kanda monosit düşüklüğü nedir / Mon (Monosit) Nedir? Mon Kaç Olmalı? Yüksekliği Ve Düşüklüğü Nedenleri - Sağlık Haberleri

Kanda Monosit Düşüklüğü Nedir

kanda monosit düşüklüğü nedir

Monosit (MO, MON, MONO) yüksekliği veya düşüklüğünü nedir? Kanda MO değer aralığı kaç olmalı? Monosit değerini düşürmek için ne yapılmalı?

Monositler vücutta bulunan en büyük beyaz kan hücreleridir. Aynı zamanda kemik iliği tarafından üretilen akyuvarlardır. Vücuttaki akyuvarların %1-10’luk kısmını oluşturuyorlar. Bağışıklık sistemi hücreleri olarak da bilinirler. Bu nedenle yaşam tarzınızı ve beslenme alışkanlığınızı düzenli hale getirip, monositleri standart değerlerinde tutabilirsiniz.

Monosit (MO, MON, MONO) yüksekliği veya düşüklüğünü nedir?

Monositlerin belirli yüzde aralığında olması gerekiyor. Düşüklüğünde veya yüksekliğinde belirli hastalıklara yol açabiliyor.

MO düşüklüğü (Monositopeni); Monosit sayısı sağlıklı insanda bile düşük olabiliyor. Bu nedenle monosit düşüklüğü her zaman bir sorun olduğunu göstermeyebiliyor. Ancak, mo düşüklüğü, monositlerin üretildiği kemik iliğinde bir sorun olduğuna da işaret edebilir.

Vücudunuzdaki kanda bulunan monosit değerlerinin %4’ün altında bulunması mo düşüklüğü olarak adlandırılıyor. Monosit azalması vücut direncinin düşmesi demektir. Bu da vücudun savunmasız kalması anlamına geliyor. Monosit düşüklüğüne yol açan yüzden fazla neden bulunuyor. Öne çıkan nedenleri şöyle sıralayabiliriz;

*Romatizmal eklem iltihabı (Otoimmun) kemik iliğini olumsuz etkilemesi

*Kortizon, kemoterapi ve radyasyon ilaçları

*Kemik iliği bozuklukları

*AIDS ve HIV virüsleri

*B12 eksikliği

*Enfeksiyon, anemi (kansızlık), verem (tüberkiloz), lupus ve bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar mo düşüklüğüne yol açıyorlar.

MO düşüklüğü belirtileri; Yorgunluk, halsizlik, güçsüzlük, sık tekrarlayan enfeksiyonlar ve nefes almayla ilgili sorunlardır.

Mo yüksekliği (Monositoz); Kanınızda bulunan monosit değerlerinin ’un üzerinde olması mo yüksekliği olarak adlandırılıyor. Monosit değerinin yüksek olmasının iki anlamı bulunuyor. Birincisi, monositlerin kanser hücreleriyle savaştığı anlamına geliyor. Vücuttaki kanser hücreleriyle savaştığı için monosit seviyesi yükselmeye başlıyor. İkincisi, monositlerin çalışma mekanizması bozulmuş olabilir veya yüksek fonksiyonla çalıştığı anlamına da gelebilir.

Monosit yüksekliği nedenleri, mo düşüklüğü nedenlerinden daha fazladır. Öne çıkan mo yüksekliği nedenlerini şöyle sıralayabiliriz;

* Stres

* Alerji ve astım gibi iltihaba yol açan faktörler, Tip1 diyabet, eklem iltihabı, sedef hastalığı gibi bağışıklık sistemi hastalıkları

* Verem (tüberkiloz), lenfoma, kabakulak, kızamık, sarkidoz, lösemi, enflamatuar bağırsak hastalığı

* Bakteri ve mantarlar, parazit enfeksiyonu

* Darbeye ve yaralanmaya bağlı olarak ortaya çıkan doku ölümleri

Kanda MO değer aralığı kaç olmalı?

Kandaki monosit miktarının belirlenebilmesi için tam kan sayımı (hemogram) yapılması gerekiyor. Kan testi sonuçlarına göre lökosit sayısı bulunuyor. Toplam lökosit sayısı da akyuvar sayısı hakkında bilgi veriyor. Lökositlerde yaşanan değişiklikler de çeşitli akyuvarların sayısının tespit edilmesi konusunda yardımcı olur. Bunun için de Dâhiliye (İç Hastalıkları) uzmanına gitmelisiniz. Tam kan sayımı sonucunda monosit değerleriniz;

- %4’ün altında çıkarsa mo düşüklüğü,

- %4 ile arasında çıkarsa normal,

- ile arasında çıkarsa yüksek,

- ’den fazla çıkarsa aşırı yüksek demektir.

Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere monosit değerlerinizin normal sayılabilmesi için %4 ile arasında olması gerekiyor.

Monosit değerini düşürmek için ne yapılmalı?

Monosit değerlerini yükselten nedenler tespit ediliyor. Başta periferik yayma olmak üzere çeşitli testler yapılıyor. Buna bağlı olarak tedavi yöntemi belirleniyor. Tedavi yöntemiyle birlikte hastanın;

- Hastanın düzenli beslenme alışkanlığı geliştirmesi, düzenli olarak balık tüketmesi

- Akdeniz tarzı beslenmesi, doymuş yağ ve fast food tarzı beslenmeden uzak durması

- Obeziteyle mücadele etmesi,

- Spor ve egzersiz yapması tavsiye ediliyor.

Monosit değerlerinizi düşürmek istiyorsanız beslenme listenizde mutlaka; baklagiller, üzüm, kiraz, ıspanak, soğan, zerdeçal, vişne, brokoli, sarımsak olmalıdır. Besin takviyeleri olarak da omega-3 yağ asidi ile balık yağı alabilirsiniz. Düzenli ve sağlıklı beslenme, uyku ve sporla monosit değerlerinizi istenilen değer aralığına getirebilirsiniz.

Yükseltmek için ne yapılmalı?

Monosit değerinin düşük olması sonucunda sık sık enfeksiyon, baygınlık, solunum yetersizliği gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Dahiliye uzmanı, monosit değerinin düşmesine yol açan etkenleri tespit ediyor. Buna bağlı olarak tedavi yöntemini belirliyor. Tedavide genellikle mantar önleyici ilaçlarla, antibiyotikler kullanılıyor.

Monosit değerlerini artıran yöntemleri sıralayacak olursak;

- Yorucu egzersizler,

- Sauna,

- Uzun süreli soğuk algınlığı,

- Sinir sistemi tetiklenmesi,

- Büyüme hormonları, testosteron, menopoz, Leptin hormonunun çalışması

- B12, C, D vitaminleri monosit değerlerinin yükselmesini sağlıyorlar.

WBC BEYAZ KAN HÜCRESİ NEDİR? DÜŞÜKLÜĞÜ VE YÜKSEKLİĞİ

Beyaz kan hücresi (WBC) nedir?

Beyaz kan hücresi sayımı (WBC) , kanınızdaki beyaz kan hücresi sayısını ölçer. Beyaz kan hücreleri bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Vücudunuzun enfeksiyonlarla ve diğer hastalıklarla savaşmasına yardımcı olurlar.

Hastalandığınızda, vücudunuz hastalığınıza neden olan bakteri, virüs veya diğer yabancı maddelerle savaşmak için daha fazla beyaz kan hücresi üretir. Bu durum, beyaz kan hücresi sayınızı artırır.

Bazı hastalıklar ise vücudunuzun ihtiyacınız olandan daha az beyaz kan hücresi üretmesine neden olabilir. Bu durum, beyaz kan sayınızı düşürür. Beyaz kan hücresi sayınızı düşürebilecek hastalıklar arasında bazı kanser türleri ve beyaz kan hücrelerine saldıran viral bir hastalık olan HIV/AIDS yer alır. Kemoterapi dahil bazı ilaçların kullanılması da beyaz kan hücrelerinin sayısını azaltabilir.

Beş ana beyaz kan hücresi türü vardır:

  • Nötrofiller
  • Lenfositler
  • Monositler
  • Eozinofiller
  • Bazofiller

Beyaz kan hücresi sayımı, kanınızdaki bu hücrelerin toplam sayısını ölçer. Kan diferansiyeli adı verilen başka bir test, her tür beyaz kan hücresinin miktarını ayrı ayrı ölçer.

Beyaz kan hücresi sayımı WBC ne için kullanılır?

Beyaz kan hücresi sayımı, çoğunlukla yüksek beyaz kan hücresi sayımı veya düşük beyaz kan hücresi sayımı ile ilgili bozuklukların teşhisine yardımcı olması için kullanılır.

Yüksek wbc beyaz kan hücresine neden olabilen durumlar şunları içerir:

  • Otoimmün ve inflamatuar hastalıklar, bağışıklık sisteminin sağlıklı dokulara saldırmasına neden olan durumlar
  • Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar
  • Lösemi ve Hodgkin hastalığı gibi kanserler
  • Alerjik reaksiyonlar

Düşük wbc beyaz kan sayımı ile ilgili bozukluklar şunları içerir:

  • HIV/AIDS gibi bağışıklık sistemi hastalıkları
  • Lenfoma, kemik iliği kanseri
  • Karaciğer veya dalak hastalıkları

WBC beyaz kan hücresi sayımı testi, beyaz kan hücrelerinin sayısının çok yüksek veya çok düşük olup olmadığını gösterebilir, ancak bir tanıyı doğrulayamaz. Bu nedenle genellikle tam kan sayımı, kan diferansiyeli, kan yayması ve/veya kemik iliği testi gibi diğer testlerle birlikte yapılır.

Hangi durumlarda beyaz kan hücresi (WBC) sayımına ihtiyaç duyulur?

Enfeksiyon, iltihap veya otoimmün hastalık belirtileriniz varsa bu teste ihtiyacınız olabilir. Enfeksiyon belirtileri şunları içerir:

  • Ateş
  • Titreme
  • Vücut ağrıları
  • Baş ağrısı

Enflamasyon ve otoimmün hastalıkların semptomları, enflamasyonun alanına ve hastalığın tipine bağlı olarak farklı olacaktır.

Bağışıklık sisteminizi zayıflatan bir hastalığınız varsa veya bağışıklık tepkinizi azaltan ilaç kullanıyorsanız da bu teste ihtiyacınız olabilir. Test, beyaz kan sayınızın çok düştüğünü gösteriyorsa, doktorunuz tedavinizi bu sonuca göre ayarlayabilir.

Yeni doğmuş veya daha büyük çocuğunuz da, rutin bir taramanın parçası olarak veya beyaz kan hücresi bozukluğu belirtileri varsa test edilebilir.

WBC Beyaz kan hücresi sayımı nasıl yapılır?

Bir sağlık uzmanı, küçük bir iğne kullanarak kolunuzdaki bir damardan kan örneği alacaktır. İğne yerleştirildikten sonra, bir test tüpüne veya şişeye az miktarda kan alınır. İğne içeri girdiğinde veya dışarı çıktığında biraz acı hissedebilirsiniz.

Çocuklarda test için topuktan (yeni doğanlar ve küçük bebekler) veya parmak ucundan (daha büyük bebekler ve çocuklar) kan örneği alınabilir. Hemşire, topuğu veya parmak ucunu alkolle temizleyecek ve bölgeyi küçük bir iğne ile dürtecektir. Hemşire birkaç damla kan toplayacak ve siteye bir bandaj yerleştirecektir.

Teste hazırlanmak için herhangi bir şey yapmam gerekecek mi?

Beyaz kan hücresi sayımı için özel bir hazırlığa ihtiyacınız yoktur.

Testin herhangi bir riski var mı?

Kan testinden sonra, iğnenin sokulduğu yerde hafif ağrı veya morarma olabilir, ancak çoğu semptom çabucak geçer.

İğne batması testi ile bebeğiniz veya çocuğunuz için çok az risk vardır. Çocuğunuz site dürtüldüğünde biraz çimdik hissedebilir.

Beyaz Kan Hücresi (WBC) Testi Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Beyaz kan hücresi wbc yüksekliği, aşağıdaki koşullardan birine sahip olduğunuz anlamına gelebilir:

  • Bakteriyel veya viral bir enfeksiyon
  • Romatoid artrit gibi inflamatuar bir hastalık
  • Alerji
  • Lösemi veya Hodgkin hastalığı
  • Yanık veya ameliyattan kaynaklanan doku hasarı

Beyaz kan hücresi wbc düşüklüğü, aşağıdaki koşullardan birine sahip olduğunuz anlamına gelebilir:

  • Kemik iliği hasarı. Buna enfeksiyon, hastalık veya kemoterapi gibi tedaviler neden olabilir.
  • Kemik iliğini etkileyen kanserler
  • Lupus (veya SLE) gibi bir otoimmün bozukluk
  • HIV/AIDS

Halihazırda bir beyaz kan hücresi bozukluğu tedavisi görüyorsanız, sonuçlarınız tedavinizin işe yarayıp yaramadığını veya durumunuzun düzelip düzelmediğini gösterebilir.

Sonuçlarınız hakkında sorularınız varsa, doktorunuzla görüşün.

Beyaz kan hücresi sayımı hakkında bilmem gereken başka bir şey var mı?

Beyaz kan sayımı sonuçları genellikle kan diferansiyeli de dahil olmak üzere diğer kan testlerinin sonuçlarıyla karşılaştırılır. Bir kan diferansiyel testi, nötrofil veya lenfosit gibi her tür beyaz kan hücresinin miktarını gösterir. Nötrofiller çoğunlukla bakteriyel enfeksiyonları hedeflerken lenfositler ise çoğunlukla viral enfeksiyonları hedefler.

  • Normalden daha yüksek miktarda nötrofil varlığı, nötrofili olarak bilinir.
  • Normalden daha düşük bir miktar nötropeni olarak bilinir.
  • Normalden daha fazla miktarda lenfosit varlığı lenfositoz olarak bilinir.
  • Daha düşük bir normal miktar, lenfopeni olarak bilinir.

WBC Beyaz Kan Hücresi Nedir? Düşüklüğü ve Yüksekliği Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır