aşıdan sonra duş / Aşıdan sonra duş alınır mı, duş almak zararlı mı? Covid-19 aşısından sonra banyo yapılır mı?

Aşıdan Sonra Duş

aşıdan sonra duş

Son dakika: Aşıdan sonra duş alınır mı? Biontech aşı olduktan kaç saat, kaç gün sonra banyo yapılır?

Koronavirüs salgınında tüm Türkiye'de aşılama çalışmaları devam ediyor. Aşı olan vatandaşlar aşı sonrası dikkat edilecek konuları sorguluyor. Vatandaşlar özellikle; 'Aşı olduktan sonra duş alınır mı?' sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte Biontech ya da Sinovac aşısı olduktan sonra banyo yapılır mı sorusunun yanıtı...

Korona aşısı olduktan sonra duş alınır mı?

Biontech aşısından sonra duş alınır mı, banyo yapılır mı? sorularına yanıt veren Prof. Dr. Dilek Arman,"Aşıdan sonra duş alınmaması, kişilerin mantık yolu ile oluşturdukları bir önlem olsa gerek. Aşı sonrasında aşırı sıcak duş almak, sadece lokal reaksiyon riskini artırabilir. Ancak bunun dışında, "Herhangi bir aşı sonrası duş alınmaz" diye bilimsel bir bilgi yok. Çünkü aşı uygulaması sonrasında cilt açıklığı hızla kapanıyor, buradan vücuda mikrop girmesini beklemiyoruz" yanıtını verdi. 


AŞIDAN SONRA ALKOL VE SİGARA KULLANILIR MI?

Tetanoz Aşısından Sonra Banyo Yapılır Mı? Tetanoz Aşısı Olduktan Sonra Duş Alınır Mı?

Tetanoz aşısında sonra banyo yapılır mı, yaygın olan ve aşıyla önlenebilen bir tetanoz için önemli bir sorudur. Tetanoz hastalığı, tetana bakterisinin vücutta bağışıklığı düşüren bir hastalığa yol açar. Ucuz ve etkili bir yöntem olan tetanoz aşısı ise bu hastalığı önlemede ve yok etmede en iyi yöntemdir. Genel olarak aşılardan sonra ve tetanoz aşısı olduktan son duş alınır mı, sorusu halk arasında cevap arayan bir sorudur. Halk arasında aşıdan sonra banyo yapılmaz bilgisi yanlıştır. Aşıdan sonra banyo yapılabilir.

Tetanoz Nedir?

Tetanoz, Clostridium tetani bakterilerinin özellikle kirli yaralarda çoğalması ve ürettiği toksinleri nedeni ile kaslarda şiddetli kasılmaya neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık halk arasında kazıklı humma ismiyle bilinen ve antik çağlardaki kaynaklarda da görülebilen bir hastalıktır. Bu hastalık tarihte bilinen en eski hastalıkların başında gelmektedir.

Tetanoz, hastanın sinir sistemini etkileyerek kaslarda şiddetli kasılmalara neden olmaktadır. Çene ve boyun kaslarında ağrılı kas kasılmaları oluşturan tetanoz, hastanın solunum sistemini de etkileyerek hayati risklere neden olabilmektedir. Tetanozun tek bir çeşidi yoktur. Klinik bulgularda geçen birden fazla çeşidi vardır. Bunlar:

  • Jeneralize (yaygın) tetanoz
  • Yenidoğan tetanozu
  • Serebral tetanoz
  • Lokalize tetanoz

Tetanoz Aşısı Nedir?

Tetanoz aşısı, tetanoz toksoidi yani Clostridium tetani bakterisinin hastalığa neden olan toksininin hastalığa yol açmayan ancak bağışıklık oluşturan bir benzerini içermektedir. Tetanoz hastalığına yapılan tetanoz aşısı en güçlü bağışıklık oluşturan aşılardan biridir. Tetanoz aşısı çocuklarda 2, 4, 6, 18, 48 aylarda ve 13 yaşında uygulanır. Erişkinlerde 10 yılda bir tekrarlanır. Tetanoz antikorları zamanla azalır, bu nedenle aşı tekrar dozları yapılmazsa ileri yaşlarda tetanoz gelişebilir.

Tetanoz Aşısından Sonra Banyo Yapılır Mı?

Günlük yaşamımızda pek çok nedenden ötürü aşı olmaktayız. Bunların başında ise bulaşıcı hastalıklar gelmektedir. Aşıdan sonra vücutta ağrılar artık ateş yükselebilmekteyken çeşitli önlemler alırız. Bunlardan biri de ne çok yaygın olarak kullanılan ve bilinen aşıdan sonra banyo yapılır mı sorusudur. Aşı olduktan sonra banyo yapılmaz gibi bir yaygın olan yanlış bir anlayış vardır.

Aşı olduktan sonra dilediğiniz gibi duş alabilir ya d banyo yapabilirsiniz. Bu, aşının etkisini herhangi bir şekilde de değiştirmeyecektir. Hatta birçok aşının yan etkilerinden biri olan ateş yükselmesine karşı ılık bir duş almak size daha iyi hissettirebilir ve ağrılarınızı hafifletebilir.

Aşı yapıldıktan sonra duş alınır mı? Duş veya banyo aşı etkisini azaltır mı?

Sorulara Dön
Halk arasında aşıdan sonra birkaç gün duş alınmaması gerektiği yönünde yaygın bir görüş var. Bu görüşün doğruluğunu ve ortaya çıkış sebebini merak ediyorum.

315,231 görüntülenme

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Bu, özellikle de Türkiye'de sıcak ve soğukla ilgili tuhaf inançlarımızın uzantısı olarak gelişen, çoğu durumda variolasyon adı verilen eski bir aşılama yönteminden kalma, tamamen yanlış bir düşüncedir ve günümüzde herhangi bir bilimsel temeli bulunmamaktadır. Aşı olduktan sonra dilediğiniz gibi duş alabilir veya banyo yapabilirsiniz.[1] Bu, aşının etkisini herhangi bir şekilde değiştirmeyecektir. Hatta birçok aşının yan etkilerinden biri olan ateş yükselmesine karşı ılık bir duş almak size daha iyi hissettirebilir.[2]

Bu inancın temelinde, çiçek hastalığına (Variola) karşı geliştirilen aşılarda derinin yırtılıp altına çiçek hastalığının sebep olduğu pulları koyma uygulamasından kalma önlemler yer almaktadır. Eski aşı yöntemleri sırasında açılan yaralar sıcak duş sırasında açılarak iltihaplanabileceği için, birkaç gün boyunca duş alınmaması önerilmekteydi. Günümüzde ise artık bu tür bir aşılama uygulaması kalmamıştır ve dolayısıyla duşa karşı uyarılar tamamen temelsiz iddialardır.

Buna karşın insanlar arasında bu inancın devam etmesinin bir diğer nedeni, aşırı yüksek sıcaklıklarda (kaynar sıcaklıkta) duş alan kişilerin derisinin yanması sonucu aşı bölgesinde de kızarıklıkların artacağı gibi absürt bir fikirdir - ki bu da aşıyla ilgili değil, su sıcaklığının kendisi ve derinizle ilgili bir problemdir.[3] Ancak bu kadar sıcak duş almak, zaten aşı etkinliğini değiştirmekten çok daha önemli zararlar verecektir. Normal bir şekilde duş almanın herhangi bir zararı yoktur. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman şöyle diyor:[3]

"Aşıdan sonra duş alınmaması, kişilerin mantık yolu ile oluşturdukları bir önlem olsa gerek. Aşı sonrasında aşırı sıcak duş almak, sadece lokal reaksiyon riskini artırabilir. Ancak bunun dışında, “Herhangi bir aşı sonrası duş alınmaz” diye bilimsel bir bilgi yok. Çünkü aşı uygulaması sonrasında cilt açıklığı hızla kapanıyor, buradan vücuda mikrop girmesini beklemiyoruz."

17,465 görüntülenme

Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır. Ayrıca bu cevap, COVID-19 ve Aşılar soru dizisi içinde yer almaktadır.

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki...

Bugün Öğrendim ki...

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?

2023 yılında bilim iletişimine güç katın!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 2023'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Bazı dâhilere gülünmüş olması, gülünen her kişinin dâhi olduğu anlamına gelmez. Kolomb'a, Fulton'a, Wright Kardeşler'e güldüler, evet. Ama Palyaço Bozo'ya da güldüler.”
Carl Sagan

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Aşıdan sonra duş alınır mı? Aşıdan sonra banyo zararlı mı?-

Covid-19 salgınına yönelik önlemlerle sayesinde vaka sayısı düşerken, bir yandan da aşılama devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın salgına karşı en etkili silah diye tanımladığı aşı, Türkiye’de hızlı bir şekilde uygulanıyor. Peki aşı olanlar nelere dikkat etmeli? Aşıdan sonra banyo yapılır mı? Duş almak zararlı mı? Aşı süreci ile ilgili bilmeniz gereken tüm bilgileri güvenli kaynaklardan derledik. 

AŞIDAN SONRA DUŞ ALINIR MI?

Sosyal medyada hızla yayılan yanlış bilgiler vatandaşların aşı olmaktan çekinmesine ya da aşı olduktan sonra endişeye kapılmasına neden olabiliyor. Bunlardan biri de aşıdan sonra duş alınıp alınmayacağı. Ya da banyo yapmanın zararlı olup olmadığı.

Prof. Dr. Dilek Arman aşıdan sonra duş alınır mı sorusunu şöyle yanıtladı: “Aşıdan sonra duş alınmaması, kişilerin mantık yolu ile oluşturdukları bir önlem olsa gerek. Aşı sonrasında aşırı sıcak duş almak, sadece lokal reaksiyon riskini artırabilir. Ancak bunun dışında, “Herhangi bir aşı sonrası duş alınmaz” diye bilimsel bir bilgi yok. Çünkü aşı uygulaması sonrasında cilt açıklığı hızla kapanıyor, buradan vücuda mikrop girmesini beklemiyoruz.”

Aşıdan sonra duş alınır mı? Aşıdan sonra banyo zararlı mı?-

SINOVAC VE BIONTECH AŞISINDAN SONRA BANYO YAPILIR MI?

Vatandaşlar özellikle sıcak yaz günlerinde her gün duş almaya alışkın olduğunda aşı sonrası duş alınıp alınmayacağı konusunda net bilgilere sahip olmak istiyor. Uzmanlar aşının ardından duş alınmayacağı konusunda bilimsel bir kanıt bulunmadığını belirtirken sıcak suda duş almanın aşı uygulanan bölgede mikrop kapılmasına neden olabileceğini de ekliyor. Ancak Sinovac ve Biontech aşılarının oluşturduğu açıklık uygulandıktan kısa süre sonra kapanıyor.

Türkiye’de toplam yapılan aşı sayısı TC. Sağlık Bakanlığı Covid-19 aşısı bilgilendirme platformundan güncel olarak paylaşılıyor. Buna göre; 47 milyon 176 bin 492 kişiye Covid-19 aşısı uygulandı. Bu sayılardan 32 milyon 316 bin 915 tanesine birinci doz, 14 milyon 859 bin 577 tanesine ise ikinci doz uygulandı. Bu rakamlar nüfusun önemli bir kısmının aşılandığını gösterirken, aşı ardından duş alınıp alınmayacağı konusu kafaları kurcalıyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Davut Akduman aşılama çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi. Akduman "Dünya genelinde en fazla aşılanma oranına sahip ülke olarak son bir haftada gündeme oturduk. Aşılanma önemli. Bağışıklıkla beraber pandemiden kurtulmanın en önemli silahlarından bir tanesi aşı" dedi. 

Türkiye’de aşı yaşı 18‘e kadar düştü. 18 yaşından gün almış ve daha büyük olan herkes MHRS, E-nabız veya 182 üzerinden randevu alabiliyor. Vatandaşlar randevu alırken hangi aşıyı olmak istiyorlarsa seçebiliyor. Aşının uygulanacağını hastane ve saati de seçen vatandaşlar randevularına uygun olarak sağlık merkezlerinde aşılanıyor. Türkiye’de şu an Sinovac ve Pfizer-Biontech aşısı uygulanıyor.

Aşıdan sonra duş alınır mı? Aşıdan sonra banyo zararlı mı?-

BIONTECH AŞISI YAN ETKİLERİ NELER?

Sağlık Bakanlığının aşı bilgilendirme platformunda yapılan açıklamaya göre Covid-19 aşısı olan bireyler şu yan etkileri gösterebiliyor:

  • Aşı uygulanan bölgede şişlik, kızarıklık ve ağrı,
  • Yorgunluk,
  • Hafif ateş ve titreme
  • Baş ağrısı
  • Kas ve eklem ağrısı
  • Kusma ve ishal

Bakanlık aşı sonrasında görülebilecek yan etkilere karşı birtakım önerilere bulundu.

  • Aşı uygulanan bölgede ağrı, sızı ve kızarıklık şikayetleri olanlar soğuk uygulama yapabilir. Örneğin; soğuk suyla ıslatılmış bir havlu kullanılabilir. Aşı uygulanan bölgeye direkt olarak buz temas ettirilmesi sakıncalıdır.
  • Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.
  • Aşı sonrası imkanı olan vatandaşlar istirahat edebilir.
  • Bol bol su içilmelidir.

Belirlenen yaygın yan etkiler dışında reaksiyon gösteren vatandaşların en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor.

"Aşıdan sonra duş alınır mı?" sorusu için hazırladığımız içerikle ilgili yorumlarda da kendi deneyiminizi yazabilirsiniz. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası