meddi tabi hükmü / MED ÇEŞİTLERİ: TABİÎ (ASLÎ) MED VE FER’î MED | Ulumulislam

Meddi Tabi Hükmü

meddi tabi hükmü

Meddi lin nedir?

Arapça'da medd-i lin, Lin harfinden sonra sebebi medden sükun gelirse Meddi Lin olur. Yumuşak uzatma demektir.

Vav ve ya harfleri sakin olur, kendilerinden önce gelen harfin harekesi de üstün olursa, bu takdirde vav ve ya harf-i lin olur. Medd-i lin olabilmesi için sebeb-i meddin, kelime sonuna gelmesi ve harf-i lin ile aynı kelimede bulunması gerekir.

"Nevm", "aleyk", "havf" gibi. Medd-i lin'in uzatılması caizdir. Medd-i lin olan kelimenin son harfinin harekesi üstün ise üç vecih caiz olur: Tul (dört elif miktarı), tavassut ( elif miktarı), kasr (bir elif miktarı), esre ise dört vecih caiz olur.

Tul, tavassut, kasr ve revm; ötre ise yedi vecih caiz olur: Tul, tavassut, kasr, revm, tul ile işmam, tavassut ile işmam, kasr ile işmam. (Revm ve işmam kelimelerinin anlamları için bk. Medd-i Arız) Lin kelimesi, mülayemet ve yumuşaklık anlamlarına gelir. “Harf-i Lin”, kendilerinden önceki harfin harekesi üstün olan ve kendileri de sakin durumda olan vav ve ya harflerine denir.

Bir kelimede kendilerinden önceki harfin harekesi üstün olan ve kendileri sakin halde bulunan vav ve ya harflerinden (harf-i linden) sonra sebeb-i medden sükun geldiği zaman “Medd-i Lin” meydana gelir. Medd-i Lin’deki sükunun lazimi veya arizi olması arasında fark yoktur.

Harfi lin’den sonra gelen sükün, eğer sükun-i lazım ise; bu durumda iki vech caizdir. Tul, Tevassut. Ancak tul ile okumak daha faziletli görülmüştür. Ku’an-ı Kerim’de bu tip sukün iki yerde bulunmaktadır. Meryem suresi başında bulunan ikincisi şura suresinin başında da bulunandır.

Harf-i lin’den sonra gelen sükün, süku-iü arız ise; bu durumda medd-i arızda olduğu gibi, arız sükünun bulunduğu harfin asli harekesine (Üstün 3, esre 4, ötre 7 vecih) bağlıdır. Medd-i lin’de med ölçüleri diğer medlere nazaran biraz daha eksik olarak kabul edilmiştir. Lin harflerinin medlerinin az oluşu dolayısıyla tul üç, tevassut iki, kasr bir elifi ifade eder.

MEDD-İ TABİİ&#;NİN HÜKMÜ

Medd-i Tabiinin bir elif miktarı  uzatılması vaciptir.

İster mana bozulsun isterse bozulmasın doğru yapılmazsa haram işlenmiş olur.

Bir elif miktarı, sesi iki hareke okuyacak kadar uzatmak demektir ki bu da bir saniye kadar bir süredir. (Bu harekenin birisi med harfinden önceki harfe, diğeri ise med harfine aittir. 

Bu monash.pwesinden kopyalanmıştır

) Bu da elif diyecek kadar, elif yazacak kadar zaman ya da bir parmak kaldırıp indirecek kadar zaman miktarı, olarak kabul edilir. Fem-i muhsinden öğrenmek gerekir. Bu ölçüden daha az veya çok uzatılması caiz değildir.

و&#;ل&#;ا ت&#;ش&#;ت&#;ر&#;وا ب&#;ا&#;ي&#;اتى ث&#;م&#;ن&#;ا ق&#;ليل&#;ا و&#;ا&#;ي&#;&#;اى&#; ف&#;ات&#;&#;ق&#;ون&#;

و&#;ال&#;&#;ذين&#; ك&#;ف&#;ر&#;وا و&#;ك&#;ذ&#;&#;ب&#;وا ب&#;ا&#;ي&#;ات&#;ن&#;ا ا&#;ول&#;ـئ&#;ك&#; ا&#;ص&#;ح&#;اب&#; الن&#;&#;ار&#; ه&#;م&#; فيه&#;ا خ&#;ال&#;د&#;ون&#;

و&#;م&#;ن&#;ه&#;م&#; م&#;ن&#; ي&#;س&#;ت&#;م&#;ع&#; ا&#;ل&#;ي&#;ك&#; و&#;ج&#;ع&#;ل&#;ن&#;ا ع&#;ل&#;ى ق&#;ل&#;وب&#;ه&#;م&#; ا&#;ك&#;ن&#;&#;ة&#; ا&#;ن&#; ي&#;ف&#;ق&#;ه&#;وه&#; و&#;فى ا&#;ذ&#;ان&#;ه&#;م&#; و&#;ق&#;ر&#;ا و&#;ا&#;ن&#; ي&#;ر&#;و&#;ا ك&#;ل&#;&#; ا&#;ي&#;ة&#; ل&#;ا ي&#;ؤ&#;م&#;ن&#;وا ب&#;ه&#;ا ح&#;ت&#;&#;ى ا&#;ذ&#;ا ج&#;اؤ&#;ك&#; ي&#;ج&#;اد&#;ل&#;ون&#;ك&#; ي&#;ق&#;ول&#; ال&#;&#;ذين&#; ك&#;ف&#;ر&#;وا ا&#;ن&#; ه&#;ـذ&#;ا ا&#;ل&#;&#;ا ا&#;س&#;اطير&#; ال&#;ا&#;و&#;&#;لين&#;


SEBEB-İ MED

Harf-i medden sonra gelip, asli meddi (yani bir elif miktarı olan tabii meddi) bir elif miktarından daha fazla çekmeyi gerektiren harf ve alamete (Bu harf Hemze, alamet ise Sükûn&#;dur. ) &#;Sebeb-i med&#; denir. Sebeb-i med iki kısma ayrılır:

monash.pw: Şekil itibariyle elife benzeyen ve hareke alan bütün harfler hemzedir. Kelime başında uzun hemze (ا), kelime ortası veya sonunda kısa (kırık) hemze (ء) şeklinde yazılır.

2.Sükûn: Harekesizlik demektir, alameti de cezim ( &#;&#; ) dediğimiz işarettir. 

Bu monash.pwesinden kopyalanmıştır

Harekesiz harfe &#;sakin harf&#; denir. Med harflerinin özel bir işarete ihtiyacı yoktur.

Hemze:

Şekil itibariyle elife benzeyen ve hareke alan bütün harfler hemzedir. Kelimelerin öncesinde yer alan hemze Vasıl ve kat&#; hemzesi olmak üzere ikiye ayrılır.

A. Vasl Hemzesi: Kendileri ile başlandığında okunan, kendilerinden önce harekeli bir harf geldiğinde ise okunmayan hemzelere denir. Vasıl hemzeleri şunlardır:

1. Sülasî fiillerin emri hazırlarının hemzeleri; ا&#;ف&#;ت&#;ح&#;

2. İster sülâsi olsun ister rubâî olsun mezid fiillerin - ا&#;ف&#;ع&#;ال&#; babı hariç- mazi fiilleri, mastarları ve emri hazırlarının başındaki hemzeleri; ا&#;ق&#;تر&#;ب&#;  ا&#;س&#;ت&#;م&#;س&#;ك&#;&#;

3. ا&#;ث&#;ني&#; &#;&#; ا&#;م&#;ر&#;ا&#;ة&#; &#;  ا&#;م&#;ر&#;ؤ&#; &#;  ا&#;ب&#;ن&#;ة&#; &#; إ&#;ب&#;ن&#; &#;  إ&#;س&#;م&#; kelimelerinin müfred ve tesniyelerinin hemzeleri;

4. Harfi tarifin (ال) hemzesi;

B. Kat&#; Hemzesi: Hem yazıda hem de okunuşta bulunan, gerek vasıl gerek vakıf halinde değişmeyen, sabit kalan hemzelere denir. Med sebebi olan hemze kat&#; hemzesidir.Hemze-i Kat&#;lar şunlardır:

1. İstifham hemzeleri; ق&#;ل&#; أ&#;أ&#;تخ&#;&#;ذ&#;تم&#;   قل أتخذتم 

2. Mütekellim vahdeh fiilinin hemzesi; أ&#;ب&#;ت&#;غ&#;ي ح&#;ك&#;ما&#;

3. İf&#;al babının hemzesi, ف&#;أ&#;ك&#;ر&#;م&#;ه&#;

4. Teaccub fiilinin hemzesi, وأ&#;سم&#;&#;ع&#;

5. İsm-i tafdil hemzeleri; أ&#;ك&#;ب&#;ر&#;

6. Efâl vezninin sıfâtı müşebbehelerin hemzeleri; أ&#;ص&#;ف&#;ر&#;

7. Fiillerden türetilmiş isimlerin hemzeleri; أحمد

8. Kırık çoğulların hemzeleri; أنفس

9. Zamirlerin hemzeleri; أنا &#; أنت &#; إياك

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır