çocuğun uykuda neden inlemesi / Uyuyan çocuklarda solunum bozuklukları - Sağlık Haberleri

Çocuğun Uykuda Neden Inlemesi

çocuğun uykuda neden inlemesi

Çocuklarda en sık görülen 7 uyku sorunu

Uyku, sağlıklı bir yaşamın en önemli adımlarından biri. Uyku problemlerini ise sadece yetişkinler yaşamıyor. Gece terörü, uyurgezerlik, uyku apnesi gibi uyku sorunlarının çocuklarda da görülebildiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Değerli en sık görülen problemleri ve bu problemlere karşı alınabilecek 10 önlemi sıraladı.

Yayınlanma:

Çocuklarda en sık görülen 7 uyku sorunu

“Uyku, bebeklik ve çocukluk çağında en az beslenme kadar önemlidir. Bu nedenle uyku bozukluklarının doğru tanımlanması, tanınması ve tedavisi de önem arz etmektedir. Doğru tanı konulduğu takdirde çocuklarda uyku bozukluğu sorununun üstesinden gelmek mümkündür” şeklinde konuşan Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Değerli, çocuklarda en sık görülen uyku sorunlarını ve çocuğunuzun kaliteli uyuması için etkili önlemleri anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Uyurgezerlik
Çocukların genelde yüzde 15'i uyurgezer. Genellikle yaş arasında başlayıp ergenliğe doğru azalıyor. Gözler açık olsa da ağır uyku döneminde olduğu için çocuk eğer uyandırılmazsa sabah bunları hatırlamıyor. Emniyet tedbirlerini almak çok önemli!

Kabuslar
En sık yaş arasında görülüyor. Psikolojik stres, yoğun hayal gücü, güvensizlik duygusu, yaşamda istenmeyen değişiklikler (ebeveyn boşanma ve kavgaları/ev-okul değiştirme), travmatik olaylar gibi faktörler kabusları artıran etmenlerden bazılarını oluşturuyor.

kabus-gormek-shutter

Huzursuz bacak sendromu
Uykuyu bölen bu sorunda bacaklarda ağrı, karıncalanma vb. huzursuzluklar yaşanıyor.  Çocuklarda demir eksikliğinde 5 kat daha sık görülürken, B12 eksikliği ve ergenlikte aşırı kahve/sigara tüketimi de sorunu artırıyor.

Uyku terörü
‘Gece terörü' olarak da biliniyor. Genellikle uykunun saatinde meydana geliyor. Çocuk dehşet içinde ağlayarak kalksa da tam olarak uyanmadığından sabah olayı hatırlayamıyor. Gece terörü 30 saniye ile 3 dakika arasında devam edebiliyor.

Gece uyanmaları
Aşırı açlık ya da aşırı tokluk uyumayı zorlaştıran etkenler.  Akşam yemeği uykuya yakın olmamalı. Aksi takdirde enerji vermesinin yanı sıra hazımsızlık, gaz problemleri ve uyuma güçlüğü yaratabiliyor.

Tıkayıcı uyku apnesi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Değerli “Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun geçici olarak durması olayıdır. Sıklıkla yaş arasında görülür. Çocuklarda en sık bademcik, geniz eti büyümesi ve aşırı kilo durumunda görülür. Gürültülü horlama, huysuzluk, yorgunluk, dikkatsizlik ve gelişme geriliği gibi sorunlara hatta hayati riske yol açabilir” diyor.

Narkolepsi
Önemli bir uyku bozukluğu da narkolepsi yani gündüz uyanıkken ani gelen uyku atakları. Kişi konuşurken veya yemek yerken aniden uykuya dalıyor. Buna bazen çok sevindiğinde ya da üzüldüğünde aniden yere düşme de eşlik edebiliyor.

BU ÖNERİLERE DİKKAT!

cocuklarda-gorulen-uyku-sorunlari-shutter

1. Uyku saatlerini belirleyin, uygun sınırlar koyun ve kararlı davranın. Bundan ödün vermeyin.
2. Çocuk her gece belli saatlerde uyku terörü ve uyurgezerlik sorunu yaşıyorsa saati gelmeden 15 dakika/yarım saat önce çocuğu uyandırıp tekrar uyumasını sağlayın.
3. Çocuğunuzu her gün aynı saatlerde yatırın, uyku öncesi rutininize yeterli zamanı ayırın ve bu sürede çocuğunuzun sevdiği şeylere yer verin.
4. Çocuğunuz gece uyanmalarında sizin yatağınıza geliyorsa, alışkanlık halini almaması için onu yatağına geri götürün. Korkuyorsa yanında kalıp rahatlamasını sağlayın.
5. Gece kabuslarının nedeni gün içinde yaşadıkları herhangi bir şey veya televizyonda izledikleri görüntüler olabilir. Bazen de nedensiz kabuslar görebilirler. Çocuğunuz geceleri korktuğunu söyleyerek uyanıyorsa, mutlaka yanında olup onu rahatlatın ve kendini güvende hissedene kadar yanında kalın. Bu durum her gece tekrarlanıyorsa, çocuğunuzun sizi yanında tutmak için mi böyle davrandığını yoksa gerçekten mi korktuğunu anlamaya çalışın.
6. Yatağa aç olarak ya da aşırı tok olarak yatırmayın. Çikolata gibi gece uyarıcı özelliği olan besinlerden uzak tutun.
7. Uykudan önce sakin ve aile ile beraberce zaman geçirebileceği etkinlikler, uyku törenleri (masal anlatmak, ninni söylemek vb.) düzenleyin.
8. Odasının çok karanlık olmamasına, ortamın nem ve ısısının (18˚C) yeterli olmasına, odanın havalandırılmasına ve odada sigara içilmemesine özen gösterin.
9. Yatağında elektrikli battaniye veya sıcak su torbası kullanmayın.
Doğrudan güneş ışığı altında veya ısıtıcı yanında uyutmayın.

Gündüz uykusuna dikkat! Narkolepsi nedir?İlginizi ÇekebilirGündüz uykusuna dikkat! Narkolepsi nedir?

AğrıailebacakCELAL Bayar ÜniversitesiÇocukEmniyetepilepsiGüneşkahveManisaokulsigara

Anadolu AjansıAnadolu Ajansı

İSTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - Medicana Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Çarman, çocuğun üzerine üşür diye fazladan örtülen örtülerin rahatlatma değil aksine sıkıntı ve boğucu bir his yaratacağını söyledi.

Çarman, 'Çocuğun üzerinin açılmış olmasından çok cildi, saçı, yastığı, pijaması nemli mi terlemiş mi diye gözlemlemek doğrudur. Çocuğun üzerini açmasından çok aşırı terlemesi, ayrıca çok fazla örtünme ile gelişebilecek sıcaklık hissinden dolayı öksürmesi dikkate alınmalıdır. Çocuk üzerini çok fazla açmaya başladıysa çocuğu çok fazla örtüyorsunuz demektir.' uyarısında bulundu.

Çarman, AA muhabirine yaptığı açıklamada velileri, bebek ve çocuklarda görülen mevsimsel hastalıklara karşı uyardı.

Çocukların direncine bağlı olarak kışın hastalanma oranlarının daha fazla olduğunu aktaran Çarman, çocuklarda kış döneminde daha çok enfeksiyon ve mikrobik hastalıklar görüldüğünü söyledi.

Kış hastalıklarından en çok çocukların etkilendiğini belirten Çarman, kışın vücut direncini kıran nedenleri, 'Soğuğa bağlı olarak cildin kuruması ve direncinin zayıflaması, burun ve ağız içini döşeyen mukoza dokularının kuruması, koruyucu mekanizmaların iyi çalışamaması, beslenmede daha ağır ve sağlıksız besinlere yönelme ve hareketsizlik' olarak sıraladı.

- 'Çocukların ellerini sık sık yıkaması sağlanmalı'

Çocuklarda görülen kış hastalıkları arasında grip, nezle, orta kulak iltihabı, bademcik enfeksiyonu ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının sayılabileceğini anlatan Çarman, şöyle konuştu:

'Tedaviye erkenden başlanmazsa daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Çocuklarda enfeksiyonların erken dönemde tedavi edilmemesi ya da gelişigüzel alınan antibiyotiklerle atlatılmaya çalışılması, kalp kası ve böbrekleri etkileyen romatizmal ateş ya da orta kulak enfeksiyonu gibi hastalıklara neden olabilir.

Kış mevsiminde çocuklarda soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, sinüzit ve larenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra bronşit ve zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarında da artış olur. Bu artışın en önemli sebepleri arasında ise okul hayatı ve havaların soğumaya başlaması yer alır.

Özellikle okula yeni başlayan ana sınıfı ve birinci sınıf öğrencilerinin çeşitli virüs ve bakterilere karşı bağışıklıkları henüz tam gelişmemiş olur. Çocukları kış hastalıklarından korunmak için; çocukların ellerini sık sık yıkamasını sağlanmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bebekler emzirilmelidir.'

Çarman değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

'Çocukların meyve ve sebze tüketimini artırılmalıdır. Haftada defa balık yemesini sağlanmalı. Abur cubur gıda tüketiminde uzak tutulmalıdır. Çocuklar sigara içilen ortamdan uzakta tutulmalıdır. Bağışıklık sisteminin mikroplara karşı her zaman hazırlıklı olması için aşılarını eksiksiz yaptırılmalıdır. Çocukların yaşadığı ortamın ısısı iyi ayarlanmalı ve aşırı kuru hava olmamalıdır. Çocuklarda kış hastalıkları için bu tür önlemler alınmalı. Önlemlere rağmen kışın çocuğunuz çok sık hastalanıyorsa bir uzmana başvurun. Çocuklarda kış hastalıklarından korunmak için salgınlara karşı da dikkatli olmak gerekir.'

- 'Dışarıya çıkarılan bebeklerde güçlü bağışıklık sistemi gelişir'

Çarman, aşırı sıcak yaşam alanları, havasız alışveriş merkezleri ve kalabalık ortamlar kış mevsimde özellikle çocuklar açısından hastalık açısından dezavantajı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Bebeklerin vücutlarındaki antikorların devreye girip, daha dirençli olmasını sağlayacak soğuk algınlıkları, ufak enfeksiyonlar kapması da çok normaldir. Vücut direnci ve kuvvetli bir metabolizma için emzirmek, C vitamini desteği sağlamak, düzenli uyku, sağlıklı beslenme kadar açık hava da çocuklar ve bebekler için gereklidir.

Yaz ya da kış dönemi fark etmeden düzenli olarak temiz havaya çıkmak, temiz hava, oksijen ve egzersiz de bağışıklık sistemlerini geliştirmek güçlendirmek için oldukça gereklidir. Kışın soğuktan koruyacak kadar giydirmek, yazın güneş ışığı ve aşırı sıcaktan koruyacak zamanlarda temiz hava almak için dışarıya çıkarılan bebekler ve çocuklarda güçlü bağışıklık sistemi gelişir, enfeksiyonlara daha az maruz kalır ve uyku kalitesi artar.'

- 'Çocuğun üzerine üşür diye fazladan örtülen örtüler boğucu bir his yaratır'

Çocuklar ve bebeklerin gece boyunca yetişkinlere göre daha az üşüme hissi duyduklarını belirten Çarman, çocuğun üzerine üşür diye fazladan örtülen örtülerin rahatlatma değil aksine sıkıntı ve boğucu bir his yaratacağını belirterek, 'Çocuğun üzerinin açılmış olmasından çok cildi, saçı, yastığı pijaması nemli mi terlemiş mi diye gözlemlemek doğrudur. Çocuğun üzerini açmasından çok aşırı terlemesi, ayrıca çok fazla örtünme ile gelişebilecek sıcaklık hissinden dolayı öksürmesi dikkate alınmalıdır. Çocuk üzerini çok fazla açmaya başladıysa çocuğu çok fazla örtüyorsunuz demektir. Bunun yerine üzerine çok fazla battaniye yorgan örtü örtmemek, hava alan vücut sıcaklığını koruyacak kadar örtmek yeterli olacaktır.'

Bebeklerin ve çocukların yaşam alanlarının ideal sıcaklı değerinin derece arasında değiştiğini anlatan Çarman, yeni doğan bebeklerde derecenin, 6 aydan büyük bebeklerde ise derece seviyesinde olduğunu kaydetti.

Çarman, 'Bu değerlerden sıcak olursa oda içindeki nem oranı azalacak ve odanın havası kuruyacaktır. Bu durum bebeklerin ve çocukların solunum yollarını etkiler ve burun tıkanıklığı, uyku düzeninde bozulmalar yaşanabilir. Ayrıca terlemeye neden olacağı içinde hasta olma ihtimali artar. Tersine oda ısısı soğuk olursa üşürler. Soğuk bebeklerin ve çocukların gelişimini olumsuz etkileyebilir. Uyku ve yeme düzenleri bozulabilir.' diye konuştu.

- 'Ortam gün içerisinde 15 dakika havalandırılmalı'


Medicana Çamlıca Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı, Op. Dr. Halide Güneş Çiftçi, çocuklarda burun tıkanıklığının soğuk algınlığı, geniz eti büyümesi, burun kemik ve kıkırdak yapısındaki problemler, allerjik rinit gibi birçok nedeni olabileceğini söyledi.

Burun tıkanıklığı yaşayan çocuklarda, ağzı açık uyuma, horlama, yemek yeme sorunları, huzursuzluk, uyku bozuklukları gibi belirtiler görüleceğini söyleyen Çiftçi, şöyle konuştu:

'Çocukların büyüme ve gelişmelerini sağlayan hormonların büyük bir kısmı uykuda salgılanır. Bu sebeple uyku kalitesi çok önemlidir. Burun tıkanıklığı çocuğun aldığı havanın ısınmadan ve temizlenmeden akciğere gitmesine neden olur. Bunun sonucunda ise ciddi akciğer sorunları yaşanabilir. Ayrıca burun tıkanıklığı orta kulağın havalanma mekanizmasını bozarak kulaklarda sıvı birikikimine ve işitme kayıplarına neden olabilir. Dolayısıyla iyi duyamayan çocukta konuşma güçlüğü de oluşabilir.

Burun tıkanıklığının altında yatan neden belirlenip ona uygun tedaviye hemen başlanmalıdır. Çocuğun bulunduğu ortamdaki hava kuru ise burun tıkanıklığına neden olabilir. Bu sebeple nem dengesinin iyi ayarlanması önemlidir. Özellikle yatak odası nem oranına dikkate edilmelidir. Çocukların bulunduğu ortam ve uyudukları ortam gün içerisinde 15 dakika havalandırılmalıdır. Çocukların bulundukları ve uyudukları ortamda allerjiye neden olabilecek ev tozu akarı ve benzeri materyal bulundurulmamalıdır.'

- 'Bol sıvı tüketimi önemli'

Medicana Çamlıca Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Göktürk ise, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Türkiye Sağlık Araştırması’na göre, yaş arasındaki çocuklarda yüzde 27,9 oranıyla en çok ishal, ardından yüzde 27,6 oranıyla da tonsilit, orta kulak iltihabı ve farenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları görüldüğünü belirterek, 'Suçiçeği ve kabakulak gibi bulaşıcı hastalıklar da aynı yaş grubundaki çocuklarda en sık rastlanan hastalıklar arasında üçüncü sırada yer alıyor. Araştırmaya göre 7- 14 yaş grubundaki çocuklarda en çok görülen ağız, diş ve göz ile ilgili sorunları enfeksiyöz hastalıklar takip ediyor.' bilgilerini verdi.

Ebeveynlerin erken tanı ve tedavi süreci için olası semptomlar görüldüğünde uzman bir hekime başvurmaları gerektiğinin altını çizen Göktürk, soğuk algınlığı, grip, bronşit, bronşiloit, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının genellikle mikroplardan, virüslerden ve bakterilerden kaynaklandığını söyledi.

Virüslerden kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonlarının bazılarında antibiyotik kullanmak gerekmediğini belirten Göktürk, 'Tedavide ağrı kesici ve ateş düşürücülerden, balgam söktürücü ve gıcık giderici şuruplardan kullanılabiliyor. Ayrıca bol sıvı tüketimi önemli olduğu için taze meyve suları ve bitki çayları yardım alınabilir. Mümkün olduğunca bulunulan ortamın havalandırılması, serin tutulması ve çocuğun açık havaya çıkartılması da iyileşme sürecini hızlandırıyor. Viral enfeksiyonlar gün içinde iyileşmeye başlıyor. İyileşme görülmezse mutlaka bir hekime başvurmak gerekiyor.' dedi.

- 'Ekran karşısında geçirilen süre 1 saati geçmemeli'

Medicana International Istanbul Uzm. Psikolog/pedagog Reyhan Ateş Yücel de, çocukları teknolojik aletler ve TV ile mümkün olduğu kadar geç tanıştırılması gerektiğini belirterek, 'Özellikle yaş arası dönem beyin gelişimi açısından son derece önemli olduğu için teknolojik aletler bu yaş çocuğuna gelişimsel olarak destek vermeden ziyade konuşma, sosyalleşme ve iletişim kurma becer-ilerini olumsuz etkileyebilmektedir. Tüm çocuklar çok erken yaşlarda TV ya da tabletlere ilgi gösterebilirler, ancak bu ilgi, çocuğun bunlardan fayda gördüğü anlamına gelmez. Aksine okul öncesi dönemde çocuklar ekranlardan gelen uyaranları henüz işleyebilecek bir anatomik yapıya sahip olmadıkları için uykuya geçiş, uyku ve huzursuzluk atakları yaşayabilmektedir.' diye konuştu.

Kimi zaman anne babalar molalar vermek, bir parça dinlenebilmek için yaş arası çocuklarına TV seçeneği sunmak durumunda kalabildiğini ifade eden Yücel, şöyle devam etti:

'Dikkat edilmesi gereken; ekran karşısında geçirilen sürenin gün içerisinde toplamda 1 saati geçmemesi ve çocuğun ekran karşısında yalnız kalmamasıdır. Birlikte seçici olarak çocuk programları gözden geçirilmeli ve TV çocukla birlikte izlenmelidir. Ne izlediği, programın içeriği mutlaka önceden bilinmelidir.'







Sağlık Rehberi

Normal bir uyku süreci esas olarak REM ve REM dışı olarak ikiye ayrılır. REM dönemi adını (Rapid Eye Movement) sözcüklerinin baş harflerinden alır. Bu dönemin karakteristik özelliği çok hızlı kaotik göz hareketleridir. Bu dönemde göz dışında vücut tümüyle hareketsizdir, solunum ve kalp atışları düzensiz ve genellikle çok hızlıdır. Bu dönem ayrıca rüyaların görüldüğü dönemdir. REM normal bir uyku sürecinde kez ortaya çıkar. REM dışı uyku da kendi içinde yüzeyel ve derin olarak ikiye ayrılır. Derin REM dışı uyku zor uyanılan, solunum ve kalp hızının düşük ve düzenli olduğu, göz hareketlerinin olmadığı dönemdir. Yüzeyel REM dışı uyku kolay uyanılan ve uykunun başlangıç dönemlerinde daha sık olan dönemdir. Normal bir uyku periyodunda hafif uyku ardından derin uyku sonrasında REM uyku dönemi gelir.

Uykuyla ilgili yakınmalar 3 şekilde karşımıza çıkar:

  1. Uykusuzluk (insomni)
  2. Gündüz aşırı uykululuk hali (hipersomni)
  3. Uykudayken veya uykudan uyanmalar sırasında ortaya çıkan hareketler, davranışlar ve duyumlar (parasomni)

Semptomlar ya uykuda ya da gece içi uyanıklıklar sırasında olur.  Uyku sırasındaki olayların çoğu, hasta tarafından fark edilmediği için, eşi veya yakınları tarafından hekime aktarılır. Horlama, uykuda solunum durması, bacak veya kol hareketleri, çiğneme hareketleri, uykuda yürüme, uykuda konuşma ve uykuda bağırma gibi olaylar sıklıkla karşılaşılan örneklerdir.

Uyku terörü, parasomni grubunda bir uyku bozukluğudur. Derin REM dışı uyku döneminde oluşur. Uykunun ilk saatlerinde genellikle ağlama ya da yüksek sesli bir çığlıkla başlar. Kişi genellikle yatakta oturur pozisyonda ve dış uyaranlara karşı yanıtsızdır. Yüzde aşırı korku ifadesi, göz bebeklerinde büyüme, kalp hızında artış ( atım /dakika), derin hızlı soluma ve terleme gibi yoğun otonomik belirtilerle birlikte kas tonusu artar. Bilinç bulanıklığı ile karakterize bu atağın ardından, kişi tekrar yatıp uykuya devam eder ve ertesi sabah atağa dair hiçbir şey hatırlamaz. Gece terörü olan çocuklar sıklıkla uykuda yürürler ve her iki atak aynı anda görülebilir. Erişkinlerde yataktan fırlama ve koşma bazen de şiddet içeren davranışlar görülebilir. Toplam atak sadece dakika sürer. Uyku sonrası kişi hiçbir şey hatırlamaz veya sadece korkulu bir rüya gördüğünü anımsayabilir. Atakların çoğu uykunun ilk 90 dakikası içinde ortaya çıkar.

Çocuğunun çığlık sesi ile uyanan aile, çocuğun ağlama ve korkusunu gideremediği için çocuğunda ciddi bir hastalık endişesi ile doktora başvurur. Anne babalar çocuklarının sara krizi geçirdiğini düşünebilirler. Uyku terörü, çocukluk çağında ileri yaşa göre daha sık görülmektedir ve aralığında zirve yapar. Tipik olarak ergenlik döneminden önce düzelir. yaş arasında %3, erişkinlerde %1’ den az görülür.

Birinci dereceden akrabalar arasında görülme riski 10 kat daha fazladır. Merkezi sinir sisteminin olgunlaşmasıyla ilgili faktörlerin, hastalığın temelinde yatan mekanizma olduğu ve bunun sonucunda derin uykudan uyanma reaksiyonunun bozulmuş olduğu düşünülmektedir.

Aşırı yorgunluk, stres, ateş, ilaç kullanımı, yatağından farklı bir yerde uyuma gibi faktörler uyku korkusu yaşanma olasılığını artırır.

Gece terörü ve uyurgezerliği olan çocuklarda, diğer psikolojik hastalıkların görülme sıklığında bir artış bulunmamaktadır. Buna karşın, gece terörü ve uykuda yürümenin erişkin yaşta devam etmesinin belirgin psikopatoloji ile birliktelik gösterdiği düşünülmektedir. Şizofreni, sınırda kişilik bozukluğu, bağımlı kişilik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu ve yaygın kaygı bozukluğu olan bireylerde uyku terörü daha sık görülmektedir.

Gece terörü aileyi paniğe sokan korkutucu bir durumdur. Hastalar sıklıkla endişe içinde doktora başvurur. Çocuk kontrolsüz çığlık atmakta, elini kolunu savurmakta ve her türlü telkine kapalı bir durumda, cevap vermemektedir. Aileye düşen çocuğun kontrolsüz hareketler nedeni ile kendine zarar vermesini engellemek ve sabırla beklemektir çünkü ataklar birkaç dakika içinde kendiliğinden sonlanır. Bu süreç geçtikten sonra çocuk zaten uykuya yeniden dalacaktır, bu nedenle çocuğu uyandırma gayreti içinde olunmamalıdır. Zaten uyandırılmak istense bile çocuk uyanmayacaktır, uyandırılabilse bile sersem ve kendinde olmayacaktır. 

Uyku terörü nadiren ortaya çıkıyorsa doktora gidilmeyi ve tedaviyi gerektiren bir durum değildir. Ancak uyku korkusunu artıran faktörlerin giderilmesi yararlı olur. Bunlar, çocuğun okul stresi, doğacak olan kardeşe ait tedirginliklerinin giderilmesi, aşırı okul veya sportif yorgunluktan kaçınılması gibi basit önlemlerdir.

Yatak odasının güvenliğinin sağlanması tedavide ilk basamaktır. Atakları ergenlik dönemine kadar devam ederse psikolojik sebepler mutlaka araştırılmalı ve gerek görülürse psikoterapi planlanmalıdır. Atağın genel olarak görüldüğü saatlerden hemen önce huzursuzluğun ve otonomik uyanıklığın ilk bulguları esnasında çocuğun ailesi tarafından uyandırılması da diğer bir tedavi seçeneğidir. Adölesan dönemin sonlarında ve yetişkinlerde tedavide bazı ilaçlar kullanılabilir.

Aileler tarafından sık karıştırılan bir diğer durum; korkulu rüyalar ve kabuslardır. Çocuk kolayca uykudan uyanır ve kendini güvende hisseder. Kabuslar, gece teröründen daha sık görülmektedir ve çocuklar ile erişkinleri benzer şekilde etkiler. Otonomik değişiklikler uyku terörüne göre hafiftir ya da yoktur ve rüyaların içeriği genellikle tüm ayrıntıları ile hatırlanır.

Uyku terörünün teşhisi ve epilepsiden kesin ayrımının yapılabilmesi için polisomnografi denilen uyku incelemesi gereklidir. Epilepsi denilen sara nöbetleri mutlaka akla gelmeli ve ayırıcı tanısı yapılmalıdır. Hastalığın kesin tanısı için mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurulmalıdır.

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Ay Bebek Uyku Düzeni

Bebek büyüme ve geli&#;imindeki en önemli konulardan biri uyku.

&#;yi bir uyku düzeni, bebe&#;in hem fiziksel hem de ruhsal sa&#;l&#;&#;&#;n&#;n anahtar&#; gibi.

Bu nedenle çok emek istiyor.

Bebe&#;in hayat&#;nda bir uyku düzeni oturtmak, bebe&#;e sa&#;l&#;kl&#; uyku al&#;&#;kanl&#;klar&#; kazand&#;rmaktan söz ediyoruz.

Bu öyle bir yol ki ço&#;u zaman ebeveynlerin hayat tarzlar&#;nda ve ev düzeninde pek çok de&#;i&#;iklik yapmas&#; gerekiyor. Yeti&#;kinler belki zorlan&#;yor ancak bir bebe&#;in sa&#;l&#;kl&#; büyümesi ve geli&#;mesi her &#;eye de&#;iyor.

Bu yaz&#;da ay aras&#;ndaki bebeklerin uyku düzenlerini ara&#;t&#;rd&#;k. Bu dönemdeki bebeklerin ihtiyaçlar&#; ve e&#;ilimleri neler onlar&#; ö&#;renelim ki ebeveynlikteki yol haritalar&#;m&#;z&#; olu&#;tural&#;m istedik.

Umar&#;z ebeveynli&#;in en ba&#;&#;nda ya&#;am&#;n&#;za küçük de olsa bir katk&#;m&#;z olur.

Bu arada Bebek Uyku K&#;lavuzu’na göz atmay&#; unutmay&#;n. Çok kapsaml&#; bir içerik sizi bekliyor.

Uyku ile ilgili di&#;er yaz&#;lar&#;m&#;z ise

Bebeklerde Uyku Döngüsü
Bebeklerde REM Uykusu
Aç Bebek Uyur mu?

 

Yenido&#;an Bebek Ne Kadar Uyumal&#;?

Yenido&#;anlar genellikle günde ortalama 16 saat uyur.

Ancak &#;u da unutulmamal&#;d&#;r ki her bebe&#;in uyku süresi farkl&#;d&#;r.

Yenido&#;an bebekler saatlik k&#;sa dilimler &#;eklinde uyur. Baz&#; bebeklerde ise bu süre tek seferde 4 saate kadar ç&#;kabilir.

Yenido&#;anlar k&#;sa sürelerle uyur çünkü s&#;k s&#;k ac&#;k&#;rlar. Ac&#;klamalar&#;n&#;n nedeni küçücük mideleri ve beslenirken hemen yorulmalar&#;d&#;r.

Kar&#;nlar&#; hemen doydu&#;u ya da kar&#;nlar&#;n&#; doyurmadan yorulup uykuya dald&#;klar&#; için k&#;sa sürede uyan&#;p yine beslenmek isterler.

Baz&#; yenido&#;anlar yakla&#;&#;k ½ saat uyan&#;k kald&#;&#;&#;nda yorulur.

Baz&#; bebeklerde bu süre biraz daha uzundur.

Yenido&#;anlar hem gündüz hem de gece saatlerinde uyur. Beyinlerinin gün-gece uyku döngüsünü kontrol eden bölümü henüz geli&#;memi&#;tir.

 

Yenido&#;an Uyku Döngüsü Nas&#;ld&#;r?

Yenido&#;anlarda aktif uyku ve pasif uyku bir uyku döngüsünü olu&#;turur.

Bir uyku döngüsünün süresi yakla&#;&#;k dakikad&#;r.

  • Aktif uyku (REM): Aktif uyku s&#;ras&#;nda bebek hareket eder ve sesler ç&#;kar&#;r. Bu uykuda bebekler kolayca uyanabilir.
  • Sakin uyku (Non-REM): Pasif uyku halinde ise bebek hareketsizdir. Derin ve düzenli nefes al&#;r; daha zor uyan&#;r.

Yenido&#;anlar uyurken bir uyku evresinden di&#;erine geçerler. Ve bir uyku döngüsünü tamamlad&#;&#;&#;nda bebek, k&#;sa süreli&#;ine uyan&#;r.

Bu s&#;rada bebek inleyebilir ya da a&#;layabilir. Böyle durumlarda bebe&#;inizin bir sonraki uyku döngüsüne geçmesine yard&#;mc&#; olman&#;z gerekebilir.

Yenido&#;an Bebek Gece Kaç Kez Uyan&#;r?

Bir bebek ilk aylarda geceleri birkaç kez beslenmek için uyan&#;r.

Genellikle ay aras&#;nda ise geceleri daha az uyanmaya ve daha uzun süre uyumaya ba&#;layabilir.

Üçüncü aydan itibaren uyku süresi genellikle artar ve yakla&#;&#;k saate kadar ç&#;kabilir. Yine de bebe&#;inizin her gece en az bir kez uyanmas&#; olas&#;d&#;r.

Bebe&#;iniz prematüre veya dü&#;ük do&#;um a&#;&#;rl&#;kl&#; ise çocuk doktorunuz gece uykusu s&#;ras&#;nda belli aral&#;klarla bebe&#;inizi uyand&#;r&#;p beslemenizi tavsiye edebilir.

 

10 günlük bebek ne kadar uyur?

10 günlük bebek günde toplamda 14 ila 17 saat uyuyabilir.

Bebe&#;in her bir uykusunun süresi ise genellikle saattir.

Mideleri küçük oldu&#;u için s&#;k ve az beslenen yenido&#;anlar, kar&#;nlar&#; ac&#;k&#;nca uyan&#;r. Beslendikten sonra da yeniden uykuya dalabilirler.

Yenido&#;anlar gündüz-gece döngüsüne al&#;&#;maya ba&#;lay&#;nca gece uyku süreleri saate kadar uzayabilir.

Ayn&#; &#;ekilde gündüz uykular&#;ndan sonra uyan&#;k kalma süreleri de zamanla uzamaya ba&#;lar.

Yenido&#;an Bebek Ne Kadar Uyur?

Yenido&#;anlar günün büyük bölümünü uyuyarak geçirir.

Bebe&#;in geli&#;iminde en önemli etkenlerden biri uykudur.

ay aras&#; bebeklerde
günlük uyku süresi
17 saate kadar ç&#;kabilir.

Yenido&#;anlar&#;n günlük rutini saatlik uyku ve yakla&#;&#;k 1 saatlik uyan&#;k kalma &#;eklindedir. Baz&#; bebeklerde uyan&#;k kalma süresi biraz daha uzayabilir.

 

Yenido&#;an Bebek Neden Uyumaz?

Günde saat uykuya ihtiyaç duyabilen yenido&#;an bebeklerde kimi zaman uyku sorunlar&#; görülebilir.

Bunun en yayg&#;n nedenlerini a&#;a&#;&#;da bulabilirsiniz.

Bebe&#;iniz gündüz-gece döngüsüne al&#;&#;amam&#;&#; olabilir

Bu durumda bebek gündüzleri iyi uyur, geceleri ise k&#;sa aral&#;klarla s&#;k s&#;k uyan&#;r. Yorucu ve y&#;prat&#;c&#; bu durumun geçici oldu&#;unu söyleyip neler yapabilece&#;inize bakal&#;m.

  • Gündüz uyan&#;k oldu&#;u süreleri uzatmaya çal&#;&#;&#;n. Bu, daha sonraki uyku ihtiyac&#;n&#; art&#;r&#;r. Baz&#; uyku uzmanlar&#; beslenmenin ard&#;ndan bebekle k&#;sa bir süre vakit geçirmenin bebe&#;i uykuya b&#;rakmaktan daha iyi olabilece&#;ini söylüyor. Yani bebe&#;i besleyin, k&#;sa bir süre uyan&#;k kalmas&#;n&#; sa&#;lay&#;n. Onunla konu&#;abilir, ona &#;ark&#; söyleyebilir, bebe&#;in dolu midesini rahats&#;z etmeyen hafif aktivitelerde bulunabilirsiniz.

 

  • Bebe&#;i gündüzleri d&#;&#;ar&#; ç&#;kar&#;n. Güne&#; &#;&#;&#;&#;&#;ndan yararlanmas&#;n&#; sa&#;lay&#;n. Do&#;al &#;&#;&#;k bebe&#;in iç saatini ayarlamas&#;na destek olur. Hiç olmad&#;, bebe&#;in be&#;i&#;ini, karyolas&#;n&#; pencere kenar&#;na çekin. Ona gün &#;&#;&#;&#;&#;ndan yararlanmas&#; için ortam yarat&#;n.

 

  • Gündüzleri uzun süreli uykuyu tetikleyebilecek faaliyetlerden kaç&#;n&#;n. Örne&#;in bebe&#;i oto koltu&#;unda uzun süre b&#;rakmay&#;n. Siz araba kullan&#;rken bebek de oto koltu&#;unda uzun süre uyumas&#;n. Ancak &#;una da mutlaka dikkat edin: Uyku için bebekle sava&#;may&#;n. Sakin ve yava&#; ad&#;mlarla ilerleyin.

 

  • Gece uyku vakti geldi&#;inde etraftaki uyaranlar&#; mümkün oldu&#;unca azalt&#;n. Örne&#;in bebe&#;in odas&#;n&#;n &#;&#;&#;klar&#;n&#; k&#;s&#;n, gerekirse kapat&#;n. Ortamdaki sesi azalt&#;n.
    Geceleri bebe&#;i kundaklamay&#; deneyin Bu &#;ekilde bebe&#;in kendi kol ve bacak hareketiyle kendi kendini uyand&#;rmas&#;n&#;n önüne geçebilirsiniz.

Bebe&#;in karn&#; ac&#;km&#;&#; olabilir

Yenido&#;an bebek tek seferde karn&#;n&#; doyuracak kadar beslenemez. Ayr&#;ca anne sütüyle beslenen bir bebek daha çabuk ac&#;k&#;r çünkü anne sütü kolay sindirilir. Bu da bebe&#;in s&#;k s&#;k açl&#;kla uyanmas&#; anlam&#;na gelebilir.

Açl&#;k bebeklerin gece uyanmas&#;n&#;n ortak sebebidir. Bir yenido&#;an&#;n s&#;k s&#;k beslenmeye ihtiyac&#; vard&#;r ve bu ihtiyac&#; ertelemek sa&#;l&#;kl&#; bir durum yaratmaz.

Bu nedenle gece uyanan bebe&#;inizin aç olup olmad&#;&#;&#;n&#; mutlaka kontrol edin. Bebeklerde Ac&#;kma yaz&#;s&#; bu konuda iyi bir kaynak.

Ayr&#;ca susuzluk da bebe&#;i uyand&#;r&#;r. K&#;sa bir emzirme ya da mama seans&#; ile bebe&#;i rahatlat&#;p tekrar uyumas&#;n&#; sa&#;layabilirsiniz.

Bebek iyi hissetmiyor olabilir

Bir bebe&#;in bedeninde devaml&#; yeni bir&#;eyler olur. Ve bunlar&#;n pek ço&#;u bebe&#;i rahats&#;z edebilecek geli&#;melerdir. Örne&#;in,

  • Gaz&#; vard&#;r.
  • Kab&#;zl&#;k sorunu çekiyordur.
  • So&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; ya&#;&#;yordur.
  • Alerjik bir reaksiyon geçiriyordur.
  • Di&#; yerleri ka&#;&#;n&#;yordur.

Bu ve benzeri durumlar bebe&#;in s&#;k s&#;k uykudan uyanmas&#;na yol açabilir. Çocuk doktorunuzla &#;üphelendi&#;iniz durumlar&#; mutlaka payla&#;&#;n.

Bebe&#;in size ihtiyac&#; vard&#;r

Baz&#; bebekler ebeveynleriyle a&#;k ya&#;ar ve uykuyla zaman kaybetmek istemez. Bebe&#;in ebeveyniyle temas içinde olmaya ihtiyac&#; vard&#;r.

Örne&#;in,

  • Sizin ne yapt&#;&#;&#;n&#;z&#; merak eder.
  • Kuca&#;&#;n&#;zda olmak ister.
  • Gecenin bir vakti sizinle oyun oynamaya can atar.
  • Kokunuzu, kalp at&#;&#;&#;n&#;z&#;, sesinizi duymak ihtiyac&#; içindedir.

Baz&#; ailelerde bebek ebeveynleriyle ayn&#; oday&#; payla&#;&#;r. Böylece bebekle yak&#;n olmak ebeveynlerin biraz olsun dinlenmesini sa&#;lar. (Amerikan Pediyatristler Akademisi ebeveynlerin bebekleriyle ayn&#; oday&#; payla&#;mas&#;n&#; tavsiye ederken ayn&#; yata&#;&#; payla&#;malar&#;n&#; önermez.)

Bebek fazla yorgun ve stresli oldu&#;u için sakinle&#;mekte zorluk çekebilir

Bebekler hassast&#;r. Çok fazla uyaran bir bebe&#;in uykuya dalmas&#; güçle&#;tirebilir.

  • Yüksek ses
  • Kalabal&#;k
  • Çok fazla &#;&#;&#;k
  • Annenin sütünden geçen çikolata gibi uyaranlar
  • Çok uzun oyun saatleri
  • A&#;lamalar&#;na zaman&#;nda yan&#;t alamamak
  • Uyku saatlerinin geçmesi gibi pek çok neden bebe&#;in a&#;&#;r&#; uyar&#;lmas&#;na yol açabilir.

Böyle bir durumda bebek uykuya dalmakta zorluk ya&#;ayabilir. Uykuya dalsa dahi s&#;k s&#;k uyanma sorunu ortaya ç&#;kabilir.

 

Karn&#; Aç Olan Bebek Uyur mu?

Yenido&#;anlar&#;n mideleri çok küçük oldu&#;u için s&#;k s&#;k beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle kar&#;nlar&#; ac&#;kt&#;&#;&#;nda uyan&#;rlar. Ancak uyanmalar&#;n&#;n ba&#;ka sebepleri de olabilir.

Belirli bir düzende beslenen bebekler normalden k&#;sa sürede uyand&#;&#;&#;nda öncelikle ba&#;ka ihtiyaçlar&#; olup olmad&#;&#;&#;na bakmak gerekebilir.

Bebe&#;inizi sakinle&#;tirerek tekrar uykuya dalmas&#;n&#; sa&#;layabilirsiniz. Bebe&#;iniz uykuya dalarsa henüz ac&#;kmam&#;&#; demektir. Ancak uykuya dalmakta güçlük çekiyorsa karn&#; ac&#;km&#;&#; olabilir.

Bebe&#;iniz karn&#; ac&#;kt&#;&#;&#;nda bunu beden diliyle de size anlatmaya çal&#;&#;&#;r. Yenido&#;anlarda bunu anlamak zor olsa da zamanla bebe&#;inizin sinyallerini daha rahat okumaya ba&#;layacaks&#;n&#;z. Bebeklerde Ac&#;kma belirtilerini buradan okuyabilirsiniz.

 

Yenido&#;an Bebek Gece Emzirmek için Uyand&#;r&#;l&#;r m&#;?

Geceleri saatten uzun bir süre kesintisiz uyuyan yenido&#;anlar&#; beslemek için uyand&#;rmak gerekir.

Bebe&#;in kilo al&#;m&#; iyi bir seviyeye gelene dek onu her saatte bir uyand&#;r&#;p besleyebilirsiniz.

Genellikle ilk haftalarda bebe&#;iniz sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde kilo almaya ba&#;lar ve sonras&#;nda geceleri daha uzun süre uyumas&#;na izin verebilirsiniz.

Ancak prematüre veya dü&#;ük do&#;um a&#;&#;rl&#;kl&#; bebekler daha uzun süre gece beslenmesine ihtiyaç duyabilir.

Bebe&#;inizi ne zamana kadar gece beslemesi için uyand&#;rman&#;z gerekti&#;i konusunu mutlaka doktorunuza dan&#;&#;mal&#;s&#;n&#;z.

 

Yenido&#;an Bebekte Gece Gündüz Ayr&#;m&#;
Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Yenido&#;an bebeklerin beyinlerinin gün-gece uyku döngüsünü kontrol eden bölümü henüz geli&#;memi&#;tir. Bu nedenle geceleri daha uzun süre uyumalar&#; gerekti&#;ini bilmezler.

Bebe&#;inizi gece gündüz döngüsüne al&#;&#;t&#;rmak a&#;a&#;&#;da birkaç öneri bulacaks&#;n&#;z:

  • Sabah uyand&#;&#;&#;nda yeni bir günün ba&#;lad&#;&#;&#;n&#; anlamas&#;n&#; sa&#;lamak için bebe&#;in üzerini de&#;i&#;tirin.
  • Gündüz saatlerinde bebekle bol bol oyun oynay&#;n, konu&#;un ve onu hareket ettirin.
  • Beslenme saatleri de dahil olmak üzere gündüzleri bebe&#;inizi sosyalle&#;tirin.
  • Gündüzleri eve ve bebe&#;inizin odas&#;na temiz hava ile güne&#; girmesini sa&#;lay&#;n.
  • Gün içinde müzik sesi ya da çama&#;&#;r makinesi sesi gibi sesleri duymas&#;n&#; sa&#;lay&#;n.
  • Ak&#;am oldu&#;unda günün bitti&#;ini ve uyku rutinini ba&#;lad&#;&#;&#;n&#; anlamas&#; için pijamalar&#;n&#; giydirin.
  • Bebe&#;i ak&#;amlar&#; sessiz bir ortamda besleyin.
  • Ak&#;amlar&#; onunla sakin ve k&#;s&#;k bir ses tonunda konu&#;un.
  • Evin ve bebek odas&#;n&#;n ak&#;amlar&#; lo&#; ve sessiz olmas&#;n&#; sa&#;lay&#;n.

Yenido&#;an Gece Gündüz Döngüsüne
Ne Zaman Al&#;&#;&#;r?

Yenido&#;an bebe&#;inizin gece boyunca uyumaya al&#;&#;mas&#; biraz zaman alabilir. Ancak ço&#;u bebek yakla&#;&#;k 3 ayl&#;k oldu&#;unda;

gece gündüz ayr&#;m&#; yapabilmeye ve
geceleri daha uzun süre uyuyabilmeye ba&#;layabilir.

Tabii ki bu süreler bebe&#;e göre de&#;i&#;ir. O yüzden lütfen endi&#;e etmeyin.

Bebe&#;inizin,

  • ne s&#;kl&#;kta ac&#;kt&#;&#;&#;,
  • beslenme ve tuvalet ihtiyaçlar&#;
  • gaz sanc&#;s&#; gibi rahats&#;zl&#;klar&#; uyku döngüsünü etkileyebilir.

Bebe&#;inizin gece gündüz döngüsüne ve uyku düzenine al&#;&#;abilmesi için ilk haftalarda bile gündüz ve gece rutinlerini uygulamaya ba&#;layabilirsiniz.

Yenido&#;an Bebe&#;imin Uykusunun Geldi&#;ini
Nas&#;l Anlar&#;m?

Yenido&#;an bebe&#;in uykusunun geldi&#;ini, yoruldu&#;un verdi&#;i sinyalleri okuyarak anlayabilirsiniz. Ba&#;lang&#;çta bu konuda bocalaman&#;z olas&#;d&#;r. Ve bu çok normaldir. Zamanla siz bebe&#;e, bebek size al&#;&#;acak ve ister istemez bir düzen oturtmu&#; olacaks&#;n&#;z.

&#;imdi uyku sinyallerine bir göz atal&#;m.

Uykusu gelen bebek;

  • Gözlerini ovu&#;turur.
  • Eliyle kula&#;&#;na vurur.
  • A&#;lar.
  • Bo&#; bo&#; bakar.
  • Esneyip gerinir.
  • Çevresindeki insanlara ve oyuncaklara ilgi göstermez.
  • Durgunla&#;&#;r.
  • Yüzünü gö&#;sünüze yaslar.
  • Bebe&#;in gözaltlar&#; hafif morar&#;r.

Uyku sinyallerini gözlemledi&#;inizde vakit kaybetmeyin. Bebe&#;i uygun uyku ortam&#;na götürün ve uyutmay&#; deneyin.

Bebe&#;im Uykusunda Ses Ç&#;kar&#;yor.

Bebekler uykular&#;nda inleyebilir, m&#;z&#;rdanabilir, h&#;r&#;ldayabilir ya da homurdanabilir.

Bu gibi sesler veya daha fazlas&#; (baz&#; bebekler uykuda a&#;layabilir) belli bir a&#;amaya kadar normal kar&#;&#;lan&#;r. Yani geceleri bebe&#;inizin bu tür sesler ç&#;kard&#;&#;&#;n&#; duyarsan&#;z endi&#;e etmeyin.

Bebeklerin uyurken bu kadar sesli olmalar&#; k&#;smen

  • sindirim ve
  • solunum sistemlerinin tam olarak geli&#;memi&#; olmas&#;na dayan&#;r.

Bu nedenle bazen yutkunurken veya nefes al&#;rken biraz daha fazla çaba harcamalar&#; gerekebilir.

Ayr&#;ca a&#;&#;rl&#;kl&#; olarak a&#;&#;zlar&#;ndan de&#;il burunlar&#;ndan nefes ald&#;klar&#; için en ufak bir t&#;kan&#;kl&#;k oldu&#;unda bunu anlayabilirsiniz.

Bebeklerin uykuda en yayg&#;n olarak ç&#;kard&#;&#;&#; sesler neler onlara bakal&#;m:

  • H&#;r&#;lt&#;: Bebe&#;inizin minik burnu t&#;kand&#;&#;&#; için uyurken h&#;r&#;lt&#; sesi ç&#;karabilir. Bunun için burun aspiratörü kullanarak bebe&#;i rahatlatabilirsiniz.
  • Isl&#;k sesi: Yenido&#;an bebekler burunlar&#;ndan nefes al&#;r. Böylece ayn&#; anda hem nefes al&#;p hem beslenebilirler. Ama burunlar&#;n&#;n içindeki minicik hava kanallar&#; kurumu&#; küçücük bir sümük parças&#; ile bile t&#;kanabilir. Bu da nefes al&#;rken &#;sl&#;k sesi gibi bir ses ç&#;karmalar&#;na yol açabilir.
  • L&#;k&#;rdama: Bebe&#;iniz bo&#;az&#;n&#; temizlerken bu tür sesler ç&#;kabilir.

Peki hangi durumlarda endi&#;e etmelisiniz? Tabii ki ciddi solunum güçlü&#;ü durumunda…

Solunum güçlü&#;ü ya&#;ayan bir bebe&#;i hemen en yak&#;n sa&#;l&#;k kurulu&#;una götürmeniz gerekir. A&#;a&#;&#;da bu duruma dair baz&#; belirtileri bulacaks&#;n&#;z:

  • H&#;zl&#; nefes alma. Bebe&#;inizin solunum h&#;z&#; dakikada 70 nefesin üzerine ç&#;karsa zaman kaybetmeden bir sa&#;l&#;k kurulu&#;una ba&#;vurun.
  • Sürekli homurdanma. Bebe&#;iniz t&#;kanan hava kanallar&#;n&#; açmak için u&#;ra&#;&#;yorsa her nefes veri&#;inden sonra homurtu duyabilirsiniz.
  • Burun kanatlar&#;n&#;n aç&#;lmas&#;. Nefes al&#;rken burun kanatlar&#; aç&#;l&#;yorsa hava almak için çok çaba harc&#;yor demektir.
  • Bebe&#;in kaburgalar&#;n&#;n alt&#;ndaki gö&#;üs kaslar&#; ve boyun kaslar&#; belirginle&#;tiyse ve normalden daha fazla kas&#;l&#;yorsa yine zaman kaybetmeden bir sa&#;l&#;k kurulu&#;una ba&#;vurun.

Bebeklerde uyku sorunlar&#; ço&#;u ebeveynde stres yarat&#;r. Bebe&#;iniz genel olarak mutlu ve dinlenmi&#; görünüyorsa özellikle ilk 3 ayl&#;k dönemde bebe&#;inizin uyku düzeni ve uyku al&#;&#;kanl&#;klar&#; konusunda endi&#;e etmeyin.

Bebe&#;iniz büyürken siz de deneyim kazanacaks&#;n&#;z. &#;nan&#;n zamanla her &#;ey ray&#;na oturacak.

Yenido&#;an Bebekler Uykuda Neden &#;nler?

Bebe&#;iniz uykusunda bazen inleme benzeri sesler ç&#;karabilir.

Yenido&#;anlar&#;n sindirim ve solunum sistemleri tam anlam&#;yla geli&#;mi&#; olmad&#;&#;&#; için yutkunurken ya da nefes al&#;rken zorlan&#;rlar.

&#;nleme bu nedenle ortaya ç&#;kabilir.

Kimi zaman bu zorlanman&#;n nedeni, bebe&#;in burnundaki hafif bir t&#;kan&#;kl&#;k ya da bebe&#;in bo&#;az&#;n&#; temizlemeye ihtiyaç duymas&#; olabilir.

Bebek &#;nlemesi Neden Olur?

Bebe&#;inizin uykusunda inledi&#;ini duyarsan&#;z endi&#;eye kap&#;lmay&#;n.

ay aras&#; bebeklerin solunum ve sindirim sistemleri henüz tam geli&#;medi&#;i için bu tür sesler duyman&#;z do&#;ald&#;r. Yine de bebe&#;inizin ç&#;kard&#;&#;&#; sesleri dikkatle dinleyip gözlem yaparak normalin d&#;&#;&#;nda bir durum olup olmad&#;&#;&#;n&#; anlamaya çal&#;&#;&#;n.

Bebe&#;inizin burnu t&#;kal&#;ysa daha s&#;k nefes al&#;p vermeye ba&#;layabilir.

Burun kanallar&#;nda t&#;kan&#;kl&#;k olmas&#; durumunda nefes al&#;p verirken sürekli bir homurtu sesi ç&#;karabilir.

Burun t&#;kan&#;kl&#;&#;&#;n&#;n bir ba&#;ka belirtisi de burun kanatlar&#;n&#;n daha fazla aç&#;l&#;p kapanmas&#;d&#;r. Bu, bebe&#;inizin nefes almak için normalden fazla çaba harcad&#;&#;&#;n&#; gösterir.

Böyle durumlarda öncelikle burun aspiratörü yard&#;m&#;yla bebe&#;inizin burun t&#;kan&#;kl&#;&#;&#;n&#; gidermeye yard&#;mc&#; olabilirsiniz.

  • Devam eden huzursuzluk
  • Zorlanma
  • Güçlükle nefes alma
  • Uykuya dalamama
  • Uykuya devam edememe
  • A&#;&#;r&#; a&#;lama
  • Yeterince beslenememe durumlar&#;nda mutlaka doktorunuza dan&#;&#;&#;n.

 

Yenido&#;an Bebe&#;in Uyumas&#; &#;çin
En &#;deal Ortam Nas&#;l Olu&#;turulur?

Yenido&#;an bebe&#;in rahat ve güzel bir uyku uyumas&#; için ortam&#;n 3 &#;art&#; vard&#;r:

  • Uygun oda s&#;cakl&#;&#;&#;
  • Ortam &#;&#;&#;&#;&#;
  • Uygun ses düzeyi

&#;imdi bunlara bakal&#;m.

Oda s&#;cakl&#;&#;&#;

Uygun oda s&#;cakl&#;&#;&#; uyku kalitesi aç&#;s&#;ndan önemli bir faktör.

Bebek için en oda &#;s&#;s&#; derece aras&#;.

Odan&#;n çok s&#;cak ya da so&#;uk olmas&#; bebe&#;in uykuya dalmas&#;n&#; ve uyumaya devam etmesini zorla&#;t&#;rabilir.

Ancak baz&#; durumlarda bebe&#;in uyudu&#;u odan&#;n s&#;cakl&#;&#;&#;n&#; de&#;i&#;tiremeyebilirsiniz. Bunu uygun giysi ve örtülerle dengelemeye çal&#;&#;abillirsiniz.

ayl&#;k bebeklerde pike veya battaniye yerine uyku tulumlar&#; daha kullan&#;&#;l&#;d&#;r.

Ayr&#;ca bebek uyurken elinizle vücut s&#;cakl&#;&#;&#;n&#; kontrol edin.

Bebe&#;in karn&#; ve s&#;rt&#; çok s&#;caksa, bebek terliyse üzerindekileri azaltman&#;z, oday&#; havaland&#;rman&#;z gerekebilir.

Ortam &#;&#;&#;&#;&#;

Öncelikle bebek odas&#;n&#;n gün içinde bolca &#;&#;&#;k ve temiz hava almas&#;na özen gösterin.

Uyku öncesinde bebe&#;in dikkatini da&#;&#;tabilecek oyuncak ve aksesuarlar&#; yata&#;&#;n&#;n yak&#;n&#;ndan uzakla&#;t&#;r&#;n.

Gece uykusu öncesi uyku kalitesini art&#;rmak için oday&#; karart&#;n.

Genellikle lo&#; &#;&#;&#;k yeterli olur.

Tamamen karanl&#;k bir ortam yaratman&#;za gerek olmayabilir. Bebe&#;i görebilece&#;iniz kadar ortam &#;&#;&#;&#;&#; bebe&#;in dikkatini da&#;&#;tmamak aç&#;s&#;ndan yeterli olur.

Ses

Ses, ciddi bir uyaran. Özellikle bebek gece uykusuna geçerken ortam seslerini mümkün oldu&#;unca azaltmak gerekir. Çünkü sessizlik art&#;k gece uykusu için saatin geldi&#;inin ve uzun bir uykuya geçilece&#;inin önemli bir göstergesi.

Gündüz uykular&#;nda tamamen sessiz bir ortam sa&#;lamak mümkün de&#;il.

Ne var ki a&#;&#;r&#; uyaran sesleri (televizyon sesi gibi) ortamdan uzakla&#;t&#;rabilirsiniz. Tabii bu her zaman mümkün olmayabilir.

D&#;&#;ar&#;daki sesleri kontrol edemedi&#;iniz durumlarda ya&#;mur sesi, su sesi ya da beyaz gürültü gibi monoton bir ses dinleterek bebe&#;inizin daha kolay uykuya dalmas&#;n&#; sa&#;layabilirsiniz.

Bunun için ses seviyesinin çok yüksek olmamas&#;na, ses kayna&#;&#;n&#; bebek yata&#;&#;n&#;n uza&#;&#;na koymaya ve sesi sürekli devam edecek &#;ekilde ayarlamaya özen gösterin.


Umar&#;m size fayda sa&#;layan bir içerik okudu&#;unuzu dü&#;ünüyorsunuzdur ve yorumlar&#;n&#;zla katk&#;da bulunursunuz. Deneyimlerinizden faydalanmak bizi mutlu edecek ve kendimizi geli&#;tirmemizi sa&#;layacakt&#;r. Te&#;ekkürler.

Kaynaklar: funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info

 

 

 

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası