melisa ağacı nasıl yetiştirilir / Melisa çiçeği nasıl bakılır?

Melisa Ağacı Nasıl Yetiştirilir

melisa ağacı nasıl yetiştirilir

Limon Aromalı Nane Ferahlığını Yapraklarında Birleştiren Sakinleştirici Melisa Otu

Doğa, insanoğluna şifa dağıtan birçok bitki sunar. Onlardan bir tanesi melisa otudur. Kalp, beyin, sindirim ve sinir sistemi için faydalı olan bitki, pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Latince adı ile Melissa officinalis, yüzyıllardan beri anksiyete, uyku bozukluğu, hazımsızlık ve yaraların tedavisinde kullanılan, nanegillerfamilyasına ait bir bitkidir.

Kurutulmuş melisa otundan çay yaparak içebilirsiniz. Ayrıca bu çayı, biraz pamuk yardımıyla yüzünüzü temizlemek için de kullanabilirsiniz. Şimdi size melisa otunun mucizevi yararlarını ve uygulama biçimlerini anlatalım.

Melisa Otu Nedir?

Halk arasında oğul otu, kovan otu veya limon nanesi olarak da adlandırılan melisa otu, limonumsu kokusu ve ısırgan otuna benzer yapraklarıyla, temmuz ve ağustos aylarında çiçeklenen bir bitkidir.

Şifalı yönüyle tanınan ve sıklıkla kullanılan melisa otu, en çok stresten arınmak, östrojen hormonunu artırmak ve göz tansiyonunu dengelemek için kullanılır.

Melisa otunun içeriğinde bulunan Citral, Citronal ve Gabriol bileşenleri, insanı sakinleştirip rahatlattığı için stres giderirler. Bu nedenle geceleri yatmadan önce bir bardak melisa otu çayı içmenin, dinlendirici ve uyumaya yardımcı olduğu söylenir.

Taze yaprakları, limon aromalı kokusu ve tadı nedeniyle çorbalara, balık yemeklerine ve salatalara lezzet katmak için kullanılır. Güzel kokulu, ince yapraklı, yumuşak tüylü ve beyaz çiçekli bir bitki olan melisa, görünüm olarak da insanın içini ferahlatır. Çay olarak tüketimi yaygın olmakla birlikte kapsül, krem ve yağ olarak hazırlanan ürünleri vardır.

Melisa Otu Nerede Yetişir? Nasıl Yetiştirilir?

Boyu 30–80 santimetreye kadar uzayabilenmelisa otu, dalları ve beyaz çiçekleri olan çok yıllık bir bitkidir. Bünyesinde tanen, reçine ve uçucu yağ barındırdığı için birçok hastalığın tedavisine yardımcı olarak kullanılır.

Yaz aylarında yetişen melisa genellikle bahçeleri sever. Akdeniz ikliminde yetişen bir bitki olduğunu söylemek doğru olur. Güney Avrupa’da yaygın biçimde görülen bu ot, Türkiye’de Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol miktarda yetişir. Güneydoğu gibi aşırı sıcak bölgelerde ise ancak öğle öncesi güneşini alan yerlerde yetişebilir.

Melisa bitkisini, dilerseniz evinizde saksıda yetiştirebilirsiniz. Fakat bitkininher gün en az 4 saat güneş ışığı alması gerekir. Saksıdaki toprağınıza dörtte bir oranında ponza taşı da eklerseniz, oldukça yüksek verim alabilirsiniz.

Ticari olarak yetiştirilen melisa otu için en iyi gübre ise balık gübresidir. Yaz aylarında bol yağış alan bölgelerde ve özellikle bahçelerde kolayca yetişir. Bu şifalı ot, sürgün kökü ve melisa otu tohumu sayesinde kendini her zaman yeniler. Soğuğa karşı dayanıklı olan melisanın, düzenli olarak sulanması önemlidir.

Melisa Otu Faydaları Nelerdir?

Melisa otu uzun yıllardan beri hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere yetiştirilen ve ilaç endüstrisinde kullanılan bir bitkidir. Ülkemizde daha çok oğul otu adıyla bilinen melisa otu faydaları içinde psikolojik gerginliklere olan yararı, ilk sırada yer alır. Strese ve uyku sorununa karşı kullanımı oldukça yaygındır.

Melisa otunun faydaları:

  • Ter attırma özelliği ile toksinlerin vücuttan atılmasına katkı sağlar.
  • Ateş düşürücü özelliği ile grip ve nezle gibi hastalıklarda yardımcı olur.
  • Vücuttaki ağrıları giderir. Migren ağrılarına ve regl ağrılarına faydalıdır.
  • Reflü, gastrit, bulantı gibi mide sorunlarını azaltır.
  • Uçuk, egzama ve mantar gibi cilt hastalıkları için faydalı olduğu belirtilir.
  • Cilt bakımı için kullanılır. Yaşlanmayı ve cilt kırışıklıklarını geciktirir.
  • Kan şekeri ile tansiyonu düşürdüğü, kalbi ve kan dolaşımını kuvvetlendirdiği yönünde düşünceler vardır. İdrar söktürücü özelliği bulunur.
  • Alzheimer, epilepsi, sara, hafıza kaybı ve dikkat bozukluğu gibi sorunların olmasını engellediği düşünülür.
  • Böcek ısırıklarına karşı da kullanılır.

Melisa Otu Neye İyi Gelir? Ne İşe Yarar?

Çok şifalı bir bitki olan melisa otunun faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da önemle vurgulanır. Profesör Saraçoğlu, bu bitkiyi stres ve stres kaynaklı uykusuzlukların giderilmesinde, östrojen seviyesinin yükseltilmesinde ve idrar yolları iltihabının tedavisinde yardımcı olarak önerir.

  • Melisa otu, yorgunluk ve halsizlik gidermede, kulak çınlaması ve kas spazmlarının önlenmesinde de kullanılabilir.
  • Beyin ve sinir sistemi üzerinde koruyucu etkisi bulunduğu için hafızayı güçlendirir. Öğrenme ve algılama yeteneğini artırır.
  • Cilt bakımı konusunda, kadınlar için çok yardımcı bir bitkidir. Melisa otu yaprakları ve tomurcuklarından hazırlayacağınız tonik ile cildinize bakım yapabilirsiniz. Ayrıca, melisa otu yağı da evinizde kullanabileceğiniz bir başka bakım ürünü olabilir.
  • Melisa yağını tek başına ya da badem yağı ile birlikte uygulayarak saç bakımınız için de kullanabilirsiniz. İçerdiği yağlar ve madensel tuzlar sayesinde cildinize ve saçınıza iyi gelir.
  • Önemli bir konu olan, melisa otu boy uzatır mı sorusunun yanıtı ise evettir. Kız ve erkek çocukları için ayrı kürler şeklinde uygulandığında boy uzamasına katkı sağladığı söylenir. Çünkü bu bitki, çocuklardaki kemik gelişimine olumlu etkiler yapar. Kürlerin ergenlik dönemi başlarında, bir ve iki yıl boyunca uygulanması tavsiye edilir.

Melisa Otu Çayı Nasıl Demlenir? Faydaları Nelerdir?

Taze veya kurutulmuş melisa yapraklarından hazırlayacağız çayı yudum yudum içebilirsiniz. Bitki uzmanlarının tavsiyeleri doğrultusunda başka bitkilerle karıştırarak da kullanabilirsiniz. Melisa çayını kür halinde uygulamaya başlamadan önce doktorunuza danışmanızda yarar vardır. Çünkü ilaç kullanıyorsanız onlarla etkileşim yapabilir.

Çayın, taze yaprakları yerine melisa otu kurusu ile hazırlanmasının, daha etkili olduğu söylenir. Belli miktardaki kurutulmuş ve kıyılmış melisa otu kaynamış suya atılarak bir süre demlenmeye bırakılır. Süre dolunca süzülerek içilir. Demlenme süresinin uzun tutulması, çayın tadını acılaştıracağı için süreci aşmamak gerekir.

Soğuk suyla demleme yöntemiyle de melisa çayı hazırlanabilir. Soğuk suyla çay hazırlama daha uzun sürede gerçekleşir ama melisa otu özü hiç bozulmadan bu suya geçer. Yukarıda melisa otu için saydığımız faydalar, bitkinin çayı için de geçerlidir.

Bunlara ek olarak mevsim geçişlerinde görülen ruhsal bunalımlar için faydalı oluğu söylenir. Zihni açma ve kalp sağlığını koruma özelliği vardır. Antiseptik olduğu için yaraların temizlenmesinde kullanılabilir. İştah artırıcı yönü nedeniyle dikkatli tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca, baş dönmesi ve baygınlık durumlarına iyi geldiği hakkında görüşler de vardır.

Melisa Otu Zararları Nelerdir?

Melisa otu zararları olan bir bitki değildir. İyileştirici özellikleri nedeniyle ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan bu bitki, farklı otlarla karıştırılıp tüketildiğinde zehirlenmelere yol açabilir. Bu yüzden uzman önerisi olmadığı sürece, başka bitkilerle beraber kullanmamak gerekir.

Melisa otu sedatif ilaçlar ve tiroid ilaçlarıyla birlikte kullanılırsa etkileşime girebilir. Uykusuzluk ve anksiyete nedeniyle antidepresan ilaç kullanıyorsanız melisa çayı tüketmeniz önerilmez.

Hamile ve emziren kadınların kullanmaları ise doktor tavsiyesi ile mümkün olabilir. Dikkat eksikliği için ilaç kullananların da melisa çayı içmeden önce doktora danışmaları gerekir.

Taze toplanmış melisa otunu, evinizde kurutup saklamak istiyorsanız dikkatli olmanız gereken birkaç ayrıntı vardır. Ayıklanıp temizlenmiş bitki yaprakları havadar ve karanlık bir ortamda tek tabaka halinde yayılarak kurutulur. Nem ve ışık almaması gerekir. Kuruduktan sonra aynı şartlarda saklanır.

Bir yıldan fazla süreyle saklanması ve kullanılması sakıncalı olabilir. Şifa kaynağı melisa otu çayı ile yapacağınız kürlerden önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.

Melisa Ağacı Nedir, Nerede Ve Nasıl Yetişir? Melisa Ağacı Özellikleri, Bakımı Ve Faydaları Hakkında Bilgi

Melisa Ağacı Latince İsmi

Melisa ağacının Latince ismi, Cestrum Nocturnum olarak bilinmektedir.

Melisa Ağacı Özellikleri

- Bütün yıl boyunca yaprağını dökmeyen bir ağaç olma özelliğine sahiptir.

- Oldukça güzel kokmakta olan çiçeklere sahiptir.

- Kış aylarında da oldukça dayanıklı bir bitki olarak bilinmektedir.

- Güzel bir şekilde bakıldığında yaklaşık olarak 4 metre boyuna ulaşabilmektedir.

- Uygun koşullarda oldukça uzun ömürlü bir bitkidir.

- Aynı zamanda da zehirli bir türü de bulunmaktadır.

Melisa Ağacı Ne Zaman Dikilir?

Melisa ağacı ilkbahar da dikilmesi gereken bir ağaçtır. Zamanında dikilen melisa ağacı, ilkbahar sonlarına doğru çiçek vermeye başlar. Doğru iklim koşullarına sahip yerlerde ve uygun koşullarda oldukça uzun ömürlüdür.

Melisa Ağacı Nerede Yetişir?

Sıcak havayı ve sıcak iklim bölgelerini seven bir ağaçtır. Ülkemizde, Akdeniz ve Ege bölgesinde çoğunluklu olarak yetişmektedir. Dünyada da bir çok bölgede yetişmektedir. Çeşitli Asya bölgelerinde de yetiştiği bilinmektedir. Genel olarak yetiştiği yerin Karayipler olduğu bilinmektedir. Güney Asya'da oldukça fazla yetişmektedir.

Melisa Ağacı Nasıl Yetiştirilir ve Budanır?

Yetiştirirken dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlardan birisi de eğer saksıda yetiştirmeyi düşünüyorsanız köklerini rahatça salabileceği bir alan sağlamanızdır. Aynı zamanda yetişebilmesi için sıcak bir iklime ihtiyaç duyulmaktadır. Kışın hava soğukluğu arttığında dallarında ve yapraklarında kuruma meydana gelebilir. Tropikal bir bitki olarak bilinmektedir. Bu yüzden de sıcak havaları ve güneşli havaları çok sevdiği bilinmektedir.

Melisa Ağacı Yaprak Döker mi?

Melisa ağacı yaprak dökmeyen bir ağaç olma özelliği ile bilinmektedir. Tüm yıl boyunca yaprak dökmemektedir. Yeşil yaprakları bulunan melisa ağacının tüm yıl boyunca yaprak dökmemesi oldukça önemli bir özellik olarak bilinmektedir.

Melisa Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Melisa ağacının uzun ömürlü olmasını isterseniz eğer bakımını da özenli bir şekilde yapmanız gerekecektir. Evde de yetiştirmek için uygun bir bitki olarak bilinmektedir. Kış ayının sonlarında tüm güçsüz görünen dalları budanarak temizlenmesi gerekmektedir.

Melisa Ağacı Faydaları Nelerdir?

Melisa ağacı, özellikle geceleri etrafa yaydığı güzel kokuları sebebiyle yetiştirilmesi tercih edilen bir bitki türüdür. Güzel kokusu ve güzel görüntüsü nedeniyle yetiştirilmesi tercih edilmektedir.

Melisa Ağacı Hastalıkları Neler?

- Melisa ağaçlarında yeterli büyümeme ve çiçek açmama gibi problemler ile hastalıklar oluşabilir.

- Tropikal bir bitki olan Melisa yeterli kadar güneş ışığı almadığı takdir de çiçek açmayabilir.

- Gübreleme yaparak hem daha sağlıklı hem de hastalıklardan uzak bir şekilde yetiştirebilirsiniz.

Melisa Ağacı Ne İşe Yarar ve Nerelerde Kullanılır? Melisa Ağacı Kullanım Alanları

Melisa ağacı son zamanlarda oldukça fazla tercih edilmeye başlanan bir ağaç olarak bilinmektedir. Melisa ağacı güzel kokusu ve güzel görünüşü ile oldukça fazla tercih edilmekte olan bir türdür. Melisa ağacı süs bitkisi olarak kullanılması tercih edilen bir ağaçtır. Sadece güzel çiçekli görüntüsü ile ve güzel kokusu ile tercih edilme sebebi olmuştur.

- İdrar sökücü bir özelliği vardır.

- Balgam ve soğuk algınlığına karşı iyi gelir.

- Vücutta bulunan toksinlerden arınmak için kullanılır.

- Nefes darlığı ve benzeri sorunların oluşumunu engelleyici bir etkiye sahiptir.

- Cilt rahatsızlıklarını tedavi edici bir etkiye sahiptir.

False

Kolonya çiçeği bakımı nasıl olmalı? Melisa çiçeği özellikleri

Kolonya çiçeği (Melisa çiçeği) mükemmel kokusuyla bilinen çiçeklerden biri. Solanaceae (Patlıcangiller) familyasının Cestrum cinsinin C. nocturnum türü olan kolonya çiçeği, ülkemizde melisa çiçeği olarak da bilinmektedir. Peki kolonya çiçeği (Melisa) bakımı nasıl yapılır? Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf Evim Dergisi için anlattı.

MELİSA ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

Ülkemizde güney bölgelerde özellikle yazlık bahçelerini süsleyen ve kendine has güzel kokusunu yayan bir bitkidir.

Salkımlar halinde açan çiçekleri gün batımından hemen sonra kokmaya başlar. Gecenin ilerleyen saatlerinden en üst noktasına ulaşır.

KOLONYA ÇİÇEĞİ NASIL ORTAMDA YETİŞİR?

Yarı gölge alanları seven kolonya çiçeği toprak ayırt etmez. Geçirgen, süzek bahçe toprağında mutlu olur. Suyu bünyesinde tutan toprak tercih edilmemelidir.

KOLONYA ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

melisa çiçeği, kolonya çiçeği,  Cestrum nocturnum

Kolonya çiçeği dip sürgünü veren bir bitkidir. Bu sürgünler aynı kalitede çiçek veren dallar verir. Dikim yerine göre bu sürgünleri budaya bilir yada tutabilirsiniz.

Çoğaltılması kolaydır. Basit daldırma yöntemiyle, esnek bir dalını koparmadan eğerek bir kısmını toprağa gömün. Birkaç haftada köklenmeye başlayacaktır. Sonrasında köklenen kısmı kesip istediğiniz yere dikebilirsiniz. Yine tohumla da yetiştirebilirsiniz. Nisan ayında filizlenen tohumlar sonbaharın ortalarında çiçeklerini açmaya başlar.

MELİSA ÇİÇEĞİ BUDAMASI NASIL YAPILMALI?

Kış sonunda tüm güçsüz dalları dipten budamak gerekir. En güçlü dallar uzun ise kısaltılmalıdır. Fakat kış sonu budamasında aşırıya kaçarsanız çiçeklenmesi yaz sonuna kalabilir. Yaz boyunca çiçeklenmesi sona eren ve güçsüz kalmış olan dalları budamalısınız. Böylece yeniden sağlıklı bir şekilde çiçeklerini açacaktır.

AYDA BİR KEZ ÇAY SUYU

Saksıda yetiştirilen kolonya çiçeği, toprağının asitliliğinin fazla azalmasını istemez. Bu dengeyi sağlamak için ayda bir iki kere demlenmiş ve soğutulmuş çay demi ile sulanabilir.

MELİSA ÇİÇEĞİ ÇEŞİTLERİ

Üç bitki de Melisa ama hangisi gerçek?

En çok karşılaştığımız sorulardan biri bu. İşte yanıtı:

1– Melissa officinalis: Gerçek melisadır. Kısa boylu, hafif tüylü, kenarları tırtıklı, yapraklı, nanemsi kokuya sahip bir mutfak otudur. Aynı zamanda şifalı ot sınıfına da girer. Maydanoz gibi kümelenir. Limonu andıran bir tadı vardır. Et yemeklerinde ve salatalarda kullanılır. Demlenerek yapılan çayı mideyi rahatlatır ve uyku verir.

2- Lippia triphylla: Limon melisa ya da limon kokulu verbena’ya denir. Çalı türünde bir ottur. 1-2 metre kadar boylanma yapar. Yaprakları dar, uzun ve limon kokuludur. Dalların ucunda salkım şeklinde minik beyaz çiçekleri vardır. Yaprakları gölgede kurutulur ve aktarlarda uyku veren ve rahatlatan ot olarak satılır. Bakımı kolaydır. Çiçek dalları kesilirse bitki daha güzel gelişir. Demlemesi, özellikle uyku sıkıntısı çekenlere önerilir.

3- Cestrum nocturnum: Parfüm çalısı, melisa ya da Pakistan geceleri denilen bitkidir. Eylül akşamlarında baygın kokusuyla özellikle ılıman iklim kuşağının vazgeçilmez kokulu bitkisidir. Bodur ağaç, çalı sınıfına girer. Kışın yapraklarını döker. 1.5-3 metreye boylanır. Tüp şeklindeki beyaz-sarı çiçekleri gece boyunca koku verir. Yaz boyunca sulanmak ister. Yaz sonu hafif, ilkbahar başı sıkı bir budama gerektirir. Büyük bir saksıda da yetişebilir. Dikkat! Küçük bahçelerde birkaç adet dikilirse baygın ve çok baskın kokusu rahatsız edebilir.

Dendrobium orkide bakımı ve sulaması nasıl olmalı?

Dendrobium orkide bakımı ve sulaması nasıl olmalı?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir