uyuz hastalığı neden geçmiyor / Uyutmayan Kaşıntıların Nedeni; Uyuz – Avrasya Hospital

Uyuz Hastalığı Neden Geçmiyor

uyuz hastalığı neden geçmiyor

Uyuz Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

 Uyuz rahatsızlığı, kişide kaşınma ve döküntüye sebep olmaktadır. Bilhassa sonbahar ve kış mevsiminde yükselir ve oldukça bulaşıcı olabilmektedir. Dünya üzerinde çok sık görülen sarcoptes scabiei von hominis akarı tenin üst kısmına yerleşmesi ile meydana gelen uyuz, akarın tende tüneller açıp ilerlemeye bağlı gelişen kaşıntıya yol açar. Gece vakitleri bir biçimde kaşınmaya neden olan rahatsızlık, tedavi edilmediği zaman döküntü ile yaranın oluşmasına neden olur. Uyuz, bireysel temizlikten bağımsız bir şekilde her insanda görülebilmektedir. Ortak alanlarda çok basit yayılmakta olan uyuz rahatsızlığı, kedi ve köpek gibi evcil hayvanların dışında kişiden kişiye bulaşmaktadır. Kişiden kişiye bulaşan geçen uyuz hastalığı tedavi edilmelidir. 

Tıptaki adı skabies olarak adlandırılan uyuz rahatsızlığı, uyuz böceği şeklinde bilinmekte olan sarcoptes scabiei von hominis isimli akarın yol açtığı bulaşıcı bir cilt rahatsızlığıdır. 0,3 ile 0,5 mm. boyutundadır, gözle görülemez, akarın sebep olduğu uyuz rahatsızlığı akarın tene girmesi ile meydana gelir. Derinin üst katmanında tüneller açıp ilerlerler, yaklaşık 4 ile 8 hafta kadar yaşamlarını sürdürürler. Fakat bu sürede açmış olduğu tünellere yumurtalarını ve dışkılarını bırakırlar. Deride tepkimeye yol açan bu durum, ağır kaşınmaya neden olur. Tedavi edilmediği zaman ise deride döküntüye, yaralara ve türlü enfeksiyonun oluşumuna neden olur. Bıraktığı yumurtalar ile çoğalmakta olan akarlar, kişinin bedeni haricinde gün kadar yaşamlarını devam ettirirler. Bundan dolayı, toplu yaşamakta olan kısımlarda bireyden bireye bulaşma ihtimali oldukça fazladır.

Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşır? 

Uyuz, oldukça basit geçen bir rahatsızlıktır. Rahatsızlığın meydana gelme olasılığı sonbahar ve kış mevsimlerinde artar. Okullar, hastaneler, bakım evleri ve ortak alanlarda çok fazla görülen uyuz rahatsızlığı halk tabiri ile uyuz böceği şeklinde bilinmekte olan sarcoptes scabiei von hominis akarı olarak da karşımıza çıkar. Bu hastalık, aile üyeleri içinde genellikle geçmektedir. Rahatsızlığın geçme biçimi, tensel temas ile olabileceği için ortak kullanılmakta olan yatak, çarşaf, havlular ve giysiler de bu rahatsızlığı taşımaktadır. Bu durumun sebebi ise akarın kişinin bedeni haricinde 48 saat kadar hayatta kalmasıdır. Her yaşta ve cinsiyetten bireyde görülen uyuz rahatsızlığının bireysel temizliğe dikkat etmeyen kişilerde meydana geldiğine inanılsa da bunun doğruluk payı bulunmamaktadır. Uyuz rahatsızlığı bireysel temizlik ile direkt olarak bağlantısı yoktur.  Uyuz böceği sağlığı yerinde olan bireye bulaştığı zaman, derinin altına girip burada tüneller açıp ve hızlıca üreyebilirler. İlk semptomların meydana gelmesi, 2 ile 6 hafta kadardır fakat bu zaman içerisinde de bu rahatsızlık kişiden kişiye bulaşabilmektedir.

Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Uyuz hastalığı, parazitik bir hastalıktır. Genel olarak bilekte, dirsekte, koltuk altı bölgesinde, göğüs kısmında, bel, kalça, genital bölgede, el ve ayak parmakları arasında kaşınmaya neden olur. Çocuklarda kulağın arka kısmında, yüz bölgesi, avuç içi ve ayak tabanında da kaşınma yaşanabilir. Akarların açmış olduğu tüneller cildin yüzeyinde çıplak gözle görülebilmektedir. Bireyin hayat standartlarını düşürecek şekilde yoğun kaşınmaya neden olan bu hastalık kaşınmanın sebep olduğu tahribata bağlı türlü cilt enfeksiyonunun oluşumuna da sebep olmaktadır. Bundan dolayı aşağıda belirtilen semptomların varlığı sırasında kesinlikle bir uzmana başvurmak gerekir;

  • Gece vakitleri yoğun kaşınma
  • Cildin üst katmanında oluşan renk değişimleri
  • Sıcak banyo ile yükselen kaşınma
  • Akarın sebep olduğu tünellerin üst bölgesinde kir birikmesi
  • Cildin üst katmanında sıvı olan lezyonlar
  • Kızarıklık ve döküntü

Uyuz Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Dünya üzerinde her yaş grubundan kişinin yaşadığı uyuz hastalığı teşhisi için uzman, hasta olan kişinin anamnezini alır ve daha sonra fiziki kontrol gerçekleştirir. Genellikle, uyuz akarının neden olduğu belirtiler teşhis bakımından yeterli gelse de bazı durumda uzman, doku örneği alıp laboratuvar testi uygulanmasını da önerebilir. Bireye uyuz teşhisi konulduğu zaman uzman, bu hastalığın semptomları görülmese bile aile üyelerini kontrole çağırabilir. Bu durumun sebebi aynı ortamda yaşamakta olan bireylere bu hastalığın bulaşma tehlikesinin fazla olması ve uyuz rahatsızlığı geçtikten sonra ilk semptomları göstermesi 2 ile 6 haftayı bulmaktadır.

Uyuz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Uyuz rahatsızlığı teşhisinden sonra uzman, genel olarak krem ve losyonlardan oluşmuş bir tedavi süreci uygular. Bu krem ve losyonlar, kaşıntının yoğunlaştığı gece vakitlerinde boyun bölgesinden aşağı kısma doğru bütün cilde sürülür. Sabah uyandığı zaman kişi duş almalıdır. Bazı vakalarda uzman, oral ilaçlar ile birlikte kaşıntı ve öteki belirtileri azaltmak için ilave ilaçlar da önerebilir. İlaçlar uzmanın tavsiye ettiği şekilde ve zamanda uygulanması tedavi sürecinin faydalı olması için oldukça önemlidir.
 

Uyuz Olan Bir İnsan Ne Yapmalı?

Rahatsızlık yalnızca akarları öldürerek reçete edilen ilaçlar ile tedavi edilir. En sık tedavi yöntemi ise bir krem ya da losyonun boyun bölgesinden aşağı kısma doğru bütün bedene uygulanmasıdır. Bu krem ya da losyon bedende 8 - 14 saat bekletilmeli ve ardından duş alınmalıdır.

Uyuz Hastalığından Nasıl Korunulur?

Bu rahatsızlıktan korunmanın en sağlıklı yöntemi, uyuz olan birey ile yakın temastan uzak durmak gerekir. Uyuz geçen bireyin nevresimi, havlusu ve kıyafetleri temizlenmeden kullanılmamalıdır.

Uyuza Banyo İyi Gelir mi?

Uyuz direkt deri teması ile geçer. Tüm kıyafetler temizlenmelidir ve hasta olan kişi iyi bir duş almalı, nevresimler ve kıyafetler mümkün olan yüksek bir sıcaklıkta yıkanmalıdır.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık

Yayınlama Tarihi: 25 Kasım

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Uyuz Ge&#;miyor Ve Uyuzdan Kurtulamıyorum Ne Yapmalıyım? Uyuzdan Kurtulmanın Yolları

Haberin Devamı

Uyuz hastalığı akar böceklerinin insan derisi altına girmesi ve yumurtalarını bırakması sonucu ortaya çıkan bir cilt sorunudur. Uyuzdan kurtulmak için aloe vera, çay ağacı yağı ya da kaşıntı kremleri kullanabilirsiniz. 

Uyuz Geçmiyor ve Uyuzdan Kurtulamıyorum Ne Yapmalıyım?

 Uyuz bulaşıcı olan bir deri hastalığıdır. Kendiliğinden geçebildiği gibi uzun süre geçmemesi de karşılaşılan bir durumdur. Çünkü akarlar derinin dibine yumurta bırakır ve bu nedenle akarlar da deride üremeye devam eder. Bundan dolayı eğer uyuz tanısı konduysa krem ve losyonlu tedavi uygulamış olabilirsiniz. 

 Uyuz sebebiyle kullanılan losyon ve kremlerin en çok şiddetin arttığı gece saatlerinde sürülmesi gerekir. Boyun bölgesinden başlayarak tüm cilde uygulanması gerekir. Eğer yatarken krem ya da losyon sürmüşseniz sabah mutlaka duş almanız gerekir. Genelde bu uygulama ortalama 10 günlük bir süre içinde tamamlanır ve uyuz geçmiş olur. 

Haberin Devamı

Uyuz Geçmezse Ne Yapılır?

 Eğer hala uyuzdan kurtulamadıysanız bitkisel bir yöntem olan Çay ağacı yağını aktarlardan satın alarak kullanabilirsiniz. Zerdeçal, beyaz sirke ve aloe vera da uyuzu iyi gelen doğa yöntemler arasındadır. Eğer evde uyuz varsa ve evin de temizlenmesini isterseniz bir su bardağı beyaz sirke ile bir su bardağı suyu homojen hale gelene kadar karıştırın ve pamuk ile en çok uyuz olduğunu düşündüğünüz bölgelere sürün. Beyaz sirke uyuzun bölgeden uzaklaşmasına yardımcı olur. 

Uyuzdan Kurtulmanın Yolları

 Uyuzdan kurtulmanın bir yolu da çay ağacı yağı kullanmaktır. Antifungal, antibakteriyel ve antiparazitik özelliklere sahip doğal bir yağ olduğu için uyuz üzerinde de etkilidir. Derinin altında yaşamını sürdüren akarların ölmesi için deriye çay ağacı sağını sürmek gerekir. Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını bir kaba koyarak karıştırın ve günde iki kez en çok kaşınan bölgelere sürün.

  Uyuzdan kurtulmanın diğer yolu da sirke kullanmaktır. Beyaz sirke sayesinde cildin PH derecesi değişeceği için cilt derisindeki uyuz böcekleri de ölür. Bir bardak su ile bir bardak beyaz sirkeyi karıştırarak kaşınan bölgede tutun. Uyuz böceklerinden tamamen kurtulmak için gün süresince günde 3 kez bunu uygulayabilirsiniz. 

Haberin Devamı

Uyuzdan Doğal Yollar İle Kurtulmak Mümkün mü?

  Tuz da uyuz böceklerinden kurtulmanızı sağlayabilir. Tuzu bir suyun içinde eriterek bu su ile banyo yapmak uyuz tedavisinde önerilen bir yöntemdir. Uyuzdan kurtulmanın son yolu da Aloe Vera jeli kullanmaktır. Aloe Vera jelini uyuz olan bölgeye sürün ve bir süre bekleyin. Eğer bu uygulamaya 10 gün boyunca devam ederseniz uyuzlardan kurtulursunuz.

Uyuz Kendi Kendine Geçer mi?

 Evcil hayvanlardan gelen akar böceklerinin insanlara geçmesi sonucu ortaya çıkan rahatsızlığa uyuz denir. Akarlar genelde dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süreçte her gün deriye dışkı ve yumurta bırakır. Bu nedenle çok çabuk çoğalır ve bazen uyuzlardan kurtulmak zor olabilir. Eğer bu durum süre olarak uzarsa kaşıntıya ve ilerleyerek deri dökülmelerine de sebep olabilir. 

Haberin Devamı

 Eşyaların üzerinde gün arasında yaşayabilen akar böcekleri kıyafetlerde ise 1 haftaya kadar yaşayabilir. Uyuz olan kişilerin kıyafetlerini mutlaka hava almayan bir poşetin içinde bekletmesi ve akarların ölmesini bekleyerek sonrasında temizlemesi gerekir. Evi de sürekli sirkeli su ile temizlemek de akar böceklerinin çoğalmasını engeller. 

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “seafoodplus.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, seafoodplus.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

Uyuz Hastalığı

Uyuz hastalığı; insan vücudunda yaşayabilen bir tür akar olan Sarcoptes scabiei nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Gözle görülmesi mümkün olmayan bu akarın cildin üst dokusuna yerleşip, yumurtalarını bırakması sonucu kişilerde yoğun kaşıntı ve sivilceye benzer döküntüler görülür. Hastalık; uyuz hastalığına sahip kişinin sağlıklı bir kişi ile doğrudan teması ya da aynı evi paylaşması sonucu insandan insana bulaşabilir.

Uyuz Nedir?

Uyuz hastalığı; bir enfeksiyon değildir. Bir mikroskobik canlı olan ve mayt (mite) adı da verilen akarlardan bulaşan ve insan vücudunda yaşayabilen bir tür olan Sarcoptes scabiei adlı türün derinin üst tabakasını istila edip, burada tüneller yoluyla yayılıp çoğalması sonucu ortaya çıkan yoğun kaşıntılı ve döküntülü bir hastalıktır. Dünyada yaygın olarak görülen bu hastalık çoğunlukla insandan insana doğrudan temas ile bulaşır. Bulaş, aynı yerde uzun süre vakit geçiren kişiler arasında gerçekleşir. Uyuz hastalığı; akarların hastalığı bulaştırması nedeniyle değil, akarların insan vücuduna yerleşip çoğalması sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle, bu durum istila olarak nitelendirilir. Tedavide temel olarak vücudun akarlardan temizlenmesi ve akarların neden olduğu döküntünün giderilmesi hedeflenir.

Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Uyuz; hastalığa sahip biriyle uzun süreli ve doğrudan temas sonucu bulaşır. Havlu, çarşaf, yastık gibi ortak eşya kullanımı, el ele tutuşma ya da aynı evde yaşama gibi durumlarda bulaş riski artar. Hastalık, kalabalık ve kişilerin çok fazla temas halinde olduğu pek çok yerden bulaşabilir. Ancak, uyuz akarları; pire ve başka diğer böcekler gibi uçamadığı ya da atlayamadığı için el sıkışma, sarılma gibi kısa süreli temaslarla hastalığın bulaşması zordur. Hasta bakım merkezleri, kreşler, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri gibi kişiler arası bedensel temasın yoğun olduğu yerlerde özellikle salgın dönemlerinde çok hızlı yayılabilir.

Uyuz; hayvanlarda da üreyebilen bir akardır, ancak insan vücudunda üreyen uyuz akarı ile hayvanları etkileyen akar türü birbirinden farklıdır. Hayvanlarla temas sonrası bu uyuz akarları insanlara geçse bile, insan vücudunda üreyemediği için hastalığa neden olmadan bir süre sonra ölür.

Uyuz Hastalığında Kimler Risk Grubundadır?

Uyuz hastalığında risk grupları arasında kalabalık evlerde yaşayan kişiler, birden fazla cinsel partnere sahip olan kişiler ve rehabilitasyon merkezleri, bakım evleri gibi yerlerde yaşayan veya çalışan kişiler bulunur. Ayrıca, kreş ve çocuk yuvalarında da uyuz salgınları görülebilir. Bağışıklık sistemi zayıflamış ya da ileri yaştaki kişilerde kabuklu uyuzun görülme riski, toplumdaki diğer gruplara göre daha yüksektir.

Uyuz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Uyuzun belirtileri arasında sivilce benzeri döküntüler ve yoğun kaşıntı yer alır. Gündüz daha hafif olan kaşıntı gece artar. Hatta uykudan uyandıracak kadar yoğun kaşıntı görülebilir. Aynı zamanda, çocuk ve yaşlılarda kaşıntının daha belirgin olduğu söylenebilir.

Hastalığın kuluçka süresi uzun olduğundan, kişinin uyuzu nereden kaptığını bulmak bazı durumlarda zor olabilir ve bu süre içerisinde hastalığa yakalanan kişiler yakın temas halinde oldukları başka kişilere uyuz bulaştırabilir. Kişinin ilk kez uyuza yakalandığı durumlarda, belirtilerin ortaya çıkması 8 haftayı bulabilir. Ancak, daha önce uyuz geçirmiş kişilerde belirtiler temastan genellikle gün sonra ortaya çıkar.

Uyuz hastalığı tüm vücutta görülebilir, ancak en çok el, parmak arası, koltuk altı, dirsek, kasık, meme ucu, cinsel organ, bel bölgesi ve kalça gibi derinin katlandığı bölgelerde yoğunlaşır. Çocuklarda ise baş, yüz, boyun, avuç içi ve ayak tabanlarında yayılma görülebilir. Bu bölgelerdeki yayılmaya yetişkinlerde pek rastlanmaz.

Bazı durumlarda dişi uyuz akarlarının derinin altına yerleşmesi sonucu burada yaşama ve üreme amacıyla açtıkları tüneller görülebilir. Bu tüneller, parmak aralarında yoğunlaşır ve mm arasında, beyaz-gri renkte olabilir. Tünellerin her zaman fark edilmesi mümkün olmayabilir. Bu durum da hastalığın diğer bazı döküntülü ve kaşıntılı hastalıklarla karıştırılması ve tanının gecikmesine neden olabilir. Uyuz döküntülerinin genel anlamda en çok sivilce ve diğer böcek ısırıkları ile karıştırıldığı söylenebilir. Ancak, diğer böcek ısırıkları ya da sivilce ve egzama benzeri deri hastalıklarının kişiden kişiye bulaşmayacağı unutulmamalıdır.

Hastalığın seyrinde sivilce benzeri, içi su dolu kesecikler ve yoğun kaşıntı görülür. Ayrıca, deri yüzeyinde kesiklere benzer yaralar ve kabuklanma da meydana gelebilir. Kabuklanma görülen kişilerde tipik uyuz belirtilerine rastlanmayabilir. Kaşıntı nedeniyle oluşan yaraların aynı zamanda bakteriyel enfeksiyona açık hale gelmesi de tedaviyi güçleştirebilen bir durumdur.

Uyuz Tanısı Nasıl Konur?

Uyuz tanısı; genellikle kaşıntı ve döküntü şikâyeti ile doktora başvuran kişilerde akarların açtığı tünellerin ve deri altında akar, akar yumurtası ya da dışkısının tespiti ile konur. Norveç uyuzu ya da kabuklu uyuz olarak adlandırılan uyuz türü dışındaki vakalarda vücuttaki akar sayısı az olduğundan, bazı durumlarda akarlar ya da deri altı tünellerinin tespit edilmesi zor olabilir. Bu nedenle, özellikle uyuz salgını dönemlerinde tanı sürecinde akar ve akar yumurtası aranmadan tedaviye başlanır.

Uyuz akarları insan vücudunda aya kadar canlı kalabilse de insan vücudu dışındaki yerlerde 48 ila 72 saat içinde ölür. Ayrıca, bu akarların 50 °C üzeri sıcaklıklarda 10 dakika içinde öldüğü de söylenebilir.

Uyuz Nasıl Tedavi Edilir? Nasıl Geçer?

Uyuz tedavisinde öncelikli hedef, kişinin aynı evde yaşadığı kişilerin de tedavi edilmesi ve hastalığı birbirlerine bulaştırmalarının engellenmesidir. Uyuz ilaçla tedavi edilebilen bir hastalıktır, ancak tedavi boyunca hijyene azami ölçüde dikkat edilmesi de oldukça önemlidir.

Uyuz belirtileri gösterdiğini düşünen herkesin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Özellikle uyuz akarıyla ilk defa karşılaşan kişide belirtilerin ortaya çıkması çok uzun süre alabileceğinden, temasta olduğu kişiler için de (aile bireyleri, arkadaşları ya da bir arada çalışılan kişiler) uyuz belirtileri görülüp görülmemesine bakılmaksızın tedaviye başlanmalıdır.

Uyuzda kullanılan ilaçlar, çoğunlukla vücutta etkilenen bölgelere topikal olarak uygulanan kremlerdir. Bu kremler uzman doktorun kullanılmasını önerdiği biçimde ve sürede kullanılmalı, kıyafetler sık sık değiştirilip yüksek sıcaklıklarda (minimum 60 °C) yıkanmalı, ütülenmeli ve aynı evde yaşanan kişilerle bu dönemde ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır. Ev hijyenine de dikkat edilmeli, eşyalar mümkün olduğunca havalandırılmalı, elektrik süpürgesi ile süpürülmeli ve temiz tutulmalıdır. Ayrıca, yıkanması mümkün olmayan kıyafet ve eşyaların kapalı bir poşette 3 gün boyunca bekletilmesi tavsiye edilir.

Kişinin belirtilerin geçtiğini düşünüp ilacı bırakması da iyileşmeyi geciktiren faktörler arasında yer alır. Ayrıca, belirtilerin hafta içinde geçmediği vakalarda yeniden tedavi gerekebilir. Ancak, öncesinde bu belirtilerin vücudun akarlara karşı geliştirdiği alerjiden mi yoksa henüz geçmemiş olan akar istilasından mı kaynaklandığının tespit edilmesi gerekir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir