gebeyken nasil yatmali / Hamileyken nasıl yatılmalı?

Gebeyken Nasil Yatmali

gebeyken nasil yatmali

Hamileyken nasıl yatılmalı?

Yapılan araştırmalar hamileliğin ileri evrelerinde sağ tarafa yatmanın ölü doğum riskini artırdığını gösteriyor. Araştırmacılara göre, sırt üstü ya da sağ tarafa yatmak, bacaklardaki ana damarlardan kalbe olan kan akışını azaltıyor ve bu da anne karnındaki bebeği etkiliyor. Hamilelik döneminde en ideal uyku pozisyonu, sol tarafa yatmak!

Hamilelik dönemi bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Bunun başında uyku problemleri geliyor. Nelere dikkat etmeniz gerektiğini ise Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir anlattı. 

SOLA DOĞRU YATMAK ÖDEMİ AZALTIR

“Öncelikle yatağınız sert olmalıdır. Gebeliğin ilerleyen haftalarında sırt üstü ve yüz üstü yatmakta zorlanabilirsiniz. Sol tarafa yatarak dizleri kıvırmak ve bacakların arasına yastık koymak size bebeğinize en iyi yatış pozisyonunu verecektir. Bu yatış şekline ‘SOS’ pozisyonu denmektedir. Bu yatış şekli plasentaya en uygun şekilde beslenme imkanı sağlamaktadır ve böbreğin rahat çalışmasını sağlar ve vücutta özellikle eller ve dizlerde oluşabilecek ödemi azaltır.

Geçtiğimiz yıllarda Yeni Zelanda'da da yapılan bir araştırma, hamileliğin son döneminde sağ tarafına ya da sırt üstü yatan anne adaylarının ölü doğum yapma riskinin iki kat yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Sırtüstü yatmak gebelikte uygun bir pozisyon değildir. Rahimin sırtınıza yapacağı ağırlık ağrılara sebep olabilir, bağırsakların damarlara uygulayacağı baskı kan akımında sıkıntılara ve hemoroide sebep olabilmektedir. Aynı zamanda yüzüstü yatmak da rahime ve bebeğe baskı uygulayacağı için uygun değildir. Ayrıca erken doğum tehdidi veya plasenta yetmezliğinin olduğu durumlarda, anne adayının gündüzleri de istirahat etmesi gerekebilir. Bu tip istirahatlerde anne adayının sol tarafının üzerine yatması önerilir.”

YASTIKLARI İSTEDİĞİNİZ GİBİ KULLANIN

Op. Dr. Seval Taşdemir, “Rahat bir uyku için gebelik yastığı kullanmak faydalı olabilir. Bu yatış şekline zamanla alışabilirsiniz ve uyku sırasında pozisyonunuzu değiştirseniz bile endişelenmeden sol tarafınıza dönerek uygun şekilde uyumaya devam edebilirsiniz. Evdeki sizi rahat ettiren yastıkları her yerde kullanın. İsterseniz dizlerinizin arasına, isterseniz belinize, isterseniz de başınızın altına koyun” diyor.

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN

“Hamilelik döneminde sağlıklı ve uzun bir uyku için diyetinizden kola, kahve ve çay gibi içecekleri çıkarmalısınız. Gündüz saatlerinde bol sıvı alarak uyumadan 2-3 saat önce sıvı tüketmeyin ve ağır yemeklerden kaçının. Bulantılar için yatmadan önce ve kalkmadan önce bisküvi veya kraker yemek faydalı olacaktır. Düzenli egzersiz yapın. Ancak yatmaya yakın zamanlarda egzersiz yapmayı bırakın. Yatağa gitmeden önce ılık duş ve süt içmek iyi bir uyku için yardımcı olur.”

GÜNDÜZ YAPILAN YARIM SAATLİK ŞEKERLEME FAYDALI OLUR

Op. Dr. Seval Taşdemir, “Gece uyanırsanız uykunuzu dağıtmayacak şeyler yapabilirsiniz; televizyon seyretmek veya müzik dinlemek gibi kitap okumak da faydalı olacaktır. Fırsat buldukça gün içinde yarım saatlik kısa şekerlemeler de faydalı olacaktır. Geceleri sık sık bacak krampları ile uyanıyorsanız, doktorunuz ile kalsiyum ilaçları alıp alamayacağınızı konuşun” diyerek uyarıyor.

Hamilelikte Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalı?

Söz konusu uyku ise herkesin favori bir yatış pozisyonu vardır ancak hamilelik döneminde durum biraz değişiyor. Ama bu değişim iyi bir uyku çekemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Büyüyen karnınız ve değişen hormonlarınızla mücadele ederken bebeğinizin gelişimine de olumsuz etki yaratmayan doğru pozisyonlar zamanla bulacaksınız.

Hamilelik boyunca hormon salgılarındaki değişimler her hamilede aynı olmasa da hamilelikte halsizlik birçok anne adayında görülen bir problemdir. Bu halsizlik sürekli uyku halini de beraberinde getirir. Hamilelikte yatış pozisyonları gebeliğin ilk dönemlerinde çok önemli olmasa da ilerleyen dönemlerde dikkat edilmesi gereken bir konu haline gelir.

Sol tarafınıza yatın 

Hamilelikte genellikle sol tarafa yatmak önerilir. Bunun sebebi ise vücudun sağ tarafındaki ana toplardamarın basıya uğraması ile birlikte vücudun alt tarafındaki toplardamarların belirginleşmesi ve buna bağlı sorunların ortaya çıkmasıdır. Belirginleşen toplardamarlar bacaklarda varislere ve makattaki damarların genişlemesiyle birlikte basur problemine yol açar. Damar sistemlerinin rahatlaması için de annelere sol tarafına yatması önerilir. Sol tarafa yatmak kan dolaşımındaki sirkülasyonu artırarak vücuttaki şişlerin azalmasını sağlar. Ayrıca sola yatıldığında plasentaya giden kan miktarı artacağı için bebeğe daha fazla kan ve besin maddesi gider. Uyku esnasında bunu kontrol etmek çok mümkün olmasa da anne adaylarının bunun için zaman yaratarak sol tarafına yatması öneriliyor.

Hamilelikte sırt üstü yatmak 

Özellikle hamileliğin son dönemlerinde sırt üstü yatmak önerilmez. Sırt üstü yattığınızda bel bölgesine yapılan baskı sebebiyle bel ve sırt ağrısı yaşanır. Ayrıca sırt üstü uzandığınızda rahim bölgenizde oluşan basınçla kalbinize yeterince kan gitmemesine ve bebeğin yeteri kadar beslenememesine neden olursunuz. Kan dolaşımının aksaması, yeterince beslenememesi bebekte kalıcı hasara sebebiyet verebilmektedir. Annede reflü gibi hastalıkları da tetikleyen sırt üstü yatış pozisyonu hamilelere önerilmez. 

Bu zorlu süreçte annelerin daha konforlu ve sağlıklı bir gebelik  dönemi geçirmesi için özel olarak üretilen hamile yastıklarından faydalanabilirsiniz.  

Hamile yastığının faydaları;
● Sırt ve bel bölgenizi destekleyerek ağrıları azaltır.
● Böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
● Solunumu destekler ve hamilelikte sık görülen nefes darlığının önüne geçer.
● Bebeğin daha iyi beslenmesine ve oksijen almasına yardımcı olur.
● Hamilelikte sık görülen mide yanması şikayetlerini azaltır.
● Konforlu bir uykuya destek olur.
● Kan dolaşımını hızlandırır.
● Krampları engeller.
● Özellikle ayaklarda ve bacaklarda oluşan ödemleri azaltır. 

Hamilelik konfor ürünlerini kategorimizden  detaylı şekilde inceleyip satış noktalarımızdan sahip olabilirsiniz. 

Hamilelik bir kadın için oldukça güzel bir süreçtir. Fakat güzel olduğu kadar oldukça meşakkatlidir. Özellikle bebek büyüdükçe yaptığınız her işte zorlanmanız söz konusu olacaktır. Hele ki son aylarda büyüyen bebeğinizi karnınızda taşımak oldukça zor bir hale gelecektir.

Merdiven inip çıkarken, evdeki basit işlerde, yatarken, kalkarken birçok zorlukla karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır. Uyumak bile bazen oldukça zor olacak. Fakat birkaç önlem ile bu zorlukları en aza indirmek mümkündür.

Bu yazımızda hamile kadınları yakından ilgilendiren “hamilelikte yatış pozisyonları” hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. Fakat bundan önce hamile kadınların en çok merak ettiği “gebelikte sol tarafa mı sağ tarafa mı yatılmalı?” konusunu ele almakta fayda olacaktır.

Hamilelikte Sağ Tarafa mı Sol Tarafa mı Yatılmalı?

Anne adaylarının en çok tereddütte kaldığı konulardan biridir. Çünkü sol tarafa yatmanın kalbi zorlayacağı yönünde yanlış bir kanı bulunmaktadır. Anne adayları sol tarafıma yatarsam kalbime çok baskı olur ve kalbimi zorlamış olurum diye bir kaygı yaşarlar.

Öncelikle bu kaygının yanlış olduğunu bilmelisiniz. Aslında gebe kadınların özellikle sol tarafına yatmaları daha mantıklı bir tercihtir. Elbette illa sol tarafıma yatmalıyım diyerek kendinizi de strese sokmamalısınız. Nasıl rahat ediyorsanız o şekilde yatmak en doğru tercihtir.

Peki, neden sol tarafınıza yatmalısınız? bunu detaylı bir şekilde ele almak faydalı olacaktır.

Hamilelikte Sol Tarafınıza Yatmayı Neden Tercih Etmelisiniz?

Bunun nedeni kalpten tüm vücuda pompalanan kan, damarlardan kılcal damarlara geçer ve büyük bir toplardamara ulaşır. Bu toplardamar vasıtasıyla vücutta dolaşan kan tekrar kalbe ulaşır.

Var olan bu toplardamar vücudumuzun sağ tarafında yer alır. Gebelikte sağ tarafa yatılması ile birlikte bu toplardamara bir baskı uygulanır. Bundan dolayı ise buradan tekrar kanın kalbe dönmesi durumu bir miktar zorlaşabilir.

Böylece kalbin tekrar organlara pompalayacağı kan miktarı daha az olmuş olur. Fakat burada unutulmaması gereken nokta kesinlikle kan miktarı azalır ve mutlaka sol tarafa yatmalıyım kanısı olmamalıdır.

Evet, sol tarafınıza yatmanız daha faydalı olacaktır. Fakat sağ tarafıma yatarsam mutlaka kan miktarım azalır gibi bir kaygı duymamalısınız.

Eğer hamilelik öncesinde varis ve basur şikâyetiniz var ise sol tarafınıza yatmak daha mantıklı olacaktır. Bunu sebebi ise varis ve basurun damarlarda kanın göllenmesine sebep olan sonuçlar ortaya çıkarmasıdır.

Tüm bu şikâyetlere sahip değilseniz sağ tarafa yattığınızda tansiyon düşüklüğü yaşıyor ya da fenalaşma hissi yaşıyorsanız sol tarafınıza yatmanız faydalı olacaktır. Çünkü bu belirtiler kan akışının yavaşlamış olması ihtimalini düşündürdüğünden sol tarafa yatmak daha iyi olacaktır.

Eğer hamilelikte her şey yolunda ise herhangi bir şikâyetiniz yok ise illa ki sol tarafıma yatmalıyım diye kendinizi sıkıntıya sokmamanızda fayda olacaktır.

Hamilelikte Doğru Olmayan Yatış Pozisyonları Nelerdir?

Sırt Üstü Yatmak

Özellikle hamileliğinizin son dönemlerinde karnınızın oldukça büyüdüğünü düşünürsek sırt üstü yatmak oldukça zor olacaktır. Sırt üstü yatmanın zorlukları kadar birtakım sakıncaları da bulunmaktadır.

Sırt üstü yatmak rahime baskı uygulayacağı için bebeğe giden kan miktarı azalır. Bu durum hem hemoroit sıkıntısına yol açar hem de bebekte gelişim geriliğine sebep olabilir. Ayrıca bel ve sırt bölgesine baskı arttığından dolayı sırt ve bel ağrılarına neden olabilir.

Eğer reflü gibi bir sıkıntınız var ise sırt üstü yatmak bu sorununuzu daha da artıracaktır. Ayrıca sırt üstü yatarken bebeğiniz bağırsaklarınıza daha çok baskı yaptığı için bu bağırsak sorunlarına da yol açabilir.

Hamileliğin ilk dönemlerinde ise sırt üstü yatmanın büyük sakıncaları bulunmamaktadır. Çünkü rahim henüz çok büyüyüp ağır olmadığından dolayı damarlara baskı yapma durumu söz konusu olmamaktadır.

Yüz Üstü Yatmak

Hamileliğin ilk dönemleri de dahil olmak üzere yüz üstü yatmak doğru bir tercih olmayacaktır. Büyüyen karnınızdan dolayı zaten isteseniz de yüz üstü yatamayacaksınız. Çünkü karın üstü yatmak sizi ve bebeği rahatsız edecektir. Bebeğe büyük bir baskı uygulanacağı için tercih etmemeniz gereken bir yatış şeklidir.

Hamileliğin ilk dönemlerinde yüz üstü yatmak ise ölü doğum riskini yükselttiğinden dolayı tercih etmemenizde fayda vardır.

Hamilelikte En Doğru Yatış Pozisyonu Nedir?

Yukarıda bir gebenin sağ tarafa mı sol tarafa mı yatması gerektiğinden bahsetmiştik. Burada en önemli noktalardan biri hamileliğinizin normal seyrinde olmasıdır.

Eğer herhangi bir sıkıntınız yok ise en rahat olduğunuz pozisyonda uyumanızda bir sakınca yoktur.

Büyüyen karnınızla birlikte uykularınızı rahat bir şekilde gerçekleştirmeniz için tercih etmeniz gereken yatış pozisyonu ile ilgili ipuçları:

  • Mümkün olduğu kadar sol tarafa ama yan tarafa doğru yatmak,
  • Karnınızda ve belinizde oluşan baskıyı hafifletmek adına bacak arasına yastık koymak (Bu durum sürekli dönmenin ve sırt üstü yatmanın önüne geçecektir.)
  • Göğüs kısmına ince yapıda bir yastık koymak (Bu durum nefes kesilmesi gibi bir riski en aza indirecektir.)
  • Baş bölgesinin çok yüksekte olmamak şartıyla bir miktar yükseltilmesi (Hamile kadınlarda sık yaşanan mide yanması ve mide asidinin yemek borusuna doğru çıkmasını önlemek için alınacak bir tedbirdir.)
  • Yatağınızın çok yumuşak olmaması hatta bir miktar sert olması,

Sol tarafınıza doğru bacaklarınızın arasına bir yastık koyarak yatmanız en doğru şekil olacaktır. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta ise bacak arasına koyulacak yastığın konuluş şekli olacaktır.

Bacaklarınızın arasına sıkıştırmak suretiyle koyacağınız yastık tam işlevini görmeyecektir. Tamamen atmak suretiyle olmasa da hafif bir şekilde bacağınızı yastığın üstüne doğru atmanız daha rahat etmenizi sağlayacaktır.

Bunun için hamileler için üretilen yastıklardan faydalanabileceğiniz gibi evde bulunan yastıklarınızdan da faydalanmanız mümkündür.

Bacakların Arasına Yastık Koyarak Sol tarafa Dönerek Yatmak Neden Faydalıdır?

  • Büyüyen karınla birlikte artık dönmek oldukça zor bir durum olacaktır. Yastık koymak gece boyunca sürekli dönmeyi ve sırt üstü yatmayı engelleyecektir.
  • Sol tarafa doğru yatmak kan akışını hızlandıracağı için plasentaya daha fazla kan akışı sağlayacaktır.
  • Sol tarafa dönen annenin bebeği de hafifçe sola doğru kayacağı için böbrek ve karaciğer gibi organlara baskı daha da azalacaktır.
  • Sol tarafa yatmak özellikle el ve ayaklardaki şişlik oluşumunu en aza indirgeyeceği gibi vücutta ödem oluşumunu da azaltacaktır.

Bu dönemde size destek olacak hamile yastığına kolay ulaşabilmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hamile yastığı: https://www.e-bebek.com/baby-mom-hamile-uyku-destek-yastigi-p-byp-3362/

Hamilelikte doğru yatış pozisyonları ile ilgili bilgi edinmeye çalıştık. Elbette burada en önemli husus her şeyin yolunda gittiği bir hamileliktir.

Eğer sıkıntılı bir durum yaşamıyorsanız yukarıda detaylarını verdiğimiz bilgiler doğrultusunda davranmanız doğru olacaktır. Hamileliğinizde yaşadığınız hemoroit, varis gibi birtakım sıkıntılar ile karşı karşıya iseniz bunları mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir.

Doktorunuz bu sıkıntılarınızı değerlendirecektir. Bu değerlendirmeler doğrultusunda hamilelikte yatış pozisyonunuzun nasıl olması gerektiği konusunda sizi bilgilendirecektir.

Hamilelikte varis konulu yazımızı incelemek isterseniz aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Hamilelikte varis: https://www.bebek.com/hamilelikte-varis-olusumuna-dikkat/

Hamilelikte yatış pozisyonları

Hamilelikte Sağlık

 Son Güncelleme:

Hamilelikte yatış pozisyonları

Hamileliğin ilk üç ayında bebeği besleyen plasenta oluştuğundan, vücutta kan yapımı ve kalbin kanı pompalama hızı artar. Anne adayları bu dönemde yorgunluk hisseder ve daha fazla uyur. İlerleyen gebeliklerde ise birtakım problemler ortaya çıkacağını vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Sibel Sürmen Usta, kaliteli bir uyku için yatış pozisyonlarını ve dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

İlerleyen gebeliklerde karşılaşılan problemler;

  • Böbreklerin filtrasyonunun artması sonucu geceleri de idrar çıkışının olması,
  • Bacaklarda meydana gelen ağrı ve kramplar,
  • Bebeğin büyümesi ile birlikte karın çevresinin genişlemesi,
  • Stres(bebeğin sağlıklı olup olmayacağı ya da doğumla ilgili duyulan kaygılar)
  • Sırt ağrıları,
  • Nefes darlığı,
  • Mide yanması gibi sebeplerle anne adayları özellikle son aylarda uyumadan önce yatakta rahat bir pozisyon almaya çalışmakta; ancak gebelik öncesi kullanılan yöntemlerin işe yaramadığını görmektedirler.

SIRT ÜSTÜ VE YÜZ ÜSTÜ YATIŞ GEBELİĞİN HANGİ EVRESİNDE BIRAKILMALI?

Sırt üstü ve karın üstü yatış özellikle gebeliğin ikinci yarısından sonra önerilmemektedir.Sırt üstü yatış sırasında vücudun alt kısmından kanı toplayıp, kalbe taşıyan büyük bir toplardamar olan VENA CAVA’YA baskı olur.Bunun sonucunda annede tansiyon düşüklüğü,baş dönmesi, halsizlik gelişirken bebeğe giden kan akımı ve besin akışı azalır. Karın üzerine yatış ise; bu pozisyonda bebeğe baskı olabileceğinden önerilmemektedir.

HAMİLELİKTE TAVSİYE EDİLEN YATIŞ POZİSYONU

Gebelikte tavsiye edilen yatış pozisyonu, sol yan yatış şeklinde olmalıdır. Bu pozisyonda kalbe gelen kan akımı artmakta dolayısıyla bebeğe giden kan akımı maksimum düzeyde olmaktadır.Karaciğer sağ tarafta olduğundan;büyüyen rahmin karaciğere yapabileceği baskı ortadan kalkmaktadır. Annenin böbrek fonksiyonları ise bu yatış pozisyonunda en iyi şekilde sağlanmakta ,böylece gelişebilecek ödem miktarı en az düzeyde kalmaktadır.Sırt ağrıları olduğunda; sol yana yatılıp dizler karına doğru çekilmelidir.Bel arkası ve bacak arasına bir yastıkla destek yapılmalıdır.Mide yanmaları ve nefes darlığı geliştiğinde ise sırta yine birkaç yastıkla destek yapılmalıdır.

GEBELİKTE KALİTELİ BİR UYKU İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yatış pozisyonları; her ne kadar gebeliğin 4-5. ayından sonra önem kazansa da alışkanlık olması, zorlanılmaması adına gebeliğin başlangıcından itibaren yan yatmaya dikkat edilmeli. Kaliteli bir uyku için, yatış pozisyonlarına dikkat etmenin yanı sıra; yatmadan hemen önce aşırı miktarda su ve yiyecek tüketilmemeli, akşam saatlerinden itibaren kafeinli içecekler içilmemeli, mümkünse her akşam aynı saatlerde uyunmalı, uyku öncesinde aşırı egzersizlerden kaçınılmalıdır. Yatmadan önce ılık bir duş alınması ya da içilen bir bardak ballı süt veya bitki çayı da uykuya dalmayı kolaylaştıran yöntemlerdendir.

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir