yeni doğan bebekte gözde çapaklanma / Bebeklerde Göz Çapaklanması Hakkında Her Şey! - funduszeue.info

Yeni Doğan Bebekte Gözde Çapaklanma

yeni doğan bebekte gözde çapaklanma

Bebeğimiz dünyaya geldiği ilk günden itibaren onun tüm ihtiyaçlarını karşılamak ve iyi olduğundan emin olmak için elimizden geleni yaparız.

Bebekler konuşamadıkları için ağlayarak bir sorunları olduğunun işaretini verirler ve biz ebeveynler de bu işaretten yola çıkarak sorunu keşfetmeye çalışırız. Bebeklerin ağlamasına sebep olan problemlerin bazılarını doğrudan gözlemleyemezsek de göz çapaklanması gibi problemleri ilk bakışta fark edebiliriz.

Göz çapaklanması bebeklerde çok sık görülen bir problemdir. Aslında bebeklerde göz çapaklanması vücudun savunma mekanizmasının çalışmasından kaynaklı oluşur.

Genelde çok önemli bir sebepten kaynaklanmasa da hem bulaşıcı olduğundan hem de bazen çok önemli problemlerin habercisi olabileceğinden dolayı mutlaka dikkate alınması gereken bir durumdur.

Yenidoğan Bebeklerde Göz Çapaklanması Belirtilerine Dikkat!

Göz kapağı çevresinde, göz pınarlarında sarımtırak ve yapışkan bir sıvının oluşumu ile kendini gösteren çapaklanma; yeni doğan bebeklerde, büyük bebeklere göre daha sık görülen bir problemdir. Genelde ciddi bir durum söz konusu olmaz ve basit tedavi yöntemleri ile kısa sürede iyileşir.

Çapaklanma, çoğunlukla doğum esnasında bebeğin vajinadan geçerken mikrop kapmasından kaynaklanır.

Bu nedenle doktorlar yeni doğan bebeklere doğar doğmaz koruyucu damla damlatarak olası problemin önüne geçmeye çalışırlar.

Nadiren de olsa yeni doğan bebeklerde göz çapaklanması, anneden bebeğe geçen bel soğukluğu hastalığı gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların habercisi olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kan ve cinsel ilişki ile kadından erkeğe ya da erkekten kadına bulaşacağı gibi; anneden bebeğe de doğumla birlikte geçebilir.

Eğer çapaklanmanın sebebi bel soğukluğu hastalığı ise, çok kısa süre içerisinde bebeğin gözünde kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Bu nedenle yeni doğan bebeklerde göz çapaklanması görüldüğünde, bebek derhal bir uzman doktor kontrolüne götürülmeli ve en kısa sürede doktorun vereceği tedaviye başlanmalıdır.

Bebeklerde Göz Çapaklanması-Bebeklerde Çapaklanma Neden Olur? Bebeklerde Çapaklanma Nasıl Temizlenir? Konulu videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bebeklerde Çapak Oluşumunun Sebepleri

Bebeklerde çapak oluşumu çok sık rastlanan ve genelde çok da önemsenmeyen bir problemdir. Eğer bir toplumda herhangi bir duruma çok fazla rastlanıyorsa, bu durum ciddi bir problem değilmiş gibi görünür. Bebeklerde çapak da aynen böyle bir durumdur.

Genelde çok ciddi bir problem olmasa da bazen çok ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir. İşte bebeklerde çapak oluşumuna sebep olabilecek durumlar;

  • Özellikle yeni doğan bebeklerde çapaklanmanın en sık görülme sebeplerinden biri, bebeklerin doğduklarında gözyaşı bezlerinin tıkalı olmasıdır. Gözyaşı kanallarından akamayan gözyaşı, tıkanıklık sonucu kanallarda sarımsı ve yapışkan bir sıvı oluşumuna sebep olur.
  • Doğum esnasında anneden bebeğe Herpes virüsünün bulaşması da bebeklerde çapak oluşumuna sebep olan durumlardan biridir.
  • Yeni doğan bebeklerin doğum esnasında, bebeğin doğum kanalından geçerken mikrop kapması çapaklanma sebeplerinden biridir. Bu problem göz damlası ile kolayca tedavi edilebilir.
  • Bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar da bebeklerde çapaklanma sebeplerindendir. Kısa sürede tedavi edilebilir.

Bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların gebelikle beraber anneden bebeğe geçmesi durumu, bebeklerde çapaklanma ile kendini gösterebilir.

  • Uzun süre kapalı ve kalabalık ortamda kalan bebeklerde de sık görülen bir problemdir. Kapalı ortamda birçok insan bir arada durur. İnsanlar bulundukları kötü hava ortamından bakteri ya da virüs kapıp hava yoluyla solunum yolları hastalıkları bulaştırabildikleri gibi, çapaklanmaya sebep olacak mikropları da bulaştırabilirler.
  • Bakteriyel ve virüs kaynaklı hastalıklara yakalanan bebeklerde bağışıklık sistemi zayıflar. Bağışıklık sistemi zayıflayan bebeklerde ise; gözlerde pembeleşip kızarma ve çapak oluşumu görülebilir.

Göz Çapaklanması Bulaşıcı mıdır?

Çapaklanma genelde bakteri ya da virüslerden kaynaklı enfeksiyon sonucu oluşan bir problemdir, bu sebeple bulaşıcıdır. Gözde enfeksiyona sebep olan mikroplar hava ya da temas yoluyla kolayca bulaşabilir. Bu sebeple ister yetişkin ister bebek olsun, enfekte insanlarla yakın temasta bulunulmamalıdır.

Hasta kişinin havlu, çarşaf, yorgan gibi eşyaları başkası tarafından kullanılmamalı, kişiye özel olmalıdır. Annede çapaklanma olmuşsa, bebek ile zorunlu olmadıkça yakın temasta olunmamalıdır. Enfekte kişinin bulunduğu ortam kapalı bırakılmamalı, sık sık havalandırılmalıdır.

Enfekte kişi ellerini gözleriyle temas ettirmemeli, gözleri kaşındığında elleriyle ovalayıp iyice tahriş etmemelidir.

Çünkü ellerin gözle temas etmesi ellerdeki mikropların göze, gözdeki iritasyonun da vücudun diğer bölgelerine bulaşmasına sebep olabilir.

Çocuklarda Göz Çapaklanmasına Ne İyi Gelir?

Gözünde çapaklanma problemi olan bebeklerin göz pınarlarında sık sık sarımtırak ve yapışkan bir sıvı gelir. Bakıldığında çirkin bir görüntüsü olan bu sıvı miktarının artması, bebeğin göz kapaklarının birbirine yapışmasına sebep olabilir. Hele bir de o yapışkan sıvı temizlenmeyip göz kapakları üzerinde kurursa, bebeğiniz göz kapaklarını açamayabilir.

Bebek, çapaklanan gözlerinden rahatsız olarak elleriyle ovalayıp daha sonra elleriyle vücudunun diğer bölgelerine mikrop bulaştırabilir. Bu nedenle bebek ve çocuklarda göz çapaklanmasına rastlandığında, bebeğin gözleri itinayla temizlenmeli ve çocuklarda göz çapaklanmasına ne iyi gelir, bunu iyi bilmek gerekir;

  • Gözyaşı tıkanıklığından kaynaklı çapaklanma genelde antibiyotik içerikli göz damlası ile tedavi edilir.
  • Göz damlası tedavisi genelde 1 hafta içerisinde sonuç verir. Nadiren, damla tedavisiyle iyileşmeyen göz çapaklanması, gözyaşı kanallarındaki tıkanıklığın habercisi olabilir. Kanallardaki tıkanıklığın tıbbi müdahale ile açılması gerekir.
  • Basit düzeyde çapaklanmaları evde kendi hazırlayacağınız bitkisel çözümlerle kolayca yatıştırabilirsiniz. Kırlangıç otu ve papatya gibi bitkilerin çocuklarda göz çapaklanmasına iyi geldiği bilinmektedir. Kırlangıç otu çayını demleyip ya da papatyayı kaynatıp doğal papatya suyu ve pamuk ile gözünü narince silerek temizlemeniz faydalı olabilir.

Tabii ki uygulayacağınız tüm bitkisel yöntemlerde olduğu gibi bu önerileri de uygulamadan önce mutlaka uzman doktorunuzun tavsiyesini almanız gerekir.

Bebeğimi Göz Doktoruna Ne Zaman Götürmeliyim?

Genelde enfeksiyon, gözün tahriş olması ya da alerjik bir reaksiyondan kaynaklanan bebeklerde göz çapaklanması, nadiren de olsa daha ciddi bir durumdan kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle, bebeğiniz uyandığında göz pınarları ya da göz kapakları çevresinde sarımsı ve yapışkan bir sıvı gördüğünüzde; bu durumu bebeğin uykudan yeni uyanmış olmasına ya da çok fazla uyumuş olmasına bağlamayınız.

Yenidoğan bebeklerde çapaklanma görüldüğünde hemen, 6. aydan sonraki dönemde ise iki günü aşan çapaklanma problemlerinde bebekleri doktora götürmeniz gerekir.

Bebeklerde göz çapaklanması görülsün ya da görülmesin, mutlaka 1 yaşına kadar göz hastalıkları kontrolüne götürülmelidir. Problem ne olursa olsun, her hastalık için erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis edilen her problem, tedavide daha hızlı ve etkili yol alınmasını sağlar.

Bu nedenle hem bebeğinize hem de kendinize sağlıklı bir gelecek kurmak istiyorsanız, rahatsızlıkları görmezden gelmemelisiniz.

BEBEKLERDE GÖZ SULANMASI İÇİN NE YAPMALI? Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

BEBEKLERDE GÖZ SULANMASI İÇİN NE YAPMALI? funduszeue.info

 

'Bebeklerde g&#;z &#;apaklanmasına dikkat edilmeli'

SİVAS

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Toker, bebeklerin gözündeki çapaklanmanın kendiliğinden geçmemesi, kızarıklığın devam etmesi ve göz kapağında şişlik oluşması halinde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirtti.

Toker, çapaklanmanın yenidoğanlarda çok sık görüldüğüne işaret etti. Çapaklanmanın, göz yaşı kanalının tıkanarak gözün kendini temizleyememesine veya bir enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıktığını anlatan Toker, yenidoğan bebeklerin bağışıklık sistemi düşük olduğu için daha çabuk enfeksiyon kapabildiklerini ifade etti. Toker, "Aile, çocuğun gözünü temizlerken ya da yıkadığı esnada mikrop bulaşabilir, doğum sırasında anneden bulaşabilir, hapşırıkla da bulaşabilir." diye konuştu.

Ailenin, bebeğin gözündeki çapaklanmanın ne kadar sürdüğüne ve yoğunluğuna dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Toker,"Bazısı hafif seyreder ama dışarıdan bulaşan mikropların yaptığı enfeksiyonlar göz kapağını yapıştırır ve kızarma yapar, göz kapağı şişer. Bebeklerde göz çapaklanması normaldir. Ama özellikle gözde kızarma, göz kapaklarını yapıştıracak derecede yoğun şekilde çapaklanma meydana geldiyse bunlar 'keratit' denilen gözdeki saydam tabaka iltihaplanmasına neden olabilir. Bunların da daha ileri aşamaları özellikle menenjit mikrobunun yaptığı enfeksiyonlar göz kaybına kadar gidebilecek sonuçlar doğurabilir. Her ne olursa olsun çapaklanma kendiliğinden geçmiyor, kızarıklık devam ediyor ve göz kapağında da şişlik meydana geliyorsa hekime başvurmalı. Aksi takdirde çocukta göz kaybı meydana gelebilir"diye konuştu.

Muhabir: Merve Topuz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Bebeklerin gözlerinde oluşan, sarı-yeşil renge sahip akıntının, göz kapaklarını kapamasına çapaklanma denir. Çapağı doktorunuzun uygun gördüğü yöntemlerle temizleyerek bebeğinizin rahatsız olmasını önlemiş olursunuz.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur?

Gözyaşı kanallarında meydana gelen tıkanıklık çapaklanmaya sebep olur. Gözyaşı; gözlerin, göz çukurunda kolay hareket etmesi için imkân sağlar. Yenidoğan bebeklerde gözyaşı kanalları henüz tam olarak gelişmediği için sıklıkla görülen bir durumdur. Bu durum bazen tek gözde bazen de ikisinde birden gözükebilir.

Yenidoğan bebeklerde çapaklanma, beraberinde eşlik eden başka bir sağlık problemi yoksa zamanla düzelen bir durumdur. 1 yaşına kadar eğer beklenen düzelme gerçekleşmezse sondalama adı verilen oldukça basit bir operasyonla kapalı kanallar açılır.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Belirtileri Nelerdir?

  • Bebeğin elleriyle gözünü ovuşturması.
  • Göz kapaklarında gözüken iltihap.
  • Göz aklarında meydana gelen kızarıklık.
  • Kirpiklerin akıntıdan dolayı yapışması.
  • Gözde oluşan sulanmalar.
  • Burun köküne basıldığında göze iltihap gelmesi.

Çapaklanmayı Önlemek İçin Ne Yapılmalıdır?

Bebeğinizin burnunu temiz tutun. Olası bir tıkanıklık durumunda doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda serum fizyolojik yardımıyla burun kanallarını açık tutun. Bu sayede tıkanmaları önlemiş olursunuz.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Nasıl Geçer?

Göz çok hassas bir bölgedir. Bu nedenle bir uygulama yapmadan önce muhakkak doktorunuzdan tavsiye almayı ihmal etmeyin. Göz hastalıkları hakkında daha fazla bilgiye bebeklerde göz hastalıkları sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Kaynamış-ılıtılmış su ile ıslattığınız bir bez yardımıyla çapak oluşan bölgeyi hafifçe temizleyebilirsiniz. Bu uygulama öncesi ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun.

Doktorunuz gerekli görürse antibiyotikli göz damlası ve göz kremi kullanmanızı isteyebilir.

Doktorunuzun gösterdiği şekilde göz pınarının alt kısmında şişiklik olan bölgeye rahatlaması için masaj yapabilirsiniz.

Kaynaklar:


Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası