eski gırgır dergisi karikatürleri / Gırgır Dergisi kapatıldı Tüm çalışanları işten çıkarılacak

Eski Gırgır Dergisi Karikatürleri

eski gırgır dergisi karikatürleri

Gırgır Dergisi kapatıldı Tüm çalışanları işten çıkarılacak

Türkiye’nin en çok satan mizah dergilerinden biri olan ve Gırgır, artık satılmayacak.

Sözcü gazetesinin eki olarak verilen  ve son sayısında yayınladığı bir karikatürle kamuoyunda  tepkilere neden olan Gırgır Dergisi, yayıncı şirket tarafından bugünden itibaren kapatıldı. 

Gırgır Dergisi son sayısında Musa Peygamber ile ilgili bir karikatür yayınladı. Derginin bu karikatürü Musa Peygamber'e hakaret edildiği iddiasıyla Twitter'da tepkilere neden oldu. gırgırdergisikapatılsın hastagı gün içinde TT oldu. Yayıncı şirket bunun üzerine Gırgır Dergisi'nin Twitter hesabından özür dileyerek, "Yorgunluk ve uykusuzluk nedeniyle basım öncesi fark edilmeyen bu 'berbat' karikatür nedeniyle incitmiş olduğumuz herkesten özür dileriz" ifadelerini kullandı. 

İŞTE GIRGIR DERGİSİ'NİN SON KAPAĞI

"TÜM ÇALIŞANLAR İŞTEN ÇIKARILACAK"

Yayıncı şirketin avukatı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

‘Gırgır dergisinin son sayısında yayınlanan hoş olmayan karikatür nedeniyle yayıncı şirket Gırgır dergisinin kapatılmasına ve dergide çalışanların tamamının işten çıkarılmasına karar vermiştir. Bu karikatürün yayınlanması en başta toplumumuzu rahatsız ettiği gibi, yayıncı şirketi de çok rahatsız etmiştir. Karikatürün firmayı zor durumda bırakmak amacıyla kötü niyetli çalışan kişi veya kişiler tarafından yayınlandığını düşünüyoruz. Kasti bir tutum söz konusudur. Dini değerlerin aşağılandığı bu karikatür kötü niyetli bir tutumla çizilerek, yayıncı şirkete danışılmadan, adeta gizlenerek, son anda habersizce yayına verilmiştir. Bunu yapan çalışanlar dini değerleri aşağılamak suretiyle suç işlemiştir. Buna sebep olan çizer ve çalışanlar hakkında yayıncı firma olarak Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız. ‘

KÜÇÜKÇEKMECE CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI 

Öte yandan Gırgır'da yayınlanan karikatür nedeniyle Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatıldı. Derginin son sayısında yayınlanan "Musa Kızıldenizi ayırır ve Yahudiler kurtulur" başlıklı karikatürün, Musevilik ve İslam gibi semavi dinlere hakaret içerdiği iddia edildi. Karikatürü çizen ve yayımlayanlar hakkında TCK'nın /3 maddesinde yer alan "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılamak" suçundan soruşturma açıldığı belirtildi.

GIRGIR DERGİSİ'NİN TARİHİ

Oğuz Aral yönetiminde den 'a kadar Türkiye'nin en çok satan kült mizah dergisidir.
Oguz Aral'ın, kardeşi Tekin Aral ile birlikte 26 Ağustos tarihinde yayınlanmaya başladığı Gırgır dergisinin temel sloganı; “Geçim derdini, can sıkıntısını, aşk yarasını, karı koca kavgasını, şipşak keser. Her derde devadır, Gırgır da gırgır.” idi.

Gırgır tirajını 'e yükselterek Avrupa'nın 3. büyük mizah dergisi haline geldi. Günümüzün ünlü mizahçılarının çoğu bu dergide yetişti.

Gırgır'ın bir dönemin mizah anlayışı üzerinde büyük etkisi oldu. Daha sonra çıkan Fırt, Deli, Hıbır, Mikrop, Limon, Leman, Öküz, Hayvan, Penguen, Uykusuz dergileri Gırgır örneğini temel alarak geliştiler.

Gırgır bazılarının da yazdığı gibi 70'lerin dergisidir. Doğuşu da yükselişi de 70'lerdir. Gırgır öncesinde 60 lı yıllarda çok ama çok meşhur Akbaba dergisi vardır. Ondanda önce ünlü mizah yazarlarımız Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz'ın çıkardığı Marko Paşa. (Marko paşa yasaklandıkça malum paşa gibi değişik isimlerle sürmüştür) İlk sayısı 25 Kasım 'da çıkan, keskin muhalif mizah gazetesidir Akbaba 'den 'ye dek tam 55 yıl yayınlanmıştır.

Akbabadan sonra Gırgır farklı ve çizgi ağırlıklı olarak doğmuştur. Önceki dergiler yazı ağırlıklı idi.

GIRGIR'IN DOĞUŞU

Gırgır dergisi aslında bir gazetenin mizah köşesiydi. O zaman çıkmaya başlayan 25 kuruşa satılan "Gün" gazetesinin mizah köşesi olarak başladı. Bu köşeyi Oğuz Aral hazırlardı. Bu köşe sevilince bu köşe olmaktan çıkıp önce yine aynı gazetenin yanında verilen parasız bir dergiye dönüştü sonra bağımsız bir dergi oldu. 
Gırgır bir köşe olmaktan çıkıp dergiye dönüştüğünde de başında yine Oğuz Aral ve kardeşi Tekin Aral vardı. Bunlara Nuri Kurtcebe, Eflatun Nuri gibi çizerler de katıldı. Fakat dergi sayfalarını doldurmakta yine de zorlanınca sayfanın bazı kısımları amatörlere açıldı. İlk önce komik anılarını yazıp gönderenler çuvalla para kazananlar olarak yer aldı, ardından amatör karikatürlere "çiçeği burnunda çizerler" başlığıyla yer verildi. dergi içindeki sütunlarda Oğuz abi bu acemi karikatüristlere ikişer üçer satır öğütler verir meşhur sözüyle fazla taramadan kaçınmalarını , perspektif çalışmalarını sık sık yinelerdi. Ustalaşanlarsa en arka sayfada yorumsuz yayınlanmaya başlardı. 
İşte bugün tanıdığınız bütün ünlü karikatüristler o çiçeği burnunda köşelerinden doğdu. Gani Müjdeler, Metin Üstündağ'lar, Mehmet Çağçağ'lar ve diğerleri ikinci kuşak gırgırcılardı. 
Devam etmeden önce biraz daha bu döneme ait bilgi vereyim. Cinsellik gırgırın daha bir gazete köşesi olduğu dönemde başlamıştı sadece Oğuz Aral'a ait olan bu köşede Oğuz Aral çıplak güzel hatunların bacakları arasında ufak tefek çelimsiz adamcıklar çizerdi

Gırgır dergileştiğinde de bir süre bu böyle devam etti ve özellikle Oğuz Aral'ın Meşhur Utanmaz Adam çizgi serisinde zampara şeref sürekli çıplak kadınlarla tasvir edildi. Dergiye katılan Eflatun Nuri de çıplak çizim ustalarındandı. Dergi bu dönemler pek siyasal olmayan güldürme amaçlı bir dergiydi.

12 EYLÜL'DE KAPATILMIŞTI

12 Eylül Askeri darbe dönemi gazeteler bazı haberleri açıkça yazamazken Gırgır mizahla, karikatürle yazıyordu ve bazı şerler gazetelerden değil gırgırdan öğreniliyordu. Mizahla değiştirilerek yazıldığı içinde direkt bir yasak getirilemiyordu. Ancak 12 eylül dönemi Türkiyem Türkiyem şarkısıyla sık sık TV'ye çıkan Müşerref Akay'ı (O zamanki soyadıyla Tezcan) kapak yapınca Gırgır dergisine de kapama cezası verildi. Sebep olarak şu açıklama yapılmıştı : "Ucube bir kadının üzerine Türk bayrağı elbise çizmek" Bayrak kanununda bayrak elbise yapılamaz şeklinde bir madde vardı yanlış hatırlamıyorsam. Sonra bir iki kez daha ara ara kapatılsa da yayın hep sürdü.

Kapatılan Gırgır 16 Mayıs tarihinden itibaren Sözcü gazetesi ile bedava verilmekteydi.

 


Gırgır Dergisi ve Mizah Dergilerinde İlk Ayrılıklar" width="" height="">

Limon dergisi ekibinin yılında çıkarmaya başladığı Leman dergisinin 21 Kasım tarihli ilk sayısının kapağı.

Üçüncü ve En Büyük Ayrılık: HIBIR

Günaydın gazetesinin Asil Nadir tarafından satın alınacağı söylentilerinin yayılmaya başladığı dönemde Oğuz Aral, Gırgır ve Fırt dergilerinin basımının yayıncı kuruluş Günaydın gazetesinin el değiştirmesiyle zor olacağını düşünür. yılında Günaydın gazetesi Asil Nadir&#;e satılır ancak Gırgır ve Fırt dergileri Günaydın gazetesinin eski sahibi Haldun Simavi&#;de kalır.

yılında Oğuz Aral, Hürriyet grubunun sahibi Erol Simavi ile görüşür. Gırgır ve Fırt dergileri isim değiştirerek Hürriyet grubu bünyesinde çıkarılacaktır. Oğuz Aral&#;ın Erol Simavi ile görüştüğü dönemde Gırgır&#;ın popüler yazar/çizerleri Hasan Kaçan, Ergün Gündüz, Bülent Arabacıoğlu, Latif Demirci, İrfan Sayar ve Atilla Atalay da Asil Nadir&#;in sahibi olduğu Gelişim Yayınları ile Hıbır isimli yeni bir dergi çıkarmak için anlaşır. Bu anlaşmadan haberi olmayan Oğuz Aral, Hıbır dergisini çıkaran ekibin de yine Gırgır dergisiyle birlikte Hürriyet grubuna geçeceklerini düşünmektedir. Gırgır dergisinin 2 Nisan tarihli sayısından sonra Hıbır ekibi Gırgır&#;dan ayrılır.

30 Nisan &#;da Hürriyet ofset tarafından basılan Gırgır dergisinin sayısında Oğuz Aral, Asil Nadir&#;e hitaben bir mektup yazar. Oğuz Aral&#;ın yazdığı mektuptan bir bölüm:

&#;(&#;)Gırgır&#;ı size getirmeleri için onar, yirmişer milyon verdiğiniz çocuklar tuvaletlerde toplantılar filan yaparken yakalandılar. Ve yakalandıkları gece işlerini tamamlayamadan apar, topar kaçmak zorunda kaldılar. Zaten bunlar altı, yedi kişiydiler. Yoksa &#;Bakın biz yokuz. Artık Gırgır almayın&#; diye gazetelere vermeye çalıştıkları ilanlardaki gibi yirmi bilmem kaç kişi değildiler&#; O bile düzmeceydi. Gırgır&#;da yıllardır çizgisi çıkmamış adamlar, getir götür işlerinde çalışanlar, sayfa yapıştırıcıları, Gırgır yazar ve çizeri diye okura yutturulmaya çalışılmıştı.(&#;)&#; (Aral,)

Oğuz Aral mektubuyla Asil Nadir&#;den ziyade Gırgır dergisinden ayrılarak Hıbır&#;ı çıkaran ekibi hedef almış, dergiden ayrılan 6 kişiye karşı kızgınlığını dile getirmiştir. Oğuz Aral&#;ın mektubuna karşılık Hıbır dergisi, 4 Mayıs tarihli ilk sayısında bir mektup yazar. Hıbır ekibinin mektubundan bir bölüm:

&#;(…)Gırgır‘ın tuvaletlerinde toplantı yapıp sonrada apar topar kaçtığımız ihbarı size yanlış aktarılmış&#; Sizi kandırmışlar. Doğrusunu isterseniz, toplantılarımızı Gırgır‘daki çini mürekkebi şişelerinde yaptık! Biz öyle kaka çocuklar değiliz biraderler. İşlerimizi yarım bırakıp kaçma meselesine gelince, ayıptır söylemesi ama 1 Nisan&#;da size mektup bırakıp da ayrıldıktan sonra 7 Nisan‘da çıkan Gırgır dergisi bile bizim çizdiğimiz işlerle doluydu. Biz bile şaşırdık, hâlâ Gırgır’da mıyız acaba diye. Yani ne demeli? Mektubunuzdan bizleri kişi zannettiğiniz anlaşılıyor, lütfen derginin Sayfasındaki künyeyi okuyun, parmak hesabı da yapınca 24 kişi olduğunu göreceksiniz. Ama siz yıllardır Gırgır‘a emek vermiş bu 24 insanı adam yerine koymuyorsanız o başka. (…)&#;(Komisyon,)

Gırgır-Hıbır polemiğinin mizah basını açısından en önemli sonucu yarım milyona yakın tirajlar yakalayan mizah dergilerinin tirajlarının altmış binlere düşmesidir. 

Bir Basın Efsanesinin Sonu: Gırgır Dergisinin Ertuğrul Akbay&#;a Satılması

6 Kasım tarihinde Haldun Simavi, Gırgır ve Fırt dergilerini Ertuğrul Akbay&#;a satar. Dergilerin yeni sahibi Ertuğrul Akbay 6 Kasım akşamı dergiden bir şeyler &#;çalınıp kaçırılmaması&#; için dergi binasını polis ablukasına aldırır. Binaya kimse giremez ve dergi çalışanlarının özel eşyaları sahiplerine verilmez. Gırgır dergisinin Ertuğrul Akbay&#;a satılması ile Kasım tarihli sayısı derginin asıl çalışanlarının hazırladığı son sayı olur.

Oğuz Aral ve Gırgır çalışanları, adını Aral&#;ın kült karakteri Avanak Avni&#;den alan Avni dergisine geçer. Oğuz Aral ve ekibinin ayrılmasının ardından Ertuğrul Akbay Gırgır dergisini, dergide yayımlanmış eski eserleri tekrar basarak ve yeni çizerler alarak yayımlamaya devam eder ancak yılında Gırgır dergisinin popülerliğini yitirmesinin ardından dergi kapanır.


Kaynakça:

Türkiye&#;de çizgi roman üretiminin ele alındığı, senaryosunu Levent Cantek&#;in yazdığı Ali Horzumlu tarafından yönetilen üç bölümlük Çizginin Kahramanları belgeselini de izleyebilirsiniz.

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası