göz tansiyonu normal sınırları / Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir? – Prof. Dr. Ümit Beden

Göz Tansiyonu Normal Sınırları

göz tansiyonu normal sınırları

G&#;z Tansiyonuna (Glokom) Dikkat!

Glokom, gördüklerimizi beynimize ulaştıran optik sinirin bir hastalığıdır. Yükselmiş göz içi basınçı görme sinirine baskı yapar ve sinir liflerinin hasar görmesine neden olur.

Glokom Risk Faktörleri Nelerdir?

Yüksek Göz Tansiyonu:  Göz tansiyonu ne kadar yüksekse glokoma yakalanma riski o kadar fazladır.

Yaş:  Önemli bir risk faktörüdür.  60 yaşın üstündeki her kişi hastalığa yakalanma bakımından yüksek risk taşımaktadır.  Ancak glokomun her yaşta görülebileceği unutulmamalıdır.

Genetik:  Ailede glokom öyküsü varsa, glokoma yakalanma riski büyüktür.

Diğer Hastalıklar:  Şeker hastalığı glokoma yakalanma riskini arttırır.  Yüksek tansiyon veya kalp hastalığı geçirmiş olmanızda riskinizi arttırabilir.

Göz Yaralanmaları:  Gözün ciddi travmaları glokoma neden olabilir.

Miyopi: Glokoma yakalanma riski miyop kişilerde normallere göre daha fazladır.

Uzun Süreli Kortizon Kullanımı:  Göze damlatılan kortizonlu damlalar ve diğer yollarla alınan kortizon glokoma neden olabilir.

Göz Anormallikleri:  Gözdeki yapısal anormallikleri glokoma yol açabilir.

Diğer risk faktörleri arasında, retina ayrılması, göz tümörleri, üveit ve geçirilmiş göz ameliyatları glokomu tetikleyebilir.

Glokom Nasıl Teşhis Edilir?

Glokom dikkati bir göz muayenesi ile teşhis edilir.  Glokom yavaş seyreden, fakat sürekli ilerleyen ve giderek görme siniri tahribatına yani görme kaybına yol açan, karakteristik bir belirtisi olmayan bir hastalık olduğundan erken teşhis edilmesi çok önemlidir. 

Glokom teşhis edildiği zaman o ana kadar tahrip olan görme hücrelerini canlandırmak mümkün değildir, tedavi zarar görmeyen  hücrelere yöneliktir.  Tanı ne kadar erken yapılırsa, o oranda görme sinir lifi ve görme hücresi kurtarılacaktır.  Glokom teşhisinde şu yöntemler kullanılır:

Göz Tansiyonu Ölçümü:  Göz tansiyonunun ölçülmesi, kişinin hiç şikayeti olmasa dahi glokom şüphesi taşıyıp taşımadığı hakkında çok önemli ipuçları vermektedir.   Göz tansiyonu önemli bir ipucu olduğu için göz hekimi tarafından ölçülmeli ve göz muayenesinin bir parçası olmalıdır. Çünkü sadece göz tansiyonunun yüksek olması glokom demek değildir.  

Normal göz tansiyonu değeri kaç olmalıdır?

Normal göz tansiyonu mmHg’dir, ancak bu kuralın istisnaları vardır. “Normal” göz tansiyonu o kişinin görme siniri üzerinde hasar oluşturmayan basınç değeridir.  Bu değer bazen normal kabul edilen sınırların içinde, bazen dışında olabilir.  Göz tansiyon ölçümünde yüksek bir değerin tespit edilmesi o kişinin glokom hastası olduğu anlamına gelmez.  Glokom oluşabilmesi için göz tansiyon yüksekliğinin görme sinirini zedelenmesi gerekir.  Bunu değerlendirecek olan göz hastalıkları uzmanınızdır.

Görme Siniri Başı Muayenesi:  Görme siniri başı muayenesi glokomun tanı ve takibinde en önemli muayene yöntemlerindendir. Görme siniri başı, hekim tarafından oftalmoskop veya benzeri cihazlar kullanılarak direkt gözlemleme yoluyla ve bilgisayarlı görüntüleme yöntemleri kullanılarak tomografi çekilmesi yöntemleri ile incelenebilir.  Tüm yöntemlerdeki amaç, görme sinir başında meydana gelen değişiklikleri ortaya koymak ve glokom hasarında zaman içinde oluşabilecek ilerlemeyi izleyebilmektir.               

Görme Alanı Muayenesi:  Görme alanı retinadaki görme hücrelerinin hassasiyetinin hasta ifadesine dayalı olarak ortaya konulması ile elde edilir.  Perimetri olarak adlandırılan görme alanı muayenesi günümüzde bilgisayarlı otomatik perimetreler kullanılarak yapılmaktadır.  Bu perimetreler ışık uyaranlarını kendileri üretmekte, hasta yanıtlarını değerlendirmekte, içinde bulunan normal kişilere ait bulgularla karşılaştırarak yorum yapmakta ve aynı hastada zaman içinde oluşabilecek değişiklikleri izleyebilmektedir.

Kornea Kalınlık Ölçümü:  Kornea kalınlığının ölçümü “pakimetri” olarak bilinir ve özel cihazlarla yapılır. Normal gözlerde merkezi korneanın kalınlığı yaklaşık mikron arasıdır.  Doğumsal olarak kornea dokusu olması gerekenden kalın olursa ölçülen göz tansiyonu değerleri de olduğundan yüksek çıkar.  Bunun tersi de doğrudur, ince kornealı insanlarda göz tansiyonu yanlış olarak düşük ölçülebilir.  Bu durum özellikle glokom açısından risktir ve glokomun gizlenmesine, tanının gecikmesine neden olur.

Glokom Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Glokomun tedavisininde uygulanan 3 yöntem vardır.

  • İlaç Tedavisi
  • Lazer Tedavisi
  • Cerrahi (Ameliyat) Tedavi

İlaç Tedavisi

Göz Damlaları:  Glokomun tedavisinde kullanılan birçok damla mevcutur.  Bunlar değişik mekanizmalarla göz içi basıncını düşürürler.  Önce bir ilaçla tedaviye başlanır, yetmezse ikinci ilaç ilave edilir, yine glokom ilerlemeye devam ediyorsa ameliyat edilir.  Ancak her hastayı kendi içinde değerlendirmek lazımdır.  Eğer ilerleyici bir glokomsa veya hastalık ileri safhadaysa ameliyatla tedaviyi erken safhaya almak gerekebilir.  Glokom için kullanılan ilaçlar, sadece göz tansiyonunu normal düzeye düşürürler.  Böylece uzun vadede görme kaybı oluşmasını önlerler.  Bu ilaçlar hayat boyu, düzenli olarak kullanılması gereken ilaçlardır.  Aksi halde görme kaybı oluşacaktır.

Ağız Yolu İle Alınan İlaçlar:  Eğer göz damlaları ile göz tansiyonu istenen seviyeye düşürülmezse, geçici bir süre için (ameliyat öncesi ve sonrası vs) ağız yoluyla da ilaç tedavisi verilebilir.

Lazer Tedavisi

Glokom tedavisinde ilaç tedavisine cevap alınamayan bazı açık açılı glokom olgularında ve açı kapanması glokomunda da kullanılmaktadır.

Cerrahi Tedavi (Ameliyat)

İlaç tedavisi ile glokom yeterince kontrol altına alınamıyorsa göz içi basıncı arzu edilen düzeye düşürülemiyorsa ameliyat işlemine geçilir.  Normal cerrahi tedaviye cevap vermeyen inatçı glokomlarda, göz sıvısını boşaltmak için özel araçlar kullanılır.  Glokom ameliyatı, artmış olan göziçi basıncını düşürmeye yönelik bir ameliyattır.  Görmeyi doğrudan etkileyen bir ameliyat değildir.  Glokom ameliyatı ile, mevcut görmenin korunması ve görme derecesinin daha kötüleşmemesi amaçlanır.  Bazen tek bir cerrahi müdahale göz tansiyonunu yeteri kadar düşürmeyebilir.  Bu durumda glokom damlalarının ek olarak kullanılması, hatta bazen ikinci ameliyat olunması gerekebilir.  Erişkinlerde ilk ameliyat başarısı % civarındadır.  Ameliyat olan hastanın mutlaka düzenli aralıklarla hekimine kontrol olması şarttır.

Glokomlu Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

  • İlacınızı doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın.
  • İlacınızı her gün aynı saatte alın. Bu şekilde göz damlalarınızı daha kolay hatırlayabilirsiniz.
  • Günlük normal yaşamınızı etkileyen herhangi bir yan etkiyi doktorunuzla konuşun.
  • Doktorunuzun programladığı kontrol randevularınıza uyun. Hastalığınız ancak doktorunuzun düzenli kontrolü altında olduğunuz zaman başarılı olarak tedavi edilebilir.
  • Göz doktorunuzu diğer hastalıklarınız için aldığınız ilaçlar hakkında uyarın. Göz doktorunuz dışında başka bir doktoru gördüğünüz zaman, onun, sizin glokom tedavisi gördüğünüzü bildiğinden emin olun.
  • Glokom kalıtsal olabileceği için ailenizdeki bütün bireyleri düzenli göz muayenesi olmaları için uyarın.
  • Periyodik görme alanı muayenelerini doktorunuzun önerisiyle yaptırın.
  • Unutmayın glokom sinsi bir hastalıktır.  Erken teşhis edilmediğinde görme kaybına yol açabilir.

 


GLOKOM (GÖZ TANSİYONU) NEDİR ?

Glokom halk arasında göz tansiyonu ve karasu adlarıyla bilinir. Göz içi sıvısının iyi boşalmaması nedeniyle göz içi basıncının artmasıdır. Göz kapalı bir sistemdir ve göz içi sıvısı belli bir dengede üretilip dışarı akar. 40 yaş üzerinde 40 insanda bir görülen yaygın bir hastalıktır.

Glokom (Göz Tansiyonu) belirtileri

Genellikle başlangıç evrelerinde belirgin bir bulgu vermez ve sinsi ilerler. Yıllar içinde yavaş ilerler ve göz sinirini tahrip eder. Görme gittikçe azalır, görme alanında daralmalar meydana gelir ve şikâyetler başladığında görmede kalıcı hasar oluşmuş olur. Vücudumuzda hasar gördüğünde tekrar onarılmayan birkaç hücreden biride sinir hücreleridir. Dolayısıyla hasar olduğunda bu sinir liflerinin olduğu alanlarda lokalize görme kaybı ortaya çıkar. Hasarlı alanlar arttıkça görme kaybı da artar ve tedavi edilmezse körlüğe kadar ilerler. Glokom, birçok hasta tarafından ancak ileri dönemde ve belirgin görme kaybı ortaya çıktığında fark edilebilir. Glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı önemlidir. Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen anormal göz içi basıncı artışı hastalığın ilk belirtisi olabilir. Nadir görülen kapalı açılı glokomda ise belirtiler daha belirgindir. Şiddetli göz çevresi ve baş ağrısı, görme azalması, gözde kızarıklık, bulantı ve kusma ile karakterize bir tablodur. Acil tedavi edilmesi gereken bir tablodur. Yenidoğan, bebeklik ve çocukluk çağında görülen konjenital glokomda ise gözlerde sulanma, kızarıklık, ışığa karşı hassasiyet ve gözde büyüme belirtileri olur.
Glokom (Göz Tansiyonu) nedenleri

Göz içi dokularının beslenmesi için göz içerisinde sürekli olarak bir sıvı yapılır ve bu göz içi sıvısı aynı zamanda sürekli olarak da bazı küçük kanallarla gözü terk eder. Glokom, göz içi sıvısını dışarı boşaltan kanallarda yapısal olarak tıkanıklık oluşması nedeniyle sıvının yeterli boşalmaması ve buna bağlı olarak göz içi basıncının artması sonucu oluşur. Yükselen göz içi basıncı görme sinirine zarar vererek sinirin ölmesine neden olur. Bazı hastalarda ise göz içi basıncı normal olduğu halde görme sinirindeki kan akımının bozuk olması nedeniyle görme siniri aynı şekilde tahrip olur. Göz tansiyonu, kol tansiyonunda olduğu gibi hayat alışkanlığı, yeme-içme gibi durumlarla ilgili değildir. Ancak göz tansiyonu riski daha yüksek olan bazı durumlar bilinmektedir.

Glokom görülme riski artmış kişiler:

-Yaş arttıkça glokom hastalığına yakalanma oranı da artmaktadır. Bunun sebebi göz içi basınç artışına yaşlıların sinir liflerinin daha duyarlı olmasıdır.

-Aile öyküsü(genetik); ailesinde glokom hastalığı olan kişilerde göz tansiyonu olma olasılığı olmayanlara göre oldukça fazladır. Dolayısıyla bu kişilerin mutlaka düzenli olarak glokom için muayene olmaları gerekmektedir.

-Cinsiyet; kadınlarda glokom hastalığı erkeklere göre daha fazladır.

-Miyopi; miyopi hastalığı olanlarda glokom hastalığı, hiçbir kusuru olmayanlara ve hipermetroplara göre daha fazladır.

-Dolaşım problemleri; gözün kan dolaşımında aksaklıkların göz içi basıncına duyarlılığı arttırdığı ve düşük göz içi basınçlarında bile glokom hastalığına yol açabileceği ortaya çıkmıştır. Dolaşım problemlerinin en sık sebebi kan damarlarındaki düzensizlik ve damar sertliğidir.

-Kan basıncı; düşük kan basıncı gözün kan dolaşımını azaltarak görme sinirinin beslenmesini bozabilir ve göz içi basıncına duyarlılık artar.

-Sistemik hastalıklar; diabetes mellitus(şeker hastalığı), guatr, migren olanlarda glokom hastalığı daha fazla görülür. Başka hastalıklar nedeniyle kortizonlu ilaç kullanımı glokom riskini arttırır.

Normal Göz Tansiyonu değerleri

Normal göz içi basıncı 9 ile 21 mmHg arasında olup ortalama 17mmHg’dır. Ancak göz tansiyonu 9 mmHg’nın altında veya 21 mmHg’ nın üstünde olduğu bazı bireyler sağlıklı olabilir. Bunun tam tersi de olabilir. Yani kişinin göz tansiyonu 9 mmHg ile 21mmHg arasında olduğu halde glokom olabilir. Yani normal kabul edilen sınırlar içindeki bir göz tansiyonu değeri bazı kişilerde görme siniri hasarı yapabilir.

Glokom (Göz Tansiyonu) tedavisi

Bu bölümde ağırlıklı olarak açık açılı glokom tedavisinden bahsedilecektir. Glokom tanısı konulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılan bir hastalık değildir; ancak birçok hastada uygun tedavi ile başarılı bir şekilde kontrol altında tutulabilir, görme kaybının ilerlemesi engellenebilir. Glokom tanısı konulduysa, hastalığın tedavisi ve izlenmesi hayatın geri kalan bölümünde sürekli olarak devam edecektir. Bu nedenle göz doktorunun izleme programına düzenli olarak uyulması ve önerilen tedavinin dikkatli uygulanması önemlidir. Açık açılı glokom öncelikle göz içi basıncını düşüren damlalar ile tedavi edilir. Damlalar ile kontrol edilemeyen ve görme alanı kaybı devam eden hastalarda, düzenli ilaç kullanmayan hastalarda cerrahi tedavi uygulanır. Bu tedavilerin amacı hastanın kalan görmesinin korumaktır. Kriz ile ortaya çıkan dar açılı glokom tipinde tedavi acil olarak göz içi basıncı serum ve damlalar ile normal sınırına çekildikten sonra lazer tedavisidir. Doğuştan glokomda ise tedavi esas olarak cerrahidir. Bazı hastalarda birden fazla cerrahi girişim de gerekebilir.

Glokom (göz tansiyonu) hastası için hayati bilgiler

• 40 yaşından sonra görülme sıklığı arttığı için, 40 yaş ve sonrasından mutlaka göz muayenesi yaptırınız.
• Aile ve akrabalarda glokom hastalığı olan var ise 40 yaşından sonra her yıl göz muayenesi yaptırınız.
• Glokom tanısı konulduysa bir süre ilaç kullanma ile bu hastalık düzelmez. Ömür boyu ilaç kullanılmalıdır. Göz tansiyonu hastası iseniz, ilaç ile her şey yolunda olsa bile 6 ayda bir mutlaka doktorunuza muayene olunuz.
• Göz tansiyonu damlalarını her gün aynı saatte damlatmaya gayret ediniz. Günde iki defa damlatılan damlaları 12 saatte bir damlatmaya özen gösteriniz.
• Göz tansiyonu damlaları hastaların önemli bir çoğunluğunda yan etki yapar. Bunlar başlıca; gözde kızarıklık, batma, çarpıntı, baş ağrısıdır. İlaç sizde yan etki oluşturduysa doktorunuza danışmadan ilacı kesinlikle kesmeyiniz.
• Doktorunuzun programladığı kontrol randevularınıza uyunuz. Hastalığınız ancak doktorunuzun düzenli kontrolü altında olduğunuz zaman başarılı olarak tedavi edilebilir. Periyodik görme alanı muayenelerinizi doktorunuzun önerisiyle yaptırınız.
• Glokom kalıtsal olabilir. Ailenizdeki bütün bireyleri düzenli olarak göz muayenesi olmaları için uyarınız. Periyodik görme alanı muayenelerinizi doktorunuzun önerisiyle yaptırınız.
• Glokom kronik bir hastalık olduğundan tedavi ömür boyu sürer ve kararlılık ister. Fakat unutmayınız ki, sizin için çok değerli olan görme yeteneğinizi koruyacak olan bu kararlılıktır.

Op. Dr Kamuran TUNÇ

Göz Tansiyonu (Glokom) ve Günlük Hayata Etkileri

Göz tansiyonunun (glokom) günlük hayata etkileri

 

Göz tansiyonunun (Glokom) günlük hayata etkileri

Glokom görme sinirine hasar vererek körlüğe neden olan bir hastalıktır. Bu hastalıktaki en büyük risk faktörü artmış göz içi basıncıdır. Sağlıklı bireylerde göz içi basıncının üst sınırı ortalama mmHg seviyesindedir. Göz içi basıncı bu seviyenin üzerine çıktığında görme sinirinin damarları ve beslenmesi baskı altında kalmakta ve görme siniri hasar görmektedir.

 

Glokom tedavisinde esas unsur göz tansiyonunun düşürülmesidir. Bu şekilde görme kaybının önüne geçilir. Göz tansiyonunu düşürmenin ise farklı yolları mevcuttur. Bunlar sırası ile damla tedavisi, lazer tedavisi ve cerrahi tedavidir. Ayrıca göz tansiyonunuzun yükselmesine veya görme kaybının ilerlemesine neden olan diğer hastalıklarınızın da tedavisi gerekebilir.

 

Glokom tanısı aldıysanız normal yaşantınıza devam edebilirsiniz.

Bu süreç içerisindeki en önemli husus göz muayenelerinizi aksatmamanızdır. Muayene randevularınızı kaçırmadıkça ve verilen tedavileri aksatmadıkça günlük yaşantınızı devam ettirmenizde bir sakınca yoktur. Bununla birlikte, glokom tanısı aldıysanız hayatınızda birkaç değişiklik yapmanız faydalı olabilir.

 

Bazı aktivitelerin göz içi basıncını arttırdığı bilinmektedir. Bu aktiviteler arasında nefesli çalgı çalmak, ağırlık kaldırma ve vücut geliştirme egzersizleri, yoga yapmak ve başağı vücut pozisyonu almak sayılabilir. Bu nedenle glokom tanısı almış iseniz bu tür aktivitelerden uzak durmak gözünüz için koruyucu olacaktır. Ayrıca glokom nedeni ile belirgin görme kaybı gelişmiş olan olguların da günlük aktivitelerini kaza ve tehlikelerden uzak tutacak şekilde yeniden düzenlemeleri faydalı olacaktır.

 

Glokom ilaçlarınızın kullanılması esnasında doz atlanmaması önemlidir. Bu nedenle ilaçlarınızı günlük olağan yaşantınız ile ilişkilendirmeniz faydalı olacaktır. Örneğin akşam almanız gereken ilacı akşam yemeği ile veya her akşam yapmakta olduğunuz başka bir olağan aktivite ile ilişkilendiriniz. Bu durumda olağan hayatınıza devam ettiğiniz sürece ilacı unutmanız söz konusu olmayacaktır ve ilaçlarınız günlük olağan hayatınızın bir parçası olacaktır.

 

Glokomun tedavisi genel olarak damlalar ile yürütülmektedir. Bunun yanında sağlığınızın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Örneğin fazla kilolardan kurtulmak, düzenli aerobik egzersiz yapmak (yürüyüş-yüzme gibi), sigara kullanıyorsanız bırakmak ve hipertansiyon-şeker gibi hastalıklarınızı tedavi ettirmek tüm vücudunuzdakikandolaşımını ve dolayısı ile optik sinirin (görme sinirinin) beslenmesini iyi yönde etkileyecektir. Sonuç olarak görme sinirinin beslenmesi ne kadar iyi olursa hasardan korunması da o kadar kolay olacaktır.

 

Bu konuda özellikle hipertansiyon hastalarının akılda tutması gereken diğer bir konu kol tansiyonunuzun gece uyku esnasında aşırı düşürülmesinden kaçınılması gerektiğidir. Kol tansiyonunuzun gece fazla düşürülmesi uyku esnasında görme sinirinin kanlanmasını bozarak hasara neden olabilmektedir. Bunu önlemek için, kullandığınız bazı hipertansiyon ilaçlarının uykudan önce alınmaması faydalı olabilir. Bu nedenle hipertansiyonunuzu tedaviedendoktorunuza glokom hastalığınız hakkında bilgi vermeniz faydalı olacaktır.

 

Fiziksel sağlığınız kadar ruhsal sağlığınızın da önemli olduğunu unutmamalısınız.

Bu nedenle hastalık ile ilgili tüm tedirginlikleriniz, korkularınız, duygularınız ve merak ettiklerinizi çevrenizdekilerle, doktorunuzla ve mümkün ise diğer glokom hastaları ile paylaşınız. Bu tür paylaşımlar kendinizi daha güvende hissetmenizi sağlayabilecek önemli bir unsurdur. Glokom tanısı almış diğer hastalara ulaşmak için takip olduğunuz klinikten, sosyal çevrenizden veya internetteki bazı tartışma gruplarından faydalanabilirsiniz.

 

Glokom hastalarının en büyük kaygılarından biri araç kullanma sorunudur.

Araç kullanmanın bırakılması oldukça zor verilebilecek bir karardır. Her insan bağımsızlığının devamını ister ve araç kullanmak en önemli bağımsızlık unsurlarından biridir. Bununla birlikte sizin ve çevrenizdekilerin güvenliği için, bazı uyarılara dikkat etmek gereklidir. Glokom olgularının çoğunda merkezi görmeden çok daha önce görme alanının dış bölgeleri zarar görür. Bu nedenle hasta görme alanının büyük bir kısmını kaybedene kadar bunun farkına varamayabilir. Yan bakış alanlarındaki daralma, ışık hassasiyeti, bulanık görme, yakındaki bazı nesnelerin görülememesi, karanlıkta görüşün azalması ve küçük kazalar bu uyarılardan en önemlileridir. Yan bakış alanlarındaki daralma nedeni ile yan yollardan gelen araçların ve yaya insanların görülmesini zorlaştırabilir. Işık hassasiyeti nedeni ile gündüz güneş ışınına veya gece araba farına baktıktan sonra görüşünüz normale geç dönüyorsa bu esnada önünüze çıkan nesneleri göremeyebilirsiniz. Bulanık görme net görüntüyü ve hareketi algılamada güçlük yaratacağından, hareket halindeki araç-insanlar ile sabit nesnelerin ayrımında güçlüklere neden olabilir. Gözleri sağlam olan insanlar da kaza yapabilirler. Fakat kendi hatanız olduğunu düşündüğünüz birçok küçük kazaya karışmanız durumunda ve yoldaki bazı uyarıları göremediğiniz için zorlanmaya başladığınızda araç sürme kabiliyetinizi tekrar gözden geçirmeniz gereklidir.

 

Daha önemlisi ise kendi kararınızı kendinizin vermesidir.Eğergece araç kullanırken zorlandığınızı düşünüyorsanız, gece araç kullanmayın. Günlük işlerinizi gece araç kullanmaya mecbur kalmayacak şekilde planlayın ve hayatınızın olağan akışını bu yönde değiştirmeye çalışın.Eğergece araç kullanmanız gerekirse bir yakınınızdan yardım isteyin. Bu tür durumlarda bazı şeyler için çok geç olmadan önlem almak herkes için faydalı olacaktır

 

Belirgin ışık hassasiyeti olması ve ışıkların çevresinde halelerin oluşması gibi görüş rahatsızlıkları olması durumunda sarı-kahverengi renkli gözlük camlarından faydalanılabilir. Açık renkli ve özellikle sarı renkli camlar ise gece görüşü için faydalı olabilmektedir. Bu tür camlar havada en çok saçılan mavi ışığı süzerek daha net bir görüşün elde edilmesine katkıda bulunabilirler.

 

Yakınlarınıza sizde glokom olduğunu söylemelisiniz

Glokom hastalarının yakınlarının glokom hastalığına yakalanma ihtimali diğer sağlıklı bireylere göre on kat artmıştır. Bu nedenle yakınlarınızın (özellikle 40 yaşının üzerinde olanların) düzenli araklıklarla göz muayenesi olmaları ve göz içi basıncını ölçtürmeleri gerekmektedir.

 

Gebelik genellikle glokom hastalığını kötüleştirmez.

Hamilelik esnasında göz içi basıncı genellikle biraz düşme eğilimindedir. Bunun bazı hormonal değişikliklerden kaynaklandığı düşünülür. Bu durum bazı glokom olguları için faydalı olabilir.

 

Glokom ilaçlarının hiçbiri anne karnındaki bebek için % masum değildir. Bununla birlikte bazı ilaçların daha masum, bazılarının ise daha tehlikeli olduğu bildirilmiştir. Bu konuda doktorunuza danışınız. Ayrıca bu tür endişeler, bebeğin doğumu ile sona ermez. Çünkü glokom ilaçları da diğer ilaçlar gibi süte geçerler ve hatta bazıları özellikle sütte birikirler (beta blokerler). Bu nedenle doğumdan sonra, emzirme döneminde de doktorunuz ile glokom ilaçlarınız konusunda tavsiyeler almanız gereklidir.

 

Bebeğinizi glokom ilaçlarının zararlı etkilerinden korumak için gebeliğinizin özellikle ilk üç ayında bebeğin organları henüz yeni gelişmeye başladığı için dikkatli olmalısınız. Bu nedenle gebeliğinizin başında ve hatta gebe kalmayı planladığınızda vakit kaybetmeden göz doktorunuzla görüşmelisiniz.

 

İlaç kullanırken ilaçların kana karışmasını engellemek için göz pınarına baskı uygulayabilirsiniz. Bu sayede ilaçların kana ve süte karışmasını azaltabilirsiniz. Doktorunuzdan bu yöntem konusunda da bilgi almanız faydalı olacaktır.

 

Glokom hastalığını tedavisi süreklidir.

Bu nedenle bu tedaviyi günlük hayatınızın bir parçası haline getirmeniz sizin için en faydalı yöntemdir. İlaçlarınızı veya muayene randevunuzu istemeden aksattığınızda doktorunuz ile temas kurmaktan asla çekinmemelisiniz. Doktor olarak amacımız sizi yargılamak değil, size yardımcı olmaktır. Unutmayınız ki tedavinin aksaması durumunda zarar görecek olan da doktorunuzun değil, sizin gözünüzdür.

 

Prof. Dr. Ümit Beden

Göz Hastalıkları Uzmanı

funduszeue.info

 

Prof. Dr. Ümit BedenT+

Açık Açılı Glokom Nedir?

En sık görülen glokom tipidir. İleri yaşta ortaya çıkar ( yaş). Drenaj açısının yıllar içerisinde fonksiyonunun azalması ve göz içi sıvısının yeterince boşalamaması nedeniyle göz içi basıncı (göz tansiyonu) yükselir ve göz sinirinde hasara neden olur. Göz tansiyonu normal bireylerde çoğunlukla 12 – 20 mm Hg arasındadır. Glokom hastalarında genellikle bu değer 20 mm Hg’nin üzerindedir. Ancak göz sinir yapısı hassas olan bazı kişilerde, normal göz tansiyonu değerlerinde de görme siniri hasarı görülebilir. 

Göz tansiyonu yüksek olup glokom hasarı henüz gelişmemiş kişiler ise oküler hipertansif olarak değerlendirilir. Glokoma bağlı göz sinir hasarı tespit edilen hastalar mutlaka tedavi edilmelidir. Glokom hastalığı ne yazık ki belirti vermemektedir. Erken evrelerde merkezi görme etkilenmediği için hastalar görme kaybını fark edemezler. Bu nedenle 40 yaşında bir göz taramasından geçmek ve ellili yaşlardan sonra, yılda bir kez göz muayenesi olmak önemlidir. 

Göz siniri zarar seviyesine bağlı olarak başlangıçta bölgesel görme alanı kayıpları gelişir. Hastalığın ilerlemesiyle bu alanlar birleşerek geniş görme alanı kayıpları oluşturur. Görme sinirinin tamamen hasara uğramasıyla ise körlük gelişir.

Dar Açılı Glokom Nedir?

Glokomun daha az sıklıkta görülen tipidir. Genellikle yapısı daha küçük olan hipermetrop gözlerde, iris dokusunun (gözün renkli kısmı) drenaj açısına çok yakın pozisyonda yerleşmesi ve bu açıyı kapatmasıyla ortaya çıkar. 

Drenaj açısının kapanmasıyla göz içi sıvının dışa akımı bloke olduğundan, göz tansiyonu ani bir şekilde 40 mmHg değerlere kadar yükselir. Bu durum oldukça ağrılıdır. Birlikte bulantı – kusma olabilir ve görme bulanıklaşır. Acil olarak tedavi edilmesi gereken bu durum kalıcı körlüğe neden olabilir. Dar açılı glokom hastalarının bir kısmında açı kapanması yıllar içerisinde ve yavaş yavaş gelişebilir.

Son Güncellenme Tarihi:

Dünyagöz Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası