pırasa hangi mevsim / Hangi Mevsimde Ne Yenir? Mevsime Göre Sebze Meyve Listesi | Resimli ve Videolu Tarifler

Pırasa Hangi Mevsim

pırasa hangi mevsim

kaynağı değiştir]

Akdeniz kıyısındaki çorak veya ağaçsızlandırılmış alanlarda ortaya çıkmış olması daha olasıdır. Günümüz pırasasıyla alâkadar olan bu yabanî pırasa "opium" a benzeyen uyuşturucu bir madde olan "lactucarium" içermekteydi. Romalılar, uykuyu kolaylaştırması için pırasayı yemeklerin sonunda yiyerek, bitkinin bu özelliğinden faydalandılar.

Mısırlılar da erken çağlarda pırasayı kullandılar. Hipnotize edici veya uykuyu kolaylaştırıcı özelliğinin yanı sıra erkeklik gücü ile de bağdaştırılıyordu. Oldukça fazla tür sayısı mevcut olmasına karşın, pırasanın gerçek kökenini belirtmek neredeyse imkânsızdır. Kesinlikle, hem Roma, hem de Mısır medeniyetleri çökene değin pırasa yenmeye devam etmiştir. Birçok kimse ise "moder sativa" yı elde edebilmek için yabanî tip olan "serriola" ile hibritlemiştir.

Şu kesin ki, iki medeniyet de pırasayı bir iştah açıcı ve uykuyu kolaylaştırıcı yiyecek olarak gördüler. Eski Yunanda pırasanın yemeklerden önce mi yoksa sonra mı yeneceği kafaları karıştıran bir konu olmuştu. Pergamonlu fizikçi Galen, bir sonraki güne dingin bir kafa ile başlayabilmek adına rahat bir uyku uyuyabilmek için yemeklerden sonra yerdi. Buna karşılık, ondan bir asır önce yaşamış olan Efesli Rufus ise pırasayı zihni bulandıran ve açık fikirli olmayı engelleyen bir şey olarak tanımladı.

Lucas Von Valckenborch'un "Yaz Kinayesi" isimli resmi günümüz tereyağbaşlı pırasalarının günümüz Avrupa pırasalarının ilk kayıtları olabileceğini betimliyor.

Türler[değiştir

Hangi mevsimde yetişir sebze ve meyveler listesi

Hangi mevsimde hangi sebze veya meyve yetişir. Hayatımızı idame ettirmemiz için bize verilen bir nimet olarak kabul edilen sebze ve meyvelerden en iyi şekilde faydalanmanın yolları onları uygun zamanda ve uygun şekillerde tüketmemizdir. Her sebze ve meyve kendi mevsiminde hatta kendi ayında tüketildiğinde insan sağlığına gerekli faydayı sağlayabilir. Peki, hangi mevsimde yetişir sezbezeler ve meyveler? İşte tam liste: 

OCAK AYINDA YETİŞEN SEBZE VE MEYVELER

OCAK AYINDA YETİŞEN SEBZE VE MEYVELER

Sebzeler: Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, kara turp, kırmızı turp.

Meyveler: Elma, nar, portakal, armut, ayva, greyfurt.

ŞUBAT AYINDA YETİŞENLER

Hangi mevsimde yetişir sebze ve meyler listesi

Sebzeler: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defne yaprağı, havuç, turp.

Meyveler: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva.

MART

Hangi mevsimde yetişir sebze ve meyler listesi

Sebzeler: Ispanak, havuç, pırasa, kırmızı turp, brokoli.

Meyveler: Elma, muz.

NİSAN

Sebzeler: Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla, marul.

Meyveler: Yeşil erik, çağla.

MAYIS

Sebzeler: Enginar, bakla, madımak, semizotu, ebegümeci, domates, salatalık.

Meyveler: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut.

HAZİRAN

Sebzeler: Patates, fasulye, bakla, bezelye, kabak, patlıcan, sivri biber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber.

Meyveler: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut.

TEMMUZ

Sebzeler: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivri biber, dolmalık biber, çalı fasulyesi.

Meyveler: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne.

AĞUSTOS

Sebzeler: Kabak, bamya, domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, sivri biber, taze fasulye, mısır, kırmızı salçalık biber.

Meyveler: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm.

EYLÜL

Sebzeler: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi,kabak, dolmalık biber, kırmızı biber.

Meyveler: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm.

EKİM

Sebzeler: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, havuç, yer elması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar.

Meyveler: Armut, ceviz, üzüm, elma, greyfurt, mandalina, muz.

KASIM

Sebzeler: Lahana, kereviz, pırasa, yer elması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı.

Meyveler: Ceviz, kestane, üzüm, elma, muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt.

ARALIK

Sebzeler: Bal kabağı, lahana, yer elması, pırasa, Brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana.

Meyveler: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane, greyfurt, ayva.

HER MEVSİMDE YETİŞEN SEBZE VE MEYVELER

Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir. Ayrıca kuru sarımsak, kuru soğan ve taze olduğu mevsimler dışında eski limon da her zaman bulunabilir.

Hangi mevsimde hangi sebze ve meyvenin yetiştiğini bilmek, aynı zamanda onları uygun zamanlarında tüketmek için de son derece önemlidir. Örneğin kışın karpuz yemek, yazın portakal tüketmek yerine kışın bol bol portakal yazın da bol bol karpuz tüketmek gerekir. İlbaharın en güzel meyvesi eriği zamanında tüketmek, sonbaharın en güzel meyvesi ceviz, fındık, mandalina gibi meyveleri tüketmek gerek.

hangi mevsimde yetişir

Pırasa hangi mevsimde ve ayda yetişir? Pırasa ne zaman yenir?

Pırasa, kış mevsiminde tüketilen bir sebzedir. Ekim ayında başlayarak kış sonuna kadar pırasanın hasadına devam edilir.

PIRASA HANGİ MEVSİMDE VE AYDA YETİŞİR?

Pırasa, faydaları sebebiyle kış mevsiminin sevilen besin maddelerinden biridir. Ekim ayından itibaren tüm kış boyunca Pırasanın tüketilmesi mümkündür. Sürekli olarak pırasayı bulmak ve tüketmek mümkün olsa da kış aylarında tüketilmesi halinde daha taze olması mümkündür. Pırasa damar sağlığı için oldukça önemli bir sebzedir. Damar tıkanıklığına iyi gelmesi ile bilinen Pırasa özellikle damar hastalarının sıklıkla tüketmesi gereken bir sebzedir. Özellikle hamilelere de pırasa önerilmektedir.

Kulak ve baş ağrısına da iyi geldiği bilinen pırasa vücuttaki daha birçok ağrıya da iyi gelir. Kış aylarında tüketilmesi önemli olan pırasa bağışıklık sistemini de güçlendirerek antibiyotik etki yaratır. Vücut direncinin kazanılması için pırasanın tüketilmesi oldukça önemlidir. Her ne kadar her mevsim bulunan bir sebze olsa da daha taze ve faydalı olduğu mevsim kış aylarıdır.

Pırasa hangi mevsimde ve ayda yetişir Pırasa ne zaman yenir

PIRASA NE ZAMAN YENİR?

Pırasa, bir kış sebzesidir ve sık sık tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. Sağlıklı olmasının yanı sıra birçok faydası olması nedeniyle de pırasa en çok tüketilen yeşillikler arasındadır. Zeytinyağlı olarak tüketilmesinin yanı sıra yemeği de yapılan pırasa kanser hücreleri ile savaşan bir sebzedir. Kış mevsiminde haftada bir kez tüketilmesi önerilmektedir.

Kemik sağlığının yanı sıra bağışıklığı da güçlendiriyor olmasından dolayı tüketilmesi önerilir. Saç dökülmesine de iyi geldiğinden birçok kişi demir oranını yükseltmek için tüketir. İçerisindeki K vitamini sayesinde kemik erimesini önler ve bundan dolayı da özellikle ileri yaşlardaki kişiler tarafından tüketilir. Tüm sebzeleri kendi mevsiminde tüketmek daha sağlıklıdır. Bundan dolayı sebzelerin ve meyvelerin hangi mevsimde yetiştiklerini bilerek tüketmek oldukça önemlidir. Bu sayede daha taze olarak sebze ve meyveleri tüketerek faydalarından yararlanmak mümkündür.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır