oksijensiz solunum evreleri / Oksijenli Solunum Evreleri Nelerdir Ve Nerede Gerçekleşir?

Oksijensiz Solunum Evreleri

oksijensiz solunum evreleri

Oksijenli Solunum Evreleri Nelerdir Ve Nerede Gerçekleşir?

Haberin Devamı

Oksijenli solunum yapan tüm hücrelerde mitokondri bulunur genellemesi yanlıştır. Aslında oksijenli solunum yapan hücrelerin hepsinde bulunması gereken şey solunum enzimleri yani ETS elemanlarıdır. Prokaryot hücrelerde de oksijenli solunum reaksiyonları mitokondrisi olan hücrelerdeki gibidir. 

Oksijenli Solunum Evreleri Nelerdir?

Oksijenli Solunum

 Besin moleküllerinin oksijen varlığında su ve karbondioksite kadar parçalandığı hücresel solunum reaksiyonlarına oksijenli solunum denir.

Mitokondri

 Ökaryot hücrelerde oksijenli solunumun gerçekleşmesini sağlayan organel mitokondridir. İç ve dış olmak üzere iki adet zardan oluşmuştur. İç zarı kıvrımlı bir yapıya sahiptir. Yapmış olduğu kıvrımlara krista adı verilir. Kristalar, mitokondrinin solunum verimini arttırır. İçini dolduran sitoplazma benzeri sıvıya da matriks denir. Matriks içinde DNA, RNA, ribozom ve enzim başlıca olmak üzere çok sayıda organik ve inorganik madde vardır. Halkasal bir DNA'ya sahiptir. Protein sentezi yapabilir. Hücre kontrolünde bölünebilir. 

Mezozom

Haberin Devamı

 Oksijenli solunum yapan prokaryot canlılarda hücre zarının sitoplazmaya doğru yapmış olduğu kıvrılmalar ile oluşan bir yapıdır. Organel değildir.

  Oksijenli solunum 4 aşamada gerçekleşir.

 1) Glikoliz

 2) Pirüvat oksidasyonu

 3) Krebs

 4) ETS 

1) Glikoliz

 Tüm hücresel solunum tepkimelerinin başlangıç kısmıdır. Her canlıda sitoplazma gerçekleşmektedir. Bu evre sonunda oluşan NADH2 ve pirüvatlar mitokondri içine girer. Krebse atılır.

2) Krebs Hazırlık Evresi (Pirüvat Oksidasyonu)

 Mitokondrinin matriksinde meydana gelir. Glikoliz sonucu üretilmiş olan pürivat molekülleri mitokondrinin matriks bölümüne geçerek enzimler aracılığı ile asetil-CoA haline getirilir. 

3) Krebs

 Mitokondri matriksinde gerçekleşmektedir. Krebs hazırlığı sonunda oluşan asetil Co-A bir önceki döngü sonunda oluşmuş olan okzaloasetik asitle birleşip sitrik asiti oluşturur. Krebs boyunca sitrik asitten CO2 çıkışı görülmektedir. SDF ile ATP üretimi gerçekleşir. Döngüde su kullanılır.

4) ETS

Haberin Devamı

 Glikoz, krebs hazırlık ve krebs boyunca NADH2 ve FADH2'lere aktarılmış olan elektronlar mitokondrinin iç zarına gelerek zar üzerine yerleşmiş olan özel proteinler yardımıyla bir dizi indirgenme ve yükseltgenme tepkimeleriyle aktarılır. Bu aktarım esnasında açığa çıkan enerjinin bir kısmı ısı olarak sistem dışına çıkar. Bu ısı sıcakkanlı canlılarda vücut sıcaklığı sabit tutulsun diye kullanılır. Açığa çıkan enerjinin kalanı ATP içine yerleştirilerek hayatsal faaliyetlerde kullanılmak üzere hazır hale gelir.

  ETS elemanları iç zar üzerinde elektron kapasiteleri artacak şekilde sıralanmışlardır. Elektronlar ETS boyunca aktarıldıkça elektronun da enerjisi düşer. Bu sebeple de son elektron tutucusu en güçlü elektron tutucusudur. Bu madde oksijendir. Oksijen ETS'den gelen elektronlar ile NADH2 ve FADH2'lerin hidrojelerini alarak H20 oluşumunu sağlarlar. 1 glikoz için 6O2 harcanır, 12H2O oluşur. 

Haberin Devamı

Oksijenli Solunum Nerede Gerçekleşir ?

 Oksijenli solunum mitokondri de gerçekleşir. Sitoplazma da başlayıp mitokondri de devam etmektedir. 

Oksijensiz Solunum

Monomerlerin, hücre sitoplazmasında oksijen kullanılmadan parçalanmasına oksijensiz solunum denir. Oksijensiz solunumun ilk evresi glikoliz tepkimeleridir. Glikoliz tepkimelerinin devamlılığını sağlamak için, NAD koenziminin geri dönüşümü ve glikoliz tepkimeleri sonucu ortaya çıkan pirüvik asidin ortamdan uzaklaştırılması gerektiğinden; glikoliz tepkimesine ek bir kaç tepkime daha katılır (son ürünler evresi).

Bu tür tepkimelerde ATP kazancı azdır. Bunun sebebi; tepkimeye giren organik maddenin yapı taşlarına tam olarak parçalanmamasıdır. Tepkimeler sonucu oluşan son ürün; tepkimeye adını verir. Mesela oluşan son ürün laktik asit ise oksijensiz solunum tepkimesinin adı laktik asit fermantasyonu olur.

Glikoliz Tepkimeleri

Oksijensiz solunumda da oksijenli solunumda olduğu gibi sitoplazmada glikoliz tepkimesi gerçekleşir ve bu işlemden 2 atp kazanç sağlanmış, 2 NADH2 üretilmiş olur.

Son Ürünler Evresi

Bu evrede atp üretilmez veya sentezlenmez. Bu evredeki amaç zehirli olan pirüvatı daha az zararlı olan bileşiklere çevirmek ve ürettiğimiz 2 NADH2 yi tekrar kullanılacak şekilde NADH’a çevirmektir.

Bu evre oksijensiz solunum yapan canlılar arasında değişir. Şimdi örnek olarak iki fermantasyon yapan canlının son evrelerine bakalım:

1) Laktik Asit Fermantasyonu: Glikoliz evresinin sonunda oluşan piruvat, NADH2′ nin hidrojenlerini alır ve laktik aside dönüşür (NADH2 yükselgenir). 

Laktik asit fermantasyonunu bazı bakteri hücreleri (örneğin yoğurtta bulunan bakteriler) ve çizgi kas hücreleri yapar*.

*: Çizgili kas hücreleri ihtiyaç duyduğu oksijen gelmediği taktirde laktik asit fermantasyonu yapar. Oksijen oranı arttığında laktik asitleri tekrar pirüvata çevirerek oksijenli solunum yapmaya devam eder. Laktik asit yorgunluk hissi verir. Bu yüzden çizgili kas hücrelerimiz oksijensiz solunum yaparken yorgunluk hissederiz.

2) Etil Alkol Fermantasyonu: Pirüvattan bir molekül karbondioksit çıkması ve hidrojen eklenmesiyle oluşan tepkimedir. Adını oluşturduğu son ürün olan “etil alkol” den alır. Glikoliz evresinden sonra tepkimenin devamı şöyle gerçekleşir.

Etil alkol fermantasyonunu Bira mayası bakterileri ve bazı bakteriler yapar. Hamurun mayalanması işleminde etil alkol fermantasyonu gerçekleşir.

Hücresel Solunum

✔ Besinlerin hücre içerisinde parçalanması ile ATP üretimini sağlayan mekanizmaya Hücresel Solunum denir.

✔ Hücresel solunum sonucu açığa çıkan serbest enerji, ATP içine yerleştirilerek canlının hayatsal faaliyetlerinin (Fotosentez ve kemosentezde kullanılmaz.) yerine getirilmesinde kullanılır.

✔ Her canlının hücresel solunum mekanizması vardır. Tüm hücresel solunum mekanizmaları Glikoliz Reaksiyonu ile başlar. Daha sonra enzimler ve oksijenin varlığına göre farklı şekilde ilerler.

 

Oksijenli Solunum (Aerobik):  Oksijen yardımı ile besin monomerlerinin parçalanarak enerjinin üretildiği solunum reaksiyonudur.

Oksijensiz Solunum (Anaerobik): Oksijen olmadan besin monomerlerinin parçalanarak enerjinin üretildiği solunum reaksiyonudur.
Fermantasyon: Enzimler yardımı ile besin monomerlerinin kısmen parçalanması ile enerjinin üretildiği solunum reaksiyonudur.

​​

GLİKOLİZ REAKSİYONU

✔ Canlının hücresel solunum mekanizması hangisi olursa olsun tüm mekanizmalar Glikoliz Reaksiyonu ile başlar.

✔ Glikoliz reaksiyonu tüm canlılarda sitoplazmada gerçekleşir. Çünkü glikoliz reaksiyonunun gerçekleşmesini sağlayan enzimler tüm canlılarda sitoplazmada bulunur. Bu durumda glikoliz reaksiyonunu gerçekleştirmek canlıların ortak özelliğidir.

✔ Glikozu aktifleştirmek (kararsızlaştırmak) için 2 tane ATP harcanır. Bu ATP solunum reaksiyonunun aktivasyon enerjisidir. Bunun sonucunda kararsız ara bileşik oluşur. (Fruktoz bifosfat)

✔ Kararsız ara bileşik kendiliğinden ikiye bölünerek 2 tane PGAL (3C) oluşturur.

✔ Her bir PGAL yükseltgenip, NAD indirgenerek 2 tane NADH2 oluşur.

✔ Substrat düzeyinde fosforilasyon ile 4 tane ATP üretilir.

✔ 2 tane pirüvat oluşur.

✔ Net olarak 2 ATP üretilmiş olur. Üretilen ATPler canlının hayatsal faaliyetlerinde kullanılır.

✔ NADH2’ler canlının solunum mekanizmasına göre değerlendirilir.

✔ Üretilen pirüvat canlının hücresel solunum mekanizmasına uygun olarak bir yola girer. Pirüvat organik bir madde olduğundan glikoz bu reaksiyonda tam olarak parçalanamamıştır. Bu nedenle ATP üretimi az olmuştur.

OKSİJENSİZ SOLUNUM

✔ Bazı prokaryotlar besin monomerlerini oksijen dışındaki  inorganik maddeler ile parçalar.

✔ ETS görev alır.

✔ Elde ettikleri ATP miktarı oksijenli solunma göre az, fermantasyona göre çoktur.

✔ Azot döngüsünde rol alan denitrifikason bakterileri, denitrifikasyon olayını oksijensiz solunum mekanizmaları ile gerçekleştirirler. Bu canlılar çoğunlukla heterotrof olmalarına rağmen, kemoototrof olanları da vardır.

FERMANTASYON

✔  Organik monomerlerin enzimler tarafından oksijen ya da farklı bir inorganik madde kullanılmadan parçalanması ile gerçekleştirilen hücresel solunumdur.

✔ Organik maddelerin parçalanması kısmen gerçekleştiğinden diğer solunum çeşitlerine göre oldukça az miktarda enerji üretimi gerçekleştirilir.

✔ Prokaryot ve ökaryot olan birçok canlıda görülebilir. Bakteri, mantar, bitki tohumları, bağırsak solucanları ve memeli canlıların çizgili kaslarında görülür.

✔ Glikoliz ve ürün oluşum aşaması olmak üzere iki aşamada gerçekleşir.

✔ Enerji üretimi sadece glikoliz aşamasında gerçekleşir.

✔ Ürün oluşum aşamasında glikolizin son ürünü olan pirüvat canlının türüne göre alkol ya da laktik asit gibi organik maddelere dönüştürülür.

✔ Fermantasyon yapabilen canlılar endüstriyel alanda kullanılır. Yoğurt, peynir, alkollü içecek, boza, sucuk, sosis ve ekmek gibi gıda ürünleri üretilir.

ETİL ALKOL FERMANTASYONU

✔ Son ürün olarak etil alkolün üretildiği fermantasyon çeşididir.

✔ Bazı bakteriler, maya hücreleri ve bitki tohumlarında görülür.

Maya hücreleri oksijen varlığında oksijenli solunum, oksijensiz ortamda ise etil alkol fermantasyonu yaparlar.

✔Endüstride bira, şarap, boza, ekmek ve saf alkol üretiminde kullanılır.

 

✔ Etil alkol fermantasyonu sitoplazmada gerçekleşir.

✔ Glikoliz ile üretilen pirüvat ve NADH2 etil alkol oluşum aşamasına katılırken ATP hayatsal faaliyetlerde kullanılır.

✔ Oluşan pirüvat yapısından bir molekül CO2 ayrılır. Asetaldehit oluşur.

✔ Asetaldehitin indirgenmesi, NADH2’nin yükseltgenmesi sonucu etil alkol oluşur.

✔ Asetaldehit, etil alkol fermantasyonunun ara bileşiğidir. Ayrıca bu reaksiyonun son indirgenen molekülüdür.

✔ 1 tane glikozdan 2 tane etil alkol, 2 tane CO2 ve net 2 ATP üretilir.

LAKTİK ASİT FERMANTASYONU

✔ Son ürün olarak laktik asidin üretildiği fermantasyon çeşididir.

✔ Bazı bakteriler ve omurgalıların çizgili kas hücrelerinde görülür.

✔Endüstride peynir, kefir, yoğurt, turşu üretiminde kullanılır. Ayrıca, asit özelliğinde bir madde olduğundan gıdaların içerisinde zararlı mikroorganizmaların üremesini engelleyerek koruyucu etki yapar.

 

✔ Laktik asit fermantasyonu sitoplazmada gerçekleşir.

✔ Glikoliz ile üretilen pirüvat ve NADH2 laktik asit oluşum aşamasına katılırken ATP hayatsal faaliyetlerde kullanılır.

✔ Oluşan pirüvatın indirgenmesi, NADH2’nin yükseltgenmesi sonucu laktik asit oluşur. Bu reaksiyonun son indirgenen molekülü pirüvattır.

✔ Laktik asit fermantasyonunda CO2 çıkışı görülmez. Bu nedenle oluşan laktik asit geri dönüşüm reaksiyonları ile pirüvat haline hatta glikoz halline getirilebilir.

✔ 1 tane glikozdan 2 tane laktik asit ve net 2 ATP üretilir.

✔ Omurgalıların çizgili kas hücreleri oksijen yetersiz olduğunda laktik asit fermantasyonu yapar. Üretilen laktik asit kasta birikir ve yorgunluğa neden olur. Laktik asitler kana geçer; kanda belirli bir düzeye gelince beyindeki yorgunluk ve uyku merkezini uyarır; uyku gelmesine ve kaslarda ağrı oluşumuna neden olurlar. Dinlenme durumunda laktik asitlerin bir kısmı karaciğere gider ve burada pirüvata dönüştürülür. Pirüvatın bir kısmı oksijenli solunumda kullanılırken, bir kısmı glikoz haline getirilir ve glikojen halinde depolanır. Laktik asitlerin bir kısmı ise kas hücrelerinde pirüvata dönüştürülür.

Etil Alkol ve Laktik Asit Fermantasyonunun Karşılaştırılması

Etil Alkol Fermantasyonu

✔ Etil alkol oluşur.

✔ Oluşan son organik ürün 2 karbonludur. (Organik ve inorganik ürün)

✔ Karbondioksit oluşur.

✔ Kapalı kap basıncını artırır.

✔ Geri dönüşümü yoktur.

Laktik asit Fermantasyonu

✔ Laktik asit oluşur.

✔ Oluşan son organik ürün 3 karbonludur. (Organik ürün)

✔ Karbondioksit oluşmaz.

✔ Kapalı kap basıncını değiştirmez.

✔ Geri dönüşümü vardır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası