defter beyan sistemi / Defter Beyan Sistemi - Vikipedi

Defter Beyan Sistemi

defter beyan sistemi

Genel Bilgi


Defter-Beyan Sistemi ile vergisel ve ticari işlemlerin elektronik ortamda kayıt altına alınması, kayıtlardan hareketle defter ve beyannamelerin elektronik olarak oluşturulması ve muhafaza edilmesi, bu sayede yükümlülüklere ilişkin bürokratik işlemlerin ve uyum maliyetlerinin azaltılması, kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi ve vergiye gönüllü uyum seviyelerinin artırılması amaçlanmaktadır.

×

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Yeminli Mali Müşavir, Doktor, Avukat, Mimar, Mühendis, Veteriner gibi tüm meslek mensupları Sisteme dahil oluyor.

Serbest meslek erbabı (), İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler () ile basit usüle tabi olan mükellefler () ve Noterler () sistemi kullanmak zorundalar.


funduszeue.info adresinden elektronik ortamda ya da

vergi dairesine başvuru yapılabilir.

Mükellef başvuruyu kendisi yapabilir.

Aracılık yetkisi verilmiş meslek mensupları aracılığıyla başvuru yapılabilir.

Ayrıca noterden şifre almak için yetki verilen şahıslar da başvuru yapabilir.

Son Başvuru Tarihleri:

Serbest meslek erbabı

Basit usüle tabi olan mükellefler

Noterler

İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler

İlk defa mükellefiyet oluşturulduysa, 7 Gün içerisinde ('a kadar) başvuru yapılmalıdır.

 

Önceden vergi mükellefi olanlar, mali müşavirleri ile yapmış oldukları aracılık sözleşmesi neticesinde elektronik beyanname gönderme şifreleri ile başvuru yapabilirler.

Mükellef, kendisine ait internet vergi dairesi şifresi ile de sisteme başvuru yapabilir.

Başvuru işlemleri ve sistemi kullanmak için e-defter, e-fatura, e-serbest meslek makbuzu gibi işlemlerde zorunlu olan mali mühür kullanılmaz.


Mükellef, defter beyan sistemini meslek mensubu ve ya meslek odası aracılığıyla kullanıyorsa yalnızca bilgilenme amacıyla görüntüleme yapabilir.

Kendisine elektronik beyanname gönderebilmek için şifre verilenler sistemi kendileri kullanabilirler.

Meslek mensuplarına kullandırabilirler.

Basit usule tabi olan mükellefler bağlı oldukları meslek odaları tarafından işlemlerini yaptırabilirler.


Türmob' un üyelerine hizmet amacıyla yürttüğü Luca muhasebe yazılımı projesinde, çeşitli kurum ve kuruluşlarla yapılan protokollerle doğrudan veri aktarımları sağlanmaktadır. ( Bankalar, akıllı yazar kasa pos cihazları, noterler birliği, turizm firmaları, sigorta firmaları vs..)

funduszeue.info adresi üzerinden yayımlanacak teknik kılavuzlardaki standartlara uyan muhasebe yazılımlarından sisteme (XML) veri aktarımı yapılabilecektir.


Tebliğin ( sıra nolu vergi usul kanunu genel tebliği) 5. maddesinin 6. bölümünde; "e-Serbest Meslek Makbuzu zorunlu bir uygulama olmayıp, sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca serbest meslek makbuzu belgesini düzenlemek zorunda olan mükellefler (noterler hariç), istemeleri halinde 01/01/ tarihinden itibaren uygulamaya dahil olabileceklerdir" İfadesine yer verilmiştir.

Bu bağlamda uygulama ihtiyaridir.

E-serbest meslek makbuzu başvuru ve kayıt işlemlerinin yapılabilmesi için mali mühür kullanma zorunluluğu vardır.

Powered by Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası

Defter Beyan Sistemi Nedir?

Dijitalleşmenin öne çıktığı çağımızda, şirketlerin pek çok işi kolayca yapabilmesini sağlayan birçok yeni sistem gelişmiştir. Defter beyan sistemi de bunlardan biridir. Bu sistem; serbest meslek ile uğraşarak kazanç sağlayanların, işletme hesabına göre defter tutan mükelleflerin ve basit usule göre defter tutanların bilgilerinin elektronik ortama kaydedilmesini sağlar. Bu sistemi kullanarak mükelleflerin çoğu dilekçe, beyanname ve bildirimleri elektronik olarak düzenleyebilir. Aynı zamanda bu sistem sayesinde mükellefler, kazançlarını ve giderlerini kaydedebilir ve bunları geriye dönük olarak görüntüleyebilirler. Peki defter beyan sistemi ne işe yarar? Avantajları nelerdir? Kimler kullanabilir ve nasıl başvuru yapılabilir? Gelin detaylara birlikte bakalım.

Defter Beyan Sistemi Ne İşe Yarar?

Defter beyan sistemi, pek çok işlemi yapmak için mükellefler tarafından kullanılabilir. Örneğin; vergi beyannamesi, dilekçe ve bildirimleri bu sistem üzerinden hazırlamak mümkündür. Aynı zamanda elektronik belgeler de bu sistem sayesinde kayıt altına alınabilir ve elektronik ortamda olduğu için belli dönemlere ait kayıtlar geriye dönük olarak görüntülenebilir. Defter işlemlerinin hemen hepsini, herhangi bir harcama yapmadan internetten rahatlıkla gerçekleştirmek için sistemi kullanabilirsiniz. Bu sistemi kullanmanın önemi ise olası kayıt dışı faaliyetlerin ve hataların önüne geçmeyi sağlamasıdır. Böylece şirketinizin defterde tutulması gereken tüm verilerini güvenilir ve doğru bir şekilde kayıt altına alabilirsiniz.

Defter Beyan Sisteminin Avantajları

Defter beyan sisteminin pek çok avantajı vardır. Bunlar:

  • Sisteme ve kayıtlı tüm bilgilere internetin olduğu her yerden kolayca erişmek mümkündür.
  • Tüm vergi mükelleflerinin bilgileri bu sistemde güvenli bir şekilde saklanır.
  • Bu sistem sayesinde mükellefler kağıt kullanmak zorunda kalmaz. Böylece hem zaman kazanabilirler hem de maliyet açısından tasarruf yapabilirler.
  • Vergi mükellefleri, sistem sayesinde kayıtlarını oldukça kısa süre içinde girebilir. Böylece hızlı bir şekilde bilgileri kayıt altına alarak zaman kaybetme durumunu önleyebilirsiniz.
  • Bu sistemin, vergi mükelleflerinin beyannamesini otomatik olarak hesaplama özelliği vardır. Böylece hata yapma riski minimuma iner.
  • Vergi ödemesini sistem üzerinden yapmak mümkündür.
  • Kayıt dışı olarak gerçekleştirilebilecek yasal olmayan faaliyetlerin önüne geçilmiş olur.

Defter Beyan Sistemini Kimler Kullanabilir?

Defter beyan sistemini kullanabilecek üç farklı grup vardır:

  • Serbest meslek ile uğraşan mükellefler
  • Basit usule göre defter tutan mükellefler
  • İşletme hesabına uygun şekilde defter tutan mükellefler

Yukarıda sayılan kriterlere sahip bir mükellefseniz, hesaplarınızı bu sistemde tutabilirsiniz. Hatta bu üç gruptaki vergi mükellefleri arasında sayılıyorsanız, sisteme mutlaka kayıt olmanız gerekir.

Defter Beyan Sistemi Zorunlu mu?

Defter beyan sistemi, bazı vergi mükellefleri tarafından kullanılması zorunlu olan bir sistemdir. Basit usulde ve serbest meslekten kazanç elde elden eden mükellefler için 1 Ocak tarihinden sonra bu sistemi kullanma zorunluluğu getirilmiştir. Diğer mükelleflerin sistemi kullanma zorunluluğu ise 1 Ocak ’tan itibaren başlamıştır.

Resmi Gazete’de yayımlanan Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre defter beyan sistemine geçiş yapması zorunlu olan ama bu sisteme geçiş yapmayan mükellefler için belli bir ceza söz konusudur. Sistemi kullanmak zorunda olanlar, ticari faaliyete başlamadan önce bu sisteme geçiş yapmazsa ilgili cezai işlem uygulanır.

Defter Beyan Sistemi için Başvuru Nasıl Yapılır?

Defter beyan sistemine başvuru yapmak için sistemin resmi web sitesi ya da bağlı olunan vergi dairesi kullanılabilir. Web sitesinden başvuru yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Öncelikle funduszeue.info adresine girmeli ve ardından “Başvuru Yapınız” butonuna tıklamalısınız.
  • Başvuru yaparken İnternet Vergi Dairesi’ndeki kullanıcı kodunuzu ve şifrenizi kullanmalısınız. Bu şifreyi mükellef olarak siz ya da yetki verdiğiniz kişi, vergi dairesinden başvuruyla alabilir.
  • “Kendim için başvuru yapacağım” ya da “Mükellefim için başvuru yapacağım” seçeneklerinden birini tercih etmelisiniz.
  • Eğer damga vergisi sürekli mükellefiyseniz, “Damga Vergisi Defteri” seçeneğini işaretlemelisiniz.
  • Başvuru Dilekçesi’ni eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurduktan sonra “Defter beyan sistemi kullanım koşullarını okudum, kabul ediyorum” kutucuğunu işaretlemeli ve başvuruyu onaylamalısınız.

Sisteme internet üzerinden başvuru yapmak istemiyorsanız, direkt bağlı bulunduğunuz vergi dairesi müdürlüğüne gidebilirsiniz. Ayrıca bu sistemi kullanmak zorunda olan bir mükellefseniz, faaliyete başlayacağınız yıldan bir önceki ayın son gününe kadar başvuru yapmanız gerekir. Defter beyan ücretleri ile her yıl aralık ayında belirlenerek değişiklik gösterir. Mükellefin durumuna ve defter sayısına göre ücretler belirlenir.

Defter Beyan Sistemine Giriş Nasıl Yapılır?

Defter beyan sistemine giriş yapmak için T.C. kimlik numarası ve şifre bilgilerinizi kullanabilirsiniz. Ayrıca kullanıcı kodunuzu kullanarak da bu sisteme giriş yapabilirsiniz. Ayrıca noter ya da bir vekil aracılığıyla başvuru yaparak da bu sisteme başvuruda bulunabilirsiniz. Şifrenizi vergi dairesinden talep edebilir ve bu şifreyle sisteme girebilirsiniz. Web sitesinden giriş yaptıktan sonra sistem üzerinden pek çok işlemi kolayca gerçekleştirebilir, defter tutabilir ve beyannameleri gönderebilirsiniz.

Defter Beyan Sisteminde Hangi İşlemler Yapılabilir?

Defter beyan sistemi kapsamında yer alan birçok işlem vardır. Bu sistem, mükelleflerin aşağıda sayılan işlemleri elektronik ortamda daha hızlı gerçekleştirmesini sağlar.

  • Vergi mükellefleri, tüm defterleri sistem üzerinden elektronik olarak tutabilir. Bu sistem, tüm defterleri doğru ve güvenilir bir şekilde tutmayı sağlar.
  • Sistem üzerinden vergi mükellefleri, yıllık beyannameler hazırlayarak bunları elektronik ortamda vergi dairesine gönderebilir.
  • Defter-i Kebir Tasdiknamesi’ni de sistem üzerinden almak mümkündür.
  • Sistem üzerinden elektronik olarak beyanname onaylaması da yapılabilir.

Defter beyan sistemi, vergi mükellefi olanların daha hızlı ve kolay bir şekilde vergi işlemlerini gerçekleştirmelerini sağlar. Aynı zamanda bu sistemden gerçekleştirilen işlemlerin güvenilirliği de oldukça yüksektir ve iş yükünü azaltmayı sağlar.

Defter Beyan Sisteminde Hangi Defterler Tutulabilir?

Defter beyan sistemi üzerinde farklı ticari defter türlerini tutmak mümkündür. Bu ticari defterler, elektronik ortamda tutulduğu için mükelleflerin işlerini büyük oranda kolaylaştırır. Sistemde tutulabilecek defterler aşağıda sıralanmıştır:

  • Damga vergisi defteri
  • Amortisman defter
  • Envanter defteri
  • Bitim işleri defteri
  • İşletme defteri
  • Ambar defteri
  • Serbest meslek kazanç defteri
  • Çiftçi işletme defteri

Defter Beyan Sistemi Üzerinden Hangi Beyannameler Gönderilebilir?

Defter beyan sistemini kullanarak beyanname gönderen mükellefler, büyük bir kolaylık elde eder. Serbest meslek erbabı olan mükellefler, bu sistem sayesinde şu beyannameleri gönderebilir:

Basit usulde defter tutan mükellefler ise şu beyannameleri verebilir:

  • Yıllık Gelir Beyannamesi
  • Muhtasar Beyanname
  • Katma Değer Vergisi mükellefi olanlar için KDV Beyannamesi
  • Prim Hizmet Beyannamesi

Defter beyan sistemi kullanmak zorunda olan bir şirket sahibiyseniz Mükellef sayesinde işlemlerinizi çok daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Henüz ticari faaliyete yeni başlayacaksanız, Mükellef sayesinde online olarak şirketinizi kurabilir ve elektronik ortamda defterlerinizi tutabilirsiniz. Mükellef’in sunduğu finansal hizmetler ve vergisel konulardaki bilgilendirmeleri sayesinde pek çok işinizi kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. Mobil bildirimler, e-posta bildirimleri ve takvim entegrasyonu gibi özellikler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Mükellef web sitesini ziyaret edin!

New call-to-action

İlgili


Defter beyan sistemi hakkında sık sorulan sorular ve cevapları

İşletmelerin vergi konusundaki işlemlerini hızlı ve kolay biçimde yapmasını olanaklı kılan dijital dönüşüm tüm hızıyla devam ediyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hizmete sonulan Defter Beyan Sistemi sayesinde basit usule ve işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler, kayıtlarını elektronik ortamda oluşturarak saklayabiliyor. Elektronik ortamda belge düzenlenmesi, dilekçelerin elektronik ortamda verilebilmesi ve vergi beyannamelerinin yine bu ortamda verilmesi mümkün oluyor.       

Defter Beyan Sistemi Nedir?

Serbest meslek erbabı, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile basit usule tabi olan mükelleflerin kayıtlarının elektronik ortamda tutulması, bu mükelleflerden defter tutmak zorunda olanların defterlerinin bu kayıtlardan hareketle elektronik ortamda oluşturulması ve saklanması, vergi beyannamesi, bildirim ve dilekçelerin elektronik ortamda verilebilmesi ile elektronik ortamda belge düzenlenebilmesi amacıyla geliştirilen Sistemdir.

DefterBeyan Sistemini Kullanmaya Yetkili Olanlar Kimlerdir?

Serbest meslek kazancı elde eden ve sayılı Kanun ve ilgili mevzuat düzenlemeleri uyarınca vergi beyannamelerini meslek mensuplarına;

a) İmzalatmak zorunda olan mükelleflerden, 

  • Kendisine elektronik beyanname gönderebilmek için kullanıcı kodu, parola ve şifre verilenlerin kendileri veya meslek mensupları tarafından,
  • Diğerleri için meslek mensupları tarafından,

b) İmzalatma yükümlülüğü olmayan mükelleflerden,

  • Kendisine elektronik beyanname gönderebilmek için kullanıcı kodu, parola ve şifre verilenlerin kendileri veya meslek mensupları tarafından,
  • Diğerleri için meslek mensupları tarafından, yapılabilecektir.

Sistem Üzerinden Tutulan Kayıtlar Nasıl Muhafaza Edilecektir?

Sistem üzerinden tutulan kayıtların muhafaza yükümlülüğü Gelir İdaresi Başkanlığına aittir. Başkanlık mükellef, meslek mensubu ya da meslek odası tarafından girilen kayıtları elektronik ortamda muhafaza edecektir.

Beyannameler Sistem Üzerinden Gönderilebilecek midir?

Sistem üzerinden mükelleflerin ilgili döneme ait beyannamelerini oluşturabileceği, düzenleyebileceği, gönderebileceği ve görebileceği menüler yer almaktadır. Mükellefler beyannamelerini inceleyebilecek, onaylayabilecek ve gönderebileceklerdir.

Sistem Üzerinden Hangi Beyannameler Gönderilebilir?

Basit usule tabi mükellefler “ Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi” ile “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi”ni Sistem üzerinden gönderebileceklerdir. Katma değer vergisi mükellefiyeti olanlar “KDV Beyannamesi”ni de gönderebilecektir. 

Sistem Üzerinden Elektronik Ortamda Tutulan Kayıtlar İlgili Kurum ve Kuruluşlara Nasıl İbraz Edilecektir? 

Kendisinden mükellefiyetine ilişkin kayıtlarının ibrazı talep edilen mükellefler, talepte bulunan birim ile ibrazı talep edilen bilgilerin mahiyetini, ibraz talep yazısının bir örneği ile birlikte ibraz süresinin sonundan en geç 10 gün önce bağlı olduğu vergi dairesi aracılığıyla Başkanlığa bildirecektir. Kayıtlar muhatabına, Başkanlık tarafından belirlenen yöntemler ile değişmezliği garanti edilerek ibraz edilecektir.

Defter Beyan Sistemi Kullanmak İçin Kullanıcı Kodu ve Şifre Nasıl Alınabilir?

Sisteme giriş sırasında kullanılacak şifre bilgisi, mükellef veya noterden yetkilendirdiği kişi tarafından gelir vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine yapılacak başvuru ile alınabilecektir.

Şifrenin vergi dairesine başvurularak talep edilmesi halinde, vergi dairesi tarafından muhataba müracaat anında sistemden üretilecek şifreyi ihtiva eden kapalı bir zarf, Teslim Tutanağı karşılığı mükellef veya yetkilendirdiği kişiye verilecektir.

Sistemin kullanılması için mükellef, meslek mensubu ya da meslek odası tarafından kullanıcı kodu ve şifre teminine yönelik olarak yapılan başvuruların değerlendirilmesinde, Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik beyanname uygulamasına ilişkin ilgili diğer mevzuat dikkate alınacaktır.

Defter Beyan Sisteminde Neler Yapılabilir?

Sisteme giriş yapılarak gelir ve giderler elektronik ortamda kaydedilebilir, defterler bu kayıtlardan hareketle elektronik ortamda oluşturabilir, saklanabilir ve beyannameler hazırlanarak onaylanabilir. Diğer taraftan Sistem üzerinden fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgeler elektronik ortamda düzenlenebilecektir. 

Sisteme Nereden ve Nasıl Giriş Yapılacaktır?

Defter Beyan Sistemi kullanıcı kodu veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN) ve şifre bilgileri kullanılarak funduszeue.info adresi üzerinden giriş yapılacaktır.

Basit Usule Tabi Mükelleflerin Başvurularını Kimler Yapabilir?

Basit usule tabi mükellefler başvurularını; kendileri, aralarında Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin ekinde (Ek:1) yer alan “Defter Beyan Sistemi Kullanımı Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi (Meslek Odaları ile Basit Usulde Vergilendirilen Üyeleri İçin)” düzenledikleri meslek odaları; Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan “Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” imzaladıkları meslek mensupları aracılığıyla yapabileceklerdir.

Basit Usule Tabi Mükellefler Defter Beyan Sistemi Kullanmak İçin Ne Zamana Kadar Başvuru Yapmak Zorundadır?

Defter Beyan Sistemi kullanmak zorunda olan mükelleflerin, Sistemi kullanmaya başlayacakları takvim yılından önceki ayın son gününe kadar (bu gün dahil) funduszeue.info adresi üzerinden veya gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi aracılığıyla başvuru yapmaları gerekmektedir.

Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 16’ncı maddesi kapsamında Tebliğin 5’inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca 31/12/ tarihine kadar Sistemi kullanmak üzere yapılması gereken başvurular basit usule tabi olan mükellefler açısından 30/6/ tarihine kadar yapılabilecektir.

Defter Beyan Sistemi uygulanmaya başlanmasından sonra mükellefiyet tesis ettiren ve söz konusu Sistemi kullanmak zorunda olan basit usule tabi mükellefler kendileri veya aracılık ve sorumluluk yetkisi verdiği meslek odası veya meslek mensupları aracılığıyla işe başlama bildiriminin verildiği günü izleyen yedinci iş günün mesai saati sonuna kadar ilgili vergi dairesine başvuru yapacaklardır. Söz konusu başvuru işe başlama bildiriminin verildiği günü izleyen yedinci iş gününün sonuna (saat ’a) kadar funduszeue.info adresi üzerinden de yapılabilecektir.

Basit usule tabi mükelleflerden;

a) Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği veya kullandığı tespit edilenlerin, bu hususun kendilerine tebliğ edildiği tarihi takip eden aybaşından önce,

b) Mevcut işine sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen faaliyetleri ilave edenlerin, bu faaliyetlere ilişkin işe başlama bildiriminin verildiği günü izleyen yedinci iş günü sonuna kadar,

c) Gerçek usulde vergilendirilmekte iken sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde yer alan düzenleme gereği basit usule tabi olmayı yazı ile talep eden mükelleflerin ise, anılan maddede belirtilen şartların gerçekleştiği takvim yılının son gününe (bu gün dâhil) kadar kendileri veya aracılık ve sorumluluk yetkisi verdiği meslek odası veya meslek mensupları aracılığıyla funduszeue.info adresi üzerinden elektronik ortamda veya gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine başvuru yapmaları gerekmektedir.

Defter Beyan Sistemi Kullanmak İçin Başvuru Yapmak Gerekiyor mu?

Defter Beyan Sistemi kullanmak zorunda olan mükelleflerin, Sistemi kullanmaya başlayacakları takvim yılından önceki ayın son gününe kadar (bu gün dahil) funduszeue.info adresi üzerinden veya gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi aracılığıyla başvuru yapmaları gerekmektedir.

Sistemi Kullanmak Zorunlu mu?

Basit usule tabi mükellefler ile serbest meslek erbapları (noterler ile noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar hariç) 1/1/, diğer mükellefler ise 1/1/ (serbest meslek kazanç defteri yanında işletme hesabı esasına göre defter tutanlar açısından 1/1/) tarihinden itibaren Sistemi kullanmaya başlayacaklardır.

Defter Beyan Sistemi’nden Kimler Faydalanabilir?

Defter Beyan Sistemi’nden; Serbest Meslek Kazancı Elde Eden Mükellefler, Basit Usule Tabi Mükellefler ve İşletme Hesabı Esasına Göre Defter Tutan Mükellefler faydalanabilir.

Sistemin Avantajları Nelerdir?

  • Bir muhasebe programına ihtiyaç duyulmaksızın internetin olduğu her yerden vergisel ve ticari işlemlerin elektronik ortamda kayıt altına alınabilmesi.
  • Kırtasiyeciliği azaltması.
  • Defter tasdikine ihtiyaç duyulmaması.
  • Defterleri muhafaza etmeye yönelik maliyetlerin söz konusu olmaması ile fatura ve makbuz gibi belgelerin elektronik olarak düzenlenebilmesi gibi imkânlar sayesinde yükümlülüklere ilişkin bürokratik işlemlerin ve uyum maliyetlerinin azaltılması.
  • Kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi.
  • Vergiye gönüllü uyum seviyelerinin artırılması.

Meslek Odaları Defter Beyan Sistemi Kullanabilecek midir?

Evet kullanabilecektir.  sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamında esnaf ve sanatkârlar tarafından kurulan “Meslek Odaları” basit usulde vergilendirilen üyelerinin kayıtlarının tutulması ve beyannamelerinin gönderilmesi için Sistemi kullanabileceklerdir.

Meslek odalarının bu şekilde Sistemi kullanabilmeleri için basit usulde vergilendirilen üyeleri ile Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi”ni imzalaması ve bu sözleşmeye ilişkin bilgileri elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığına göndermesi gerekmektedir.

Basit Usule Tabi Mükellefler Sisteme En Son Hangi Tarihe Kadar Başvuru Yapmalıdır?

Sistemini kullanmak zorunda olan mükelleflerin, Sistemi kullanmaya başlayacakları takvim yılından önceki ayın son gününe kadar (bugün dahil) funduszeue.info adresi üzerinden veya gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesi aracılığıyla başvuru yapmaları gerekmektedir.

Söz konusu düzenleme gereğince, ticari kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin esas itibariyle 31/12/ tarihine kadar yapmaları gereken başvurular, Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin Sıra funduszeue.info Tebliğ ile değişik geçici 1 inci maddesi gereğince 30/9/ tarihine kadar yapılabilecektir.

Diğer taraftan, Sistemini uygulanmaya başlanmasından sonra (1/1/ tarihinden sonra) mükellefiyet tesis ettiren ve Sistemi kullanmak zorunda olan mükellefler, işe başlama bildiriminin verildiği günü izleyen yedinci iş günü mesai saati sonuna kadar gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine, ya da işe başlama bildiriminin verildiği günü izleyen yedinci iş gününün sonuna (saat ’a) kadar funduszeue.info adresi üzerinden başvuru yapacaklardır.

Basit Usule Tabi Mükelleflerin Gelir ve Giderleri Sisteme En Geç Ne Zaman Kaydedilmelidir?

Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 7. maddesinin üçüncü fıkrası gereğince, basit usule tabi mükelleflerin alış ve giderleri ile satış ve hasılatlarına ilişkin üçer aylık kayıtların, izleyen ayın sonuna kadar Sisteme kaydedilmesi gerekmektedir.

Ancak, söz konusu Genel Tebliğin sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile değişik geçici 2. maddesi kapsamında, basit usule tabi mükelleflerin 30/4/ ve 31/7/ tarihine kadar kaydedilmesi gereken alış ve giderleri ile satış ve hasılatlarına ilişkin üçer aylık kayıtları 31/10/ tarihine kadar Sisteme kaydedilebilecektir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası