kramp hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır / Kas Kramplarına İyi Gelen Besinler: 12 Süper Besin

Kramp Hangi Vitamin Eksikliğinden Kaynaklanır

kramp hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır

Kas Kramp Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Kas Kramp Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Kas krampalrı B1, B5, B6 ve D vitamini eksikliğinden dolayı ortaya çıkar. Bunun yanında magnezyum, kalsiyum, potasyum ve sodyum eksikliği de kas kramplarına neden olur.

Kaslarda oluşan spazmlar ya da diğer adıyla kramplar istem dışı oluşan ağrı ya da kasılmalardır. Bu kas krampları birçok bölgede olabilir. Genelde bacakların önünde, arkasında ve alt bacaklarda görülür. Bunun dışında kollarda, ellerde ve boyunda olabilir. Özellikle maraton koşanlar, atletler ve bisikletçilerde kas krampları daha fazla görülür. Birkaç dakika sürüp geçebilir veya uzun süre geçmeyebilir. dinlenirken veya egzersiz yaparken geçebilir. Bunun nedenleri ise beslenme problemi olabilir. Vücutta potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum gibi minerallerin eksik olması kaslar ve sinirlere zarar verebilir. Bundan dolayı kas krampları artabilir. Uzun süre yatma ve oturma , hareketsiz yaşam da kas kramplarına neden olur. Aşırı sıvı kaybı, ishal, kusma D, B5, B6, ve B1 vitamini eksikliği, şeker hastalığı, alkol tüketimi ve kan dolaşımı bozuklukları da kas kramplarına neden olur. Kas kramplarını önlemek için spora başlamadan önce ısınma, gerinme hareketleri yapmak gereklidir. Kramp olan bölgelere masaj yapılması, sıcak su ile kompres yapmak da kas kramplarının geçmesini sağlar. Bunun yanında uyku esnasında bacakların altına yastık konulur ve bacaklar yukarıda tutulursa kas krampları azaltılır. 

Kas Krampları Nedir?

Kas krampları kaslarda istemsizce kasılmalar ve spazmalar olmasıdır. Genelde sporcu kişilerde spordan sonra ortaya çıkar. Özellikle bacaklarda daha fazla kas krampları olur. Bazen çok kısa sürse de bazı zamanlarda çok uzun süre devam eder ve kişiye rahatsızlık verir. Önlemek için her spor öncesinde ısınma ve gerinme hareketleri yapmak gerekir. 

Kas Krampları Neden Olur?

Kas kramplarının nedenleri; vücutta aşırı su kaybı, ishal olma, kusma, sıvı ve elektrolit kaybı, kötü beslenme, vücutta magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum eksikliği, B1,B5, B6 ve D vitamini eksikliği, şeker hastalığı, alkol tüketimi ve kan dolaşımı bozuklukları kas kramplarına neden olur. Ayrıca ısınmadan spor yapmak da kas kramplarına neden olur. 

Kas Krampları Belirtileri Nelerdir?

Kas krampları belirtileri; kas seğirmesi, kaslarda aniden giren keskin ağrı, deri altında sert kas hissidir. Bunlar olduğu zaman kas krampı olduğu anlaşılır. 

Kas Krampları İçin Hangi Bölüme Gidilmeli?

Uzun süren kas krampları rahatsızlığı varsa dahiliye bölümüne gitmek gerekir. Ancak kas ağrı romatizmal bir hastalık olabilir. Bu sebeple dahiliye doktoru önerirse romatoloji bölümüne gitmek gerekir. 

Kas Krampları Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?

Kas krampları ısınmadan spor yapıldığında, hareketsiz kalındığında, uzun süre yatmaktan veya oturmaktan olabilir. Ayrıca yetersiz beslenmekten dolayı da ortaya çıkabilir. Kalsiyum eksikliği, potasyum eksikliği, magnezyum eksikliği B1, B5,B6, D vitaminleri eksikliği kas kramplarının ortaya çıkmasına neden olur. 

Kas Krampları Nasıl Tedavi Edilir?

Kas kramplarının geçmesi için bol su içmek ve sıvı kaybını azaltmak gerekir. Kalsiyum , magnezyum, ve potasyum açısından zengin gıdalar tüketilmesi gerekir. B1 ve E vitamini almak, yatmadan önce kramp giren bacaklara sıcak su ile kompres yapılır, masaj yapılır ve kas kramplarının geçmesi sağlanır. Eğer uzun süre kas krampları geçmezse hekime danışmak gerekir. 

Kas Kramplarına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Kas krampları için süt, yoğurt, peynir, diğer süt ürünleri, muz, kuru meyveler, domates suyu, kavun, kabak, patates, avokado, narenciye, karbonhidratlar, pirinç, kuru baklagiller, tahıllı gevrekler ve tam tahıllı ekmekler iyi gelir. Kahve, çay gibi kafein içeren içecekleri azaltmak gerekir. Sigara ve alkol tüketiminden uzak kalmak gerekir. 

Kas Kramplarına İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Kas krampları için tatlı patates, avokado, domates, papaya fasulye ve pancar yaprağı iyi gelir. 

Kas Kramp Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Kas krampları B1, B5, B6 ve D vitamini eksikliğinden dolayı ortaya çıkar. Bunun yanında magnezyum, kalsiyum, potasyum ve sodyum eksikliği de kas kramplarına neden olur. 

Kas Krampları Neden Oluşur?

Kas krampları yetersiz beslenmeden dolayı ortaya çıkar. Potasyum, magnezyum, sodyum ve kalsiyum eksikliği, B1, B5, B6, D vitamini eksikliği, sıvı kaybı, ishal kusma gibi durumlardan dolayı ortaya çıkar. Ayrıca hareketsiz yaşam da kas kramplarına neden olur. 


Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)

Anadolu AjansıAnadolu Ajansı

İSTANBUL (AA) - Medipol Esenler Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi İlknur Topal, 'Kramp, böbrek, kalp, damar, diyabet, tiroid gibi önemli hastalıkların yanı sıra vitamin eksikliklerine karşı vücudun ilk uyarı sistemlerinden biridir.' dedi.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Topal, aniden oluşan krampların nedenleri ve nasıl önlenebileceğine dair güncel bilgiler paylaştı. Genellikle bacaklarda görülen ve dayanılmaz ağrıya neden olan krampların hekim tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirten Topal, aşırı ishal, kusma, diyaliz, B1, B5, B6, ve D vitamini eksiklikleri, sigara ve alkol kullanımı, şeker hastalığı, tiroid hastalıkları, hiperparatiroidi, gebelik, fazla kilo, varislere bağlı dolaşım bozukluklarının kramplara yol açabildiğini ifade etti.

Topal, dolayısıyla krampın vücudun önemli bir değişikliğe karşı ilk verdiği sinyallerden biri olduğunu, nedenlerinin araştırılması ve uygun tedaviye başlanması gerektiğini bildirdi.

Sıklıkla gece ya da istirahat halindeyken, bacak ve ayakta oluşan şiddetli krampların mutlaka araştırılması gerektiğinin altını çizen Topal, krampın, böbrek, kalp, damar, diyabet, tiroid gibi önemli hastalıkların yanı sıra vitamin eksikliklerine karşı vücudun ilk uyarı sistemlerinden bir olduğunu vurguladı.

- Su, tuz ve mineral kaybının erken uyarı merkezi

Krampların nedenleri hakkında da bilgi veren Topal, 'İlk olarak beslenme ile yeterli elementlerin ve minerallerin alınamamasını sayabiliriz. Magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum gibi minerallerin eksikliği önemli rol oynar. Bu minerallerde ki eksiklikler kramplara neden olabilir. Özellikle spor aktiviteleri esnasında oluşan krampların diğer bir sebebi de egzersiz esnasında yoğun bir miktarda terleme ve solunum yoluyla vücuttan su ve tuz kaybı yaşanmasıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda tuz sağlanamazsa hücrelerde sinyal iletimi sağlanamaz. Bu da beraberinde krampları getirir.' açıklamasında bulundu.

Kaslarda istem dışı oluşan ağrı ya da kasılma olarak gördüğümüz krampların sporcularda daha sık rastlandığını belirten Topal, her insanda krampların oluşabileceğini ifade etti.

Topal, krampların nasıl oluştuğu hakkında bilgi vererek şunları kaydetti:

'Belirli bir hareketi gerçekleştirmek için kasılan iskelet kası gevşemede yeniden kasılırsa, ya da beyinden kasa gevşeme sinyali yeterince gönderilemiyorsa kramp oluşur. Daha sıklıkla arka bacak ve alt bacakta görülür. Kasıktaki kramp belli hissedilebilecek sertliktedir. Şiddetli ağrısı vardır ve kişiyi hareketsiz bırakır. Genellikle birkaç saniye ile 15 dakika arasında kendiliğinden geçer. Kramplar sadece hareket halinde değil istirahatte de görülebilir. Özellikle geceleri görülen ve daha sık ayak ve baldır kaslarını etkileyen cevaplar oldukça şiddetli olup uykudan uyandıracak ağrı yapabilir.'

- Kaslara maden suyu, muz ve avokadolu takviye

Krampları önlemede faydalı olan besinleri sıralayan Topal, 'Özellikle maden suyu tüketimi bu konuda fayda sağlayabilir. Muz iyi bir potasyum kaynağıdır. Magnezyum ve kalsiyum içerir. Avakado yine önemli bir potasyum kaynağıdır. Tatlı patates, mercimek ve fasulye de magnezyum açısından zengindir. Kavun, potasyum magnezyum ve kalsiyum açısından zengin bir kaynaktır. Bu gibi besinlerin tüketimi de krampların önlenmesinde fayda sağlayacaktır.' tavsiyesinde bulundu.

- Kramp anında gevşeme değil germe yapın

İlknur Topal, düşünülenin aksine kramp geliştiğinde gevşeme değil aksine kasta germe sağlanması gerektiğinin altını çizerek, 'Kasta oluşturduğumuz yoğun germe tendonların yapışma yerindeki gerim reseptörlerini aşırı derecede uyararak beynin gevşeme sinyalini vermesini sağlar. Kaslara sıcak kompres uygulama ve masajlarda fayda sağlayabilir. Ayrıca krampları önlemek adına kişilerin sıvı elektrolit dengesi gözetilerek mineral takviyesi sağlanmalı.' değerlendirmesinde bulundu.

Egzersiz öncesi sporcuların muhakkak ısınması gerektiğini vurgulayan Topal, 'Isınma sonrası spor yapanlar kaslarını germe hareketleri yapmalıdırlar. Bunun yanı sıra yoğun antrenmanlar öncesinde elektrolit kurulumunu yeterince sağlanması önemlidir.' ifadelerini kullandı.


Kas Kramplarına İyi Gelen Besinler: 12 S&#;per Besin

Kas krampları, bir kasın ağrılı, istemsiz kasılmalı ile ortaya çıkan rahatsız edici bir semptomdur. Genellikle kısa sürer. Birkaç saniye ile birkaç dakika arasında değişiklik gösterir. Kesin nedeni her zaman bilinmemekle birlikte, nöromüsküler anormallikler, yoğun egzersiz, tıbbi durumlar, elektrolit dengesizliği, ilaç kullanımı ve dehidrasyonun ortak etkenler olduğu düşünülmektedir. Magnezyum, D vitamini gibi bazı vitaminlerin vücutta eksik olması, kas krampları olasılığını artırır. Bazı araştırmalara göre potasyum, sodyum ve magnezyum mineralleri içeren besinler, kas kramplarını önlemeye yardımcı olabilir. 

Kas Kramplarına İyi Gelen Besinler

  1. Avokado


Avokado, kas kramplarını önlemeye yardımcı olabilecek besinlerle dolu kremsi, lezzetli meyvelerdir. Sık sık kas krampları yaşıyorsanız, avokado gibi elektrolit açısından zengin yiyecekleri bol miktarda tükettiğinizden emin olun.

  1. Karpuz

Vitamin eksikliği nasıl anlaşılır? Vitamin eksikliği tedavisi…

Vitaminler, tüm hücrelerin sağlığı ve normal işleyişi için hayati öneme sahip organik besinlerdir. Peki vitamin eksikliğinin belirtileri nelerdir, vitamin eksikliği nasıl anlaşılır? Vitamin eksikliği nasıl giderilir?

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 18 Mayıs Güncellenme:

Vitamin eksikliği nasıl anlaşılır? Vitamin eksikliği tedavisi…

Beden ve ruh sağlığının korunması için hayati öneme sahip olan vitamin eksikliğinin belirtileri nelerdir? İhtiyacınız olan tüm vitaminleri almak için çok çeşitli yiyecekler içeren dengeli beslenme önemlidir. Peki bu vitaminleri hangi besinlerden alabiliriz? Vitamin eksikliği tedavisi nasıldır? Merak ettikleriniz haberimizde…

Vücut direncini artıran en önemli maddeler arasında yer alan ve vücudu hastalıklara karşı koruyan vitaminlerin eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Vücuttaki tüm organ ve sistemleri etkileyen vitaminlerin yetersiz alımı farklı belirtilerle kendini gösterebiliyor.

Bunlar bazen çok basit belirtilerle kendini belli eder ve vitamin takviyeleri ile ortadan kalkar; fakat bazen çok ciddi hastalıklara davetiye çıkarır veya onların habercisidir.

Bunun için vücudumuzdaki vitamin eksiklikleri dikkate alınmalı ve doktor kontrolünde gerek beslenme şeklimizde yapacağımız değişikliklerle, gerekse de alacağımız vitamin takviyeleriyle vücudumuzun ihtiyacı karşılanmalıdır.

Hangi vitamin eksikliği hangi hastalığa neden olur ve belirtileri nelerdir:

A VİTAMİNİ

Çocuklarda önlenebilir körlüğün dünyanın önde gelen nedenidir ve hastalık ve ölüm riskini artırır.

Tüm ülkelerin yarısından fazlasında ciddi bir sorun olsa da, esas olarak daha fakir bölgeleri etkilemektedir.

Gebe kadınlarda, A vitamini eksikliği gece körlüğüne ve anne ölüm riskini artırabilir.

A vitamini önemli bir besindir ve özellikle sağlıklı cilt ve sağlıklı gözler için gereklidir.

D VİTAMİNİ

D vitamininin birkaç önemli işlevi vardır. Örneğin, vücuttaki kalsiyum ve fosfat miktarını düzenlemeye yardımcı olur.

D vitamini eksikliği, çocuklarda raşitizme ve kemiklerde yeterli kalsiyuma sahip olmayan yetişkinlerde zayıflık ve ağrılara yol açabilir. Buna osteomalazi denir.

E VİTAMİNİ

Vücudunuzda doğal olarak depolandığından, E vitamini eksikliğinizin olması muhtemel değildir.

Bununla birlikte, bir antioksidan olması ve sağlıklı cilt ve gözlerin korunmasına yardımcı olurken, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmesi önemlidir.

Şu anda yapılan araştırmalara göre, E vitamininin, demansın (bunama) ilerlemesini önlemeye yardımcı olabileceği düşünülüyor.

K VİTAMİNİ

K vitamininin bazı önemli işlevleri vardır. Örneğin, kan pıhtılaşması için gereklidir, bu da yaraların düzgün bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur. Kemikleri sağlıklı tutmaya yardımcı olduğunu gösteren bazı kanıtlar da vardır.

Çok fazla K vitamini gerekli değildir, bu nedenle K vitamini eksikliği nadir olarak görülür. Ancak yeterince olduğundan emin olmak için sağlıklı ve dengeli bir beslenme gereklidir. K vitamini karnabahar, lahana, brokoli, fasulye, bezelye, patates, yumurta sarısı, yoğurt, yeşil çay ve brüksel lahanası gibi sebzelerde bulunur.

C VİTAMİNİ

Çoğu zaman eksikliklerin en ünlüsü olarak görülen, C vitamini eksikliğinden dolayı diş etlerinde kanama ve şişme, ciltte kırmızı lekeler, anemi, halsizlik, kol, bacak ve eklemlerde ağrıya neden olur.

C vitamini (aynı zamanda askorbik asit olarak da bilinir) vücut için hayati öneme sahiptir. Çünkü vücudun protein üretmesi için gereklidir.

C vitamini, yeşil biber, çilek, maydanoz, yeşil sebzeler, domates, kırmızı lahana ve turunçgillerde bulunur. Günlük C vitamini; kadınlarda ve erkeklerde her gün alınması gereken en az miktarı, 60 miligramdır. Sigara içenlerin en az mg. C vitamini almaları gerekir.

B6 VİTAMİNİ

B6 Vitamini vücudun, gıdalardaki protein ve karbonhidratların enerji olarak kullanmasını ve depolamasını sağlar; hemoglobinin (vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri) oluşmasına yardımcı olur.

Bu vitamin, aşırı aktif tiroidi olanlar için daha da gereklidir. Aşırı aktif tiroidi ve B6 vitamini eksik olanlarda kas güçsüzlüğü çok yaygındır.

Uzun süreli yüksek B6 vitamini dozları toksik olabilir ve geri dönüşü olmayan sinir hasarına yol açabilir. Yumurta, tavuk, havuç ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

Saç kırılması, halsizlik, tansiyon Hepsi de vitamin eksikliğindenİlginizi ÇekebilirSaç kırılması, halsizlik, tansiyon Hepsi de vitamin eksikliğinden

B12 VİTAMİNİ

B12 vitamini, vücuttaki folik asidin benzer özelliklerine sahiptir ve kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. Sinir sistemini güçlendirir, Proteinlerin vücut tarafından kullanılmasını kolaylaştırır.

B12 eksikliği, uyuşukluk, yorgunluk, kolay hastalanma, çocuklarda iştahsızlık ve depresyon birlikte pernisiyöz anemiye neden olur. Sakatat ürünleri, peynir ve sütte bol miktarda bulunur.

FOLAT (FOLİK ASİT)

Folat veya folik asit, sağlıklı kırmızı kan hücrelerini oluşturmak için B12 vitamini ile çalışır, aynı zamanda, doğmamış bebeklerde spina bifida gibi merkezi sinir sistemi defekt riskini azaltmaya yardımcı olur, bu yüzden hamilelik sırasında mutlaka alınması gereklidir.

Folat eksikliği, yorgunluğa (anemiden kaynaklanır), halsizlik, ishal, iştahsızlık ve kilo kaybına neden olur. Folat eksikliği ayrıca baş ağrılarına, kalp çarpıntısına, davranış bozukluklarına neden olabilir.

SODYUM KLORİT

Çoğu klorür tuzdan (sodyum klorür) kazanılır, bu nedenle vücutta eksikliği nadir görülür. Bununla birlikte fazla tuz kullanımı çok yaygın bir alışkanlıktır.

Sodyum ve klorür, vücuttaki sıvıların seviyesini dengede tutmaya yardımcı olan küçük elektrolitlerdir. Klorür vücudun yiyecekleri sindirmesine yardımcı olur, mide ve bağırsaklardaki sıvıların temel bileşenidir.

Çok fazla tuz tüketmek, inme ve kalp krizi riskini arttıran hipertansiyona neden olur.

KALSİYUM

Kemik ve dişlerin ana bileşeni olan kalsiyum vücudumuzdaki en bol mineraldir. Kas kasılması için kalsiyum da gereklidir. Kısa süreli kalsiyum eksikliği kas kramplarına, sertliğe ve hareket zayıflığına neden olabilir.

Ergenlik döneminde, özellikle hamilelikte bebeğin kemik gelişimi için, yaklaşık 30 yaşına kadar kalsiyum almak kadınlarda çok önemlidir. Bu dönemlerde yetersiz kalsiyum, kemik erimesine yol açabilir. Kalsiyum eksikliğinde belirtiler yorgunluk, depresyon, kas zayıflığı, böbrek taşları, kabızlık ve spondilit (omurganın sertliği ve iltihabı) içerebilir. Süt ve süt ürünleri ayrıca soya fasulyesi, soya peyniri, fıstık, ceviz, lahana, brokoli, sardalye ve alabalık kalsiyum açısından oldukça zengindir.

MAGNEZYUM

Magnezyum, yediğimiz yiyeceğin enerjiye dönüşmesine yardımcı olur ve kemik sağlığı için önemli olan hormonları üreten paratiroid bezlerinin normal şekilde çalışmasına yardımcı olur. Kısa sürede yüksek dozda magnezyum almak ishale, mide bulantısına, kusmaya ve abdominal kramplara neden olabilir.

Daha uzun vadeli yüksek alımlar, kan basıncında düşüşlere, kalp atışlarının yavaşlamasına veya düzensiz atmasına veya kalp durmasına neden olabilir. Ayrıca kas güçsüzlüğüne ve nefes almada zorluklara, kafa karışıklığına, uyuşukluğa, denge bozukluğuna, hatta koma ve ölüme neden olabilir.

Yeşil yapraklı bitkiler iyi bir magnezyum kaynağıdır. Ayrıca, balık, badem, bakla ve tam tahıl, kakao, muz ve avakado da magnezyum bakımından oldukça zengindir.

BİYOTİN

Biotin B7 Vitamini olarak bilinir. Biotin-D, H Vitamini, Koenzim R veya W- Factor olarak da isimlendirilmektedir. Biotin yağ metabolizması için küçük bir miktar gereklidir. B7 Vitamini (Biyotin), kötü kolestrolü kontrol eder. Troid ve Adrenalin hormonlarını düzenlemeye yardımcı olur. Saç kaybı, kırılgan saçlar ve tırnaklar biyotin eksikliğinin işareti olabilir, saçın yavaş uzaması da B7 eksikliği olarak düşünülmelidir.

Badem, Soğan, Havuç, Fındık, Yer Fıstığı, Domates, Balık, Süt ve Süt Ürünleri, Brokoli, Avakado, Mısır, Pirinç, Mantar, Yumurta sarısı, Kuru baklagiller ve et ürünleri olmak üzere, süt ve süt ürünlerinden kolaylıkla alınabilir.

POTASYUM

Potasyum minerali sodyumla birlikte vücut hücrelerinin sıvı ve elektrolit dengesini sürdürür. Düzenli kalp ritmi için gereklidir. Beyne oksijen gitmesinde rol oynar. Hücreler arası besin iletiminde önemlidir. İtalya'da yapılan bir araştırma potasyumun tansiyonun düşürülmesinde yardımcı olduğunu göstermiştir.

Potasyum eksikliğinde, halsizlik, iştah kaybı, sinirlilik, kusma, cilt kuruluğu, kalp ritim bozuklukları, kaslarda yorgunluk ortaya çıkar.

Potasyum eksikliğinin yaşlı kişilerde kalp krizi riskini %50 oranında artırdığı tespit edilmiştir. Stres, kafein ve bazı ilaçlar potasyum ihtiyacını artırır. Muz, Avakado, Tatlı patates, Ispanak, Somon balığı, Güneşte kurutulmuş domates, Fıstık, Fasulye, kayısı, incir, şeftali, Portakal potasyum ihtiyacını karşılayabileceğiniz besinlerdir.

DEMİR

Demir, vücutta önemli rolü bulunan bir mineraldir. Vücudun etrafında oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin yapılmasına yardımcı olur.

Demir eksikliği demir eksikliği anemisine neden olabilir. Dünyada en çok görülen kansızlık türüdür ve birçok sağlık problemine yol açar. Kabızlık, bulantı, kusma ve mide ağrısına neden olabilir. Çok yüksek dozda demir, özellikle çocuklar tarafından alındığında ölümcül olabilir. Et ve et ürünleri, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, pekmez, tahıllar ve kuru meyveler demir ihtiyacını karşılayn besinlerden bazılarıdır.

Vitamin kaybı olmadan yemek pişirmenin 6 yoluİlginizi ÇekebilirVitamin kaybı olmadan yemek pişirmenin 6 yolu

anneÇaydepresyonİtalyakabızlıkKalp kriziMısırÖlümpeynirSağlıksigarasütyeşil çayyoğurtyumurta

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir