bipolar iyileşir mi / İki Uçlu Bozukluk (Bipolar Bozukluk)

Bipolar Iyileşir Mi

bipolar iyileşir mi

İki Uçlu Bozukluk (Bipolar Bozukluk)

Aşırı hareketli, enerjik, yerinde duramayan, sürekli konuşan, susmak bilmeyen, toplumsal baskılardan arınmış, alışveriş çılgınlığı yaşayan, kendine güveni artmış, seks dürtüleri doruğa tırmanmış öforik bir dönemden, içine kapalı, uyuklayan, güçsüz, enerjisi olmayan, üzüntü, kaygı, öfke, sinirlilik, ağlama krizleri, kapana kısılmış bir fare gibi çaresizlik hisleri, hayattan zevk alamama, libido kaybı, konsantrasyon eksikliği, kafa bulanıklığı yaşatan tamamen depresif bir ruh haline uzanan, ruh halindeki değişiklikler BİPOLAR BOZUKLUK olarak adlandırılır.

Bu tablolar bazen hastaların ayakta pek farkedilmeden üstüne düşmeyi gerektirmeyecek kadar hafif ataklar şeklinde geçirilebilirken, bazı hastalarda aylarca sürebilen dramatik, alevli, kırılgan, intiharı bile düşündürecek kadar ileri düzeyde manik- depresif periyodlar halinde olabilir.

Bipolar bozukluk sıklıkla yaş arasında ergenlik dönemi ve erken erişkinlikte ortaya çıkar ve ömür boyu sürer. İyi bir tedavi ve takip ile yıllarsüren mani veya depresif ataksız dönemler yaşanabilir.

Bipolar bozukluk sosyoekonomik ve çevresel etkenlere bakmaksızın tüm dünyada benzer oranlarda görülmektedir.

Hastalık kişinin genetik- biyolojik özelliklerinden kaynaklanır, ailesel genetik yapı çok önemlidir. Kişilik özellikleri hastalıkta rol oynamaz. Sıkıntı, stres, üzücü olaylar hastalıkta tetiklemeyi yapabilir, ancak şart değfunduszeue.infogi bir faktör olmadan da spontan tekrarlayıcı özelliği vardır.

Hastalığın temel tedavisi farmakoterapi yani ilaç tedavisidir. Psikiyatr takibinde ömür boyu ilaç kullanımı gerekebilir. Psikoterapiler ilaç tedavisini desteklemek amaçlı uygulanabilir.

Tedavide kullanılan ilaçlar bağımlılık yapmaz.

Hastalık ilk ve sonbaharda tekrarlama eğilimindedir.

Yaşla beraber mani nöbetleri azalarak depresif periyodlar artar.

Alkol ve madde kullanımı, uykusuzluk nöbetleri tetikleyebilir.

Bipolar hastalığa sahip olmak dünyanın sonu değildir. Koruyucu tedavisini ve takiplerini aksatmayan hastalarda bipolar bozukluktaki genetik özellikler kişide yaratıcılık ve liderlik dehası geliştirebilmektedir. Dünya tarihinde yerini almış birçok sanatçı, politikacı, bilim adamında bipolar özellikler bulunmaktadır.

İlaç tedavisi altında stabil durumda seyreden bir hastada; intihar veya şiddet hisleri uyanıyorsa, ilaç yan etkileri hissediyorsa, başka bir rahatsızlıktan ek ilaçlar alması gerekiyorsa, uyku düzeninde bir bozulma, enerjisinde azalma veya çoğalma hissediyorsa, cerrahi ameliyat yada dişle ilgili bir cerrahi girişim geçirecekse takipte olduğu doktoruyla temasa geçmesinde çok büyük fayda vardır.

Sonsöz: Bipolar bozukluk psikiyatrinin bir yönden en kolay ve yüz güldürücü hastalığıdır. Çünkü halk arasında deli denebilecek bir tablodan tamamen normal ve sağlıklı bir duruma geçilir.

Bipolar bozukluk bir yönden de psikiyatrinin en zor hastalıklarından biridir.

Hiçbir hastalık yoktur ki, sağlıklı iken sağlıksız durumu tanımak bu kadar zor olsun.

Bipolar Bozukluk Tedavisinde İlaç Kullanımı

Bipolar Bozukluk Tedavisinde İlaç KullanımıBipolar bozukluk tedavisinde ana unsur ilaç kullanımıdır. İki uçlu bozukluk anlamına gelen bipolar bozukluk, mani ve depresyon dönemleriyle seyreden, arada tamamen iyilik halinin bulunduğu psikiyatrik bir hastalıktır.

Bipolar bozukluk tedavisinde depresif dönemlerde antidepresanlar da kullanılmakla birlikte, tedavinin esasını duygu durumu dengeleyici (düzenleyici) olarak isimlendirilen lityum, valproik asit ve karbamazepin oluşturur. Duygu durumu düzenleyiciler, bipolar bozukluk tedavisinde manik ataklarda etkili olmanın yanı sıra uzun dönem koruyucu tedavide epizodların tekrarlamasını önlerler.

Lityum tuzlarının tıpta kullanımı yılı geçmiştir. Manik atak tedavisinde lityumun etkisi ise yılında bilimsel araştırmalarda kanıtlanmıştır. Manik ve depresif epizodları ne yolla düzelttiği tam olarak bilinmese de nöronlar üzerindeki koruyucu etkileri, proteinkinaz-C aktivitesinde azalma yapması, sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum iyonlarına benzer etkiler taşıması, Na-K adenozin trifosfat aktivitesini dengelemesi, presinaptik serotonin salınımını etkilemesi, triptofanın hücre içine girişindeki rolü gibi birçok etkenin varlığına inanılmaktadır.

Lityum, tıpta ve psikiyatride özenli takibi gerektiren ilaçlardandır. Bunun için her psikiyatrist lityumun farmakokinetiğini iyi bilmelidir. Ağızdan alınan lityum barsaklar tarafından tama yakın oranda emilerek 24 saat içinde böbreklerden atılır. İlaca yeni başlandığında kararlı kan düzeyine 5 günde ulaşır. Su eksikliği olan, sodyum eksikliği bulunan ve ACE İnhibitörü ve diüretik gibi antihipertansif ve ödem sökücü ilaçları kullananlarda böbrekten atılım bozulacağı için dikkatli kullanılması önerilir. Obezlerde atılım daha hızlı olmaktadır.

Lityumun, bipolar bozukluğun manik epizod tedavisindeki etkinliği tartışılmayacak kadar kesindir. Lityum tedavisi ile bipolar bozukluğun akut manik belirtileri hafta arasında düzelir. Genel tedavi prosedürü 0,,2 meq/L kan seviyesini tutturacak lityum ile benzodiazepin ya da antipsikotik kombinasyonudur. Bipolar bozukluğun akut manik atak tedavisinde benzodiazepin ve antipsikotik kullanımının amacı, lityumun etkisi ortaya çıkana kadar ki günlük sürede hastanın uykusunu düzenlemek ve kendisine ya da çevresine verebileceği zararları önlemektir.

Hastaların %’i lityum monoterapisine olumlu yanıt vermekte, özellikle hızlı döngülü bipolar bozuklukta etkinlik daha az olmaktadır.

Bipolar bozukluk depresif epizod tedavisinde ise lityumun etkisi manik döneme göre daha azdır.

Bipolar bozukluk tedavisinde lityum kullanırken tiroid işlevleri mutlaka izlenmelidir. Subklinik bir hipotiroidi bile lityum tedavisinin başarısını engelleyebilir. Hatta bazı vakalarda doğrudan küçük dozda tiroid hormonu verilerek tedavi güçlendirilmeye çalışılır.

Lityum, bipolar bozukluk koruyucu tedavisinde de majör ilaçtır. Lityum ile yapılan uzun dönem sürdürüm tedavisi, bipolar hastaların yaşam süresi ve kalitesini arttırır, hastalıktaki epizodların sıklığını, şiddetini ve her bir epizodun süresini azaltır. Bipolar-2 hastalar lityum profilaksisine daha iyi yanıt verirler. Lityumun intiharı önleyici etkisi de vardır.

Çocuk ve ergenler lityum yan etkilerine daha duyarlıdır. Ergenlik döneminde başlayan bipolar bozukluk vakalarında, uzun dönem olası yan etkilere karşı lityum tedavisi 6 ay ile sınırlandırılabilir.

Gebelerde ve emziren annelerde mümkünse lityum hiç verilmemelidir.

Bipolar bozukluk tedavisinde lityum kullanırken ellerde tremor, tiroid işlevlerinde azalma, kalpte ileti bozuklukları, diabetes insipitus benzeri belirtiler (çok su içme, çok susama, çok idrara çıkma), ciltte akne ve psöriyazis, saç dökülmesi, bulantı, ishal, kilo alımı, kanda lökositoz gibi yan etkilere rastlamak mümkündür.

Bipolar bozukluk tedavisinde lityum kullanırken terapötik kan düzeyi 0,,5 mEq/L’dir. Bu amaca ulaşmak için günde ya da mg lityum bölünmüş dozlarda başlanarak, 3 ve 7. Günler, daha sonra ise 10, 15 ve Günler gibi gitgide artan sürelerle kan lityum düzeyi ölçülerek, doz arttırımlarına gidilir. Günlük mg lityum, çoğu bipolar hasta için yeterli olmaktadır.

Lityumun kesilmesine karar vermek psikiyatristler açısından zor bir durumdur. Kesilme durumunda ilk 4 ay en riskli dönem olup, nüks %70’lere kadar çıkabilmektedir. Kesilme kararı verilirse mutlaka tedricen ve haftalar içinde yapılmalıdır. Lityum kesildiğinde tekrar başlamak gerekirse bipolar hastaların %20’sinde yanıt alınamaz.

Bipolar bozukluk tedavisinde kullanılan diğer duygu durumu düzenleyicilerden biri de valproik asittir. Nörolojide antiepileptik olarak kullanılan sodyum valproatın, psikiyatrideki kullanım amacı duygu durumu dengeleyicisi olmasıdır. Valproatın bipolar bozukluktaki etkileri beyinde GABA yoğunluğunu arttırmasından kaynaklanır. Hayvan deneylerinde manik davranışın eş değeri kabul edilen saldırganlık ve irritabilitenin GABA düzeylerinde azalmaya paralel arttığı görülmektedir. Valproat aynı zamanda sodyum-potasyum üzerinde oynayarak hücrelerin uyarılma yeteneğini azaltmaktadır. Dopamin döngüsünün azalması da duygu durumunu dengelemede yardımcı bir diğer faktördür.

Aç karnına alındığında emilimi daha iyi olan valproik asit karaciğerden atılan bir ilaçtır.

Bipolar bozukluğun manik epizod tedavisinde valproat kullanımı %60 olguda etkin olur. Çoğu kez antiepileptik dozun üzerinde ilaç kullanıldığında duygu durumu dengeleyici etkiler hakim olmaktadır. Anti manik etki hafta içinde ortaya çıkar. Valproatın anti manik etkisini güçlendirmek için karbamazepin ve antipsikotikler eklenebilir.

Lityuma göre daha iyi tolere edilen valproat bipolar bozukluğun koruyucu tedavisinde de etkin bir ilaçtır. Gereğinde lityum, karbamazepin, antipsikotikler, antidepresanlar, gabapentin, topiramat ve lamotrijin ile de birlikte kullanılabilir.

Kilo alımı ve saç dökülmesi en sık rastlanan yan etkileridir. Hamilelerde ve 2 yaş altı çocuklarda kullanılması önerilmemektedir.

Lityum ve valproata alternatif bir diğer duygu durumu düzenleyici ilaç da karbamazepindir. Antiepileptik olarak sık kullanılan bir ilaçtır.

Bipolar bozukluğun koruyucu tedavisinde, lityuma iyi yanıt alınamayan bipolar bozukluk vakalarında, hızlı döngülü olgularda, ağır manik epizod içindeki hastalarda ve karma epizod gösteren hastalarda tercih edilmektedir.

Karbamazepin hamile ve emziren bipolar hastalarda kullanılmaz. Karaciğerdeki mikrozomal enzimleri indüklediği için bir çok ilacın atılımını hızlandırıp, etkinliğini azalttığından dolayı ilaç etkileşimlerine dikkat edilmelidir.

12 yaşından büyük çocuklarda parsiyel epileptik nöbetlerin tedavisinde kullanılan gabapentin de bipolar bozukluk tedavisinde kullanılabilmektedir. Daha çok sürmekte olan bir tedaviye eklenir.

Parsiyel epileptik nöbetlerin tedavisinde kullanılan lamotrijin, hem depresif hem de manik epizodların iyileşmesinde ve özellikle depresif epizodların baskın olduğu bipolar bozukluk profilaksisinde kullanılan bir diğer ilaçtır.

Bipolar bozukluk tedaviye en iyi yanıt veren psikiyatrik hastalıklardandır. Tedavinizi aksatmamanız dileği ile Antalya psikiyatri ve psikoterapi merkezi olarak her türlü psikiyatrik ve psikolojik sorununuzda yanınızdayız.

Psikoterapi Merkezi Antalya, Antalya Psikiyatri ve Psikoterapi.

Psikoterapist ve Psikiyatrist Filiz Uluhan.

Bipolar Bozukluk Nedir? Bipolar Bozukluk Tedavisi Nasıldır?

Bipolar Bozukluk (İki Uçlu Duygudurum Bozukluğu) Nedir? 

Manik-depresif hastalık olarak da bilinen bipolar bozukluk, öz Türkçe’si ile iki uçlu duygulanım olarak ifade edilir. Ruh hali, enerji, aktivite düzeyleri ve günlük görevleri yerine getirme yeteneğinde olağandışı kaymalara neden olan bir beyin hastalığıdır. Bipolar hastalığı olan kişilerde günlük yaşantıları devam ederken ruh hallerinde aşırı dalgalanmalar yaşanır.

Aşırı çıkışlar (manik) ve aşırı inişler (mani veya hipomani) görülür. Sizlere bu makalemizde merak edilen ve bilinmeyen hususları anlatmaya çalışacağız.

Dört temel bozukluk tipi vardır; hepsinde ruh hali, enerji ve aktivite seviyelerinde açık değişiklikler görülmektedir. Aşırı uçlardan, derin ve enerji dolu davranış dönemlerinden (manik bölümler), çok üzücü, umutsuz dönemlere (depresif dönemler) kadar değişir. Daha az şiddetli manik dönemler hipomanik dönem olarak tanımlanır.

Bipolar 1 ve 2 Nedir?

Bipolar bozukluğu olan insanlar manik dönem - hipomanik dönem ile depresyon dönemi arasında gidip gelirler. İkiye ayrılır.

Bipolar I Bozukluğu:

En az 7 gün süren manik ataklarla veya acil hastane bakımına ihtiyacı olacak kadar şiddetli manik semptomlarla tanımlanmasıdır. Genellikle, depresif dönemler de görülmekte, tipik olarak en az 2 hafta sürmektedir. 

Bipolar II Bozukluğu:

Depresif ve hipomanik dönem örüntüsü ile tanımlanır, ancak yukarıda tarif edilen tam gelişmiş manik dönem değildir.

Siklotimik Bozukluk (ayrıca siklotimi):

Sayısız hipomanik belirtinin yanı sıra en az 2 yıl süren (çocuklarda ve ergenlerde 1 yıl) çok sayıda depresif belirtiyle tanımlanır. Üstelik, semptomlar hipomanik dönem ve depresif dönem için tanısal gereklilikleri karşılamamaktadır.

Diğer Belirlenmiş ve Belirlenmemiş Bipolar ve İlişkili Bozukluklar:

Yukarıda listelenen üç kategoriye uymayan tür olarak tanımlanır.

Bipolar Bozukluk Sebepleri

Bipolar İki Yüzlü Bayan

Bipolar bozukluğun tek bir nedeni yok gibi görünmektedir ancak etkileşime giren çeşitli faktörlerden kaynaklanma olasılığı yüksektir.

Genetik faktörler : Bazı çalışmalar bipolar bozukluğa genetik bir bileşenin sebep olabileceğini öne sürmektedir. Aynı hastalığı olan bir aile üyesinde ortaya çıkması daha olasıdır. İstatistiklerde bunu doğrulamaktadır.

Biyolojik özellikler: İki Uçlu Duyum rahatsızlığı olan hastaların genellikle beyinlerinde fiziksel değişiklikler oluşmuştur. Ancak sebebin tam olarak bu dayandığı bilinmemektedir.

Kimyasal dengesizlikler: Nörotransmitter dengesizlikler, iki Uçlu Duyum bozukluk da dahil olmak üzere birçok ruhsal rahatsızlığın sebebidir. Hormonal Problemler: Hormonal dengesizlikler bipolar bozukluğa neden olabilir veya tetikleyebilir.

Çevresel faktörler: Taciz, zihinsel stres, ailede birinin ölümü veya başka bir travmatik olay bipolar bozukluğa sebep olabilir veya tetikleyebilir.

İki Uçlu Duygudurum Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Affektif Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

İki Uçlu Duyum Arka Arkaya insan

Bu kişiler yoğun duygu seviyelerinde, uyku düzenlerinde, aktivite seviyelerinde ve davranışlarında aşırı değişikler yaşamaktadırlar. Normal insanların yaşamlarında olan değişikliklerden farklılık göstermektedir. Hastalığı yaşayan kişinin çevresi tarafından çok çabuk fark edilebilir.

Bu durumlarda kişi kendini hasta olarak görmeyebilir. Örneğin manik dönem yaşayan bir hasta kendini aşırı iyi ve enerjik hissedebilir. Bunun olumlu bir durum olduğu düşünülse de ilerisi çok kötü sonuçlar doğuracak bir hastalığın belirtisidir. 

Manik Dönem Belirtileri

  • Aşırı çıkışlar, her duygu en yüksek seviyesinde yaşanması ve aşırı mutluluk 

  • Aşırı enerjik: Kişinin enerjisinde anormal seviyede artış yaşanır, kişi adeta yerinde duramaz.

  • Aşırı hareketlilik veya aktivite seviyesinde yükseliş

  • Ürkek ya da sinirli olma: Manik nöbetlerde, anormal ve sürekli olarak kişide taşkın veya asabi davranışlar gözlemlenir.

  • Uyumakta zorluk çekme: Uyku ihtiyacı belirgin bir şekilde azalır. Kişi çok az uyumasına rağmen ( 3 saat veya daha az) uykulu hissetmez.

  • Her zamankinden aktif olma

  • Pek çok farklı şey hakkında hızlı konuşma

  • Düşüncelerini sürekli değiştirme

  • Aynı anda birçok şeyi yapabileceğini düşünme

  • Aşırı risk alma, çok para harcama ve sekse karşı ilgisiz kalma gibi davranışlar görülebilir.

  • Özgüvende artış yaşanır, kişi kendini olduğundan daha büyük görebilir, yüce hissedebilir. Kişi normalden farklı olarak dikkat çekici kıyafetler giymeye, aşırıya kaçan makyaj ve saçlar yapmaya başlayabilir.

  • Kişi olduğundan daha konuşkan olabilir, adeta kendini durduramaz.

  • Manik nöbetlerde, akılda fikirlerin uçuşması görülen bir durumdur. Kişiler bu durumu “düşüncelerim sanki bir yarış halinde” şeklinde tanımlayabilir.

  • Manik nöbette kişi geleceğine dair uçuk ve mümkün olmayan planlar yapabilir. Akla gelen uçuk fikirler, nöbet sırasında olduklarından daha gerçekçi ve olası görünür.

  • Dikkat düzeyinde ve konsantrasyonda belirgin bir azalma görülür.

  • Kişi kendisine zarar verme potansiyeli olan davranışlarda bulunabilir

  • Tehlikeli davranışlardan ve mekanlardan sakınmaz.

Bu belirtilerin en az 3 tanesinin, minimum 1 hafta boyunca neredeyse her gün ve günün büyük bir kısmında görülmesi tanı kriteridir. Kişinin davranışları olağan halinden belirgin bir şekilde farklı olmalı ve günlük ve iş yaşamında belirgin bir bozulmaya sebep olmalıdır.

Manik nöbetlerde kişi hem kendine hem de çevresine zararlı olabilir. Manik nöbetlere halüsinasyon gibi psikotik özellikler eşlik funduszeue.info nöbet, Bipolar 1 tanısı için yeterlidir. Ancak, genellikle bu dönemi depresyon dönemi takip eder.

Hipomani Dönemi Belirtileri

  • Hipomani, maniye benzer özellikler gösterir ancak belirtiler günlük hayatı manik nöbetler kadar olumsuz etkilemez. Psikotik belirtiler görülmez ve çoğunlukla kişinin hastaneye yatmasına sebep olacak kadar ağır geçmez.

  • Hipomanik nöbeti, depresyon dönemi takip ediyorsa kişi Bipolar 2 tanısı alır. Bipolar 2 tanısı için depresyon döneminin görülmesi şarttır.

Depresif atağa (döneme) ait belirtiler

• Çok üzgün olma, kendini aşağı, boş ve ümitsiz hissetme: Bipolar bozukluk depresyon döneminde, kişide depresif ruh hali görülür ( üzgünlük, boşluk hissi, umutsuzluk vb.)

• Enerji seviyesinde düşüklük: Kişi, kendini devamlı yorgun ve enerjisiz hisseder.

• Aktivite seviyelerinde kayda değer azalma: Kişi daha önceden severek yaptığı aktivitelere karşı ilgisini kaybeder ve onlardan zevk almaz.

• Uykuda problem yaşama, ya çok az uyuma ya da çok uyma: Kişinin uyku düzeni bozulur. Çok fazla ya da çok az uyuma görülebilir.

• Hiçbir şeyden zevk almama

• Sürekli kaygılanma: Kişide özgüven kaybı görülebilir, kişi kendini değersiz ve suçlu hissedebilir.

• Konsantre olmada güçlük: Konsantrasyonda belirgin bir azalma görülebilir. Ayrıca kişi herhangi bir karar almakta zorlanır, neredeyse her şeyde kararsız kalır.

• Aşırı unutkanlık

• Çok az yeme ya da çok yeme: Kişide belirgin iştah kaybı ya da aşırı yeme davranışı gözlemlenebilir.

• Çok yorgun hissetme: Çevresindeki kişilerin de fark edebileceği düzeyde hareketlerinde yavaşlama olur.

• Ölümü ve intiharı düşünme gibi belirtiler ve kişide intihar düşüncesi ve intihara teşebbüs görülebilir. Bazı durumlarda hem manik ve hem de depresif dönemin belirtileri beraber gözlenebilir. Her iki dönemde ki belirtileri yaşayan hastalar kendini çok üzgün ve ümitsiz hissederken aynı zamanda çok da enerjik olabilirler.

Bipolar Bozukluk Teşhisi

Bipolar Teşhis

Doğru tanı ve tedavi, bipolar bozukluğu olan kişilerin sağlıklı ve üretken yaşam sürmelerine yardımcı olur. Bir doktorla veya başka bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmak, bozukluk yaşadığını düşünen herkes için ilk adımdır. Doktor diğer koşulları elemek için kişinin fiziksel muayenesini yapar.

Sorunlar başka hastalıklardan kaynaklanmıyorsa, doktor zihinsel bir sağlık değerlendirmesi yapabilir. Teşhis etme ve tedavi etme konusunda deneyimli bir psikiyatr gibi eğitimli bir akıl sağlığı uzmanına sevk edebilir.

Ruh sağlığı uzmanı kan ve idrar tahlilleri de dahil olmak üzere bir takım tanısal testler yapar. Aşırı ruh hallerine rağmen, duygusal dengesizliklerinin yaşamlarını ve sevdiklerinin yaşamlarını ne kadar bozduğunu genellikle bilmez.

Bu insanlar ihtiyaç duydukları tedaviyi almazlar. Bu insanlar gibiyseniz, öforik (aşırı sevinç) duygularından ve daha üretken olma halinden zevk alabilirsiniz. Ancak, bu coşkulu durum sizi depresyona sokacak ve yıpratacak belki de maddi ve hukuki sıkıntıya düşürecektir.

Herhangi bir depresyon veya mani semptomunuz varsa, doktorunuza veya ruh sağlığı uzmanınıza danışın.

Bipolar bozukluk kendi başına iyileşmez. Bu konuda tecrübesi olan bir akıl sağlığı uzmanından tedavi almak semptomlarınızı kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Eğer size yardım edecek bir uzman tanımıyorsanız Ankara Erdem Psikiyatri Merkezi kliniğimizdeki uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz. Eğer intihar düşünceleri kafanızda dolaşmaya başladıysa mutlaka en yakın bir sağlık kuruluşunun acil bölümüne gidin.

İki Uçlu Duygudurum Bozukluğu Tedavisi

Bu bozukluk kişilerin hayat kalitesini düşüren, sosyal hayatında ve iş hayatında problemlere yol açabilir. Kişinin hem kendisine hem de çevresine zarar verebileceği ciddi bir patolojidir. Bipolar bozukluk ve tedavisi kişinin kendi kendine uygulayabileceği bir tedavi değildir. Uzman psikolog ve psikiyatristler tarafından tedavi edilmelidir.

Tedavi, manik ve depresif atakların sıklığını en aza indirmeyi ve nispeten normal ve üretken bir yaşam sağlamak için semptomların şiddetini azaltmayı amaçlar. Tedavi edilmezse, bir depresyon ya da mani dönemi 1 yıla kadar sürebilir. Tedavi ile 3 ila 4 ay içinde iyileştirmeler yapılabilir.

Tedavi, ilaçları, fiziksel ve psikolojik destekleri içeren tedavilerin bir kombinasyonunu içerir. Kişi ruh hali değişiklikleri yaşamaya devam edebilir. Bir doktorla yakın çalışmak rahatsızlığın şiddetini azaltabilir. Böylece semptomları daha yönetilebilir hale getirir.

Bipolar Bozukluk ve Tedavisi İlaçları

Uzun dönem ilaç tedavilerinde Lityum Karbonat en fazla reçete edilen ilaçtır. Bu ilacı hastanın en az 6 ay alması sağlanır. Hastanın doktorun reçete ettiği ilacı alırken mutlaka doktorun verdiği talimatlar doğrultusunda hareket etmesi gerekir. 

Antikonvülsanlar: Bu ilaçlar bazen mani ataklarını tedavi etmek için reçete edilir.

Antipsikotikler: Hastanın durumunun ağır olduğunda uygulanan ilaçlardır. Hastanın durumundaki değişikliklere veya ilaçların yan etkilerine bağlı olarak doktor kontrolünde ilaçların dozu değiştirilebilir.

Ankara Bipolar Bozukluk Tedavisi Merkezi

Psikoterapi, hastanın semptomları yönetmesine yardımcı olmayı amaçlar. Hasta ana tetikleyicileri tanıyabilirse, durumun ikincil etkilerini en aza indirebilir. Kişi, bir atağın başlangıcını belirten ilk semptomları tanımayı ve "normal" periyotları mümkün olduğunca uzun tutmaya yardımcı olan faktörler üzerinde çalışmayı öğrenebilir.

Bu, normal sosyal yaşamda pozitif ilişkilerin sürdürülmesine yardımcı olabilir. Bireysel veya aile odaklı terapi olarak bilişsel davranışçı terapi, atakların nüksetmesini önlenmeye yardımcı olabilir.

Hastanede yatmak geçmişte olduğundan daha az yaygındır. Bununla birlikte, hastanın kendi kendine veya başkalarına zarar verme riski varsa, geçici hastaneye yatış önerilebilir.

Elektrokonvülsif tedavi (ECT), eğer diğer tedaviler etkili değilse, yardımcı olabilir. Düzenli bir rutini sağlıklı bir diyetle sürdürmek, yeterince uyumak ve düzenli egzersiz yapmak kişinin dengesini korumasına yardımcı olabilir.

Ankara Kızılay da bulunan Erdem Psikiyatri Merkezi bipolar bozukluk tedavisi konusunda ve daha bir çok konuda uzman ekibi ile hizmetinizdedir. Bize ulaşmak için funduszeue.info adresininden ulaşım sağlayınız.


 

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar bozukluk, beynin biyokimyasal fonksiyonun bozulmasıyla ilgili bir beyin hastalığı olarak tanımlanır. Yapılan araştırmalara göre bipolar bozukluğun toplumda görülme oranı ise yüzde 1 ile 5 arasındadır. Bipolar bozukluk tedavisinde özellikle ilaç tedavisinin düzenli olarak devam etmesi gerekir. İlaç tedavisinin kesilmesi durumunda hastalığın tekrarlama olasılığı oldukça yüksektir. Ayrıca bu hastalık çocuk ve ergenlerde de ortaya çıkmaktadır. Bu dönemde bipolar dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile karıştırılabilir.

Bipolar bozukluk, iki uçlu duygu durum bozukluğu yani çift ruh hali değişimi şeklinde tanımlanmaktadır. Diğer adıyla manik depresif bozukluk olarak ta bilinir. Bu ruh hali oynamaları arasında, bipolar bozukluğu olan kişinin normal ruh halinde olduğu dönemler olabilir. "Manik" terimi aşırı hareketli, enerjik, konuşkan, umursamaz, güçlü, öforik bir dönemi tanımlar. Hasta olmayan insanların ruh hallerinde ani iniş çıkışlar gözlemlenemez fakat bu hastalarının ruh hallerinde gündelik hayatı çok etkileyecek şekilde iniş çıkışlar, değişimler olduğu gözlemlenebilir.

Bipolar Bozukluk Tanı ve Tedavi Yöntemleri?

Bipolar bozukluk nedenleri farklı sebeplere bağlı olarak gelişim gösterebilir. Bu durum genetik faktörlere bağlı olabileceği gibi aynı zamanda yaşanmış bir travmadan veya fiziki etkenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz;
Beyindeki kimyasal dengesizlik: Beyindeki kimyasal dengesizliklerden dolayı bu bozukluk gelişim gösterebilir. Beynin işlevini kontrol altında tutan kimyasallara nörotransmiterler adı verilir. Bir ya da daha çok nörotransmiterde bir anormallik varsa, bipolar bozukluk belirtileri gelişim gösterebilir. 
Genetik: Bipolar bozukluğu hastalığının, genetik nedenlere bağlı olduğu durumlarda mevcuttur. Ailede bulunan birinci derece yakınlardan genetik aktarım sonrası görülebilmektedir. Bipolar bozukluktan sadece bir gen gen sorumlu değildir. Bunun haricinde, çeşitli genetik ve çevresel etkenlerin tetikleyici gibi görüldüğü düşünülebilir.
Tetikleyici unsurlar: Stres altında bulunan durumlar ya da yaşanan ciddi rusal sorunlar genellikle bipolar bozukluğu tetikleyici faktörler içinde yerini almaktadır. 
Bu hastalıkta önce mani dönem, daha sonra depresyon dönemi belirtileri ortaya çıkar. Bu evreleri şu şekilde sıralayabiliriz; 

  • Aşırı derecede enerjik hissetmek
  • Sürekli heyecanlı hissetmek
  • Düşünce değişimindeki hız
  • İyimserlik
  • Odaklanmakta sorunlar yaşamak
  • Az uyumak
  • Hızlı konuşmak
  • Cinsel istekte artış
  • Aşırı neşeli olmanın tam aksine çok hızlı sinirlenebilme
  • İştah problemleri
  • Dikkatsizlik
  • Alkol ve uyuşturucu kullanma durumu

Mani ve hipomani dönemde görülebilecek belirtilerden en az üç tanesi bipolar bozukluk tanısı koymaya yeterlidir. Kişide bu semptomlara eşlik eden bipolar depresyon belirtileri de görülebilir. Bu belirtileri de aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Mani dönem aksine çok enerjisiz hissetmek
  • Unutkanlık hali
  • Ümitsizlik hissi
  • Hiçbir şeyden zevk alamama
  • İştah problemleri
  • Yorgunluk
  • Aileden ve yakın çevreden uzaklaşmak
  • Uyku esnasında sık sık uyanmak
  • İçe kapanıklık
  • Keyif alarak yapılan faaliyetlere karşı ilgisiz olmak
  • Kendini değersiz hissetmek
  • İntihara meyillilik, intihar girişiminden bulunmak

Bu tarz bozukluklarda ruh halinde dönemsel değişiklikler yaşanır. ‘Manik’ terimi hastanın aşırı hareketli, enerjik, konuşkan, umursamaz, kendini güçlü hissettiği bir dönemi tanımlar. Bu dönemde günlerce süren uykusuzluk, aşırı hareketlilik, durdurulamayan konuşma, sinirlilik, agresif davranış, çok fazla ve gereksiz alışveriş yapma en sık görülen belirtilerdir. 
Manik dönemlerde bazı hastalar yaratıcılıklarının arttığını, işlerinin harika gittiğini belirterek tedaviyi reddedebilirler. Ancak hastalık ilerledikçe sonuçlar çok dramatik olabilir ve felaketle sonuçlanabilir. Kişi umursamaz davranışlarda bulunabilir, aşırı para harcayabilir. Bipolar bozuklukta; dürtüsel şekilde alınan riskli kararlar, davranışlar (uygunsuz iş anlaşmaları, alım/satım vb). Kişiliğine uygun olmayan şekilde rastgele cinsel ilişkiye girmesi hasta ve ailesi için finansal ve sağlık riskleri oluşturabilir. Bu rahatsızlığa sahip olmak kimsenin suçu ya da hatası değildir.

Bipolar Bozukluk Çeşitleri Nelerdir?

Bipolar bozukluk çeşitleri kendi içinde ayrılmaktadır. Her bipolar teşhisi aynı şekilde konulmaz. Bipoların altında da kendi içinde ayrımları bulunur. 
Bipolar bozukluk çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Bipolar I Bozukluğu: Bu durum azı durumlarda gerçeklikten kopmayı bile tetikleyebilecek bir durumdur. Biz bu duruma psikoz durumu deriz. Hipomanik ya da ağır bir depresyon sonrasında en az bir iki kez mani atağı geçirir kişi. Bu durum önemlidir mani gerçeklikten kopmayı tetikleyebilir.
Bipolar II Bozukluğu: Böyle bir durumda kişi en az bir kez ağır bir dönem depresif dönem veya hipomanik dönem geçirmiştir. Bu durumda diğeri gibi hiç mani atak geçirmez.
Siklotimik Bozukluk: Bu tarz bir bozuklukta kişi en az iki yıl boyunca devam eden duygudurum problemleri yaşar. Genellikle ergenlik döneminde belirtilerini gösterir.

Bipolar Bozukluk Tanısı Nasıl Konulur?

Manik-Depresif olarak bilinen bu iki uçlu duygu durum bozukluğunun tanısı konulması çok önemlidir. Bipolar bozukluk belirtilerini kendinizde gözlemliyorsanız bir psikiyatriste danışmalısınız. Bu sayede hastalık tanısı konulur ve bipolar tedavisine başlanabilir. Hastalığın tanısını sadece uzman hekim koyabilir. Bu hastalığın tedavisi uzman psikiyatrist tarafından yapılır.

Bipolar Bozukluk Nasıl Tedavi Edilir?

Bu hastalığın tedavisi, rahatsızlığın beyinde olumsuz etki yaratarak, gündelik hayatı aksatan unsurların tedavi edilmesinin amaçlanması diye tanımlanır.
Hastalarda gün içerinde yaşanılan bir durumla alakalı ya da alakasız büyük iniş çıkışlarla hastalık kendini belli etmektedir. İster istemez bu durum kişinin düşüncelerinde, duygularında ve davranışlarında büyük bir olumsuz etkiye neden olmaktadır.
Bipolar bozukluk, hastada kendini oldukça coşkulu ya da aşırı durgun hissettiği farklı dönemlerin olmasıdır. Hatta bazen bu iki durum aynı anda bile ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtilerin ortadan kaldırılması hastanın duygu durumunun iyileştirilmesi ve bu dalgalanmaların giderilmesi hedeflenmektedir.
Bipolar tedavisi uygulanan hastalarda tam olarak iyileşme sağlanamamaktadır. Ancak tedavi gören hastalarda şiddetli bipolar belirtileri azalmakta ve hastanın iyileştirilmesi sağlanmaktadır. Böylece hastaların duygu durumları kontrol altına alınabilir ve günlük yaşantılarında sorunlar yaşanması engellenebilir. Bu hastalığın tedavisi için iki yöntem vardır. Bu yöntemler ilaç ve psikoterapi şeklindedir.
İlaç tedavisinde hastalara duygu durumlarını düzenleyici ilaçlar önerilmektedir. Bu ilaçlar antikonvülzanlar, antipsikotikler ve antidepresanlardır. Psikoterapide ise hastaların günlük yaşantısını etkileyen durumların terapi yöntemiyle tedavisi edilmesidir.
Uygulanan bu iki yöntem kimi zaman ayrı kimi zamanda hastanın bipolar bozukluğunun şiddetine göre birlikte de kullanılabilmektedir. Psikoterapi ve ilaç tedavisi birlikte kullanıldığında tedavide daha çok başarı sağlanabilmektedir.

Bipolar Bozukluk Genetik Midir?

Genetik yatkınlık önemli bir risk olarak görülmektedir. Akrabalarının hiçbirinde bipolar bozukluk olmayanlarda hastalık görülme olasılığı % iken, birinci dereceden akrabasında (anne-baba veya kardeşlerinde) bipolar bozukluk olanlarda hastalığın görülme sıklığı %&#;e yükselmektedir. Tek yumurta ikizlerinden birinde bipolar bozukluk varsa diğer ikizde bipolar bozukluk görülme olasılığı %’a kadar yükselmektedir.

Ne Zaman Hastaneye Yatış Gerekir?

Hastalığın manik ya da depresif atak döneminde olan hasta; belirtilerin çok şiddetli olduğu durumda, riskli davranışlarının, intihar düşüncesinin girişimle sonuçlanmaması ya da saldırgan davranışlarının yatıştırılması amacıyla hastaneye yatırılır. Bipolar bozukluğu olanların yaklaşık %90&#;ı yaşamları boyunca en azından bir kez, üçte ikisi de iki kez veya daha fazla hastaneye yatırılmıştır.

Bipolar Hastalığı Kimlerde Görülür?

Bipolar hastalığı cinsiyet ayırt etmeden her iki cinsiyette de eşit bir şekilde görülmektedir. Fakat bipolar bozukluğunun dönemlerinden olan depresif dönem sıklığı kadınlarda daha fazla, mani dönem sıklığı ise erkeklerde daha fazla görülmektedir. Genellikle bahar aylarında askerlik, gebelik ve loğusa dönemlerinin artış göstermesiyle bilinen bipolar atakları genelde yaş arası kişilerde görülür. Belirtilen yaş aralığında görüldüğü gibi 20’li yaşların başında başlanıldığı sıklıkla görülür. Artık her kişiden 1 veya 2’sinde kesinlikle rastlanılır. Çocuklarda ve 65 yaş üstü yaşlılarda nadiren yeni teşhis edilmiş mani görülmektedir.

Bipolar Bozukluğu Ne Zaman Başlıyor?

Uzmanlar bipolar bozukluğunun ergenlikte başladığını söylemektedirler. Bipolar bozukluğu eğer depresif dönemde başlamışsa maniyi görene kadar bipolar bozukluğu olduğundan emin olmayız. Dolayısıyla doğru tanının konulması 20’li yaşlara kadar kayabilmektedirler. Ülkemiz genelinde yapılan araştırmalarda başlangıç yaşı genel olarak olarak saptanmıştır. Bipolar bozukluğu genlerden geliyor olsa da genelde rastlanma zamanı yaş aralığıdır ve ömür boyu sürdüğü bilinmektedir. Bipolar bozukluğuna çocuklarda ve yaşlılarda nadir rastlanılır. Artık toplumda her kişiden 1 veya 2 sinde sıklıkla görülmektedir.

Bipolar Bozukluğu Olan Evlenebilir Mi?

Bu hastalığa sahip kişilerin evlenmesi için hukuki yönden bir engel bulunmamaktadır. Ancak bu rahatsızlığa sahip hastaların evlenmesi hem kendileri açısından hem de karşı taraf açısından oldukça zorlayıcı bir süreç olacaktır çünkü bipolar rahatsızlığına sahip kişilerin duyguları oldukça değişkendir. Duyguların değişim hızı ve durumundan ötürü hastanın eşine karşı hisleri de zaman içerisinde değişiklik gösterebilir. Bipolar bir eşle yaşamak kişiyi oldukça zorlayan bir durum olsa da evlenmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Bipolar bozukluğu yaşayan hastayla evlenmek isteyen kişinin öncelikle bu hastalıkla ilgili gerekli tüm bilgileri öğrenmesi gerekli çünkü gelecekte yaşanacak tüm zorlukların önüne geçilebilmesi için gereklidir.

Bipolar Bozukluğu Olan İnsanlara Nasıl Davranır?

Mutsuz ve olumsuz düşünme, devamlı olarak uyumak isteme, değersizlik hissi, intihar etme düşüncesi, yaşamdan tat alamama, enerji kaybı, kiloda düşüş ya da kilo alımı gibi süreçlerde bipolar depresif atağa bağlı olarak gelişim gösterir.

Bipolar Kişilik Bozukluğu Mudur?

İki türlü bozukluk iki farklı hastalık dönemlerine bağlı olan ruhsal bozukluktur. Bu rahatsızlık dönemlerinden birinde taşkınlık ötekinde ise depresyon gözlemlenmektedir.

Bipolar Şizofreniye Döner mi?

Bu hastalık genel olarak atak şeklinde gelen fakat atakların yaşandığı dönemlerde de hastanın kendini iyi hissettiği ve sosyal açıdan uyumlu hissettiği bir hastalık türüdür. Şizofreni hastalığı ise uzun zaman sürer, kimi zaman düzelmeler görülüyor olsa da şizofreni rahatsızlığının izleri düzelme dönemlerinde de tam anlamıyla geçmemektedir. Şizofreni hastaları iyilik durumlarına tam anlamıyla dönemezler. Bipolar bozukluğu ve şizofreni rahatsızlığı birbirine dönüşebilen rahatsızlıklar değillerdir. Bipolar hastalığı, hastanın duygu durum belirtilerinin dışında 2 haftadan uzun süren psikotik belirtilerin olduğu rahatsızlıktır. Şizofreni de ise sanrılar ve halüsinasyonlar ortaya çıkar ve bu durumun sonunda hastanın ruhsal durumu şekillenmiş olur.

Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Bu hastalığın 2 çeşit tedavisi vardır. Birinci tedavi süreci atağa müdahale edilen zamandır diğer tedavi süreci ise atak sorası koruyucu dönemdir. İlk 10 yıldan sonra, hastalık dönemleri arasında ki süre ortalama yıl civarıdır. Bipolar rahatsızlık tedavi edilmez ise mani dönemi ortalama birkaç ay sürebilir. Tedavi edilmeyen depresyon döneminin süresi ise en az 6 aydan başlanıldığı bilinmektedir. Tedavisi yapıldığında ise iyileşmesi ay’ı bulabilmektedir. Bipolar bozukluğuna sahip kişilerin hastalıkla ilgili bilgili olmaları ne kadar önemliyse ailelerinin de bilgili olması o kadar önemlidir. Ayrıca hasta tedaviye giderken yanında eşlik etmesi için ailesinden ya da bir tanıdığından yardım alması gerekmektedir.

Bipolar Bozukluğu Olan Kişiler Yalan Söyler Mi?

Genel olarak atak şeklinde gelen fakat atakların yaşandığı dönemlerde de hastanın kendini iyi hissettiği ve sosyal açıdan uyumlu hissettiği bir hastalık türüdür. Şizofreni hastalığı ise uzun zaman sürer, kimi zaman düzelmeler görülüyor olsa da şizofreni rahatsızlığının izleri düzelme dönemlerinde de tam anlamıyla geçmemektedir. Şizofreni hastaları iyilik durumlarına tam anlamıyla dönemezler. Bipolar bozukluğu ve şizofreni rahatsızlığı birbirine dönüşebilen rahatsızlıklar değillerdir. Bipolar hastalığı, hastanın duygu durum belirtilerinin dışında 2 haftadan uzun süren psikotik belirtilerin olduğu rahatsızlıktır. Şizofreni de ise sanrılar ve halüsinasyonlar ortaya çıkar ve bu durumun sonunda hastanın ruhsal durumu şekillenmiş olur.

Manik Atak Nasıl Olur?

Duygu durumun mutluluk anlamında artması sonucu kişi kendisini çok iyi hisseder ve mutlu, eğlenceli ya da coşkulu olabilir. Her şeye gülerek tepki verir, kahkaha atar, yüksek sesle konuşur, şarkılar söyler ve aynı ortamda bulunan diğer kişileri önemsemez.

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim

Yayınlama Tarihi: 01 Şubat

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası