rezene tohumu yağı nasıl kullanılır / Rezene öz yağının 6 faydası - Ayşe Tolga İyi Yaşam

Rezene Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır

rezene tohumu yağı nasıl kullanılır

Rezene Sağlığınızda Nelere İyi Gelir?

Rezene Nedir?

Rezene, aslen Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerden gelen tatlı kokulu bir bitkidir. Tadı anason veya meyan köküne benzer. Rezene yaprakları, sapları ve soğanları yenilebilir ve gevrek bir dokuya sahiptir. Salatalara, unlu mamüllere, zeytinyağlılara ya da çaylarınıza ekleyebilirsiniz. 

  1. Emzirme 

yılında yapılan bir araştırmaya göre rezene östrojen benzeri bileşikler içerir. Bu bileşikler vücutta östrojen gibi davranır. Keçilerde anne sütü üretimini uyarır ve kadınlarda da aynı şeyi yaptığına inanılır. Günümüzde hala anne sütünü arttırmak için bitkisel karışımlı içecekler verilir, ieçrisinde mutlaka rezene bulunur. 

  1. Kolik Bebeklere İyi Gelir

Kolik, yenidoğanların bir seferde saatlerce teselli edilemez bir şekilde ağlamasına neden olan bir durumdur. Kolik için bilinen bir neden yoktur, ancak ebeveynler üzerinde büyük stres yaratabilir. Rusya'da yapılan bir araştırma, rezene tohumu yağının saatlerce ağlamayla ölçülen kolik yoğunluğunu dörtte bir oranında azaltabildiğini buldu.

  1. Solunum Sistemi

İtalya'daki araştırmacılara göre rezene tohumu yağı ile gargara yapmak ciğerlerinizdeki mukusu gevşetebilir ve öksürüğünüzü veya boğaz ağrınızı hafifletebilir. 

  1. Regl Kramplarına İyi Gelir 

İran'da yapılan yakın tarihli bir araştırma, rezene özü ve E vitamini kombinasyonunun menstrüasyondan kaynaklanan kramp ağrılarını önemli ölçüde azalttığını buldu. Rezene karışımı, araştırmaya katılanlar için reçetesiz satılan ağrı kesicilerden daha etkili olduğu gözlemlendi.

  1. Yara İzlerine İyi Gelir 

Bazı kültürlerde rezene, yaraları ve zehirli ısırıkları iyileştirmek ve alınan zehirleri ortadan kaldırmak için kullanılma geleneğine sahiptir. Bunun nedeni, bazılarının rezene esansiyel yağının iyileşmeyi ve muhtemelen içsel iyileşmeyi destekleyen özelliklere sahip olduğuna inanılmasıdır.

  1. Libidoyu Arttırır

Halk bilimine göre rezene, afrodizyak veya cinsel dürtüyü artıran bir madde olarak kullanılabilir.

  1. Tat Ve Koku

Rezene, uçucu bir yağ oluşturmak için damıtılabilir. Uçucu yağlar tipik olarak hoş bir kokuya sahiptir ve cilt tarafından kolayca emilir. Bu, rezene yağının sabunlar ve parfümler için ideal olduğu anlamına gelir. Rezene ayrıca hoş bir tada sahiptir ve genellikle ilaçların tadını iyileştirmek için kullanılır.

  1. Hastalıkla Mücadele

Son bilimsel araştırmalar, tatlı rezene ve kırmızı biber içeren basit baharatların, kolera ile ilişkili belirli bakterilerle savaşma ve büyümesini yavaşlatmada potansiyel olarak etkili olduğunu göstermektedir.

Şunlara da göz atın;

  1. Rezene ve rezene tohumunun faydaları nelerdir?
  2. Meyan kökü nedir, ne işe yarar?
  3. Anason Nasıl Kullanılır?
  4. Salebin faydaları nelerdir?
  5. Bozanın faydaları nelerdir?

Rezene Uçucu Yağı: Faydaları, Özellikleri ve Kullanımları

En çok Meyan köküne benzeyen aroması ve kokusu ile rezene uçucu yağı, solunum fonksiyonu ve özellikle sindirimi iyileştirmek için dahili, topikal ve soluma yoluyla kullanılabilir.

 

Uçucu yağ, rezene bitkisinin tohumlarının buharla damıtılmasıyla elde edilir ve çeşitli faydaları nedeniyle aromaterapi ve tamamlayıcı tıbbın önemli bir parçasıdır.

 

Rezene Uçucu Yağı Özellikleri

 

Rezene uçucu yağı ana kimyasal bileşenleri: E-anethole, fenchol, a-pinen&#;dir.

 

Rezene uçucu yağı, enerji verici ve canlandırıcı aromatik özellikleri ile bilinen monoterpenler ve kimyasal bileşenlerden oluşur.

 

Bu yağın kimyasal yapısı Rezene&#;nin tatlı, meyan kökü aromasına katkıda bulunur.

 

Rezene yağının birincil kimyasal bileşeni olan monoterpen fenilpropen olan trans anethole, sofra şekerinden 13 kat daha tatlıdır.

 

Anethole ile ilgili bilgiler oldukça şaşırtıcı, olası bir kanser önleyici olarak da bahsediliyor. Bunu, NF-kappaB olarak bilinen kanserle ilişkili gen değiştiren inflamasyonu tetikleyen molekülün aktivasyonunu önleyerek yapar.

 

Ayrıca, rezene yağında bulunan ketonlar; uçucu yağın sakinleştirme, solunum fonksiyonunu güçlendirme ve sindirimi destekleme özelliklerinden sorumludur.

 

Rezene Uçucu Yağı Faydaları ve Kullanımları

 

Rezene tohumu uçucu yağının faydaları ve kullanımları en çok sindirim sistemi ile alakalıdır. Özellikle, IBS, gaz, şişkinlik, kabız ve spazmları gidermede etkilidir. 

 

Aynı zamanda, kandaki toksik birikimi gidermek ve kasları gevşetmek, emziren kadınlarda süt üretimini arttırmak, nefesi tazelemek,  gibi çeşitli faydalara da sahiptir.

 

Rezene tohumu uçucu yağının faydalarından bazıları şunlardır:

 

1- Spazmları Azaltır

 

Spazmlar, vücut boyunca yumuşak dokuda meydana gelen istenmeyen, kontrolsüz ve anormal kasılmalardır. Rezene uçucu yağı vücut ile temas ettiğinde çalışmaya başlar, sinirleri ve kasları gevşetir. Sadece mevcut spazmları sakinleştirmekle kalmaz, aynı zamanda gelecekteki atakları da önlemeye yardımcı olur.

 

2- Yaraların İyileşmesini Hızlandırır

 

Rezene tohumu uçucu yağındaki bir dizi biyokimyasal bileşik antiseptik özelliklerine katkıda bulunur. Rezene uçucu yağı yaralara topikal olarak uygulandığında, temizleyici ve enfeksiyondan koruyuc özellikleri ön planla çıkar.

 

3- PMS&#;e Yardımcı Olur

 

Rezene esansiyel yağı sadece adet döngüsünün düzenlenmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda adet öncesi (PMS) semptomlarını da hafifletebilir. Rezene uçucu yağı baş ağrısı, kramp, baş dönmesi ve ruh hali değişimlerinde rahatlama sağlar.

 

4- Stres ve Kaygıyı Azaltır

 

Rezene esansiyel yağının bir difüzör yoluyla aromatik kullanımı, stresin yönetimi veya kaygının azaltılması için kullanılabilir. Yağ, uzun bir günün ardından rahatlamak için de kullanılabilir ve zihinsel netliği ve odağı geliştirdiği bilinmektedir.

 

Bakınız: Aromaterapi Difüzörü (Hava Yayıcı) Nasıl Seçilir?

 

Rezene Tarihi

 

Kayıtlı tarihte rezeneden ilk bahsedilme, Romalı yazarı, doğa bilimci ve filozof Pliny the Elder&#;a kadar uzanır. Kendi eczanesinde yarattığı ilaçlarda rezeneyi 22&#;den fazla farklı ilacın ana bileşeni olarak kullandı.

 

&#;lü yılların başlarında, İngiltere Kralı I. Edward, rezeneyi hem çeşni hem de iştah kesici olarak kullanmıştır. Kişisel kullanımı için her ay 4 kilo kadar rezene satın aldırdığı söylenir.

 

Buna ek olarak, kilise belirli oruç günlerini zorunlu kıldığında, İngiltere genelindeki insanlar iştahlarını bastırmak için rezene tohumlarını kullandılar.

 

Püritenler Amerika&#;ya yelken açtıklarında, gemi ambarlarında rezene taşıdılar ve açlıkları azaltmak için mendillere sarılı rezene tohumlarından çiğdeniler.

 

Ortaçağda, Avrupalılar güneş batınca kötü ruhların dolaştığına inanıyorlardı. Bu ruhların eve girmesini önlemek için kapıların üzerine rezene bitkisi konulmuş ve rezene tohumları anahtar deliklerine sokulmuştur.

 

Yunan hekim Hipokrat, rezene uçucu yağının emziren kadınlarda süt miktarını arttırabileceğine inanıyordu.

 

Ayrıca, antik Yunanlılar tarafından rezene sıcak suda kaynatılıp kilo vermede yardımcı bir içecek olarak tüketiriliyordu.

 

Büyük savaşlardan ve eski Olimpiyatlardan önce de rezeneli bu içecek kullanılmıştır.

 

Romalılar, Çinliler ve Hintler rezeneyi panzehir olarak kullandılar. Bütün kraliyet ailelerinin zehirlenme durumunda kaynatılmaya hazır rezene stokları vardı.

 

Ayrıca ordular zehirli mantarlara veya yılan ısırıklarına karşı bir panzehir olarak rezene taşıdılar.

 

Rezene Uçucu Yağı Kullanım Güvenliği

 

Trans-anethole, östrojen üretimini önemli ölçüde artırma potansiyeline sahiptir.

 

Bu nedenle, rezene esansiyel yağının kullanımı, hamile olan veya vücuttaki hormon üretimine bağlı karsinom veya endometrioz öyküsü olan kadınlar için önerilmez.

 

Epilepsi, hemofili, peptik ülser veya diğer kanama bozuklukları teşhisi konan bireylerin rezene esansiyel yağları kullanması kesinlikle önerilmez.

 

Bu, diyabet veya antikoagülanlar için ilaç kullanan bireyleri de içerir.

 

Yanlış kullanılırsa, rezene esansiyel yağı halüsinasyonlar ve konfüzyon, konvülsiyonlar ve spazmlar, cilt hassasiyeti veya bulantı ve kusmaya neden olabilir.

 

Fotosensitivite ve artmış dermatit riski, rezene esansiyel yağının aşırı dozuyla ilişkilidir.

 

Diğer tüm uçucu yağlarda olduğu gibi, rezene uçucu yağını kullanmadan önce hekimine danışmanız önerilir.

 

Bu, özellikle ilaç alıyorsanız veya yakın gelecekte ameliyat geçirmeyi düşünüyorsanız ya da risk grubundaysanız dikkatli kullanın.

 

Rezene yağının eşsiz, tatlı kokusu, Tarçın Yağı gibi baharatlı uçucu yağlar ile iyi uyum sağlar.

 

Ayrıca Lime gibi narenciye uçucu yağlarının parlak, tatlı notalarını Rezene tohumu uçucu yağı ile harmanlayarak ortaya çıkarabilirsiniz.

 

Rezene Uçucu Yağı Özeti:

 

Rezene bitkisinden elde edilen rezene uçucu yağının yaraları iyileştirdiği, bağırsaktaki spazmları azalttığı ve önlediği, antioksidan ve antimikrobiyal özellikler içerdiği, gaz ve kabızlığı giderdiği, sindirim sorunlarını tedavi ettiği ve kilo kaybına yardımcı olduğu gösterilmiştir.

 

Sindiriminizi rahatlamak için midenizi veya ayaklarınızın altını ovalayabilirsiniz.

 

Tatlı kriziyle savaşmak ve diş etlerine antimikrobiyal faydalar sağlamak için fırçalarken diş fırçanıza bir damla rezene esansiyel yağı koymak mükemmel bir fikir olabilir.

 

Mide kaynamaları için bir bardak ılık su veya papatya çayı içine bir ila iki damla rezene yağı ekleyebilirsiniz.

 

Rahatlamak için, bir damla rezene tohumu uçucu yağını bir ila iki damla lavanta uçucu yağı ve taşıyıcı yağlar ile birleştirin ve boynunuza, göğsünüze ve sürün ve elinizde kalan yağı soluyun.

 

Referanslar

 

Dr. Axe &#; Fennel Essential Oil Benefits

Fennel essential oil hippocrates milk supply

funduszeue.info &#; Fennel

Aromaweb &#; Fennel Essential Oil

Distillation time modifies essential oil yield, composition, and antioxidant capacity of fennel

Science Direct &#; Fennel

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası