3 4 yaş hareketli oyunlar / One moment, please

3 4 Yaş Hareketli Oyunlar

3 4 yaş hareketli oyunlar

yas Oyun Ornekleri

IZ CIKARMA OYUNU
Gerekli Malzemeler: bozuk para yada anahtar, pastel boya, kagit
Degisik bozuk paralar bir kagidin altina konur. Pastel boya kagidin uzerine surulur. Paralarin izi kagida cikar. Evcilik oyunlarinda cikan izler para olarak kullanilabilir.
Bu Oyunda cocuk farkli dokularin desenlerini kesfedecektir.
TILKI TILKI SAATIN KAC
Oyunculardan biri ebe monash.pw oyuncular yirmi metre kadar ileri dizilirler. Oyunculardan biri ’tilki tilki saatin kac’ diye sorar. Ebe aklina gelen bir rakami soyler. Bu rakam 1 ile 9 arasinda monash.pwlar ebenin soyledigi kadar adim monash.pw en yakin olana kadar oyun ilerler, en yakin cocuk ebenin sirtinaq dokununca herkes geldikleri yone kacmaya baslar. Ebenin yakaladigi yeni ebe olur.

1-KEDİ VE FARE :
Öğrenciler bir veya iki halka üzerinde sıralanır. Yüzleri içe dönüktür. Bir oyuncu kedi olarak seçilir. Bu dairenin dışında kalır. Diğeri ise fare olarak dairenin ortasındadır. Kedi ; “Ben kediyim” diye seslenir.
Fare : “Ben de fareyim” der.
Kedi : “Seni yakalayacağım.”
Fare : “Yakalayamazsın.”
Oyun bundan sonra başlar. Kedi diğer oyuncuların engellemelerine rağmen fareyi yakalamak ister. Fare yakalanmamak için kaçar. Dairedeki çocuklar farenin kaçmasını sağlamak için ona yol verirler. Fare yakalanınca oyuna yeniden başlanır.
2- OYUNCAK OYUNU :
Bütün çocuklar bir halka üzerinde sıralanırlar. Birisi ortadadır. Bütün öğrencilere birden altıya kadar numaralar verilir. Sonra öğretmen numaralara isimler verir.
Örneğin ; 1. ler Bebekler,
2. ler Trenler,
3. ler Toplar,
4. ler Tahta askerler,
5. ler Uçaklar,
6. lar Taksiler.
Bundan sonra ortadaki oyuncu, “Trenler” diye bağırır. Tren olan ikiler, geriye doğru bir adım atarak halka etrafında koşarlar ve tekrar yerlerine gelirler. Yerine ilk gelen öğrenci elini yukarıya kaldırır ve ortadaki ile yer değiştirerek, ikinci oyunu o başlatır.
3- BENİMLE GEL :
Bütün öğrenciler bir halka üzerinde yüzleri içe dönük olarak dururlar. Bir kişi dairenin dışındadır. Dışarıdaki oyuncu halkanın etrafında koşmaya başlayınca oyun başlar. Koşan oyuncu bir arkadaşının sırtına hafifçe dokunarak ” Benimle gel.” der. Dairenin etrafında bir kere koşu, arkadaşının yerini almaya çalışır. Vurulan oyuncu, arkadaşı kendi yerine gelinceye kadar dokunmaya çalışır. Bunda başarısız olursa ebe olur ve başka birisini koşturur. Eğer arkadaşına yerine gelmeden önce dokunursa kendi yine yerine geçer. Arkadaşı ikinci defa ebe olur.
4- MENDİL DÜŞÜRME :
Bütün öğrenciler el ele tutuşur, yüzleri merkeze dönük olarak halka bir yaparlar. Elinde mendil olan bir oyuncu, halka etrafında koşmaya başlar. Mendili bir arkadaşının arkasına bırakır, koşusuna devam eder. Yakalanmadan arkadaşının yerini almaya çalışır. Arkasına mendil konulan öğrenci, mendilin farkına vardığı anda onu alır ve ebenin arkasından kovalar. Eğer kendi yerine kadar arkadaşına dokunamazsa ebe olur. Oyunu tekrarlarlar. Eğer arkadaşına dokunmaya muvaffak olursa kendi yerini alır, arkadaşı ikinci kez ebeliğe devam eder.
5- GÜNAYDIN ( BENİMLE GELME ) :
Öğrenciler bir halka üzerinde, yüzleri merkeze dönük olarak durur. Bir ebe halkanın dışındadır. Halkanın etrafında koşarken hafifçe bir arkadaşına dokunarak, “Benimle gelme.” der. İki oyuncu ters istikamette koşarlar. Karşılaştıkları zaman birbirlerini eğilerek selamlarlar ve “Günaydın” derler ve boş kalan yeri kapmak için koşularına devam ederler. Boş yeri kapamayan öğrenci ebe olur ve oyunu tekrarlar.
6- OYUNCAK KORUYUCUSU :
Öğrenciler yüzleri merkeze dönük olarak bir halka oluştururlar. Dairenin merkezine bir oyuncak veya bir eşya konur. Bir çocuk bunun muhafızıdır. Bu öğrenci, elindeki topu halkada bir arkadaşına atar. Halkadakiler topla oyuncağı devirmek isterler. Bunu kim devirirse o muhafız ile yerini değiştirir, böylece oyun devam eder.

7- TOP ATMA :
Öğrenciler yüzleri ortaya dönük, bir halka üzerinde yer alırlar. Ortada, elinde voleybol topu ile bir çocuk bulunur. Oyun başlayınca ortada bulunan oyuncu halka üzerindekilere topu iki elle, tek elle veya voleyboldaki gibi vuruşlara yaparak atar. Yandaki oyuncular da aynı şekilde topu oradaki oyuncuya atmaya çalışırlar. Öğretmen bir süre sonra ortadaki oyuncuyu değiştirir.
8- BAHÇEDEKİ MİDİLLİ :
Çocuklar el ele tutarak, bir halka yaparlar. Yüzler ortaya dönüktür. Midilli olan çocuk ortadadır.
Dairedeki çocuklar ; ” Midilli, sen bahçemize nasıl girdin ?”
Midilli ; ” İçeriye atladım.”
Dairedeki çocuklar ; “Nasıl çıkacaksın ?”
Midilli ; ” İşte böyle.”
Dedikten sonra Midilli, halkadakilerin kolları altından çeşitli denemeler yaparak halka dışına çıkamaya çalışır. Midilli dışarı çıkar çıkmaz, halka üzerindeki oyunculardan 3,4 tanesi koşucu olurlar ve Midilli’yi yakalamaya çalışırlar. Midilliyi ilk yakalayan bir sonraki oyun için Midilli olur.
9- YUVARLANAN TOPTAN KAÇ :
Oyuncular bir halka yaparlar. Ayrılan bir tanesi merkezde durur. Halkadaki çocuklar bir voleybol topunu ortadaki çocuğa doğru yuvarlayarak onu vurmaya çalışırlar. Vuran oyuncu ile vurulan oyuncu yer değiştirerek oyuna devam edilir.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE OYUNUN, OYUNDA YETİŞKİNİN İŞLEVİ

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE OYUNUN, OYUNDA YETİŞKİNİN İŞLEVİ

Yazar : Prof. Dr. Norma RAZON, Eğitim Danışmanı &#; Pedagog

Eskiden eğitim, çocuğu yetişkin toplumuna hazırlamak, öğretim de bireye birtakım temel bilgiler kazandırmaktı. Bugün artık çocuğu yetişkin toplumuna hazırlamak ve ona birtakım bilgileri kazandırmak yeterli olmamakta; eğitim daha geniş bir çerçeve içinde ele alınmaktadır.

Günümüzde eğitimin amacı: Bireyin en iyi şekilde gelişimini sağlamak, uyumlu ve mutlu bireyler yetiştirmektir. Eğitimin amacına ulaşması da ancak bireyi tanımakla mümkün olmaktadır. Bireyi tanımak, onu tanıyarak eğitmek de, tüm gelişim basamaklarını ve bu basamakların özelliklerini bilmekle gerçekleşebilmektedir.

Konumuz okulöncesi eğitimi olduğundan, bu dönemin, insan gelişiminde taşıdığı öneme değinmek istiyorum. İnsan yaşamının ilk beş-altı yılı, uzmanlar tarafından &#; sihirli yıllar &#; olarak adlandırılmaktadır. Çünkü bu yıllar zihinsel, bedensel, duygusal ve toplumsal gelişimin en süratli olduğu yıllardır. Yine bu yıllar, karakter ve kişilik oluşumunda en etkili yıllardır. Sihirli yıllar olarak nitelendirilen okulöncesi dönemde, çocuğun dış dünyayı tanıması için fırsat yaratmak, onun gelişimini sağlayan bir ortam hazırlamak, onu sosyal ilişkiler kurabileceği bir çevrede yetiştirmek, ona oyun imkanı ve oyun malzemesi sağlamak, aileye ve eğitimcilere düşen başlıca görevlerdendir.

Okulöncesi dönemde çocuğun en ciddi uğraşı oyun, en önemli işi yine oyundur (Montaigne). Eskiden oyun: Fazla enerjinin boşaltılması [Spencer], atalarımızın etkinliklerinin tekrarlanması [Hall], antisosyal eğilimlerden kurtuluş [Catharsis], gerçek hayata hazırlayan alıştırmalar [Gross], sinir sistemini uyardığı için organların gelişimini sağlayan bir araç [Karr] olarak ele alınmaktaydı. Günümüzde ise oyun şöyle tanımlanmaktadır:

  • Çocukluk döneminin temel amacıdır.

  • Öğrenme, yaratma, deneyim kazanma, iletişim kurma ve yetişkinliğe hazırlanma aracıdır.

  • Yorgunluk ve sıkıntılardan kurtuluştur.

  • Özgürce ve kendiliğinden yapılan, haz veren, mutluluk kaynağı olan çocuğu geliştiren ve eğlendiren etkinliktir, [Sel].

  • Çocuğun zihinsel yetenekleri kadar, tüm gelişim yüzlerini uyaran, duygularını ve duyularını geliştiren etkinliklerin tümüdür. [Tezcan].

Artık oyun, geçmişte olduğu gibi çocuğun boş zamanını geçirmek için yaptığı bir faaliyet olarak değerlendirilmemekte, oyunun bir ihtiyaç olduğu kabul edilmektedir. Oyun sırasında çocuk pek çok şeyi kendi kendine deneyerek öğrenmekte, kendisinde gizil güç olarak var olan yetenekleri geliştirmekte, birçok beceriyi zorlanmadan kazanmakta, yetişkinin ve dış dünyanın baskısından kurtulmaktadır. Bu açıdan ele alındığında oyunun geliştirici, eğitici, psiko-sosyal ve tedavi edici işlevleri ortaya çıkmaktadır.

  • Oyunun geliştirici işlevi : Oyun sırasında çocuğun bazı organları ya da tüm bedeni hareket halindedir. Çocuk hareketli oyunlarla kaslarını geliştirme fırsatını bulur, el becerisini geliştirir, bir takım beceriler kazanır, birikmiş enerjisini oyun yoluyla harcamayı öğrenir. Çocuk bedenini ve bedeninin kısımlarını tanır, bunların görevlerini keşfeder, bunlardan yararlanmayı başarır.

  • Oyunun eğitici işlevi : Oyun yoluyla çocuk çevresindeki nesneleri tanımayı, cisimleri kullanmayı öğrenir. Çocuk: küçük &#; büyük, ağır &#; hafif, az &#; çok gibi bir takım kavramları oyunda kazanır. Renkleri, boyutları ve biçimleri ayırd etmeyi öğrenir.

  • Oyunun psiko &#; sosyal işlevi : Yetişkinin müdahalesine gerek kalmadan, çocuk bazı gerçekleri oyun sırasında öğrenir. Keşfetme, yaratma etkinlikleri ile zihinsel yeteneklerini harekete geçirir. Çaba harcamayı, başladığı işi bitirmeyi ve bundan zevk almayı öğrenir. Kabullenmekte güçlük çektiği kuralları benimser. Deneme &#; yanılma yoluyla doğruyu bulmayı öğrenir. Ben ve başkası kavramlarını kazanır. İşbirliği, paylaşma, yardımlaşma, yenme ve yenilmeyi yaşayarak öğrenir. Kısaca sosyalleşmeyi başarır. Bu arada çocuk, oyun yoluyla iletişim kurmayı, duygu ve düşüncelerini ifade etmeyi öğrenir.

  • Oyunun tedavi edici işlevi : Çocuk, oyun yoluyla yetişkin baskısından, sıkıntı, üzüntü gibi olumsuz duygularından kurtulur. Kardeşine yönelik saldırganlığını, annesine duyduğu kızgınlığı oyuncak bebeğine yöneltir. Kısa bir süre için de olsa oyunlarında korku, endişe, öfke, kıskançlık gibi duyguları yenmeyi başarır.

  • Duyu hareket şemalarının geliştiği ilk iki yılda, çocuğun yaşamına alıştırma oyunlarının, oyunlarına da hareketin egemen olduğu görülür. Çocuk bu devrede yapabildiği hareketleri tekrarlar. Bu tekrarlar bir yandan çocuğun becerilerini geliştirirken, öte yandan çocukta haz duygusunu geliştirir. Bu dönemde çocuğun en çok tekrarladığı ve zevk aldığı hareketler: yakalama, çekme, itme, atma, çarpma, incelemedir. Bebeklikten kurtulup, ilk çocukluğa geçmesiyle çocuğun yaşamında sembolik oyun belirir. Çocuk, oyunlarında gerçeği istediği şekilde değiştirir, çevresindeki cisimleri istediği gibi kullanır, kendisini farklı kişilerin yerine koyar, bebekleriyle konuşur. Bu arada kendisi için zevk kaynağı haline gelen dramatik oyunla çocuk, gerçek hayatta yapmaktan çekindiği şeyleri yapar, bundan mutlu olur. Nihayet çocuğun oyununa kuralın girmesiyle, çocuk kurallı oyundan zevk almaya başlar. Başta çocuk, yetişkinin ya da arkadaşının koyduğu kuralı benimserken, zamanla kendi de yeni kurallar bulmaya ve bunları uygulamaya başlar.

Gelişim aşamaları boyunca gözlem yaptığımızda, başlangıçta çocuğun tek başına oynadığını görürüz. Çocuk kendi kendine oynar, konuşur, zamanla başkalarının oyunlarını izlemeye başlar ve bundan zevk alır. Bu arada iki çocuğu yanyana koyduğumuzda, iki çocuğun aynı materyelle oynadığını, ancak her birinin ayrı ayrı oyunlar kurduğunu &#; paralel oyun oynadıklarını &#; aralarında iletişim olmadığını görürüz. Daha sonra çocuk, yanında arkadaş aramaya başlar, arkadaşıyla oynamaktan mutlu olur. Artık birlikte oynanan oyunlar, işbirliğine dayalı oyunlar çocuğun yaşamında yer alırlar. Bireysel oyundan, kollektif oyuna geçerek çocuk sosyalleşir.

Oyun türlerine gelince :

1. Taklit oyunları

2. Yaratıcı oyunlar

3. Macera oyunları

4. Açık hava oyunları

5. Yıkıcı &#; yapıcı oyunlar

6. Hayâli oyunlar gibi oyun türlerinden söz edildiğini görürüz.

  • Taklit oyunlarında, çocuk çevresindeki yetişkinleri gözlemleyerek, farklı meslek sahiplerini, anne ve babasını taklit ederek yetişkin dünyasını ve meslekler dünyasını tanımaya başlar.

  • Yaratıcı oyunlarda; çocuk kil, kum, hamur, çamur gibi malzemeleri kullanırken, inşa oyunları oynarken, hayâl gücünü geliştirir, yaratıcılık gücünü harekete geçirir. Maddeye şekil vermeyi, farklı modeller yapmayı öğrenir.

  • Macera oyunları ile çocuk, bedensel gücünü kullanarak bazı engelleri aşmayı öğrenir. Atlama, zıplama, tırmanma, saklanma gibi etkinlikler ile kendi için yeni olan her şeyi dener, kendi fizik gücünü de geliştirir.

&#; Açık hava oyunları, çocuğun bedensel gelişimini sağlayan etkinlikler arasında yer alır. Çocuk kazma &#; kürek gibi araçlarla, kum, çamur ve toprakla oynayarak doğayı tanımayı öğrenir.

  • Yıkıcı &#; yapıcı oyunlar : Bunlar yaratıcı oyunlardan farklı olarak, çocuğun merakını gidermeye yönelik oyunlardır. Çocuk, elindeki bütünü parçalarına ayırarak merakını gidermeye çalışır. Bütün-parça ilişkilerini öğrenirken, analiz-sentez becerilerini kazanır.

Hayâli oyunlar: Çocuk, bu tür oyunlarda kendini bir başkasının yerine koyarak, gizli duygu ve düşünlerini açığa vurur. Çocuk, gerçek hayatta yapamadığını, oyun sırasında gerçekleştirerek üzüntü, kırıklık, aşağılık duygusu gibi olumsuz duygulardan kurtulmayı öğrenir.

Sözü geçen bu oyunlarda kullanılan, çocuk için zevk kaynağı olan materyeller :

  • Su / Kil, kum, çamur, oyun hamuru / Boyama malzemesi / Yapı ve inşa malzemesidir.

Su : Her yaştaki çocuğa haz veren, deney ve keşif olanakları sağlayan suyun, oyun materyeli olarak değeri büyüktür. Oyun süresi çok kısa olan çocuğun bile, su oyunundan zevk aldığı bilinen bir gerçektir. Çocuğu uzun süre meşgul edebilen su, şu işlevleri yerine getirir:

  • Dokunma duyusunu geliştirir [sıcak &#; soğuk

  • Utangaç çocuğu uyarır.

  • Saldırgan çocuğu sakinleştirir.

  • Dikkat süresi kısa olan çocuğu uzun süre oyalayabilir.

  • Çekingen, utangaç, ürkek çocuğun sıkıntısını hafifletebilir.

  • İletişim kurmada kolaylık sağlar.

Kum &#; çamur &#; kil &#; hamur &#; macun &#; plasterin: Çocuk, kum ve çamurla birçok şekil yapabilir. Aynı malzemeyi yapıp bozmayı öğrenir. Yaratıcılığını, hayâl gücünü kullanır. Kuma, çamura şekil verirken kova, kürek, kalıp, elek kullanmayı öğrenir. Kile, plasterine ve hamura şekil verirken el kaslarını çalıştırır, el becerisini geliştirir. Boyama işleminde kullanılan parmak boyası, sulu boya ve resim malzemesi ile yapılan resim, boyama, karalama etkinlikleri de aynı işlevleri yerine getirirler.

Yapı &#; inşa malzemesi : Tahta parçaları, küpler, bloklar, plâstik parçaları, kâğıt ve karton parçaları ile model inşa etme, çocuğun yaratıcılığını ve hayâl gücünü geliştirir. Çocuk dikkatini bu malzemeyi kullandığı etkinliklerle yetişkinin dikkatini üzerinde toplamayı başarır. Başarısı onda mutluluk yaratır.

Kuklalar, bebekler : Çocuğun evcilik, bakkalcılık gibi taklit oyunlarının en değerli araçlarıdır. Çocuk, bebekleri ile konuşurken, kuklaları birbirleriyle konuştururken bir takım gizli duygularını dile getirir. Aile yaşamını oyununa yansıtır, karşılanmamış olan bazı ihtiyaçlarını oyun sırasında giderir. Örneğin, bebeğinin saçını çekerek veya onu cezalandırarak çocuğun rahatladığı gözlenir.

Bu oyun malzemelerinin yanı sıra, oyuncaklara değinmemek mümkün değildir. Çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal ve toplumsal gelişimini sağlayan tüm oyun materyeli, oyuncak adı altında toplanabilir. Plâstik bir araba da, tahta bloklar da, evdeki terlikler de çocuk için oyun materyelidir.

&#;Dünyanın parasını verdim, en pahalı oyuncakları aldım ama çocuğum evdeki terlikleri dizip trencilik oynuyor veya boş makaralarla boş pilleri dizip tren yapıyor&#; diyerek yakınan anne baba sayısı az değildir.

Ünlü bir eğitimci; &#;oyuncaklar, hayatın gerçeği ile çocuğun acizliği arasında yer alan deney araçlarıdır. Çocuğun çevresini saran eşyalar, onun boyuna oranla o kadar büyük, yakalama organlarından o kadar uzak, görme çizgisinin de o kadar üstündedirler ki, çocuğun etrafında oyuncaklarla doldurulması gereken boşluk var gibidir,&#; der. İşte bu boşluğu uygun şekilde doldurmak, yetişkine düşen bir görevdir.

Yetişkin, çocuk için oyun materyeli veya oyuncak seçerken, onun yaşını, olgunluk düzeyini, yetenek, ilgi ve isteklerini göz önünde tutmalıdır. Çocuğun yaşına ve olgunluk düzeyine uygun olmayan malzeme, çocukta ilgi uyandırmaz. Çocuğun yetenek ve becerilerine uymayan oyuncak, çocuğu mutlu etmez. Çocuğun ilgilerine hitap etmeyen malzeme, çocuğun dikkatini çekmez. Bu nedenle yetişkin, oyuncak seçimine gitmeden önce çocuğunu çok iyi tanımaya özen göstermelidir. Çocuğun yaş düzeyinin altında olan, onun yetenek düzeyine oranla basit ve kolay oyun materyeli, ona cazip gelmez, ilgisini çekmez.

Çocuğun yaş düzeyinin üstünde olan, onun yeteneklerini zorlayan oyun materyeli de,çocukta kırıklık ve mutsuzluk yaratır. Bu noktaları dikkate alarak, oyun ve oyuncak seçimine aile gereken önemi vermelidir.

Ayrıca yetişkin,

  • Oyunun eğitim aracı olduğunu bilmeli, çocuğa oyun oynaması için fırsat yaratmalı, malzeme sağlamalı,

  • Bireysel oyuna da, grup oyununa da zaman ayırmalı,

  • Çocuğuna yaşıtlarından ve farklı yaştaki çocuklardan oluşan bir oyun çevresi yaratmalı. Bazen yalnız, bazen yaşıtları ile bazen de yetişkinlerle oynamasına izin vermeli.

  • Bazen çocuğun oyununa katılmalı, bazen izlemeli,

  • Açık hava oyunlarına da, masa başı faaliyetlerine de yer vermeli,

  • Çocuğa oyun oynaması için yer göstermeli, buna zaman ayırmalı ve çocuğa bir oyun köşesi yaratmalı. [Çocuk oynarken zaman zaman yetişkinin odada bulunmasında yarar vardır.]

  • Çocuğun oyununu bozmamalı,

  • Çocuğun ürettiklerine gereken önemi vermeli,

  • Oyun süresini beraberce belirlemeli,

  • Bıkkınlığı önlemek için küçüklere az oyuncak vermeli, bunları sık sık değiştirmeli, çok oyuncak vererek çocuğu kararsız kılmamalı,

  • Çocuktan yapamadığı bir şeyi istememeli,

  • Çocuğun yaptığını devamlı düzeltmemeli, sık sık düzelterek çocuğun zevk ve güvenini sarsmamalı,

  • Oyun sırasında emir vermemeli,

  • Oyunda soru sormasına fırsat vermeli ve bunları cevaplamalı,

  • Deneme yapmasına izin vermeli, sabırlı olmalı,

  • Aşırı övmekten kaçınmalı, ölçülü ilgi göstermeli,

  • Çocuğun daha küçük yaşta oynadığı oyuncağı ya da kırık oyuncakları ona sormadan atmamalı, &#;sen artık büyüdün, bu oyuncağı kardeşine ver&#; diyerek oyuncağını elinden almamalı,

  • Oyuncak seçiminde kız-erkek ayrımı yapmamalı, çocuğa oyuncaklarını sıraya koyma alışkanlığını kazandırmak için oyun sepeti yerine, raflardan yararlanmalı, kutuları tercih etmeli,

  • Oyuncaklarını paylaşma fırsatı yaratmalı,

  • Oyuncak her zaman ödüllendirme aracı olmamalı, oyun ve oyuncağı sadece ödüllendirme aracı olarak kullanmamalı,

  • Oyuncak toplama eğitimini vermek isterken, oyun oynama zevkini yok etmemeli,

  • Oyuncak seçiminde çocuğu özgür kılmalı, ona sadece rehberlik etmeli,

  • Oyuncak seçiminde çocuğun heyecanını paylaşmalı

  • Oyuncağın sadece satın alınan ve pahalı olan oyuncak olmadığını bilmelidir.

Kaynaklar

  • AUFAUVRE, M.J. : Apprendre a jouer, apprendre avivre, Delachaux et Niestle, Paris,

  • BANDET, J. et SARAZANAS, R. : L&#;enfant, les jouets et les Nouveaux jouets, Casterman,

  • HURTIC, M.C., Hurtig M. Et&#; : Jeux et activies des enfants de 4 a 6 ans dans la cour de recreation,

  • Enfance , ,

  • MICHELET, A.: Les outils de I&#;enfance, Delachaux et Niestle, Nechatel,

  • ROBIN. : La guerison des defauts et des vices chez l&#;enfant, Ed Domat Montchrestien, Paris,

  • SANDSTRÖM, C.I. [Çev. Semin R. ] : Çocuk ve Gençlik Psikolojisi, İ.Ü. Edebiyat Fakültesi. Yay. , İstanbul,

  • TEZCAN, M. : Boş Zamanlar Sosyolojisi, Doğan Matbaası, Ankara,

  • Ya &#; Pa Okulöncesi Eğitimi ve Yaygınlaştırma Semineri Dergisi

  • Ya &#; Pa Yayınları, İstanbul , Sayı &#; II &#; III. S.

 

 

Hareketli oyunların kavramı ve özgüllüğü. Hareketli oyunların sınıflandırılması. Pedagojik süreçte hareketli oyun. Mobil oyununun karakteristikleri, okul öncesi hareket aktivitelerinin ana formu olarak

Muhamedzhanova Ziwa
Hareketli oyunların türleri ve anlamı

Hareketli Oyunun büyük bir oyunu var değer vermek Kapsamlı gelişme için çocuk: Fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal.

Çocuklardaki oyunlarda zeka, fantezi, hayal gücü, hafıza, konuşma geliştirir. Oyunun kurallarının bilinçli yerine getirilmesi, iradeyi oluşturur, kompozisyon, alıntı, eylemlerini kontrol etme yeteneği, davranışını geliştirir. Oyun, aktivite, dürüstlük, disiplin, adalet gibi kişisel nitelikleri oluşturur. Oyunun sürecinde çocuğun kapsamlı bir uyumlu gelişimi var.

Hareketli Oyun, tüm oyun kuralları için zorunlu olarak ilişkili görevlerin doğru ve zamanında gerçekleştirilmesi ile karakterize bilinçli, aktif bir çocuk etkinliğidir.

Yaparken hareketli oyunların dikkate alınması gerekir:

Çocukların yaş ve psikolojik ve pedagojik özellikleri;

ana hareketlerin gelişmesine ve okul öncesi psiko-fizyolojik niteliklerine odaklanmak;

Çocuğun çıkarlarının ve ihtiyaçlarının kapsamı;

oyunun hedeflerinin, görevlerini, kurallarını ve koşullarının kademeli aşamalı komplikasyonu.

Beden eğitiminin önemli bir yolu olmak, hareketli Aynı zamanda oyun çocuğun vücudunda sağlık etkisi var. Sağlık etkisi hareketli Oyunlar temiz havada gerçekleştirdiklerinde geliştirildi; Oyunda, çocuklar çok çeşitli egzersizler hareketler: Koşmak, zıplama, tırmanma, atma, atma, yakalama. Çok sayıda hareket, solunum, kan dolaşımını ve metabolik süreçleri aktive eder, zihinsel aktivite üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir.

Pedagojik uygulamada iki ana tip kullanılır. hareketli Oyunlar:

1. Oyunlar, katılımcıların kendilerinin kendilerinin bir oyun planı planlamaları için ücretsiz, yaratıcı veya ücretsizdir ve kendileri amaçlanan amacı (Rol).

2. Organize hareketli Yetişkin yöneticileri veya erkek liderleri ile rehberlik gerektiren kurulu olan oyunlar.

a) basit olmayan bağlantısız dış mekan oyunlarıHer katılımcının kuralları gözlemlediği, bir benlik için savaşıyor. Bu oyunlarda en önemlisi değer vermek Kişisel niteliklerini, motor yeteneklerini kullanmak için kişisel bir girişim ve yetenek kazanır;

b) daha karmaşık, komuta geçişi dış mekan oyunlarıHangi oyuncular ilk etapta ilgilerini savunurlar, ancak bazen, kişisel talep için, yoldaşlara yardım edin, onları korur, oyundaki saldırgandan kaçmalarına yardımcı olun ("SALKI - Elimiz", "Esaretle Eşyalar"). Bazen oynamak, hedefe ulaşmak için diğer oyuncularla geçici işbirliğine katılabilir. Bazı oyunlarda, bu tür bir işbirliği kuralları tarafından bile verilmektedir. ("Beyaz Ayılar", "Karasi ve Pikes");

c) Takım dış mekan oyunlarıOyuncuların ayrı takım kollektiflerini oluşturduğu yer. Tüm ekibin başarısı, her oyuncunun eylemine bağlıdır. Takım oyunlarında, eylemlerini yoldaşlarının eylemleriyle koordine etmek gerekir. Genellikle, eylemleri koordine etmek için takım oyunlarında ve genel kılavuzlar takımların kaptanları tarafından seçilir.

Hareketli oyun"Fareler Su Dansı"

amaç: Motor aktivitesini geliştirmek

Açıklama: Oyuna başlamadan önce lider seçmeniz gerekir - "Kedi". Kedi kendini seçer "Soba, fırın, ocak" (Bir tezgah veya sandalye görevi görebilir, üzerine oturabilir ve gözlerini kapatabilir. Diğer tüm katılımcılar eller tarafından alınır ve kedinin etrafındaki dansı uzaklaştırmaya başlar. kelimelerle:

gürültü yapma,

Şamandıra yapmayın

uyanmak

Felaketlerimiz! "

Son sözlerin açıklanması sırasında, kedi çeker, gözlerini açar ve fareleri kovalamaya başlar. Yakalanan katılımcı bir kedi olur ve oyun ilk başlıyor.

Oyunu "Güneş ve Yağmur"

Görevler: Çocuklara oyunda yerlerini bulmalarını, uzayda gezinmeyi, öğretmen boyunca eylemleri gerçekleştirme yeteneğini geliştirmeyi öğretin.

Açıklama: Çocuklar salonda sandalyelerde otururlar. SÜRESÜNLER "ev". Kelimelerden sonra eğitimci: "İyi hava, yürüyüşe çık!"Erkekler kalkar ve keyfi bir yönde hareket etmeye başlar. Bir zamanlar öğretmen söyle: "Yağmur gitti, eve koş!"Çocuklar sandalyelere kaçmalı ve yerlerini almalıdır. Öğretmen cümleleri "Cap - Cap Cap!". Yavaş yavaş yağmur azalır ve eğitimci konuşur: "Yürüyüşe çıkmak. Yağmur yağdı! ".

Oyunu "Sparrow ve Cat"

Görevler: Çocukları yavaşça zıplamak, bacaklardaki bacakları bükmek, koşmak, önde gelen, kaçmak, kaçmak, yerinizi bulun.

Açıklama: Daireler yeryüzünde çizilir - "Yuvalar". Çocuklar - "Serçe" Onların içinde oturmak "Yuvalar" Sitenin bir tarafında. Sitenin diğer tarafında yerleşti "kedi". En kısa sürede "kedi" arka ışık "Serçe" Yolda açık, yerden yere uçmak, kırıntıları, taneleri arıyor. "Kedi" Uyanır, miyowing, yuvalarına uçması gereken serçelerin arkasında koşar.

İlk önce rol "Kedi" Bir eğitimci, daha sonra çocuklardan birini gerçekleştirir.

Hareketli oyun"Sparrow ve araba"

Çocuklar için bir başka oyun, Vorobushkov hakkında yaşında.

Görevler: Çocukları farklı yönlerde çalışmalarını öğretmek için, önde gelen sinyalle hareket etmeye veya değiştirmeye başlayın, yerinizi bulun.

Açıklama: Çocuklar - "Serçe"onların içinde oturmak "Yuvalar"(bankta). Öğretmen tasvir eder "Araba". Eğitimci en kısa sürede diyor: "Serçeler parçaya uçtu"Çocuklar banklardan yükseliyor ve sitenin etrafında koşmaya başlar. Alârm ile eğitimci: "Araba sürmek, serçeleri yuvalarınıza sokun!" - "Araba" dışarı çıkıyor Garajve çocuklar geri dönmeli "Soketler"(Tezgahı alın). "Araba" B döndürür "garaj".

Oyunu "Kedi ve Fare"

Katılımcılara kediler ve farelerde olan çocuklar için birçok oyun var. İşte onlardan biri.

Görevler: Bu hareketli Oyun, çocuklarda beceri sinyal boyunca hareketi gerçekleştirmeye yardımcı olur. Farklı yönlerde koşuda egzersiz yapın.

Açıklama: Çocuklar - "Fareler" Mink'te otur (duvardaki sandalyelerde). Sitenin köşelerinden birinde oturur "kedi" - Eğitimci. Kedi uykuya dalıyor ve fareler salonun etrafına dağılıyor. Kedi uyanır, miyavlar, vizona giren ve yerlerini işgal eden fareleri yakalamaya başlar. Bütün fareler vizona geri döndüğünde, kedi tekrar gerçekleşir, sonra yerlerine döner ve uykuya dalmaktadır.

Hareketli Okul öncesi için oyun "Boru'da Ayı"

Görevler: Sözel sinyalin reaksiyon oranını geliştirmek, çocukları koşmak, dikkat geliştirmek.

Açıklama: Katılımcılar arasında bir lider seçer, "Ayı". İki daire çizmek için oyun alanında. İlk Çember - Berlog Ayı, İkinci Çember - Oyunda diğer katılımcılar için ev. Oyun, çocukların evden çıkmasıyla başlar. kelimelerle:

Ve bize kükrerler.

Çocuklar bu kelimeleri söyleyen en kısa sürede, "ayı" Berry'den koşmak ve çocukları yakalamak. Eve ulaşmak için vakti olmayan ve yakalandı "Ayı"liderleşir ( "Ayı").

Akarsu sayesinde (atlar ile Hareketli Oyun)

Görevler: Doğru zıplamayı öğretmek, dar bir parça boyunca yürürken, dengeni tutun.

Açıklama: Sitede, iki satır bir diğerinden 1,5 - 2 metre mesafedeki bir mesafede çizilir. Bu mesafede, çakıl taşları birbirinden belirli bir mesafede çizilir.

Oyuncular çizgide duruyor - akışın kıyısında, gitmeli (üstünden atlamak) Çakıl taşları, sulu ayak değil. Töküleyenler - ıslak ayaklar, onları güneşte kurutmak için gidiyor - bankta oturun. Sonra oyunda tekrar açılırlar.

Oyun "Kuşlar ve Kedi"

Görevler: Oyunun kurallarını takip etmeyi öğrenmek. Bir sinyale tepki verir.

Açıklama: Oyun için bir kedi maskesi ve kuşlara ihtiyacınız olacak, büyük daire çizin.

Çocuklar dışarıdan bir daire içinde kalkar. Bir çocuk daire merkezinde olur (kedi uykuya dalıyor (gözlerini kapatır ve kuşlar daire içine girer ve oraya uçurulur, tahılları artırır. Kedi uyandırır ve kuşları yakalamaya başlarlar. çember.

Oyunu "Kar Taneleri ve Rüzgar"

Görevler: Farklı yönlerde koşmak, birbirlerini itmeyin, sinyal boyunca hareket ettirin.

Açıklama: Sinyal "Rüzgar!" çocuklar - "Kar taneleri" - Mahkemeyi farklı yönlerde koşmak, daire içine almak ( "Rüzgar kar taneleri havasında daire içine alıyor"). Alârm ile "Rüzgar yok!" - Oturdu ( "Kar taneleri dünyaya düştü").

Hareketli oyun"Birkaç kendin bul"

Görevler: Hızlı bir şekilde çiftlere girmek için sinyal üzerindeki eylemleri gerçekleştirme yeteneğini geliştirin.

Açıklama: Katılımcılar duvar boyunca duruyorlar. Her biri bayrağı alır. Eğitimci bir işaret vermez, çocuklar sitede çalışırlar. Takımdan sonra "Birkaç kendin bul"Aynı bayraklara sahip olan katılımcılar çiftler halinde birleştirilir. Oyun, tek sayıda çocuğa katılmalı ve oyunun sonunda bir çift olmadan kalır.

Bütün bu hareketli Oyunlar bir grupta veya yürüyüşte anaokulunda oynamak için başarıyla kullanılabilir. Çocuklar farklı şekillerde yaş: yaşındaki Orta Grup'un çocuklarından 3 yıl önceki çocuklardan, onları oynamaktan memnunlar.

Hareketli yıl çocuklar için oyunlar

, çocuklarda, oyun etkinliğinin doğası biraz değişir. Şimdi zaten sonucu çıkarmaya başladılar. hareketli oyunDuygularını ifade etmeye, arzularını, algılamayı isterler. Bununla birlikte, taklit ve taklit kaybolmaz ve kıdemli bir okul öncesi yaşamında önemli bir rol oynamaya devam etmektedir. Bu oyunlar anaokulunda da oynanabilir.

Oyunu "Ayı ve Arı"

Görevler: Koşuya egzersiz yapın, oyunun kurallarını izleyin.

Açıklama: Katılımcılar iki takıma ayrılır - "Ayı" ve "Arılar". Oyundan önce "Arılar" işgal yerleri "Kutsal"(kovanlar banklara, merdiveni sunabilir). Takım lideri tarafından "Arılar" Balın arkasındaki çayırda uçun ve şu anda "ayılar" İçeri gel "Uli" ve uzun bal. Bir sinyal duymak "Ayılar!", her şey "Arılar" B'ye dön "Uli" ve "Tablo"(Salyat) kaçmak için zaman yoktu "Ayı". Bir dahaki sefer "ayı" Artık baldan çıkmaz, ancak Berorga'da kalır.

Oyunu "Burley"

Görevler: Koşuda egzersiz yapın, sinyale tepki verin, oyunun kurallarını izleyin.

Açıklama: Oyun, çift olan ve el ele tutuşan çocukların tuhaf sayısını kısaltır. Sütunun önünde öne çıkan bir liderdir. Çocuk Korosu Tekrarlayın sözler:

Ziller

Zaman! İki! Üç! Çalıştırmak!

Katılımcılar kelimeyi söyledikten hemen sonra "Çalıştırmak!"Sütundaki son çiftin ayakta durması, ellerin ellerini sağlar ve sütun boyunca bir, biri sağ tarafta, diğeri - solda. Görevleri ilerlemek, kurşun önünde kalkmak ve ellerinizi tekrar almaktır. Sürüş, sırayla, el ele tutuşana kadar bu çiftten birini yakalamalı. Yakalanırsanız, daha sonra yakalanan yeni bir çift oluşturursa ve bir çift olmadan kalan katılımcı artık sürecektir.

Hareketli oyun"İki Don"

Basit kurallara sahip okul öncesi için birçok ünlü oyun. Görevler: Çocuklarda fren geliştirmek, sinyal boyunca hareket etme yeteneği, egzersiz.

Açıklama: Sitenin karşı taraflarında iki ev bulunur, çizgilerle gösterilir. Oyuncular sitenin bir tarafına yerleştirilir. Eğitimci sulama yapacak iki kişiyi seçer. Evler arasındaki gerekçelerin ortasında bulunurlar, yüzleri çocuklara çevirirler. Bunlar iki don - don kırmızı burun ve don mavi burun. Öğretmenin işaretine göre "Başladı!" Her iki don da telaffuz sözler: "Biz iki genç kardeşiz, iki don silindi. Ben bir don kırmızı burunuyum. Ben - Don mavi burun. Hangi yolla kükreyen yolda karar vereceksiniz? " Hepsi oynama cevap: "Biz tehditlerden korkmuyoruz ve bize donmadan korkmuyoruz" Ve sitenin karşı tarafındaki evin içine girin ve donlar onları donmaya çalışır, yani elinize dokunun. Dona dokunan adamların bunları yerinde dondurulur ve madenciliğin sonuna kadar ayakta kalmaktadır. Dondurulmuş yeniden hesaplanır, sonra oynamaya katılırlar.

Oyunu "Zımpara Fox"

amaç: El becerisi, hız, koordinasyon geliştirmek.

Açıklama: Sitenin bir tarafında çizgiyi çizer, böylece ifade etmek"House Fox". Öğretmen bir daireye yerleşmiş çocukların gözlerini kapatmayı ister. Öğretmen, bu andan itibaren katılımcılardan birine adapte ederek, çember oluşturulan çocukların sırtlarının arkasına atlanır. "Kurnaz tilki".

Bundan sonra, öğretmen çocukları gözlerini açmaya ve etrafa bakmaya, kimin kurnaz bir tilki olduğunu belirlemeye çalışın. Sonra, çocuklar 3 soruyor zamanlar: "Sunshine Fox, neredesin?". Aynı zamanda, insanların birbirlerine bakmasını istemek. Çocuklar üçüncü kez sorduktan sonra, kahrolası tilki de dairenin ortasına atlar, ellerini yükseltir ve bağıran: "Buradayım!". Tüm katılımcılar yer alan sitede koşuyorlar ve Sly Fox'un birini yakalamaya çalışıyor. kişi yakalandıktan sonra öğretmen konuşur: "Dairede!" Ve oyun tekrar başlar.

Oyunu "Balıkçılık Geyik"

Görevler: Farklı yönlerde çalışan, el becerisi.

Açıklama: Katılımcılar arasında iki çoban seçilir. Kalan oyuncular, özetlenen dairenin içinde bulunan geyiklerdir. Çobanlar birbirine karşı daire arkasında. Kurşun sinyaline göre, çobanlar sırayla topu geyik atıyor ve topu atlamaya çalışıyorlar. Topun olduğu geyik, yakalandığı ve çevreden çıkan kabul edilir. Birkaç tekrarlamadan sonra, yakalanan geyik sayısını sayar.

Oyunu "Olta"

Görevler: Bir el becerisi, dikkat, reaksiyon hızı geliştirmek.

Açıklama: Katılımcılar bir daire içinde bulunur. Merkezde lider - eğitimcidir. İpi elinde tutuyor, sonunda kumlu küçük bir çantanız bağlı. Sürüş, halatı yeryüzünün üstünde bir dairede döndürür. Çocuklar, ip ayaklarını gizlemeyecek şekilde sıçradı. Ayakta ipi başlayan katılımcılar oyundan ayrıldı.

Oyunu "Avcılar ve Sokol"

Görevler: Koşuya egzersiz yapın.

Açıklama: Tüm katılımcılar falcons, salonun aynı tarafında. Salonun ortasında iki avcı var. Eğitimci verecek en kısa sürede sinyal: "Falcon, Fly!" Katılımcılar, salonun diğer tarafında çalışmalıdır. Avcıların görevi (leke) Koşullu çizgiyi geçmeyi başarmadan önce mümkün olduğunca çok şahinler. Oyunu kez tekrarlayın, sonra liderliği değiştirin.

Oyunu "Örümcek ve Sinekler"

Görevler

Açıklama: Bir daire ile salonun köşelerinden birinde web'i gösterirörümceğin tahrik edildiği. Diğer tüm adamlar sineklerdir. Tüm uçar "Uçmak" Salonda, Buzz. Kurşun sinyalleri ile "Örümcek!" Sinekler ölür. Örümcek barınaktan çıkıyor ve tüm sinekleri dikkatlice inceler. Hareket edecek olanlar, webine giriyor. İki veya üç tekrardan sonra, yakalanan sineklerin sayısı hesaplanır.

Hareketli oyun"Fare kapanı"

Görevler: Sinyalde işlem yapabilme yeteneğini geliştirin.

Açıklama: İki katılımcı birbirleriyle bir yüz olur, kollarını bağlar ve yukarıda kaldırın. Bundan sonra her iki koro konuşmak:

"Nasıl yorgun oluyoruz, her şeyi uyudum, herkes dışarı çıktı!

Mousetrap biz koyacağız ve fareler daha sonra yakalayacağız! "

Katılımcılar bu kelimeleri söylerken, adamların geri kalanı yapıştırıcı ellerinin altında çalışması gerekir. Son kelimelerde, önde gelen kısır bir şekilde ellerini düşürdü ve katılımcılardan birini yakaladı. Yakalanan yakalamalara katılın ve şimdi onlar üç yaşıyorlar. Bu yüzden yavaş yavaş fare kapanı büyüyor. Kalan katılımcı en çok ikincisi kazanandır.

Hareketli bir oyun, oyunun arsası tarafından motive olan çeşitli aktif hareketleri, motorlu eylemleri oluşturan çeşitli aktif hareketleri oluşturan bir oyun etkinliği türüdür. P. ve. Motor becerilerinin, hayati motor kalitesinin entegre iyileşmesini ve konsolidasyonunu teşvik eder

Psikomotorika: CAM-Directory. - M.: Vlados. V.P. Doodle.

Diğer sözlüklerde bir "mobil oyun" ne olduğunu izleyin:

    Zhmurki (oyun) - "Zhmurki'de Oyun". Makovsky K. E. E. Zhmurki Çocukların Mobil Oyunu, katedilen gözler olan katılımcılardan biri başkalarını yakalar. Hareketlerin koordinasyonu ve oynama işitmesi gelişiyor. İçerik 1 Kural 2 Edebiyat Vikipedi

    Breakout (Oyun) - Bu terimin başka anlamları var, breakout'a bakın. Breakout Developer Wikipedia

    Twister (Oyun) - Bu terimin başka anlamları vardır, bkz. Twister. Bu makale veya bölüm, makalenin başka bir dilde kaba bir çevirisidir (bkz. Çeviri Kontrolü). Bir tercüman programı tarafından üretilebilir ya da zayıf bilgiye sahip bir adam tarafından üretilebilir wikipedia

    Saf - Bu makale Vico olmalıdır. Lütfen makalelerin kurallarına göre bakın. Hemen (Stand Stop, Zewak, Stop Ball) Çocuk Mobil Oyunu Neredeyse her yaş ve katılımcının sayısı için Wikipedia

    Zhmurki. - Bu terimin başka anlamları vardır, bkz. Zhmurki (film). "Zhmurki'de oyun." Makovsky K. E., E Wikipedia

    Skittles - (Onu. Kegelspiel, Franz. Jeu de Quilles, İngilizce. Ninepinlerde oyun) Rusya'da, Almanya, Almanya'dan geçen çok yaygın, kullanışlı bir hareketli oyun. K. 9'dur (Kuzeyde. Amerika 10, Silesia'da sık sık 15 17). Merkez daha büyük

    Kroket - (Croquet) İngilizce kökenli bir mobil oyundur, genellikle iki tarafa kırılmış bir sayıda katılımcı ile. Bunun görevi, çekiç vurdukları topların, geri döndükleri, geri döndükleri ve geri döndükleri Ansiklopedik Sözlük F.A. Brockhaus ve i.a. Efron

    Brülörler - Brülörler, brülörler, birimler. değil. Devam eden hareketli bir oyun, ondan sırayla çiftleriyle ondan kaçan diğer katılımcıların sinyalini yakaladılar. (Oyuna eşlik eden şarkıdan: Gori, Gori açıkça, dışarı çıkmamak.) Ushakov'un açıklayıcı sözlüğü. D.N. Açıklayıcı Sözlük UShakov

    Twister - Twister: Renkli daireler ile eşleşen çift hareketli oyun; Twister Yapay Balıkçılık Yemi; 'ların 'ların 'ların "Tornado" (Eng. Twister), Mary Rocison tarafından romandaki yönetmen Michael Almeraida tarafından çekildi. Ayrıca bkz. Bay Twister Wikipedia

    Skittles - (Onu. Kegelspiel, Franz. Jeu de Quilles, İngilizce. Oyun AtninePins) çok yaygın, kullanışlı bir hareketli oyundur. Rusya, Almanya, Almanya. K. 9'dur (Kuzeyde. Amerika 10, Wselezia Genellikle 15 17). Merkez daha büyük Ansiklopedi brockhaus ve efron

Kitabın

  • Çocuklar için Merry Train Hareketli Oyun, Marshalova T. Kategori: Ev Oyunları. Evin dışındaki oyunlar ruble için satın al
  • Neşeli tren. Çocuklar için bir mobil oyun, Mareşal Tamara Borisovna, el kitabında, ilginç bir haddeleme oyunu "neşeli tren" çocuklu "neşeli tren" tutmak için şiirler ve renkli çizimler içerir. Oyunun amacı, çocuklarda yürümek ve bunların sütununda koşma yeteneği oluşturmaktır. Kategori: Konuşma Geliştirme, Okul öncesi için konuşma terapisiSeri: Düzeltme Pedagoji Yayımcı:

Özellik Rolling oyunu

Hareketli oyunlar Halk Pedagojisinde ortaya çıkıyor, ulusal özelliklere sahip. Haddeleme oyunlarının teorisi ve metodolojisi K.D tarafından geliştirilmiştir. Ushinsky, n.i. Pirogov, E.A. Pokrovsky, monash.pw, V.V. Gorijanevsky, e.n. Su taşıyıcısı, t.i. Osokina, A.V. Keneman ve diğerleri. P.f. Lesgafa, çocuğun yaşam için hazırladığı bir egzersiz olarak hareketli bir oyun tanımladı.

Bir mobil oyun, kurallardan dolayı (A.R. Keneman) karmaşık bir duygusal boyalı motor aktivitesidir.

Hareketli bir oyun, çocuğun vücudunun fiziksel gelişimi ve gelişimi üzerinde kapsamlı bir etkiye sahiptir. Oyun sırasında çocukların motor aktivitesi nedenler: tüm hayati fonksiyonların güçlendirilmesi, değişim reaksiyonları.

Pedagojik oyun, zaten çocuklar tarafından hakim olan motor becerilerini geliştirmek için bir yöntem olarak hizmet vermektedir.

VB. Lesgaf şöyle yazdı: "Oyunlarda, her şey sistematik sınıflarda emilmek için kullanılır, böylece üretilen tüm hareketler ve eylemler güçlere ve mümkün olan ve daha fazla hassasiyet ve el becerisi ile birlikte bulunma ve üretme yeteneğine tam olarak uymalıdır." Bu hüküm, anaokulunda hareketli bir oyun tutmak için bir metodoloji geliştiren Sovyet Öğretmenleri (M.M. Bykova, T.i. Osokina, E.A. Timofeyev, vb.) Çalışanları tarafından onaylanır.

Mobil oyun sürecinde, çocuk dikkatini hedefe ulaşma ve hareket etme yönteminde değil. Çocuk bilerek hareket eder, oyun koşullarına uyum sağlar, çeviklik gösteren ve böylece hareketi geliştirir.

Hareketli oyun, okul öncesi çocukların en özelliğidir. Oyun etkinliği, normal, her neyse, onu ifade edilmemektedir, çocuğu her zaman memnuniyet duyarlar ve neşeli bir sürprizin çeşitli anlarıyla hareketli oyunlar özellikle çocuklarda yaşam tonu artışı özellikle etkilemektedir.

Bu neşeli duyguların bu kaynağında büyük bir eğitim gücüdür.

N.i. Krupskaya, konuşmalarından birinde: "Oyun örgütsellik adamlarına öğretir, adamları yükseltir." N.i'nin ifadelerinde. Krupskaya, fiziksel gelişim için oyunun aynı anlamını vurgular, fiziksel olarak güçlendirilmiş, işgücü becerileri geliştirir, gözün doğruluğu, el becerisi geliştirir.

Bir mobil oyunun karakteristik bir özelliği, vücudun üzerindeki etkinin karmaşıklığıdır ve çocuğun kişiliğinin her yönünde: Aynı zamanda fiziksel, zihinsel, ahlaki, estetik ve işçilik eğitimi gerçekleştirilir.

Yuvarlanan oyunlarda bağımsızlık ve yaratıcılığın gelişimi yaratıcı karakterleri tarafından önceden belirlenmiştir. Yaratıcılık yaratmanın ilk aşaması taklit ile başlar. Çocuğun motor yaratıcılığı, hayal gücünün, duygusal durumun, motor bağımsızlığının tezahürünü, önce öğretmenle birlikte icat ederek ve daha sonra bağımsız olarak yeni oyun seçenekleri yardımcı olur. En yüksek bağımsızlık ve yaratıcılık seviyesi, çocuğun ona tanıdık hareketli oyunları organize etme ve tutma yeteneğinde tezahür eder.

Oyunlar sırasında, ana hareketlerdeki çeşitli beceriler (koşu, atlama, atma, tırmanma vb.) Oyunu oynama sürecinde oyunun sürecinde oluşur ve geliştirilir, onun için bilinen hareketlerin kullanılması tavsiye edilir. belirli bir duruma göre, iyileşmelerini sağlamak. Doğal olarak fiziksel nitelikler tezahür edilir - reaksiyon hızı, el becerisi, göz ölçer, denge, mekansal oryantasyon becerileri vb. Tüm bunlar, motor becerilerini geliştirme konusunda olumlu bir etkiye sahiptir.

Fiziksel nitelikleri eğitmek için hareketli oyunların değeri büyüktür: hız, el becerisi, güç, dayanıklılık, esneklik, hareketlerin koordinasyonu. Örneğin, "Balıkçılık" nı atlatmak için, el becerisi göstermeniz gerekir ve mümkün olduğunca çabuk koşmak için ondan kaçmanız gerekir. Oyunun arsa tarafından ısrar etti, çocuklar ilgi ve çoğu zaman, aynı hareketler, yorgunluk fark etmiyor. Ve bu, dayanıklılığın gelişmesine yol açar.

Bir oyun niteliğinin aktif motor aktivitesi ve bunun neden olduğu olumlu duygular vücuttaki tüm fizyolojik süreçleri arttırır, tüm organları ve sistemleri iyileştirir. Çok sayıda hareket, solunum, kan dolaşımını ve metabolik işlemleri aktive eder. Bu sırayla zihinsel faaliyetler üzerinde faydalı bir etki sağlar. Çocukların fiziksel gelişimini geliştirdikleri, sinir sistemi üzerinde yararlı bir etkiye sahip oldukları ve sağlığı güçlendirdikleri kanıtlanmıştır. Neredeyse her oyun koşuyor, atlama, atma, denge egzersizleri vb.

Oyun, kişinin oluşumunda büyük bir role aittir. Oyun sürecinde, hafıza, fikirler, hayal gücü geliştirmek, hayal gücü. Oyun sırasında, çocuklar tüm katılımcılar için zorunlu olan kurallara uygun olarak hareket eder. Kurallar, oyuncuların davranışlarını düzenler ve karşılıklı yardım, kolektivizm, dürüstlük, disiplinin gelişmesine katkıda bulunur. Aynı zamanda, kuralları yerine getirmenin yanı sıra, oyunda kaçınılmaz olan engellerin üstesinden gelinmesi, gönülsüz niteliklerin yetiştirilmesini teşvik eder - alıntılar, cesaret, kararlılık, olumsuz duygularla başa çıkma yeteneği. Çocuklar, oyunun anlamını özümsüyor, seçilen role uygun olarak hareket etmeyi öğrenin, mevcut motor becerilerini yaratıcı bir şekilde kullanmayı, eylemlerini ve yoldaşların eylemlerini analiz etmeyi öğrenir.

Hareketli oyunlar genellikle şarkılar, ayetler, sayaçlar, oyun nedenleri eşlik eder. Bu oyunlar, çocukların konuşmalarını zenginleştiren kelime hazinesini dolduruyor.

Haddeleme oyunlarında, çocuğun hedefe ulaşmak için nasıl hareket edeceğine karar vermesi gerekir. Hızlı ve bazen beklenmedik değişiklik koşulları, gelişmekte olan görevleri çözmenin daha fazla yolu aramanızı sağlar. Bütün bunlar bağımsızlık, faaliyet, inisiyatif, yaratıcılık, zekanın gelişmesine katkıda bulunur.

Hareketli oyunlar ahlaki eğitim için çok önemlidir. Çocuklar takımda hareket etmeyi öğrenir, genel gereksinimlere uyun. Oyunun kuralları Kanun olarak algılıyorlar ve bilinçli yerine getirilmesi iradeleri oluşturacak, Computer, Altping, eylemlerini kontrol etme yeteneği, davranışlarını geliştirir. Oyun dürüstlük, disiplin, adalet oluşturur. Hareketli bir oyun samimiyet, ortaklık öğretir.

Oyunlarda, çocuklar birikmiş tecrübe yansıtıyor, derinlemesine, hayatla ilgili olan olaylar hakkındaki fikirlerini birleştirdi. Oyunlar, temsilcilik çemberi, gözlem geliştirme, zeka, analiz etme, karşılaştırma, karşılaştırma ve özetleme yeteneği, görülebilen neye bağlı olarak, görülen fenomenlerden neler çizileceğine dayanır. Çeşitli eylemleri gösteren farklı roller yapmak, çocuklar, çocukların, kuşların, böceklerin, doğanın fenomenleri üzerindeki alışkanlıkları, kuşların, kuşların, böcekler, modern tekniğin, hareket aracı hakkında bilgilerini kullanırlar. Oyun sürecinde, konuşma gelişimi için fırsatlar oluşturulur, hesaptaki alıştırmalar vb.

Oyunun hijyen değeri, doğal koşullarda yaygın kullanımları olasılığı ile geliştirilmiştir. Rezervuarlardaki oyunlar, ormanda, su, vb. - Karşılaştırılabilir bir sertleşme ve sağlık tanıtım süreci değil. Doğanın doğal faktörlerini tam olarak kullanmak, genç organizmanın büyümesi ve gelişimi sırasında özellikle önemlidir.

Hareketli oyunlar bir neşe atmosferi yaratır ve bu nedenle en etkili kapsamlı sağlık, eğitim ve eğitim görevlerini oluşturur. Oyunun içeriğinin neden olduğu aktif hareketler, çocuklarda olumlu duygulara neden olur ve tüm fizyolojik işlemleri güçlendirir. Böylece, mobil oyunlar çok yönlü bir gelişimin etkili bir yoludur.

Oyunun grafiği, oyun çatışmasının gelişmesinin doğası, oynama eyleminin amacını belirler. Çevreleyen gerçeklikten ödünç alınmış ve mecazi olarak eylemlerini (örneğin avlanma, işçilik, askeri, yerli) ya da fiziksel eğitimin görevlerine dayanarak, farklı oyunun çeşitli etkileşimleri için bir yüzleşme şeması şeklinde oluşturulmuştur. Oyunun grafiği sadece oynamanın bütünsel eylemini canlandırmaz, aynı zamanda bireysel teknikler ve taktiklerin unsurlarını bir amaç, heyecan verici bir oyun haline getirir.

Kurallar - Oyunda katılımcılar için zorunlu gereklilikler. Oyuncuların yerini ve hareketi belirler, davranışların niteliğini, oyuncuların haklarını ve yükümlülüklerini netleştirirler, oyun oynamanın yollarını, teknikleri ve koşullarını dikkate almanın yollarını belirler. Aynı zamanda, yaratıcı aktivitenin tezahürü, oyunun kurallarında oynama girişiminin yanı sıra dışlanmamıştır.

Oyunun pratik kullanımının rahatlığı için sınıflandırılır. Farklı İlköğretim Oyunları ve Spor Oyunları - Basketbol, \ub\ubHokey, Futbol, \ub\ubvb., Mobil Oyunlar - Kurallarla oyunlar. Anaokulunda öncelikle ilkel mobil oyunlar kullanılır.

Hareketli oyunlar aşağıdaki özelliklere göre sınıflandırılır:

Yaşa göre (ortaokul, orta ve üst düzey okul öncesi yaştaki çocuklar için veya anaokulunun yaş grubuna uygun olarak);

Geçerli hareketlere göre (koşma, atlama, lazing ve sürünerek, sürme, atma ve balık avı, atma, atma oyunları);

Fiziksel nitelikler (çeviklik, hız, güç, dayanıklılık, esneklik gelişimi için oyunlar);

Spor ile (basketbol, \ub\ubbadminton, futbol, \ub\ubhokey getiren oyunlar; kayaklar ve kayakla, suda, kızakla ve kızakla, yerdeki oyunlar);

Oynama ilişkisinin belirtisi üzerine (düşmanla temas eden oyunlar ve temassız oyun);

Arsa göre (arsa ve üstünlük);

Örgütsel formda (beden eğitimi, aktif rekreasyon, beden eğitimi ve rekreasyon işi için);

Mobilite üzerinde (küçük, orta ve yüksek hareketlilik - yoğunluğu);

Sezon (yaz ve kış);

Sınıfların yerine (spor salonu, oyun alanı; arazi için, tesisler için);

Oyuncuların düzenlenmesi yöntemine göre: Takım ve komutalar (takımlar üzerine ayrılarak, oyun oynamak; oyun koşulları, motor görevleri, takım için de aynı, oyunun sonuçları, tüm ekip üyelerinin genel katılımıyla özetlenmiştir; oyunlar Takımın ayrılması olmadan - her oyuncu oyun kurallarına uygun olarak bağımsız olarak hareket eder).

Pedagojide, örneğin, örneğin ritmik pamuk, besleme vb., Vb. Kullanıldığı, örneğin, bunları konuşurken, eğitimci hangi aşamada fiziksel gelişim olduğuna bağlı olarak farklı hedefler sürdürebilirler. çocukların. İleri Rus bilim adamları P.F. Lesgafort, E. A. Pokrovsky, V. V. Gorinevsky, çocukların fiziksel güçlerinin geliştirilmesinde, belirli becerilerin geliştirilmesinde hareketli oyunların önemli rolü göz önüne alındığında, bu tür oyunların toplanması ve incelenmesine çok dikkat ettiler. Çocukların fiziksel gelişimi için önemini açıklığa kavuşturdular ve genç nesillerin eğitim sistemine uygulanmasını teşvik etti. Gelecekte, bu ilerici fikirler, beden eğitim sisteminin farklı bağlantılarında hareketli oyunların teorisi ve yöntemleri hakkında sorular geliştiren bilim adamlarının eserlerine yansıtılmıştır.

Hareketli bir oyun, büyük bir gücü olan neşeli duyguların kaynağı olan doğal bir çocuğun yaşam uydusudur.

Hareketli oyunlar geleneksel pedagoji aracıdır. Hareketli oyunların karakteristik özelliklerinden biri sonuç için arzudur. Çocuk, hareketin ihtiyacını karşılamaktan, oyunun duygusal atmosferinden, özel bir duygusal tırmanış, gerçek, görsel olumlu bir sonuç kazancının gerçekleştirilmesine neden olur. Uzun süredir sürenler için çeşitli haddeleme oyunları, arşivler ve grup oyunlarına ihtiyacın olan derlemelerin derleyicilerini, bunları sınıflandırır. Okul öncesi oyunlar için hareketli oyunların çalışması, L.I. gibi böyle öğretmenlerle uğraştı. Chulitskaya, e.a. Arkin, M.M. Konutorovich, N.A. Mentler, l.i. Mikhailova ve daha sonra V.m. Boguslovskaya, A.i. BYKOV, A.I. Sorokina, örn. Baturina, N.G. Kozhevnikova, N.N. Kilpio ve ark.

Okul öncesi için hareketli oyunların sınıflandırılması

Oyunlar sınıflandırılır: karmaşıklık, motor içeriği, fiziksel eforun derecesi, fiziksel niteliklerin baskın oluşumunda, faydaların ve kabukların kullanımı.

"Anaokuldaki Eğitim Programı" nda ve mevcut mobil oyunların mevcut koleksiyonlarında, sınıflandırmanın temeli, geçerli tip hareketlerin bir işaretine dayanmaktadır (çalışan veya atlama, atma, tırmanma vb.). Her türlü temel hareketin seçiminde, yaş grupları arasındaki süreklilik gözlenir. Eğitimcinin çocuklarda belirli motor becerilerinin oluşumu ile bağlantılı olarak oyun planlamasına yardımcı olur.

İÇİNDE koleksiyon M.m. KONTOROVICH VE L.I. MikhailovaOyunların çocuklarda neden olduğu kas gerginliğine göre oyunları bölmek alışılmıştır: Oyunlar büyük, orta ve düşük hareketliliktir. Geniş hareketlilik - Orta hareketliliğin tüm grup (koşu, atlama, "balıkçılık", "lekeler") katılır - tüm grup aktif olarak katılır, ancak hareketlerin niteliği, küçük hareketliliğin nispeten sakin (yürüme, nesnelerin aktarımı) - Yoğun bir tempoda hareketler, yoğunluğun yanı sıra anlamlı değildir (oyun yürüyüşü, dikkat için oyunlar, "Deniz figürü", "Bul ve sessiz").

Hareketli oyunlar içeriği ve organizasyonunda çeşitlidir. Bazı oyunlar arsa ile yakından ilgili bir arsa, roller ve kurallar vardır; Oyun eylemleri, rol ve kurallar tarafından belirtilen şartlara uygun olarak üretilir. Diğer oyunlarda, arsa ve roller eksik, yalnızca yürütmelerinin sırasını, hızını ve el becerisini belirleyen kurallarla düzenlenen motor görevleri önerilmektedir. Üçüncüsü, arsa, oyuncuların eylemleri hareketlerin niteliğini ve onların sırasını belirleyen metninden kaynaklanmaktadır.

Hareket üzerine inşa edilen okul öncesi çocukları için tüm oyunlar iki büyük gruba ayrılabilir: kurallar ve Spor Oyunları ile Hareketli Oyunlar.

İlk grup, oyunları, farklı içerikleri, çocukları organize etmek, kuralların karmaşıklığını ve motor görevlerinin özelliklerini organize etmek. Bunlardan aralarında, arsa ve uçucu oyunlar, eğlenceli oyunlar vurgulayabilirsiniz.

İkinci grup -: şehirler, badminton, basketbol, \ub\ubmasa tenisi, futbol, \ub\ubhokey. Okul öncesi yaştaki çocuklarla birlikte çalışmada, basitleştirilmiş kurallarla kullanılırlar.

Genç anaokulu gruplarında, arsa hareketli oyunlar en büyük uygulamaya sahiptir, ayrıca, plot tipi yetişkinler ve oyunlar eğlenceli olmayan en basit oyunlar. Rekabet unsurları, röle, nesnelerle (anneanneler, kegli, ring-ring, srso vb.) Henüz çocuklar için henüz mevcut değildir. Hiç, bu yaşta spor oyunları harcamıyorlar. Aynı zamanda, oyun egzersizleri, jimnastik egzersizleri ve haddeleme oyunları arasında orta düzeyde bir yer işgal eden Junior Okul Öncesi Yaşındaki çocuklarla birlikte çalışmada yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sahne Hareketli Oyunlar

Bu türlerin oyunları, çevredeki yaşam, meslekler (pilot, itfaiyeci, sürücü vb.), Araçlar (araba, tren, uçak), doğanın fenomenleri hakkında fikirleri ve bilgi sahibi olan çocukların deneyimine dayanarak inşa edilmiştir. Yaşam tarzı ve hawves hayvanlar ve kuşlar. Oyunun arsası ve kurallar, oynama hareketinin doğasını belirler. Hareketler taklit karakterdir. Çocukların oyunun kurallarına uygun hareketleri başlar, durdurur veya değiştirir.

Açık hava oyunları

Yakalananlar gibi kırılmaz oyunlar, rütbeler arsa çok yakındır - sadece çocuk taklit eden resimler yoktur, diğer tüm bileşenler aynıdır: Kuralların Varlığı, Sorumlu Roller (Calnetler, Dolaplar), Tüm Katılımcıların Interconnected Oyun eylemleri . Bu oyunların yanı sıra, plot, en sık balıkçılık ve saklanma ile kombinasyon halinde çalışan basit hareketlere dayanır. Bu tür oyunlar genç ve kıdemli okul öncesi için kullanılabilir.

Kararsız oyunlar, hareketlerin daha büyük bağımsızlık, hız ve el becerisi olan çocukları, uzayda oryantasyon gerektirir. Yavaş yavaş, oyun daha karmaşık görevlerle karmaşıktır.

Bazı öğeleri kullanarak çöpçüler

"Keheli", "Serso", "Kolzebros", "büyükanne", vb.

Oyuncular içinde daha karmaşık hareketler yaparlar: Kılıç, topları, topları, halkaları atmak, atmak ve yakalamak veya yuvarlamak. Bu oyunlardaki motor görevleri oldukça karmaşıktır ve belirli koşullar gerektirir, küçük çocuk grupları oynayabilir. Bu oyunlar, bireysel rekabetin bazı unsurları görülür.

Oyun alıştırmaları

Bununla birlikte, hareketli oyunlar ve alıştırmalar birbiriyle ilişkilidir, ancak amaçlanan amaç, pedagojik problemler, oyunun yapılması ve egzersizi aynı değildir. Bir mobil oyunun belirli bir amacı (şekilli veya koşullu) vardır. Egzersizler, özel olarak fiziksel eğitimin amacı için özel olarak seçilen, özü belirli görevler gerçekleştirmek için ("Çıngıraklar ekle", "düğüme eklemek", vb.) Egzersizlerdir.

Eğlenceli oyunlar

Okul öncesi yaştaki çocuklarla birlikte, sözde eğlenceli oyunlar, ilgi çekici yerler kullanılır. Bununla birlikte, fiziksel gelişim için özellikle önemli değildir, ancak bunlar genellikle Beden Eğitiminde Boş Zaman Olaylarında tutulur.

Rekabet Elemanları ile Oyunlar

("Kimin bağlantısı kuracak", "Bayrağı daha muhtemeldir", vb.). Bu tür oyunların temeli, belirli motor görevlerinin kurallara uygun olarak performansıdır. Rekabetin unsurları, çocukları daha fazla aktiviteye teşvik eder, çeşitli gönüllü ve motor niteliklerinin (hız, alıntılar vb.) Çeşitli yaşların ( yaş) çocuklarına sunulmuştur ( yaş), onları genç olarak harcamazlar. gruplar.

Spor oyunları unsurları olan oyunlar - basitleştirilmiş kurallar (kasabalar, badminton, hokey, basketbol vb.) Üst düzey okul öncesi çağ çocukları ile tutulur.

Dış mekan oyunları, diğer oyun türleri gibi, çocukların hayatını organize etme şeklidir, Çocukların anaokulu grubundaki çocukların ilişkilerinin geliştirilmesinin becerilerini eğitmek için büyük önem taşıyorlar. Özellikle bu an şu anda önemlidir, çünkü çoğu çocuk güvenlik nedenlerinden dolayı, yakın zamanda bir yetiştirme okulu olan avlu oyunlarına katılmak için fırsatlardan mahrumdur.

Genç okul öncesi çocukların fiziksel niteliklerinin etkin gelişimi, bir teknik geliştirilip kullanıldığında, aşağıdakileri de dahil olmak üzere mümkündür:

  • Hareketli bir oyun sisteminin amaçlı kullanımı, belirli fiziksel niteliklerin gelişmesine odaklanmış (hız, el becerisi, hız vb.).
  • Geleneksel metodolojiyle karşılaştırıldığında daha fazlası.

Düzgün düzenlenmiş mobil oyunlar, çocukların ilişkisini düzeltmek için bir yöntem olarak hareket edebilir, olumlu niteliklerin gelişimine katkıda bulunabilir, okul öncesi yaş ortaokulunun meslektaşları ile ilişkileri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilecek bir araçtır.

Sorunu çözmek için, Mobil oyunları eğitim faaliyetlerinde kullanmak gerekir, çünkü çalışkan bir tembel, cahil - beceriksiz - beşiği bilmek.

Hareketli oyunlar, aşağıdaki gibi fiziksel eğitim üzerinde farklı çalışma biçimlerine dahil edildi: egzersiz sınıfları, hava sınıfları ve salonda, sabah jimnastik, yürüyüş vb.

Her fiziksel gelişim sınıfında, farklı karakterlerin mobil oyunlarını kullandık: büyük, orta ve düşük hareketlilik. Çoğu zaman, hikaye karakterinin oyunları kullanıldı, çünkü arsa çocuğun dikkatini çekti ve duygular daha parlak görünüyor.

Çocukların oyuna olan ilgisini yaratmak için, oyunlarda bir maske tanıttık, müzik dahil. Oyunda oyun oyunlarında çeşitli ürünler kullandı: ip, halat, toplar, KEGLI, vb.

Özellikle, oyunların müzikte olduğu zamanlarda çocuklarda neşe duygusu olduğunu özellikle gösterir.Müzik, çocukların duygularını etkilediğinden, belirli bir ruh hali yaratır.

Biz sabah jimnastik ve jimnastik canlandırıcı müzik için oyunlar kullandık.

"Döküm" oyunda, çocuklarda ifadeler geliştirdik, böylece rahat hissetmeleri, hareketli ve mizah ve mizah ile ve farklı bir duygusal durumla.

Bunu yapmak için, sözlü viskozite görüntüleri kullandık:

Gibi Gibi Gibi: Güneşte Kedi; Pinokyo gibi; bir kulübe tilki gibi; Sanki bir mucize gördün.

Camise AS: Dondurmayı alan bir çocuk; Vuruş olan bir kişi olarak.

Korkutmak: ormanda kaybeden bir çocuk; tavşan bir kurt gördü; Köpeğin havlayan olduğu yavru kedi.

Yorgunsun, gibi: işten sonra baba; Adam sert kargo yükseltti; Karınca lanet büyük sinekler.

Gibi rahatlayın: Büyük bir sırt çantası vuran turist; Çok çalışan bir çocuk, ama anneye yardım etti.

Bu duyguları ilk önce çocuklara göstermek için. Onlardan istediğimizi anlamadılar. Çocuklar, taklit hareketlerin, kelimelerle aynı anda tekrarlandığı hareketli oyunları sever.

Hareketli oyun örnekleri

Oyunda "Evsiz tavşan"Çocuklar Zaitsev'in hareketlerini gerçekleştirdiler: Çayırdan kurtuldum, eğleniyor, dans ettim, danslar mahali, şarkılar battı. Bir öğrenci, Lesu'yu unuttuğum hareketlerin yerine getirilmesiyle çok meşguldü ve bir ev olmadan kaldığında çok şaşırdı ve kafam karıştı. Oyunu tekrar tutarken, ona tilki hakkında hatırlattık. Bir ev almayı başardığı zaman çok memnun kaldı.

Oyunda geliştirdiğimiz sürpriz, korku, öfke, yazık duyguları "Kaz ve kurt".

Çocuk takımının takımını taramak için, oyuncuları ortak amacıyla birleştirmek için grup oyunlarını (özellikle takımlar) kullanıyoruz. Takımların üyeleri, görevinizle başa çıkmak için birbirlerine daha hızlı bir şekilde yardımcı olacaktır ve oyundan sonra çocuklar izlenimlerini uzun süre tartışmak ve duyguları paylaşmak için süreceklerdir.

Genç okul öncesi çocukların beden eğitimi sürecinde, hareketli bir oyun lider bir rol sahibidir. Beden eğitiminin sabit varlıklarından ve yöntemlerinden biri olan mobil oyun, sağlık ve eğitim ve eğitim görevlerini etkili bir şekilde çözmenize izin verir. Çocuğun fiziksel gelişimi ve iyileşmesi üzerinde kapsamlı bir etkiye sahiptir. Oyunun sürecinde, çocukların motor aktivitesi tüm organizmanın aktif durumuna neden olur, değişim süreçlerini güçlendirir, canlılığı arttırır.

Çocuklarda oyun eylemleri sürecinde, ahlaki olarak oluşturulmuş - gönüllü nitelikler oluşturulur, bilişsel kuvvetler gelişmektedir, deneyim davranışı ve yönelim kolektif koşullarında edinilir.

Kurallara sahip bir mobil oyun bilinçli, çocuğun aktif aktivitesi, amacı, tüm kurallara göre zorunlu olarak zorunlu olarak gerçekleştirilen görevlerin tam ve zamanında gerçekleştirilmesiyle elde edilir. P.F'un tanımı gereği. Lesgafta, hareketli bir oyun, çocuğun yaşam için hazırladığı bir egzersizdir. Büyüleyici içerik, oyunun duygusal doygunluğu belli zihinsel ve fiziksel çabaları teşvik eder.

Oyun, bir öz-bilgi, eğlence, rekreasyon, fiziksel ve genel bir yetiştirme aracı olabilir. Oyun çok duygusal aktiviteler, bu yüzden eğitim çalışmalarında büyük bir değerdir. Çocuğun çeşitlendirilmiş bir kişiliğinin oluşumundaki çok çeşitli oyunlar arasında, haddeleme oyunları en önemli yerlere verilir.

Hareketli oyunların değeri büyüktür: Hem hem otomotiv hem de çocuk eğitiminin yöntemidir. Bir araç olarak hareketli bir oyun ve yöntemin, oyunda, oyuna, motor görevleri biçiminde yer alan çocuğun egzersizi nedeniyle nasıl bir etkisi ile karakterize edilmesi ile karakterize edilir.

Haddeleme oyunlarında, tüm özelliklerine uygun olarak çeşitli hareketler gelişmekte ve geliştirilir, çocukların davranışlarının özellikleri ve gerekli fiziksel ve ahlaki niteliklerin tezahürleri yönlendirilir.

Hareketli oyunların yardımıyla, ahlaki, zihinsel ve elbette beden eğitiminin çeşitli problemlerini çözebilirsiniz. Shapkova, LV notları, "hipokinesi (lards) durumunda, çocuklar biyokimyasal işlemlerin aktivitesini azaltır, soğuk ve bulaşıcı hastalıklara bağışıklığı zayıflatır, solunum ve kardiyovasküler sistemlerin olanakları daraltılır, nöro-kaslı aparat Zayıflamış, çeşitli duruş kusurları bozulur, kas hipotansiyonuna neden olan, göğsün hareketliliğini, vücudun genel zayıflaması ve hayati tonda bir azalmayı azaltır. Bu ihlallerin çeşitli sistemlerin ve organların işleyişindeki karakteristik sonucu, fiziksel ve psikomotor niteliklerin bozulmasıdır: koordinasyon, doğruluk ve hareketlerin hızı, motor reaksiyonunun hız, hareketlilik ve genel performans. "

Mobil oyunlarla uğraşan yaşa bağlı özellikleri ve fiziksel uygunlukları dikkate alarak, çocuklarda uygun duruşun oluşumunda, demet bağlayıcı, kas sisteminin büyümesi, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir ve ayrıca Vücudun fonksiyonel aktivitesi.

Bir oyun niteliğinin aktif motor aktivitesi ve bunun neden olduğu olumlu duygular vücuttaki tüm fizyolojik süreçleri arttırır, tüm organları ve sistemleri iyileştirir. Çok sayıda hareket, solunum, kan dolaşımını ve metabolik işlemleri aktive eder. Bu sırayla zihinsel faaliyetler üzerinde faydalı bir etki sağlar.

Hareketli oyunların çocukların fiziksel gelişimini geliştirdiği, sinir sistemi üzerinde yararlı bir etkiye sahip oldukları ve sağlığı güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Neredeyse her oyun koşuyor, atlama, atma, denge egzersizleri vb.

Oyun, kişinin oluşumunda büyük bir role aittir. Oyun sürecinde, hafıza, fikirler, hayal gücü geliştirmek, hayal gücü. Oyun sırasında, çocuklar tüm katılımcılar için zorunlu olan kurallara uygun olarak hareket eder. Kurallar, oyuncuların davranışlarını düzenler ve karşılıklı yardım, kolektivizm, dürüstlük, disiplinin gelişmesine katkıda bulunur. Aynı zamanda, kuralları yerine getirmenin yanı sıra, oyunda kaçınılmaz olan engellerin üstesinden gelinmesi, gönülsüz niteliklerin yetiştirilmesini teşvik eder - alıntılar, cesaret, kararlılık, olumsuz duygularla başa çıkma yeteneği. Çocuklar, oyunun anlamını özümsüyor, seçilen role uygun olarak hareket etmeyi öğrenin, mevcut motor becerilerini yaratıcı bir şekilde kullanmayı, eylemlerini ve yoldaşların eylemlerini analiz etmeyi öğrenir.

Hareketli oyunlar genellikle şarkılar, ayetler, sayaçlar, oyun nedenleri eşlik eder. Bu oyunlar, çocukların konuşmalarını zenginleştiren kelime hazinesini dolduruyor.

Haddeleme oyunlarında, çocuğun hedefe ulaşmak için nasıl hareket edeceğine karar vermesi gerekir. Hızlı ve bazen beklenmedik değişiklik koşulları, gelişmekte olan görevleri çözmenin daha fazla yolu aramanızı sağlar. Bütün bunlar bağımsızlık, faaliyet, inisiyatif, yaratıcılık, zekanın gelişmesine katkıda bulunur.

Ahlaki eğitim için hareketli oyunlar çok önemlidir. Çocuklar takımda hareket etmeyi öğrenir, genel gereksinimlere uyun.

Hareketli bir oyun toplu. Akranların görüşü, iyi bilindiği gibi, her oyuncunun davranışları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Toplu bir mobil oyunda, her katılımcı, engellerin üstesinden gelmek ve ortak bir hedefe ulaşmak için ortak, dostça çabaların yararlarından açıkça ikna olmuş.

Hareketli oyunların ana görevi, sağlığın üstesinden gelmek, uygun fiziksel gelişimlerine katkıda bulunmaktır; hayati motor becerilerinin, becerilerinin ve iyileştirmelerinin ustalığını teşvik etmek; Reaksiyonun gelişimi, çeviklik gelişimi, hareket bilgisi ve yeni vücut yetenekleri.

Görevleri uygulamak için aşağıdaki yöntemleri uygulamanız gerekir:

  • Araştırma konusu hakkında teorik ve bilimsel ve metodolojik edebiyatın analizi;
  • Pedagojik gözlem;
  • Sorgulama.

Literatürün teorik analizi ve özetlenmesi, kütüphanelerde gerçekleştirilen edebi kaynakların aranması, dergilerin materyallerini, bilimsel makalelerin koleksiyonlarını, diğer bilimsel ve bilimsel ve metodolojik yayınları analiz ettiği ve internet kaynakları kullanıldı.

Pratik önemi, çocuklarla fiziksel gelişim için önerilen hareketli oyunları kullanma olasılığından oluşur.

Yetiştiriciliğin genel görevlerini öğrendikten sonra, her çocuğun bireysel özelliklerini göz önünde bulundurmaları için onları uyguluyoruz. Bunu yapmak için, hangi çocukların fiziksel gelişim normundan sapması olduğunu bilmek için tüm göstergelerde tıbbi muayene verilerini kullandık.

İlk defa, iş günü, çocukların motor becerilerinin durumunu ve gelişimlerinin genel düzeyini analiz etti.

Her çocuğa göre belirli görevleri belirtir. ÇOCUKLARDA ÇOCUKLARDA ÇOCUKLARDA DEĞİŞTİRİLMİŞTİR, Zorlukların Üzerinden Yardım Etmeniz Gerekenler: Zıplama sırasında ipi atlayın, topu atarken sepete daha yakın koyun, bakiyeye sürerken bakın, vs. Böylece çocuğun gururu acı çekmiyor. Çocuklar kolayca uyarılır, gereksiz yere hareket ettirilebilir de dikkat gerektiriyor. Fren süreçlerinin gelişimini teşvik eden oyunlara daha sık çekiyoruz.

Bilmediğiniz oyun, dikkatlice sökük, zihinsel olarak kaybediyoruz ve ondan sonra çocuklar sunuyoruz. Ayrıca, bunu ya da bu oyunu harcamanın daha uygun olduğu, içeride veya sitede.

Her grupta bu çalışma için, bu çalışma sistematiktir, böylece hiçbir çocuk ilgi alanından düşmemektedir, mobil oyunlar her gün için çalışmalar açısından da vaat eden bir eğitim çalışmasında bulunur. Hangi Mobil Oyunların tüm grupla yapıldığı, bireysel çocuklar sunacak olan bir grup çocukla ne organize ettiğini belirtti.

Oyunu kullanarak, Beden Eğitimi Başkanı veya Eğitimci, birkaç görevi yerine getirir: Güçlendirir, çocukların vücudunu yanıt verir, hareketler geliştirir, eğlenceli deneyimlere neden olur, bu ya da bu oyun planı dahil, ahlaki nitelikleri ortaya çıkarır. Öğretmen, hangi nitelikleri ve becerilerin onu geliştirebileceğini ve güvence altına alabileceğini bilmelidir: Koşu bir oyunda geçerlidir ve diğer - atma, bir arada, bir keresinde, alıntılardan birinde ve diğer - deckterity, vb.

Bir oyun seçerken, öğretmen harcamak istediği yerde akılda tutulmalıdır: İçeride veya sitede.

Oyunların seçilmesi de dikkate alınır ve mevsimselliktir. Yaz aylarında, çocuklar doğa arasında yaşadıklarında, bu oyunları "Balıkçılık Kelebekler", "Kurbağalar ve Hergles", vb. Gibi kullanabilirsiniz. Kış zamanı için, belirli bir kış malzemesini kullanabileceğiniz oyunları seçmeniz gerekir - kar şaftları Atlama ve denge için, atma için kartopular vb.

Planlama oyunları, öğretmen grubun durumunu dikkate almalıdır. Grup yeterince organize edilmediğinde, bir daire içinde daha rahat oyunlar geçirmek, şarkı söylemek, yavaş yavaş kayma hareketi ile oyunlara doğru hareket etmek veya basit oyunlar vermek daha iyidir. Oyunu seçmek, eğitimci gün modunda yerini dikkate alır; Örneğin, günün sonunda, çocuklar zaten yorulduğunda, sakin bir oyun geçirir.

Sınıflar için oyun seçerken, ortak eğitim görevlerine ek olarak, özellikle her oyunun hijyenik tarafını dikkate almak gerekir - yükünün derecesi, fizyolojik süreçler üzerindeki etkisi.

Sınıflar için oyun seçimi, sınıfın hangi kısmına geçtiğine bağlıdır. Oyun, sınıfın ilk bölümünde verilirse, bir çocuk ekibini düzenlemek, çocuklara bir sütun halinde inşa etmelerini öğretmek, siteye yerleştirilen bir daireye, bir sütun içini öğretmek için tanıtılır. Örneğin, örneğin, "bağlantısı tercih edecek oyunlar", "Birkaç kendinizi bulun", diğerleri. Dersin ikinci bölümünde, yüksek hareketlilik oyunu var. Sınıfların nihai kısmı için, amacı, amacı vücuda nispeten sakin bir duruma sokacak olan, orta veya düşük hareketlilik oyunu seçilir. Bunun için aşağıdaki oyunları kullanabilirsiniz: "Kim ayrıldı?", "Guess oyu", "Gizli olduğunu bul."

En sık, bazen iki oyun var. Örneğin, bir oyun ikincisine dahildir - dersin ana kısmı (gerekli), diğeri sonuncusu.

Hareketli Oyunlar Sevinç Atmosfer Yaratıyor, En etkili karmaşık sağlık, eğitim ve eğitim görevlerini oluşturur. Oyunun içeriğinin neden olduğu aktif hareketler, çocuklarda olumlu duygulara neden olur ve tüm fizyolojik işlemleri güçlendirir.

Çocukların oyun aktivitesinde, iki çok önemli faktör objektif olarak birleştirilir: bir yandan, çocuklar pratik aktiviteye dahil edilir, fiziksel olarak gelişiyorlar, bağımsız olarak hareket etmek için kullanılırlar; Öte yandan, bu faaliyetten ahlaki ve estetik memnuniyet alırlar, çevrelerinin bilgisini derinleştirirler. Bütün bunlar nihayetinde, genel olarak kişinin eğitimine katkıda bulunur. Sonuç olarak, mobil oyunlar çok yönlü bir gelişimin etkili bir yoludur.

Oyun, tarihsel olarak kurulan bir sosyal fenomen, kişiye özgü bağımsız bir faaliyet türüdür.

Bir kültür unsuru olarak oyun, toplumun tüm kültürüyle gelişiyor, insanların çeşitli ihtiyaçlarını karşılıyor: Eğlencede, tatilde, manevi ve fiziksel güçlerin geliştirilmesinde.

Oyun etkinliği Çocuk ve ergenler yetiştirmenin faydalı bir yoludur. Hedef kurulumların çeşitliliği ve motive edici eylemlerle hedeflenir ve karakterize edilir. Çok çeşitli oyunlar arasında yaygındır dış mekan oyunları.

Hareketli oyunların karakteristik bir özelliği, oyunun içeriğindeki hareketlerin belirgin rolüdür (koş, atlama, atma, atma, dişli ve balıkçılık, dirençler vb.). Bu motor eylemleri arsa (tema, fikir) tarafından motive edilir. Çeşitli zorlukların üstesinden gelmek için gönderilir, oyunun amacına ulaşma yolunda verilen engeller.

Haddeleme oyunları arasında (ilk) mobil oyunlar ve spor oyunları tarafından ayırt edilir.

Aslında (ilköğretim) hareketli oyunlaroyuncular tarafından gönüllü olarak kurulan koşullu bir amaç çıkarmayı amaçlayan bilinçli inisiyatif faaliyetler vardır. Hedefin başarısı, aktif motor eylemlerini, yürütülmesini gerektirir, bu, oyuncuların kendilerinin yaratıcılığına ve girişimlerine bağlıdır (hızlı bir şekilde hedefe ulaşmak, hedefe daha hızlı bırakmak, hızlı ve "düşmanı" ya da kaçmak onu vb.).

Motor eylemleri, oyunun kuralları tarafından belirlenir, bu da gerçekleştirilen kurallar dahilinde ilgili girişim davranışını gerektirir. Kurallar, oyunda hedefe ulaşma yolunda engellerin ve zorlukların doğasını belirler. Oyunun karmaşıklığı, karmaşıklığa ve kuralların sayısına bağlıdır.

Aslında mobil oyunlar katılımcılardan özel hazırlık gerektirmez. İçindeki kurallar, katılımcıların kendileri ve yöneticilerinin, oyunların yapıldığı koşullara bağlı olarak değişir. Tam olarak yerleşik sayıda çalma, doğru site boyutu, ayrıca değişen envanter (göz atma veya KeGli, voleybol veya basit top, küçük toplar veya kum, jimnastik veya basit bir çubuk, vb.) Sahip değillerdir.).

Spor Oyunları- Hareketli oyunların en yüksek adımı. İçlerinde kurallar kesinlikle düzenlenir, özel site ve ekipmanlara ihtiyaç duyarlar. Spor oyunları için karakteristik, karmaşık hareket teknikleri ve oyunda belirli bir taktik davranışdır. Bu, özel eğitim katılımcıları, eğitim gerektirir. Her spor oyunu tam oyun, belirli bir alan, envanter numarası için tasarlanmıştır.

Bazı elbiseler (örneğin, Rus laptomu, "şehirler", "voleybol", vb.), Organizasyonlarının sınıflarının ve yöntemlerinin hedef kurulumuna bağlı olarak, bazı durumlarda hareketli (temel) oyunların doğası taşınır Diğerlerinde, spor oyunları. Örneğin, rastgele bir katılımcı koleksiyonu ile (bahçede, bir sağlık kampında), hareketli oyunların doğasıdır.


Hareketli oyunlar, çoğu zaman çocukların kendileri tarafından düzenlenen (topu oynayarak, bir iple, "klasikler", vb. ("Klasikler", vb.) Gerekenler olabilir ve boş zamanları organize etmek için kullanılır ( , uzatılmış gün ve diğer durumlarda).

Özel pedagojik önemi var toplu (Grup) Hareketli OyunlarHangi oyuncu grupları katılır.

Tüm kolektif haddeleme oyunları, rekabetçi bir unsurda (her biri kendileri için veya her biri için her biri için), karşılıklı yardım, yerleşik hedefe ulaşmanın çıkarlarına karşılıklı yardım, karşılıklı yürütme. Kolektif oyunlar için karakteristik, cevap hızını gerektiren her zaman oyunda değişen durumdur. Bu nedenle, oyunun sürecinde, ilişki her zaman değiştirilir: Herkes kendileri için yaratmayı veya takımı için yaratmayı amaçlamaktadır. "Rakibe" ile karşılaştırıldığında durum en avantajlıdır.

Her mobil oyununun kendine aittir İçerik, form (inşaat) ve metodik özellikler.

Formbir mobil oyun, katılımcıların eylemlerinin organizasyonudur, hedefe ulaşmanın (bireysel olarak veya gruplar tarafından kişisel çıkarlarını arayarak, toplu olarak, ekibinin çıkarlarını savunarak) geniş bir yelpazede bulunur. Oyunda oyun için çeşitli yapıların yanı sıra (bir dairede, bir daire içinde, bir daire içinde).

Oyunun şekli içerikle ilişkilidir ve bunun tarafından belirlenir.

Metodik özellikleroyunlar içeriğine ve formuna bağlıdır.

Hareketli oyunların metodik özellikleri karakteristiktir:

a) görüntüler;

b) Faaliyetlerin kuralları ile sınırlı kalması için bağımsızlığı;

c) kurallara uygun olarak eylemde yaratıcı inisiyatif;

d) Oyunda bireysel rollerin, oyunun katılımcıları ekibinde belirli ilişkileri kuran arsa olarak, oyunun yerine getirilmesi;

e) Aniden, oyunda durumun değişkenliği, cevabın oyuncusunu gerektiren, inisiyatif;

e) Güçlerin tam mobilizasyonu gerektiren ve oyunun duygusallığını artıran oyundaki yarışmaların unsurları;

g) Yüksek duygusal bir ton yaratan oyun "çatışmalar" çözülmesinde zıt çıkarlara başlamak.

Hareketli oyunlar sadece değil aktör, Ayrıca yöntembeden Eğitimi. Oyun yöntemi kavramı, oyunun metodolojik özelliklerini yansıtır, yani, diğer eğitim yöntemlerinden (yarışmaların, hikaye, görüntü unsuru, hedefe ulaşmak için çeşitli yollar, göreceli bağımsızlığı, metodik bir tutumda da ayırt eder. hareketler).

Oyun yöntemi, karmaşık varyasyon koşullarında hareketlerin karmaşık gelişimi için kullanılır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır