akciğerde nodül kanser midir / Celalettin Kocatürk - Akciğer Nodülleri

Akciğerde Nodül Kanser Midir

akciğerde nodül kanser midir

Genel Bakış

Doktorunuzun size akciğerinizde nodül olduğunu söylemesi korkutucu gelebilir. Yine de bu küçük, anormal lezyonlar yaygındır ve genellikle endişe verici değildir. Solunum yolu hastalıkları ve enfeksiyonları akciğerlerde nodüllerin oluşmasına neden olabilir. İlk kez yapılan göğüs tomografi (BT) çekimlerinde bulunan akciğer nodüllerinin yaklaşık %95&#;i kanser değildir [1]. Bununla birlikte, hiç sigara içmemiş olsanız bile teşhis konulduktan sonra nodüllerin takip edilmesi önemlidir. Genellikle &#;akciğerdeki leke&#; veya &#;gölge&#; olarak adlandırılan nodül, normal akciğer dokusundan daha yoğun olan yuvarlak bir alandır.

Akciğer Nodülü Nedir?

Akciğer nodülleri, akciğerde oluşan anormal bir büyüme olup akciğer grafiği ve göğüs tomografisinde &#;lekeler&#; gibi görünürler. Yuvarlak, madeni paraya benzer şekillerinden dolayı bazen &#;bozuk para lezyonları&#; olarak da adlandırılırlar.

Akciğer nodüllerinin çapı 3 cm den küçüktür. Akciğer grafiklerinde görülebilmeleri için boyutlarının en az 1 cm olması gerekir. Göğüs tomografisi daha ince ve ayrıntılı görüntüler sağlar ve 1 ila 2 milimetre&#;ye kadar küçük nodülleri algılayabilir [2]. 3 cm&#;den büyük lezyonlara nodül değil akciğer kitlesi denir ve kanser olma riskleri daha yüksektir [3]. Çoğu akciğer nodülü iyi huyludur (kanserli değildir) ve nadiren bir akciğer kanserinin belirtisidir.

Akciğer Nodülleri Ne Kadar Yaygındır?

Akciğer nodülleri çok yaygındır. Göğüs röntgeni veya BT taraması yapılan yetişkinlerin yarısına yakınında akciğer nodülü tespit edilmektedir [4].

Belirtiler

Akciğer nodülleri o kadar küçüktür ki solunum problemlerine veya başka semptomlara neden olmazlar. Bu nedenle, başka bir nedenle göğüs röntgeni çekildiğinde genellikle &#;yanlışlıkla&#; veya &#;tesadüfen&#; bulunurlar [3].

Belirtiler şunlar olabilir:

  • Öksürük
  • Kan tükürme
  • Hırıltı
  • Nefes darlığı, genellikle ilk başta hafif ve sadece aktivite ile
  • Nodül büyük bir hava yolunun yakınında bulunuyorsa solunum yolu enfeksiyonları

Akciğerde Nodül Nedenleri

Akciğer nodülleri, kanserli olmayan anlamına gelen iyi huylu veya kanserli anlamına gelen kötü huylu olabilir. Çoğu iyi huylu akciğer nodülleri, enfeksiyonlardan veya hastalıklardan kaynaklanan iltihaplanmanın sonucudur.

Akciğerleriniz iltihaplandığında, küçük doku kitleleri gelişebilir. Zamanla, kümeler akciğerinizde sertleşerek bir nodül haline gelebilir.

Çoğu iyi huylu akciğer nodülünün nedenleri birkaç ana kategoriye ayrılabilir.

  • Tüberküloz ve pnömoni gibi bakteriyel enfeksiyonlar; kuş veya yarasa dışkısında veya nemli toprakta, tahtada ve yapraklarda bulunan sporların solunmasından kaynaklanan mantar enfeksiyonları; yuvarlak solucanlar ve tenyalar gibi paraziter enfeksiyonlar
  • Havadaki tahriş edici maddelerden, hava kirliliğinden veya romatoid artrit veya sarkoidoz gibi otoimmün durumlardan kaynaklanan iltihaplanma
  • Ameliyat veya radyoterapiden kaynaklanan skar dokusu (yara izi)

Akciğer nodülünün daha az olan nedenleri şunlardır:

  • Pulmoner enfarktüs (kan beslemesini kaybetmiş akciğer dokusu alanları)
  • Arteriovenöz malformasyonlar (bir tür kan damarı anormalliği)
  • Atelektazi (Akciğerin bir kısmının çökmesi)
  • Pulmoner fibrozis (akciğer dokusunun skarlaşması)
  • Amiloidoz (Akciğerde bir tür protein birikmesi)

Malign akciğer nodüllerinin en yaygın nedenleri akciğer kanseri veya vücudun diğer bölgelerinden akciğerlere yayılan kanserlerdir.

Malign tümörler: Akciğer kanseri, lenfoma, sarkom, karsinoid tümör
Metastazlar: Akciğerlere yayılmış meme kanseri, kolon kanseri, mesane kanseri ve prostat kanseri gibi diğer kanserler olabilir. Bir nodül başka bir kanserden kaynaklanan bir metastaza bağlıysa, genellikle birden fazla akciğer nodülü bulunur.

Tanı

Akciğer nodülleri için muhtemel üç tanı söz konusudur; kanserli olmayan, kanserli veya belirsiz modül. Doktorunuz akciğer grafisinde akciğer nodülü gördüğünde genellikle yaptıkları ilk şey, daha önce sahip olabileceğiniz herhangi bir röntgeni almak ve bunları karşılaştırmaktır.

Nodül uzun süredir oradaysa ve değişmediyse muhtemelen kanser değildir. Daha ileri testler gerekli olmayabilir. Bununla birlikte, karşılaştırma için daha önce röntgeniniz yoksa, nodül değişmişse veya nodül yeniyse daha ileri testler gerekebilir.

Doktorunuz ayrıca sizden ayrıntılı bir tıbbi geçmiş alacaktır. Size sorulabilecek bazı soruların örnekleri şunlardır:

  • Sigara içiyor musunuz? Hiç sigara içtiniz mi?
  • Tüberküloz, zatürre, ameliyat veya göğüs bölgesine radyasyon aldınız mı?
  • Ne tür bir iş yapıyorsunuz?
  • Asbest veya radon&#;a maruz kaldınız mı?
  • Açık havada mı çalışıyorsunuz?
  • Nereye seyahat ettiniz?

Bir nodül değişmemiş gibi görünüyorsa veya doktorunuz kanser olma riskinin düşük olduğuna inanıyorsa, &#;bekle ve izle&#; yaklaşımını kullanabilir. Üç aydan bir yıla kadar başka bir görüntüleme testi yaptırmanızı isteyecektir. İki veya daha fazla yıl boyunca değişmeden kalan tek, soliter nodüllerde genellikle ileri tetkik ve takip ihtiyacı duyulumaz [1].

Görüntüleme Yöntemleri

Nodül akciğer grafisinde tespit edilirse, ilk adım genellikle bilgisayarlı tomografi (BT) ile akciğerlerin değerlendirilmesi olacaktır. BT taramaları, daha fazla ayrıntı düzeyine sahip ve farklı açılardan çekilmiş görüntüler sağlayabilir. Bu önemlidir çünkü akciğer grafilerinde küçük kanserler gözden kaçabilir.

Diğer görüntüleme yöntemleri şunlardır:

MRI (manyetik rezonans görüntüleme): Bu görüntüleme testi, nodüle daha ayrıntılı bir bakış sağlamak için manyetik alanlar ve radyo frekansları kullanır.
PET (pozitron emisyon tomografisi) taraması: &#;Yapısal&#; testler olan CT taramaları ve MRI&#;dan farklı olarak, PET taraması &#;fonksiyonel bir testtir&#;. Bir nodülün içinde neler olduğunu söylemeye yardımcı olur. Bu testler özellikle daha önce göğüs radyasyonu, akciğer enfeksiyonu veya yara dokusuyla sonuçlanabilecek ameliyat geçirenler için yararlıdır. Lezyonun tutulumuna göre benign ya da malign olması hakkında fikir verir. Ayrıca tüm vücudu tarayarak başka bölgelerde metastaz olup olmadığını tespit eder.
Radyologlar tarafından &#;belirsiz&#;, yani tanı belirsiz olarak okunan akciğer nodüllerinin sayısı, akciğer kanseri taramasının kullanılmasıyla artmıştır. Nodül veya nodüllerinizin belirsiz olduğunu duymak kafa karıştırıcı olabilir.

Ne yazık ki, yalnızca görüntüleme testlerine dayanarak bir nodülün malign olup olmadığını bilmenin imkansız olduğu zamanlar vardır. Bu soruya cevap verebilmek için biyopsi yapılması gerekir. Neyse ki radyologlar, cerrahlar ve patologlar birlikte doku örnekleme ve analiz etmede daha az invaziv yöntemler kullanmaktadır.

Biyopsi

Nodülünüzün boyutu veya görünümü değiştiyse, tanınız belirsizse veya nodüllerinizin başka bir tümörden metastatik kanser olma olasılığı varsa, malign olup olmadığını belirlemek için nodülünüzden patolojik bir örnek gerekebilir.

Bu örneği almanın farklı yolları vardır:

İğne Biyopsisi: Size lokal anestezi verilecektir. Doktorunuz BT ya da ultrason eşliğinde iğne yardımıyla nodülden patolojik örnek alır.
Bronkoskopi: Doktorunuz boğazınızdan aşağıya ve akciğerinize optik ince bir tüp (bronkoskop) ile ulaşarak değerlendirir. Bronkoskopun ucundaki küçük bir cerrahi alet ile nodülden bir doku örneği alınır ve patolog bu biyopsi örneğini anormal hücreler için analiz eder.
VATS Biyopsisi: Genel anestezi altında ufak bir cilt kesisinden kamera ve cerrahi aletler kullanılarak nodülden bir parça alınarak ya da tamamı çıkarılarak örnek alınabilir.
Araştırmalar, akciğer metastazı olması beklenen bir kişide akciğer nodülü bulunduğunda ve biyopsi yapıldığında nodüllerin sadece yarısının metastaz olduğunu göstermektedir [5].

Özet

Bir akciğer nodülünü teşhis etmek için, doktorunuz önce size geçmişinizi ve risk faktörlerini soracaktır. Nodül bir röntgende bulunursa, daha ayrıntılı görüntüler elde etmek için başka görüntüleme testlerine ihtiyacınız olabilir. Bazı durumlarda, tanıyı doğrulamak için nodülün bir örneğini alıp incelemek gerekir.

Kanser Riski Nedir?

Genel olarak, bir röntgende tespit edilen bir akciğer nodülünün iyi huylu olma olasılığı %60&#;tır. BT taramasında bulunan bir akciğer nodülünün kanserli olmama olasılığı %99&#;dur [4].

Bununla birlikte, bir kişinin gerçek riski, yaş gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. 35 yaşın altındaki kişilerde akciğer nodülünün malign olma olasılığı %1&#;den azdır. 50 yaşın üzerindeki kişilerde ise tüm akciğer nodüllerinin yarısı kanserlidir [1].

Özet
Bir röntgende tespit edilen akciğer nodüllerinin yüzde altmışı iyi huylu iken, bir BT taramasında bulunan akciğer nodüllerinin %99&#;u kanserli değildir.
Yaşadığınız ve seyahat ettiğiniz yer de bir rol oynayabilir. Örneğin araştırmalar, parazitik bir enfeksiyon olan schistosomiasis&#;e bağlı akciğer nodüllerinin Afrikalı göçmenlerde oldukça yaygın olduğunu bulmuştur [6]. Aynı şekilde, Güneybatı&#;da koksidiyoidomikoz gibi mantar enfeksiyonlarının neden olduğu nodüller de yaygındır [7].

Röntgende görünen akciğer nodüllerinin kanserli veya kanserli olup olmadığı konusunda rol oynayabilecek diğer faktörler:

Akciğer Kanseri için Düşük Risk

35 yaş altı

Nodül küçük (çapı 3 cm&#;den az)

Hasta sigara içmiyor (ve hiç sigara içmemiş)

İşyerinde toksinlere maruz kalmamak

Aile üyeleri arasında akciğer kanseri öyküsü yok

Akciğer kanserinin başka belirti veya semptomları yok

Nodüller pürüzsüz ve yuvarlak şekilli

Nodüller sadece kısmen katı

Nodüllerin zamanla büyümemesi

Nodüller kalsifiye (kalsiyum birikintileri içerir)

Nodülün içi &#;kavitedir&#;

Sadece bir veya birkaç nodül mevcut

Sağ veya sol alt lob veya sağ orta lobda nodül bulunması

Akciğer Kanseri için Yüksek Risk

50 yaş üstü

Nodül çapı 3 cm&#;den büyük

Hasta sigara içiyor veya eski sigara içicisi

Asbest veya radon gibi mesleki toksinlere maruz kalma

Akciğer kanseri olan birinci veya ikinci derece akraba

Öksürük veya nefes darlığı gibi semptomlarının varlığı

Nodüller &#;spiküledir&#; (düzensiz şekilli)

Nodüller katı

Nodüllerin hızla büyümesi

Nodüllerin kalsifikasyon içermemesi

Nodüller kaviter değildir

Çok sayıda nodül varlığı (metastaz?)

Sağ veya sol üst lobda nodül bulunması

Tedavi

Akciğer nodüllerinin tedavisi, tanıya bağlı olarak büyük ölçüde değişmektedir. Çoğu iyi huylu akciğer nodülü, özellikle görüntüleme yöntemleri ile iki veya daha fazla yıldır değişmeyen nodüller kendi haline bırakılabilir.

Nodülün kanser olması durumunda küçük boyutta tespit edilmesi tedavi olasılığını artırır. Aslında, akciğer kanseri için tedavi ve sağkalım oranları genel olarak son birkaç yılda önemli ölçüde iyileşmiştir.

Özet

Nodüller, akciğerlerde 3 cm veya daha küçük olan &#;lekelerdir&#;. Çoğu nodül kanserli değildir, bunun yerine enfeksiyon veya yara izi gibi şeylerden kaynaklanır. 50 yaş üstü ve sigara içen kişilerde kanser olma olasılığı daha yüksektir. Akciğer kanseri riski daha yüksek olan bazı kişiler için akciğer kanseri taraması önerilir.

Yazının Kaynakları:

1. McWilliams A, Tammemagi MC, Mayo JR, et al. Probability of cancer in pulmonary nodules detected on first screening. N Engl J Med. ;(10) doi/NEJMoa

2. Khan AN, Al-Jahdali HH, Irion KL, Arabi M, Koteyar SS. Solitary pulmonary nodule: A diagnostic algorithm in the light of current imaging technique. Avicenna J Med. ;1(2) doi/

3. Gould MK, Donington J, Lynch WR, et al. Evaluation of individuals with pulmonary nodules: When is it lung cancer? Diagnosis and management of lung cancer, 3rd ed: American College of Chest Physicians evidence-based clinical practice guidelines. Chest. ;(5 Suppl):e93S-eS. doi/chest

4. Cleveland Clinic. Benign Lung Tumors. Last reviewed July

5. Bellier J, Perentes JY, Abdelnour-Berchtold E, et al. A plea for thoracoscopic resection of solitary pulmonary nodule in cancer patients. Surg Endosc. ;31(11) doi/s

6. Gobbi F. Pulmonary nodules in African migrants caused by chronic schistosomiasis. Lancet Infect Dis. May;17(5):ee doi/S(16)

Sık Sorulan Sorular

Akciğer nodülleri kanser olabilir mi?

Çoğu akciğer nodülü kanser değildir. Röntgende tespit edilen nodüllerin % 60 &#;ı ve bir göğüs tomografisi taramasında tespit edilen nodüllerin % 99 &#;u iyi huyludur.

Hiç sigara içmediysem neden akciğer nodülümü kontrol ettirmem gerekiyor?

Akciğer kanseri, dünyada kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerindendir. Akciğer kanseri ölümlerinin beşte birine kadarı hiç sigara içmemiş veya herhangi bir tütün ürünü kullanmamış kişiler arasında meydana gelmektedir.

Akciğer Nod&#;lleri Tehlikeli Midir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Çekilen basit bir akciğer filminde görülebilen nodül oluşumu, çoğu zaman hastaların kafasını karıştırmaktadır. Bu yüzden akciğer nodülü teşhisi koyulan hastalarda erken tanının yanı sıra doğru bilgilendirme de önem arz etmektedir. Akciğer nodüllerinin tehlikeli olup olmadığı ve nasıl tedavi edileceği ile ilgili hastanın doğru bilgi sahibi olması, tedavi sürecini de kolaylaştıracaktır.

Akciğer Nodülleri Nedir?

Genellikle beyaz noktalar şeklinde görülen ve akciğerde tespit edilen pulmoner nodüller, tıp literatüründe akciğer nodülleri olarak adlandırılır. Şekil olarak bozuk para ya da oval eğriye benzetilen akciğer nodülleri, boyut olarak 3 santimetre ve daha küçük çapa sahiptir. Bu nedenden dolayı teşhis edilmesi ve tanı konulması kolaydır.

Halk arasında “akciğer lekesi” olarak da tanımlanan akciğer nodülünün değerlendirmesi boyutuna ve sayısına göre yapılmaktadır. Boyutu küçük ve tek noktada yer alan bir leke, pulmoner nodül şeklinde değerlendirilir. Boyutun büyümesi ve sayının artması ise nodülün duruma göre pulmoner kitle olarak tanımlanmasına neden olabilmektedir. Eğer bu tarz bir kitlenin kötü huylu oluşundan şüpheleniliyorsa daha detaylı tetkik ve incelemelerin yapılması gerekebilir.

Akciğer Nodülleri Tehlikeli mi?

Sanılanın aksine akciğer nodüllerinin çoğu vücut sağlığı için herhangi bir tehlike teşkil etmiyor. Küçük leke şeklindeki nodüller genellikle iyi huylu oldukları için tedavi bile gerektirmeden kendiliğinden kaybolmaktadır. Kaybolmayan nodüllerin boyutları ise düzenli taramalarda kontrol edilir. Eğer periyodik aralıklarda yapılan kontrollerde nodüllerin boyutlarında küçülme görülüyorsa ya da kayda değer bir büyüme gözlenmiyorsa herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Kötü huylu kitleler ise 20 cm’den daha büyük boyutlara sahip olduğu için iyi huylu akciğer nodüllerinden kolayca ayrışmaktadır.

Öte yandan, çocuk ve gençlerde görülebilen iyi huylu akciğer nodülleri gayet olası karşılanabilecek bir durumdur. Basit bir enfeksiyon ya da mevsim değişikliği hastalığı dahi akciğerde leke şeklindeki nodül oluşumuna neden olabilmektedir. Bu durumda nodülü doğru şekilde saptamak için çekilen akciğer grafisi bile yeterli sonuç vermektedir. 

Akciğer Nodülleri Nasıl Tedavi Edilir?

“Akciğer nodülleri nasıl geçer?” sorusuna doğru şekilde yanıt verebilmek için önce nodülü doğru şekilde saptamak gereklidir. Akciğerde görülen nodülün iyi ya da kötü huylu olması, boyut ve şekil itibarıyla kolayca saptanabilir. Doğru tanı için akciğer grafisinin yanı sıra uzman doktor bilgisayarlı tarama (BT) da isteyebilir.

Düz ve oval bir dokuya sahip olan nodüller genellikle bir süre sonra kendiliğinden kaybolmaktadır. Bu nedenle iyi huylu akciğer nodülleri için herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek duyulmamaktadır. Ancak nodülün kötü huylu olduğu konusunda şüphe duyuluyorsa bunun için detaylı tetkikler gerekebilir. PET taraması ya da biyopsi gibi tetkikler ışığında kanserli hücrenin akciğerin tek bir noktasında toplandığı görülüyorsa cerrahi müdahale ile kötü huylu hücre akciğerden çıkartılır. Hücrelerin vücuda metastaz (yayılma) yaptığının görülmesi durumunda ise kemoterapi gibi diğer tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.

Tedavi sürecinde bir diğer önemli konu ise hastanın hikayesidir. Kalıtsal hastalık durumu, hastanın yaşı, sigara kullanımı, ailede benzer bir hastalık geçiren birey olup olmadığı gibi konular tedavinin gidişatını etkilemektedir. Bununla birlikte nodül teşhisinden sonra en az 6 ay, en çok 2 yıl olmak üzere nüksetme ve boyut kontrolü için düzenli kontrol önerilmektedir.

Akciğer Nodülleri Belirtileri

Eğer söz konusu akciğer nodülü, tıp literatüründe pulmoner nodül adı verilen küçük lekelerden oluşuyorsa belirtisi yok denecek kadar azdır. Zararsız olan bu nodüller genel olarak akciğer taraması esnasında tesadüfen tespit edilir. Ayrıca yara izi sonucu oluşan enfeksiyon, şiddetli öksürük ya da kanlı balgam çıkarmak, akciğer nodüllerinin basit belirtileri arasında yer almaktadır. Yine de bu belirtileri gösteren herkesin akciğer nodülüne sahip olduğu söylenemez.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • seafoodplus.info sitesine veya seafoodplus.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “seafoodplus.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK seafoodplus.info seafoodplus.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, seafoodplus.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

Akciğer nodülleri, akciğer grafisinde veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramasında beyaz noktalar (küçük dokular) şeklinde görülen yuvarlak biçimli ve 3 cm’den küçük boyutlu kitlelerdir.

 

Akciğer nodülleri genellikle iyi huylu oldukları için herhangi bir tedavi gerektirmezler. Eğer uzun aralıklarla yapılan radyolojik incelemelerde nodülün büyüklüğü değişmiyorsa, bu kitlelerin habis olma ihtimali çok düşüktür. Ancak yine de doktor tarafından yapılan kontrol ve taramalar ile nodüllerin boyutu veya şekli düzenli olarak izlenmeli ve takip edilmelidir.

 

Akciğer nodüllerinin bazılarında büyüme ve şekil bozukluğu meydana gelebilir. Bu durumda, habis (kanser) olup olmadıklarını belirlemek için testler istenebilir. Genel olarak, 3 mm’den küçük nodüller iyi huylu olma eğilimindeyken, 20 mm ve daha büyük nodüllerin kötü huylu olma ihtimaline karşı daha ileri düzey yöntemlerle tetkik edilmesi uygun görülebilir.

 

Akciğer Nodülü Belirtileri Nelerdir ?

Tıp literatüründe “pulmoner nodül” olarak bilinen küçük leke formundaki nodüllerin belirtisi yok denecek kadar azdır. Zararsız olan bu nodüller tipik olarak akciğer taramasında tesadüfen tespit edilmektedir. Başlıca belirtileri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

 

  • Öksürmek
  • Kanlı balgam çıkarmak
  • Hırıltı yapan balgam
  • Pnömoni sebepli ateşlenme
  • Alta yatan farklı hastalıklara bağlı gelişen ateşlenme

Akciğer Nodülü Belirtileri

 

Akciğer Nodülü Tanı Yöntemleri

 

Kötü huylu akciğer nodülleri ya doğrudan akciğerde oluşum gösterir ya da vücudun başka bölgesindeki kanserli hücrenin akciğerlere metastaz yapması sonucu meydana gelirler. İyi huylu olarak kategorize edilen akciğer nodülleri ise aşağıdaki sebeplerden ötürü oluşabilir:

 

  • Tüberküloz ve zatürre türevi bakteriyel enfeksiyonlardan,
  • Akciğerde oluşan mantar enfeksiyonlarından,
  • Akciğerdeki kistlerinden ve apselerden,
  • Hamartoma (hücre bozulması) malformasyonundan,
  • Romatoid artritten (iltihaplı eklem romatizması), 
  • Sarkoidoz gibi romatolojik hastalıklardan.
     

Akciğer röntgeninde akciğer nodülü tespit edildiğinde, uzman hekim medikal öykünüzü inceler, detaylı fiziksel muayene yapılır. Gerekli görülmesi durumunda BT (Bilgisayarlı Tomografi), PET (Pozitron Emisyon Tomografisi), biyopsi vb. ayrıntılı sonuçlar veren testler yapılır. Bu tarama ve testlere gerek olup olmadığı hususunda nodül boyutu, konumu ve görüntüsü belirleyici olmaktadır.
 

Akciğer Nodülü Nasıl Tedavi Edilir?

 

Akciğer nodülü tedavisinin kapsamı nodülün türüne göre değişmektedir. Akciğer nodülüne yönelik tedavide hastanın yaşı, sigara geçmişi, ailede kanser öyküsünün varlığı, medikal kayıtları ve nodülün türü dikkate alınmaktadır. İyi huylu akciğer nodülleri düzenli takip edilir. Boyut ve şekil değişikliği olması durumunda klinik testler yapılarak süreç devam ettirilir. Nodülün kötü huylu olduğuna dair gözlemsel bulgular varsa, hekim biyopsi vb. testler ister. Kötü huylu nodülün varlığı teyit edildikten sonra, ilk olarak, vücudun farklı bir bölgesinden ya da bölgesine yayılım gösterip göstermediği belirlenir. Nodül akciğerlerde ise cerrahi müdahale gerekebilir. Bu bakımdan, akciğer nodülü erken teşhisi son derece önemlidir. Metastaz varsa veya yayılma riski yüksekse radyasyon terapisi, kemoterapi yahut her ikisinin bir kombinasyonu hastaya uygulanır.

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir