köpeğimin ağzı kokuyor ne yapmalıyım / Köpeğimin nefesi neden çürük yumurta gibi kokuyor? - Mi Köpek Rehberi

Köpeğimin Ağzı Kokuyor Ne Yapmalıyım

köpeğimin ağzı kokuyor ne yapmalıyım

BLOG

Köpeklerde yaşanan sorunlardan biri de ağız kokusudur. Köpekler ağzını hızlı bir şekilde açıp kapatsalar dahi ortaya kötü bir koku yayılabilmektedir. Bunun sebebi farklı belirtilerden ötürü olabilir. Böbrek ya da şeker sorunları, hijyen problemi ile dişte meydana gelen kötü durumlar ağız kokusuna ortaya çıkarabilir. Özellikle 3 yaşından önceki köpeklerin büyük bir çoğunluğu diş sorunlarını yoğun olarak yaşar. Köpeklerde ağız kokusunun temel problemi ise diş plaklarında biriken bakterilerdir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpek dostlarımızın da diş yapısında bakteri problemler yaşanabilmektedir. Böyle durumlarda plakalardaki tükürük katılaşır ve bazı birikintiler ortaya çıkar. Bu da kanama ve diş eti iltihabı olarak can dostumuzda daha önemli sorunlar meydana getirebilir.

Köpeklerde Ağız Kokusunu Önlemenin Yolu

Eğer köpeğiniz ağzını açtığı zaman hafif bir koku yayılıyor ise henüz tedavi için zamanın olduğunu gösterir. Ancak gerçekleştirilecek olan doğru bir bakım ve hijyenik etkilere rağmen hala ağızdan gelen kötü koku sürüyorsa, böbrek ya da midesi ile ilgili problemlerin yanı sıra; karaciğer gibi kötü sorunları elemek için mutlaka veterinerden destek almak gerekir. Tabii bu konuda bireysel olarak farklı çözüm yöntemleri de kullanılabilmektedir.

- Özellikle köpekler her ne kadar dişlerinin fırçalanmasından pek hoşnut olmasalar dahi, haftada en azından birkaç kez köpeğin diş temizliğini gerçekleştirmek gerekir. Bu da köpeklere özel diş macunu ile yapılması önerilir.
- Ağız kokusunun ortaya çıkan en önemli etmenler arasında yiyecekler gelir. Bu yüzden köpekler için kuru mama tercih edilmelidir. Ayrıca yemekten sonra su içmesine de özen gösterilmelidir.
- Özellikle diş plaklarında meydana gelecek bakteri sorunları adına mutlaka köpeklerin ağız temizliği için oyuncak önemli bir etkendir. Kemik ve benzeri oyuncakları dişlerinde kemirirken tükürük yaratırlar, bu da dişlerin daha parlak ve temiz hale gelmesine etken olur.

Düzenli Bakım Ve Alışkanlık Büyük Önem Taşır

Özellikle köpekler için mutlaka düzenli şekilde hijyenik bakım ile birlikte bunu alışkanlık haline getirmek, onların ağız kokusundan uzak kalmasına önemli bir etken olur. Bu yüzden gerçekleştirilmesi gereken bakımlar mutlaka düzene sokulmalı ve devamlı şekilde yapılmalıdır.

 

Şu makale de ilginizi çekebilir: Köpekler Neden Yalar?

Köpeklerde Kokuya Yol Açan Sağlık Sorunları Nelerdir?

Köpeklerin kokması, genellikle dışarıda geçirdikleri vakitten sonra eve geldiklerinde başlar. Aslında basit bir yöntem buna çare olabilir. Mesela eve geldiğinizde küçük bir duş aldırarak köpeğinizin kokmamasını sağlayabilirsiniz. Ancak koku banyodan sonra kaybolmuyorsa bu durum, köpeğinizin sağlık sorunlarının olduğunu gösteriyor olabilir.

Sağlık sorunlarından önce köpeğinizi yıkayarak kokunun devam edip etmediğini kavramanız gerekmektedir. Bunun için isimli rehberimizden yardım alabilirsiniz.

Köpekler neden kokar

Dışarıda gezinen köpekler, herhangi bir yere uzanabilirler hatta oyun oynarken sırt üstü yerlere yatabilirler. Bu minik dostların yaptıkları hareketler, vücutlarında bakterilerin toplanmasına ve bu bakterilerin de koku yapmasına neden olur. Ancak bilmeniz gereken önemli bir konu; köpeğin kokusu, sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Şimdi sizlere hangi durumlarda sağlık kontrolünden geçirmeniz gerektiği ile ilgili bilgi vermeye çalışacağız.

🐶 İlginizi Çekebilir:Köpekler Nasıl Temizlenir? (tıklayın)

Köpeklerde koku yapan hastalık

Yukarıda belirttiğimiz üzere köpeklerin kokmasının sebebi sağlık sorunları olabilir. Eğer köpeğiniz pislendiği için kokmuyorsa muhtemel bir sağlık sorunu bulunmaktadır. Köpeklerde kokuya yol açan sağlık sorunları şunlardır:

🐶 İlginizi Çekebilir:Köpeklerde sağlık (tıklayın)

1- Cilt Enfeksiyonu ve Alerji

Köpekler, yapı olarak tüylerini korumak için sürekli bakteri üretirler. Bu bakteriler zaman zaman kaşıntıya neden olur ve köpekler kaşınmaya başlarlar. Kaşıdıkça da ciltlerinde yaralar meydana gelir ve bu yaralar da kokmalarına neden olur. Minik dostunuzun kokması geçmiyorsa, ilk olarak cildini kontrol etmeniz gerekiyor.

Bu dermatolojik sorunlar hakkında detaylı bilgi almak içinKöpeklerde Deri Hastalıkları Neden Oluşur?isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

2- Göz Akıntısı

Her köpekte göz akıntısı olur, bu normal bir durumdur. Ancak bazı köpeklerde bu durum aşırıya kaçar ve bu durumdan dolayı gözlerinin çevresinde kahverengi çizgiler oluşmaya başlar. İşte bu durum, “alarm” durumudur. Eğer düzenli bir şekilde göz bakımı yapılmazsa, çizgiler bakteri üretmeye başlar. Bu durumda da köpeğinizde kokma sorunu ortaya çıkacaktır.

Köpeklerin göz sağlığı hakkında detaylı bilgi almak için burayatıklayabilirsiniz.

🐶 İlginizi Çekebilir:Köpeklerde sağlık (tıklayın)

3- Diş Problemleri

Köpeklerde koku yapan hastalıklar nelerdir

Minik dostunuzun ağzı kokuyor olabilir. Düzenli diş temizliği yapılmayan köpeklerde en sık rastlanan sorunlardan biri de budur. Zamanla dişlerin plak ve tartar üretmesi,dişlerinin çürümesine neden olur ve bu durumda köpeğinizin ağzının kokması kaçınılmaz olur. Bu nedenle köpeğinizindiş bakımınısürekli olarak kontrol altında tutmanız gerekiyor.

🐶 İlginizi Çekebilir:Köpek Diş Bakımı Nasıl Yapılır, Diş Bakımının Önemi Nedir? [✅UZMAN ÖNERİLERİ] (tıklayın)

4- Böbrek Problemleri

Böbrekler, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de kokuya neden olabilmektedir. Minik dostunuz bir anda kokmaya başladıysa kesinlikle bir veterinere göstermenizde fayda vardır. İlerleyen durumlarda ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceğinizin habercisidir bu durum. Aynı zamanda böbrek sorunları ağız kokusuna da yol açabilmektedir.

5- Kulak Enfeksiyonu

Köpeklerin kokmasınınbir diğer nedeniise kulak enfeksiyonudur. Genellikle köpeklerin bakımı yapıldığında kulakları ihmal edilmektedir. Bu yüzden de çoğu köpeğin kulaklarında oluşabilen bakteriler, zamanla enfeksiyona dönüşmektedir. Böylesi bir durumda köpeğinizi bir veterinere göstermeniz en doğru karar olacaktır.

Tüm yukarıda saydığımız nedenler ve çözümler etrafında köpeğinizin kişisel bakımını zamanında yapmanız, köpek mamasıseçiminde dikkatli davranmanız, minik dostunuzun kokmadan yanınızda zaman geçirmesini sağlayacaktır. Köpeklerde kokma sorunun en temel sebeplerinden bir tanesi de tüy bakımının doğru yapılmaması olduğu için köpeğinize özel seçtiğiniz köpek fırçası doğru olmalıdır. En uygun köpek bakım ürünlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

🐶 İlginizi Çekebilir:5 Adımda Köpek Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? [✅DETAYLI ANLATIM] (tıklayın)

İlginizi Çekebilir 👇

Köpeklerde Ağız Kokusunun Nedenleri

Köpeklerde koku yapan hastalıklar

Köpeklerde ağız kokusunun en temel nedeni, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılmamasıdır. Hepimizde olduğu gibi diğer hayvanların da ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılması gerekir. Aksi takdirde kötü kokuların ortaya çıkacağı gibi aynı zamanda çeşitli sağlık sorunları da baş göstermeye başlayacaktır. Bu durumun önüne geçebilmek adına ve köpek dostunuzun kokusunu bir nebze de olsa azaltmak için ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılması gerekir.

🐶 İlginizi Çekebilir: Köpek Diş Bakımı Nasıl Yapılır, Diş Bakımının Önemi Nedir? [✅UZMAN ÖNERİLERİ] (tıklayın)

Köpeklerde ağız kokusuna neden olan diğer sağlık sorunlarından bazıları ise şunlardır;

  1. Maloklüzyon,
  2. Çapraşıklık,
  3. Diş deformiteleri,
  4. Çenenin anatomik yapısındaki bozukluklar.

🐶 İlginizi Çekebilir:Köpeklerin Sağlıklı Yaşam Sürdürmesi İçin Gerekli Olan 8 Vitamin (tıklayın)

Editör Tavsiyesi ☺

Henüz bir köpek almadıysanız ve çok fazla kokmayan bir köpek sahiplenmek istiyorsanız sizin için tavsiye edebileceğim çok iyi bir video var! Aşağıya bıraktığım videoyu izleyerek en az kokan köpek türlerini görebilir ve seçiminizi ona göre yapabilirsiniz. Yazım hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum, yorumlar kısmına düşüncelerinizi bırakmayı unutmayın. İyi seyirler 🙂

Köpeklerin Kokması Hakkında Sık Sorulan Sorular

Köpeğim Çok Kokuyor Ne Yapmalıyım?

Köpeğinize özel şampuanlarla banyo yaptırın ve daha sonra kokusu geçmiyorsa bir veteriner hekime başvurun. Çünkü bu koku herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklıyor olabilir.

Köpeklerin Ağzı Neden Kokar?

Köpeklerin ağzının kokmasının en temel nedeni, diş ve ağız bakımının düzenli olarak yapılmamasıdır. İyi bir bakım ile bu sorunun önüne geçilebilir.

Köpeklerde Ağız ve Diş Bakımı İçin Önemli Detaylar

Köpeklerde diş ve ağız bakımı konusu çoğu sahip tarafından önemsiz görülmektedir. Bu çok yanlış bir kanıdır. Köpeklerin diş ve ağız yapısı çürümeye karşı daha dayanıklıdır fakat bu bakım ve temizliklerinin önemsiz olduğu anlamına gelmez. Gün içerisinde yedikleri ve içtikleri gıdalar, oynadıkları oyuncaklar, kemirdikleri kemikleri dişlerinin yapısına zarar verebilir. Bunun yanı sıra ağız içerisinde zararlı bakterilerin çoğalması bundan dolayı da hastalıkların çıkmasına yol açabilir. Çoğu zaman köpeklerin diş ve ağız bakımı konusuna önem vermeyen sahiplerden Köpeğimin ağzı neden kokuyor?Köpeğimin diş etleri neden kanıyor?Köpeğimdeki aşırı salya sorunun sebebi nedir?  soruları duyarız. Bu gibi soruları sormadan önlemlerimizi almalı gerekli önlemleri almalıyız.

Köpekte Sağlıklı Diş ve Ağız İçin Neler Yapılabilir?

3 başlıkta temiz, bakımlı ve güzel bir ağız ve diş yapısı için neler yapılabilir birlikte inceleyelim.

1) Köpekler için üretilmiş diş macunu ve diş fırçaları kullanmalıyız

Bildiğiniz üzere köpeklerin ağız ve diş yapıları insanlardan farklıdır. Bu sebeple bakımlarında ve temizliklerinde onlar için özel üretilmiş diş macunu ve diş fırçalarını kullanmalıyız. Yavruyken fırçalamaya başlamak ise çok doğru hareket olacaktır.

İnsanların kullandığı diş macunları içerdikleri flüorür ve katkılardan dolayı köpekler için zehirlidir. Tat olarak da tiksinmelerine ve korkmalarına sebebiyet vermektedir. Aynı zamanda Diş fırçalarının yapısı köpeklere uygun olmadığından dolayı kısa vadede ve uzun vadede önemli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açar. Onlar için özel üretilmiş ve tasarlanmış ürünler sayesinde böyle aksiliklerin önüne geçebilir ve sağlıklı bir şekilde bakımlarını yapabiliriz.

2) Köpek maması seçerken ve beslerken özen göstermeliyiz

Köpeklerin beslenme alışkanlıkları da diş ve ağız sağlıklarıyla ilişkilidir. Mama kaplarının yanına mutlaka su koymalısınız. Mamalarını yedikten sonra su içmeleri, ağız içinde kalan yemek artıklarını ve kalıntılarını temizlemelerini sağlar. Bu da ağız içinde oluşabilecek olumsuz durumları en aza indirmeye yardımcı olur.

Köpeğimizin beslenmesi için mama seçerken tercihimizi kaliteli ve marka ürünlerden yana kullanmalıyız. Kalitesiz ve uygun koşullarda üretimi yapılmayan köpek mamaları ağız ve dişlerinin zarar görmesine yol açacaktır. Aynı zamanda kuru mamalar diş eti ve ağızda kolay temizlenebilirken, yaş mamaların yapışması ve tutunması daha kolay olur.

3)Çiğnenebilir köpek oyuncakları ve köpek kemikleri verin

Köpekler hem yavruluk döneminde hem de yetişkinlik döneminde dişlerini kaşımak ve bazı özelliklerini tatmin etmek için kemirme eylemi gösterirler. Bu çok normal bir davranıştır. Bilim adamı Dr. Munoz-Doran ve çalışma arkadaşlarının araştırmalarına göre kemirme eylemi köpeklerin modunu önemli ölçüde yükseltmekte ve mutlu etmektedir. Yazının tam ve orjinal haline bu linkte tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Diş ve ağız sağlıkları açısından daolumlu etkileri vardır. Bunları söyle sıralayabiliriz;

  • Kemik ve oyuncakları kemirerek dişlerde plak oluşmasının önüne geçilir,
  • Dişlerin daha güçlü olmasını sağlar,
  • Dişlerinin sağlıklı şekilde büyümesine yardımcı olur,
  • Dişlerin doğru hizalanmasına yardımcı olur.

Daha Sağlıklı Ağız ve Diş İçin İpuçları

Hangi Durumlarda Veteriner Hekime Başvurmalıyız?

Gerekli bakımları, doğru şekilde yaptığımız halde hala işler yolunda gitmiyorsa mutlaka veterinere başvurmalıyız. Aşağıda sıraladığımız durumlarda uzman birinden yardımını istemek en mantıklısı olacaktır;

  • Kırılan dişler,
  • Köküyle bağlantısını yitirmiş sallanan dişler,
  • Diş eti kanaması,
  • Renkli, pis kokulu salya,
  • Ağız içinde görülen yaralar ve şişlikler,
  • Köpeğin patisiyle ağızına ve yüzüne zarar vermesi,
  • İlerlemiş diş tartarları.

Köpeklerde ağız ve diş bakımı hakkında merak edilen soruları ve önemli ipuçlarını beraber inceledik. Bahsettiğimiz bu maddelere özen göstermeli ve uygulamalıyız. Bakımlarının günlük ve periyodik olarak yapılması doğacak rahatsızlıklardan onları korur. Unutmayın onlar bizim dostlarımız ve sağlık bir gülüşü onlarda hakkediyorlar…

1.Köpeklerde kötü ağız kokusu

Gerek insanlarda gerekse hayvanlarda ağız kokusu ile karşılaşabiliriz. Evlerimizde daha çok yakın temas içerisinde bulunduğumuz kedi ve köpeklerimizdeki ağız kokusunu bizler daha çok hissederiz. Hayvanlardaki bu kötü ağız kokusu aynı insanlarda olduğu gibi bir takım rahatsızlıkların belirtisi olabilir.

 Ağız kokusu ağız içerisindeki, akciğerdeki, bağırsaklardaki ya da diğer organlardaki bakterilerden kaynaklanabilir. Köpeğinizin ağzında sizi rahatsız eden ve süreklilik gösteren ağız kokusu ağız içerisinde diş çürükleri, diş tartarları, diş eti hastalıklarından kaynaklanabildiği gibi solunum, sindirim sistemi gibi iç organlarda oluşan daha ciddi hastalıklardan da kaynaklanabilir. Ağız kokusunun kaynağının en iyi şekilde tespiti, veteriner hekiminize vereceğiniz ön bilgiler ışığında, onun yapacağı fiziki muayene ve bir takım testlerle yapılacaktır.

2.Ağız kokusunun sebepleri neler olabilir?
  • Köpeğinizin nefesindeki alışılmışın dışındaki kötü koku diş çürüğü, diş taşı, diş eti hastalıklarından kaynaklanabilir
  • Köpeğinizin nefesindeki idrarı anımsatan kötü koku böbrek hastalıklarından kaynaklanabilir.
  • Köpeğinizin nefesindeki kötü koku, su tüketimi artmış çiş yapma sıklığı artmış ise diyabet hastalığından kaynaklanabilir.
  • Köpeğinizin nefesindeki kötü koku ile beraber kusma, gözlerinde sarılık karaciğer hastalıkları habercisi olabilir.
3. Yapılması Gerekenler

Köpeğinizi yüksek kaliteli sindirimi kolay mamalar ile besleyin. Onların ağız sağlığına özen gösterin, her gün köpekler için üretilmiş diş macunları ile dişlerini fırçalayın. Köpeğinizi düzenli olarak veteriner hekiminize kontrole götürün, bu kontrollerde köpeğinizin ağız sağlığı da takip edilecektir.

Yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz..

Köpeklerinize kesinlikle yedirmemeniz gereken besinler ile ilgili bilgi almak için bu videoyu izleyebilirsiniz

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.