hamilelikte sağ tarafa yatmak sakıncalımı / Hamilelikte sağ tarafa yatmayın!

Hamilelikte Sağ Tarafa Yatmak Sakıncalımı

hamilelikte sağ tarafa yatmak sakıncalımı

Hamilelik Döneminde Yatış Pozisyonları

Hamilelik döneminde yatış pozisyonu sadece anne adayının konforu bakımından önemli değildir. Aynı zamanda tıbbi açıdan da hangi pozisyonda yatıldığının önemli olduğunu bilmenizde fayda var. Gebeliğin ilk 25 haftasında yatış pozisyonu tıbbi açıdan mühim olmasa da bu süreden sonra önem kazanıyor. Elbette bu süreden sonra anne adaylarının tek bir pozisyonda yatması mümkün olmaz. Çünkü herkes ortalama 8 saatlik uyku sürecinde 25 defa pozisyon değiştirme ihtiyacı duyar ve bu durum anne adayları için de geçerlidir.

Hamileler Hangi Pozisyonda Uyumalı?

Gebelik sürecinde anne adayının uyuması gereken pozisyon duruma göre değişebilir. Örneğin anne adayında erken doğum riski mevcutsa ya da plasenta yetmezliği gibi bir durum söz konusu ise anne adayının sırt üstü yatması pek önerilmez. Olabildiğince yan yatması ve yan yatış pozisyonunda da mümkün olduğunda sol tarafı seçmesi önerilir. Bunun nedeni rahmin arkasında yer alan damarların sıkışmasını önlemektir. Bu damarlar sıkıştığında anne adaylarında baygınlık gibi istenmeyen durumlar oluşabilir.

Hamileliğin İlk 3 Ayında Nasıl Yatılmalı?

Gebelik döneminin en rahat olduğu dönem ilk 3 aydır. Bu dönemde yatış pozisyonunuz ile ilgili herhangi bir kısıtlama olmadığından dilediğiniz gibi yatabilir ve yatakta dilediğiniz kadar pozisyon değiştirebilirsiniz. Ancak bazı uzmanlar yüz üstü yatmanın gebeliğin ilk dönemlerinde de sakıncalı olabildiğini dile getirir. Uzmanlara göre gebelik öğrenildikten sonra doğum gerçekleşene dek anne adayları asla yüz üstü yatmamalıdır. Klinik anlamda zararlı olduğu yönünde bir bulgu olmasa da uzmanların bu görüşünü de bilmenizde fayda var.

Doğum Sancısı Başladığında Anne Adayı Nasıl Yatmalı?

Doğum sancıları başladığında anne adayının sol tarafa doğru yan yatması önerilir. Bu sayede rahmin arkasındaki büyük toplar damarlar sıkışmaz ve kan dolaşımı bozulmaz. Ayrıca bu pozisyon doğum suyunun daha rahat vücuttan akmasını sağlar ve bu da anne adayında ekstra bir sancı ve ağrı oluşmasını engeller.

Hamileler Yatakta Nasıl Rahat Eder?
Öncelikle yatağın yumuşaklık düzeyi hamilelikte anne adaylarının konforu açısından son derece önemlidir. Bu nedenle yatağın biraz sert olması gerekir. Bu süreçte anne adaylarının yaşadığı bel ve sırt ağrılarının büyük bölümü yanlış yatak seçiminden kaynaklanıyor olabilir. Bunun dışında konforunuz için yastık kullanımı da önem taşıyor. Yan yattığınızda bacaklarınızın arasına yastık koyarak daha rahat bir yatış pozisyonu elde edebilirsiniz. Sıklıkla uykunuz bölündüğünde daha rahat bir pozisyona geçmeyi deneyebilirsiniz.

Hamilelikte Sırt Üstü Yatmak Sakıncalı mı?
Hamilelikte sırt üstü yatmanın hiçbir sakıncası yoktur. Anne adayları genellikle yan yatış pozisyonunda daha rahat uykuya daldıklarını dile getirir. Ancak bu durum sırt üstü yatmaması gerektiği anlamına gelmez. Sadece nefes darlığı yaşayan anne adayları bu süreçte yan yatmayı denemelidir. Gebelikte nefes darlığı yaşayanların sırt üstü yatış pozisyonunda bu şikayetlerinin arttığı bilinir ve yan yatmaları önerilir.

Hamilelikte Yüz Üstü Yatmanın Sakıncası Nedir?
Gebelik döneminin ilk aylarında yüz üstü yatmanın sakıncalı olduğuna dair bir bulgu yoktur. Sonraki dönemlerde ise bu yatış pozisyonu bebeğe zarar vermez. Bebek amniyon sıvısı içerisinde yüzer pozisyonda durur. Bu duruş bebeği dış etmenlere karşı korur ve bebeğin anne karnında bir baskı hissetmesi söz konusu olmaz. Ancak yüz üstü yatmak anne adayı açısından gebeliğin son dönemlerinde sakıncalı olabilir. Karın bölgesi büyüdükçe rahimin arkasında yer alan büyük toplar damarlara bir baskı olabilir. Bu nedenle yüz üstü yatış halinden olabildiğince uzak durulması önerilir.

Hamileyken Uykuya Dalmak Neden Güçtür?
Gebelikte anne adaylarının uykuya dalmakta güçlük çekmesinin pek çok nedeni bulunur. Bunlar arasında en yaygın neden anne karnında büyüyen bebeğin organlara ve diyaframa baskı yapmaya başlamasıdır. Vücut duruma uyum sağlamaya çalıştığından ciddi ağrı hissedilmez ancak bir huzursuzluk yaratır. Ayrıca vücudun kitlesi büyüdükçe gebelikte pozisyon değiştirmek de zorlaşır. Bu nedenle anne adayı dönme ve yatış şeklini değiştirme ihtiyacını daha fazla hisseder. Çoğu zaman uykuya dalmadan hemen önce dönme isteği nedeniyle anne adayının uykusunun açıldığı da bilinir. Gebeliğin son dönemlerinde nefes almakta zorlanmak da uykuya dalmayı zorlaştıran unsurlar arasında yer alır. Yatış pozisyonunda midede duyulan bazı rahatsızlıkları da bu nedenler arasında sayabiliriz.

Hamilelikte Yaşanan Kramplar ve Uykuya Etkisi
Gebelikte anne adayı gün boyunca daha fazla yük taşır. Vücut ve özellikle de bacaklar bu denli ağır yüke alışkın olmadığından gece saatlerinde özellikle bacaklarda kramplar meydana gelebilir. Gebelikte krampların bir diğer nedeni de kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum ihtiyacının yeterince karşılanamaması bu soruna sebebiyet verebilir. Tüm bunların yanı sıra bilinçaltındaki korkular da kramp şeklinde kendini gösterebilir. Psikolojik unsurlara bağlı olarak görülen kabuslar esnasında anne adayı uykusunda kendini fazla sıkabilir. Bu da kramp oluşmasını beraberinde getirebilir.

Hamilelik Döneminde Verimli Bir Uyku İçin Öneriler

  • Kafein içeren içecekleri (kola, kahve, çay) olabildiğinde tüketmeyin. Mutlaka tüketmeniz gerekirse gün içerisinde almaya ve akşam saatlerinde bu içeceklerden uzak durmaya özen gösterin.
  • Yatmadan önce son 2 saat içerisinde sıvı tüketmeyin. Günlük almanız gereken sıvı ihtiyacınızı gün içerisinde tamamlamaya da özen gösterin.
  • Akşam yemeklerinde ağır yiyecekler tüketmeyin.
  • Yatmadan önce çok acıkırsanız yemek yerine kraker gibi atıştırmalıkları tercih edin. Sindirimi zor olan meyveleri ve yiyecekleri yatmadan önce tüketmeyin.
  • Uyku planlaması yaparak her gün aynı saatte yatağa gitmeye özen gösterin. Beyniniz uyku sürecine daha kolay girecektir.
  • Düzenli egzersiz geceleri çok daha rahat uyumanızı sağlar. Gün içerisinde düzenli egzersiz yapın.
  • Yattığınızda rahat etmek için vücudunuzu yastıklarla destekleyin. Karın altı, bacak arası, sırt gibi bölgelere yastık koymanız gebelik döneminde daha konforlu uyumanızı sağlar.
  • Ilık bir duş rahatça uykuya dalmanızı sağlar. Uyumakta güçlük çektiğiniz dönemlerde yatmadan önce ılık duş alın.
  • Uykuya dalmakta zorlandığınızda kendinize yarım saat süre verin. Hala uyuyamıyorsanız yataktan kalkın ve sizi rahatlatacak bir şeyler yapın. Kitap okumak, hafif müzik dinlemek gibi aktivitelerin ardından yeniden uyumayı deneyin.
  • Gün içerisinde uyku ihtiyacınızı gidermek için şekerleme yapabilirsiniz. Geceleri uyuyamıyor olsanız dahi gün içerisinde uyku ihtiyacınızı kolayca karşılayabilirsiniz.
  • Stresten uzak durun. Gün içerisinde yaşadığınız basit bir stres dahi gece uykuya dalmanızı önleyebilir.
  • Yatmadan önce ılık süt için. Ilık süt rahatlatma etkisine sahiptir ve uykuya daha kolay dalmanızı sağlar. Aynı zamanda kalsiyum içerdiğinden yattığınızda kramp yaşama olasılığınızı da düşürür.

 

Hamilelikte oturma ve yatma pozisyonları nasıl olmalı?

HAMİLELER NASIL OTURMALI?
Uzmanlar, sırt bölgesinin vücudu desteklemesi bakımından çok önemli olduğuna dolayısıyla da düzgün oturmanın şart olduğuna dikkat çekiyor. Duruş bozukluklarının görülmesi ile ortaya çıkan bu durumun 'kronikleşmesi'ni önlemek için otururken bazı noktalara dikkat etmek gerekir.
Oturma esnasında dik pozisyonda olunmalı ve öne doğru eğilinmemelidir. Akla geldikçe omuzlar geri itilmeli ve mide içe doğru çekilmelidir. Bu sayede vücudun ağırlığı orantılı olarak dağılacaktır.

HAMİLEYKEN BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMAK ZARARLI MI?
Hamilelik döneminde anne adaylarının bacak bacak üstüne atmasının zararlı olduğuna değinen Prof. Dr. Şendur, bu şekilde oturmanın bacak bölgesindeki kan doIaşımını zorIaştırdığını ve sırt için sakıncalı olduğunu ifade etti.

HAMİLELİKTE NASIL UYUNMALI? YATIŞ POZİSYONU NE OLMALI?
Vücuttaki en büyük toplar damar hafif sağ taraftan geçtiği için anne adayının sağa doğru yatması, toplar damar üzerinde rahime baskı yaparak kalbe giden kanı azaltır. Bu da bebeğe doğru giden kanın azalmasına neden olur. Dolayısıyla anne adayları için en uygun pozisyon sol tarafa doğru yatmalarıdır.
Sola doğru yatan anne adayı bebeğine daha fazla kan miktarı ulaştıracağı için vücuttaki ödem azalır. Sol tarafa doğru yatıldığı zaman ayaklar hafif içe çekildiği zaman anne adayları da daha rahat yatacaktır.

HAMİLELİĞİN İLK ÜÇ AYINA ÖZEL YATIŞ POZİSYONU VAR MIDIR?
Hamileliğin ilk trimesterında anne adayını yatış pozisyonu fark etmez, yüz üstü dışında her şekilde yatılabilir. Çünkü bu evrede rahim küçük ve hafif olduğu için damarlar basınç yapamaz.

YATMAK AĞRIYI GEÇİRMEZ
Uzun süreIi yatak istirahatinin sırta destek veren kasIarı zayıfIatabiIdiğini biIdiren uzmanlar, bu nedenIe sadece yatarak ağrı geçirmeyi denemenin yanIış oIacağını söyledi. Stres ve gerginIik, sırt kasIarının geriImesine neden oIur. Bu nedenIe haftada bir kez sırtınıza masaj yaptırın ya da yoga yapmayı öğrenin. Sırt kasIarının rahatIaması için bu önIemIeri aImak zorundasınız. Sırtın sağIıkIı oIabiImesi için doğru egzersizIeri seçmek çok önemIidir. Yüzme ve yürüyüş sırt için ideaI egzersizIer oIarak niteIendiriIir. Yaşamımızın yakIaşık üçte birini uyuyarak geçirdiğimize göre, yatağımıza da dikkat etmemiz gerekiyor. Yatağınız kaIçaIarınızın ve omuzIarınızın rahat edebiIeceği şekiIde oImaIı.

bebegimvebiz

Hamilelikte sağ tarafa yatmayın!

Hamilelikte sağ tarafa yatmayın

Geçtiğimiz yıllarda Yeni Zelanda'da da yapılan bir araştırma, hamileliğin son döneminde sağ tarafına ya da sırt üstü yatan anne adaylarının ölü doğum yapma riskinin iki kat yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Sırtüstü yatmak gebelikte uygun bir pozisyon değildir. Rahimin sırtınıza yapacağı ağırlık ağrılara sebep olabilir, bağırsakların damarlara uygulayacağı baskı kan akımında sıkıntılara ve hemoroide sebep olabilmektedir. Aynı zamanda yüzüstü yatmak da rahime ve bebeğe baskı uygulayacağı için uygun değildir. Ayrıca erken doğum tehdidi veya plasenta yetmezliğinin olduğu durumlarda, anne adayının gündüzleri de istirahat etmesi gerekebilir. Bu tip istirahatlerde anne adayının sol tarafının üzerine yatması önerilir.

YASTIKLARI İSTEDİĞİNİZ GİBİ KULLANIN

Rahat bir uyku için gebelik yastığı kullanmak faydalı olabilir. Bu yatış şekline zamanla alışabilirsiniz ve uyku sırasında pozisyonunuzu değiştirseniz bile endişelenmeden sol tarafınıza dönerek uygun şekilde uyumaya devam edebilirsiniz. Evdeki sizi rahat ettiren yastıkları her yerde kullanın. İsterseniz dizlerinizin arasına, isterseniz belinize, isterseniz de başınızın altına koyun.

Hamilelikte sağ tarafa yatmayın

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN

Hamilelik döneminde sağlıklı ve uzun bir uyku için diyetinizden kola, kahve ve çay gibi içecekleri çıkarmalısınız. Gündüz saatlerinde bol sıvı alarak uyumadan 2-3 saat önce sıvı tüketmeyin ve ağır yemeklerden kaçının. Bulantılar için yatmadan önce ve kalkmadan önce bisküvi veya kraker yemek faydalı olacaktır. Düzenli egzersiz yapın. Ancak yatmaya yakın zamanlarda egzersiz yapmayı bırakın. Yatağa gitmeden önce ılık duş ve süt içmek iyi bir uyku için yardımcı olur.

GÜNDÜZ YAPILAN YARIM SAATLİK ŞEKERLEME FAYDALI OLUR

Gece uyanırsanız uykunuzu dağıtmayacak şeyler yapabilirsiniz; televizyon seyretmek veya müzik dinlemek gibi kitap okumak da faydalı olacaktır. Fırsat buldukça gün içinde yarım saatlik kısa şekerlemeler de faydalı olacaktır. Geceleri sık sık bacak krampları ile uyanıyorsanız, doktorunuz ile kalsiyum ilaçları alıp alamayacağınızı konuşun.

[fotogaleri=2632,2294,2209]

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False

Hamilelik bir kadın için oldukça güzel bir süreçtir. Fakat güzel olduğu kadar oldukça meşakkatlidir. Özellikle bebek büyüdükçe yaptığınız her işte zorlanmanız söz konusu olacaktır. Hele ki son aylarda büyüyen bebeğinizi karnınızda taşımak oldukça zor bir hale gelecektir.

Merdiven inip çıkarken, evdeki basit işlerde, yatarken, kalkarken birçok zorlukla karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır. Uyumak bile bazen oldukça zor olacak. Fakat birkaç önlem ile bu zorlukları en aza indirmek mümkündür.

Bu yazımızda hamile kadınları yakından ilgilendiren “hamilelikte yatış pozisyonları” hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. Fakat bundan önce hamile kadınların en çok merak ettiği “gebelikte sol tarafa mı sağ tarafa mı yatılmalı?” konusunu ele almakta fayda olacaktır.

Hamilelikte Sağ Tarafa mı Sol Tarafa mı Yatılmalı?

Anne adaylarının en çok tereddütte kaldığı konulardan biridir. Çünkü sol tarafa yatmanın kalbi zorlayacağı yönünde yanlış bir kanı bulunmaktadır. Anne adayları sol tarafıma yatarsam kalbime çok baskı olur ve kalbimi zorlamış olurum diye bir kaygı yaşarlar.

Öncelikle bu kaygının yanlış olduğunu bilmelisiniz. Aslında gebe kadınların özellikle sol tarafına yatmaları daha mantıklı bir tercihtir. Elbette illa sol tarafıma yatmalıyım diyerek kendinizi de strese sokmamalısınız. Nasıl rahat ediyorsanız o şekilde yatmak en doğru tercihtir.

Peki, neden sol tarafınıza yatmalısınız? bunu detaylı bir şekilde ele almak faydalı olacaktır.

Hamilelikte Sol Tarafınıza Yatmayı Neden Tercih Etmelisiniz?

Bunun nedeni kalpten tüm vücuda pompalanan kan, damarlardan kılcal damarlara geçer ve büyük bir toplardamara ulaşır. Bu toplardamar vasıtasıyla vücutta dolaşan kan tekrar kalbe ulaşır.

Var olan bu toplardamar vücudumuzun sağ tarafında yer alır. Gebelikte sağ tarafa yatılması ile birlikte bu toplardamara bir baskı uygulanır. Bundan dolayı ise buradan tekrar kanın kalbe dönmesi durumu bir miktar zorlaşabilir.

Böylece kalbin tekrar organlara pompalayacağı kan miktarı daha az olmuş olur. Fakat burada unutulmaması gereken nokta kesinlikle kan miktarı azalır ve mutlaka sol tarafa yatmalıyım kanısı olmamalıdır.

Evet, sol tarafınıza yatmanız daha faydalı olacaktır. Fakat sağ tarafıma yatarsam mutlaka kan miktarım azalır gibi bir kaygı duymamalısınız.

Eğer hamilelik öncesinde varis ve basur şikâyetiniz var ise sol tarafınıza yatmak daha mantıklı olacaktır. Bunu sebebi ise varis ve basurun damarlarda kanın göllenmesine sebep olan sonuçlar ortaya çıkarmasıdır.

Tüm bu şikâyetlere sahip değilseniz sağ tarafa yattığınızda tansiyon düşüklüğü yaşıyor ya da fenalaşma hissi yaşıyorsanız sol tarafınıza yatmanız faydalı olacaktır. Çünkü bu belirtiler kan akışının yavaşlamış olması ihtimalini düşündürdüğünden sol tarafa yatmak daha iyi olacaktır.

Eğer hamilelikte her şey yolunda ise herhangi bir şikâyetiniz yok ise illa ki sol tarafıma yatmalıyım diye kendinizi sıkıntıya sokmamanızda fayda olacaktır.

Hamilelikte Doğru Olmayan Yatış Pozisyonları Nelerdir?

Sırt Üstü Yatmak

Özellikle hamileliğinizin son dönemlerinde karnınızın oldukça büyüdüğünü düşünürsek sırt üstü yatmak oldukça zor olacaktır. Sırt üstü yatmanın zorlukları kadar birtakım sakıncaları da bulunmaktadır.

Sırt üstü yatmak rahime baskı uygulayacağı için bebeğe giden kan miktarı azalır. Bu durum hem hemoroit sıkıntısına yol açar hem de bebekte gelişim geriliğine sebep olabilir. Ayrıca bel ve sırt bölgesine baskı arttığından dolayı sırt ve bel ağrılarına neden olabilir.

Eğer reflü gibi bir sıkıntınız var ise sırt üstü yatmak bu sorununuzu daha da artıracaktır. Ayrıca sırt üstü yatarken bebeğiniz bağırsaklarınıza daha çok baskı yaptığı için bu bağırsak sorunlarına da yol açabilir.

Hamileliğin ilk dönemlerinde ise sırt üstü yatmanın büyük sakıncaları bulunmamaktadır. Çünkü rahim henüz çok büyüyüp ağır olmadığından dolayı damarlara baskı yapma durumu söz konusu olmamaktadır.

Yüz Üstü Yatmak

Hamileliğin ilk dönemleri de dahil olmak üzere yüz üstü yatmak doğru bir tercih olmayacaktır. Büyüyen karnınızdan dolayı zaten isteseniz de yüz üstü yatamayacaksınız. Çünkü karın üstü yatmak sizi ve bebeği rahatsız edecektir. Bebeğe büyük bir baskı uygulanacağı için tercih etmemeniz gereken bir yatış şeklidir.

Hamileliğin ilk dönemlerinde yüz üstü yatmak ise ölü doğum riskini yükselttiğinden dolayı tercih etmemenizde fayda vardır.

Hamilelikte En Doğru Yatış Pozisyonu Nedir?

Yukarıda bir gebenin sağ tarafa mı sol tarafa mı yatması gerektiğinden bahsetmiştik. Burada en önemli noktalardan biri hamileliğinizin normal seyrinde olmasıdır.

Eğer herhangi bir sıkıntınız yok ise en rahat olduğunuz pozisyonda uyumanızda bir sakınca yoktur.

Büyüyen karnınızla birlikte uykularınızı rahat bir şekilde gerçekleştirmeniz için tercih etmeniz gereken yatış pozisyonu ile ilgili ipuçları:

Sol tarafınıza doğru bacaklarınızın arasına bir yastık koyarak yatmanız en doğru şekil olacaktır. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta ise bacak arasına koyulacak yastığın konuluş şekli olacaktır.

Bacaklarınızın arasına sıkıştırmak suretiyle koyacağınız yastık tam işlevini görmeyecektir. Tamamen atmak suretiyle olmasa da hafif bir şekilde bacağınızı yastığın üstüne doğru atmanız daha rahat etmenizi sağlayacaktır.

Bunun için hamileler için üretilen yastıklardan faydalanabileceğiniz gibi evde bulunan yastıklarınızdan da faydalanmanız mümkündür.

Bacakların Arasına Yastık Koyarak Sol tarafa Dönerek Yatmak Neden Faydalıdır?

Bu dönemde size destek olacak hamile yastığına kolay ulaşabilmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hamile yastığı: https://www.e-bebek.com/baby-mom-hamile-uyku-destek-yastigi-p-byp-3362/

Hamilelikte doğru yatış pozisyonları ile ilgili bilgi edinmeye çalıştık. Elbette burada en önemli husus her şeyin yolunda gittiği bir hamileliktir.

Eğer sıkıntılı bir durum yaşamıyorsanız yukarıda detaylarını verdiğimiz bilgiler doğrultusunda davranmanız doğru olacaktır. Hamileliğinizde yaşadığınız hemoroit, varis gibi birtakım sıkıntılar ile karşı karşıya iseniz bunları mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir.

Doktorunuz bu sıkıntılarınızı değerlendirecektir. Bu değerlendirmeler doğrultusunda hamilelikte yatış pozisyonunuzun nasıl olması gerektiği konusunda sizi bilgilendirecektir.

Hamilelikte varis konulu yazımızı incelemek isterseniz aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Hamilelikte varis: https://www.bebek.com/hamilelikte-varis-olusumuna-dikkat/

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir