gece araç kullanmak / gece araba kullanmak - ekşi sözlük

Gece Araç Kullanmak

gece araç kullanmak

gece araba kullanmak

  • güzel bir müzik esliginde insana cok keyif veren bir durum, hep baska sehirleri, baska evleri, baska hayatlari hatirlatir (bkz: pencere onu cicegi)

  • far ayari bozuk, uzun farlarini ya da sis lambalarini acarak araba kullanmayi meziyet sayanlar karsiniza cikmadigi surece pek keyif verici olay

  • gece vakti araba kullanmak için öncelikle sağlam gözlere, karşınıza çıkacak bilimum trafik canavarlarına karşı sağlam sinir yapısına ve iyi bir küfür dağarcığına sagip olmak gerekir...ayrıca gece görüşünüzün azalacağı, çeşitli hayvanlara çarpma ihtimalinizin de artacağını göze almak zorundasınız...bu nedenle arabayı çok hızlı kullanmak ufak bir tavşan yüzünden ölümle sonuçlanan kazalara sebebiyet verebilir...

  • canım sıkıldığında yapmayı en çok sevdiğim aktivitedir. sakin bir müzikle ve yavaş bir hızla kafadaki bütün karışıklıklardan kurtulma imkanı sağlıyor.

  • (bkz: geceleyin otoyol)

  • rahatlatıcı bir aktivite, ufak çaplı bir rehabilitasyon da denebilir.

  • uzun saclarinizi arkada topuz yapar, kafaniza bir sapka takar, besiktas-bebek-emirgan hattinda en fazla 3. viteste akarsiniz bos islak istanbul sokaklarina... o saatlerde bile duraklarda otobus bekleyenler, sahilde arabalarinin icinde caylarini yudumlayip manzara segretmeye gelenler vardir.. ne zaman gece araba kullansaniz en guzel sarkilar calar radyoda, ne zaman gece araba kullansaniz donuste bir cop arabasi yolu tikamistir... park yerinizi baska bir araba kapmistir...

  • (bkz: driving at night)

  • kliması olmayan araçlar için sıcak yaz aylarında gece araba kullanmak gündüz güneşin altında gitmekten daha iyidir.hem ayrıca sadece yolu gördüğünüz için (super manzaralı bir yerden geçmiyorsanız eğer) yol kenarındaki gereksiz araziyi, pisliği falan görmezsiniz. daha bi gizemli olur.sanki daha kısa gibi gelir insana yol gece gidince.bir diğer avantajı da gözler ayarsız farlar veya ayardan dolayı yaşarsa da sorun yaratmaz.

  • bana aslinda istanbul'un kalabaliklar olmadigi zaman ne kadar guzel oldugunu tekrar tekrar anlatan, meditasyon kadar huzur veren aktivite. sabaha karsi, is donusu kopruden veya sahil yolundan gitmek kadar guzel cok az sey var kanisindayim. tatli tatli muzik konur, sakin sakin yol gidilir, mutlu olunur..

  • Birçok kişi alkollü araç kullanmanın ne kadar tehlikeli olduğunun bilincinde ve farkında olmakla birlikte, yorgun ve uykusuz araç kullanmanın da en az alkollü araç kullanmak kadar tehlikeli olduğu ve en önemli kaza nedenlerinden biri olduğu gerçeğini yeterince bilmemekte ya da göz ardı etmektedir. Oysa, uykusuzluk, tıpkı alkol ve uyuşturucunun etkisi altındayken olduğu gibi sürücülük performansını olumsuz etkilemekte ve ciddi trafik kazalarına neden olmaktadır.

     

    ABD Ulusal Karayolları Trafik Güvenliği Dairesi (NHTSA) verilerine göre yorgun ve uykusuz araç kullanmaya bağlı her yıl yaklaşık 100.000 kaza (tüm kazaların % 1.5'i) ve yılda yaklaşık 1500 ölüm (tüm ölümlü kazaların % 4'ü) meydana gelmektedir. Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre, kendileriyle mülakat yapılan ağır vasıta sürücüleri en önemli kaza nedenleri olarak, alkollü iken araç kullanmak(%23.5), hatalı sollama yapmak (%22), yorgun ve uykusuz araç kullanmak (% 17.1), yeterli sürücülük deneyimi olmamak(%16.2) ve trafiğin akışına göre hızı ayarlayamamak gibi sürücü hatalarını belirtmişlerdir(Sönmez, 1999)


     

    DİREKSİYON BAŞINDA YORGUNLUK VE UYKU BELİRTİLERİ

     

    Direksiyon başındayken yorgunluk ve uykusuzluğun basit işaretleri vardır. Bunlar,

       

      

      

      

      

      

      

    • Gözlerin karıncalanması

    • Ensede gerginlik

    • Sırt ağrıları

    • Esneme

    • Başı dik tutmakta güçlük çekilmesi

    • Gözleri belirli bir noktaya odaklamada güçlük çekilmesi

    • Trafik işaretlerinin atlanması ya da hatırlanmaması

     

    SÜRÜCÜ YORGUNLUĞUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER 

    Özellikle ticari araç ve ağır vasıta sürücüleri olmak üzere sürücüler hangi nedenlerle yorgun ve uykusuz olarak direksiyon başına geçmektedirler? Bu alanda yapılan araştırmalar incelendiğinde, uykusuz araç kullanmaya bağlı faktörlerin dört temel grup altında toplandığı görülmektedir. 


    1. Zaman 


             Günün hangi saatlerinde ve ne kadar süreyle araç kullanıldığı yorgunluğu ve uykusuzluğu belirleyen en temel faktör olarak görülmektedir. Araştırma bulgularına göre, 8-9 saatten fazla araç kullanıldığında, yorgunluk ve dikkat dağılmasına bağlı ciddi sorunlar başlamakta, sürücülük performansı olumsuz etkilenmekte ve kaza riski önemli ölçüde artmaktadır. Özellikle kamyon sürücülerinin yorgunluğa ve uykusuzluğa bağlı kazalara daha yatkın oldukları görülmektedir . Her yıl katedilen mesafeye ek olarak, birçok kamyon sürücüsü vücudun en uykulu ve yorgun olduğu zamanda, gece araç kullanmaktadır. Ülkemizde, karayolu ile yük taşımacılığının diğer taşıma sistemleri içindeki payının %90 olduğu, yolcu taşımacılığının ise % 95 olduğu ve ölümlü trafik kazalarının % 13.9' unun ağır vasıta kazaları olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ağır vasıta sürücülerinin önemli bir risk grubu oluşturulduğu anlaşılmaktadır. Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre, kendileriyle mülakat yapılan ağır vasıta sürücüleri en önemli kaza nedenleri olarak, alkollü iken araç kullanmak(%23.5), hatalı sollama yapmak ( %22), yorgun ve uykusuz araç kullanmak (% 17.1), yeterli sürücülük deneyimi olmamak(%16.2) ve trafiğin akışına göre hızı ayarlayamamak gibi sürücü hatalarını belirtmişlerdir (Sönmez, 1999). 
     

    2. Direksiyon başına geçmeden önce uykusuz kalmak ya da yeterli uyku uyumamak


    Araştırmalar göstermektedir ki, genelde ortalama 16 saatten fazla uykusuz kalma sonucunda sürüş performansında önemli derecede bozulmalar başlamakta ve trafik güvenliği açısından da ciddi tehlikeler başlamaktadır. Bir araştırmada kazaya sebebiyet veren sürücülerin aynı kazaya karışan diğer sürücülere göre kaza öncesi uyku sürelerinin daha kısa olduğu bulunmuştur. 
     

    3. Uyku bozukluğu 


    Ağır vasıta sürücülerinde görülme sıklığı daha fazla olan çeşitli sağlık sorunlarına bağlı (uyku apne sendromu ve narkolepsi gibi) uyku bozuklukları, sürücülerin direksiyon başında uyuya kalmasına neden olmakta ve trafik güvenliği açısından ciddi tehlikeler oluşturmaktadır 
     

    4. Çevresel faktörler


    Yolların monoton olması, uyarıcı önlemlerin alınmamış olması, iklim koşullarının elverişsiz olması ya da sürücülerin ihtiyaç duyduklarında dinlenme ve uyku molalarına olanak sağlayacak tesis veya mola yerlerinin bulunmayışını da yorgunluğu artıran önemli faktörler arasında sayabiliriz. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Araştırma Merkezi'nin Hacettepe Üniversitesi ile ortaklaşa yapmış olduğu, ağır vasıta sürücülerinin yaşam ve çalışma koşullarına ilişkin araştırmaya göre, araştırmaya katılan kamyon, otobüs ve çekici sürücülerinin yaklaşık yirmide biri uyuyacak ve yemek yiyecek yer bulma , onda biri temizlik-tuvalet-şahsi bakım ve haberleşme ihtiyacının giderilmesi, üçte biri ise araçların küçük arızalarını gidermek için uygun yer bulmada sorun yaşadıklarını belirtmişlerdir.

     

    UYKUSUZLUĞUN PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

     


         Uykusuzluk, kişilerin güvenli sürüş için kritik olan performanslarını olumsuz yönde etkilediğinden en önemli kaza nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. ( Dinges ve Kribbs, 1991). Peters ve arkadaşlarının yaptığı bir araştırmada, aşamalı uyku yoksunluğunun, simülasyonlu sürücü performansı üzerindeki etkilerine ve kaza oranlarına bakılmış ve uykusuzluğun yoldan çıkma kazalarına neden olan anlamlı bir faktör olduğu görülmüştür.Kaza oranlarında, orta düzeyde bir uyku kısıtlamasından sonra(4 saat) küçük bir artış, uyku kısıtlamasının artmasıyla birlikte, ciddi artışlar görülmüştür. Bu çalışma sonucunda, 36 ve 60 saat uyanık kalma durumunda, trafik güvenliği açısından çok ciddi tehlikelerin ortaya çıktığı görülmektedir. 

    Laboratuar ortamında ve araç içi çalışmalarda belirlenen etkiler şunlardır:

     

     

      

    • DAHA YAVAŞ TEPKİ ZAMANI: Uykusuzluk, optimum tepki zamanlarını azaltmakta ve orta derecede uykulu kişilerde performansı azaltarak, tehlike anında zamanında durabilmelerini engellemektedir(Dinges,1995).
      Tepki zamanındaki çok hafif yavaşlamalar ise, özellikle yüksek hızlarda kaza riskleri üzerinde derin bir etki yaratabilmektedir.

       
       

    • GENEL DİKKAT DÜZEYİNİN AZALMASI: Sürücüler yaşları ve fiziksel durumları ne olursa olsun, her 90-120 dakikada bir dikkat azalmasına maruz kalırlar. Uykusuzluk ise dikkat azalmasını artıran en önemli etkenlerden biridir. Bununla birlikte, sürücülük gibi dikkate dayalı işlemlerdeki performans uykusuzluğa bağlı olarak düşmekte, tepkisizlik süreleri veya gecikmiş tepkilerin oranı artmaktadır. ( Haroldsson ve diğ., 1990; 
      Kribs ve Dinges, 1994 ). Uyku ihtiyacı olan kişi direksiyonda daha çabuk yorulmakta, zamanla dikkati azalmakta ve direksiyon başında uyuya kalarak kazaya neden olabilmektedir.

       

    • BİLGİ İŞLEMEDE BOZUKLUK: Bilgiyi işleme ve birleştirme işlemleri daha uzun sürmekte, kısa süreli bellek doğruluğu azalmakta ve performans düşmektedir. (Dinges, 1995). Özetle, uykusuzluk, tıpkı alkol ve uyuşturucunun etkisi altındayken olduğu gibi, tepki zamanı, dikkat, algılama, muhakeme ve koordinasyon gibi zihinsel ve psikomotor becerileri olumsuz yönde etkilemekte ve kazaya neden olmaktadır. Diğer bir ifadeyle, uykulu ve yorgun bir sürücü, çevreden gelen bilgileri uyanık bir sürücüyle aynı hızda ve aynı doğrulukta algılayamamakta, değerlendirememekte ve tehlike anında kazayı önleyebilmek için yeterince hızlı tepki verememektedir. Uykusuzluk ve yorgunluğun sürüş performansı üzerine etkilerinin alkolün etkileriyle karşılaştırıldığı bir araştırmada, deneklerin bir bölümü 28 saat uyanık tutulmuşlar, diğerlerine ise kanlarındaki alkol oranı 0.1 promile ulaşıncaya dek her yarım saatte bir alkol verilmiş ve her yarım saate bir el-göz koordinasyon testi uygulanmıştır. 28 saat uykusuz kalan deneklerin koordinasyon düzeyleri, 0.1 promil oranında alkol alan deneklerinkine, 17 saat uykusuz kalanların ise 0.5 promil oranında alkol alanlarınkine eşdeğer düzeyde bozuk çıkmıştır (NSF, National Campaign on Drowsy Driving,1993).

     

    YORGUNLUK VE UYKUSUZLUĞA BAĞLI KAZALAR EN ÇOK KİMLERİ TEHDİT ETMEKTEDİR?

     

      

      

      

      

    • Özelikle ağır vasıta sürücüleri olmak üzere, dinlenmeden uzun süre araç kullanan sürücüler

    • Sık sık gece yolculuğu yapanlaruyku bozukluğu olan kişiler (kronik uykusuzluk, narkolepsi veya uyku apnesi gibi gündüz aşırı derecede uykusuzluk yaratan bozukluklar)

    • Uyku getiren ilaç kullanan veya alkolün etkisinde araç kullananlar

    • Vardiya sistemiyle çalışanlar

     

    UYKUSUZ VE YORGUN ARAÇ KULLANMAYA BAĞLI KAZALARIN GENEL ÖZELLİKLERİ

     


    Uykusuzluğu , alkole bağlı kazaların aksine, kaza mahallinde ölçebilecek kan, nefes testi gibi objektif ölçme yöntemleri henüz mevcut değildir. Bu nedenle, uykusuz araç kullanmaya bağlı kazalarla ilgili değerlendirmeler , sübjektif bulgulara, polis kaza tespit raporlarına ya da sürücülerin kendi beyanlarına dayanmaktadır. Bu değerlendirmeler ışığında ortaya çıkan uykusuz ve yorgun araç kullanmaya bağlı kazaların genel özellikleri aşağıda sıralanmıştır;

     

      

    • KAZANIN GECE GEÇ SAATLERDE MEYDANA GELMESİ: Günün saati sürücü yorgunluğunu ve dikkatini etkileyen en tutarlı etkendir. Sürücü yorgunluğu gece sürüşünde gündüze oranla çok daha yüksek düzeydedir( Lavie,1998) Uykusuz araç kullanmaya bağlı kazalar, ağırlıklı olarak gece yarısından sonra meydana gelmektedir. Uykusuzluğa bağlı kaza riski, hem genç sürücülerde( 25 yaş ve altı) hem de 26-45 yaş sürücülerde gece saatlerinde artış göstermektedir. Ancak, 65 yaş üzerindeki sürücülerin öğleden sonra kaza riski daha fazladır (Pack ve ark.,1995; Wang, Knipling, Goodman,1996).
       
       

    • AĞIR KAZA OLMASI: Uykusuzluğa bağlı trafik kazalarında muhtemelen yüksek hız, gecikmiş tepki zamanıyla birleştiği için, ağır yaralanma ve ölümler çok daha fazla görülmektedir. Pack (1995) ve Maycock (1996) en ciddi kazaların büyük oranda uykusuzluğa bağlı olduğu sonucuna varmışlardır.
       
       

    • KAZAYA KARIŞAN TEK ARACIN OLMASI VE ARACIN YOLDAN ÇIKMASI: ABD ( Kuzey Carolina) Polis kaza raporlarının analizi sonucunda, alkol temelli olmayan uykusuz araç kullanmaya bağlı kazaların büyük oranında yoldan çıkan tek aracın olduğu görülmüştür (Pack ve ark., 1995).
       
        

    • KAZANIN HIZ LİMİTİNİN YÜKSEK OLDUĞU YOLLARDA MEYDANA GELMİŞ OLMASI: NHTSA verileri, uykusuzluğa veya yorgunluğa bağlı kazaların hız limitlerinin yüksek olduğu karayollarında meydana geldiğini göstermektedir. Pack ve ark.(1995), uykusuzluğa bağlı kazaların daha çok hız limitinin yüksek olduğu yollarda meydana gelmesini gecikmiş tepki zamanıyla açıklamaktadırlar.
       
       

    • SÜRÜCÜNÜN KAZAYI ÖNLEYEBİLMEK İÇİN HERHANGİ BİR GİRİŞİMDE BULUNAMAMIŞ OLMASI: Kaza verileri, uykulu sürücülerin kazayı önleyici bir harekette bulunma olasılıklarının oldukça 
      düşük olduğunu ortaya koymaktadır (Wang, Knipling, Goodman, 1996).
       
       

    •  SÜRÜCÜNÜN ARAÇTA YALNIZ OLMASI: Kaza araştırmalarına göre, uykusuz araç kullanmaya bağlı kazaların yaklaşık %80'ninde sürücünün araçta yalnız olduğu saptanmıştır( Mc. Carlt ve diğ.,1996)Öte yandan, direksiyon başında uyuya kalan ancak,kaza yapmayan sürücülerin ise araçta yalnız olmadıkları görülmüştür (Wilkins ve ark.,1997)

     

    ALINACAK ÖNLEMLER VE ÖNERİLER 

    Uykusuz ve yorgun araç kullanmaya karşı alınacak önlemler ya doğrudan uykusuz araç kullanmamayı amaçlayan ya da uykusuzluk meydana geldikten sonraki durumu düzeltmeye yöneliktir. Yeterli uyku uyuyarak uykusuzluğu önlemek herhangi bir telafi edici önlemden hem daha kolaydır hem de daha etkilidir. Uyku geldikten sonra alınan önlemlerin etkisi çok fazla sürmemektedir. En fazla sürücülerin uyuyabilecek bir yer bulmalarına yetecek kadar bir süre için etkili olabilmektedir. 

    Kafein alımı, radyo dinlemek, araçtan inip kısa bir yürüyüş yapmak, camı açmak vb gibi geçici önlemler kesinlikle iyi bir uyku alışkanlığının yerini almamalı ve uykusuz sürücülerin varacakları yere güvenle varmalarını sağlayacak etkili stratejiler olarak algılanmamalıdır. 

    SÜRÜCÜLERİN ALABİLECEKLERİ ÖNLEMLER 

    DİREKSİYON BAŞINA GEÇMEDEN ÖNCE

     

      

      

      

      

    • Uykusuzluğa neden olan hastalıkların tedavi edilmesi

    • Yeterli uyku uyumak için zamanın iyi planlanması

    • Uykulu iken yasal limitin altında bile alkol alınmaması

    • Gece saat 12 ile sabah saat 6 arası mümkün olduğunca araç kullanılmaması · uyku getirici ve uyuşturucu etkisi olan ilaç tedavisi süresince araç kullanılmaması

     

    DİREKSİYON BAŞINDAYKEN

     

      

      

      

    • Uzun süreli araç kullanırken düzenli aralıklarla dinlenme molaları verilmesigünde ortalama 8-9 saatten fazla araç kullanılmaması
       

    • Yorgun ve uykusuz hissedilmesi halinde araç kullanmayı bırakıp, uygun bir yerde yeterli uykuyu alıncaya kadar uyunması

    • Yola devam etmeden önce kısa bir uyku molası verilmesi: 15-20 dakikalık uyku molalarının performansı artırdığı görülmüştür (Horne&Reyner, 1995; Dinges ve ark., 1987; Philip ve ark.,1997). Laboratuar ortamında yapılan bir araştırmada, 35 saat süresince her altı saatte bir verilen uyku molalarının performansı sürdürmekte etkili olduğu bulunmuştur.Bazı araştırma sonuçları, Kahve, çay veya kola gibi kafein içeren uyarıcıların, uykulu kişilerde dikkati artırdığını göstermektedir (Regina ve ark., 1974; Lumley ve ark., 1987;Griffiths ve ark., 1990; Lorist ve ark.,1994).. Örneğin,uzun süreli sürüş işleminde, kafeinin, yorgunluğun gelişmesindeki etkilerine bakıldığı bir araştırmada, 200 mg (2-3 fincan kahve) kafeinin, yorgunluğun belirtilerini azalttığı ve genel performansı artırdığı bulunmuştur (Gibson, Mascard&Starmer,1995). Ancak, kafeinin performans üzerinde deneylerle kanıtlanmış etkileri bulunmakla birlikte , bu etkilerin kısa süreli olduğu ve sadece uygun bir yer bulup dinleninceye kadar işe yarayabileceği ve uykusuzluğu gidermenin en etkili yolunun sadece uyumak olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.

    Araba kullanmak, keyifli olduğu gibi bazı durumlarda ise tehlikeli ve zorlayıcı hale de gelebilir. Bu gibi durumların başında ise gece araba kullanmak gelmektedir. Geceleri karanlık olmasından dolayı görüş açısının iyi olmaması ve kabiliyetinin azalması neden oluyor. Uyku, yorgunluk ve benzeri gibi sebeplerle dikkat ve algı seviyesindeki düşüşten dolayı, araba kullanırken daha dikkatli olmanızı gerektiriyor.

    Öncelikle aracınızın ışıklarını kontrol etmeniz gerekmektedir. Aracınızın farları gerektiği gibi yanıp yanmadığını kontrol etmeli ve kontrol sonrasında gece yolculuğuna çıkılmalıdır. Ayriyeten de cam ve ayna bakımlarını yapmalı ve temiz olduğuna emin olmalısınız. Çünkü gündüz araç kullanırken, aynanın temiz olup olmaması sorun teşkil etmez fakat gece sorun olabilir.

    Gece Hangi Farları Yakmalı?

    Karşı taraftan araç gelmediği müddetçe uzun farları yakabilirsiniz. Karşıdan araç geldiğinde zaman uzun farlarınızı yakmanız durumunda karşıdaki şoförün sizi ya da yolu görmesini zorlaştırmış hatta kaza yapmasına neden olursunuz. Takip mesafesini sürekli kontrol altında tutmalısınız. Gece sürüşünde görüş alanı kısa ve dar olduğu için bu mesafeyi uzun tutulmalıdır. Sürüş hızınızı düzenli bir şekilde düşük tutulması her hangi bir kazanın oluşmasını ve gece vaktinde yolunuza çıkacak her hangi bir şeyi görmenize yardımcı olmaktadır. Düşük hız ani fren tutmanız halinde karşınızdakine zarar vermeden geceyi hiçbir sorun yaşamadan geçirmiş olursunuz.

    Uzun Yola Çıkarken Arabanıza Neler Almalısınız?

    Gece uzun yola çıktığınız zaman, aracınız da her hangi bir problem meydana gelmişse aracınızı öncelikle diğer araçları rahatsız etmeyecek bir yere çekip reflektörleri aracınızın önüne ve arkasına koymalısınız. Ardından da acil durum ışıklarınızı yakmalısınız. Özellikle gece yolculuğuna çıkarken uykusuz, aç ve yorgun olmamalısınız. Gece yolculuğuna çıkarken uykunuz gelir ise, uykunuzu kaçıracak bir kaç çeşit içecek yanınızda bulundurarak uyku probleminize çözüm bulabilirsiniz.

    Gece olabildiği kadar yalnız yolculu yapmamalısınız. Yanınızda birinin bulunması ve onunla muhabbet etmeniz uykunuzun kaçmasına iyi gelebilir, hareketli müzik dinleyebilirsiniz. Bunların hiç biri gece uykunuzu kaçırmanıza yardımcı olmuyorsa yapacağınız en iyi şey her hangi bir park yerine çekerek uyuyup dinlenmektir.

    Gece Araba Kullanmanın Riskleri ve Alınabilecek Önlemler

    Gece araba kullanan sürücülerin seyir esnasındaki görüş kabiliyetleri, gündüz seyrine kıyasla yaklaşık olarak %90 oranında daha azdır. Derinlik algısı, renk tanıma ve görüş alanı seviyesi güneşin batmasıyla birlikte azalmaya başlar ve hava karardıkça beyin gözlere daha az uyarı gönderir. Başta bu ve benzer birçok nedenden ötürü, gece araba kullanmak istatiksel olarak da yapılabilecek en tehlikeli aktivitelerden biridir. Yapılan araştırmalara göre ölümcül araba kazalarının %49’u, yollarda daha az sürücü olmasına rağmen gece karanlığında gerçekleşmektedir. Sarhoş ve uykulu sürücüler de gece sürüşü sırasında karşılaşılabilecek ve sürüş güvenliğini tehlikeye atan unsurlardan bir diğeridir. Peki illa hava karardıktan sonra yola çıkılması gerektiğinde bu tehlikelerden nasıl korunulur? 

    Görsel: istockphoto.com

    Dikkatin Önemi
    Hemen her insan düzenli günlük aktiviteler yapar ve bu düzene alışmış bir vücut ritmine sahiptir. Bu ritmin dışına çıkıldığında da vücut bu duruma kolayca adapte olamadığından, bedensel aktiviteler düşük seviyelerde kalır. Araştırmalar da bunu doğrular nitelikte sonuçlar ortaya koyuyor. Buna bağlı olarak araba kazalarının sayılarının, günlük rutin dışına çıkıldığı zamanlarda daha çok arttığı belirlenmiştir. Gece araba kullanmak zorunda kalındığı durumlarda sürücülerin uyku getirici ilaçlardan uzak durmaları gerektiği gibi yedikleri yiyeceklere dahi dikkat etmeleri gerekir. Kahvenin bile bir süre sonra uyku getirdiği kabul edilir. Gece araba sürmenin risklerini azaltmak için arabada bir başkasının bulunması önemlidir. Arabada bulunan ikinci bir kişiyle yapılacak ufak konuşmalar sürücünün uyanık kalmasına yardımcı olur. Bu noktada alkolün de dikkati ne denli bozduğunu unutmamak gerekir. Alkolün sürüş becerisini ne kadar kötü etkilediğini zaten bilinen bir gerçek, biz sadece tekrar üstüne basmak istedik. Unutmayın, siz alkollü olmayabilirsiniz ancak trafikteki başka sürücüler bu hususta olunması gerektiği gibi duyarlı olmayabilir. Gece sürüşleri sırasında yollarda bulunan başka sürücülerin de alkollü olabileceği ihtimalini asla göz ardı etmemek ve bu konuda da dikkatli olmak gerekir. 

    Işığın Önemi
    Geceleri trafikte olası tehlikelerin farkına varabilmek için gerekli olan ışığın az olduğundan yukarıda da bahsetmiştik. Özellikle karanlıkta seyir halindeyken ışık hem görmek hem de görülmek açısından hayati önem taşır. Farların ikisinin birden çalıştığından ve temizliğinden emin olmanız hem karşıdan gelen sürücülerin dikkatinin dağılmasını ve oluşabilecek yanlış algıları önleyecek hem de yolu en sağlıklı şekilde görebilmenizi sağlayacak. Aynı şekilde fren lambalarının düzgün çalışması da takip eden araçların sürücülerinin karanlıkta sizin ne yaptığınızı anlayabilmeleri açısından önemlidir. Gece araba sürerken arabanızın tüm aydınlatma sistemlerinin kusursuz çalışması hayati önem taşır. 

    Ani Bir Işık Sizi Sudan Çıkmış Balığa Çevirebilir
    Karanlıkta ışığın ve bu ışığı sağlayan araç aydınlatmalarının önemi, biraz önce de bahsettiğimiz gibi aşikar. Ancak gece trafiğinde, bunun sizin kadar farkında olmayan başka sürücülerle karşılaşabilirsiniz. Gece karanlığında seyrederken aniden gözünüzü alacak ışıklara karşı sürekli tetikte olmanız gerekir. Ani gelen bir ışık ile bir süreliğine sudan çıkmış balığa dönmek gece araba kullanırken karşılaşabileceğiniz en büyük tehlikelerden biri. Karşıdan gelebilecek veya dikiz aynasından yansıyabilecek uzun farlardan korunmanın pek bir yolu yok. Ancak böyle bir ışık kaynağı gözünüzü aldığında, yol şeritlerini kendinize kılavuz olarak kullanabilirsiniz. 

    Teknolojinin Önemi
    Gece araba kullanırken başınıza gelebileceklerden biri de karanlık nedeniyle yolu kaybetmeniz. Bu tip bir durum 20 yıl önce yaşansa büyük zorluklara ve vakit kaybına neden olabilecekken, modern teknolojinin nimetleri sayesinde şu anda bu söz konusu değil. Cep telefonları sahip oldukları navigasyon özelliği ile gece sürüşlerinde kaybolmayı engelleyerek kaza, arıza veya arabanın kullanılamayacak kadar yorgun olunduğu zamanlarda yardım aramaya yardımcı olur. Büyük markaların kullanmaya başladıkları Toyota Entune ve Ford Sync gibi entegre teknolojiler ve bu teknolojilerin sunduğu güvenlik tedbirleriyle de gece araba kullanmak her geçen gün daha az riskli ve kolay bir hal alıyor. 

    Görsel: istockphoto.com

    Acil Durum Çantasının Önemi
    Yasal olarak arabada bulunması zorunlu olan acil durum çantalarının önemi kesinlikle göz ardı edilmemeli. Sonbahara girdiğimiz bu dönemlerde kısalan günler ve uzayan geceler, karanlıkta araba sürmeyi neredeyse zorunlu kılıyor. Gün ışığındaki trafik bile daha tehlikeli hale geldiği bu dönemde, gece araba sürmek de haliyle daha fazla risk taşıyor. Bir kayışın ne zaman kopacağını ya da bir lastiğin ne zaman patlayacağını bilebilmek mümkün değil. Bu tarz beklenmedik durumlarda saatlerce mahsur kalınabileceğinden, ilk yardım çantası ve acil durumlarda ihtiyaç duyulabilecek eşyaları araçlarda bulundurmak her açıdan faydalıdır. Bunların yanı sıra jumper kabloları, su ve yiyecek, battaniye, el feneri, yedek pil gibi soğuk günlerde acil durumlarda ihtiyacınız olabilecek malzemeleri de aracınızda bulundurabilirsiniz.

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası