terasta çilek / Saksıda çilek nasıl yetişir? En pratik çilek yetiştirme yöntemi - Pratik Bilgiler Haberleri

Terasta Çilek

terasta çilek

Saksıda çilek nasıl yetişir? En pratik çilek yetiştirme yöntemi

Saksıda çilek nasıl yetişir? En pratik çilek yetiştirme yöntemi

Çilek kuşkusuz ki herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Yaz aylarında tezgahlarda yerini alan çileği hem kimyasallardan uzak tutmak aynı zamanda fiyatının pahalı olmasından dolayı kendi ellerinizle yetiştirebilirsiniz. Peki saksıda çilek nasıl yetişir? En pratik çilek yetiştirme yöntemi nedir? Evde çilek yetiştirmenin püf noktaları nelerdir? Cevabı haberimizde

Çilek, gülgiller familyasından gelen bir bitkidir. Harika kokusu, kıpkırmızı görünümü ve müthiş lezzeti sayesinde çileği sevmeyen yoktur. Ülkemizin daha çok Antalya taraflarında üretimi yapılan çilek oldukça hassas ve bakım isteyen bir meyvedir. Taze olarak tüketilmesi gerektiğinden, yazın sıcaklarında buzdolabında muhafaza edilmesini önere uzmanlar çileğin evde de yetişebileceğini vurguluyor. Şimdilerde tezgahlarda yerini alan çilek fiyatının pahalı olmasıyla da herkesin cebini yakıyor. Sizler de en kolay yöntemlerle çileklerinizi evde kendi ellerinizle yetiştirebilir aynı zamanda çocuklarınızla muhteşem bir etkinlik yapabilirsiniz. Gelin birlikte evde saksıda çilek yetiştirmesini öğrenelim:

çiçek saksıda nasıl yetiştirilir

çiçek saksıda nasıl yetiştirilir

Çilek nasıl temizlenir? 4 adımda çileği dezenfekte etmenin yollarıİLİŞKİLİ HABERÇilek nasıl temizlenir? 4 adımda çileği dezenfekte etmenin yolları

SAKSIDA ÇİLEK NASIL YETİŞTİRİLİR?

  • Saksı Seçimi: Çilek yetiştirirken dikkat edilecek noktalardan biri de saksı seçimidir. Çilek yetiştirmek için uygun saksı derinliği santimetredir. Bu yüzden genellikle uzun ve sar saksılar tercih ediliyor. Ancak dilerseniz yuvarlak saksıları da kullanabilirsiniz. 
  • Bu aşamada unutmamanız gereken şey ise, bitkiniz meyve vermeye başladıktan sonra meyve kesinlikle toprakla temas etmemelidir. Yani bitki büyüdükçe meyveler saksının kenarından aşağı doğru sarkar. Bu durum çileğinizin doğru bir şekilde yetiştiğinin göstergesidir.

Saksıda yeşil soğan nasıl yetiştirilir? Taze soğan yetiştirmenin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERSaksıda yeşil soğan nasıl yetiştirilir? Taze soğan yetiştirmenin püf noktaları

  • Toprak Seçimi: Çilek yetiştirmek için, organik maddeler bakımından zengin toprak seçilmelidir. Bir diğer adıyla 'torflu toprak'. İlk ekim işlemi için mutlaka torflu toprak kullanın. Bitki meyve vermeye başladıktan sonra toprağı gübreyle zenginleştirin. Bu sayede daha verimli çilekler yetiştirebilirsiniz.

saksıda çilek nasıl yetiştirilir

saksıda çilek nasıl yetiştirilir

Saksıda yeşil biber nasıl yetiştirilir? Evde biber yetiştirmenin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERSaksıda yeşil biber nasıl yetiştirilir? Evde biber yetiştirmenin püf noktaları

EVDE ÇİLEK YETİŞTİRMENİN PÜF NOKTALARI

Eğer geniş tarlalarınız yoksa önereceğimiz şey saksıda çilek yetiştirmeniz olacak. Fakat her çilek türü saksıda yetişemiyor. Bu yüzden çilek tohumu yada fidesi alırken belirli çilek türlerini almanız gerekir. Evde yetiştirebileceğiniz çilek türleri: Osmanlı çileği, dağ çileği ve yediveren çileği 

çilek nasıl yetiştirilir

çilek nasıl yetiştirilir

Fide ve tohumlar kadar saksılarda önemli. Çilek için seçeceğiniz saksının çok büyük olması gerekmez.  Çilek saksı içerisinde kök salacağı için kenarlarında delikler ve kırıklar olmalıdır. Çileği ektiğiniz saksının hafif bir yükseklikte olması her zaman önemlidir. Çilek için kesin bir mevsim yoktur.

Her mevsim şansınızı deneyebilirsiniz fakat mart ve eylül ayında ekerseniz daha kolay ve çabuk yetişecektir. Çileğin toprağı nemli ve güneş almalıdır. Bu ortama sahip olmayan çilekler ekşi ve tatsız olacaktır. Bu nedenle toprağın nem dengesine dikkat edilmeli. Ayrıca muhakkak saksınızın kenarında suyun fazlalığını giderecek delikler bulunmalıdır. 

SAKSIDA ÇİLEK KAÇ GÜNDE BİR SULANIR?

Çileklerinizi bahar aylarında gün, yaz aylarında ise gün aralıkla sulamalı veya damla sulamada, yağışlı günler hariç devamlı damlama sağlamalısınız.

En kolay komposto tarifleri neler? Ramazan ayına özel 3 komposto tarifi

İLİŞKİLİ HABER

En kolay komposto tarifleri neler? Ramazan ayına özel 3 komposto tarifiKepekli ramazan pidesi nasıl yapılır? Kepekli ramazan pidesi kaç kalori Ramazan pidesi tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Kepekli ramazan pidesi nasıl yapılır? Kepekli ramazan pidesi kaç kalori Ramazan pidesi tarifi




Geçen yıl terasta yetiştirdiğim bodur elmalarım
daha gösterişliydi. Bu sene çileğe merak saldım.

Gerçektende tamamen organik olarak yetiştirdiğim çilekler çok gösterişli ve çok verimli.



Çilek yetiştirmek merakım isabet

oldu gerçektende öyle deyilmi?













Limon ağacındaki beyazımsı

pembemsi çiçeklerin güzelliğine bakın











Ya şu İznikten

getirttiğim beyaz üzün fidanının verdiği
bir salkım meyveye ne demeli.












Ya şu erikteki yeşillik ve mayhoşluğa

bakarmısınız.











Güller, güller her zaman kendi güzelliklerini sergilemeyi bütün çiçeklere nazaran daha iyi başarabilmişlerdir. Bu sene arılarla fazla ilgilenmem dolayısıyla terastaki güzellikleri ihmal ettiğimin de farkındayım



Eskişehir-Kütahya kara yolu kenarında 15 dönüm arazide 4 yıldır üretim yapan ailenin 3 ay önce başladığı "çilek kulesi" denemesi başarılı sonuçlandı.

Eskişehir'de organik çilek yetiştirme ve hobi bahçesi oluşturma hedefiyle yola çıkan çift, "kule saksı" yöntemiyle verim artışı sağladı.

Kentte yaşayan 3 çocuklu Tahir ve Mukadder Turhan çifti,  yılında Eskişehir-Kütahya kara yolu kenarında 15 dönüm büyüklüğündeki araziye çilek fidesi dikerek üretime başladı.

Araziden yılda yaklaşık 40 ton ürün alan girişimciler, birim alandan elde ettikleri verimi artırmak için internette izledikleri çiftçilik videolarından esinlenerek 3 ay önce metrekarede kule saksı uygulamasını denedi.

Üst üste dizdikleri saksılardan yüksek verim elde eden çift, yeni tip koronavirüs (Kovid) sürecinde balkon ve bahçelerinde çilek yetiştirmek isteyenlerin talebinin artması üzerine internetten meyvenin yanı sıra fide satışı da yapıyor.

"Az su tüketerek fazla ürün elde etmenin yollarını aramalıyız"

Tahir Turhan, AA muhabirine, özellikle salgın döneminde insanların toprağa ilgisinin arttığını söyledi.

Küresel ısınma nedeniyle az su tüketerek fazla ürün elde etmenin yollarının aranması gerektiğini anlatan, "Suyun azalması, tüm canlıların risk altında olduğu anlamına geliyor. Hem üretmemiz hem de dünyaya zarar vermememiz lazım. Bunun da yolunun saksı kule yöntemi olduğunu düşündük. Denemelerimiz bizi yanıltmadı. Bir dönümden elde ettiğimiz 5 ton çileği daha az su kullanarak metrekareden topladık." diye konuştu.

Turhan, küçük alanda yüksek verim sağlayan kule saksı uygulamasıyla marul, maydanoz, roka, domates, biber gibi sebzelerin de yetiştirilebileceğini aktardı.

Meyveyi sebzeyi dalında taze tüketmek için evinin terasına, balkonuna kule saksı kuranlar olduğunu ifade eden Turhan tecrübelerini şöyle paylaştı:

"Çok sulamaya da gerek yok. Ara ara su verip kendi yetiştirdiğiniz ürünü tüketiyorsunuz. Üretmek zorundayız. Ülkeye fayda sağlamak istiyorsak her birey üretmeli. Hiç beklemediğimiz bir taleple karşı karşıya kaldık. İnternet siparişlerine yetişemiyoruz. Kendi ürünlerimizin yanı sıra dışarıdan destek alarak Türkiye'nin birçok yerine fide gönderimi yaptık. Son 3 ayda gönderdiğimiz fide sayısı bin. Biz bunu ailece başardık. Örnek teşkil etmesini, herkesin üretim yapmasını arzu ediyorum."

Gelişim çağındaki çocukların ailelerine "fide" tavsiyesi

Mukadder Turhan ise 4 yıl önce satın aldıkları arazinin taşlarla dolu olduğunu dile getirdi.

O günden bu yana hep üzerine ekleyerek ilerlediklerini anlatan Turhan, "Çilek reçeli, çilek kurusu, çilek sirkesi, çilek suyu yaptım. Bunlar çok ilgi gördü. Çileği markalaştırdık." dedi.

Turhan, bu bahçe sayesinde hayata bakış açılarının değiştiğini belirtti.

Bir bebek gibi ilgilenerek bahçeyi bu hale getirdiklerini aktaran Turhan şunları kaydetti:

"Sürekli üretim halindeyiz. Şimdi de 'çilek kulesi' çalışmalarımız sürüyor. İnsanların ilgisi de çok fazla. Çalışanlarımızın emeğiyle, çocuklarımın desteğiyle üretmeye devam ediyoruz. Ailelere tavsiyem, gelişim çağındaki çocuklarına yerleri olmasa bile bir fide alarak üretimi anlatmaları. Çocukların yeşerip olgunlaşan bir meyveyi izlemelerini sağlamalıyız. Bu deneyimin onların gelecekteki hayatında önemli bir rol oynayacağına inanıyorum."

 

Kaynak: funduszeue.info

Tırmanma çilek - yetiştirme, bakım, çeşitler

Kendi kendinize çilek yetiştirmek için kendi bahçenize ihtiyacınız yok. Saksı yetiştiriciliği için mükemmel olan tırmanma çileği balkonlarda ve teraslarda çok etkilidir, çok verimlidir ve sonbaharın sonuna kadar meyve verir. Saksıda tırmanan çilek yetiştiriciliğinin neye benzediğini ve iklimimizde balkon yetiştiriciliği için hangi tür tırmanma çileklerinin en iyisi olduğunu görün.

Tırmanma çilek

Terasta saksıda yetişen çilek tırmanışı

Tırmanma çilek - faydaları ve uygulaması

Çileklerin sadece lezzetli değil, aynı zamanda çok sağlıklı meyveler olduğunu hatırlamakta fayda var . Çok sayıda mikro element (örn. Fosfor, magnezyum, kalsiyum), çok miktarda vit içerirler. C ve folik asit. Kendimiz yetiştirip topladığımız meyvenin tadı elbette en iyisidir. Ve balkonumuzda büyüyüp korkuluklara tırmansalar ya da bir saksıdan çelenkler asarlarsa ne harika olurdu!

Piyasada balkon yetiştiriciliği için giderek daha fazla çeşit çilek bulunmaktadır . Bu çözümün avantajı da oldukça fazladır. Çünkü bir arazimiz olsa bile, üzerinde her zaman çilek yetiştirme fırsatımız olmuyor. Özellikle kısa bir süre meyve vermeleri ve sezonun geri kalanında çiçek tarhında pek çekici görünmemeleri. Öte yandan, kaplarda yetiştirilen tırmanıcı çilek az yer kaplar ve toplanması kolaydır. Zeminle temas etmeden olgunlaşırlar, bu nedenle daha az çürürler ve genellikle temizdirler. Ve biz onları her zaman elimizde tutuyoruz. Tatlı meyvelerini tatmak için balkona veya terasa çıkmanız yeterlidir.

Çileğin yüzyılın başlarında Avrupa'da iki çeşit yabani çilek olan virginian ( Fragaria virginiana ) ve Şilili ( Fragaria chiloensis ) melezlenmesiyle yaratıldığını çok az kişi biliyor olabilir . O zamandan beri, yetiştiriciler daha iyi, daha dayanıklı ve daha verimli çeşitler yaratmak için rekabet etti. Gurmeler için en değerli olanları elbette tatlılar - büyük, tatlı ve sulu.

Aslında bir kapta her türlü bitkiyi yetiştirebiliriz, ancak kendine has özellikleri nedeniyle bu amaca özellikle uygun çeşitler vardır. Genellikle ticarette çilek asma veya tırmanma adı altında bulabiliriz . Ancak, hiçbir çilek aslında kendi kendine tırmanmıyor, bu elbette onlardan memnun kalmayacağımız anlamına gelmiyor. Genellikle , tırmanma çilekleri, meyve vermeyi tekrarlayan ve uzun, hatta bir metreden uzun stolonlar oluşturan çeşitlerdir.. Onların durumunda, meyve sadece çalının kendisinde değil, aynı zamanda asılı sürgünlerde de görülür. Meyve sürgünleri kaplardan gevşek bir şekilde sarkabilir, ancak onları tırmanma şeklinde de yönlendirebiliriz. O zaman koşucuları kendimiz bu amaç için sağlanan desteklere (ızgaralar, korkuluk basamakları, ağlar vb.) Bağlamalıyız, çünkü asmaların aksine çileklerin kendi bağlantı sistemleri yoktur.

balkonda çilekBalkonda çilek - çeşitleri, yetiştirme, ne zaman ekilir

Balkondaki çilekler, kendi bahçeleri olmayan, ancak kendi yetiştirdikleri sağlıklı, organik meyvelerin tadını çıkarmak isteyenler için harika bir tekliftir. Baharın sonundan sonbahara kadar sürekli meyve veren, uzun, sarkan sürgünleri olan balkon için çok ilginç çilek çeşitleri vardır. Balkona ne zaman çilek ekeceğinizi ve bunları saksılarda veya balkon kutularında nasıl yetiştireceğinizi görün. Daha

Çilek tırmanışı ilk meyvelerini çoğu çilek için uygun olan zamanda, yani Mayıs'tan Haziran'a kadar başlar. Bir sonraki, ilk hasadın bitiminden yaklaşık bir ay sonra başlar.

Tırmanma çilek - dikim

Tırmanan çilek nasıl ekilir?

Kaplarda yetiştirilen çilekler, özellikle az miktarda yer ve alt tabaka mevcut olduğundan, özel bir dikkatle bakılmalıdır. Çilek ekebileceğimiz saksının minimum çapı cm'dir. Ayrıca, tırmanma çileği için hangi toprağın en iyisi olacağını düşünmeye değer . Bitki dikmek için, kompost veya turba ve az miktarda kum eklediğimiz humus toprağı seçiyoruz. Uygun toprak pH'ı nötr veya hafif asidiktir (pH - ). Çilekler alkali veya çok asitli toprakları sevmez.

Tırmanan çilekleri ekerken merkezlerini toprakla kapatmamaya dikkat etmeliyiz çünkü genç yapraklar hastalanabilir. Tencerenin dibindeki fazla su köklerin çürümesine neden olacağından drenaj da gereklidir. Çelikler, kökleri geriye katlanmayacak şekilde ekilir. Baharda zaten kaplara dikilmiş fideleri satın aldığımızda bu sorun ortaya çıkmaz.

Tırmanan çilek ne zaman ekilir?

Erken ilkbahar, çilekleri tırmanmak için tercih edilen ekim zamanıdır . Tekrarlanan çilek çeşitleri genellikle dona karşı oldukça hassastır, bu nedenle kabın içine iyice ve sıkıca oturmaları için oldukça uzun bir süreye sahip olmaları mantıklıdır. Kış aylarında kalın bir yün veya hasır paspaslar ile dikkatlice korunmaları gerekir. Bitkileri dokunmamış kumaşlarla ilkbahar donlarına karşı korumayı da unutmamalısınız. Kapları güneşli bir yere koymalıyız, çünkü ancak o zaman büyük, sulu ve tatlı meyveler görebiliriz.

Çilek ne zaman ekilirÇilek ne zaman ekilir

Çilek en popüler mevsim meyvelerinden biridir. Onları tarlalarımızda ve son zamanlarda balkonlarda bile büyütmek için bu kadar hevesli olmamıza şaşmamalı. Başarılı bir yetiştirme, büyük ölçüde çilek ekiminin doğru yöntemine ve zamanlamasına bağlıdır. Ve bu tarihi satın alınan fidan türüne ve yetiştirme yöntemine göre ayarlamamız gerekiyor. Ne zaman saksılara frigo çilek ekeceğinizi ve ne zaman yeşil fideler ekeceğinizi görün. Daha

Tırmanma çilek - yetiştirme, bakım

Tırmanan çileklerin uygun şekilde gelişmesi ve büyümesi için bir diğer gerekli koşul , uygun alt tabaka nemidir. Çalıların kurumamasına büyük özen göstermeliyiz. Böyle bir imkanımız olursa bahçe merkezlerinde bulunan özel sulama sistemlerini kullanabiliriz ancak içine su dökeceğimiz yere çakılan uygun çapta bir boru da işini iyi yapacaktır. Dikimden önce toprağı hidrojel ile karıştırmak da iyi bir fikirdir. Toprak neminin sabit kalmasına ve bitkilerin su kıtlığına karşı korunmasına yardımcı olacaktır. Hidrojellerin nasıl kullanılacağı makalesinde hidrojellerin avantajları ve nasıl kullanılacağı hakkında daha fazla bilgi yazdık. Ek olarak, çalıların etrafındaki zemini saman gibi bir yatak tabakası ile kaplayabiliriz. Malç, nem kaybını önlemenin yanı sıra çileklerde yabancı otların büyümesini durduracaktır.

Balkonlarda ve teraslarda yetişen tırmanma çilekleri mutlaka gübrelenmelidir çünkü kaptaki besin maddesi miktarı oldukça sınırlıdır. Organik gübreleri aylık aralıklarla kullanmak en iyisidir - ilk doz ekimden yaklaşık bir ay sonra, son doz ise Ağustos sonunda.

Son hasattan sonraki sonbaharda veya ertesi yılın ilkbaharında, meyve vermeyi tekrarlayan tırmanan çilekler, daha önce meyve verdikleri sürgünlerden kesilmelidir. Çilek tırmanma bakımında çok önemli bir işlemdir. Çalılar, dikimden yıl sonra en iyi meyveyi verir, daha sonra genç fideler için tüm alt tabakayla değiştirilmelidir.

tırmanma çilekleri nasıl kışlanır - balkon askısıTırmanan çilekleri kışlamak nasıl - balkon asılı

Çilek tırmanışı - asılı çilekler balkon bitkileri arasında gerçek bir hit haline geldi. Sezon boyunca, ilkbahardan sonbahara kadar, çoğumuz tarafından çok sevilen çiçekler ve lezzetli çilek meyveleriyle süslendiği için bu pek şaşırtıcı değildir. Sonbaharın başlaması ve ilk soğuk havayla birlikte, sorulması gereken soru, balkon tırmanma çileklerinin üzerine nasıl kışlık geleceği? İşte asılı çilekleri kışlatmanın kanıtlanmış 3 yolu! Daha

Tırmanma çilek - çeşitleri

Meyve vermeyi tekrarlayan en çok tavsiye edilen tırmanma çileği çeşitleri : 'Selva', 'Everest' (daha az lezzetli), 'Ostara', 'Evie II' (yeni çeşit), 'Albion' (çok lezzetli meyve), 'Super Star' (oluşturur son derece uzun koşucular) ve biraz daha dona dayanıklı 'Temptation'.

Merak etmek için dekoratif çilek çeşidi olan 'Pembe Panda'yı da önerebilirsiniz . Mayıstan sonbahara kadar birçok koşucuda görünen güzel, pembe veya koyu pembe çiçekleri vardır. Tabii ki, çoğu çilekten daha küçük olmasına rağmen, aynı derecede lezzetli ve çok aromatik olmasına rağmen meyve de taşır.

Başta da belirttiğim gibi, her yıl daha fazla çeşit tırmanma çileği ortaya çıkıyor . Bu bitkiler daha lezzetli meyveler ve daha uzun sürgünler ile karakterizedir. Yetiştiriciler ayrıca dona ve çilek hastalıklarına daha dayanıklı çeşitler yaratmaya çalışıyorlar. Bu yüzden asılı çilekler , önlerinde parlak bir geleceğe sahip ve özenle bakıldığında, bize kesinlikle lezzetli ve bol meyvelerle geri ödeyecekler ve ayrıca balkonların ve terasların çok özgün ve harika bir dekorasyonu olacaklar.

Katarzyna Józefowicz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası