıyormuşsun(kıl,yun,tüy,gaga,ayak alles inclusive) diğer ucundan nuggets chicken fingers vb urun çıkıyormuş

Doğruluk payı var mı?

Varsa hemen alalım, ah ah. Ne makine. Yok öyle bir dünya.

Tesislerimiz gün halka açık, gelin görün.


herşey okey süper. peki hiç mi eksik bişey yok. kötü niyetli hiç mi firma yok? yanlış bir bilinçlendirme bence. şu şunu yapıyor üzerine konuşmak daha mantıklı. bizlerde gidip o ürünü almayız böyle konuşmak çok daha mantıklı.


Eklemek isterim;

Oğlum 8 aylıkken tavuk eti yedirmeye başladım.

Bugün 22 aylık mavuk mavuk deyip yiyor.

Kendi evladıma gönül rahatlığı ile tavuk eti yediriyorum. Zarar verse yedirir miyim? Ne için yaşıyoruz? Çocuklarımız için yaşıyoruz.

3. nesilim ve rahmetli dedemin nasihati "çocuğuna yedirmeyeceğin ürünü satma" .


Eklemek isterim;

Oğlum 8 aylıkken tavuk eti yedirmeye başladım.

Bugün 22 aylık mavuk mavuk deyip yiyor.

Kendi evladıma gönül rahatlığı ile tavuk eti yediriyorum. Zarar verse yedirir miyim? Ne için yaşıyoruz? Çocuklarımız için yaşıyoruz.

3. nesilim ve rahmetli dedemin nasihati "çocuğuna yedirmeyeceğin ürünü satma" .

firmanızı pm olarak atabilirmisiniz?


dbahadir

,

abi o zaman neden bazı tavukların eti ot gibi? :S


xILuciferIx

,

firmanızı pm olarak atabilirmisiniz?

+1 bana da atasanız sevinirim


baymustang

,

Eklemek isterim;

Oğlum 8 aylıkken tavuk eti yedirmeye başladım.

Bugün 22 aylık mavuk mavuk deyip yiyor.

Kendi evladıma gönül rahatlığı ile tavuk eti yediriyorum. Zarar verse yedirir miyim? Ne için yaşıyoruz? Çocuklarımız için yaşıyoruz.

3. nesilim ve rahmetli dedemin nasihati "çocuğuna yedirmeyeceğin ürünü satma" .

abi seni gerçekten eski bir gıda işletmecisi olark tebrik ediyorum. sizler gibi üretici olan duyarlı iş yeri sahiplerine kalsak gerçekten iyi besleneceğiz.

fakat dağıtıcıların ve son kullanıcıya(kasap) satanların durumu vahim asıl ele alınması gereken nokta bana göre bu.

1 tavuk 3 defa dondurucuya girer mi?

evet girdiğini bizzat gördüm. ve bu konu ile ilgili çok savaş verdim ve rabbime ne zaman hile yapmayı aklımdan geçirirsem bu mesleği bıraktır diye dua ettim.

ne zaman yapmasamda aklımdan adana kebabına tavuk taşlığı karıştırmayı düşündüm ki o ay herşeyi kapattım. :)

geçenlerde gıda fuarında bir tavuk denedim. mudurnunun gurme tavuğu. psikolojikmiydi bilmiyorum ama 2 kişi gr tavuğu silip süpürdük ve hiç rahatsız olmadık. rengini gören korkuyor ama ben seve seve aldım ve yedim. sanırım yemleri standart dışı kekik özlü bol proteinli yemlerle yediriyorlarmış.

zamanında mudurnu battı ama sanırım iyi adım atıyorlar artık?


Ben görüneni ve damak tadından bahsediyorum. Köyde dolaşan tavuğu alın kesin eti kahverengi çıkacaktır. Tadı eğer çiğneyebilirseniz bir tad alırsınız. Köydeki bütün tavuklar yumurtalarından faydalanmak için beslenir. Zaten kestiğinizdede kalan en fazla 2kg olur. Tavuk tüketenlerin tabiri ile A4 kağıt kıvamında olan fabrika tavuğu yada üzerine ne etiket koyarsak o denilen tavuklar farklı. Fabrika tavuğuna Kalori olarak yada sıhhi olarak bir hata bulmak mümkün değil. Ama o kadar. Zaten Tavuğu 4 yada 5 aylık olana kadar besleyip satmak ticari olarak pek karlı bir iş değil. Yetiştirme şeklinden dolayı fabrika üretimi tavukların eti 4 - 5 aylık tavukların etinin yerini alamaz. Bu günkü şartlarda üretim bu şeklide. Acaba Gurme tavuklar Sabah gün ağırırken çam ormanlarında gezinip öğlene doğru kümeslerine girip kurt, yeşillik, domates, soğuk kavun karpuz yedikten sonra nemli toprağa uzanıp güneşleniyorlarmı??
dahası akşam içme sularında pekmez takviyesi varmı?? yada kesime girmeden önceki günlerde elle beslemerek ceviz yiyorlarmı
Birde küçük not o bahsedilen bütün yemlerden zaten yiyorlar.
Bu şekilde yetişmiş tavuğun tadı fabrika tavuğu ile bir olmaz diye düşünüyorum.


ghibli06

,

Mert yaklaşık 1,5 aydır İstanbul'dayım :) hatta geçen hafta Erse'yle sahilde oturduk biraz ona da dedim, kardeşim buranın tavuğunun tadı başka, martı olayı geyik mi gerçek mi?


abdullahduymaz

,

Eklemek isterim;

Oğlum 8 aylıkken tavuk eti yedirmeye başladım.

Bugün 22 aylık mavuk mavuk deyip yiyor.

Kendi evladıma gönül rahatlığı ile tavuk eti yediriyorum. Zarar verse yedirir miyim? Ne için yaşıyoruz? Çocuklarımız için yaşıyoruz.

3. nesilim ve rahmetli dedemin nasihati "çocuğuna yedirmeyeceğin ürünü satma" .

Bu acıklama benim için gayet tatmin edici oldu,firmanızın ismini pmden gönderebilir misiniz?


Balici LTD ŞTİ

,

Valla herkes firma adı istiyor, ben de isteyeyim de gönlüm rahat yiyeyim bari. Sıkça tavuk tüketilir bizim evde :)


yavan oluyor diyenler aşçı işin ehlimiydi ona dikkat ettiniz mi :D


ersandeniz

,

Ben de alabilir miyim firma ismini? Cok tesekkurler


onursumer

,

tavuğu pişirmeyide bilmek lazım lezzeti ordan geliyor yoksa hepsi aynı :)


tavuğu pişirmeyide bilmek lazım lezzeti ordan geliyor yoksa hepsi aynı :)

Aynen öyle asidi yüksek bi zeytinyağı kekik karabiber pul biber rendelenmiş sarımsak bi güzel harmanlıyıp dolanba atıcan bi gün bekletcn sonra ver mangala gitsin :D


abi o zaman neden bazı tavukların eti ot gibi? :S

LEZZET tamamen beslenmeye bağlı.

Aynı ırk ile çok farklı lezzetler elde ediliyor.

Örneğin aynı pirinç ile çok farklı lezzetlerde pilav yapabiliriz.

Lezzeti yem ve yemin güzelliği etkiliyor.

Ben de kendi tavuğumun lezzetine alıştım, dışarıda yediğimde ot gibi bulduğum tavuklar oldu.




abi seni gerçekten eski bir gıda işletmecisi olark tebrik ediyorum. sizler gibi üretici olan duyarlı iş yeri sahiplerine kalsak gerçekten iyi besleneceğiz.

fakat dağıtıcıların ve son kullanıcıya(kasap) satanların durumu vahim asıl ele alınması gereken nokta bana göre bu.

1 tavuk 3 defa dondurucuya girer mi?

evet girdiğini bizzat gördüm. ve bu konu ile ilgili çok savaş verdim ve rabbime ne zaman hile yapmayı aklımdan geçirirsem bu mesleği bıraktır diye dua ettim.

ne zaman yapmasamda aklımdan adana kebabına tavuk taşlığı karıştırmayı düşündüm ki o ay herşeyi kapattım. :)

geçenlerde gıda fuarında bir tavuk denedim. mudurnunun gurme tavuğu. psikolojikmiydi bilmiyorum ama 2 kişi gr tavuğu silip süpürdük ve hiç rahatsız olmadık. rengini gören korkuyor ama ben seve seve aldım ve yedim. sanırım yemleri standart dışı kekik özlü bol proteinli yemlerle yediriyorlarmış.

zamanında mudurnu battı ama sanırım iyi adım atıyorlar artık?


Çok iyi noktaya değinmişsin.

Çok açık yazacağım, filtre kullanmadım, kullanmam.

Tavuğu kesildiği anda 3 saat 45 dakika boyuca soğutuculu odalarda soğutup 3 dereceye düşürüp müşterilerimize soğutuculu tırlar ile sevk ediyoruz.

Her tır TESTO marka soğutucu kayıt cihazları ile takip ediliyor. LOGGER.
+ 4 derece üzerine çıkan tırlar seferden men edilir, analarını ağlatırım.

İstanbul'da satışı kendimiz yapıyoruz, 90 kamyonet tek tek ısı takibi yapılıyor.

Kasapa, restorana, otele, markete ürünü biz 4 derecede teslim ediyoruz.

Sorun bundan sonra başlayabilir.

A- müşterinin dolabı 4 dereceye düşürmeyebilir.
B- dolap direkt güneşe bakan noktalar var, tam güneşe çevirmişler
C- dolap 4 derece, müşteri sepete attı, 20 dakika markette gezdi, sonra vazgeçti tavuğu bıraktı. 20 dakika ürünü ısıttı. Buna da engel olamayız.

Gelelim 3 kere soğutana, burada ne demek 3 kere soğutmak?

+ 4 derece ürün - 40 şoka bir defa alınabilir.

Her sektörde olduğu gibi tavuk sektöründe de kötü satıcılar var.

SKT son kullanma tarihi yaklaşan ürünü satmaya çalışan kötü kalpli hayvanlar olabilir. Ama % 99 iyi niyetli satıcılar.

Pastanelerde satılan ay çöreklerinin nasıl üretildiğini bilir misiniz?
Gün boyunca artan kırıntıları toplayıp ertesi gün çöpe atmadan karıştırıp ay çöreği olarak satıyorlar. Ne artıyorsa pastane ay çöreğine çeviriyor.

Köfte: asla ve kata sokakta köfte yemem. Köfteye neler katılıyor?

1 kg dana eti alıp kıyma çektirseniz, hazır kıyma değil, gözünüz önünde kıyma yaptırsanız maliyet ne olur 18 TL Et süt kurumu.
Peki köftenin kg fiyatı nasıl olur da 6 TL olur? Nasılı siz cevaplayın.

Katıksız kıymadan daha pahalı olmalı, işçilik var.




Ben görüneni ve damak tadından bahsediyorum. Köyde dolaşan tavuğu alın kesin eti kahverengi çıkacaktır. Tadı eğer çiğneyebilirseniz bir tad alırsınız. Köydeki bütün tavuklar yumurtalarından faydalanmak için beslenir. Zaten kestiğinizdede kalan en fazla 2kg olur. Tavuk tüketenlerin tabiri ile A4 kağıt kıvamında olan fabrika tavuğu yada üzerine ne etiket koyarsak o denilen tavuklar farklı. Fabrika tavuğuna Kalori olarak yada sıhhi olarak bir hata bulmak mümkün değil. Ama o kadar. Zaten Tavuğu 4 yada 5 aylık olana kadar besleyip satmak ticari olarak pek karlı bir iş değil. Yetiştirme şeklinden dolayı fabrika üretimi tavukların eti 4 - 5 aylık tavukların etinin yerini alamaz. Bu günkü şartlarda üretim bu şeklide. Acaba Gurme tavuklar Sabah gün ağırırken çam ormanlarında gezinip öğlene doğru kümeslerine girip kurt, yeşillik, domates, soğuk kavun karpuz yedikten sonra nemli toprağa uzanıp güneşleniyorlarmı??
dahası akşam içme sularında pekmez takviyesi varmı?? yada kesime girmeden önceki günlerde elle beslemerek ceviz yiyorlarmı
Birde küçük not o bahsedilen bütün yemlerden zaten yiyorlar.
Bu şekilde yetişmiş tavuğun tadı fabrika tavuğu ile bir olmaz diye düşünüyorum.

Telefonda konuştuğumuz gibi siz butik üretim yapıyorsunuz, beslemeye çok önem vermişsiniz, tebrikler, ancak kesim şartlarınız % değişmeli, kontrol edilen, devlet tarafından denetlenen ortamda kesmenizi öneriyorum. Telefonda arz ettiğim gibi soğuk zinciri oluşturmanız lazım, bu da ancak fabrika kurarak mümkün. İlginiz, sevginiz takdire şayan.

İstanbul'a geldiğinizde evinize Gurme Piliç yollayacağım, test edin, beğeneceğinizi düşünüyorum.


Mert yaklaşık 1,5 aydır İstanbul'dayım :) hatta geçen hafta Erse'yle sahilde oturduk biraz ona da dedim, kardeşim buranın tavuğunun tadı başka, martı olayı geyik mi gerçek mi?

Bülentcim martı değil KAZ, uçan kaz MORTON. MUHAHAHAA

Patron, martıyı kesim yaptığımız makinelere sokamazsın.

FİZİKSEL OLARAK MAKİNELERE SIĞMAZ.

Orta boy bir martıyı bile kesim makinelerine sokamayız, bırak büyük boyları.

El ile de kesemeyiz.

Günde ile arasında tavuğun kesildiği fabrikalarda el ile kesim imkansız. Dakikada piliç makineden geçiyor.

Martı muhaaha. Bu iyiymiş Patron :)



tavuğu pişirmeyide bilmek lazım lezzeti ordan geliyor yoksa hepsi aynı :)

Soslama, marinasyon önemli.

Yeni kesilen et, ister kırmızı et ister beyaz et olsun gün dinlendirilmeli.
KAS ÖLÜMÜ dediğimiz RİGOR MORTİS gün sürüyor. Hayvanlar kesildikleri zaman kasları hemen gevşemez, gün zaman ister.

Bu nedenle, gün eti dinlendirirseniz daha yumuşak et yersiniz.


volume81

,

aslında püf noktayı TurboM3 mert abi inceden vermiş :)

fabrikamız gün açık istediğiniz zaman gelin görün diyor daha ne olsun :)

bu arada ben hariç tüm sülale yumurta ile uğraşıyordu son nesil babam'da yeni bıraktı

iş yapacaklara tavsiyem paranız varsa ve doğru düzgün yaparsanız para kazanırsınız yoksa markanız olmaz üretim belgeleriniz olmazsa tarım bakanlığı tepenize biner sermayeniz kadar ceza ödeyebilirsiniz :)

tavuk etinin sağlığından şüpheniz olmasın sadece nakliye market ve restoran seçimini iyi yapın diğer türlü üretimde hile hurda olmaz :)


TurboM3 bey firmanızın ismini alabilir miyim ? Kaliteli ürün tüketmekte fayda var.


ghibli06

,

Bülentcim martı değil KAZ, uçan kaz MORTON. MUHAHAHAA

Patron, martıyı kesim yaptığımız makinelere sokamazsın.

FİZİKSEL OLARAK MAKİNELERE SIĞMAZ.

Orta boy bir martıyı bile kesim makinelerine sokamayız, bırak büyük boyları.

El ile de kesemeyiz.

Günde ile arasında tavuğun kesildiği fabrikalarda el ile kesim imkansız. Dakikada piliç makineden geçiyor.

Martı muhaaha. Bu iyiymiş Patron :)



haha ne bileyim işte gelmişken sorayım dedim, 3 liraya tavuk döner mi olur ya :D


haha ne bileyim işte gelmişken sorayım dedim, 3 liraya tavuk döner mi olur ya :D

3TL yine iyi. 1,5TL+ayran :icon_tup:


semprimena

,

Gurme, mudurnunun bir markasi degilmi. Mert beyde mudurnu tavukculuk sahibi sanirim. Bazi arkadaslar pm ile firma ismi istemis, iyi firma pm ile istenmemeli.


Firmanızı bende merak ettim denemek istiyorum, ayrıca köy tavuğu için de mesaj atın demişsiniz. Rica etsem pm :)


Antalyalogy

,

Mert Bey firma ismi pm rica ediyorum..
Ürunlerinizi Antalya da bulabilirmiyiz ?


Tavuk ile pek aram olmasada firma bilgisini bana pm atarmısınız? Arada sırada mangalda yiyorum onuda bari düzgün yiyeyim. Ne yediğimi bileyim


Gurme, mudurnunun bir markasi degilmi. Mert beyde mudurnu tavukculuk sahibi sanirim. Bazi arkadaslar pm ile firma ismi istemis, iyi firma pm ile istenmemeli.


+ 1. Gurme Mudurnu'nun markası.

Gurme Piliç lezzete önem verenler için ürettiğimiz bir piliç. Çıplak lezzet testlerinde sos kullanılmadan farklı olduğunu belirtiyor.

Gurme haricindeki piliçleri de gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz.

Tekrar ediyorum, sorgusuz sualsiz gün tesisler ziyarete açık.


Benim en merak ettigim konu bukadar tavuga hangi baba yigit üflüyo

üflemek derken?


@TurboM3

Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler, yaklaşık 15 sene evvel Ürgüp'te Mudurnu Piliç vardı(restoran mantığıyla çalışan) ve neredeyse her hafta orda tavuk yerdik tadı hala damağımda lakin sonrasında kapandı ve Mudurnu iflas etti diye duymuştum. Sitenize girip bayilerinize baktım, acaba bayilerinize garanti verebiliyor musunuz(ürün kalitesi açısından, muhafaza sartları vs.). Cevabınıza göre temin edip denemek istiyorum.


üflemek derken?

koyunları felan kestıkten sonra sısırıyorlar ya onu mu kastettı acaba :)


koyunları felan kestıkten sonra sısırıyorlar ya onu mu kastettı acaba :)

bence kesim işinden bahsetti :)


Ne yiyeceğimi şaşırdıfunduszeue.infoasyon yani bisküvi, gofret, gazlı içecekler, cipsler vs gibi ürünleri artık yemiyorum. Ürünün içeriğini okuyorsunuz patates cipsi değil çöplüfunduszeue.info ömrü uzun olsun diye ilave bir sürü katkı maddesi çoğu paketlenmiş üründe bu yazdıklarım geçerli.Büyük marketlerden de uzak durmaya çalışsam da tavuk, et, balık gibi ürünleri almak için mecbur yine funduszeue.info yada et satın alacağım bu sefer hangi marka diye düşünmeye başlıfunduszeue.info paket içeriğini inceliyorum bu paranoyaklık bana epey zaman harcatıyor.Gıda konusunda gerçekten organik doğal beslenmek zor ve bütçe funduszeue.info markaların açıkça yazılması taraftarıyım. İyi kötü bilinsin ona göre alalım çevremizi bilinçlendirelim.


bence kesim işinden bahsetti :)

hmm helal babında mı? evet,haklısın.
dakıkada defa dua edecek elemandan da bahsedıyor olabılır :):)


Yemlerin içine bir de kemik tozu vs kendi hamları falan katılıyor sanırım. Kuş hastalıklarına sebep olmuyor mu bu ?


Bence uflemekten kastı üreme ile alakali :)
Hangi babayiğit horoz demek istiyor.


helal kesim konusunda peki ne söyliyebilirsiniz ? çoğu doğru değil galiba ? kimisi elektirikten söz ediyor kimisi giyotinden başka şeylerden ?


helal kesim konusunda peki ne söyliyebilirsiniz ? çoğu doğru değil galiba ? kimisi elektirikten sö zediyor kimisi başka şeylerden ?

Benim kardeşim bu sektörde yani helal gıda sertifikası veren 1 kaç firmanın sahiplerinden bir tanesi öyle şeyler anlatıyor ki ne yiyeceğimi şaşırdım helal sertifikası alacak firmanın yumurta temizleyen fırçanın kılına kadar inceliyorlar aslında ıso'dan ve tse'den önce buna dikkat etmek gerekiyor,Yurtdışında bu işe çok önem veriliyor ki zaten müşterilerinin % 80'ni yabancı,helal sertifikası almış ve bu sektörde uzunca yıllardır var olanları tercih etmek en mantıklısı bence)

Bu arada konuyu açan arkadaş'a çok teşekkür ederim)


Tavuğunda uygun olan kesim şekli var. Fabrikasyon üretim kesinlikle uygun olan yol fakat bazı küçük üreticiler işin kolayına kaçmak için değişik veya işi kolaylaştırıcı yola girdiklerinden biraz sakıncalı bir kesim tarzı oluyor. Kolay yolunsun diye sıcak sudan geçirip yolununca eti zarar görüyor. Tavuk eğer dondurulup çözüldükten sonra tekrar dondurulursa yenmesi durumunda tehlikeli. Ama etinden insana mikrop geçmesi oldukça zor. Tabi pişirilmesi durumunda.
Ayrıca o kadar tavuğu üflemeye gerek yok zaten kesilecekler. Aralarında horozda vardır onların zaten
Bu helal kesim denince yaklaşık koyunu sabah ezanında kesen kasap aklıma geldi. Gerisini siz düşünün Bu tamamen üretici yada kesim yapanın insafına kalmış bir durum. Siz yediklerinizin tadı yerinde ise geri kalanlarında eksiksiz yapıldığını düşünün derim.


Merak ettiğim başka bir durum var benim.. Bu hayvanlar kendi bünyenizde mi yetişiyor yoksa dışarıda ki çiftliklerden mi tedarik ediliyor? Bolu'da çok fazla yetiştirici var köylerde onlardan da alım yapılıyor mu? Denetimleri nasıl oluyor acaba?


İbrahim Erdem

,

firma adını bir de ben pm alayım :)


GokhanRS

,

az önce bir kanat ızgara yemişim offfff :D misss misss hertürlü akar. markasına bile bakmam.


az önce bir kanat ızgara yemişim offfff :D misss misss hertürlü akar. markasına bile bakmam.

aynen. dun kanatlandık bız de :D pırzola olmus 75tl. ucup gıtcez seneye kalmaz :hahaha:


mehmetRS

,

özel olarak merak ettiğim, şu kıkırdak ağzınıza geldiğinde onun elastiki yapısını hissettiğiniz zaman içi kalkamadan patır patır bunu yutan arkadaşlar, nasıl başarıyorsunuz? Yıllardır her tavuk yiyişim, bu tarz doku farklılıkları yüzünden hüsran ve kusmayla sonuclanmıştır.. Adamlar toplanıp ızgara parti yapıyor, ben kenarda köfte pişriyorum kendime :D


GokhanRS

,

özel olarak merak ettiğim, şu kıkırdak ağzınıza geldiğinde onun elastiki yapısını hissettiğiniz zaman içi kalkamadan patır patır bunu yutan arkadaşlar, nasıl başarıyorsunuz? Yıllardır her tavuk yiyişim, bu tarz doku farklılıkları yüzünden hüsran ve kusmayla sonuclanmıştır.. Adamlar toplanıp ızgara parti yapıyor, ben kenarda köfte pişriyorum kendime :D



ayy kıyamam. gel yamacıma ben sana arjantine köftepolos yapam nazik şey :D


mehmetRS

,

ayy kıyamam. gel yamacıma ben sana arjantine köftepolos yapam nazik şey :D

ayh ayh :D kıkırdaksız dimi :)


Merak ettiğim başka bir durum var benim.. Bu hayvanlar kendi bünyenizde mi yetişiyor yoksa dışarıda ki çiftliklerden mi tedarik ediliyor? Bolu'da çok fazla yetiştirici var köylerde onlardan da alım yapılıyor mu? Denetimleri nasıl oluyor acaba?

Boludaki bütün tavuk ve benzer hayvanları toplasanız bile üretici firmadaki tavukların sayısını bulmaz herhalde:)


Boludaki bütün tavuk ve benzer hayvanları toplasanız bile üretici firmadaki tavukların sayısını bulmaz herhalde:)

Bilmiyorum üretim adedini.. Ama beypiliç-Erpiliç-Cppiliç-Mudurnu ve köytür fln da vardı zamanında irili ufaklı bir sürü firma var..


ghibli06

,

biri bana gerçekten şu 1, TL ye tavuk döner olayını anlatabilir mi peki?


Ben yerim çok kaşımamak lazım kanka :)


mehmetRS

,

biri bana gerçekten şu 1, TL ye tavuk döner olayını anlatabilir mi peki?

abi klasik bir laf var o durum için.. " martıdır o martı" :)


helal kesim konusunda peki ne söyliyebilirsiniz ? çoğu doğru değil galiba ? kimisi elektirikten söz ediyor kimisi giyotinden başka şeylerden ?


Helal kesim çok hassas bir konu.

Ticari kazanç sağlamak için dini ticarete alet etmek bana ters.

da Ortadoğu'ya ihracat yapabilmek için helal belgesi aldık.

İlerleyen yıllarda helal belgesi konusu cıvıdı.

Bu sene Mayıs ayında helal belgemizin iptalini için başvurdum.

Bana göre dünya üzerinde helal mi haram mı karar verecek hiçbir kurum yoktur, sadece mülkün sahibi Allah karar verebilir.

Bu konuda tek bir rehber var, KURAN-I KERİM, yani yüce Allah'ın ayetleri.


biri bana gerçekten şu 1, TL ye tavuk döner olayını anlatabilir mi peki?

ALO DÖNER HATTI:

Bülentcim, baton döneri büfelere 6,40 TL den satıyoruz.

6,40 TL / Kg.
% 40 fire verir, ateş karşısında.

6,4 / % 0,6 = 10,66 TL bir kilo pişmiş dönerin piştikten sonraki maliyeti.

10,66 TL 1 kilosu pişmiş.

Ekmek arasında 80 gram döner var ise:

10,66 x 0,08 = 0,85 TL bu sadece tavuk dönerin maliyeti.

gram döner var ise maliyet 1, TL beher ekmek için.

ekmek, salatalık, tüp, işçilik, kira hariç.

asıl konu 3 tür döner var:

1- entegre tesislerin sattıkları döner var. Bizlerin ürettikleri.

2- merdiven altı tabir edilen, bir evin içinde üretilen dönerler var.

3- büfedeki şef en ucuz tavuk ne ise onu alıp, kendisi soslayıp çubuğa takıyor. Bizim gibi denetlenmediği için, ssk, vergi, dezenfeksiyon maliyetleri olmadığı için daha ucuza mal edebilir.

En temiz en modern dönerin 1 ekmek içi maliyeti, sadece tavuk eti maliyeti kabaca 0,85 TL- 1, TL


coastguard

,

biri bana gerçekten şu 1, TL ye tavuk döner olayını anlatabilir mi peki?

Abi - 3 tl tavuk döner kurtarır. Ama ankara vs istanbul buralarda bunu yapan kurtarabilen adama helal olsun denir . En basitinden örnek veriyorum Sakarya'da çiğ köfte aynı marka porsiyon 3 tl ise istanbulda tl mal aynı malzeme aynı ama bulunduğu yer olayı değiştiriyor.

Ürünün fiyatından çok nerede satıldığı daha önemli.

Ama bulunduğum şehirde liraya adam gidip ekmek arası tavuk yemez.


yumurta hakkında ne öğrenmek isterseniz yardımcı olurum yumurta çiftliğim var bir çok ile toptan veya paketli gönderiyorum


almanyada helal denilen etlerin neredeyse hepsi domuz içerikli çıktı kuzenim söyledi bir kaç ay önce.. domuz yemediğimden değil haberiniz olsun :D


almanyada helal denilen etlerin neredeyse hepsi domuz içerikli çıktı kuzenim söyledi bir kaç ay önce.. domuz yemediğimden değil haberiniz olsun :D


Olsa da yesek. Ne güzel kırmızı et yiyorduk uyguna. :D

Tadından anlaşılıyor zaten. satılan et dönerlerin tadı çoooook farklı, hepsi de almanyadan geliyodu ispanyaya. :D


Olsa da yesek. Ne güzel kırmızı et yiyorduk uyguna. :D

Tadından anlaşılıyor zaten. satılan et dönerlerin tadı çoooook farklı, hepsi de almanyadan geliyodu ispanyaya. :D

he ya hamburger eti alıyordum 12 li 2 euro ahahaha :D


hakan

,

ALO DÖNER HATTI:

Bülentcim, baton döneri büfelere 6,40 TL den satıyoruz.

6,40 TL / Kg.
% 40 fire verir, ateş karşısında.

6,4 / % 0,6 = 10,66 TL bir kilo pişmiş dönerin piştikten sonraki maliyeti.

10,66 TL 1 kilosu pişmiş.

Ekmek arasında 80 gram döner var ise:

10,66 x 0,08 = 0,85 TL bu sadece tavuk dönerin maliyeti.

gram döner var ise maliyet 1, TL beher ekmek için.

ekmek, salatalık, tüp, işçilik, kira hariç.

asıl konu 3 tür döner var:

1- entegre tesislerin sattıkları döner var. Bizlerin ürettikleri.

2- merdiven altı tabir edilen, bir evin içinde üretilen dönerler var.

3- büfedeki şef en ucuz tavuk ne ise onu alıp, kendisi soslayıp çubuğa takıyor. Bizim gibi denetlenmediği için, ssk, vergi, dezenfeksiyon maliyetleri olmadığı için daha ucuza mal edebilir.

En temiz en modern dönerin 1 ekmek içi maliyeti, sadece tavuk eti maliyeti kabaca 0,85 TL- 1, TL

Yanlışınız var Mert Bey tezgahta pişerken %40 fireyi et döner verir tavukta fire çok daha azdıfunduszeue.infoin bir tık üstünde satın alınan et ve tavukla yapılan dönerlerin maliyeti aklınıza ne geliyorsa ekledikten sonra et 8 tl tavuk 2 tl dir.


baymustang

,

tavuk dönerin maliyetinde %40 fire olmaz. maksimum kuruyağan kadar pişirmesi sebebiyle %20 olur.


ozgurluk

,

yani diyosunuz ki 2 tl ye döner normaldir he mi :D

şaka bir yana,

bir arkadaş da bu kadar tavuğu nerden buluyorsunuz diye sormuş, bu sektörle alakam yok ama araştırıyorum zaman zaman.

buzdolabından bozma kuluçka makinaları var , hatta ve hatta biraz araştırırsanız ve yekten elektronik bilginiz var ise bu makinayı kendiniz bile yapabilirsiniz.

ısparta / eğirdir de samimi arkadaşlarım. bir ay kadar bir süre araştırdılar ve yaptılar. cayır cayır kuluçkaya yumurta basıyorlar. tavuk, bıldırcın vs.


volume81

,

hakiki tavuk döner sırt'dan yani fleto dediğimiz kısımdan yapılır

tabi kimse bunu yapmadığı için but vs karışında fire oranı düşüyor

% fletodan yapılırsa %40 vermese bile %20'den fazla fire vereceği kesin :)


volume81

,

yani diyosunuz ki 2 tl ye döner normaldir he mi :D

şaka bir yana,

bir arkadaş da bu kadar tavuğu nerden buluyorsunuz diye sormuş, bu sektörle alakam yok ama araştırıyorum zaman zaman.

buzdolabından bozma kuluçka makinaları var , hatta ve hatta biraz araştırırsanız ve yekten elektronik bilginiz var ise bu makinayı kendiniz bile yapabilirsiniz.

ısparta / eğirdir de samimi arkadaşlarım. bir ay kadar bir süre araştırdılar ve yaptılar. cayır cayır kuluçkaya yumurta basıyorlar. tavuk, bıldırcın vs.

evde babamla yaptık bizimki çok daha küçük boyutlusu ama :)

kendisi kuluçkaya felan yatırıyor bahçe'de besliyor felan :)


baymustang

,

hakiki tavuk döner sırt'dan yani fleto dediğimiz kısımdan yapılır

tabi kimse bunu yapmadığı için but vs karışında fire oranı düşüyor

% fletodan yapılırsa %40 vermese bile %20'den fazla fire vereceği kesin :)


buttan olursa daha güzel olur ama pahalı olur maliyeti :)


Mert Bey,

Yemde tavuk unu kullaniyor musunuz?


Yanlışınız var Mert Bey tezgahta pişerken %40 fireyi et döner verir tavukta fire çok daha azdıfunduszeue.infoin bir tık üstünde satın alınan et ve tavukla yapılan dönerlerin maliyeti aklınıza ne geliyorsa ekledikten sonra et 8 tl tavuk 2 tl dir.


Kendi yanlışınızı düzeltmek için Mudurnu'ya gelip 2 saat üretimi izleyip doğru fire % kaç görebilirsiniz. Kapılarımız her gün açık.


SekoLive

,

ya bide merak ettiğim bi durum var :D

kanatcıhaydara gidenler vardır adamdaki kanatlar bildiğin dambıl calsmıs gibi büyük ve lezzetli

bunların kanat tavuk kanadı değilmi?


Tamamden organik tavuk üretimi varmıdır. Açık alanda serbest dolaşım yapan tavukların toplanıp sontasında işlendiği tesisler. Bu işi yapsak para kazanırmıyız.


ya bide merak ettiğim bi durum var :D

kanatcıhaydara gidenler vardır adamdaki kanatlar bildiğin dambıl calsmıs gibi büyük ve lezzetli

bunların kanat tavuk kanadı değilmi?

olsada yesek haydarda yau :D

bu arada senin SRK57 duruyor mu, yanlış hatırlamıyosam 28inde sapanca taraflarında otobanda gordum :)


SekoLive

,

olsada yesek haydarda yau :D

bu arada senin SRK57 duruyor mu, yanlış hatırlamıyosam 28inde sapanca taraflarında otobanda gordum :)

abi ben sattım haziranda şuan bende değil araçda plakada :)

olsada yesek fikrine katılmamak elde değil :D


Tamamden organik tavuk üretimi varmıdır. Açık alanda serbest dolaşım yapan tavukların toplanıp sontasında işlendiği tesisler. Bu işi yapsak para kazanırmıyız.

Ruh halin uygunsa yaparsın. Deneme amaçlı 20 tavuğu etrafa bir bırakın ve seyredin sonra binlercesini bırakırsınız. Birde unutulmaması gereken en önemli nokta TAVUK YEDİĞİNİ İNKAR EDER.


serkanOC

,

Valla yanlış anlaşılmasın ama 3 katı fiyatına köy tavuğu diye alıp çoluğumuz çocuğumuz bari arada bi hormonsuz bir şey yesin dediğimiz ürün bildiğiniz at' tan kırma hindi gibi.. et i çok sever çok ta tüketirim.. marketten aldığım tavuk 15dk sonra sofrada, köy tavuğu diye aldırdığım yarım saatte halen pişiyo ??


volume81

,

Valla yanlış anlaşılmasın ama 3 katı fiyatına köy tavuğu diye alıp çoluğumuz çocuğumuz bari arada bi hormonsuz bir şey yesin dediğimiz ürün bildiğiniz at' tan kırma hindi gibi.. et i çok sever çok ta tüketirim.. marketten aldığım tavuk 15dk sonra sofrada, köy tavuğu diye aldırdığım yarım saatte halen pişiyo ??

işte o köy tavuğu değil :) yumurtalık vakti geçmiş kart tavuk :) o yuzden et sert ve zor pişer :)


hakan

,

Kendi yanlışınızı düzeltmek için Mudurnu'ya gelip 2 saat üretimi izleyip doğru fire % kaç görebilirsiniz. Kapılarımız her gün açık.

Dükkanı devretmeseydik keşke buyrun gelin döner dükkanımızda siz yanlışınızı görün derdim ama malesef. 3 sene bu işi yaptık az çok nedir ne değildir biliyorum.


Helal kesim çok hassas bir konu.

Ticari kazanç sağlamak için dini ticarete alet etmek bana ters.

da Ortadoğu'ya ihracat yapabilmek için helal belgesi aldık.

İlerleyen yıllarda helal belgesi konusu cıvıdı.

Bu sene Mayıs ayında helal belgemizin iptalini için başvurdum.

Bana göre dünya üzerinde helal mi haram mı karar verecek hiçbir kurum yoktur, sadece mülkün sahibi Allah karar verebilir.

Bu konuda tek bir rehber var, KURAN-I KERİM, yani yüce Allah'ın ayetleri.





Eğer müslümanız diyorsak dini alet etmemiz gerekmez mi ?? eger yanlış düşünüyorsam lütfen uyarınız

Helal olup olmadığını anlamak için vahiy inmesine yada öldükten sonra hesap gününe kadar beklemek gerekmez düşüncesindeyim , zaten okuduğumuz ve bilenlerin aktardığı kadarıyla belli kurallar var ki dini birçok kaynakta bahsedilmektedir , açıkça herkes tarafından anlaşılıp , kesin bir şekilde helal olunup olunmadığına dair kanıya varilabilir olması gerekmez mi ?

Bu kurallara kimi şirketler biz zaten temiz üretim yapıyoruz , biz zaten bilimsel olarak gerekeni yapıyoruz diyerekten angarya iş gözüyle bakmakta , bunları zaten duyuyoruz

Sorduğum sorunun amacı reklam için helal vs şeyler söylemek anlatmak değil zaten herşeyde hile olduğu açık bu konudada yalan dolan muhakkak olucak , benim sormak istediğim burdaki bu işi yapan kişilerin bildikleri , tecrübeleri , ve yaklaşımları nelerdir ? sektöründe içinde olaraktan duyduklarınız nelerdir ?

eğer yanlış birşey söyledim ise özür dilerim , bu konu üzerinde biraz hassas bir insanım


Mert Bey,

Yemde tavuk unu kullaniyor musunuz?

Mr Mert, i would like to remind you about the question above. Could you please answer this easy question?

Yours sincerely.


iplenmemek boyle bisi iste

Arapcadan devam et bide


GokhanRS

,

Mr Mert, i would like to remind you about the question above. Could you please answer this easy question?

Yours sincerely.

i love your eyes, çünkü onlar very nice, bi kerecik look at me ondan sonra don't forget me, kalbim tic tac for you, becaus I LOVE YOU.

hacı tavuk unu napıyor ki? belkide soru çok basit olduğu için cevaplamamıştır. yani gerekli bir soru mu? önemli birşey mi tavuk unu muhabbeti?


iplenmemek boyle bisi iste

Arapcadan devam et bide

&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#; &#; &#;&#;&#; &#;&#; &#;&#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#; . &#;&#;&#;&#;&#; &#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;

@gokhan

I lev ye too:) tavuk unu onemli bir konu. Mert bey im aciklamasini bekleyelim


i love your eyes, çünkü onlar very nice, bi kerecik look at me ondan sonra don't forget me, kalbim tic tac for you, becaus I LOVE YOU.

hacı tavuk unu napıyor ki? belkide soru çok basit olduğu için cevaplamamıştır. yani gerekli bir soru mu? önemli birşey mi tavuk unu muhabbeti?

Tavuk unu sindirilmesi zor olduğundan sistemli üretim yapan yerlerde kullanılması üretim safhasını uzatabilir. Besleyicidir.
Ayrıca ne zararı var??????


Tavuk unu sindirilmesi zor olduğundan sistemli üretim yapan yerlerde kullanılması üretim safhasını uzatabilir. Besleyicidir.
Ayrıca ne zararı var??????

Her tavuk bir gun amcasinin oglunu yiyecek:)


Her tavuk bir gun amcasinin oglunu yiyecek:)

Köpek ve kediler zaten yiyorlar


Dükkanı devretmeseydik keşke buyrun gelin döner dükkanımızda siz yanlışınızı görün derdim ama malesef. 3 sene bu işi yaptık az çok nedir ne değildir biliyorum.

Biz 58 senedir tavukçuyuz.

Buyrun tesisimize gelin, bizi de bilgilendirin, biz de daha düşük fire ile pişmiş döner üretelim.



Tamamden organik tavuk üretimi varmıdır. Açık alanda serbest dolaşım yapan tavukların toplanıp sontasında işlendiği tesisler. Bu işi yapsak para kazanırmıyız.

Organik üreten var, para kazanır mıyız çok genel bir soru.
Canlı işi çok zordur, canlı ile uğraşmak çok çok zordur.



ya bide merak ettiğim bi durum var :D

kanatcıhaydara gidenler vardır adamdaki kanatlar bildiğin dambıl calsmıs gibi büyük ve lezzetli

bunların kanat tavuk kanadı değilmi?


Lezzeti veren sos. Sosa yatırıp 2 gün bekletip pişiriyorlar.

Evde farklı sosları denerseniz farklı ve güzel lezzetler elde edersiniz.



Mert Bey,

Yemde tavuk unu kullaniyor musunuz?

Tavuk unu kullanıyoruz, tüm Türkiye'de kullanılıyor.



Eğer müslümanız diyorsak dini alet etmemiz gerekmez mi ?? eger yanlış düşünüyorsam lütfen uyarınız

Helal olup olmadığını anlamak için vahiy inmesine yada öldükten sonra hesap gününe kadar beklemek gerekmez düşüncesindeyim , zaten okuduğumuz ve bilenlerin aktardığı kadarıyla belli kurallar var ki dini birçok kaynakta bahsedilmektedir , açıkça herkes tarafından anlaşılıp , kesin bir şekilde helal olunup olunmadığına dair kanıya varilabilir olması gerekmez mi ?

Bu kurallara kimi şirketler biz zaten temiz üretim yapıyoruz , biz zaten bilimsel olarak gerekeni yapıyoruz diyerekten angarya iş gözüyle bakmakta , bunları zaten duyuyoruz

Sorduğum sorunun amacı reklam için helal vs şeyler söylemek anlatmak değil zaten herşeyde hile olduğu açık bu konudada yalan dolan muhakkak olucak , benim sormak istediğim burdaki bu işi yapan kişilerin bildikleri , tecrübeleri , ve yaklaşımları nelerdir ? sektöründe içinde olaraktan duyduklarınız nelerdir ?

eğer yanlış birşey söyledim ise özür dilerim , bu konu üzerinde biraz hassas bir insanım


Vahiy gelmesini beklemiyoruz, Ayetler zamanında indirilmiş ve bu ayetlere bakarak yol haritamızı çiziyoruz.

&#;Allah&#;ın âyetlerini tasdik ediyorsanız, kesilirken üzerine Allah&#;ın adı anılmış olan hayvanların etini yeyin!&#; (En&#;** Suresi, 6/)

Her gün kesim başlamadan önce Bismillahi Allahu Ekber deyip düğmeye basarız.

Tavukların nefes borusu, yemek borusu, atar damar, toplar damar doğru şekilde kesilir.

Kesimden önce ölenler kesilmez. Ölü hayvan eti yenmez.

Kan tamamen boşaltılır. Zaten kanı boşalmamış piliç mor renk ile belli olur. Kanı iyi boşalmaz ise raf ömrü kısa olur.

Bu konuda Diyanet'ten fetva alabilirsiniz.


Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Ehl-i kitabın [Yahudi ve Hıristiyanların] pişirdiklerini, kestiklerini yemek helaldir.) [Maide 5]
Yurt dışında et yemek haramdır diyenlere Kuran-ı Kerim'den Allah'ın emri.


he ya hamburger eti alıyordum 12 li 2 euro ahahaha :D


Aynen. :D :icon_tup:


Cahilliğime verin Tavuk unu nedir ?


GokhanRS

,

Cahilliğime verin Tavuk unu nedir ?

valla bende merak ettim. az bakındım googledan.

böyle bişi var. çok bişi anlayamadım.


Tavuk unu doğal bağırsak, baş ve ayak oranı ile mezbahalardan alınan taze kanatlı tüketim maddeleri yan ürünlerinin homojen, sabit karışımından gelir. Ne tüy artıkları ne de kan bulunmamaktadır. Dikkatli kurutma ile üretilir.


Biz 58 senedir tavukçuyuz.


Vahiy gelmesini beklemiyoruz, Ayetler zamanında indirilmiş ve bu ayetlere bakarak yol haritamızı çiziyoruz.

“Allah’ın âyetlerini tasdik ediyorsanız, kesilirken üzerine Allah’ın adı anılmış olan hayvanların etini yeyin!” (En’am Suresi, 6/)

Her gün kesim başlamadan önce Bismillahi Allahu Ekber deyip düğmeye basarız.

Tavukların nefes borusu, yemek borusu, atar damar, toplar damar doğru şekilde kesilir.

Kesimden önce ölenler kesilmez. Ölü hayvan eti yenmez.

Kan tamamen boşaltılır. Zaten kanı boşalmamış piliç mor renk ile belli olur. Kanı iyi boşalmaz ise raf ömrü kısa olur.

Bu konuda Diyanet'ten fetva alabilirsiniz.


Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Ehl-i kitabın [Yahudi ve Hıristiyanların] pişirdiklerini, kestiklerini yemek helaldir.) [Maide 5]
Yurt dışında et yemek haramdır diyenlere Kuran-ı Kerim'den Allah'ın emri.

Bence doğru olanı ve en hijjen olanı yapıyorsunuz,Birde kardeşimden duyduğum sizin firmanızın sırf bu yüzden helal sertifikası iptal olmuş gerekçesini duyduğuma göre tavukları tek tek kesmenizi istemeleri imiş çok saçma benceSonuç itibari ile siz en hijjen olanını ve islama en uygun olanını yapmaktasınız kurban bayramındaki manzaraları her sene 1 kez kendi gözlerimizle görüyoruz ne derece hijjenli olup olmadıklarını


Powered by vBulletin® Version Copyright © vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası