renault yarı otomatik vites nasıl / Yarı Otomatik Vites Nedir? | Avantajları ve Dezavantajları

Renault Yarı Otomatik Vites Nasıl

renault yarı otomatik vites nasıl

EDC Şanzıman Nedir?

EDC Şanzıman Nedir?

 

EDC Şanzıman, bir çeşit yarı otomatik şanzıman türüdür. Renault markasının geliştirdiği bu yarı otomatik sistemde 6 ileri vites söz konusudur. İkili kavrama sistemi ile çalışan EDC şanzımanda ilk kavrama 1, 3, ve 5 ileri, ikinci kavrama da 2,4 ve 6 ileri için çalışır.

 

Manuel vitesli araçlarda tork konventörü aracın hangi güçle devam edeceğini belirler. Ancak yarı otomatik vites yapısında ve EDC şanzımanlı araçlarda tork konventörü bulunmaz. Çünkü şanzımanın kendisi motordan aldığı güce göre vites değişimini yapar. Burada şanzıman otomatik olarak, yol şartları, sürücünün uyguladığı gaz ve motorun gücünü optimize ederek doğru vitesi seçer. Vites geçişini de en az sarsıntı ile tamamlar.

 

Çalışma prensibi şöyle özetlenebilir: Şanzıman dişlileri senkromeçlerle birbirine geçer. Her biri bir kavramaya bağlı olan ve iki adet kamalı mil üzerinde hareket eden bu dişliler, sistemin işlemcisinden gelen komutla yönlendirilirler. Dişlilerden biri istenen kavramada iken diğeri bir üst kavramada bekler. Bu da sarsıntısız geçişi kolaylaştırır.

 

Vites gövdesi üzerindeki “+” işareti manuel olarak vites arttırmak içindir. Yine vites gövdesi üzerindeki “-” işareti manuel olarak vites düşürmek için kullanılır. Otomatik vitesli diğer araçlarda olduğu gibi EDC şanzımanlı bir otomobilde de “P” işareti park, “R” işareti geri vites, “N” boş vites anlamına gelir.

 

Ecu Nedir?Egzoz Nedir?

Clio lll yarı otomatik hakkında

  • Onbaşı
    39 Mesaj
    Konu Sahibi
    emektar renault 19 u sattıktan sonra uzun s&#;redir araba piyasasını inceliyorum. yarı otomatik şanzımanlara gelen s&#;per &#;ld&#;r&#;c&#; yorumlardan dolayı kafam epey karışık. clio 3’&#;n şanzımanı nasıldır ? arabayı apa&#;i gibi kullanma niyetim yok. şanzımanı zorlayacak yokuşlar da yok Aydın’da. bu yarı otomatikler ger&#;ekten de s&#;ylenildiği gibi s&#;per sorunlu mudur ? madem sorunlu bu firmalar neden &#;retiyor b&#;yle sorunlu modelleri diye d&#;ş&#;n&#;yorum. yardım ederseniz bu hafta i&#;i almak istiyorum. b&#;t&#;e ama ne kadar d&#;ş&#;k olursa o kadar iyi olur



  • Onbaşı
    39 Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    &#;ncelikle şunu belitmek gerekir : bu tarz yarı otomatik şanzımanlar alışkanlık gerektirir. Zaten sorunların b&#;y&#;k kısmı bu alışkanların oturmamasından dolayı meydana gelir. Yoksa bunlar bildiğimiz manuel şanzımanda vites değiştirmenin bir robot sayesinde yapıldığı basit d&#;zeneklerdir.



    Bahsi ge&#;en yarı otomatik şanzımanlardan rampada &#;ekiş sorunları ve kararsızlık dışında bir sorun duymadım.



    Ben daha &#;nce clio 2 tam ot. Kullanmış ve memnun kalmıştım. Ancak yakın bir arkadaşım clio 3 yarı ot. Aracını lanetler ederek satmıştı. Şanzımanın robotunda elektronik sorunlar vardı.



    Ayrıca d&#;ş&#;nd&#;ğ&#;n&#;z ara&#; atmosferik olacağı i&#;in &#;ok performanslı değil. Ancak şehir i&#;inde iş g&#;recektir.



    Size tavsiyem; tam otomatik bir clio bakmanız. Yok illa yarı otomatik alacağım derseniz de fikrim, eğer temiz ve bakımlı bulursanız rampası olmayan d&#;z bir şehirde sıkıntı olmayacağı y&#;n&#;nde.




  • Onbaşı
    39 Mesaj
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • Onbaşı
    39 Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ugurkartal09

    bilmediğimden soruyorum. devirde vites atmasının ne gibi zararı var
    manuelde devirde vites atarak rahatlıkla ilerleyeceğiniz yolda devire kadar &#;ıkması hi&#; ş&#;phesiz yakıt t&#;ketiminin artmasına sebep olur abartmıyorum, manuel modda devirde vites atmak yerine de vites atsam şehiri&#;i 1,5 - 2 litre yakıta fark ediyor
  • Onbaşı
    39 Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ugurkartal09

    mantıklı. ama bu nedenden dolayı bin liralık ara&#;tan vazge&#;ilir mi peki ? otomatik zaten genel olarak &#;ok yakar
    yakıt ve zaman zaman kararsız, yavaş vites ge&#;işlerini sorun etmezseniz (aracı tanıdığınızda ve gerek g&#;rd&#;ğ&#;n&#;zde manuel m&#;dehale edebiliyorsunuz zaten) alınabilir derim. &#;yle abartıldığı gibi yokuş &#;ıkmıyor vs. durumları yok. aynı durumda beni d&#;ş&#;nd&#;ren robotize otomatiğin durumu olurdu (pahalı bir par&#;a), sonrasında zaten aracın durumunu &#;ğrenmek i&#;in iyi bir ekspertiz şart
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    ugurkartal09u kullanıcısına yanıt
    Manuel vitesle nispeten &#;ekilir olsa da; motor yarı otomatik şanzımanla 4 kişiyle rampalı k&#;y yollarında ızdırap olur. Daha &#;nce dediğim gibi bu tip şanzımanların en b&#;y&#;k sorunu &#;zellikle rampada kararsızlıktır.
  • Binbaşı
    Mesaj
    Aynı şanzımanın olduğu dizel 85 lik versiyon da var. Ailemizde 2 senede kullandık, genel olarak masrafsız şanzıman.
    1-Otoparkta otopark&#;ı eleman joystick'e pat k&#;t vurduğu i&#;in joystick kırıldı, viteste olduğu i&#;in ara&#; &#;alışmadı. Joystick'in yenisi lira. Biz a&#;ıp tamir ettik.
    km de ilk debriyajı değişti. Manueller ile aynı. Maliyet ucuz.

    Manuelden bozma şanzıman olduğu i&#;in arada kararsızlık yapıyor, ancak yakıt t&#;ketimi de hayli d&#;ş&#;k.
    Bulabilirseniz dizel olanına bakın. olanın manueli bile gitmiyor, ilkel lardan kalma bir motor.

    İyi forumlar.
  • Onbaşı
    39 Mesaj
  • Binbaşı
    Mesaj
    ugurkartal09u kullanıcısına yanıt
    Hocam benzinli otomatik kullandım bi d&#;nem, 16v BVA4 tam otomatik 4 ileri şanzıman. &#;ok hantal kalıyor. Dizel torklu olmasına rağmen aşırı hantal. Benzin sarfiyatı &#;ok u&#;uk. Dizeli bile gitmediği i&#;in &#;ok y&#;kleniyorsunuz 8lt/km &#;zerini g&#;rd&#;m. Manuelde yakar ama dizel megane. Clio 3 16v 4 ileri tam otomatik modeller de var. Hem gitmez hem 12lt/km benzin yakar. Clio 3 dizel otm daha mantıklı. Aslında ge&#;en g&#;n dizel otomatik astra h sattım model. Hasar kaydı vardı ama ara&#; &#;ok temizdi, a gitti. &#;yle bi ara&#; olsa g&#;z&#;n&#;z kapalı alın ama her hasar kayıtlı ara&#; d&#;zg&#;n olmayabiliyor.

    Ekstra not: Piyasa o kadar k&#;t&#; ki, 40 bin tl ye hasarsız otomatik ara&#; yok gibi. Hasarlı Peugeot /Citroen C4 bakabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayra39 -- 18 Ekim ; >
  • Onbaşı
    39 Mesaj
  • Binbaşı
    Mesaj
    ugurkartal09u kullanıcısına yanıt
    Opel ara&#;ları &#;zellikle astra ları hi&#; sevmem, benim ara&#; k&#;s&#;r bindeydi enjoy, emsal modeldeki rakiplerine g&#;re &#;ok daha tok, yol tutuşu iyi, az yakan bir ara&#;tı.



    Yarı otomatik şanzımanlarda demin bahsettiğimiz sıralamaya g&#;re Peugeot/Citroen>Easytronic>Clio 3 Quickshift



    Clio dan daha iyi olduğu kesin :) ama alışınca insan kullanabiliyor. Ben manuelciyim ama hem masrafsız hem az yakar.

    40 bin tl m olsa manuel olarak clio 3 dizel manuel alırdım. Ş&#;yle dolu dynamic/yıl falan. Olabildiğince d&#;ş&#;k km.

    model symbol, peugeot yerine clio tercih ederim sanırım.
  • Onbaşı
    39 Mesaj
  • Binbaşı
    Mesaj
    ugurkartal09u kullanıcısına yanıt
    ahahah aynı kafadayız, eski olsun dolu olsun, ama eski arabalardan da soğudum, s&#;rekli masraf. Yeni arabalar da kalitesiz. Ne alalım. Valla ben megane 3 dizel manuel aldım su an sunroof-xenon-navi full dolu, &#;nden vurmus, 37 bine aldım. 44 e mal edip 60 bin liralık arabaya binicem.
  • yeni mesaja gitYeni mesaj
    Bilgi ikonYeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme

Benzer içerikler

OTOMATİK VİTES KUTUSU

Vites kolu (1)

P: park

R: geri vites

N: boş

D: otomatik mod

L: “Low” modu (araca bağlı olarak)

Gösterge tablosundaki 4 gösterge vites kolunun alındığı konumu 1 gösterir.

Not: şu eylemler için 2 düğmesine basınız:

- P konumundan çıkmak;

- D, L veya N konumundan R veya P konumuna geçiş;

- D konumundan L konumuna geçiş.

Çalıştırma

Vites kolu 1, P konumundayken motoru çalıştırınız.

P konumundan çıkmak için kilit açma butonuna (2) basmadan önce fren pedalına basılması zorunludur.

Ayağınız fren pedalındayken (ikaz ışığı 3 ekrandan silinir), P konumundan çıkınız, kilitleme düğmesini 2 serbest bırakınız ve D konumuna geçiniz.

Vites kolununD konumuna veyaR konumuna geçişi sadece araç dururken, ayak fren pedalında ve gaz pedalı basılı değilken yapılmalıdır.

5 ve 6 vites değiştirme pedalları

Araca bağlı olarak, kol D konumundayken 5 ve 6 pedallarını kullanarak vitesi değiştirebilirsiniz.

5: Daha düşük bir vitese geçin.

6: Daha yüksek bir vitese geçin.

P, N, L ve R konumları pedallar ile erişilebilir değildir.

Otomatik modda sürüş

1 vites kolunu D konumuna getiriniz.

Genel olarak karşılaşılan trafik koşullarında vites koluna dokunmanız gerekmeyecektir Vitesler doğru zamanda ve motor devrine uygun olarak kendi kendilerine geçiş yaparlar çünkü “otomatik sistem” araç yükünü, yol biçimini ve seçilen sürüş tarzını göz önünde bulundurur.

Ekonomik sürüş

Yoldayken, vites kolunu her zaman D konumunda bırakınız; gaz pedalına az basılması durumunda vites otomatik olarak daha düşük bir motor devrine geçecektir.

Hızlanma ve geçme

Gaz pedalına tam ve sonuna kadar basınız (pedalın sert noktasını aşana kadar).

Bu işlem, motorun olanakları dahilinde en uygun vitese düşmeyi sağlayacaktır.

Manüel sürüş modu

D konumunda sürerken direksiyon simidindeki 5 ve 6 pedallarını kullanarak manuel sürüş moduna geçebilirsiniz. Araca bağlı olarak iki manuel sürüş modu mevcuttur:

- pedalların birine kısaca basarak bir vites değişikliğini zorlamak için kullanılabilecek, “geçici” bir manuel mod. Sürüş modu D ve takılı vites, gösterge tablosunda görülür.

Not: takılı vites uygun değilse veya pedallar belli bir süredir kullanılmamışsa vites kutusu otomatik moda D otomatik olarak geri döner.

- pedallardan birinin basılı tutulmasıyla etkinleştirilen kalıcı bir manuel mod. Sürüş modu M ve takılı vites, gösterge tablosunda 7 ekranında görünür.

Not: otomatik moda sağ pedalı basılı tutarak dönünüz. Gösterge tablosunda otomatik mod D görüntülenir.

Tüm durumlarda:

- vitesi düşürmek için sol pedala basınız;

- vitesi yükseltmek için sağ pedala basınız;

Not: ekrana bağlı olarak, + ve - veya  ve  göstergeleri vitesi yükseltmeyi veya düşürmeyi önerir.

Özel durumlar

Bazı sürüş koşullarında (örneğin motorun korunması, Dinamik Sürüş Kontrolünün çalıştırılması: ESC vb.) otomatik sistem, vitesi otomatik olarak değiştirebilir.

Ayrıca, «yanlış manevralardan» kaçınmak için vites değişikliği «otomatik sistem» tara- fından reddedilebilir: Bu durumda vites gös- tergesi, sizi uyarmak için birkaç saniye yanıp söner.

Yokuş yukarı, aracı sabit tutmak için, ayağınızı gaz pedalı üzerinde tutmayınız.

Vites kutusu aşırı ısınma riski.

Aracınızdan çıkmadan önce gösterge tablosundaki P ikaz ışığının devreye girdiğinden emin olunuz.

Aracın hareket etme riski.

Özel durumlar

Eğer yol türü ve hava şartları (dik bir rampa, ani yokuş aşağı eğim, derin kar, kum veya çamur) otomatik modda kalmayı zorlaştırıyorsa, şu işlem önerilir:

- direksiyon simidi kolları olan araçlarda: Kolları kullanarak manuel moda geçiniz. Bu işlem, rampa çıkışlarda otomatik vites kutusu tarafından istenilen art arda vites geçişlerini engellemek ve uzun inişlerde motor frenini sağlamak için gereklidir.

- direksiyon simidi kolları olmayan araçlarda: 50 km/seafoodplus.info altındaki düşük hızlarda, düşük yol tutuşlu yüzeylerde (kar, çamur vb.), yokuşta tırmanış veya yokuştan iniş sırasında motor frenini etkinleştirmek için “Low” modunu kullanınız. Bunun için, vites kolunu L konumuna getiriniz.

Not: “Low” modunda, motor devrindeki dalgalanmalar sürekli ve ivmeler daha doğrusal hale gelir.

Soğuk havalarda, motorun durmasını önlemek için, P veya N konumundan çıkmadan ve vites kolunu D, R veya L konumuna getirmeden önce birkaç dakika bekleyiniz.

Aracın park edilmesi

Araç hareketsiz hale getirildiğinde, fren pedalını basılı tutarak vites kolunu P konumuna getiriniz Vites kutusu boştadır ve tahrik tekerlekleri vites kutusu tarafından mekanik olarak kilitlenmiştir.

Otomatik park freninin devrede olduğundan emin olunuz.

Bakım süresi

Aracınıza ilişkin bakım dokümanına bakınız veya otomatik vites kutusunda planlanan bir bakım gerekip gerekmediğini kontrol etmek için Yetkili Servis’e başvurunuz.

Servis yapılması gerekli değilse, yağın doldurulması gerekmez.

Çalışma arızaları

- araç seyir halindeyken, gösterge tablosunda “Vites kutusunu kontrol ettirin” mesajının belirmesi, bir arıza olduğuna delalet eder.

Vakit geçirmeden Marka Yetkili Servisi’ne başvurunuz;

- seyir halinde eğer “Vites kutusu hararet” mesajı gösterge tablosunda belirirse, vites kutusunun soğuması için mesaj kaybolana kadar aracı durdurunuz;

- otomatik vites kutusu bulunan araçta sorun gidermeÇEKME: arıza giderme.

Çalıştırma sırasında, kol P konumunda kilitlenmiş olarak kalırsa (ör. akü arızası) sürüş tekerleklerinin engelini kaldırmak için kolu manuel olarak serbest bırakmak mümkündür. Bunu yapmak için, körük tabanının klipsini açınız ve kolun kilidini açmak için kol üzerindeki 8 düğmesine basarken aynı anda 9 düğmesine de basınız ve vitesi N konumuna alınız.

Vakit geçirmeden Marka Yetkili Servisi’ne başvurun.

P konumuna sadece araç hareketsizken takılmalıdır.

Güvenlik sebepleri nedeniyle, araç tamamen durmadan asla kontağı kapatmayınız.

Manevra sırasında aracın alt kısmına bir darbe gelmesi durumunda (örnek: baba, yüksek kaldırım veya başka bir yol düzenleme elemanı ile temas), araca zarar verebilirsiniz (örnek: akslardan birinin deforme olması).

Her türlü kaza riskini ortadan kaldırmak için, aracınızı bir Marka Yetkili Servisi’ne kontrol ettiriniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir