dini nikah şahidi kimler olamaz / Nikah şahidi kimler olabilir? Kimler nikah şahidi olamaz? - Haberler

Dini Nikah Şahidi Kimler Olamaz

dini nikah şahidi kimler olamaz

Nikah şahidi kimler olabilir? Kimler nikah şahidi olamaz?

Kimler nikah şahidi olabilir sorusu merak ediliyor. Evlenecek çiftler en mutlu günlerinde kimlerin nikah şahidi olabileceğini araştırıyor. Peki, Nikah şahidi kimler olabilir? Kimler nikah şahidi olabilir? Nikah şahidi olma şartları nelerdir? Kimler nikah şahidi olamaz? İşte detaylar haberimizde

NİKAH ŞAHİDİ KİMLER OLABİLİR?

Nikah şahidi olmanın şartları nelerdir? Kimler nikah şahidi olamaz? soruları merak ediliyor. Çiftlerin resmi nikahının kıyılması için nikah şahitlerinin olması gerekiyor. 18 yaşını dolduran, akli dengesi yerinde olan herkes nikah şahitliği yapabilir. Kişinin annesi, babası ya da kardeşleri de nikah şahidi olabilir. Nikah şahidi olan kişilerin TC kimlikleri ile birlikte nikah kıyacak memura bildirmeleri gerekmektedir.

TÜRKİYE'DE NİKAH

Türkiye'de sadece Türk Medeni Kanunu'na göre kıyılan resmî nikâh kanunen geçerlidir. Resmî nikâhta evlenecek çift, nikâh/evlendirme memuru ve iki şahit hazır bulunmak zorundadır. T.C kanunları, nikâh memuru önünde yapılmayan evlendirmeyi geçersiz saymaktadır. Dini nikâha ise ancak resmî nikâhtan sonra ve eğer taraflar isterse cevaz verilmektedir. Dini nikâhın kıyılabilmesi için evlilik cüzdanının ibrazı kanunen zorunludur.

DüğünNikahGündemYaşamHaberler

Sual: “Zina edenler, ancak zina edenlerle veya müşriklerle evlenebilir” mealinde bir âyet-i kerime vardır. Bunu nasıl anlamalıdır?

Cevab: Nur suresinin bu 3. âyet-i kerimesinin hükmü, aynı surenin "İçinizden bekârları evlendirin" mealindeki âyet-i kerimesi ile mensuhdur, nesh edilmiştir. Said bin Müseyyeb böyle buyurdu. Ulemanın ekserisi de bu görüştedir. İbni Ömer, Salim, Câbir bin Zeyd, Atâ, Tâvus, Ebu Hanife, Mâlik ve Şâfiî’nin kavli de budur. Zina büyük günah ise de, işleyen müslüman ise dinden çıkarmaz. Müslüman bir kimsenin müşrik ile evlenmesi câiz değildir. Kâfir ve zinâ edenler için muvakkat bir düzenlemedir. Ebû Dâvûd ve Tirmizî'nin rivayetine göre Amr bin Şuayb babasından, o dedesinden rivayet ettiğine göre, Mersed bin Ebi Mersed Mekke'deki esirleri Medine'ye getirip, kurtarırdı. Mekke'de "Anak" diye adlandırılan bir fâhişe vardı, bu da onun dostu idi. Mersed dedi ki: Peygamber aleyhisselâma gelip dedim ki: Ya Resulallah! Anak'ı nikâhlayayım mı? Bir müddet sustu, bana cevap vermedi. Bunun üzerine: "Zinâ eden kadını da ancak zinâ eden veya müşrik olan bir erkek nikâhlayabilir" mealindeki âyet-i kerime nâzil oldu. Beni çağırdı ve bana bu âyeti okuduktan sonra: "Onu nikâhlama" dedi. Bu hüküm o kadına hastır, çünkü o kadın kâfir idi. Zina eden müslüman bir kadının nikâh akdi feshedilmez. Bazı âlimlere göre ise, bu hüküm, kendilerine zinâ haddi tatbik edilmiş erkek ve kadın içindir. Böylece zinâ haddi vurulmuş bir erkeğin, zinâ haddi vurulmuş bir kadından başkasıyla evlenmesi câiz değildir. Hasan Basrî, Zeccâc ve Nehaî bu görüştedir. Nitekim Ebû Davud'un Sünen'inde Ebu Hureyre’den şu rivayet vardır: Resûlullah aleyhisselâm buyurdu ki; "Zinâ edip had vurulmuş bir erkek, ancak kendisi gibi olanı nikâhlayabilir." Şâfiî mezhebinin müteahhirr âlimlerinden bazısı bu görüştedir. Hatta âyeti kerimenin müşriklerle evlenme kısmının nesholunduğunu, zinâkâr ile evlenme kısmının hükmünün bâki olduğunu söylerler. Mâlikî âlimi İbnu'l-Arabî der ki: Nikâh lafzı ile ya İbni Abbas'ın dediği gibi, cinsî temas kastedilmiştir; yahud da nikâh akdi. Eğer cinsî temas kasdedilmiş ise bunun mânâsı, zinâ ancak zaniye bir kadın ile yapılır. Yani erkek de, kadın da, her iki taraf da zinâkârdır. Buna göre âyetin takdiri de şöyle olur: Zinâkâr bir kadın ile temas kurmak, ancak zinâ eden bir erkeğin yahut müşrik bir erkeğin işidir. Şayet nikâh lafzı ile akid kasdedilmiş ise, âyet-i kerimenin manası şöyledir: Zinâ etmiş bir kadın ile evlenip de, hâmile olup olmadığını anlamadan onunla gerdeğe giren bir kimse, zinâ eden kişi gibidir. Ancak bu hususta ulemanın ihtilâfı dolayısıyla ona had vurulmaz. Veya zinâ eden kadını, ancak onun zinâsına razı olan bir erkek nikâhlayabilir, demektir.

13 Temmuz Cumartesi

Kadın nikah şahidi olur mu?

İçindekiler:

  1. Kadın nikah şahidi olur mu?
  2. Dini nikahta şahit ne yapar?
  3. Kardeşten imam nikah şahidi olur mu?
  4. Nikah şahidi defterde nereye imza atar?
  5. Şahitsiz nikah olur mu?
  6. Imam nikah şahidi kimler olamaz?
  7. Dul insan nikah şahidi olur mu?
  8. Dini nikah şahidi kaç kişi olur?
  9. Nikahta şahitlere ne sorulur?
  10. Hoca olmadan dini nikah kıyılır mı?
  11. Şahit olmadan dini nikah kıyılır mi?
  12. Imam nikahı için kaç şahit lazım?
  13. Şahit olmadan nikah olur mu?
  14. Imam nikah şahidi kaç kişi olur?
  15. Abdestsiz nikah şahidi olunur mu?

Kadın nikah şahidi olur mu?

İmam nikahında da her iki tarafın bir adet şahitgöstermesi istenirken, şahitlikyapacak kişinin kadın olması halinde iki kadının şahitliği bir erkeğe eşdeğer tutulur. Resminikahlarda ise gelin ve damat ikişer tane şahitgöstererek en fazla 4 şahitle evlilik birliklerini kurabilirler.

Dini nikahta şahit ne yapar?

Şahit, nikahın kıyılacağı sırada hazır bulunarak, şahitlikettiği kişinin evlenme isteğini serbestçe yaptığına, kimliğinin doğruluğuna ve nikahın yapıldığına tanıklık etmekle yükümlüdür. Tören sırasında eşlerin birbirlerini eş olarak kabul ettiklerini ifade etmelerinin ardından sıra şahitlere gelir.

Kardeşten imam nikah şahidi olur mu?

Şahitliğini yaptığı kişiyi tanıması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmeksizin oturma izni olan, geçici kimlik belgesi bulunan ya da Türkiye'ye turistik amaçlı gelmiş, pasaportu bulunan kişiler de nikahşahidi olabilir. Kardeşler şahitolabilir.

Nikah şahidi defterde nereye imza atar?

Bu defterdeher düğün için ayrı bir bölüm olur. Bu bölümde gelin ve damat için farklı imzayerleri bulunur. Gelin ve damat imzaladıktan sonra da nikahşahitlerine ayrılan yere imzalar atılır. Şahitler de kendilerine ayrılan noktalara imza atar.

Şahitsiz nikah olur mu?

Şahitsizkıyılan nikahfasid'tir. Bu sebeple, yapılacak nikahda iki şahidin bulunması şarttır. Evlenen kadın ve erkeğin her ikisi dilsiz olurlarsa, bunların nikahları işaret ile olacağından, nikahlarında şahidlik yapacak kimselerin sağır olması, şahidlik yapmalarına engel değildir.

Imam nikah şahidi kimler olamaz?

Aklı başında, Müslüman şahitler olmadan imam nikahıkıyılamaz. Müslüman iki erkek veya Müslüman 2 kadının şahitolması gerekmektedir. Delilerin ve çocukların şahitlikleri kabul olmaz. Gelin ve damat eğer isterlerse yerlerine vekalet vererek nikahıgeçekleştirebilirler.

Dul insan nikah şahidi olur mu?

Akrabadan nikah şahidi olur musorusunun cevabı merak ediliyor. 18 yaşını dolduran, akli dengesi yerinde olan herkes nikahşahitliği yapabilir. Kişinin annesi, babası ya da kardeşleri de nikah şahidiolabilir. Nikah şahidiolan kişilerin TC kimlikleri ile birlikte nikahkıyacak memura bildirmeleri gerekmektedir.

Dini nikah şahidi kaç kişi olur?

Önce evlenecek olan erkek ve evlenecek olan hanımın evlenmelerine engel herhangi resmi ve dinibir şey olmamalıdır. İmamnikahı için iki şahitolmalıdır; ortada bir mehir olacak. Kadının boşanma durumunda elinde kalacak maddi güvence, maddi imkandır.

Nikahta şahitlere ne sorulur?

Nikahtöreninde mutlaka iki şahidin bulunması zorunludur. İmam, evlenecek kişilerin, şahitlerinisimlerini, anne/baba isimlerini bir kağıda yazar. Kuran'dan ilgili ayet ve hadisler okur. Önce kadına, sonra erkeğe üçer defa "bu kadını/erkeği kabul ettin mi" diye sorar.

Hoca olmadan dini nikah kıyılır mı?

İmamnikahını herhangi bir cami hocasıveya imamın kıyması zorunlu değildir. Allah'ın emir ve yasaklarını bilen, imamnikahı prosedürlerine hakim bir kimsenin kıyması da uygundur. Önemli olan gerekli şartların sağlanması ve Allah ve İslam inancı olan kişilerin bir araya gelebilmesidir.

Şahit olmadan dini nikah kıyılır mi?

Görüldüğü gibi şahitlerin bulunmadığı bir nikahgeçerli değildir ve kişi şahit olmadannikahını kıyamaz. Nikâh, talâk diğer bir ifade ile evlilik ve boşanma dinîbir müessesedir; aynı zamanda ibadetler içinde değerlendirilir. Aynı şekilde İslâm hukuku kitaplarında nikâhve talak bölümü ap ayrı bir bölüm teşkil eder.

Imam nikahı için kaç şahit lazım?

Önce evlenecek olan erkek ve evlenecek olan hanımın evlenmelerine engel herhangi resmi ve dini bir şey olmamalıdır. İmam nikahıiçin iki şahitolmalıdır; ortada bir mehir olacak. Kadının boşanma durumunda elinde kalacak maddi güvence, maddi imkandır.

Şahit olmadan nikah olur mu?

Şahitsizkıyılan nikahfasid'tir. Bu sebeple, yapılacak nikahda iki şahidin bulunması şarttır. Sadece bir erkek, yahut iki veya daha fazla kadının şahidlik yapması ile nikahyapılmış olmaz. Kadın ile erkeğin.

Imam nikah şahidi kaç kişi olur?

Önce evlenecek olan erkek ve evlenecek olan hanımın evlenmelerine engel herhangi resmi ve dini bir şey olmamalıdır. İmam nikahıiçin iki şahitolmalıdır; ortada bir mehir olacak. Kadının boşanma durumunda elinde kalacak maddi güvence, maddi imkandır.

Abdestsiz nikah şahidi olunur mu?

Nikahakdinin geçerlilik ve sıhhat şartları arasında abdestliolmak gibi bir durum yoktur. Dolayısıyla abdestsizolma hali nikaha zarar vermez.

Baba, kardeş ve nikâhı kıyan hoca şahid olabilir mi? “Nikâh kıyılırken şahitler, evlenecek kişilerin ailesi ve yakını olabilir mi? “Nikâhın iki şahidinden birisi, nikâhı kıyanın kendisi olabilir mi?”

Değerli kardeşimiz,

Buradaki yakınlardan iki sınıf anlaşılmaktadır. Birisi, tarafların anne-baba, dede-nine gibi usulları, oğul-kız ve torunları gibi füruları; diğeri de tarafların kardeşleri, amcaları, dayıları, teyze ve halaları gibi ikinci derecede yakınlarıdır.

Bunlardan ikinci kategoriye girenlerin şahitliği bütün mezheplere göre ittifakla caizdir, şahitlik yapabilirler.

Birinci sınıfa girenler hususunda ise, başta Hanbeliler olmak üzere bazı müçtehitler karşı çıksa da, Hanefi ve Şâfiî mezheplerine göre mümkün ve caizdir. Şâfiî mezhebinin bu husustaki görüşü şöyle: “Evlenenlerin çocukları ve babalarının şahitliğiyle nikâh sabit olur ve akit gerçekleşir.” (1)

Hanefî mezhebine göre ise şöyledir: “Nikâh hususunda hâtip ile mahtubenin usul ve füruu da şahit olabilirler. Şu kadar var ki, bunların bilâhare bu nikâha müteallik bir dâvada şehadetleri muteber olmaz. Şöyle ki: Şahit zevcin veya zevcenin usul ve füruundan ise onun aleyhinde şehadet edebilirlerse de lehinde şehadet edemez.”

Yani, evlenecek erkek ve kızın usulları: anne-baba-dede-nineleri; füruları: oğul-kız-torunları nikâhta şahit olabilirler. Yalnız bunların daha sonra nikâhla alakalı bir dâvada şahitliklerinin geçerliliği yoktur. Aleyhte şahitlik yapabilirler, ama lehlerinde şahitlik yapamazlar. (2)

“Onların icap ve kabule dair olan sözlerini işitici hür ve mükellef iki müslim şahit veyahut o sıfat üzere bir müslim iki müslimenin (Müslüman kadının) hazır bulunmasıdır. Velev ki, şahitler tarafeynin (tarafların) usul ve fürûundan olsunlar.” (3)

“Şahitlerin karı-koca lehine yapacakları şahitliğin mahkemece reddedilmeyecek kimselerden olmaları şartı aranmaz. Eşlerin çocukları veya eşlerden birinin çocuklarının şehadetiyle yapılırsa evlilik sahihtir. Kendi velayet hakkı ile evlilikte veli olmaya uygun olan her kişi evlilikte şahit olmaya da uygundur.” (4)

“Eğer baba, akıl baliğ olmuş kızını, kızın izni olmasa dahi bir erkeğin veya iki kadının yanında evlendirir ve kızı da hazır olursa, baba ikinci şahit sayıldığından nikâh sahihtir. (Burada, baba kızının nikâhını bir erkeğin veya iki kadının yanında kıydığında ve bâliğa kızı da hazır olduğunda sahih oluyor. Şart olan iki şahitten biri de nikâhı kıyan baba oluyor. Binaenaleyh nikâh kıyan kimsenin şahit de olabildiğini anlamış oluyoruz). (5)

Bu nakillerden sonra şu hükmü anlıyoruz: Nikâhta kardeş, amca ve dayı şahit olabildiği gibi, baba ve oğul da şahit olabiliyor. Ancak ileride muhtemel bazı anlaşmazlıklarda ve davalarda yakınların davacı ve davalı lehine şahitlik yapamayacağından dolayı, varsa ve müsaitse, birinci derecede akrabalardan nikâh şahidinin olmamasına dikkat edilebilir.

Diğer bir husus da, nikâhı kıyan kişi de şahitlerinden birisi olabiliyor. Yani nikâhı kıyan kişiden ayrı olarak bir erkek veya iki kadın daha olunca nikâh sahih oluyor.

Dipnotlar:

1 İslâm Fıkhı Ansiklopedisi, 9:
2 Hukuk-u İslâmiye ve Istılâhât-ı Fıkhıyye Kamusu, 2:
3 Nimet-i İslâm, s.
4 İslâm Fıkhı Ansiklopedisi, 9:
5 Mülteka Tercümesi, 1:

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası