melen çayı barajı / İSKİ'den Melen Barajı için zarar tespit davası

Melen Çayı Barajı

melen çayı barajı

kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir

BAKANLIĞI BAŞVURU

DSİ Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü, Düzce’nin Akçakoca ile Sakarya’nın Kocaali ilçelerine dair “Melen Barajı Mansabı Nehir Islahı Projesi” hazırladı. Müdürlük, proje için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattı.

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, proje kapsamında Melen Çayı’nın Karadeniz’e aktığı kesimde sel zararlarının önlenmesi için gerekli ıslah çalışması yapılacak. DSİ projenin maliyetini 610 milyon 75 bin TL olarak belirledi. Bunun 268 milyon 663 bin TL’si inşaata, 142 milyon 571 bin TL’si arazilerin kamulaştırılmasına, 198 milyon 840 bin TL’si ise köprü yapımına harcanacak.

Dosyada, Melen Çayı’nda projenin gerçekleştirileceği bölümünde dört adet yol geçişi bulunduğu aktarıldı. Daha önce bu geçişlerden bir tanesinin sel neticesinde yıkıldığının aktarıldığı dosyada, proje ile tüm köprülerin kaldıracağı, bunun yerine yeni yol geçiş yapılarının inşa edilmesinin planlandığı bildirildi. Ayrıca nehir kenarında ortalama yedi metre genişliğinde ‘‘servis yolu’’ bırakılacağı ifade edildi. Proje tanıtım dosyasında, “Melen Çayı’nın belirtilen bölümünün ıslah edilmesiyle, dere güzergâhlarında bulunan yerleşim yerleri ve tarım arazilerinin olası taşkın zararlarından korunmasıyla ülke ekonomisine katkıda bulunulması, ayrıca taşkından kaynaklı can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır” denildi. Projenin üç yılda tamamlanması planlanıyor. İnşaat sürecinde dolgu malzemelerinin kullanacağı, bunun da DSİ tarafından işletilen taş ocaklarından ve diğer ruhsatlı ocaklardan karşılanacağı kaydedildi.

NİYE PLANLANMADI?

Projenin planlandığı Melen Çayı, 17-18 Temmuz 2019 tarihinde taşmış, Düzce’nin 4 ilçesinde 7 kişi hayatını kaybetmişti. Yaşanan sel felaketinde 441 yapı hasar alırken, 112’si ev olmak üzere 213 yapı tamamen yıkılmıştı. DSİ’nin bu projeyi neden daha önce planlamadığı da soru işaretlerine neden oldu.

***

YAPIMI YILAN HİKÂYESİNE DÖNDÜ

Sakarya’da 2014 yılında temeli atılan ve 2016 sonunda açılacağı duyurulan Melen Barajı hâlâ tamamlanamadı. ‘2071’e kadar İstanbul’un su sorununu çözeceği’ iddiasıyla yapımına başlanan baraj için devletin kasasından yaklaşık 8 milyar TL çıktı. Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2015 yılında, "Melen Barajı’nı 7 Aralık 2016’da 14.59’da bitiriyoruz" dedi ancak baraj hâlâ kullanılamıyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Ekim 2019’da baraj inşaatında incelemelerde bulunmuş ve baraj gövdesindeki derin çatlaklar nedeniyle inşaatın durduğunu açıklamıştı. AKP’li Meclis Üyesi Kadem Ekşi, Melen Barajı’na yönelik eleştirilere, "Çok sayıda baraj yaptık. Bir barajda yol kazası olmuş” sözleriyle yanıt vermişti.

***

2020’DE İHALESİ YAPILMIŞTI

“Melen Barajı Mansabı Nehir Islahı Projesi”nin planlama çalışmaları TÜMAŞ A.Ş. ile NETSU Grup Mühendislik tarafından yürütülüyor. DSİ 14. Bölge Genel Müdürlüğü’nün 11 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirdiği ihaleyi TÜMAŞ A.Ş. ile NETSU Grup kazanmıştı. Şirketler ile 16 Aralık 2020 tarihinde 1 milyon 184 bin 575 liralık sözleşme imzalanmıştı. DSİ, işin yaklaşık maliyetini 2 milyon 221 bin 454 lira olarak belirlemişti.

fazla oku

2018'de açılması beklenen Melen Barajı, projenin tamamlanamaması nedeniyle çıkan tartışmayla yeniden gündemde.

Muhalefet kanadı, baraj inşa sürecinin uzaması nedeniyle oluşan kamu zararının milyarlarca lirayı bulduğunu iddia ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, iki hafta önce yaptığı açıklamada, zamanında bitirilemeyen baraj nedeniyle devletin 12-13 milyar TL zarara uğratıldığını öne sürdü.

Geçen günlerde benzer bir açıklama da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek'ten geldi. Melen Barajı'nın işletmeye alınması geciktikçe ödenmek zorunda kalınan enerji bedelinin katlandığını savunan Zeybek, bu durumun İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) bütçesine milyarlarca liralık ek yük getirdiğini öne sürdü.

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İSKİ: Elektrik maliyeti 5 milyar 164 milyon 22 bin 916 TL'ye yükseldi

Independent Türkçe'nin İSKİ'den edindiği bilgiler de bu açıklamaları destekler nitelikte.

Veriler, Melen'deki elektrik masrafının yeni bir barajın inşaat maliyetine yaklaştığını ortaya koydu.

İSKİ'nin verilerine göre, 2018 yılından 2022'nin ilk 11 ayının dahil olduğu süreçte Melen terfi merkezinde tüketilen elektrik miktarı 1 milyar 98 milyon 728 bin 280 kilovat saata yükseldi.

Elektrik birim fiyatının geçen ay 4,70 TL/kilovat saat olduğu göz önünde bulundurulduğunda, toplam maliyetin 5 milyar 164 milyon 22 bin 916 TL'ye çıktığı belirtildi.

Melen Barajı AA

Melen Barajı'nın gecikmesinin İstanbul'un su güvenliğini tehdit ettiği, su temin planını bozduğu ve su temini enerji maliyetinin katlanmasına neden olduğu da öne sürülüyor / Melen Barajı / Fotoğraf: AA

Ne olmuştu?

Melen Barajı projesine, Sakarya'daki Melen Çayı'ndan İstanbul'a boru hatlarıyla su getirmek için 2012 yılında başlandı.

Ancak 2016'da barajın gövdesinde oluşan çatlaklar nedeniyle inşaat tamamlanamadı.

2019'da göreve geldikten kısa süre sonra baraj inşaatında incelemelerde bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, derin çatlakların bulunduğu bilgisini ve ilgili görselleri, kamuoyuyla paylaştı.

Baraj projesi için 213 milyon 850 bin TL bedelle verilen ilk ihalenin 12 Aralık 2016’da tamamlanması beklense de sonuç böyle olmadı. 

Barajın bitirilememesi nedeniyle yeni ihale yapıldı. 29 Aralık 2016’daki ihalede bedel, 271 milyon 548 bin TL olarak kayıtlara geçti.

İşin bitim süresi ise 1 Şubat 2018 olarak belirlense de baraj inşaatı yine tamamlanamadı.

Proje bitmediği gibi Melen Barajı gövdesinde çatlaklar olduğu ortaya çıktı.

Bu çatlakların oluşturduğu riski ortadan kaldırmak üzere yapılan güçlendirme projesi için tekrar ihaleye çıkıldı.

28 Şubat 2020 tarihinde güçlendirme işi 412 milyon 151 bin lira bedelle ihale edildi.

Güçlendirmenin 26 Şubat 2023'te bitirilmesi planlanıyordu ancak şirket tasfiye talebinde bulundu.

Devlet Su İşleri (DSİ) tasfiye talebini kabul etti ve 8 Temmuz 2022'de güçlendirme işi sonuçsuz kaldı.

Sonuç olarak Melen Barajı inşaatı, verilen son açılış tarihinin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen tamamlanıp işletmeye alınamadı.

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Baraj yerinden su pompayla basılsa da Melen Barajı'nda su tutulamadığı için rezervuar doldurulamadı.

Bu nedenle baraj yerinden İstanbul'a gönderilen su, dev pompalarla 200 metre yükseğe basılıyor.

Melen Barajı yapılmış olsaydı, bu pompa basma yüksekliği yaklaşık yarı yarıya düşecek, aynı zamanda buradan elektrik enerjisi üretilecekti.

Barajın kısa sürede işletmeye gireceğinden umudu kesen İSKİ yönetimi, geçen yıl Melen Regülatör yerindeki pompa istasyonuna 5 adet ilave pompa yerleştirdi. 

 Yerinden pompalanabilecek su miktarı yılda yaklaşık 500 milyon metreküpe yükseldi.

Ancak Melen'de suyun bol olduğu dönemde ilave pompalar da çalıştığında enerji masrafı daha da artacağından 2022 yılında Melen’den basılan su miktarı, 2021’e kıyasla yarı yarıya düşürüldü.

Baraj işletmede olsaydı elektrik de üretecekti. Barajda 45 MW kurulu güce sahip bir santral da yer almaktaydı.

Yapılan planlamaya göre "Melen İçme Suyu Projesi"nin ilk aşamasında 183,33 Gwh/yıl, ikinci aşamasında 140,60 Gwh/yıl, geri kalan ömründe 92,92 Gwh/yıl üretim yapılması bekleniyordu.

Eroğlu: İstanbul'a 2071 yılına kadar içme suyu sağlayacak her türlü altyapı ve tesisleri inşa ettik

2007-2011 yılları arasında Çevre ve Orman Bakanlığı, 2011-2018 yılları arasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise İstanbul'a 2071 yılına kadar içme suyu sağlayacak her türlü altyapı ve tesisleri inşa ettiklerini belirtiyor. "Malum zihniyetin şehre 3,5 yıldır 1 litre dahî ilave içme suyu getirememesine rağmen bizim yaptığımız tesislere çamur atması anlaşılır değildir" diyen Eroğlu, şöyle konuşmuştu:

"İstanbul'da herhangi bir içme suyu sıkıntısı olmamasına rağmen, malum zihniyet sürekli olarak Melen Projesi üzerinden bir algı gayreti içinde oldukları görülmektedir. 

Oysaki Melen Projesi'nden 2007 yılından itibaren İstanbul'a gürül gürül su akmaktadır. Hatta şehrin içme suyu sarfiyatının yüzde 60 bu projeden sağlanmaktadır. 

Dolayısıyla bütün bu hususların detaylı olarak anlatılması ve başta İstanbul halkı olmak üzere aziz milletimiz tarafından bilinmesi gerekmektedir.

İstanbul daima suyla yoğrulmuş kadim bir şehirdir. Ancak tarih boyunca şehre su temini hep önemli bir mesele olmuştur. Kısacası İstanbul, suyun yanı başında ama suya hasret bir şehir olmuştur.  İmparator ve padişahlar, İstanbul'un su meselesiyle bizzat ilgilenmişlerdir. Kanuni Sultan Süleyman, İstanbul'un su meselesini çözmesi için Mimar Sinan'ı bizzat vazifelendirmiştir.

Dolayısıyla İstanbul'un su meselesini günümüz esasında değil, geçmişle birlikte değerlendirmek gerekmektedir. Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür. Yani insan hafızası unutkandır. 

Özellikle 30 yaşının altındaki vatandaşlarımızın daha iyi bilmesi için 1994 öncesini ve İstanbulluların çektiği susuzluk çilesini hatırlamakta fayda vardır.

Malum olduğu üzere 1994 yılından önce İstanbul'un nüfusu 6,5 milyondu. Şehrin nüfusu yılda takriben 400 bin artarken, buna bağlı olarak içme suyu ihtiyacı da artmaktaydı. Bu duruma rağmen o zamanki idarecilerin su kaynaklarını zamanında geliştirememesinden ve su temin tesislerini yapamadıklarından dolayı İstanbul susuzluk çekiyordu.

Ayrıca su şebekelerinde yüzde 65 kayıp olduğu için İstanbul'a yılda ancak 200 milyon metreküp su temin edilebiliyordu. Kurak dönemlerde ise şehre verilen su miktarı çok daha azdı. Hatta Terkos Gölü'ne Karadeniz'den de tuzlu su katılıyordu."

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası