referans bilgisi nedir / Referans nedir? - Kariyer Haberleri

Referans Bilgisi Nedir

referans bilgisi nedir

Referans isteme

Referansını almak istediğiniz kişiye nasıl ulaşacağınız durumunuza göre farklılık gösterebilir. Aşağıdaki üç durumdan birini seçerek referansını almak istediğiniz kişiye ulaşabilirsiniz:

  • Şahsen görüşerek istemek
  • Telefonla arayarak istemek
  • E-posta göndererek istemek

Referansını alacağınız kişi ile şahsen veya telefonla görüşecek olsanız da bu kişiye önden bilgilendirici bir e-posta atmanız faydalı olacaktır. Bu kişilerin referans olmayı istememe ihtimalleri de vardır ve bizzat görüşmeden önce bunu öğrenmeniz gerekir. Size referans olmasını istediğiniz kişiden bunun onayını aldıktan sonra bu kişiye başvurduğunuz iş ve şirket hakkında bazı bilgiler verebilir, referansınızı gelecek sorulara hazırlayabilirsiniz. İş verenler genellikle referansınıza aşağıdaki konular ile ilgili sorular sorar:

  • İşe başlama ve işten ayrılma tarihleriniz
  • İşten ayrılma nedeniniz
  • Çalıştığınız pozisyon ve bu pozisyonun ilgili referans ile ilişkisi
  • Üstlendiğiniz sorumluluklar ve bunları yerine ne şekilde getirdiğiniz
  • Yaptığınız işin kalitesi
  • Güçlü ve zayıf yanlarınız
  • İş arkadaşlarınız ile uyumunuz
  • Kendinizi geliştirdiğiniz alanlar vb.

Ayrıca, referansını almak istediğiniz kişiyle iletişime geçtiğinizde ve bu kişinin iletişim bilgilerinin hala aynı olup olmadığını doğrulamayı unutmayın.

CV’de referans örnekleri

Referanslar genellikle ayrı bir bölüm olarak CV’nin en sonuna eklenir. Bu bölüme “Referanslar” başlığını atabilirsiniz. Bu başlık altına referanslarınızı sırayla yazın. Genellikle üç referans yazılır. Referanslarınız hakkında vereceğiniz bilgiler aşağıdaki gibidir ve bu bilgilerin güncel olduğundan emin olmanız gerekir.

  • İsim
  • Unvan
  • Pozisyon ve şirket
  • Telefon numarası
  • E-posta adresi
  • Kişinin müsait olduğu saatler

Örnek olarak aşağıdaki formatı inceleyebilirsiniz:

Referanslar

İsim Soy İsim

Şirket veya Üniversite, Pozisyon

Tel: 0() 00 00

E-posta: [email protected]

Müsait saatler: Hafta içi –

Alternatif olarak bu bölüme talep üzerine referansların sağlanabileceğini yazabilir, talep edildiği takdirde referanslarınızı verebilirsiniz.

Referansları CV’ye eklemenin gerekli olmadığı durumlar

CV’nin amacı iş veren üzerinde iyi bir ilk etki oluşturmak ve iş mülakatına çağrılmanızı sağlamaktır. Bu noktada referanslar henüz kritik bir rol oynamaz. Adaylardan referanslar genellikle işe alım sürecinin ilerleyen aşamalarında istenir. Bu sebeple iş ilanında belirtilmemişse referanslarınızı CV’nize eklemenize gerek yoktur.

İkinci durum ise CV’nizdeki alanla ilgilidir. Potansiyel iş vereniniz üzerinde oluşturacağınız ilk izlenimde öne çıkan eğitiminiz, deneyiminiz ve becerileriniz olacaktır ve CV’nizde zaten kısıtlı olan alanı bunlara ayırmak isteyebilirsiniz. Öz geçmişinizde asıl önemli olan bölümlere yer açmak istiyorsanız Referanslar bölümünü CV’nize eklemenize gerek yoktur.

Üçüncü durum ise taktiksel olarak avantaj sağlamakla ilgilidir. CV’nizde kısaca talep edildiğinde referans sağlayacağınızı belirtirseniz, iş mülakatının ilerleyen aşamalarında güçlendirici bir etki olarak referanslarınızdan bahsedebilirsiniz. Ayrıca bu sayede referanslarınızın ne zaman aranacağı hakkında bilginiz olur ve referansınızı bu konuda bilgilendirebilirsiniz.

Dördüncü durum ise çok sayıda iş ilanına başvuruda bulunmanızla ilgilidir. CV’nizi hazırladıktan sonra şansınızı artırmak için çok sayıda iş ilanına başvuruda bulunabilirsiniz. Dijital ortamda bu oldukça kolaydır. Bu şekilde iş başvurusunda bulunmayı düşünüyorsanız CV’nize Referanslarınızı eklememeniz daha avantajlıdır. Aksi takdirde henüz işe alınma ihtimalinizin zayıf olduğu birçok telefon görüşmesi ilgili referansları bıktırabilir ve bu bıkkınlık karşı tarafa sizinle ilgili negatif bir imaj olarak yansıyabilir.

Sonuç

Öz geçmişinize referanslarınızı dahil etmeye karar verdiyseniz bu süreci özenle ele almanız gerektiğini unutmayın. Referansınıza ulaşma, referansınızı bilgilendirme ve onay alma, referansınızı CV’ye doğru şekilde dahil etme bu sürecin aşamalarıdır. Her bir aşamayı yukarıda belirtiğimiz noktalara dikkat ederek hazırlarsanız referanslarınız işe alım sürecine önemli bir katkı sağlayacaktır. Son olarak, işe alınırsanız referansınızın bu sürece sağladığı pozitif katkıyı hatırlayın ve referansınızı arayıp teşekkür etmeyi unutmayın.

Referans Nedir?

M&#;lakatlara Hazırlan Merve Coşkun

Yeni CV örneklerini incele

İş arama süreçlerinde şirketler, iş deneyimin ve çalışma düzenin hakkında bilgi sahibi olmak için seni tanıyan kişilere danışmak isteyebilirler. Bunun için, aday hakkında doğru bilgiler verebilecek referansların olması önemlidir. İş görüşmesi yapmadan önce bir ön hazırlık süreciyle referansını belirleyebilirsin. Burada doğru bir seçim yaptığından emin olmak için “Referans nedir?” sorusuna verilecek cevabı iyice anlamalı ve seçim aşamasında dikkatli olmalısın.

Referans, şirketin seni dâhil edeceği pozisyon için yeterliliklerini, becerilerini, geçmiş tecrübelerini ve ekibe uyumunu test edebilmesi için kaynak olacak kişidir. CV’ni hazırlama aşamasında bunun işe alım profesyonelleri için ne kadar önemli olduğunu unutmamak gerekir. Eğer yalnızca CV dolu ve eksiksiz görünsün diye seninle ilgili net bilgiler veremeyecek bir kişiyi referans verirsen sürecin olumsuz sonuçlanacağını bilmelisin. Çünkü böyle bir durumda mülakat sürecinin tamamlanabilmesi için referans araması gerçekleştiği sırada seninle ilgili eksik veya yanlış bilgi verilmesi başarısız bir iş görüşmesine yol açacaktır. Böyle bir sonuç elde etmek istemiyorsan, iş veya eğitim hayatın boyunca yeterliliklerine hâkim olabilmiş iyi referanslar biriktirmelisin.

Referans araması nedir?

İş arama süreci, üniversiteden yeni mezun olmuş ya da öğrenimine devam eden bir öğrenci veya işinden ayrılmış ve yeni bir iş bulma isteği olanlar için karmaşık bir süreç olarak görülebilir. Özellikle CV hazırlama aşamasında bazı hatalar yapılabilir. Yalnızca eksiksiz ve dolu görünmesi için hazırlanan CV’lerin aslında yanlış olduğu bilinmelidir. Bu süreçte yapılan en büyük yanlışlardan biri de referans kısmının iyice anlaşılamamış olmasıdır. Referans aramasında nelere dikkat edildiği iş arama sürecindeki adaylar için önemli bir unsurdur. Zira işe alım yöneticilerine yansıttığın profil oldukça iyi olabileceği gibi referans aramasının sonucunda yetkinliklerini destekleyici olmayan konuşmalar da içerebilir. Bunun için, “Referans araması nedir?” açıklayalım.

Referans araması, CV’nde yer verdiğin referanslarının aranarak seninle ilgili bilgilerin teyit edilmesini sağlamaktadır. Bu sebeple referansını iş görüşmene gitmeden önce bilgilendirmen iyi olacaktır. Referans verdiğin kişiler, önceki deneyimlerinden seni iyi tanıyan yöneticin, öğretmenin ya da akademisyenin olabilir. Katıldığın gönüllü projelerden veya içinde yer aldığın etkinliklerden bir sorumlu da referans olarak gösterilebilmektedir. Referans araması aşaması, bazı zamanlarda bir referans mektubu ile de tamamlanabilir. Güvenilir olduğuna inandığın ve senin deneyimlerini ön plana çıkaracak bir referans mektubuna da mülakat sürecinde yer verebilirsin. Referans mektubu hazırlayacak olan kişinin referans mektubu örneklerine bakarak kaliteli bir belge hazırlamış olmasına da dikkat etmelisin.

Neden referans araması yapılır?

İş görüşmelerinde insan kaynakları uzmanları, sordukları sorulara çalışan adaylarından aldıkları yanıtların teyidini yapmak isterler. Bunun nedeni, pozisyona uyum sağlayabilecek ve aradıkları nitelikleri karşılayabilecek bir adayı tercih etmelerinin gerekli olmasıdır. Referans araması, işverenin seni iyi tanıyan kişilerin gözünden görebilmesi ve hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilmesi açısından yapılmaktadır. Mülakat sırasında hakkında edindikleri bilgileri, seninle daha önce çalışmış ve iş düzenine hakim olan biri aracılığıyla teyit etmek isterler. Daha önce çalıştığın işler, yer aldığın projeler ya da başarılı olduğun çalışmalardan elde ettiğin yetkinliklerin, bilgilerin ve aldığınsorumlulukları referans verdiğin kişilerden de dinleyerek işe uygunluğunu araştırarak mülakat sürecini sonlandırırlar.

Referans aramalarında hangi sorular sorulur?

Mülakat sürecin olumlu ilerlediğinde insan kaynakları referansın ile iletişime geçmek isteyecektir. Referans görüşmesi sırasında mutlaka sorulacak referans soruları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Aday ile ne kadar süre birlikte çalıştınız?
  • Aday hangi pozisyonlarda görev alıyordu? Günlük görevleri nelerdi?
  • Kendisine verilen görevleri doğru ve zamanında teslim eder mi?
  • İşe başlama ve işten ayrılma tarihlerini onaylayabilir misiniz?
  • İş performansını etkileyecek herhangi bir durum yaşandı mı?
  • Ekip arkadaşları ile iletişimi nasıldı?
  • Stres altında sorumluluklarını yerine getirebilir mi?
  • Sizce aday başvurduğu pozisyon için uygun mu?
  • İletişim ve dinleme becerileri konusunda başarılı mıdır?
  • Güçlü ve zayıf yönleri nelerdir?
  • Sizinle çalıştığı süreçte en büyük başarısı neydi?
  • Aday ile ilgili eklemek istediğiniz bir şey var mı?

İş görüşmenin olumlu geçmesinin ardından, başvurduğun pozisyona uygunluğunun teyit edilmesini sağlayacak referans araması aşamasını ciddiye alarak hazırlanman çok önemlidir. Senin becerilerin, yetkinliklerin ve başarılarına hakim olmayan bir referans tercih etmen doğru olmayacaktır. Bir ön hazırlık evresinin ardından, önceden bilgilendirdiğin referansın ile yapılacak görüşmenin daha olumlu bir sonuca götüreceğini bilmen gerekmektedir.

En iyi yeteneklerin kariyer platformu funduszeue.info'ya üye ol, Türkiye'nin ve dünyanın en iyi şirketlerinin iş, staj ve kariyer fırsatlarını keşfet.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası