geçmişten gelen konuklar kitap özeti / Wiz Khalifa Haberleri - Son Dakika Wiz Khalifa Hakkında Güncel Haber ve Bilgiler

Geçmişten Gelen Konuklar Kitap Özeti

geçmişten gelen konuklar kitap özeti

Aşağıda geçmişten gelen konuklar kitap özeti ve konusu kısa kısaca olarak ele alacağız.

Geçmişten Gelen Konuklar isimli eserin konusu şu şekildedir:

Yağmur ve Damla zamanda yolculuk yaparak tarih seyri içinde insanların bazı teknik gelişmeler karşısında ne gibi davranışlar ortaya koyduğuna ve çağlar yaşadığına tanıklık etmek isterler. Bu nedenle Karain Mağarası yakınlarında bir kabileyi ziyaret ederek olayları seyrederler ve yaşarlar.

Geçmişten Gelen Konuklar isimli eserin özeti şu şekildedir:

Yağmur ve Damla, zaman bisikleti ile zamanda yolculuk yapmaya karar verirler. Zamanlarından yüz bin yıl önce Karain Mağarası yakınlarına gitmeye karar verirler. Kimseye görünmeden orada yaşayan insanların hayatlarını gözlemlerler. Çuka ve Anin kabile reisleri olarak bilinmektedir.

Birkaç sefer yapan Yağmur ve Damla artık tedbirsiz davrandıkları için bir gün Çuka&#;ya yakalanırlar. Bu durum karşısında bir şekilde kurtulmayı başarırlar. Yağmur ve Damla, kendi zamanlarından geçmişe bir takım şeyler götürmek isterler ama yapamazlar.

Bir gün Çuka&#;yı geçmişten günümüze getirmek isterler. Çuka günümüz dünyasını çok sever. Hayretle etrafına bakar. Günümüzden geçmişe bir şeyler götürmek ister. Yanına bir ayna alır ve götürür. Yağmur ve Damla bu durumu yaşadıkları zamanda farklılıkların oluşmasıyla anlarlar. Çuka&#;nın aldığı aynayı bulurlar ve her şey düzelir.

Yağmur ve Damla geçmişe giderek Çuka halkına yardım ederler. Fakat bu tarihi değiştirir. Çuka halkı ölmeye başlar. Bu nedenle Yağmur ve Damla bir daha zaman yolculuğu yapmamaya karar verirler.

Geçmişten Gelen Konuklar Kitap Özeti ve Konusu Kısa Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Geçmişten Gelen Konuklar Kitabının Çocuk Edebiyatı Açısından İncelenmesi

Geçmişten Gelen Konuklar &#; Bilgin Adalı İndir

seafoodplus.infoŞ

     Herkesin olduğu gibi çocukların da başta edebiyat olmak üzere sanat tüketme hakları vardır. Çocukların ön öğrenme eksikliği nedeniyle yetişkinlerden farklı olarak, onlara yönelik özel bir edebiyatla bu ihtiyaç karşılanmaktadır. Böylece çocuk edebiyatı ortaya çıkmaktadır. Günümüzde çocuk edebiyatı, edebiyatın ötesine geçmiştir. Çocuk edebiyatının ötesinde çocuk yayıncılığı olarak da adlandırılabilir. Çocuk yayınlarında içerik, biçim, dil ve anlatım bakımından belirli ilke ve kuralların bulunması gerekir. Bu ilke ve kurallara uygun olarak üretilen ürünler çocukların onları doğru kullanmalarına ve yararlı bilgi ve beceriler kazanmalarına sebep olur.

     Çocuk edebiyatı ürünleri, çocukların doğayı, evreni, toplumu ve insanı algılayabilmelerine, onlarla iletişim ve etkileşim içine girmelerine ortam hazırlamalıdır. Bu ürünler, yaşamı tanımaya yardım etmeli, ona dokunmalı ve tanıklık yapmalıdır. Düşünme, düş kurma ve duyumsamasını sağlayarak kendini tanımasına ve gizil güçlerinin farkına varmasına yardımcı olmalıdır. Çocukların merak duygusunu kamçılamalı, onları kafalarında oluşan sorulara cevap bulmaya yönlendirmelidir. Çocuk edebiyatının kazandıracağı zengin birikimle başka alanlarda yaratıcılığa zemin hazırlamalıdır. Okuduğu kitap çocuğu esinlendirmeli. Kitaplardaki hareketliliğin ve değişkenliğin, çocuğun doğal hareketli yapısı ve gelişimiyle koşut olması, çocuğun kitaplara ilgi duymasını sağlayabilir. Kitaplarla çocukta pekiştirilen macera ve keşif arzusu, dünyayı ve kendini tanıma heyecanına dönüşerek, çocuğun gelişimini olumlu yönde desteklemekte etkin rol oynar. Çocuklar, macera kitaplarındaki kahramanlarla birlikte serüven merakını giderir, olayı yaşamış ve sorunları kendisi çözmüş gibi hissederek, kendisine olan güvenini geliştirir, kendi yaşamındaki sorunlara farklı açılardan bakıp çözüm aramayı öğrenir. (Akal, )

     İnsanoğlu kitaplarla çok küçük yaşlardan itibaren karşılaşmaya başlamaktadır. Erken yaşlarda kitap okumaya başlayan çocuklar kişilik gelişimi, dünya görüşü, bilgi ve deneyimleri açısından yaşıtlarından her zaman öndedir. Çocuk edebiyatı ürünlerinin temel amacı, çocuklara duyarlılık kazandırmak, onların güzele yönelik duygularını geliştirmek, düşünce evrenini genişletmek, onlara yaşam ve insan gerçeğine ilişkin sanatçı duyarlılığıyla kurgulanmış ipuçları sunmak, anadilinin kullanım olanaklarını sezdirmek ve onları yazılı kültürle sürekli etkileşim kurabilen bireyler kılabilmektir. (Sever, ,) Çocuk kitabını Tuncer () şu şekilde tanımlamıştır: “Çocuk kitabı, çocuğun ilgi ve ruhsal ihtiyaçlarını karşılayan, fakat her şeyden önce çocuğun zevkle okuduğu bir eserdir.” Çocuk edebiyatının yazılı eserleri olan çocuk kitaplarının hitap ettiği yaş itibariyle belirli bir özen ve kriterlere göre yazılması gerekmektedir. Ülkemizde de bu kriterlere uygun kitapları, çocukların okuması için teşvik edilmesi gerekmektedir.

     Bu rapor Bilgin Adalı&#;nın “Geçmişten Gelen Konuklar” adlı çocuk kitabının, çocuk edebiyatı ürünlerinin dayanması gereken temel ilkeler açısından incelenmesini ve uygun olup olmadığını tespit etmek amacıyla hazırlanmıştır.

seafoodplus.info BİLGİLER
Kitabın Künyesi
Kitabın Adı: Geçmişten Gelen Konuklar
Yazarı: Bilgin ADALI
Resimleyen: Kutlay SINDIRGI
Yayın Evi: Can Çocuk Yayınları

Kitabın Özeti

        Yağmur ile Damla, babalarıyla birlikte günümüzden tam yüz bin yıl öncesine gidiyorlar, Karain Mağarası&#;ndaki bir kabilenin yaşadıklarına, Çuka ile Anin&#;in ilginç buluşlar yapmalarına tanık oluyorlardı. Her gidişlerinde çok uzaktan mağarayı izlemekle yetiniyorlar ve ellerinden geldiğince kimselere gözükmemeye çalışıyorlar.

Zaman bisikletini kullanıp sık sık zamanda yolculuk yaparak Karain mağarasını gözlemeye gidiyorlar. Her gittiklerinde biraz daha tedbirsiz davranıyorlar ve birkaç kez kabile reisi olan Çuka tarafından yakalanıyorlar, fakat başlarını belaya sokmadan her şeyi düzeltmeyi beceriyorlar. Bir keresinde Çuka ve Anin&#;ini de alıp günümüze getiriyorlar ve onlara günümüz dünyasını tanıtmaya çalışıyorlar. Çuka ve Anin tam 10 gün evlerinde misafir olarak kalıyor ve 10 neşeli gün geçiriyorlar. Çuka kendi zamanına dönerken günümüz dünyasından bir şeyleri kendi zamanına ve kabilesine götürmek istiyor fakat böyle bir şeyin olması tarihin akışını değiştireceği için yazarımız bunu göze alamıyor ve izin vermiyor. Çuka ve Anin 10 gün kaldıktan sonra kendi zamanlarına, bundan tam yüz bin yıl öncesine geri dönerken Çuka gizlice yanına bir el aynası alıyor ve kimse bu olayı fark etmiyor. Yazarımız ve kızları Damla ile Yağmur, her şeyden habersiz bir şekilde Çuka ve Anin&#;i yüz bin yıl öncesine, Karain mağarasına geri götürüyorlar. Çuka ve Anin&#;i bıraktıktan sonra geri dönüyorlar fakat çok farklı bir dünya karşılıyor onları, Çuka&#;nın aldığı o küçük el aynası tarihin seyrini değiştirmişti. Böyle bir şeyin olmuş olabileceğini düşünen yazarımız tekrar Karain&#;e dönerek Çuka&#;nın ne aldığını öğrenir ve ondan geri alır. Daha sonra kendi zamanına dönerek durumu gözlemler ve rahat bir nefes alır çünkü her şey düzelmiştir. Bunca olaydan ders almayan Damla ve Yağmur&#;un aklına çok parlak bir fikir gelir. Durumu anne ve babalarına anlatırlar fakat yazarımız duruma çok temkinli yaklaşır. Her ne kadar korksa da merakına yenilir ve fikri kabul ederek uygulamaya başlar. Fikir bir takım alet edevatla yüz bin yıl öncesine Karain&#;e gidip Çuka&#;nın halkına bir takım kolaylıklar öğretmektir, tabi ki zamanı tekrar düzeltmek şartıyla. Tam bir hafta Karain&#;de kalarak Çuka&#;nın halkına eğitim verirler ve sonra zaman bisikletine binip zamanda ilerleyerek ileride neler olacağını gözlerler. Fakat işler iyi gitmemiştir, Çuka&#;nın halkı hastalanarak ölmeye başlamıştır. Yazarımız ve kızları hemen geri dönerek bu durumu düzeltirler ve kendi zamanlarına doğru hızlı bir şekilde yol alır.

     Yaşanan bunca olaydan sonra iyice akıllanan yazarımız ve kızları bir daha zaman bisikletini kullanmamaya karar verirler. Her şeyin düzeldiğinden iyice emin olurlar. Ne kadar istemeseler de zaman bisikletine veda etmek zorunda olduklarını bilirler ve zaman bisikletini bir daha kullanmama kararlarını uygulamaya koyarlar. Zaman bisikletini ortadan kaldırırlar ve o günden sonra bir daha asla kullanmazlar.

Kitabın Biçimsel Özellikleri

     Biçimsel özellikler, genel olarak kitabın kalınlığı, baskısı, ciltlenmesi, sayfa düzeni, harfler, yazım ve noktalama işaretleri, resimlendirme gibi konulardır. Elbette bunlar çocukluğun yaş ve sınıf özellikleri dikkate alındığında değişebilmektir. Kitabın biçim olarak tasarımı çok önemlidir. Çocuk, kitabı vitrinde gördüğünde beğenmeli ve satın almaya istek duymalıdır. (Çınar )

     Çocuk kitaplarının biçimsel özelliklerini; kâğıt, cilt, boyut, punto, baskının kalitesi, noktalama işaretleri, satır aralıkları ve resimleme öğelerini dikkate alarak incelemek mümkündür (Yurdadoğ ). Biçimsel özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kapak resimleri canlı, çekici ve kitabın içeriğiyle uyumlu olmalıdır. Kapak sağlam, kalın ve kaliteli bir karton olmalıdır.
  • Kapakta kitap adı, konuyu özetleyici ya da tanıtıcı resim, yazar, ressam ve basımevi adının bulunması, kitabı oluşturanlara bir saygı gereği bulunmalıdır.
  • Kitap ve dergilerdeki resimler bir sanat değeri taşımalı, çocuk psikolojisine ve konulara uygun olmalıdır. Ayrıca resimler, rahat görülecek, kolay anlaşılacak büyüklükte ve renkte olmalıdır.
  • Yazım, noktalama, söz dizimi bakımından yanlışsız olmalıdır. Satır araları uygun aralıkta olmalıdır. Metindeki yazılar zemin rengine zıt renkte yazılmalıdır.
  • Özürlüler için yazılan kitapların ilgili özür grubunun özellik ve özürleri dikkate alınarak yazılmalıdır. Örneğin, görme özürlüler için Braille abecesine uygun ve seslendirilmiş kitaplar gibi.
  • Harfler gözü yormayacak büyüklükte ve baskısı temiz olmalıdır. Metindeki harflerin boyu birinci, ikinci ve üçüncü sınıflar için önerilen yapıtlarda “14 punto” dört ve beşinci sınıflarda ise “12 punto”dan küçük olmamalıdır. Sayfalar tek sütun olmalıdır.
  • MEB&#;in kitapları değerlendirme yönergesinde; 6 yaş için 24 punto, yaş için punto, 10 yaş için 12 punto ve üstü için de 11 punto zorunlu kılmıştır. Bu ölçüler çocuğun görme ve gördüğünü algılama özellikleri önüne alınarak saptanmıştır (Cengiz, ).
  • Okul öncesine yönelik kitaplar bez ya da kalın kartona da basılabilir. Ciltleme tutkalla değil, sağlam olması için telle yapılmalıdır.

Kitabın Boyutları:

     Kitabın ölçüleri boy: 19,5 cm, en 12,5 cm’dir. Kitap sayfadır. Büyüklük ve kalınlık bakımından yaş grubu çocukların yorumlayabilmelerini, düşünmelerini ve anlayabilmelerini geliştirici bir biçimde yazılmıştır. Daha çok ilköğretim ikinci kademeye hitap etmektedir.

Kitabın Baskısı:

     Kitap ikinci sınıf hamur kâğıda basılmıştır, ciltleme tutkalla yapıldığından sağlam değildir. Kapak iç sayfalara göre sert ve kalındır fakat yine de yetersizdir.

Kitabın Kapağı:

     Kitabın kapağı kalın kartondan yapılmıştır, serttir, iç sayfaların zarar görmesini engeller ve iç sayfalardan kalındır. Kitapta kapak ciltlemesi yapılmıştır. Kitabın kapak resminde kitabın içinden bir kare resim koyularak okuyucunun ilgisi ve merakı üzerinde etki oluşturmak istenmiştir. Ciltte bulunan resimde genellikle beyaz ve mavi gibi açık renklerin kullanılması olumlu bir hava taşır, hitap ettiği kesimin genellikle çocuk olması açısından uygundur. Kapak resmi, kapak içerisinde ayrı bir bölümde verilmiş ve yazılarla karışmamıştır. Kapakta zemin rengi olarak kullanılan beyaz üzerinde mavi renkler kitabın dikkat çekmesi ve rafta okuyucu tarafından tanınması açısından yarar sağlamıştır. Kitabın adı üstte ve yazarın adıyla hemen hemen aynı puntoda yazılmıştır bu yönden olumsuz bir ölçüt oluşturmuştur. Kapakta yazarın ismi, kitabı resimleyenin ismi ve yayınevinin adına yer verilmiştir. Arka kapakta kitabın içeriği hakkında bilgi, kitabın hitap ettiği yaş grubu, İSBN numarası ve barkoduna yer verilmiştir. Kitap bu yönleri ile çocuk kitaplarında bulunması gereken kapak özelliklerini taşımaktadır.

     Kitabın birinci sayfasında, yazar, kitap, çeviren ve resimleyenin ismi bir kez daha yer almıştır. İkinci sayfada ise editörün ismi, düzeltenin, tasarlayanın, basım evinin ismi, baskı sayıları, telif hakları, yayınevinin adres, telefon ve internet adresleri yer almıştır. Üçüncü sayfada ise kitabı okuyan kişiye ismini yazması için yer ayrılmıştır. Bu çocuğun kitabı benimsemesine yardımcı olabilecek bir adımdır. Dördüncü sayfada kitabın yazarının kısa bir biyografisi ve diğer kitaplarının listesi yer almıştır. Kitabın beşinci sayfasında en üstte kitabın ismine yer verilmiş ve altına da içindekiler bölümü yerleştirilmiştir. Kitabın altıncı ve yedinci sayfalarına bir bütün halinde renksiz bir arka fon yerleştirilmiş ve kitabın ismine tekrar yer verilmiştir. Sekizinci sayfadan itibaren kitabın asıl bölümlerine geçilmiştir. Kitap bölümlere ayrılmıştır, bu da okuyucunun rahatça takip etmesini ve rahat davranmasını sağlar.

Kitabın Yazı Özellikleri:

     Kitapta saman kâğıdı üzerine siyah harfler kullanılmıştır. Yazıların puntosu 12’dir. Hitap ettiği yaş grubu için uygun olan yazı puntosu kullanılmıştır. Uzun cümleler kullanılmamış ve okuyucuya kolaylık sağlanmıştır. Yazılar resimlerin içine de koyulmamıştır, resimlerden yer itibariyle bağımsız fakat konu itibariyle bir bütündür.

Kitabın Adı:

     Kahramanın geçmişe yaptığı ziyaretlerinde karşılaştığı insanları günümüz zamanına getirmesi üzerine, okuyucuları çıkarımda bulunmaya iten, meraklandıran bir isim seçimi yapmıştır.

Karakter

     Karakter; “Bir yapıtta duygu, tutku ve düşünce yönlerinden ele alınan kişi” (TDK, ); &#;Roman, öykü, oyun gibi bir yazınsal üründe duygu, düşünüş, davranış ve tutkuları yönünden işlenen kişi&#; (Püsküllüoğlu, ) olarak; genellikle birlikte anılan, bir edebiyat terimi olan kahraman ise, &#;Roman, hikaye tiyatro ve benzeri edebiyat türlerinde başından olaylar geçen kişidir&#; (TDK, ) biçiminde tanımlanmaktadır. Edebiyat yapıtlarında, bazı insan özelliklerini abartarak yansıtan kişiye de tip denir.

     Kitaptaki olaylarda olağanüstülük olmasına karşın kitaptaki kişiler günlük hayatta karşılaşabileceğimiz, sıradan kişilerdir. Yukarıdaki tanımlara baktığımızda Damla, Yağmur, Çuka, Anin ve Yazar hepsi birer karakter özelliği taşırlar. Kitabın kişi kadrosu 5 kişi ile sınırlıdır. Bu da olayın kolay takip edilmesini sağlamıştır. Kitapta bir tek Yazar açık karakterdir, diğer karakterlerin hepsi kapalıdır. Yazar devingen bir karakterdir fakat diğer karakterler durağanlık gösterirler.

Çocuk Kitaplarındaki Karakterlerin Geliştirilmesi

     Çocuk edebiyatında karakterlerin değişik yollarla geliştirildiği, okura tanıtıldığı görülmektedir. okulöncesi dönem için hazırlanan kitaplarda, kahramanlar genellikle fiziksel özellikleriyle ön plana çıkarılır. Onlara, sözleri ve hareketleriyle de bir kişilik kazandırılır. Bu yaşlardaki çocuklara kahramanların tanıtılmasında resmin önemli bir işlevi vardır. Çünkü, çocuklar yetişkinlerin aksine, birçok şeyi ilk kez duyduğunda, gördüğünde öğrenmeye başlar. İşte bu ilk sayılabilecek öğrenmelerde çocukların duydukları ve gördükleri onların hoşuna gitmeli, duyu algılarını devindirmelidir.

     Yazarlar ve çizerler karakterlerin geliştirilmesinde ortak bir sorumluluk üstlenmektedir. Bu sorumluluk, ilköğretimin ikinci evresinde, resmin yerini yazıya bıraktığı yapıtlarda, yazarın anlatım ve gözlem gücüyle yerine getirilir Lukens(), edebiyat yapıtlarında, yazarın karakteri değişik yollarla geliştirebileceğini söyler. Bu yollar şu şekilde sıralanabilir:

  • Davranışıyla ve eylemiyle,
  • Konuşmalarıyla,
  • Fiziksel özellikleriyle,
  • Diğer karakterlerin yorumlarıyla,
  • Yazarın yorumuyla.

     Bu açıklamadan hareketle incelediğimiz kitaptaki karakterlerin geliştirilmesi, “davranışıyla, eylemiyle, konuşmalarıyla ve  yazarın yorumuyla” yapılmıştır.

Çocuk Edebiyatında Karakter ve Özellikleri

     Çocuk edebiyatındaki karakterler kapalı (geliştirilmemiş) ve açık (geliştirilmiş) olarak adlandırılarak iki grupta incelenebilir:

     Kapalı karakter, özellikleri yüzeysel olarak tanıtılan, okurun iyi tanımadığı karakterlerdir. Açık karakter ise, roman öykü masal ve anlatılarda birçok özelliğiyle okura tanıtılan, inandırıcı nitelikleriyle öne çıkan, okurun iyi bildiği karakterdir. Lukens ( ), öykü boyunca değişim gösteren geliştirilmiş karakteri devingen (dinamik), inandırıcı olmasına karşın değişmeyen karakteri ise durağan (statik) olarak adlandırır.

     Buna göre kitaptaki açık karakterler Yazar ve Çuka&#;dır. Kapalı karakterler ise Kahramanın eşi, Damla, Yağmur ve Anin&#;dir.

Çocuk Edebiyatında Konu

     Doğada ve toplumda olup biten ve yazarın üzerinde yazı yazdığı her şey konudur. Yalınlaştırarak söylersek üzerinde durulan, hakkında söz söylenilen olay, olgu, durum ya da sorundur konu (Özdemir, ). Sevgi, aşk, dostluk, arkadaşlık, iyilik, dürüstlük, başarı, kimsesizlik, kıskançlık, doyumsuzluk, öfke, kin, hastalık, ayrılık, yalnızlık, beslenme sorunları, ölüm, yaşama çocuk kitaplarında konu olabilir.

     Yazarın işlediği konular, içinde yaşanılan dönemin toplumsal ve kültürel koşullarına bağlıdır. Konu çocuğu metnin anlam evrenine çeken, kitapla ilişkisini sağlayan bir öğedir. Ele alınan konular, çocuğun ilgi ve gereksinmeleriyle ilişkilendirildiği ölçüde önem kazanır.

     Geçmişten Gelen Konuklar, Çuka ve Anin&#;in yüz bin yıl eski zamandan günümüz zamanına gelişini konu edinmiştir.

Çocuk Edebiyatında Konuyu Yapılandıran Öğeler:

Olay ve Çatışma

     Çocuk edebiyatında konular belirli bir olay üzerine kurulurlar. Olay ya da eylem terimini genellikle yazınsal metinlerdeki kişilerin birbirleriyle, çevreleriyle, kendileriyle ya da doğa ile olan çatışması olarak da düşünebiliriz (Lukens ).

     Kitapta olay ve çatışma açısından kişi-kişi çatışması ve kişinin kendisiyle olan çatışması vardır. Çatışmaları çok iyi bir şekilde işlediği söylenemez, bu konuda eksiklik vardır. Çok daha iyi bir şekilde işlenebilirdi ve daha kurgusal olabilirdi.

Çocuk Edebiyatında Konunun Yapılandırılmasını Zayıflatan Öğeler:

  1. Abartılmış Merak
  2. Rastlantısallık
  3. Duygusallık

     Lukens ( ), bir çocuk öyküsünde, iyi yapılandırılmış bir konuyu, abartılmış merak, duygusallık, rastlantısallık gibi sorunların bozabileceğini söyler. Fakat bu gibi sorunların sayısı daha da artırılabilir. Yine de bu üç sorun üzerinde yoğunlaşmak daha faydalı olacaktır. Merak okurun kitaba ilgisini artırır ancak abartılı merak uyandırmak okuru kitaptan uzaklaştıracaktır.

     Kitapta merak vardır fakat abartılmış değildir, bu yüzden sorun teşkil etmemektedir. Duygusallığa çok az yer verilmiştir, rastlantısallık yoktur. Kitapta verilmek istenen duygular aşırıya kaçmadan verilmiştir. Her duygu dozunda kullanılmıştır.

Ana Düşünce (İleti)

     Özdemir ()’e göre yazınsal metinlerdeki ileti kesin bir yargıya dönüştürülerek aktarılamaz. Metnin dokusuna sindirilir. Örtük ana düşünce, konuya gizli bir anlam, gizli bir öz yükler. Öğretici metinlerde, yazarın savunduğu, vermek istediği düşünce biçiminde de tanımlanabilir. Ana düşünce, yazarın okurla paylaşmak istediği asıl düşüncedir.

     Yukarıdaki tanım ve bilgilere bakıldığında, kitabın ana fikri; merak duygusunun peşinden gitmek fakat ona esir olmamak, aklın yolundan sapmamak ve bu bağlamda abartılmış merak duygusunun yıkıma yol açmasını önlemektir. Buna ek olarak gizliden gizliye sezdirim yoluyla mantıklı karar verme ve bunları uygulama gibi şeyler de söylenebilir.

Dil ve Anlatım

     Çocuk edebiyatında gereksiz ve bayağı her sözcüğü anlatımın dışında bırakan bir üslup yeğlenmelidir. Anlatımda; &#;duruluk, akıcılık, açıklık, yakınlık, çeşitlilik ve kişisellik&#; etkili ve güzel bir üslup yaratmanın temel koşulları olarak görülmelidir. Çocuk edebiyatı ürünleri, çocuğa göre durumlar oluşturarak Türkçenin anlatım gücünü yansıtır, söz varlığını öğelerini örneklendirir. Çocuk kitaplarının, çocuğa göre olmasını belirleyen en önemli özelliği dili ve anlatımıdır (Sever, ).

     Geçmişten Gelen Konuklar adlı kitap anlaşılır ve duru bir dille kaleme alınmıştır. Kitabın türü bilimkurgu olduğundan dolayı insanların direkt olarak hayal dünyalarına dokunmaktadır. Bir çok insan bilimkurgudan hoşlanır ve takip eder fakat bu çocuklarda daha güçlü bir takiptir. Çocuklar yaşları itibariyle hayal dünyalarıyla var olurlar. Kitabın konusu da direkt olarak okurun hayal dünyasına etki etmektedir. Yazar kitabı kaleme alırken özgün bir dil kullanmıştır. Deyimlere de yer vererek bu sayede anlatımın özgünlüğü arttırılmıştır. . Kullanılan dil ve kelimelerin hitap edilen yaş seviyesine uygun olduğundan çocuk kitabı olma niteliğine uygundur. Eski ve anlamı bilinmeyen kelimeler kullanılmamıştır.

Çocuk Kitaplarında Resim

     Görsel algının öteki algı türleri arasındaki oranı oldukça yüksektir. Nitelikli bulunan görüntüler ile görüntüleri yansıtan resimler, metne ve metnin içerdiği kavramlara göre belleğe daha kolay yerleşir. İnsanlar farklı olan, beğenilen ve etkilenilen görüntüler hatırlamakta zorluk çekmez. Çocuklukta resimleriyle birlikte sevilen bir kitap, insanın yaşamı boyunca unutulmaz. Bundan dolayı, görüntüleri renklerle ve biçimlerle yansıtan resimler, çocuk kitaplarının olmazsa olmazıdır. Resim önce bakılan, sonra görülen ve duyumsanan, daha sonra isi iletisini izleyiciye taşıyan ve bu ileti üzerinde düşündüren bir sanat formudur (Özer, )

     Resimler, bakma sonrası görülen anlamın ilerisine geçmeli; izleyiciyi, resmi yapan sanatçının gerçekliğine ( iç dünyası, dünyaya ve sanata bakış açısı vb.) ulaştırmalıdır. Bunun için resimler estetik kaygıyla üretilmeli, çocukların yaşamında da görsel ve estetik uyaran olmalıdır. Çocuk kitaplarında resim, anlatıdaki sözcüklerin soyut dünyasını görselleştirmeli. Çocuklar kitaplara bakarken çizgi, şekil, renk uyumu ve kompozisyon gibi estetik değerledi edinmeli. Çocuk kitaplarında kullanılan resimler nitelikli olmalıdır. “Bu nitelikli resimler metnin iletisini tamamlar, metinde sözcüklerle anlatılmayanları, çizgi ve renklerin diliyle çocuğa aktarır; metnin kurgusuna koşut olarak çocuğu eğlendirir, düşündürür, heyecanlandırır” (Sever, ).

     Geçmişten Gelen Konuklar adlı kitapta kapak dışında iç sayfalarda da resim kullanılması hitap ettiği yaş düzeyine uygun ve olması gerektiği yöndedir. Kitabın okunabilirliğini artırarak, sıkıcılıktan çıkarmıştır. Kitapta yer alan resimler anlatılan konuyla ilişkilidir. Konuların zihinde iyice kavranmasına yardımcı olmuştur. Yazılar resimlerle görüntü olarak dillendirilmiştir. Kullanılan resimler yazılardan ayrı bir yerde verilmiş, resimler ve yazılar karışmamaktadır. Resimler incelendiğinde resimlerin bir grafikçi değil, bir ressamın elinden çıktığını göstermektedir. Çocuk kitaplarında grafikerler yerine her zaman ressamlar tercih edilmelidir. Kullanılan resimler siyah beyazdır. Resimleri renklendirmek okuyucunun hayal gücüne bırakılmıştır. Kitabın tamamında olduğu gibi resim konusunda da gene hayal gücüne vurgu yapılmıştır.

seafoodplus.infoÇ VE ÖNERİLER

     Geçmişten Gelen Konuklar adlı kitap tek hikayeden oluşmaktadır fakat rahatça okunabilmesi için bölümlere ayrılmıştır. Kitap yaş arasına hitap etmektedir, hatta ve hatta yetişkinler tarafından da okunabilir. Kitaptaki olağanüstü yolculuklar okuru kendisine çekmektedir. Yazarın kitap üzerinde özveriyle çalışmış olduğu bellidir. Kitabın kurgusu harikadır, okuru soluksuz bırakabilir. Amaçlanan yaş grubu için uygun bir kitaptır.

     Kitaptaki resim sayısı ve resim boyutu yaş arasına hitap etmektedir. Resimler biraz daha küçültülmüş ve kitapta çok az bir yer kaplamaktadır. Kitabın kapağında kullanılan resim ise kitapta anlatılan konuyla uygundur. Kitabı daha açmadan merak uyandıran bir resim kullanılmıştır. Kitabın yazıları 12 puntodur. Hitap ettiği yaş grubu için uygundur. Kitap 2. sınıf saman kâğıda basılmıştır. Halbuki çocuk kitapları daha kaliteli kâğıda basılmadır.

     Çocuk kitaplarının kapağında sadece kitabın isminin büyük puntolarla yazılması gerekir. Kitabın yazarı, çevireni ve resimleyeninin isimleri küçük puntolarla yazılmalıdır. Bu kitapta kurallara gayet iyi şekilde uyulmuştur. En dikkat çekici kitabın ismidir. Daha sonra yazarın ismi gelmektedir.

     Sonuç olarak güzel bir kitap fakat dört dörtlük değildir. Hitap ettiği yaş grubunun sağlıklı bir zihin gelişimi olması için kesinlikle okunmalıdır. Kitap birkaç küçük kusur dışında çocuğun dil gelişimine, bilişsel gelişimine, kişilik gelişimine ve toplumsal gelişimine etkisi olumludur. Hitap ettiği yaş grubunun okuması için ise uygundur. Bu kitap çocuklara okumaları için tavsiye edilebilir. Daha ileri gitmek gerekirse yetişkinlere bile tavsiye edilebilir gerçekten.

Kenan DEMİRALAY

KAYNAKÇA

Akal, A. (). Eğitim Sen Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ölçütleri İçin Öneriler.

Cengiz, G. (). Eğitimsen Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ölçütleri İçin Öneriler.

Çınar, İkram. &#;Çocuk Kitaplarında Bulunması Gereken Bazı Özellikler&#; Eğitişim Dergisi. Sayı: 22 (Mart ).

Lukens, R.J.(). A Critical Handbook of Children’sLiterature. New York: Longman.

Özdemir, E.(). Eleştirel Okuma. Ankara: Ümit Yayıncılık.

Özdemir, E. (). Yazınsal Türler, Bilgi Yayınevi, Ankara.

Özer, A. (). Çocuk Kitaplarındaki Resimlerin Çocuğa Göreliği, II. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu, AÜ Edebiyat Fakültesi Yayınları, Ankara.

PÜSKÜLLÜOĞLU, Ali, Arkadaş Türkçe Sözlük, , Ankara

Sever, S.(). “Çocuk Kitaplarında Dilsel ve Görsel Duyarlılık” 1. Ulusal Çocuk Kitapları Sempozyumu: Sorunlar ve Çözüm Yolları. (Yay. Haz.: S. Sever), Ankara: AÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi ve TÖMER Dil Öğretim Merkezi Yayını, s.

Sever, S. (). Çocuk ve Edebiyat, Kök Yayıncılık, Ankara.

Tuncer, N. (). Türkiye’de Yayınlanmış Resimli Çocuk Kitapları (), Kütüphanecilik Bölümü, Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

TDK,(). Türkçe Sözlük. Ankara: Maya Matbaacılık.

YURDADOĞ, B.(). “Çeşitli Yaş Gruplarında Çocuk Kitaplarının Kağıt, Hurufat Ve Renk Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar”. Birici Çocuk Edebiyatı Sempozyumu Nisan Bildiriler ve Tartışmalar. Haz.: Zeki Gürel. Ankara: Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği,

Bunu beğen:

Yazan:Kenan DemiralayYazı kategorisi Araştırma - İncelemeEtiketler:Çocuk Edebiyatı, Bilgin Adalı, Geçmişten Gelen Konuklar, İnceleme

Kenan Demiralay tarafından yayımlandı

Bakarken şimdi gök kubbesi altında Yaradanın. Canına okuyor eğriler, içimde doğrulanın. Daha fazla yazı görüntüle

Geçmişten Gelen Konuklar

Geçmişten Gelen Konuklar - Bilgin Adalı

Kitap Türü:Çocuk Kitapları

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Geçmişten Gelen Konuklar Özet

Bilgin Adalı'nın yazdığı Geçmişten Gelen Konuklar adlı çocuk kitabı, 9 yaş ve üzeri okurlara hitap ediyor. İlk kez yılında yayımlanan eser, Zaman Bisikleti adlı serinin ikinci kitabı. Bilgin Bey, Elif Hanım, Damla, Yağmur, Çuka ve Anin adlı karakterlerin yer aldığı hikâye; kahramanların ilk kitapta başlayan zaman yolculuklarının devamını konu alıyor. Serinin ilk kitabında çeşitli icatların nasıl ortaya çıktığını anlatan yazar, bu kitabında geçmişten gelen konukların pek çok kolaylıkla dolu günümüz yaşam koşulları karşısındaki tepkilerini işliyor. Kapak resmini Mert Tugen'in çizdiği kitap, 11 bölüme ayrılan 92 sayfadan oluşuyor. Can Çocuk Yayınları tarafından basılan kitabın bölüm başlıkları ise şu şekilde:


● Karşılaşma
● Zamanın Kapısı Açılıyor
● Uygar Dünyanın Büyüleri
● Çuka Çok Dışarıda
● Dönüş
● Zaman İçinde Bir Başka Zaman
● Zaman İçinde Gezerken Gördüklerimiz
● Ayna Ayna Neredesin?
● Zaman İçinde Bir Deney
● Çuka'nın Büyüleri
● Hastalık Büyüsü


Geçmişten Gelen Konuklar Özeti


Hikâye; zamanda yolculuk yapmayı, bir zaman bisikleti icat etmelerini sağlayacak kadar çok seven Damla ve Yağmur adlı iki kardeşin babaları Bilgin Bey'i zamanda yeni bir yolculuğa çıkıp Çuka ve Anin'i kendi zamanlarına getirmek istemeleriyle başlıyor. Bilgin Bey, çıktıkları son zaman yolculuğunda Çuka ve Anin'e yakalandıkları için kızlarının bu isteğine pek olumlu bakmıyor ancak iki kardeşin ısrarları ve makul çözüm önerileri karşısında yeni bir zaman yolculuğu yapmayı kabul ediyor. Böylece iki kız kardeş ve babaları zaman bisikletine atlayıp daha önce pek çok kez gittikleri Karain'e doğru yolculuğa çıkıyorlar.


Her zaman gittiklerinden on yıl sonrasına giden baba ve kızlarının korktukları şey başlarına geliyor ve büyüdüğü için artık kabilesinin başkanı olan Çuka'ya yeniden yakalanıyorlar. Ancak bu kez Çuka'dan kolayca kurtulamıyorlar ve tüm Karain halkıyla tanışmak zorunda kalıyorlar. Bu sırada onlara çakmağı -onların isimlendirmesiyle ateş büyüsünü- tanıtan Bilgin Bey, Çuka'nın isteği üzerine kardeşi Anin'le birlikte onu da kendi zamanlarına götürmek zorunda kalıyor. Asıl macera da Çuka ile Anin'in günümüze gelmesiyle başlıyor.


Çuka ve Anin, günümüz dünyasında daha önce hiç görmedikleri pek çok şeyle karşılaşıyorlar. Çuka ve Anin'in her birini farklı bir büyü olarak tanımladıkları şeyler arasında lamba, televizyon, araba, fotoğraf makinesi ve ayna gibi pek çok şey yer alıyor. Açıklayamadıkları her şeyi büyü olarak nitelendiren Çuka ve Anin, yaklaşık 10 gün kadar Bilgin Bey ve ailesiyle kalıyorlar.


Geri dönme zamanı geldiğinde Çuka, kabilesinin hayatını kolaylaştıracağını düşündüğü büyüleri de yanında götürmek istiyor ancak Bilgin Bey bunun mümkün olmadığını söyleyerek onu ikna ediyor. Çuka ve Anin'i kendi zamanlarına bırakan Bilgin Bey ile kızları geri döndüklerinde zamanın akışında değişiklik olduğunu fark ediyorlar. Bu değişikliğin nedeninin Çuka'nın yanında götürdüğü bir ayna olduğunu anlayıp zamanın akışını eski haline döndürmek için yeniden zaman yolculuğuna çıkıyorlar. Biraz zor olsa da bunu başaran zaman yolcuları, bu tehlikeli durumun üzerinden fazla zaman geçmeden yeni bir maceraya atılıyorlar.


Bilgin Bey ile kızları, Karain halkını pek çok icatla tanıştırıp bu icatlar sayesinde toplumlarını ne kadar geliştireceklerini görmek istiyorlar. Bu nedenle çıktıkları zaman yolculuğuna Bilgin Bey'in eşi ve kızlarının annesi Elif Hanım da katılıyor. Bu yolculuk sayesinde ailecek Karain halkına tahtalarla araba ve kille çanak çömlek yapmak gibi şeyleri öğretiyorlar. Bilgin Bey ve ailesi öğrettikleri, Çuka ve kabilesi ise öğrendikleri şeylerin kendilerine epey fayda sağlayacağına inanıyorlar.


Bilgin Bey ve ailesi zamanı 10 yıl ileri alıp Karain halkının gelişimini görmeyi umarken onların eskisine göre çok kötü bir halde olduklarına şahit oluyorlar. Karain halkının içine düştüğü bu durumun kendi zamanlarından getirdikleri araç gereçlerle taşıdıkları mikropların sebep olduğu türlü hastalıklardan kaynaklandığını öğrendiklerinde ise çok üzülüp hata ettiklerini anlıyorlar. Pişmanlıkla her şeyi eski haline çevirip evlerine dönüyorlar.

Editör: Firdevs AÇAR

Geçmişten Gelen Konuklar Soruları ve Cevapları

Geçmişten Gelen Konuklar kimin eseri?

Bilgin Adalı

Geçmişten Gelen Konuklar türü nedir?

Çocuk Kitapları

Geçmişten Gelen Konuklar kaç sayfa?

Geçmişten Gelen Konuklar Yorumları

serinin tüm kitapları güzeldi herkese tavsiye ederim

kitabın ana fikri ney

Zamanda KazaKaledibi SokağıGeçmişten Gelen KonuklarZaman BisikletiOğuz Kağan Destanıen iyi kitaplaryeni çıkan kitaplaren çok satan kitaplarokunması gereken kitaplaren çok okunan kitaplar temel eserbedava kitapeditör olkitap bağışıGün Olur Asra BedelTutunamayanlarAcımakCamdaki KızHayvan ÇiftliğiSokrates'in SavunmasıUzun HikayeAlice Harikalar DiyarındaHaritada KaybolmakKraliçeyi Kurtarmakİçimdeki MüzikÇalıkuşuÇocuk KalbiKüçük Kara BalıkİntibahBülbülü ÖldürmekBeyaz Zambaklar ÜlkesindeDon KişotSineklerin TanrısıToprak Anaİnce MemedSatrançİki Şehrin HikayesiVadideki Zambakİçimizdeki ŞeytanSergüzeştBeyaz GemiAraba SevdasıYabanİnsan Ne İle YaşarKüçük PrensDönüşümBeyaz DişSaatleri Ayarlama EnstitüsüFareler ve İnsanlarSol AyağımSuç ve CezaSefillerSimyacıŞeker PortakalıKürk Mantolu MadonnaMadalyonun İçiEsir Şehrin İnsanlarıÜç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, AlageyikYeraltından NotlarSait Faik Seçme HikayelerRüzgarı Dizginleyen ÇocukSabahattin Ali Bütün ÖyküleriSadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir