atatürk ingilizce hayatı / Atatürk'ün Hayatı ( İngilizce ) | Atatürk Hakkında Bilgiler

Atatürk Ingilizce Hayatı

atatürk ingilizce hayatı

Ünlü Türk asker ve devlet adamı ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının İngilizce ve Türkçesini sizler için bir araya getirdik. Atatürk’ün biyografisi, eğitim ve askeri hayatı, kişisel hayatı gibi içerikler için Atatürk’ün Hayatı İngilizce ve Türkçe içeriğimize göz atabilirsiniz.

Atatürk’ün İngilizce Biyografisi

Mustafa Kemal Atatürk was born in 1881 (eighteen eighty one) in Salonica. His father’s name was Ali Rıza Bey and his mother was Zübeyde Hanım. Atatürk’s four out of five siblings died while they were young. His only sibling was his sister Makbule Hanım. He started his education at Hafız Mehmet Efendi Local School. He transferred to Şemsi Efendi School due to his father’s demand. He lost his father in 1888. He started Military School where his mathematics teacher added his middle name “Kemal” to his name. He started the war of independence in Turkey in 1919. He died on 10th November 1938, four years after his surname “Atatürk” was given to him by Grand National Assembly of Turkey.

Mustafa Kemal Atatürk 1881’de Selanik’te doğdu. Babasının ismi Ali Rıza Bey’di ve annesi Zübeyde Hanım’dı. Atatürk’ün 5 kardeşinden 4’ü gençken öldüler. Tek kardeşi kız kardeşi olan Makbule Hanım’dır. Eğitimine Hafız Mehmet Efendi Mahalle Okulu’nda başlamıştır. Daha sonra babasının isteği üzerine Şemsi Efendi İlkokulu’na geçmiştir. 1888’de babasını kaybetmiştir. Daha sonra matematik öğretmeni tarafından ismine “Kemal” eklenen Askeri Rüştiye’ye başlamıştır. 1919’da Türkiye’de Kurtuluş Savaşını başlatmıştır. 10 Kasım 1938’de, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “Atatürk” soyadı atandıktan 4 yıl sonra ölmüştür.

Atatürk’ün Eğitim Hayatı

Mustafa Kemal Atatürk started his education at Hafız Mehmet Efendi Local School due to her mother’s demands. His father made him continue in Şemsi Efendi School where he finished primary school. After his father’s death he had to take a break from his education because he and his sister moved to a farm with their mother. Then he returned to Salonica where he continued his school life. He started Salonica Property High School after Şemsi Efendi School but then he dropped out of there with his own decision. Then he started Military School in 1894. His mathematics teacher appreciated his intelligence and gave him his middle name “Kemal” to seperate him from other students who are named Mustafa. Then he continued Monastir Military High School after he finished Military School. He was also taking French lessons while he was visiting Salonica during his summer breaks. He got in to Istanbul Military Academy in 1899. He finished this school as a lieutenant after three years and continued in Military Academy. He graduated as a staff captain in 1905. He was appointed to Sam after he spent some time arrested in Istanbul due to his ideas against sultanate.

Mustafa Kemal Atatürk annesinin isteği üzerine eğitimine Hafız Mehmet Efendi Mahalle Okulunda başladı. Babası onu ilkokulu bitirdiği Şemsi Efendi Mektebine aldırdı. Babasının ölümünden sonra annesiyle beraber kız kardeşi ve kendisi bir çiftliğe taşındılar. Daha sonra okul hayatını bitirdiği Selanik’e geri döndü. Şemsi Efendi Mektebi’nden sonra Selanik Mülkiye Rüştiyesi’ne başladı fakat kendi kararı ile o okulu bıraktı. Daha sonra 1894’te Askeri Rüştiye’ye başladı. Matematik öğretmeni zekasını tebrik etti ve diğer Mustafa isimli öğrencilerden onu ayırt edebilmek için ona ikinci ismi “Kemal” adını verdi. Sonra Askeri Rüştiye bittiği zaman Manastır Askeri İdadisi’ne devam etti. Bu sırada Selanik’i ziyaret ettiği yaz izinlerinde Fransızca dersleri alıyordu. 1899’da İstanbul Harp Akademisi’ne girdi. 3 sene sonra okulu teğmen olarak bitirdi ve Harp Akademisi’ne devam etti. 1905’te kurmay yüzbaşı olarak mezun oldu. Padişahlığa karşı olan fikirleri yüzünden İstanbul’da tutuklu olarak bir süre geçirdikten sonra Şam’a atandı.

Atatürk’ün Askeri Hayatı

Mustafa Kemal Atatürk spent 3 years in Sam, then he was appointed to 3rd Army headquarters that was located in Monastery. He came to Salonica to work in the branch. He worked for 5th Army headquarters and 38th Infantry Regiment after he was taken from 3rd Army headquarters. After his success in all of these appointments, he got assigned with a task at the General Staff in Istanbul. Mustafa Kemal left Istanbul to take charge in the Tripoli invasion on September 15th, 1911. By the time it was November 27th he got promoted. He was then promoted to be a lieutenant colonel in 1914. In 1915, Çanakalle was invaded. Because of Atatürk’s great accomplishments there he got promoted to colonelcy. On May 19th 1919, after the Mondros truce, Mustafa Kemal got to Samsun with the ferry named Bandırma. He first went to Amasya, and then continued to Sivas and Erzurum. Five days after his arrival to Erzurum, he quit his job in the military to continue his goal to save the country as a citizen.

Mustafa Kemal Atatürk Şam’da 3 sene geçirdi, daha sonra Manastır’daki 3. Kolordu komutanlığına atandı. Selanik’e, şubede çalışmaya geldi. 3. Kolordu komutanlığından alındıktan sonra 5. Kolordu komutanlığında 38. Piyade alayında çalıştı. Bu atamalardaki başarılarından sonra İstanbul’da Genelkurmay Başkanlığı’nda görevlendirildi. Mustafa Kemal İstanbul’dan 15 Eylül 1911’de Trablusgarp işgalinde yer almak için ayrıldı. 27 Kasım olduğunda terfi aldı. Daha sonra tekrar 1914’te yarbay olmak üzere terfi aldı. 1915’te Çanakkale işgal edildi. Atatürk buradaki üstün başarıları sayesinde albaylığa terfi etti. 19 Mayıs 1919’da Mondros ateşkesinden sonra Mustafa Kemal Bandırma isimli vapurla Samsun’a geldi. Önce Amasya’ya gitti, ardından Sivas ve Erzurum’a devam etti. Erzurum’a varışından 5 gün sonra ülkeyi kurtarma görevine bir vatandaş olarak devam etmek için askerlikten istifa etti.

Millî Mücadele Dönemi ve Atatürk

After Mustafa Kemal left Sivas he went to Ankara. He was chosen as the Erzurum representative for the parliament. He wanted to stay in Ankara. He also started Anadolu Agency to tell about the resistance of the country in 1920. After that, on April 23rd, 1920 he created the Turkish Grand National Assembly. After Kuvay-i Milliye (power of the nation) the country started a regular army. There were many rebellions in the country besides the war that was continuing. After that, the wars of Inonu started. Turkey fought against the Greek army which was controlled by other forces. After the first Inonu victory, Mustafa Kemal and the Turkish army won The Square Battle of Sakarya too. After a year of preparation, Mustafa Kemal led to the biggest victory in the Major War which is the last step of the Independence War. On August 30th, 1922, the Turkish army destroyed many of the Greek armies. This war led to many truce agreements, which was the end of the Independence War. After the wars ended, on 29th October 1923 in Eskişehir, the Republic of Turkey proclamated.

Mustafa Kemal Sivas’tan ayrıldıktan sonra Ankara’ya gitti. Erzurum temsilcisi olarak Meclis-i Mebusan’a seçilmişti. Ankara’da kalmak istedi. Aynı zamanda 1920’de ülkedeki direnişi anlatmak için Anadolu Ajansını kurdu. Ondan sonra 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurdu. Kuvay-i Milliye’den sonra ülke düzenli orduya geçiş yaptı. Devam eden savaş dışında ülkede isyanlar da vardı. Sonrasında İnönü Savaşları başladı. Türkiye başka güçler tarafından kontrol edilen Yunan ordusu ile savaştı. İlk İnönü zaferinden sonra Mustafa Kemal ve Türk ordusu Sakarya Meydan Muharebesini de kazandı. Bir yıl hazırlık sonrasında Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşı’nın son adımı olan en büyük zafer Büyük Taaruz’a liderlik etti. 30 Ağustos 1922’de Türk ordusu Yunan ordusunun çoğunu yok etti. Bu savaş Kurtuluş Savaşı’nın sonu olan birçok ateşkes antlaşmasına yol açtı. Savaşlar bittikten sonra 29 Ekim 1923’te Eskişehir’de Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi.

Atatürk’ün Siyasi Hayatı

Mustafa Kemal Atatürk was chosen as the president of the Turkish Grand National Assembly. He was also elected as the first president of the Republic of Turkey. The election was made every four years due to the law, Atatürk was chosen as the president in years of 1927, 1931, and 1935.

Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin başkanı olarak seçilmişti. Aynı zamanda da Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olarak oylandı. Seçim yasaya göre her dört yılda bir yapılıyordu, Atatürk 1927, 1931, 1935 yıllarında cumhurbaşkanı olarak seçildi.

Atatürk’ün Kişisel Hayatı

Mustafa Kemal Atatürk lived his personal life in simplicity. He got married to Latife Hanım on January 29th, 1923. They went on many trips together. This marriage lasted until August 5th, 1925. Atatürk loved children. Many children named Afet (İnan), Sabiha (Gökçen), Fikriye, Ülkü, Nebile, Rukiye, Zehra and Abdurrahim Tunçak were his godchildren. He also took care of two children named Mustafa and İhsan. He liked to read, listen to music, dance, ride a horse, and swim. He liked playing backgammon and billiards. He cared about his horse Sakarya and his dog Fox. He liked nature a lot, he went on walks frequently. He always cared about the way he dressed.

Mustafa Kemal Atatürk özel hayatını sadelik içinde yaşadı. 29 Ocak 1923’te Latife Hanım ile evlendi. Bir sürü yolculuğa ve geziye gittiler. Bu evlilik 5 Ağustos 1925’e kadar sürdü. Atatürk çocukları çok severdi. Afet (İnan), Sabiha (Gökçen), Fikriye, Ülkü, Nebile, Rukiye, Zehra ve Abdurrahim Tunçak’ı isimli birçok çocuk manevi çocuklarıydı. Aynı zamanda Mustafa ve İhsan isimli iki çocuğu da himayesi altına almıştı. Kitap okumayı, müzik dinlemeyi, dans etmeyi, at binmeyi ve yüzmeyi severdi. Tavla ve bilardo oynamayı severdi. Atı Sakarya ve köpeği Fox’a çok değer verirdi. Doğayı çok severdi, sıklıkla yürüyüşlere giderdi. Her zaman giyinişine dikkat ederdi.

Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar

Atatürk liked to listen to Turkish classical music. His favorite songs were known as “Çile Bülbülüm Çile, Fikrimin İnce Gülü, Kimseye Etmem Şikâyet, Dayler Dayler, Sigaramın Dumanı, Yanık Ömer”. He loved to listen traditional Turkish songs and he also liked Rumelia folk songs.

Atatürk Türk sanat müziği dinlemeyi severdi. Favori şarkıları “Çile Bülbülüm Çile, Fikrimin İnce Gülü, Kimseye Etmem Şikâyet, Dayler Dayler, Sigaramın Dumanı, Yanık Ömer” diye bilinirdi. Geleneksel Türk şarkıları dinlemeyi severdi ve Rumeli türkülerinden de hoşlanırdı.

Atatürk’ün Sevdiği Yiyecekler

His chef Halit Atay states that Atatürk liked eating haricot beans because he got used to them during his student years. He also tells that he liked to eat okra with meat, and he ate it with yoghurt. He had cheesy omelette for breakfast, he liked semolina dessert for sweets. His favorite alcoholic beverage was raki, and his favorite appetizer to eat with it was fava.

Şefi Halit Atay Atatürk’ün öğrenci yıllarından alıştığı için kuru fasulye yemeyi sevdiğini belirtir. Aynı zamanda etli bamya yemeyi ve yoğurtla yediğini de söyler. Kahvaltı için peynirli omlet yerdi ve tatlı için irmik helvası severdi. Favori alkollü içeceği rakıydı ve onunla yemek için favori mezesi favaydı.

Atatürk’ün Hayatı İngilizce ve Türkçe Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Atatürk kaç senesinde doğmuştur?

Atatürk 1881 senesinde doğmuştur.

Kurtuluş Savaşı’nın İngilizcesi nedir?

Kurtuluş Savaşı’nın İngilizcesi “The War of Independence” olarak ifade edilir.

“Atatürk 1881’de Selanik’te doğmuştur.” İngilizce nasıl söylenir?

“Atatürk 1881’de Selanik’te doğmuştur.” İngilizce “Atatürk was born in Salonica in 1881.” olarak söylenir.

Atatürk’ün Hayatı İngilizce ve Türkçe ile ilgili öğrendiklerinizi pratiğe dökmek ister misiniz? Dilerseniz EnglishCentral’da bulunan 20.000’den fazla interaktif video derslerini inceleyebilir, kelime dağarcığınızı geliştirip telaffuz pratiği yapabilirsiniz. Dilerseniz öğrendiklerinizi canlı ve birebir İngilizce özel ders sırasında kişisel İngilizce öğretmeniniz ile tekrar edebilirsiniz. Hemen EnglishCentral’a kayıt olup İngilizce öğrenmeye başlamaya ne dersiniz?

Kategoriler Günlük İngilizce

Atatürk’ün Hayatı İngilizce

Atatürk’ün hayatı İngilizce nasıl ifade edilir diye merak ediyorsanız, bu yazımızda bu sorunuzun yanıtını bulabileceksiniz. Atatürk’ün hayatını İngilizce kısa cümlelerle açık ve net bir şekilde dile getirmeye çalıştık. Yazımızda Atamızın hayatını İngilizce okuyacak ve ikinci bir dilde de onun yaşantısını başkalarına aktarabileceksiniz. Bununla birlikte, sizlere sunacağımız İngilizce metnin Türkçe çevirisini de bulacaksınız. Ayrıca, ulu önderimizin sözlerinin İngilizcesini de yazımızda okuyabileceksiniz. Yine bu sözlerin de Türkçesini sizler için yazdık.

O halde, buyurunuz!

Mustafa Kemal Ataturk was a revolutionary who helped found the Turkish Republic. He was Turkey’s first president. Moreover, his reforms modernized the country.

Who Is Mustafa Kemal Ataturk?

When Mustafa Kemal Ataturk was a young man, he was part of the Young Turks. That was a revolutionary group that dethroned the sultan in 1909. Atatürk led the Turkish War of Independence. Moreover, he signed the Treaty of Lausanne in 1923, which made Turkey a republic. He was elected as the first president. Thus, he initiated reforms that modernized Turkey.

Early Life

Mustafa Kemal Ataturk was born simply as “Mustafa” in the first months of 1881. He was born in Salonika (his birthplace is now known as Thessaloniki in present-day Greece). Back then, his birthplace Salonika was in the Ottoman Empire. When Mustafa was 12, he was sent to the Military Academy in Istanbul. There, his math teacher named him Kemal, meaning “excellence,” because he excelled academically. He graduated in 1905.

Military Career

As a young man, Mustafa Kemal became a member of the Young Turks. This group led a revolutionary intellectual movement. Sultan II. He participated in the Young Turk Revolution of July 1908, which successfully overthrew Abdulhamid. From 1909 to 1918, Mustafa Kemal held a number of posts in the Ottoman army. He fought against Italy in the Italo-Turkish War of 1911. In addition to Italo- Turkish War, he also fought in the Balkan Wars of 1912-1913. He was chief of staff before being appointed as the Turkish embassy in Bulgaria during the Second Balkan War. He made a name for himself as the commander of the 19th Division, whose courage and strategic prowess helped prevent the Allied invasion of Çanakkale in 1915. As a result, he was promoted repeatedly until the Armistice of Mudros in 1918 ended the war.

The armistice provisions gave the Allies the right to occupy the forts that controlled the main waterways, as well as any territory that might pose a threat to security. In 1919, Atatürk organized resistance against these forces. As a consequence, Mustafa Kemal demanded full independence for Turkey when the Treaty of Sèvres that divided the Ottoman Empire at the end of World War I was signed. The Grand National Assembly, the new Turkish parliament, engaged in a series of wars with Greek and Armenian forces until Mustafa signed the Treaty of Lausanne on October 29, 1923. This established the Turkish Republic and Mustafa Kemal became the country’s first president.

Presidency

Mustafa Kemal’s first job was to modernize and secularize the country. Therefore, he studied Western governments and adapted their structures to the people of Turkey. He believed that modernization necessarily entailed Westernization. For this reason, he established a policy of state secularism with a constitution separating government from religion.

Social and economic reforms were also an important part of his strategy. He replaced the Arabic script with the Latin script, introduced the Gregorian calendar. Moreover, he urged people to wear Western clothing. Mustafa industrialized the nation by establishing a rail network as well as state-owned factories across the country. And numerous new laws introduced legal equality between the sexes. Mustafa abolished the women’s headscarf law and gave women the right to vote.

Not all of Mustafa Kemal’s reforms were warmly received, although he believed he was advancing the country. The policy of state secularism was particularly controversial. And, he was accused of destroying important cultural traditions.

Personal Life and Death

Mustafa Kemal was briefly married from 1923 to 1925. Although he never had children, he is said to have adopted 12 daughters and a son. Other sources say that he has up to 8 children. He introduced surnames in Turkey in 1934. And he took the surname Atatürk, which means “Father of the Turks”. He died of liver cirrhosis on November 10, 1938.

Ataturk’s Sayings

  • “To see me does not necessarily mean to see my face. To understand my thoughts is to have seen me.”
  • “Everything we see in the world is the creative work of women.”
  • “The future is in the skies.”
  • “Justice is the infrastructure of proprietorship.”
  • “Science is the most reliable guide in life.”
  • “Unless a nation’s life faces peril, war is murder.”
  • “Teachers are the one and only people who save nations.”

Türkçesi

Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına yardım eden bir devrimciydi. Türkiye’nin ilk cumhurbaşkanıydı. Dahası, reformları ülkeyi modernleştirdi.

Mustafa Kemal Ataturk Kimdir?

Mustafa Kemal Atatürk genç bir adamken Jön Türklerin bir parçasıydı. Bu, 1909’da padişahı tahttan indiren devrimci bir gruptu. Atatürk, Türk Kurtuluş Savaşı’na öncülük etti. Ayrıca 1923’te Türkiye’yi cumhuriyet yapan Lozan Antlaşması’nı imzaladı. İlk cumhurbaşkanı seçildi. Böylece Türkiye’yi modernleştiren reformları başlattı.

Çocukluk ve Gençlik Yılları

Mustafa Kemal Atatürk, 1881’in ilk aylarında kısaca “Mustafa” olarak dünyaya geldi. Selanik’te doğdu (doğum yeri, günümüzde Yunanistan’da Thessaloniki olarak biliniyor). O zamanlar doğum yeri Selanik, Osmanlı İmparatorluğu’ndaydı. Mustafa 12 yaşındayken İstanbul Harp Okulu’na gönderildi. Orada matematik öğretmeni, akademik olarak başarılı olduğu için ona “mükemmellik” anlamına gelen Kemal adını verdi. 1905 yılında mezun oldu.

Askeri Kariyer

Genç bir adam olarak Mustafa Kemal, Jön Türklerin bir üyesi oldu. Bu grup devrimci bir entelektüel harekete öncülük etti. Sultan II. Abdülhamid’i başarıyla deviren Temmuz 1908 Jön Türk Devrimi’ne katıldı. 1909’dan 1918’e kadar Mustafa Kemal, Osmanlı ordusunda bir dizi görevde bulundu. 1911 İtalyan-Türk Savaşı’nda İtalya’ya karşı savaştı. İtalyan-Türk Savaşı’nın yanı sıra 1912-1913 Balkan Savaşlarında da savaştı. İkinci Balkan Savaşı sırasında Bulgaristan’daki Türk büyükelçiliğine atanmadan önce kurmay başkanıydı. Cesareti ve stratejik yiğitliği ile Müttefiklerin 1915’te Çanakkale’yi işgalini önlemeye yardımcı olan 19. Tümen komutanı olarak adından söz ettirdi. Sonuç olarak, 1918’de Mondros Mütarekesi’inin savaşı sona erdirmesine kadar defalarca terfi etti.

Ateşkes hükümleri, Müttefiklere ana su yollarını kontrol eden kaleleri ve ayrıca güvenlik için tehdit oluşturabilecek herhangi bir bölgeyi işgal etme hakkı verdi. 1919’da Atatürk bu güçlere karşı direniş örgütledi. Sonuç olarak, Mustafa Kemal, I. Dünya Savaşı’nın sonunda Osmanlı İmparatorluğu’nu bölen Sevr Antlaşması’nın imzalanmasıyla Türkiye’nin tam bağımsızlığını talep etti. Yeni Türk parlamentosu olan Büyük Millet Meclisi, Mustafa’nın 29 Ekim 1923’te Lozan Antlaşması’nı imzalamasına kadar Yunan ve Ermeni güçleriyle bir dizi savaşa girişti. Bu, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu ve Mustafa Kemal ülkenin ilk cumhurbaşkanı oldu.

Cumhurbaşkanlığı

Mustafa Kemal’in ilk işi ülkeyi modernleştirmek ve laikleştirmekti. Bu nedenle Batılı hükümetleri incelemiş ve yapılarını Türkiye halkına uyarlamıştır. Modernleşmenin zorunlu olarak Batılılaşmayı gerektirdiğine inanıyordu. Bu nedenle, devleti dinden ayıran bir anayasa ile devlet laikliği politikası oluşturmuştur.

Sosyal ve ekonomik reformlar da stratejisinin önemli bir parçasıydı. Arap alfabesini Latin alfabesi ile değiştirdi, Gregoryen takvimini tanıttı. Ayrıca, insanları Batılı giysiler giymeye çağırdı. Mustafa, ülke çapında bir demiryolu ağı ve devlete ait fabrikalar kurarak ülkeyi sanayileştirdi. Ve çok sayıda yeni yasa, cinsiyetler arasında yasal eşitlik getirdi. Mustafa, kadınların başörtüsü yasasını kaldırdı ve kadınlara oy hakkı verdi.

Mustafa Kemal’in ülkeyi ilerlettiğine inanmasına rağmen, reformlarının tümü sıcak karşılanmadı. Devlet laiklik politikası özellikle tartışmalıydı. Ve önemli kültürel gelenekleri yok etmekle suçlandı.

Kişisel Yaşamı ve Ölümü

Mustafa Kemal, 1923’ten 1925’e kadar kısa bir süre evli kaldı. Hiç çocuğu olmamasına rağmen, 12 kızı ve bir oğlu evlat edindiği söyleniyor. Diğer kaynaklar 8’e kadar çocuğu olduğunu söylüyor. 1934’te Türkiye’de soyadlarını tanıttı. Ve “Türklerin Babası” anlamına gelen Atatürk soyadını aldı. 10 Kasım 1938’de karaciğer sirozundan hayatını kaybetti.

Atatürk’ün Sözleri

  • “Beni görmek, mutlaka yüzümü görmek anlamına gelmez. Düşüncelerimi anlamak, beni görmüş olmaktır.”
  • “Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.”
  • “İstikbal göklerdedir.”
  • “Adalet mülkün temelidir.”
  • “Bilim, hayattaki en güvenilir rehberdir.”
  • “Bir ulusun hayatı tehlikeye girmedikçe, savaş cinayettir.”
  • “Ulusları kurtaran yegane kişiler öğretmenlerdir.”

Atatürk’ün hayatı İngilizce kısa cümlelerle bu şekildeydi. Atatürk’ün hayatını İngilizce ele aldığımız yazımızda, Atamızın çocukluk dönemini, okul hayatını ve savaşlardaki başarılarını ayrı başlıklar altında ele aldık. Verdiğimiz Türkçe çeviri sayesinde iki metni karşılaştırarak bilmediğiniz kelime ve yapıları öğrenebilirsiniz. Umarız hazırladığımız metnin İngilizcenize katkısı olur.

Daha fazla İngilizce-Türkçe karşılaştırmalı yazı okumak isterseniz, İngilizce hikayeler , İngilizce kısa hikayeler ve Türkçeleri, İngilizce atasözleri, yazılarımıza bakabilirsiniz. Sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz 🍀

İngilizce Atatürk’ün Hayatı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik’te doğdu. Türk milleti için bir Cumhurbaşkanının ötesinde, ileri görüşlü bir lider, düşünür ve politikacıydı. Hayatını Türk milletinin gelişimine adadı, düşünceleri ve belirlediği değerlerin izinde yaptıklarıyla diğer milletleri de kendine hayran bırakarak gelecek nesillere öncülük etti. Kalabalık bir ailesi yoktu: annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi ve kız kardeşi Makbule. 

Atatürk’s Life

İngilizceyi Konuşarak Öğren

Mustafa Kemal Atatürk, the founder and the first president of the Republic of Turkey, was born in Salonika in 1881. He was not only a president for the Turks but also a farsighted leader, thinker, politician. He dedicated his life to the development of Turkish nation, the things he has done to follow the value he set by, impressed the other nations and lead the next generations. His family was not large: his mother Zübeyde Hanım, his father Ali Rıza Efendi and his sister Makbule.

Eğitim Hayatı

Mustafa Kemal’in eğitim hayatı, annesinin isteği üzerine, ağırlıklı olarak dini eğitim veren Mahalle Mektebi ile başlar, bir süre eğitimine burada devam ettikten sonra babasının isteği üzerine Avrupa tarzı eğitim veren Şemsi Efendi Okulu’na geçiş yapar. Ali Rıza Efendi’nin vefatının ardından Mustafa’nın eğitim hayatı yarıda kalır ve annesi ve kız kardeşi ile birlikte dayısının yanına taşınır. Bir süre dayısının yanında yaşadıktan sonra Selanik’e döner ve Selanik Mülkiye Rüştiyesi’nde eğitimine başlar. Yaşadığı sorunlar nedeniyle buradan da ayrılmak durumunda kalan Mustafa, asker olmak üzere askeri okul sınavlarına girer ve Selanik Askeri Rüştiyesi’ni kazanır. O zamana kadar adı Mustafa’yken, matematik öğretmeninin de adı Mustafa olmasının üzerine öğretmeni, adına bir de Kemal adını ekler. Böylece artık Ali Rıza’nın oğlu Mustafa değil, Mustafa Kemal’dir. Mustafa Kemal bundan sonra yolunu, askeri okullar üzerinden çizer.

1895 yılında Selanik Askeri Rüştiyesi’nden mezun olarak Manastır Askeri İdadisi’ne başlar ve 1899 yılında buradakini eğitimini tamamlayarak Harbiye Mektebi’ne başlar. 1902 yılında Harbiye Mektebi’nden mezun olur ve Harp Akademisi’ne başlar. 1905 yılında Harp Akademisi’nden Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle mezun olduğunda okul hayatı sonlanır.

Education

Mustafa Kemal first enrolls in a religious school Mahalle Mektebi Hafız Mehmet Efendi neighborhood school at his mother’s request, after a while he continues his education in this school, he transferred to Şemsi Efendi School which is a modernistic school at his father’s request. Following the loss of his father, he had to drop out of the school to move in his uncle’s house with his family. After living with his uncle for a while, he returns to Salonika and enrolls in Salonika Junior High School for Civil Servants. Because of the problems he had, he has to drop out and applies for military schools and gets accepted into Military Junior High School. Before then his name was just Mustafa after he meets a mathematics teacher named Mustafa, his teacher adds him a nickname, Kemal. Since then, his name was no longer Mustafa who is the son of Ali Rıza, but  Mustafa Kemal. Later on, Mustafa Kemal’s education continues in line with military schools.

He graduated the Military Preparatory School in Salonika in 1895, then enrolls in the Military High School at Manastır, after he graduated in 1899 he enrolls in the Military Academy in Istanbul. In 1902, Mustafa Kemal graduated from the Military Academy and enrolls in the General Staff College. In 1905, he completed his education life with the rank of Staff Captain. 

Askeri Hayatı

Hayatını Türk milletinin gelişimine adayan Mustafa Kemal’in düşüncesine göre, bir millet, kendini başka bir milletin boyundurluğu altında ezdirmemeliydi ve bu düşünceyle yola çıktığında tek amacı, kayıtsız şartsız bağımsız olan; uygar, çağdaş ve demokratik bir Türk devleti kurmaktı.

Hayatının büyük kısmını cephelerde geçiren Mustafa Kemal, eğitiminin bitmesinin ardından ilk görevini Şam’da 5. Ordu’da tamamlar. Bu sürede Suriye’yi iyice tanır ve orduyu gözlemleyerek ordu eğitimindeki eksiklikleri yakından tespit etme fırsatı bulur. Buradaki görevi boyunca, arkadaşlarıyla “Vatan ve Hürriyet Cemiyeti”ni kurarak çalışmalar yapar. Bir süre sonra gizlice Selanik’e dönerek İttihat ve Terakki adında Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’nin bir şubesini daha kurar. Hükûmet tarafından duyulan bu durum, amirlerinin onu koruması üzerine kapanır. 20 Haziran 1907 tarihinde Kıdemli Yüzbaşı rütbesine yükselerek Şam Ordusu’nun Kurmay Başkanlığı’nda göreve getirilir.

13 Ekim 1907’de 3. Ordu Karargâhı’na atanır ve Selanik şubesinde çalışmak üzere Selanik’e gelir. 1908 yılı boyunca Meşrutiyet’in ilanı için çalışmalar yapar. 31 Mart 1909’da, 31 Mart İhtilali’nde Hareket Ordusu’nda, Kurmay Subayı olarak görev alır. 1911 yılında İstanbul’a Genelkurmay’a atanmasının ardından Binbaşı rütbesine yükselir. 9 Ocak 1912’de Trablusgarp’ta, Tobruk’ta görev alır. 27 Ekim 1913’te Sofya Ateşemiliterliği’ne atanır.  1915 yılında Yarbay rütbesine yükselir. Aynı yıl, Tekirdağ’da 19. Tümen’i kurar. Yine, 1915’te, Arıburnu’nda İtilaf Devletleri’ne karşı koyar, ardından Albaylığa yükselir. 9 Ağustos 1915’te Anafartalar Grup Komutanlığı’na atanır. Anafartalar görevinde, düşman üzerinde galibiyet alarak 1916 yılında Tuğgeneral rütbesine yükselir.

1917 yılında, memleketin ve ordunun durumunu açıklayıcı nitelikte bir rapor hazırlar ve kısa bir süre sonra İstanbul’a döner. 30 Ekim 1918 Osmanlı için yıkılış niteliği taşıyan Mondros Ateşkesi’nin ardından Suriye’deki Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı’na atanır ve kısa süre sonra Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı kaldırılır ve Mustafa Kemal tekrardan İstanbul’a döner. 30 Nisan 1919’da, Erzurum’daki 9. Ordu Müfettişliği’ne atanır. 15 Mayıs 1919’da Yunanların İzmir’e çıkarma yapmasının ardından Mustafa Kemal, 19 Mayıs’ta Bandırma vapuruyla Samsun’a çıkar. 15 Haziran 1919’da 3. Ordu Müfettişi ünvanını alır.

Military Career

According to the thoughts of Mustafa Kemal, who devoted his life to the development of the Turkish nation, a nation should not oppress itself under the auspices of other nations, and when he followed the thought, his one and only aim was to establish a Turkish state which is unconditionally sovereign; civilized, contemporary and democratic. 

Mustafa Kemal, who spent his almost entire life in the army, graduated from the War Academy, thereafter he posted to Damascus in the 5th Army. During his posting, he was well acquainted with Syria and had the chance to observe closely the deficiencies in military training by observing the army. Besides, during the period, he establishes a society called “Homeland and Freedom” to work on the nation’s independence issues with his friends. After a while, he secretly returns to Salonika and establishes a new branch to Homeland and Freedom called Committee of Union and Progress. After the situation heard by the government, the attempts remain secret by the help of Mustafa Kemal’s superiors protections on him. On 20th June 1907, he was promoted to the rank of Senior Captain and appointed as the Chief of Staff of the Damascus Army. 

On 13th October 1907, he was appointed to 3rd Army and goes to Salonika. During the year of 1908, he works on the declaration of constitutionalism. On 31st March 1909, he served as Staff Officer for the Army of Action in the 31 March Incident. Afterward, he was appointed to the General Staff in 1911, he was promoted to the rank of Major. On January 9, 1912, he took charge in Tobruk, Tripoli. On October 27, 1913, he was appointed to the Sofia Attachê. He was promoted to the rank of Lieutenant Colonel. In the same year, he established the 19th Division in Tekirdağ. Besides, he resisted to the Allied Powers in Arıburnu, then he was promoted to the rank of Colonel. On August 9, 1915, he was appointed to Anafartalar Group Command. In his assignment of Anafartalar, he won the rank of Brigadier General in 1916 winning over the alliances. 

In 1917, he explanatorily reported the situation of the country and the army and shortly afterward returned to Istanbul. After the Armistice of Moudros as death decree of Ottoman Empire on 30th October 1918, he was appointed to the commandership of the Yıldırım Army Group, soon afterward, the Yıldırım Army Group was abolished and Mustafa Kemal returned to Istanbul. On 30th March 1919, he was appointed to the inspectorship of 9th Army in Erzurum. After the Greeks attacked to Izmir on 15th May 1919; Mustafa Kemal landed in Samsun on 19th May. He assumed the title of inspector of the 3rd Army on 15th June.

Milli Mücadele

Mustafa Kemal, milli mücadele çalışmalarını sürdürürken 21 – 22 Haziran 1919 tarihlerinde Rauf Orbay, Refet Bele ve Ali Fuat Cebesoy ile birlikte Amasya Genelgesi’ni gerçekleştirir. Temmuz 1919’da askerlikten çekilir. 23 Temmuz’da Erzurum Kongresi’ni toplar ve bir Temsil Kurulu seçerek yurdun farklı bölgelerine gönderir. 4 – 11 Eylül tarihleri arasında Sivas Kongresi toplanır. 11 Eylül’de Anadolu ve Rumeli Müdaafa-i Hukuk Cemiyeti Heyet Temsiliyesi Başkanlığı’na seçilir. 22 Ekim’de Amasya Protokolü imzalanır. 7 Kasım’da Erzurum’dan milletvekili seçilir. 20 Mart 1920’de İstanbul’un İtilaf Devletleri tarafından ele geçirilmesinin ardından Mustafa Kemal’in protestosu ile Ankara’da yeni bir Millet Meclisi toplama girişimi gerçekleşir. 

23 Nisan 1920’de Mustafa Kemal, Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurdu ve 24 Nisan’da Büyük Millet Meclisi Başkanı seçildi. Mustafa Kemal, İstanbul Hükumeti tarafından 11 Mayıs’ta, padişah Vahdettin’in de onayıyla ölüm cezasına çarptırıldı. 

Zorlu geçen dönemleri, zorlu ancak başarı getiren savaşlar ve önemli kararlar takip etti. Savaşlarda gösterdiği başarılardan dolayı Mustafa Kemal’e Mareşallik rütbesinin yanında Gazi ünvanı verildi. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi ve Gazi Mustafa Kemal, ilk Cumhurbaşkanı oldu. Cumhurbaşkanlığı boyunca sadece askeri değil, toplumsal sorunlara ve ihtiyaçlara da değinerek toplumsal normlar çerçevesinde modern bir toplum oluşturmayı amaçlamıştı. Soyadı kanunun gelmesiyle Mustafa Kemal’e “Türklerin atası” anlamına gelen “Atatürk” soyadı verildi. 15 Eylül 1938’de vasiyetnamesini yazdı ve tarih 10 Kasım 1938’i gösterdiğinde, saat 09:05’te Dolmabahçe Sarayı’nda hayata veda etti.

Turkish War of Independence

During the preparation process of the Turkish War of Independence, Mustafa Kemal and his friends Rauf Orbay, Refet Bele and Ali Fuat Cebesoy discussed Amasya Circular between the dates 21st and 22nd June 1919. On July 1919, he withdrew his military service. On July 23, he convened the Erzurum Congress and elects a Representative Board to assign them around the country. Sivas Congress convened between the dates from the 4 to 11 September. On September 11, he was elected as the Head of the Delegation of the Anatolian and Rumeli Defense of Rights Association Delegation. Amasya Protocol was signed on 22 October. On November 7, he was elected as a member of parliament from Erzurum. Following the conquest of Istanbul by the Allied Powers on 20 March 1920, Mustafa Kemal’s protest attempted to convene a new National Assembly in Ankara.

On 23rd April 1920, Mustafa Kemal found the Turkish Grand National Assembly in Ankara and he appointed Commander-in-Chief by the Grand National Assembly. Mustafa Kemal is condemned to death by Istanbul Government with the consent of Sultan Vahdettin on 11st May. 

A series of challenging but full of victorious battles and vital decisions followed the torrid period. Mustafa Kemal was given the title of Gazi beside the rank of Marshal due to his success in battles. On October 29, 1923, the Republic was proclaimed and Mustafa Kemal became the first President. During his Presidency, he aimed to create a modern society within the framework of social norms by addressing not only military but also social problems and needs. With the surname law, Mustafa Kemal was given the surname “Atatürk” which means “the ancestor of the Turks”. On the 15th September 1938, he wrote his testament and he died in Dolmabahçe Palace when the date was 10th November 1938 at 09:05 o’clock.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

iOS: İngilizce Konuşma Pratiği

Bu yazıda sizlere Mustafa Kemal Atatürk hayatı İngilizce ve Türkçe çevirileriyle birlikte olarak verilecektir. Sizler de Atatürk’ün İngilizce biyografisini okuyarak ve kendinizce araştırmalar yaparak konuyu derinleştirebilirsiniz.

Atatürk’ün İngilizce Biyografisi (Biography of Ataturk)

İngilizce Atatürk hayatı incelenirken karşımıza çıkan alt başlıklar; eğitim hayatı, askeri hayatı, milli mücadele dönemindeki varlığı, siyasi hayatı, manevi çocukları, ekonomik görüşleri ve bilim ile ilgisi ve son olarak Atatürk ilke ve inkılaplarını kapsamaktadır. Aşağıda her bir başlıkla ilgili olarak oluşturulmuş metinleri bulabilirsiniz.

Education Life of Ataturk in English

Mustafa Kemal Ataturk was born in 1881. Ataturk started his education life in Salonika, Neighborhood School in 1887. He went to the Neighborhood School for a few days and then moved to Şemsi Efendi School.

After his first education, he started to study in Thessaloniki Civil High School. After the death of his father, he went to Thessaloniki Military High School for military training between 1893-1895. Mustafa, seen as a very intelligent child by his teachers and friends, took the name Kemal from his teacher.

After the education in Thessaloniki Military High School; Mustafa Kemal continued his education in Manastir Military High School. While studying here, he learned foreign languages, especially French. Mustafa Kemal, who successfully completed the Manastir Military High School, started to study at the Military Academy in Istanbul on March 13, 1899. He graduated from here with the rank of lieutenant. Finally, he studied at the War Academy and graduated from the Military Academy on January 11, 1905 with the rank of Staff Captain.

Mustafa Kemal Ataturk has been a student who attracted attention with his success and abilities in every period of his education life. In addition to being interested in his lessons; He has also improved himself on foreign language and literature.

Atatürk’ün Eğitim Hayatı İngilizce

Atatürk’ün eğitim hayatı ile ilgili bilgilerin Türkçe karşılığı aşağıdadır.

Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında doğmuştur. Atatürk eğitim hayatına ise 1887 yılında Selanik’te, Mahalle Mektebi’nde başlamıştır. Mahalle Mektebine birkaç gün gitmiş daha sonra Şemsi Efendi Mektebi’ne geçmiştir.

İlk eğitiminin ardından sonra Selanik Mülkiye Rüştiyesi’nde eğitim almaya başlamıştır. Babasının vefat etmesinin ardından ise 1893-1895 seneleri arasında askeri eğitim için Selanik Askeri Rüştiyesi’ne gitmiştir. Öğretmenleri ve arkadaşları tarafından oldukça zeki bir çocuk olarak görülen Mustafa, öğretmeninden Kemal ismini almıştır.

Selanik Askerî Rüştiyesi’ndeki eğitimden sonra; Mustafa Kemal eğitimine Manastır Askeri İdadisinde devam etmiştir. Burada eğitim alırken başta Fransızca olmak üzere yabancı dil öğrenmiştir. Manastır Askeri İdadisi’ni başarı ile bitiren Mustafa Kemal, 13 Mart 1899 tarihinde İstanbul’da Harp Okulu’nda eğitim görmeye başlamıştır. Buradan teğmen rütbesiyle mezun olmuştur.  Son olarak Harp Akademisi’nde eğitim almış ve 11 Ocak 1905 tarihinde de Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle Harp Akademisinden mezun olmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk, eğitim hayatının her döneminde başarısı ve yetenekleriyle ilgi çeken bir öğrenci olmuştur. Derslerine ilgi duymasının yanı sıra; yabancı dil ve edebiyat üzerinde de kendini geliştirmiştir.

Military Career of Ataturk

Having acquired military skills for most of his education life, Mustafa Kemal Ataturk achieved many successes in his military life after graduation. Ataturk’s military life began in the 5th Army in Damascus, who graduated with the title of Staff Captain.

Ataturk, who achieved many successes here, also made many studies on the separation of the army and politics. The first of these is the establishment of the Homeland and Freedom Association. Later, this society united with the Committee of Union and Progress, but Atatürk left.

Atatürk, who took part in historically important wars and revolts such as the Tripoli War, which took place before the First World War, and the 31 March Incident, achieved many successes when it came to World War I. Finally, in the War of Independence, he directed the war as the commander-in-chief.

Some of his victories are as follows;

March 31 Incident: It is a revolt against the constitutionalism that has been declared. An “Army of Action” was formed in Thessaloniki to suppress this rebellion. Ataturk served as the chief of staff of this army and the revolt was suppressed.

Tripoli Period: In this war that took place as a result of the Italians’ occupation of Tripoli; Ataturk came to the region disguised as a journalist. It brought the people together for struggle. In this war, a great victory was achieved against the Italians and the Ushi Treaty was signed. As a result, Ataturk’s rank became a major.

World War I: One of the periods when Atatürk was most known by the public was the First World War. Mustafa Kemal Ataturk took part in this war on the following fronts: Çanakkale front, Syrian front and Caucasian front. The victory achieved on the Dardanelles front is very important in accepting Ataturk as the leader of the War of Independence. As a result of this victory, he obtained the rank of colonel.

War of Independence: Ataturk, whose political career started in this period, took over the army as the commander-in-chief after the Sakarya War and in the Great Offensive and saved the country from occupation.

Atatürk’ün Askeri Hayatı İngilizce

Atatürk’ün askeri hayatı ile ilgili bilgilerin Türkçe karşılığı aşağıdadır.

Eğitim hayatının büyük bir kısmında askeri beceriler elde eden Mustafa Kemal Atatürk, mezun olduktan sonra askeri hayatında birçok başarı elde etmiştir. Kurmay Yüzbaşı sıfatıyla mezun olan Atatürk’ün askeri hayatının başladığı yer Şam’da 5. Ordu’dur.

Burada birçok başarıya imza atan Atatürk, aynı zamanda ordu ile siyasetin ayrılması konusunda birçok çalışma yapmıştır. Bunların ilki Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’nin kurulmasıdır. Daha sonra bu cemiyet İttihat ve Terakki’yle birleşmiş ancak Atatürk buradan ayrılmıştır.

Gerek I. Dünya Savaşı öncesi yaşanan Trablusgarp Savaşı, 31 Mart Olayı gibi tarihi açıdan önemli savaş ve isyanlarda görev alan Atatürk, I. Dünya Savaşı’na gelindiğinde de pek çok başarıya imza atmıştır. Son olarak Kurtuluş Savaşı’nda da başkomutan sıfatıyla savaşı yönetmiştir.

Kazandığı zaferlerden genel olarak şunlardır:

31 Mart Olayı: İlan edilmiş olan meşrutiyete karşı çıkmış bir isyandır. Bu isyanı bastırmak için Selanik’te bir ‘’Hareket Ordusu’’ oluşturulmuştur. Atatürk, bu ordunun kurmay başkanı olarak görev almış ve isyan bastırılmıştır.

Trablusgarp dönemi: İtalyanların Trablusgarp’ı işgali sonucunda yaşanan bu savaşta; Atatürk bölgeye gazeteci kılığına girerek gelmiştir. Halkı mücadele için bir araya getirmiştir. Bu savaşta İtalyanlara karşı büyük bir zafer elde edilmiş ve Uşi Antlaşması imzalanmıştır. Bunun sonucunda Atatürk’ün rütbesi binbaşı olmuştur.

1. Dünya Savaşı: Atatürk’ün halk tarafından en çok tanındığı dönemlerden biri de I. Dünya Savaşı’dır. Mustafa Kemal Atatürk bu savaşta şu cephelerde görev almıştır:  Çanakkale cephesi, Suriye cephesi ve Kafkasya cephesi. Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı lideri olarak benimsenmesinde Çanakkale cephesinde elde edilen zafer oldukça önemlidir. Bu zafer sonucunda albay rütbesini elde etmiştir.

Kurtuluş Savaşı: Bu dönemde siyasi kariyeri de başlayan Atatürk, Sakarya Savaşı sonrasında ve Büyük Taarruz’da başkomutan olarak ordunun başına geçmiş ve ülkeyi işgalden kurtarmıştır.

Independence War of Turkish Nation and Ataturk

Independence War Period, represents the establishment of the Republic of Turkey. It is very valuable for the Turkish nation as it is a period when a country is free from enemy occupation. One of the first events in terms of the establishment of the Republic of Turkey Grand National Assembly of Turkey is founded on 23 April 1920. Mustafa Kemal Ataturk was appointed as the Speaker of the Assembly, and many decisions were passed, especially the new constitution.

The Turkish War of Independence officially started on May 15, 1919, after the Treaty of Sevres. According to the result of the Treaty of Sèvres, the states that won the First World War started to occupy the lands of the Ottoman Empire. The first to see these invasions as an irregular army; The militia forces known as Kuva-yi Milliye reacted. Then Turkey Grand National Assembly established a regular army with the decision and integrating these militias and the army has exited victorious in the war.

The important stages of war in this period are as follows;

Milli Mücadele Dönemi ve Atatürk

Milli Mücadele Dönemi ve Atatürk ile ilgili bilgilerin Türkçe karşılığı aşağıdadır.

Kurtuluş Savaşı Dönemi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasını temsil etmektedir. Bir ülkenin düşman işgalinden arındığı dönem olması açısından Türk milleti için oldukça değerlidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu açısından yaşanan ilk olaylardan biri Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920’de kurulmasıdır. Meclis başkanlığına Mustafa Kemal Atatürk getirilmiş ve ardından başta yeni anayasa olmak üzere pek çok karar hayata geçmiştir.  

Türk Kurtuluş Savaşı resmi olarak Sevr Antlaşması’nın ardından 15 Mayıs 1919 tarihinde başlamıştır. Sevr Antlaşması sonucuna göre I. Dünya Savaşı’nda galip gelen devletler Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını işgale başlamışlardır. Bu işgallere ilk olarak düzensiz ordu olarak görebilecek; Kuva-yi Milliye olarak bilinen milis kuvvetleri tepki göstermiştir. Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile düzenli ordu kurulmuş ve bu milis kuvvetleri ve ordu bütünleşerek savaştan zaferle çıkılmıştır.

Bu dönemdeki önemli savaş aşamalar şu şekildedir;

Political Career of Ataturk in English

The revolutions of Atatürk during his political life are as follows;

  1. Abolition of the Ottoman sultanate (1 November 1922)
  2. Declaration of the Turkish Republic (29 October 1923)
  3. Abolishment of the Caliphate (3 March 1924)
  4. Adoption of the Civil Code (17 February 1926)
  5. Abolition of Sects, Closure of Dervish Lodge and Mansions (30 November 1925)
  6. Acceptance of Secularism (1928-1937)
  7. Recognition of Women’s Rights (1930-1933 and 1934)
  8. Hat and Dress Act (November 25, 1925)
  9. Change in Calendar, Clock and Measures (1925 and 1931)
  10. Adoption of the Surname Act (21 June 1934)
  11. Education and Training Revolution (3 March 1924)
  12. The Letter Revolution (November 1, 1928)
  13. Language Revolution (12 July 1932)

Atatürk’ün Siyasi Hayatı İngilizce

Atatürk’ün siyasi hayatı ile ilgili bilgilerin Türkçe karşılığı aşağıdadır.

Atatürk’ün siyasi hayatı süresince gerçekleştirdiği devrimler şu şekildedir;

  1. Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922)
  2. Cumhuriyetin İlanı (29 Ekim 1923)
  3. Halifeliğin Kaldırılması (3 Mart 1924)
  4. Medeni Kanunun Kabulü (17 Şubat 1926)
  5. Tarikatların Kaldırılması, Tekke Ve Zaviyelerin Kapatılması (30 Kasım 1925)
  6. Laikliğin Kabulü (1928-1937)
  7. Kadın Haklarının Tanınması (1930-1933 ve 1934)
  8. Şapka Ve Kıyafet Kanunu (25 Kasım 1925)
  9. Takvim, Saat Ve Ölçülerde Değişiklik (1925 ve 1931)
  10. Soyadı Yasasının Kabulü (21 Haziran 1934)
  11. Eğitim ve Öğretim Devrimi (3 Mart 1924)
  12. Harf Devrimi (1 Kasım 1928)
  13. Dil Devrimi (12 Temmuz 1932)

Personal Life of Ataturk in English

In this part, we featured the songs, dances and meals that Mustafa Kemal Atatürk loved.

Ataturk’s Favorite Songs:

Ataturk’s Favorite Foods:

Ataturk drinks the most at breakfast are tea and coffee. Other than that, he didn’t have much of breakfast. Sometimes he started the day with buttermilk and bread. At the same time, Ataturk also liked the cheese omelet very much.

In addition to these, his favorite dishes are dried beans and rice. He also likes fava and asparagus. Mustafa Kemal, who is not very close to dessert, loved semolina halva very much.

Dances That Ataturk Loved:

Ataturk liked to play zeybek and waltz the most.

Atatürk’ün Kişisel Hayatı İngilizce

Atatürk’ün kişisel hayatı ile ilgili bilgilerin Türkçe karşılığı aşağıdadır.

Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar:

Atatürk’ün Sevdiği Yiyecekler:

Atatürk’ün kahvaltıda en çok içtiği içecekler çay ve kahvedir. Bunun dışında pek de kahvaltı etmezdi. Bazen ayran ve ekmekle güne başlardı.Aynı zamanda Atatürk, peynirli omleti de ayrıca çok sevmekteydi.

Bunlara ek olarak, en sevdiği yemekler kuru fasulye ve pilavdır. Aynı zamanda fava ve kuşkonmaz da sevdiği yiyecekler arasındadır. Tatlı ile pek arası olmayan Mustafa Kemal, irmik helvasını çok severdi.

Atatürk’ün Sevdiği Danslar:

Atatürk en çok zeybek oynamayı ve valsi severdi.

Children of Ataturk in English

The names Atatürk described as his adoptive children are as follows;

  1. Sabiha Gökçen
  2. Ülkü Adatepe
  3. Ayşe Afet İnan
  4. Nebile İrdelp
  5. Rukiye Ergin
  6. Abdürrahim Tuncak
  7. Mustafa Demir (Sığırtmaç Mustafa)
  8. Zehra Aylin

Atatürk’ün Manevi Çocukları İngilizce

Atatürk’ün manevi çocukları ile ilgili bilgilerin Türkçe karşılığı aşağıdadır.

Atatürk’ün manevi çocukları olarak nitelendirdiği kişiler şu şekildedir:

  1. Sabiha Gökçen
  2. Ülkü Adatepe
  3. Ayşe Afet İnan
  4. Nebile İrdelp
  5. Rukiye Ergin
  6. Abdürrahim Tuncak
  7. Mustafa Demir (Sığırtmaç Mustafa)
  8. Zehra Aylin

Economy Policy of Ataturk in English

Ataturk’s economic views and actions are based on the principle of statism. The period of Ataturk founded the Republic of Turkey 46 factories. And as a result of the opening of these factories, heavy industrial production increased by 152% between 1929 and 1938. Total industrial production, on the other hand, increased by eighty percent.

At the same time, various developments occurred with the establishment of factories. There was a 100% increase in coal, a 600% increase in chromium and a 200% increase in other mines. At the same time, iron production increased from zero to one hundred and eighty thousand tons, and sugar production increased two hundred times.

The textile sector, on the other hand, has reached the quality to meet eighty percent of the country’s textile needs. At the same time, the export of copper products has started. During this period, the lands of religious foundations were also confiscated. A large part of the lands of these religious foundations were distributed to the villagers.

In addition, decisions regarding taxes were taken at the Izmir Economy Congress. As a result of this decision, “the development of the market economy and the encouragement of private entrepreneurship, the implementation of nationalization and protectionist policies, the modernization of the tax system and the reduction of taxes, the recognition of new social rights to employees” has been implemented.

One of the most important economic events during the Ataturk period was the establishment of the Central Bank. The Central Bank, which has an independent character from other public institutions and organizations, was established on October 3, 1931 with the aim of collecting the functions carried out by different institutions and organizations in one hand.

Atatürk’ün Ekonomik Görüşleri İngilizce

Atatürk’ün ekonomik görüşleri ile ilgili bilgilerin Türkçe karşılığı aşağıdadır.

Atatürk’ün ekonomik görüşleri ve yaptığı eylemler devletçilik ilkesine dayanmaktadır. Atatürk döneminde Türkiye Cumhuriyeti’nde 46 adet fabrika kurulmuştur. Ve bu fabrikaların açılması sonucunda ağır sanayi üretimi 1929 – 1938 yılları arasında % 152 artmıştır. Toplam sanayi üretimi ise, yüzde seksenlik bir artış göstermiştir.

Aynı zamanda fabrikaların kurulmasıyla çeşitli gelişmeler yaşanmıştır. Kömürde % 100 artış, kromda % 600 artış ve diğer madenlerde % 200 artış görülmüştür. Aynı zamanda demir üretimi sıfırdan yüz seksen bin tona çıkmış, şeker üretimi ise iki yüz kat artmıştır.

Tekstil sektörü ise, ülkenin tekstil ihtiyacının yüzde seksenini karşılayabilecek niteliğe gelmiştir. Aynı zamanda bakır ürünlerinin ihracatı başlamıştır. Bu dönemde ayrıca dini vakıfların arazilerine el konulmuştur. Bu dini vakıfların arazilerinin büyük bir kısmı köylülere dağıtılmıştır.

Ayrıca, İzmir İktisat Kongresi’nde, vergilerle ilgili kararlar alınmıştır. Bu karar sonucunda ‘‘piyasa ekonomisinin geliştirilmesi ve özel girişimciliğin teşvik edilmesi, millileştirme ve korumacı politikaların uygulanması, vergi sisteminin modernleştirilmesi ve vergilerin azaltılması, çalışanlara yeni sosyal hakların tanınması’’ hayata geçirilmiştir.

Atatürk döneminde yaşanan en önemli ekonomik olaylardan biri de Merkez Bankası’nın kuruluşudur. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından bağımsız bir karaktere sahip olan Merkez Bankası, farklı kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülen işlevlerin tek elde toplanması hedefiyle 3 Ekim 1931’de kurulmuştur.

Ataturk and Science in English

Ataturk stated that he cares about all fields of science at every opportunity. Thought by nature, the importance of a rational science Ataturk, founded expressed will be managed in such a way that the Republic of Turkey.

Realizing the connection between modernity and science and emphasizing that all developments in science and technique should be followed closely in order to reach a more contemporary point, Ataturk said that science should be taken as a guide in every new application.

At the same time, attaching importance to scientific education methods, Ataturk summarized his views on education with these headings.

Atatürk ve Bilim İngilizce

Atatürk ve bilim ile ilgili bilgilerin Türkçe karşılığı aşağıdadır.

Atatürk, her fırsatta bilimin tüm alanlarını önemsediğini belirtmiştir. Düşünce yapısı gereği, akılcı bir bilimi önemseyen Atatürk, kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin bu şekilde yönetileceğini dile getirmiştir.

Çağdaşlık ve bilim arasındaki bağlantının farkına varan ve daha çağdaş bir noktaya gelebilmek adına bilim ve teknikteki gelişmelerin tümünün yakından takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Atatürk, yapılan her yeni uygulamada bilimi rehber almak gerektiğini söylemiştir.

Aynı zamanda bilimsel eğitim metotlarını önemseyen Atatürk, eğitim hakkındaki görüşlerini bu başlıklarla özetlemiştir.

Revolutions of Ataturk in English

Ataturk’s revolutions took place in various fields. These can be listed under political, religious, cultural, social and economic headings. The most important political revolutions are the Abolition of the Sultanate, which means that the sovereignty is given to the nation and ends the power of a dynasty.

The most important religious reforms are the abolition of the Caliphate and the closure of dervish lodges, lodges and mausoleums that prevent the organization of religious foundations and associations. At the same time the capital of the Republic of Turkey is another important reforms in the determination of Ankara.

Giving women the right to vote and be elected is one of the most important reforms made in Ataturk’s period. With this reform, Turkish women have gained this right before many countries of the world. At the same time, the dress – dress revolution and the adoption of the Latin alphabet are among the important revolutions made in terms of adaptation to the world.

Atatürk Devrimleri İngilizce

Atatürk devrimleri ile ilgili bilgilerin Türkçe karşılığı aşağıdadır.

Atatürk devrimleri çeşitli alanlarda gerçekleşmiştir. Bunlar: siyasi, dini, kültürel, sosyal ve ekonomi başlıkları altında sıralanabilmektedir. Siyasi devrimler arasında en önemli olanlar egemenliğin millete verildiği anlamına gelen, bir hanedanlığın gücünü sonlandıran Saltanatın Kaldırılması’dır.

Dini reformlar arasında en önemli olanlar Halifeliğin Kaldırılması ve dini vakıf ve derneklerin örgütlenmesini engelleyen tekke, zaviye ve türbelerin kapatılmasıdır. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentinin Ankara olarak belirlenmesi de önemli bir diğer reformdur.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi, Atatürk döneminde yapılan en önemli reformlardandır. Bu reformla birlikte Türk kadınları, dünyanın birçok ülkesinden önce bu hakkı elde etmiştir. Aynı zamanda kılık – kıyafet devrimi, Latin alfabesinin kabulü de dünyaya uyum sağlama açısından yapılan önemli devrimlerdendir.

Principles of Ataturk in English

Ataturk’s principles are 6 pieces. These are: Republicanism, Nationalism, Populism, Secularism, Statism and Revolutionism.

Republicanism: Democracy is a form of implementation, and the regime in which the people have a say in the administration by self-governing, the Republic’s form adapted to this principle is that the people have the right to govern themselves.

Nationalism: Nation according to Atatürk; It refers to the whole community of people who lived together in the past, who lived together, who believed and decided to live together in the future, who have the same homeland, and who have a common language, culture and emotion among them. Therefore, according to Ataturk’s nationalism, anyone who feels Turkish is considered a Turk, regardless of ethnic origin.

Populism: The principle of populism prioritizes national sovereignty and embraces democracy and the people are considered important in all reforms.

Laisizm:It is one of the important Atatürk principles that express the separation of religion and state affairs. It implies that the state should be at an equal distance to all citizens, without the factor of religion.

Etatism: According to this principle, the state should play an active role in taking economic steps.

Revolutionism: It corresponds to all revolutions made in general among Ataturk’s principles. It refers to the adoption, development and protection of Atatürk’s revolutions against all kinds of dangers.

Atatürk İlkeleri İngilizce

Atatürk ilkeleri ile ilgili bilgilerin Türkçe karşılığı aşağıdadır.

Atatürk ilkeleri 6 adettir. Bunlar: Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Laiklik, Devletçilik ve Inkılapçılıktır.

Cumhuriyetçilik: Demokrasinin bir uygulama şekli olup, halkın kendi kendini yöneterek, yönetimde söz sahibi olduğu rejim olan Cumhuriyet’in bu ilkeye uyarlanmış biçimi, halkın kendi kendini yönetme hakkına sahip olmasıdır.

Milliyetçilik: Atatürk’e göre millet; geçmişte bir arada yaşamış, bir arada yaşayan, gelecekte de bir arada yaşama inancında ve kararında olan, aynı vatana sahip, aralarında dil, kültür ve duygu birliği olan tüm insanlar topluluğuna karşılık gelmekte. Bu nedenle Atatürk milliyetçiliğine göre, kendini Türk hisseden herkes, etnik kökene bakılmaksızın Türk olarak nitelendirilmektedir.

Halkçılık: Halkçılık ilkesi, ulusal egemenliği ön planda tutar ve demokrasiyi benimsemekte ve yapılan tüm reformlarda halk önemsenmektedir.

Laiklik: Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasını ifade eden önemli Atatürk ilkelerindendir. Devletin din faktörü olmaksızın, tüm vatandaşlara eşit mesafede olmasını ifade etmektedir.

Devletçilik: Bu ilkeye göre, yapılan ekonomik adımlar atılırken devlet aktif bir rol oynamalıdır.

Inkılapçılık: Atatürk ilkeleri arasında genel olarak yapılan tüm devrimlere karşılık gelmektedir. Atatürk devrimlerinin benimsenmesi, geliştirilmesi ve her türlü tehlikelere karşı korunmasını ifade etmektedir.

İNTER İNGİLİZCE

İNGİLİZCE KONUŞMA UYGULAMASI

  • Amerikalı native eğitmenlerle,
  • Seviyene uygun programla,
  • Seçtiğin eğitmenle seçtiğin saatte,
  • Konuşmak istediğin konuyla,
  • Her ders sonrası değerlendirmeyle
  • İNGİLİZCE KONUŞMAYA BAŞLA!
Android: İngilizce Konuşma Pratiği

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır