okullarda kurulması zorunlu kulüpler / Öğrenci Kulüpleri ve Sosyal Etkinlikler

Okullarda Kurulması Zorunlu Kulüpler

okullarda kurulması zorunlu kulüpler

  • Beceri eğitimi yaptırılan çocuk gelişimi ve eğitimi öğrencilerinin hizmetlerinden okul öncesi eğitim kurumlarında yararlanılabilir mi? Bir şubede kaç stajyer bulunabilir?

    sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince mesleki eğitim kapsamında beceri eğitimi yaptırılan çocuk gelişimi ve eğitimi öğrencilerinin hizmetlerinden de yararlanıldığı Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde belirtilmektedir. Bu doğrultuda mevzu bahis Yönetmeliğin 45’inci maddesinin üçüncü fıkrasındaki “İl/ilçe millî eğitim müdürlüklerince bir şubede en fazla bir stajyer öğrenci olmak kaydıyla okul öncesi eğitim kurumlarında 5/6/ tarihli ve sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince mesleki eğitim kapsamında beceri eğitimi yaptırılan çocuk gelişimi ve eğitimi öğrencilerinin hizmetlerinden de yararlanılır. Beceri eğitimi yapacak öğrenci sayısının o il/ilçe merkezindeki okul öncesi şube sayısından fazla olması durumunda; her şubeye birer öğrenci verilmiş olması kaydı ile bir şubeye birden fazla da öğrenci verilebilir. Bu öğrencilerin okul/sınıflara yoğunlaşmayı engelleyecek şekilde dengeli olarak dağıtımı sağlanır. Beceri eğitimi yapılacak okul öncesi eğitim kurumlarının planlaması il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından yapılır.” hükmü gereği öncelikle bir il/ilçe merkezinde her bir şubede en az bir stajyer öğrenci bulundurulur.

    Stajyer öğrenci sayısının bir il/ilçe merkezinde okul öncesi şube sayısından fazla olması durumunda bir şubeye ikinci bir stajyer öğrenci verilebilir.

  • Çocuk kulüplerinde ne tür etkinlikler yapılır?

    Çocuk kulüplerinde yapılacak etkinlikler,Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Çocuk Kulüpleri Yönergesinin 7’nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Kulüp etkinlikleri, Türk millî eğitimin genel amaç ve temel ilkeleri ile eğitim/öğretim programlarına uygun olarak yürütülür.” ve aynı maddenin ikinci fıkrasında belirtilen “(Değişik 10/03/ tarih ve sayılı Makam Oluru) Çocuk kulübü etkinliklerinde; çocuk/öğrencilerin yaş ve gelişim durumlarına göre geleneksel çocuk oyunları, halk oyunları, güzel sanatlar, beden eğitimi ve spor çalışmaları, değerler eğitimi, yabancı dil, bilim olimpiyatları ve proje çalışmaları ile gelişim alanlarını destekleyecek benzeri faaliyetler yapılır. Ancak, ilköğretim kurumlarında yaz tatilinde açılacak kulüp faaliyetlerinde günlük iki saati geçmemek üzere eğitim ve öğretimi destekleyici çalışmalara yer verilebilir.” hükmü doğrultusunda belirlenir.

  • Çocuk kulüplerinin çalışma saatleri nasıldır?

    Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Çocuk Kulüpleri Yönergesinin “Kulübün çalışma esasları” başlıklı 6’ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde geçen “(Değişik 10/03/ tarih ve sayılı Makam Oluru) Kulüp etkinlik saati günlük 2 çalışma saatinden az, 6 çalışma saatinden çok olamaz. Etkinliklerin en geç saat ’da sona erdirilmesi zorunludur. Yarıyıl ve yaz tatilinde günlük 10 etkinlik saatine kadar kulüp faaliyeti yapılabilir.” hükmü gereği eğitim saatleri dışındaki zamanlarda açılan çocuk kulüplerinde yürütülen etkinlikler en geç ’da sonlandırılmalıdır.

  • Çocuk kulüplerinde kimler görev alabilir?

    Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Çocuk Kulüpleri Yönergesinin “Kulüp koordinatör öğretmeni, öğretmen ve usta öğretici görevlendirilmesi ve görevleri” başlıklı 12’inci maddesindeki “(1) Çocuk kulübünde görevlendirilecek usta öğretici/öğretmen ve gerekmesi hâlinde koordinatör öğretmen, yönetim kurulunca tespit edilir. İhtiyaçtan fazla başvuru olması hâlinde, görevlendirme işlemlerindeki öncelik; diploma, sertifika, iş deneyimi ve benzeri hususlar belgeye dayalı olarak yönetim kurulunca belirlenerek seçim yapılır ve dosyasında bulundurulur. (2) Alan dışından görevlendirilen usta öğreticilere, rehberlik ve gözetim faaliyetlerini yürütmek üzere üç gruba kadar 1 (bir) koordinatör öğretmen görevlendirilir. Grup sayısının üçü geçmesi halinde ikinci koordinatör öğretmen görevlendirilir. İstekli olmaması durumunda okul dışından da alan mezunu öğretmenler koordinatör öğretmen olarak görevlendirilebilir. (3) Çocuk kulübünde görevlendirilen usta öğretici/öğretmen ve koordinatör öğretmen, en az 15 gün önceden görevlendirme onayının iptalini isteyebilir. Bu kişiler, yerlerine görevlendirme yapılıncaya kadar görevlerini sürdürürler. Bu süre 15 günü geçemez.” hükümler gereği çocuk kulüplerinde usta öğretici/öğretmen ve gerekmesi halinde koordinatör öğretmen görevlendirilebilir. Öğretmenlerin ve usta öğreticilerin çocuk kulüplerinde görev alması isteğe bağlıdır.

  • Okul öncesi eğitim kurumlarında açılan çocuk kulüplerine kayıt ne zaman başlar ve bu kulüplere kimlerin kaydı yapılabilir?

    Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Çocuk Kulüpleri Yönergesinin “Kayıt zamanı” başlıklı 8’inci maddesine göre çocuk kulüpleri kayıtları ilgili eğitim öğretim yılı kayıtları ile başlar ve eğitim öğretim yılı süresince devam eder.

    Aynı Yönergenin 9’uncu maddesine göre çocuk kulübüne kayıtlarda sırasıyla “çocuk kulübünün kurulduğu okula kayıtlı olan çocuklara, çocuk kulübü kurulmayan okullardaki çocuklara ve herhangi bir okula kaydı olmayan okul öncesi eğitim çağındaki çocuklara” öncelik verilir. Müracaatın fazla olması durumunda bu belirlemeler veliler huzurunda kura ile yapılıfunduszeue.infoübe kaydı yapılan çocuğun velisi ile Çocuk Kulübü Sözleşmesi (EK-2) imzalanır.

  • Okul öncesi eğitim kurumlarında çocuk kulübü açılabilir mi?

    Okul öncesi eğitim kurumlarında çocuk kulüpleri gerekli şartların sağlanması durumunda açılabilir. Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Çocuk Kulüpleri Yönergesinin 5’inci maddesinin birinci fıkrasında “Alan taraması yapılarak, çağ nüfusunun eğitim talebinin karşılandığı okul öncesi eğitim kurumları ile (Değişik İbare 10/03/ tarih ve sayılı Makam Oluru) ilköğretim kurumlarında, personel ve fizikî imkânların yeterli olması, uygun eğitim ortamı bulunması ve kulüp için en az 10 çocuk velisinin başvuruda bulunması durumunda, okul müdürlüğünün teklifi ve il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onayı (Ek-1) ile çocuk kulübü kurulur. Çocuk kulübü, kurulduğu okulun adını alır.” ifadesi yer almaktadır. Bu kapsamda aynı Yönergenin 5’inci maddesinin ikinci fıkrasında yer verilen “Okul yönetimi, bir sonraki eğitim ve öğretim yılı için okulda kurulacak kulüplere kayıtlar başlamadan önce; kurumun türünü, imkân ve şartlarını, öğrencilerin sınıf seviyesini, çevrenin sosyo- ekonomik, kültürel ve coğrafi özelliklerini dikkate alarak karar verir.” hükmü doğrultusunda okul yönetimince gerekli iş ve işlemler yürütülür.

    Okul öncesi eğitim kurumları ile ilköğretim kurumlarında açılacak çocuk kulübü Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Çocuk Kulüpleri Yönergesinin 5’inci maddesinin yedinci fıkrası gereği isteğe bağlı ve ücretlidir; ayrıca veliler, çocuklarını çocuk kulübüne kayıt yaptırmaya zorlanamaz.

  • Çocuğu raporlu olan veliden aidat ücreti alınabilir mi?

    Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 67'nci maddesinin beşinci fıkrasında "Okul yönetimi il/ilçe ücret tespit komisyonunca belirlenen tavan ücreti aşmayacak şekilde veliden alınacak aylık aidatı belirler. Karar, okul müdürlüklerince velilere duyurulur. Ancak çocuklara sunulmayan hizmet için velilerden ücret talep edilemez.", 68'inci maddesinin ikinci fıkrasında "Eylül ayında ücret tam olarak alınır ancak haziran ayında ücret alınmaz. Yarıyıl tatilinde (Ek ibare:RG/7/) ve ara tatilde ise aylık ücret tam olarak tahsil edilir. Okula kayıt yaptıran, ancak hiçbir hizmet almadan kayıttan vazgeçen velilere ödedikleri aidat iade edilir." ve Yönetmeliğin eki Okul Öncesi Veli Sözleşmesinin 5’inci maddesinde “Haziran ayı ile 15 günden fazla rapora dayalı devamsızlık durumunda ise  ücret alınmaz.” hükmüne yer verilmiştir.

    Söz konusu mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde 15 günden fazla süreli raporu olan çocuğun velisinden ilgili aya ait aidat ücretinin alınmaması gerekmektedir.

  • Olağanüstü bir sebeple (salgın vs) okullarda eğitime ara verildiği durumlarda velilerden aidat ücreti alınabilir mi?

    Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 7’nci maddesinde “İlçe, il veya ülke genelinde eğitim ve öğretimi aksatacak nitelikte olağanüstü durum, sel, deprem, elverişsiz hava şartları ve benzeri doğal afetler ile hastalık/salgın hastalık gibi nedenlerle Bakanlıkça veya il/ilçe hıfzıssıhha kurulunun kararına istinaden mahalli mülkî idare amirince okullarda eğitim ve öğretime ara verilir.”,  67'nci maddesinin beşinci fıkrasında "Okul yönetimi il/ilçe ücret tespit komisyonunca belirlenen tavan ücreti aşmayacak şekilde veliden alınacak aylık aidatı belirler. Karar, okul müdürlüklerince velilere duyurulur. Ancak çocuklara sunulmayan hizmet için velilerden ücret talep edilemez.", 68'inci maddesinin ikinci fıkrasında "Eylül ayında ücret tam olarak alınır ancak haziran ayında ücret alınmaz. Yarıyıl tatilinde (Ek ibare:RG/7/) ve ara tatilde ise aylık ücret tam olarak tahsil edilir. Okula kayıt yaptıran, ancak hiçbir hizmet almadan kayıttan vazgeçen velilere ödedikleri aidat iade edilir." ve Yönetmeliğin eki Okul Öncesi Veli Sözleşmesinin 5’inci maddesinde “15 günden fazla rapora dayalı devamsızlık durumunda ise ücret alınmaz.” 6’ncı maddesinde ise “Yönetmeliğin 7. Maddesinde belirtilen durumlara istinaden bir seferde 15 günden fazla süre ile eğitim-öğretime ara verilmesi durumlarında, alınan ücret bir sonraki ayın ücretine sayılır.” hükmüne yer verilmiştir.

    Söz konusu mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde olağanüstü durum, sel, deprem, elverişsiz hava şartları ve benzeri doğal afetler ile hastalık/salgın hastalık gibi nedenlerle Bakanlıkça veya il/ilçe hıfzıssıhha kurulunun kararına istinaden mahalli mülkî idare amirince okullarda eğitim ve öğretime ara verildiği durumlarda okula gelemediği için okul tarafından sunulan hizmetlerden yararlanmayan çocukların velilerinin aidat ödemeye zorlanmasının uygun olmayacağı değerlendirilmektedir. AyrıcaCovid salgını döneminde yüz yüze eğitime devam etmeyen ama uzaktan eğitim faaliyetlerine katılan çocukların okuldan kaydının silinmemesi gerekmektedir.

  • Taşıma yoluyla eğitim yapılan okullar bünyesinde görev yapan okul öncesi öğretmenleri ders saati bittiği halde okul çıkış saatine kadar okulda bekletilebilirler mi?

    Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin maddesinin ikinci fıkrasındaki "Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri okul öncesi eğitim öğrencilerinin bulunduğu alanlarda, kendi devrelerinde veetkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar." hükmü gereği okul öncesi öğretmenleri nöbet görevlerini sadece okul öncesi öğrencilerinin olduğu alanlarda, ders başlamadan önce ve ders bitiminden sonra yerine getirirler.

    Ana sınıflarında görev yapan okul öncesi öğretmenlerin ders bitimindeki nöbet görevleri 50’şer dakikalık günlük 6 etkinlik saati derslerinin bitiminden sonra başladığı için bu öğretmenlere, diğer öğrencilerin (ilkokul, ortaokul, lise) son ders bitimi dikkate alınarak ve diğer sınıfların son ders çıkışına kadar bekletilerek nöbet görevi verilemez.

  • Okul öncesi öğretmenleri teneffüslerde koridorda, katlarda ve bahçede nöbet tutarlar mı?

    Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 44’üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki "Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri okul öncesi eğitim öğrencilerinin bulunduğu alanlarda, kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar." hükmü gereği okul öncesi öğretmenleri nöbet görevlerini sadece okul öncesi öğrencilerinin olduğu alanlarda, ders başlamadan önce ve ders bitiminden sonra yerine getirirler. İlgili okulun teneffüs saatlerinde okul öncesi öğretmeni kendi sınıfında çocukların başında olduğu için teneffüs nöbetini de fiili olarak tutmuş sayılmaktadır.

    Yönetmelik hükmü gereği bu öğretmenlere, dersler başlamadan önce veya ders saatlerinden sonra okul öncesi öğrencilerinin olmadığı katlarda, koridorlarda veya bahçelerde nöbet tutturulması, okulun teneffüs saatlerinde nöbet görevi adı altında sınıflarından dışarıda görev verilmesi mümkün değildir.

    Okul öncesi öğretmenlerinin nöbet görevi; diğer öğretmenlerin nöbetlerinde olduğu gibi derslerin başlamasından 30 dakika önce başlar, anaokulu, ana sınıfı veya uygulama sınıfının son dersinin bitiminden 30 dakika sonra da sona erer. İlgili okulun öğretmenler kurulunda alınan karara göre bu süreler 15 dakikadan az olmamak üzere kısaltılabilir. Ana sınıflarında görev yapan okul öncesi öğretmenlerin ders bitimindeki nöbet görevleri 50’şer dakikalık günlük 6 etkinlik saati derslerinin bitiminden sonra başladığı için bu öğretmenlere, diğer öğrencilerin (ilkokul, ortaokul, lise) son ders bitimi dikkate alınarak ve diğer sınıfların son ders çıkışına kadar bekletilerek nöbet görevi verilemez.

  • Okul öncesi eğitim kurumlarında etkinlik saati süreleri nasıldır? Okul öncesi eğitim kurumlarında teneffüs yapılabilir mi?

    Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin “Etkinlik, ders, etüt ve dinlenme süreleri” başlıklı 6. maddesinin (a) bendinde yer verilen “okul öncesi eğitim kurumlarında güne başlama oyun, beslenme, temizlik, etkinlik, dinlenme ve günü değerlendirme zamanlarını da içerecek şekilde günde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süre ile normal eğitim yapılması esastır.ifadesi gereği okul öncesi eğitim kurumlarında eğitimin aralıksızolacak şekilde ve her bir etkinlik saatinin 50 dakika olacak şekilde uygulanması gerekmektedir. Bu maddeden okul öncesi eğitim kurumlarında teneffüs uygulaması bulunmadığı ve etkinlik saatlerinin güne başlama, oyun, beslenme, temizlik, etkinlik, dinlenme ve günü değerlendirme zamanlarını da içerdiği anlaşılmaktadır.

     Dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de okul öncesi eğitimde yaş grubunun küçük olmasından dolayı etkinlik saatleri; beslenme, dinlenme, serbest etkinlik gibi faaliyetleri de  kapsayacak şekilde bütüncül  bir şekilde uygulanmaktadır. Her mesleğin kendine has özelliği ve zorunlulukları olduğu gibi etkinliklerin kesintisiz ve bütüncül olarak yürütülmesi de okul öncesi eğitimin bir özelliği ve gereğidir. Henüz öz bakım becerileri gelişmemiş çocuklara öğretmen gözetim ve denetimi olmaksızın teneffüs yaptırılması pedagojik açıdan uygun değildir.

  • Okul öncesi eğitim kurumları kayıtlar nasıl yaptırılır? Okul öncesi eğitim kurumlarında nakil nasıl yapılır?

    Okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların kayıtları Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 11’inci maddesinin birinci fıkrasındaki “(Değişik:RG/6/)  Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında yeni kayıtlar, temmuz ayının ilk iş gününde başlar. Kayıt işlemi, 25/4/ tarihli ve sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu hükümlerince oluşturulan ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri esas alınarak, e-Okul sistemi üzerinden yapılır. Kayıt işlemleri sırasında veliden herhangi bir belge talep edilmez.” hükmü ve aynı Yönetmeliğin 11’inci maddesinin beşinci fıkrasının (e) bendindeki “Çocuğun aday kaydı e-Okul sistemi üzerinden alınır. Kesin kaydı yapılan çocukların velilerine Acil Durumlarda Başvuru Formu EK-1doldurtularak Sözleşme EK-2 imzalanır.” hükmü gereği yapılır.

    Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında öğrenci nakli Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 12’nci maddesindeki “(1) Okul yönetimi, bu Yönetmeliğin 10 uncu ve 11 inci maddelerinin ilgili hükümlerindeki şartları taşıyan öğrencinin naklini, öğrenci velisinin başvurusu üzerine e-Okul sisteminde gerçekleştirir. (2) (Değişik:RG/6/) Nakiller eylül ayının ilk iş günü başlar ve ders yılı sonuna 15 iş günü kalıncaya kadar devam eder. Ancak doğal afet, sağlık ve ailenin adres değişikliği gibi nedenlerde bu süre aranmaz. (3) İller arası nakillerde en çok beş günlük süre devamsızlıktan sayılmaz.” hükümleri doğrultusunda gerçekleşfunduszeue.info aynı Yönetmeliğin 11’inci maddesinin beşinci fıkrasının (f) bendindeki "Kayıtlarda bir sonraki eğitim ve öğretim yılında zorunlu eğitime başlayacak çocuklar ile okulun bulunduğu kayıt alanındaki çocuklara öncelik tanınır" ifadesi gereği çocukların öncelikle kayıt alanındaki okula kayıt edilmesi gerekmekle birlikte fizikî mekanı müsait olan kayıt alanı dışındaki okul öncesi eğitim kurumlarına nakil  yaptırılması da  mümkündür.

  • Okul öncesi eğitim kurumlarında bir şubede kaç çocuk bulunabilir?

    Okul öncesi eğitim kurumlarında bir şubede bulunacak çocuk sayısı ile ilgili iş ve işlemler, Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin “Etkinlik, ders, etüt ve dinlenme süreleri” başlıklı 6. maddesinin (b) bendinde yer verilen “bir gruptaki çocuk sayısının 10’dan az, 20’den fazla olmaması esastır. Ancak talep olması ve okulun imkânlarının yeterli olması hâlinde çocuk sayısı artırılabilir. Çocuk sayısı fazla olduğu takdirde ikinci grup oluşturulur. Ancak, her bir grubun azami çocuk sayısı dolmadan yeni grup oluşturulamaz. Eğitim ve öğretim yılı içinde çocuk sayısı 10’un altına düşen gruplar öncelikli olarak diğer gruplarla birleştirilir. Bunun mümkün olmaması durumunda bu gruplar eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar eğitimine devam eder.” hükmüne göre gerçekleştirilmektedir.

  • Okul öncesi eğitimde çocukların yerleştirileceği kurumlar neye göre belirlenir?

    Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 10’uncu maddesinin birinci fıkrasındaki "Öğrencilerin, yerleştirilecekleri okulları belirlemek üzere mart ayında il/ilçe millî eğitim müdürünün görevlendireceği müdür yardımcısı veya şube müdürünün başkanlığında, eğitim bölgesindeki okulların özelliklerine göre seçilen en çok beş okul müdüründen öğrenci yerleştirme komisyonu oluşturulur. Kayıt alanı belirlenecek okulların müdürlerinin de görüşleri alınır. Gerek görülmesi hâlinde görüşleri alınmak üzere ilgili yerleşim biriminin köy/mahalle muhtarları ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri de toplantıya davet edilebilir." hükmü gereği okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarına devam edecek olan çocukların kayıt edileceği okullar belirlenip e-Okul sistemine işlenir. 

    Okul öncesi eğitim isteğe bağlı bir kademe olmasına rağmen bir sonraki eğitim öğretim yılında ilkokula başlayacak olan her çocuk,yerleşim yeri adresinin yakınındaki bir okul öncesi eğitim kurumunun aday kayıt sistemine düşmektedir.  Çocuğun hangi okulun aday kayıt sisteminde olduğu en yakın okul öncesi eğitim kurumundan ya da yerleşim yeri adresinin bulunduğuil/ilçe millî eğitim müdürlüklerinden öğrenilebilir.

  • Okul öncesi eğitim kurumlarında ikili eğitim yapılması zorunlu mudur?

    Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin “Etkinlik, ders, etüt ve dinlenme süreleri” başlıklı6. maddesinin (a) bendinde yer verilen “okul öncesi eğitim kurumlarında güne başlama oyun, beslenme, temizlik, etkinlik, dinlenme ve günü değerlendirme zamanlarını da içerecek şekilde günde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süre ile normal eğitim yapılması esastır. Ancak kayıt alanında okula kesin kaydı yapılmamış çocuk bulunan okullarda ikili eğitim yapılması zorunludur.”ifadesi gereği ve üst politika belgelerindeBakanlığımızın her eğitim kademesinde olduğu gibi okul öncesi eğitimde de tüm okullarda normal eğitime geçmek hedefi doğrultusunda okul öncesi eğitimde normal eğitim yapılması esastır.

    Ancak okul öncesi çağ nüfusunun fazla, derslik sayısının yetersiz olduğu yerleşim yerlerinde normal eğitim yapıldığında okula gelemeyecek 5 yaş çocuklar varsa normal eğitim yapılması mümkün değildir. Yine okulun kayıt alanındaki 5 yaşında olan bütün çocuklar kayıt edilmiş olmasına rağmen 4 veya 3 yaş çocukların kayıt talebi varsa bu çocukların da eğitimi için ikili eğitim yapılabilir.

  • Okul öncesi eğitim kurumlarında kayıt veya aidat ücreti alınır mı?

    Millî Eğitim Bakanlığı  Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 67’nci maddesinin birinci fıkrasında “Okul öncesi eğitim hizmeti resmi okul öncesi eğitim kurumlarında ücretsizdir. Ancak çocukların beslenme, temizlik hizmetleri ve eğitim programlarının uygulanmasına yönelik eğitim materyalleri için ücret alınır. Alınacak bu ücret, ücret tespit komisyonunca nisan ayında belirlenir.”

    Aynı Yönetmeliğin 68’inci maddesinin üçüncü fıkrasında“Aylık ücret, velilerden istekleri dışında topluca tahsil edilmez. Belirlenen ücretin dışında kayıt için velilerden ayrıca ücret alınmaz.”ve dördüncü fıkrasında “Durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla şehit, harp malulü ve muharip gazi çocukları ile okul öğrenci kontenjanının 1/10’u oranında yoksul aile çocuklarından ücret alınmaz. Bu durumlardan engelli olanlara öncelik tanınır.” ifadelerine yer verilmiştir.

    Bu açıklamalar doğrultusunda Bakanlığımıza bağlı resmî okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden ve eğitim hizmeti dışında bir hizmet (beslenme, eğitim araç gereci, kırtasiye vb.) almayan çocukların ailelerden ücret talep edilemez. Eğitim hizmeti dışında hizmet verilen çocuklarınvelilerinden alınacak ücreti ise her ilde valiliklerce belirlenir. Belirlenen ücretler velilerin isteği dışında topluca tahsil edilmeye zorlanamaz. Okulun öğrenci sayısının 1/10’u oranında, durumları belgelendirilen yoksul aile çocuklarından ücret alınmaz. Valilikçe belirlenen ücretin haricinde başka adlar altında ücret alınamaz.

  • Okul öncesi eğitim kurumlarına kayıt yaşı nedir?

    Millî Eğitim Bakanlığı  Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 11’inci maddesinin beşinci fıkrasının (a) bendindeki “Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla aylık çocukların kaydı yapılır. Okulun kayıt alanında ikamet eden ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında ilkokula başlayacak çocukların kaydı yapıldıktan sonra  fiziki imkânların yeterli olan anaokulu ve uygulama sınıflarına aylık, ana sınıflarına ise aylık çocuklar da kaydedilir.”, (b) bendindeki “Bir grup oluşturabilecek kadar çocuk bulunmayan okullarda aylık çocuklar aynı ana sınıfına kaydedilebilir.” ve (c) bendindeki “İlkokula kaydı bir yıl ertelenen ve bir önceki yıl okul öncesi eğitim almamış olan aylık çocuklara, okul öncesi eğitim kurumlarına kayıtta öncelik tanınır.” hükümleri gereği okul öncesi eğitim kurumlarına öncelikli olarak eylül ayı sonu itibarıyla aylıkçocukların kaydı yapılır. Okulun kayıt alanındaki aylık çocukların kaydı yapıldıktan sonra okulun fiziki imkânları yeterliyse yine büyük yaşlardan başlanarak 36 aya kadar olan çocukların da kaydı yapılabilir.

    Örneğin eğitim öğretim yılında anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına öncelikli olarak doğumlu çocuklar kaydedilir. doğumlu çocukların kaydı tamamlandıktan sonra fiziki mekânları uygun olan anaokulu ve uygulama sınıflarına 1 Ocak – 30 Eylül arasında doğan çocuklar, ana sınıflarına ise doğumlu çocuklar kaydedilir. Bir okulun kayıt alanında, bir sonraki yıl ilkokula başlayacak kayıtsız çocuklar varken daha küçük çocuklar için sınıf açılması mevzuata aykırı bir işlem olacaktır.

  • İlkokula kayıt erteleme için rapor alınabilir mi?

    Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 11 inci maddesinin altıncı fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde ;

    “İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.

    Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 69, 70 ve 71 aylık olanları velisinin yazılı talebi bulunması halinde okul öncesi eğitime yönlendirir veya kayıtlarını bir yıl erteler.”

    hükümleri kapsamında ilkokula kayıt işlemleri yapılmakta olup söz konusu maddenin (b) bendinde yapılan 10/7/ tarihli değişiklikle sağlık raporu istenmesi uygulaması kaldırılmıştır.

  • Temel Eser Uygulaması devam ediyor mu?

    Öğrencilerimize okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla uygulanmaya başlanan Temel Eser uygulaması Bakanlığımızca yapılan detaylı araştırma ve çalışmalar da dikkate alınarak  /17 No’lu Genelge ile  uygulamadan kaldırılmış olup öğrencilerimizin öğretmenlerimizin rehberliğinde Anayasa’ya, yasalara ve milli eğitimin temel amaçlarına ters düşmeyecek, millî ve insanî değerlere saygılı bütün eserlerden yararlandırılması sağlanmıştır.

  • Yabancı Dil Ağırlıklı Eğitim uygulamasına yönelik öğretim programı ile materyallere nasıl ulaşabilirim ?

    Yabancı Dil Ağırlıklı öğretim programına funduszeue.info adresinden “yayınlarımız” bölümünden ulaşılabilmektedir. Söz konusu öğretim programına uygun ve alternatifli olarak hazırlanan destek materyallerine ise EBA ile birlikte funduszeue.info internet adresinden ulaşılabilmektedir.

  • Ortaokul öğrencilerimizi akademik olarak desteklemek için hangi çalışmalar gerçekleştiriliyor?

    Öğrencilerimizi yüz yüze ve uzaktan eğitim faaliyetlerinde akademik olarak desteklemek ve derslerin işlenişindeki verimliliği artırabilmek amacıyla  Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar devam etmektedir. Buna göre ortaokul öğrencilerimize yönelik ;

    Ortaokulda her bir sınıf seviyesi için ayrı ayrı olmak üzere Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinde çalışma sayfaları şeklinde fasikülden oluşan 16 kitap hazırlanmış,  EBA ile birlikte funduszeue.info internet adresinde yayınlanmıştır.   

    Ortaokul Türkçe, Matematik, Müzik ve İngilizce vb. derslere yönelik pedagojik yaklaşımı kuvvetli, kavramsal derinliği önde tutan, konu bütünlüğü taşıyan, yüksek etkileşimli, simülasyon, animasyon, video, ses, infografik, infovideo, eğitsel oyun, etkileşimli uygulama, 3 boyutlu uygulamalar gibi gerçek yaşamla bağlantılı olarak hazırlanan içerikler EBA’da ve funduszeue.info internet adresinde yayınlanmıştır.

    Yabancı dil eğitiminde yardımcı kaynak ihtiyacını büyük ölçüde ortadan kaldırmaya yönelik, öğretmen ve öğrencilerimizin gereksinimlerine cevap verecek nitelikte kademelere göre farklılaşan içerikler oluşturulması amacıyla 4 temel beceriye (konuşma, dinleme, okuma ve yazma) odaklanan  İngilizce dersi etkinlik kılavuzları ortaokul 5., 6., 7. ve 8. sınıf için ayrı ayrı hazırlanmıştıfunduszeue.infoıca, 34 tema çerçevesinde görselli kelime kartları hazırlanmıştır.

  • İlkokul öğrencilerimizi akademik olarak desteklemek için hangi çalışmalar gerçekleştiriliyor ?

    Özellikle kırsal bölgelerde birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan okullarımızdaki öğretmen ve öğrencilerimiz için Türkçe ( sınıflar ve ilk okuma yazma), Matematik ( sınıflar),  Fen Bilimleri ( sınıf),  Hayat Bilgisi ( sınıf), Sosyal Bilgiler (4. sınıf)  alanında 17 adet çalışma kitabı öğretmenlerin ödevli saatlerde de kullanabileceği ve öğrencilerin bireysel veya grupla gerçekleştirebileceği etkinlikler esas alınarak öğrencilerin ihtiyaçlarına ve hazır bulunuşluklarına uygun şekilde hazırlanmıştır. Materyaller eğitim öğretim yılında ilk kez bastırılmış ve birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan okullardaki öğrencilerimize dağıtımı tamamlanmıştır. Bununla birlikte tüm ilkokul öğrencilerimizin de kullanımı için EBA ile birlikte funduszeue.info  internet adresinde yayınlanmıştır.

    İlkokulda her bir sınıf seviyesinde ayrı ayrı olmak üzere Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler derslerine yönelik olmak üzere hazırlanan 14  çeşit çalışma kitabı ilk kez basımı yapılarak eğitim öğretim yılında  tüm öğrencilerimize ücretsiz verilmiştir. Materyaller ayrıca  EBA’da yayınlanmıştır.

    İlkokul Türkçe, Matematik, Müzik ve İngilizce vb. derslere yönelik pedagojik yaklaşımı kuvvetli, kavramsal derinliği önde tutan, konu bütünlüğü taşıyan, yüksek etkileşimli dijital içerik çalışmaları da devam etmekle birlikte simülasyon, animasyon, video, ses, infografik, infovideo, eğitsel oyun, etkileşimli uygulama, 3 boyutlu uygulamalar gibi gerçek yaşamla bağlantılı olarak hazırlanan içeriklerden Kurulca onaylananlar EBA’da yayınlanmıştır.

    Yabancı dil eğitiminde yardımcı kaynak ihtiyacını büyük ölçüde ortadan kaldırmaya yönelik, öğretmen ve öğrencilerimizin gereksinimlerine cevap verecek nitelikte kademelere göre farklılaşan içerikler oluşturulması amacıyla 4 temel beceriye (konuşma, dinleme, okuma ve yazma) odaklanan   İngilizce dersi etkinlik kılavuzları ilkokul 2., 3. ve 4. sınıf seviyeleri için ayrı ayrı  hazırlanmıştır. Ayrıca, 34 tema çerçevesinde görselli kelime kartları hazırlanmıştır.

  • Adrese dayalı okul kayıt işlemleri nasıl yapılmaktadır?

    Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 11 inci maddesinin birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarında;

    “Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında yeni kayıtlar, temmuz ayının ilk iş gününde başlar. Kayıt işlemi, 25/4/ tarihli ve sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu hükümlerince oluşturulan ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri esas alınarak, e-Okul sistemi üzerinden yapılır. Kayıt işlemleri sırasında veliden herhangi bir belge talep edilmez.

    Okul yönetimi, öğrenim çağında olup nüfus kaydı bulunmayan çocukları 25/4/ tarihli ve sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı düzenlenmesi için nüfus müdürlüğüne bildirir ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası temin edilen öğrencilerin kesin kayıtlarını e-Okul sistemi üzerinden yapar.

    Yabancı uyruklu olup İçişleri Bakanlığınca verilen belge ile kimlik numarası edinen çocukların kayıtları bu kimlik belgesinde bulunan bilgilere göre yapılır. Türk vatandaşlığına kabul işlemleri devam eden çocukların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası edinmelerinin ardından e-Okul sisteminde kimlik numarası güncellenir.

    Şehit, harp malûlü ve muharip gazi çocukları ile rehberlik ve araştırma merkezi raporu ile yönlendirilmesi yapılan özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar, yerleşim yeri adresine uyumlu okula kaydedildikten sonra durumlarını belgelendirmeleri şartıyla ulusal adres veri tabanındaki adreslerine bakılmaksızın istedikleri okula nakli yapılır.” hükümleri doğrultusunda adrese dayalı kayıt ve nakil işlemleri yapılmaktadır.

  • Okula yeni kayıt için hangi bilgi/ belge talep edilir?

    Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Kanununa göre kayıt işlemi, 25/4/ tarihli ve sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu hükümlerince oluşturulan “ulusal adres veri tabanındaki adres bilgileri esas alınarak, e-Okul sistemi üzerinden yapılır. Kayıt işlemleri sırasında herhangi bir belge talep edilmez.” hükmü kapsamında yapılmış olup öğrencilerin adreslerine göre hangi okullara kayıtlarının yapıldığını Bakanlığımızın e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi internet sayfası üzerinde "funduszeue.info" öğrencilerinin T.C. kimlik numarası ve doğum tarihi ile sorgulama yapılabilmektedir. e-Okul Yönetim Bilgi Sisteminde ilan edilen okula kesin kayıt işlemi okul yönetimince yapılacaktır.

  • Kayıt, Aidat, Katkı ve Bağış Ücretleri Hakkında

    Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 42 inci maddesinde "İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır." denilmektedir.

    Millî Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliğinin 15 inci maddesinin ikinci fıkrasında “Birlikler, velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlayamaz, okul kayıt döneminde bağış ve yardım toplayamaz." hükmü yer almaktadır. 

    Ayrıca sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun maddesinde; "Eğitim kurumlarının amaçlarının gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak için okul ile aile arasında işbirliği sağlanır. Bu amaçla okullarda okul-aile birlikleri kurulur. Okul-aile birlikleri, okulların eğitim ve öğretim hizmetlerine etkinlik ve verimlilik kazandırmak, okulların ve maddi imkânlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere; aynî ve nakdî bağışları kabul edebilir, maddi katkı sağlamak amacıyla sosyal ve kültürel etkinlikler ve kampanyalar düzenleyebilir, okulların bünyesinde bulunan açık alan, kantin, salon ve benzeri yerleri işlettirebilir veya işletebilirler. Öğrenci velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlanamaz. Okul-aile birliklerinin kuruluş ve işleyişi, birlik organlarının oluşturulması ve seçim şekilleri, sosyal ve kültürel etkinliklerden sağlanan maddi katkılar, bağışların kabulü, harcanması ve denetlenmesi ile açık alan, kantin, salon ve benzeri yerlerin işlettirilmesi veya işletilmesinden sağlanan gelirlerin dağıtım yerleri ve oranları, harcanması ve denetlenmesine dair usul ve esaslar, Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığınca müştereken hazırlanan yönetmelikle düzenlenir." hükmü yer almaktadır.

    Okul yönetimi ile ilgili şikâyetlerinizi okulunuzun bağlı bulunduğu İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne bildirebilirsiniz.

  • Okula başlama yaşı nasıl belirlenmektedir?

    Anayasamızın Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun funduszeue.infoinde(Değişik/6//2 md.) ’’ Mecburi ilköğretim çağı, yaş grubundaki çocukları kapsar. İlkokulların birinci sınıflarına o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ancak çocuğun gelişim durumuna bağlı olarak okula erken başlaması veya kaydının ertelenmesi ile ilgili hususlar yönetmelikle düzenlenir. ’denilmektedir.

    İlköğretim Kurumlarına kayıtlar Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin Maddesine göre yapılan iş ve işlemler aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları, beşinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentleri, altıncı fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    "a) Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla aylık çocukların kaydı yapılır. Okulun kayıt alanında ikamet eden ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında ilkokula başlayacak çocukların kaydı yapıldıktan sonra fiziki imkânları yeterli olan anaokulu ve uygulama sınıflarına aylık, ana sınıflarına ise aylık çocuklar da kaydedilebilir.

    b) Bir grup oluşturabilecek kadar çocuk bulunmayan okullarda aylık çocuklar aynı ana sınıfına kaydedilebilir.

    c) İlkokula kaydı bir yıl ertelenen ve bir önceki yıl okul öncesi eğitim almamış olan aylık çocuklara, okul öncesi eğitim kurumlarına kayıtta öncelik tanınır.

    ç) Eğitimlerine tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla devam eden öğrencilerden okul öncesi eğitimde bir sınıfta bulunacak özel eğitim ihtiyacı olan öğrenci sayısı 7/7/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda düzenlenir.

    d) Eğitimlerini tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla sürdüremeyecek durumda olan ağır düzeyde yetersizliği bulunanlar ile birden çok yetersizliği olan çocuklar, bu kurumlarda fiziki mekânın uygun olması ve özel eğitim öğretmeni istihdam edilmesi kaydıyla açılan özel eğitim sınıflarına kaydedilir."

    İlkokula kayıt:

    "a) İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.

    b) Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 69, 70 ve 71 aylık olanları velisinin yazılı talebi bulunması halinde okul öncesi eğitime yönlendirir veya kayıtlarını bir yıl erteler."

  • İlkokul ve ortaokullarda ders ve teneffüs süreleri ne kadardır?

    Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) ve (b) bendinde;

    “Bir ders saati süresi 40 dakikadır. Okul yönetimince teneffüsler için normal eğitim yapılan okullarda en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise en az 10 dakika süre ayrılır.

    Normal öğretim yapılan okullarda yemek ve dinlenme için en az 40, en çok 90 dakika süre verilir. Bu süre okul yönetimince okul çevresinin şartlarına göre düzenlenir, il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne bilgi verilir. İkili öğretim yapılan ilköğretim kurumlarında sabahçı ve öğlenci grup öğrencilerinin çıkış ve girişleri arasında en fazla 30 dakikalık süre ayrılır.” hükümleri doğrultusunda ders ve teneffüs süreleri düzenlemektedir.

  • Seçmeli derslerin seçimi nasıl yapılmaktadır? Öğrenciler istedikleri seçmeli dersleri seçebilirler mi?

    tarihli ve 40 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı eki “İlköğretim  Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesinin 2. maddesinde;  "Okullarda seçmeli ders uygulaması konusunda esneklik sağlanacak ve her okul yönetimi kendi imkânları doğrultusunda çizelgenin seçmeli dersler bölümünde yer alan azami 10 dersten bir grup oluşturacaktır. Öğrenciler, kendi okullarında okul yönetimi tarafından oluşturulan gruptan derslerini seçecektir." ifadesine yer verilmiştir. Bununla birlikte bir sonraki eğitim öğretim yılı için seçmeli derslerin seçiminde uyulacak usul ve esaslarla ilgili Bakanlığımızca her yıl Aralık-Ocak ayı içerisinde   il/ilçe millî eğitim müdürlüklerimize detaylı açıklama gönderilmektedir.

  • İlkokullarda sınıf tekrarı yapılabilir mi?

    Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 31 inci maddesinin birinci fıkrasında;

    “İlkokullarda öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılmaması esastır. Ancak; istenilen yeterlik düzeyine ulaşamamış ilkokul öğrencilerine, velinin yazılı talebi üzerine, ilkokul öğrenimi süresinde bir defaya mahsus olmak üzere sınıf tekrarı yaptırılabilir. Okula hiç devam etmeyen öğrenciler ve ilkokul haftalık ders çizelgesindeki tüm derslerden puanı girilmeyen öğrenciler ile bu Yönetmeliğin 27 nci maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen mazeretler dışında okula en az bir dönem devam etmeyen öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılır.” hükmü kapsamında ilkokulda sınıf tekrarı yapılmaktadır.

  • Nöbetçi öğretmenin öğle arasında nöbeti devam eder mi?

    Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 44 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında;

    “İlköğretim kurumlarında; okulun bina ve tesisleri ile öğrenci mevcudu, yatılı, gündüzlü, normal veya ikili eğitim yapma gibi durumları göz önünde bulundurularak okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesine göre öğretmenler normal eğitim yapan okullarda gün süresince, ikili eğitim yapan okullarda ise kendi devresinde nöbet tutarlar. Ayrıca normal eğitim yapılan okullarda öğle arasında yapılan nöbet görevi nöbetçi öğretmenlerin dinlenme süreleri göz önünde bulundurularak dönüşümlü ve dengeli olacak şekilde okul idaresi tarafından düzenlenir.” hükmü doğrultusunda dönüşümlü olarak nöbet görevi devam eder.

  • Yurt dışında öğrenim gören öğrencinin Türkiye'deki okula kayıt denklik işlemleri nasıl yapılmaktadır?

    Milli Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği 6. maddesi " (Değişik: / RG) Denklik işlemi için başvuruda bulunanlarca, Denklik Belgesi Alacaklar İçin Başvuru Formu (EK-1)’na, aşağıdaki belgelerin asılları ve birer fotokopisi eklenir.

    a) İlköğretim okullarına alınacaklardan, yurt dışında öğrenim gördükleri okullardan aldıkları son ders yılına ait karneler veya öğrenim belgesi ile varsa ayrılma belgesi. b) Ortaöğretim kurumlarına alınacaklardan, yurt dışında öğrenim gördükleri son ders yılına ait karneler veya öğrenim belgesi ile varsa ayrılma belgesi.

    c) Ortaöğretim kurumlarını bitirenlerden, yurt dışında öğrenim gördükleri öğretim kurumundan aldıkları son ders yılına ait karneler veya öğrenim belgesi ile mezun veya diploma almaya hak kazandığına dair belge.

    d) Yurt dışındaki öğrenimleri sırasında kullandıkları pasaportun aslı veya giriş-çıkış tarihlerinin ve işlem gören sayfalarının yeminli mütercimlerce yapılan tercümesi.

    e) Denklik işlemini yapacak kurumda alan öğretmeni veya uzmanının bulunmaması hâlinde, yabancı dildeki belgelerin yeminli mütercimlerce yapılmış Türkçe tercümeleri veya Türk Dış Temsilcilikleri tarafından onaylanmış tercümeleri." Hükmü doğrultusunda işlemler yapılmaktadır.

  • İlkokul mezun belgesini nereden alabilirim?

    Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin “74 üncü maddesine göre;

    (1) (Değişik:RG/7/) İlkokul, ortaokul, ilköğretim okulunu yılından önce bitiren ve zamanında okuldan diplomasını alamayan veya kaybedenlerden; belgenin talep edildiği okulun bulunduğu ilde yaşayanlar okul müdürlüğüne, farklı bir ilde bulunanlar ise bulundukları il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne bir dilekçe ile şahsen başvurur. Başvuru yapılan il/ilçe millî eğitim müdürlüğü talebi gerçekleştirmek üzere ilgili il/ilçe millî eğitim müdürlüğü ile gerekli yazışmaları yapar. Okul müdürlüğünce, kayıtlara göre dilekçe sahibinin aldığı belge ve diploma ile başka bir okula yazılmadığı belirlendikten sonra, dilekçenin altına veya arkasına, onaylı Diploma Kayıt Örneği EK verilir. Durum, o döneme ait diploma defterine veya öğrenci kütük defterine işlenir. Aldığı belgeyi kaybedene, aynı yöntemle yeniden belge verilir.

    (2) Savaş, sel, deprem, yangın ve benzeri nedenlerle okul kayıtlarının yok olması hâlinde, belgesini kaybedene öğrenim durumunu kanıtlaması şartıyla Kayıtları Yok Olanlara Verilecek Belge Örneği EK düzenlenir.

    (3) e-Okul sisteminde kaydı bulunanlardan öğrenim belgesi veya diplomasını kaybedene bu madde hükümleri çerçevesinde e-Okul sistemi üzerinden onaylı belge verilir.” hükmü doğrultusunda iş ve işlemleri yapılmaktadır.

  • Yabancı Dil Ağırlıklı Eğitim uygulaması kapsamında ders saatleri nasıl ayarlanmaktadır?

    Velilerin talepleri doğrultusunda, okulun imkân ve şartları da dikkate alınarak Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın tarihli ve 40 sayılı Kararı Eki “İlköğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi” nin Açıklamalar bölümünün 7. maddesi doğrultusunda isteyen okulların 5'inci sınıflarının tamamında veya belirlenen şubelerinde haftada 18 saate kadar yabancı dil eğitimi uygulanmaktadır. 5. sınıf yabancı dil ağırlıklı eğitim yapılacak sınıflarda haftalık ders çizelgesi aşağıdaki ders saatleri değiştirilmeden uygulanmakta ve yabancı dil saati buna göre belirlenmektedir.

    Matematik -5 Ders Saati

    Türkçe- 6 Ders Saati

    Seçmeli Dersler-4 Ders Saati

    Fen Bilimleri- 4 Ders Saati

    Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi- 2 Ders Saati

    Sosyal Bilgiler -3 Ders Saati

    * Okullar 5. sınıflar için kendi belirlemiş oldukları yabancı dil ders saatini ve ders programını e-okul sisteminde tanımlanmış olan ekrana işleyebilmektedir. 

    “e-Okul Kurum İşlemleri - Ders İşlemleri - Yabancı Dil Program Seçimi”

  • Okullarda ders kitapları dışında yardımcı kaynak kullanılabilir mi?

    Okullarımızda ders kitapları dışında yardımcı kaynak kitap alınması ve kullanımı konusunda öğrencilerimizin zorunlu tutulmaması gerektiği il millî eğitim müdürlüklerine gönderilen resmi yazılarda belirtilmiştir. Okullarımıza gönderilen açıklamalarda  Bakanlığımızca hazırlanan ve kitap, haber, görsel, video, ses, dergi, doküman, yarışma, uygulama vb modüllerin bulunduğu, sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve doğru e-içerikleri sürekli geliştirilmeye devam eden ve öğretmen ve öğrencilerimizin hizmetine ücretsiz olarak sunulan EBA (funduszeue.info)’ya yönlendirilmeleri önerilmiştir.

  • Okullarda ahlak/adabı muaşeret eğitimi veriliyor mu?

    İlkokul ve ortaokullarda uygulanan öğretim programlarında;  anadilde iletişim, yabancı dillerde iletişim, öğrenmeyi öğrenme, matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojideki yetkinlik, dijital yetkinlik, kültürel farkındalık ve ifade, sosyal ve vatandaşlıkla ilgili yetkinlik ile girişimcilik ve inisiyatif alma olmak üzere 8 anahtar yetkinlik esas alınmıştır. Öğretim programlarında doğruluk, dürüstlük, millet sevgisi, merhamet, paylaşmak, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımlaşma, bağışlama, cömertlik, çalışkanlık, bağışlama, dostluk, emaneti koruma, görgülü olma, güvenirlik, iyi niyet, kadirşinaslık,  vefa vb. değerlere yer verilmiş olup bu konular ders kitaplarında da anlatım, etkinlik ve görsellerle desteklenmiştir. 

  • Taşıma yoluyla eğitim yapılan okullar bünyesinde görev yapan okul öncesi öğretmenleri ders saati bittiği halde okul çıkış saatine kadar okulda bekletilebilirler mi?

    Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin maddesinin ikinci fıkrasındaki "Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri okul öncesi eğitim öğrencilerinin bulunduğu alanlarda, kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar."  hükmü gereği okul öncesi öğretmenleri nöbet görevlerini sadece okul öncesi öğrencilerinin olduğu alanlarda, ders başlamadan önce ve ders başlamadan sonra yerine getirirler.

    Ana sınıflarında görev yapan okul öncesi öğretmenlerin ders bitimindeki nöbet görevleri 50’şer dakikalık günlük 6 etkinlik saati derslerinin bitiminden sonra başladığı için bu öğretmenlere, diğer öğrencilerin (ilkokul, ortaokul, lise) son ders bitimi dikkate alınarak ve diğer sınıfların son ders çıkışına kadar bekletilerek nöbet görevi verilemez.

  • Eğitim öğretim çağındaki iki kardeş aynı okula devam edebilir mi?

    Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin  12 nci maddesinin 8 inci fıkrasında “Yeni okul açılması veya kayıt alanının değiştirilmesi sebebiyle farklı okullara devam etmek zorunda kalan kardeşlerin nakilleri, velinin isteği doğrultusunda kardeşlerden birinin okuluna yapılır.” hükmü yer almaktadır. Bu doğrultuda çocuğunuzun kaydını yaptırabilirsiniz.

  • Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetleri nasıl olmalıdır?

    Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci, ikinci fıkralarında;

    "4 üncü maddede yer alan sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir. 

    Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz. Ancak, okul yönetimi ve okul-aile birliğinin koordinatörlüğünde, 4 üncü maddede yer alan sınırlamalara aykırı olmamak kaydıyla, velilerin yüzde ellisinden fazlasının muvafakati alınarak ilgili eğitim-öğretim yılı için okul kıyafeti veya kıyafetleri belirlenebilir. Bu fıkranın uygulanmasına dair usul ve esaslar Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yönerge ile belirlenir." hükümleri kapsamında kılık kıyafet düzenlenmesi yapılmaktadır.

    Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç), (d) ve (e)  bentlerinde;

    Öğrenciler;

    a) Öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz. 

    b) İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez,

    c) Yırtık ve delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez,

    ç) Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez.

  • İlköğretim burs ücretleri ne zaman yatmaktadır?

    İlköğretim burs ücretleri her ayın 20'sinden sonra hesaplara aktarılmaktadır.

  • Sosyal Etkinlik Türleri Nelerdir?

    Okul Etkinlikleri, Merkezî Etkinlikler ve Okul Dışı Bireysel Etkinlikler

  • Milli Eğitim Bakanlığı Merkez veya Taşra Teşkilatlarınca Merkezi Etkinlikler Modüle Nasıl Tanımlanır?

    Merkezî Etkinlik tanımlaması, Millî Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında birim amirinin uygun gördüğü kurum temsilcisi tarafından etkinliğin DYS üzerinden yapılan duyurusuyla eş zamanlı olarak e-Okul Yönetim Bilgi Sisteminde sırasıyla “Bakanlık/MEM İşlemleri”, “Sosyal Etkinlikler” ve “Sosyal Etkinlik Tanımlama” sekmelerini seçerek açılan ekranda bulunan ilgili alanları eksiksiz doldurulması ve kaydedilmesi suretiyle tanımlanır.

  • Okul Dışı Bireysel Etkinlikler nedir?

    Öğrencilerin, kendi ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda okul dışında velisinin bilgisi dâhilinde katıldıkları kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen veya izin verilen sosyal etkinliklerdir.

    Öğrencilerin Okul Dışı Bireysel Etkinlik kapsamında katıldıkları etkinlikler, “Sosyal Etkinlik Bilgilendirme Formu” (Ek-1) ile belgelendirilir ve ilgili kurum/kuruluş tarafından onaylanır. Daha açık bir ifadeyle öğrenciler, okul dışında Bakanlığımızca 15 inci maddede liste verilen kurum kuruluşlar aracılığı ile merkezî veya taşra mülkî amir tarafından izinli/onaylı etkinliklere katılım sağladığı/ürün ortaya koyduğu/performans gösterdiği takdirde Okul dışı Bireysel Etkinlik gerçekleştirmiş olur.

    Öğrenciler okul dışı bireysel etkinlik olarak herhangi bir yarışmaya katılmış ve yarışmada derece almış ise aldığı dereceyi gösteren belge, Sosyal Etkinlik Bilgilendirme Formu yerine kullanılır. Anlaşılacağı üzere derece alındığı takdirde Sosyal Etkinlik Bilgilendirme formuna ihtiyaç duyulmamaktadır.

    Sosyal Etkinlik Bilgilendirme Formu veli tarafından eğitim kurumu müdürlüğüne teslim edilir.

  • Öğrencilerin Gerçekleştirdiği Etkinliklerin Hangi Etkinlik Alanı veya Kategorisine Dâhil Olduğuna Karar Veremedim. Ne Yapmalıyım?

    Sosyal Etkinlik Modülü için hazırlanan e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi Sosyal Etkinlik Modülü Kılavuzu’nu inceleyin. Yine de karar veremediğiniz takdirde kılavuzda belirtilen iletişim yollarını kullanarak, sorunuza çözüm bulabilirsiniz.

  • Sosyal Etkinlik Bilgilendirme Formu (Ek-1) Nedir?

    Sosyal Etkinlik Bilgilendirme Formu (Ek-1) öğrencilerin okul dışında bireysel olarak gerçekleştirdiği etkinlikleri belgelendirebilmeleri için gereklidir. Öğrencinin Okul Dışı Bireysel Etkinlikler kapsamında yürüttüğü bilimsel, kültürel, sanatsal, sportif alanlarda ve toplum hizmeti çalışmalarında katılım sağladığına, performans gösterdiğine veya ürün ortaya koyduğuna ilişkin kurum ve kuruluşlardan aldığı belgedir. Çeşitli yarışmalarda derece alındığı takdirde Sosyal Etkinlik Bilgilendirme Formu (Ek-1) kullanılmayacak olup öğrencinin derece aldığını gösterir belgenin veli tarafından okul müdürlüğüne iletilerek Modüle elektronik ortamda sınıf/şube rehber öğretmeni tarafından yüklenmesi gerekmektedir.

  • Sosyal Etkinlik Modülü 'ne Nasıl Ulaşırım?

    Sosyal Etkinlik Modülü, e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi içerisinde, temel eğitim kurumları için “İlkokul-Ortaokul Kurum İşlemleri”, ortaöğretim kurumları için ise “Ortaöğretim Kurum İşlemleri”, “Sosyal Etkinlikler” sekmeleri altında yer almaktadır. Söz konusu bölümde “Sosyal Etkinlikler” sekmesini göremiyorsanız okul müdürlüğü ile iletişime geçerek e-Okul Yönetici Modülü ekranından gerekli yetkilendirmenin yapılmasını sağlayanız.

  • Öğrenci nakil giderse Sosyal Etkinlik Modülü'nde nasıl bir işlem yapılmalıdır?

    Öğrencilerin sosyal etkinlik girişlerinin öğrenim gördüğü okulunda yapılması esastır. Bu doğrultuda nakil giden öğrencilerin okuldan ayrılmadan önce sosyal etkinlik girişlerinin tamamlanması gerekmektedir. Sosyal etkinliği tamamlanmış ancak etkinlik bilgileri modüle işlenmeden nakil gitmiş öğrencilerin sosyal etkinlik girişleri velinin talebi üzerine etkinliği gerçekleştirdiği okulda sosyal etkinlik kurulunun uygun görmesi ve okul müdürünün onayı ile sosyal etkinlik kurulu başkanı(okul müdürü ya da ilgili müdür yardımcısı) tarafından Sosyal Etkinlik Modülüne işlenir. Nakil gidilen okul, öğrencinin önceki okulunda gerçekleştirdiği sosyal etkinlikleri modüle işleyemez. Merkezî Etkinliklerde öğrenci hem nakil geldiği hem de nakil gittiği okullarda aynı etkinliği gerçekleştirebilir. Bu durumlarda, öğrencinin nakil geldiği okuldaki gerçekleştirdiği etkinliğin temsil ve etkinlik düzeyi daha yüksek ise önceki okulundaki aynı etkinliğe ait bilgilerin sildirilmesi ve nakil geldiği okulda yeniden girilmesi gerekmektedir. Bunun için nakil gidilen okul, öğrencinin önceki okuluna bu durumu belirten talep yazısı yazmalıdır.

    Sosyal Etkinlik Girişi Ekranında yer alan “Sosyal Etkinlik Nakil Olan Öğrenci Bilgi Girişi” bölümünde nakil olan öğrenciye ait etkinlik girişi yapılabilir.

  • Yanlış Girilen bir Sosyal Etkinlik Bilgisi Tekrar Güncellenebilir ya da Silinebilir mi?

    Modüle hatalı bir etkinlik girişi yaptığınızda, sosyal etkinlik kurulu başkanı (Okul müdürü ya da görevlendirilen müdür yardımcısı) tarafından “Sosyal Etkinlik Tamamlama” sekmesinden etkinlik onaylanmadan önce, girdiğiniz etkinlik ile ilgili güncelleme ya da silme yapabilirsiniz. Sosyal etkinlik kurulu başkanı tarafından etkinlik onaylandıktan sonrasında etkinliğin silinmesi veya güncellenmesi istendiğinde tekrar sosyal etkinlik kurulu başkanı tarafından gerekçesi ile birlikte etkinlik reddedilir. Red işleminden sonra silme veya güncelleme işlemleri yapılabilir.

  • Öğrencilerin Geçmiş Eğitim ve Öğretim Yıllarında Gerçekleştirdiği Etkinlikler Modüle İşlenecek mi?

    Sosyal etkinlik girişleri, ilgili eğitim-öğretim yılını kapsayacak olup, geçmişe dönük yapılmayacaktır.

  • İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) kapsamında ek hizmet puanı verilmekte midir?

    19 Haziran tarih ve sayılı Resmî Gazetede yayınlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” in 2 inci maddenin 5 inci fıkrasında “Millî Eğitim Bakanlığı Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi ve İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) kapsamında fiilen ders okutan veya yönetim görevini yürüten eğitim kurumu yöneticisi ve öğretmenlerin hizmet puanlarına, bu kapsamda görev yaptıkları her ay için 0,5 puan eklenir.” ifadesi yer almaktadır. Bu kapsamda İlkokullarda Yetiştirme Programı kapsamında görev alan öğretmenlere de ek hizmet puanı verilmektedir.

  • İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) kapsamında okul yöneticileri ders görevi alabilirler mi?

    İlkokullarda Yetiştirme Programına dair iş ve işlemler İlköğretim Kanunu, Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ve İlkokullarda Yetiştirme Programı Yönergesi çerçevesinde yürütülmektedir. Söz konusu Yönergede yer alan maddenin 6. bendinde de ifade edildiği üzere, İYEP’in uygulanmasında “öğrencinin kendi sınıf öğretmeni, okulun diğer sınıf öğretmenleri, ilçe norm fazlası sınıf öğretmenleri, ilçede programda görev almak isteyen sınıf öğretmenleri, ders ücreti karşılığında görevlendirilen sınıf öğretmenleri, bunların olmaması durumunda ders ücreti karşılığında görevlendirilen öğretmenler” görev alabilmektedirler.

  • İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) kapsamında ek ders ücreti ödenmekte midir?

    Bakanlığımıza bağlı her tür ve kademedeki yönetici ve öğretmenlere Millî Eğitim Bakanlığı öğretmen ve yöneticilerine Bakanlar Kurulunun 1/12/ tarih ve sayılı kararı uyarınca ek ders ödemesi yapılmaktadır. İlkokullarda Yetiştirme Programı kapsamında görev alan öğretmenlere de söz konusu kararda yer alan 8. maddenin 7. bendine istinaden ek ders ücreti ödenebilmektedir.

  • T.C.

    ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

    SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 

    KÜLTÜR HİZMETLERİ BİRİMİ

    ÖĞRENCİ KULÜPLERİ

    SIKÇA SORULAN SORULAR

     

     

    Öğrenci Kulübü Nedir?

    Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencilerinin bilimsel, mesleki, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerde bulunabilmeleri amacıyla kurdukları öğrenci topluluğuna Öğrenci Kulübü denir.

    Öğrenci Kulübü Yönergesinin Kapsamı nedir?

    Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ne kayıtlı ön lisans, lisans öğrencilerinin mesleki, bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda faaliyet göstermek amacıyla oluşturduğu ya da oluşturacakları aynı zamanda lisansüstü programlarına kayıtlı öğrencilerinde üye olabileceği öğrenci topluluklarını kapsar.

    Öğrenci Kulüpleri Yönergesinin Dayanağı Nedir?

    sayılı Yükseköğretim Kanununun sayılı Kanun’la değişik ve maddeleri uyarınca Sağlık Kültür ve Spor Dairesinin yürüteceği hizmetleri düzenleyen 3 Şubat tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kurumları Mediko- Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği” nin  ve maddeleri esas alınarak hazırlanmıştır.

    Öğrenci Kulübü Nasıl Kurulur? 

    Öğrenci kulüplerinin kuruluşu için 18 kurucu ESOGÜ öğrencisinin bir araya gelerek Öğrenci Kulüpleri Yönergesinin 9. maddesinde yer alan başvuru belgeleri ve danışman imzalı bir dilekçe ile birlikte Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı’na başvuru yaparak kuruluş işlemini başlatırlar. 

    Öğrenci Kulübü En Az Kaç Kişi ile Kurulabilir?

    Bir öğrenci kulübünün kurulabilmesi için 18 (on sekiz) kurucu ESOGÜ öğrencisinin üye olması ve Geçici Yönetim Kurulu ve Kulüp Danışmanı'nın belirlenmesi gerekir.

    Öğrenci Kulüplerine Kimler Üye Olabilir?

    ESOGÜ’ de öğrenim gören ön lisans, lisans, lisansüstü programlarına kayıtlı olan tüm öğrenciler kulüp üyesi olabilir. Üniversite tarafından bir disiplin cezası verilen veya her hangi bir suçtan dolayı hüküm giymiş olan öğrenciler kulüplere üye olamaz.

    Birden Fazla Kulübe Üye Olunabilir mi?

    Bir öğrenci birden fazla kulübe üye olabilir.

    Öğrenci Kulüp Üyeliği Hangi Durumlarda Düşer?

    Öğrencinin mezuniyet, ayrılma gibi Üniversite ile ilişiğinin kesilmesi gibi olağan süreçler dışında; Öğrencinin yazılı talebi, Yönetim Kurulunun önerisiyle Genel Kurul kararı sonucu ya ad üst üste iki kez Genel Kurul toplantısına katılmayan kulüp üyelerinin kulüp üyeliği düşer. İtirazları ESOGÜ SKS Daire Başkanlığı Yönetim Kurulu karara bağlar.

    Kulüp Danışmanı Kimdir ve Görevleri Nelerdir?

    Kulüp Danışmanı; Öğrenci kulübünün kuruluşu, işleyişi ve denetimi hususunda ESOGÜ SKS Daire Başkanlığına karşı sorumlu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin bir öğretim elamanıdır. Üniversitenin belirleyeceği genel ilkeler çerçevesinde kulübün yönerge hükümlerine uygun faaliyet göstermesi, denetimi, kulübe ait demirbaş ve eşyaların muhafazası hususunda sorumludur. Öğrenci topluluğunun yapacağı her türlü etkinlikten sorumludur. Kulüp Danışmanının onayı olmadan etkinlik başvurusunda bulunulamaz.

    Kulüp Danışman Yardımcısı Kimdir ve Görevleri Nelerdir?

    Kulüp danışman yardımcısı; kuruluş aşamasında kurucu öğrencilerin bildirimi ve ESOGÜ SKS Daire Başkanlığı Yönetim Kurulu onayı ile görevlendirilen, kulübün asil danışmanının izinli, raporlu veya görevde olmadığı hallerde kulübün bu yönerge hükümlerine uygun faaliyet göstermesi ve denetimi hususunda ESOGÜ SKS Daire Başkanlığı Yönetim Kuruluna karşı sorumlu Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin bir öğretim elemanıdır.

    Kulüp Danışmanı Zorunlu mudur?

    Kulüpler kuruluşu için kulüp danışmanı belirlemek zorundadırlar.

    Kulüp Danışmanının ya da Yardımcısının Görevinden Ayrılması Durumunda Ne yapılır?

    Görevinden ayrılan danışman yerine 15 gün içinde bünyesinde bulunduğu akademik birim tarafından yeni danışman belirlenir ve Rektörlüğe bildirilerek onay alınır.

    Öğretim Elemanları Birden Fazla Kulübe Danışmanlık Yapabilirler mi?

    Bir öğretim elemanı aynı anda en fazla iki öğrenci kulübünde danışman olabilir.

    Aynı İsimle Birden Fazla Kulüp Kurulabilir mi?

    Aynı isimde ve benzer amaçta birden fazla kulüp kurulamaz. Öğrenci kulüpleri amaçlarına uygun isimler alırlar.

    Geçici Yönetim Kurulu Ne Zamana Kadar Görev Yapar?

    Kulüp kuruluşu onaylandıktan sonra geçici yönetim kurulu, yeni katılan üyelerle birlikte en geç 1 ay içinde yapılacak olan ilk genel kurul toplantısına kadar görev yapar. Yapılacak ilk genel kurul toplantısında yönergede belirtildiği şekilde kulüp yönetim kurulu ve denetim kurulu seçilir. Bu seçimden sonra, geçici başkanın ve geçici yönetim kurulunun görevi biter ve görevini yeni seçilenlere devreder.

    Öğrenci Kulüp Başkanı, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu Üyelerinin Kişisel Bilgileri Ne Zaman Başkanlığa Teslim Edilir?

    Kulüp Başkanı, yönetim ve denetim kurulu üyelerinin seçilmelerini izleyen 15 gün içinde seçilenlerin kimlik bilgilerini ve kişisel iletişim bilgilerini Daire Başkanlığına teslim edilir.

    Öğrenci Kulüplerinin Amaçları Nelerdir?

    Öğrenci Kulüpleri öğrencilerinin sosyal, kültürel, bilimsel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle kişilik gelişimlerini desteklemek, toplum bilincinin oluşmasını, boş zamanlarını değerlendirmelerini, dinlenmelerini sağlamak, akademik gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlar.

    Öğrenci Kulüp Organları Nelerdir?

    Kulüp Başkanı

    Kulüp Danışmanı

    Kulüp Genel Kurulu

    Kulüp Yönetim Kurulu

    Kulüp Denetim Kurulu

    Genel Kurul Nedir, Ne Zaman Yapılır?

    Kulübün genel karar organıdır. Kulübe kayıtlı üyelerden oluşur. Her yıl Eylül-Ekim ayları içinde yapılır.

    Genel Kurul Kim Tarafından Açılır?

    Genel Kurul, varsa Yönetim Kurulu Başkanı, yoksa hazır bulunan en eski üye tarafından açılır ve toplantıyı yönetmek üzere genel kurul başkanı ve sekreteri seçilerek, başkanın yönetiminde Genel Kurul sürdürülür.

    Genel Kurulu Olağanüstü Toplantıya Kim Çağırabilir?

    Üyelerinin 1/3’nün yazılı isteği ile olağanüstü toplanabilir. Toplantı en az 7 gün önceden üyelere bildirilir. Denetim Kurulu da gerekli gördüğü hallerde Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırabilir.

    İlk Genel Kurul Ne Zaman Yapılmalıdır?

    Öğrenci kulübünün başvurusunun uygun görüldüğü tarihten itibaren 1 (bir) ay içerisinde Genel Kurul yapılmalıdır.

     Genel Kurul’unun Görevleri Nelerdir?

    Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerini seçer.

    Üyelikten çıkarma önerilerini karara bağlar.

    Yönetim ve Denetim Kurulları tarafından sunulan faaliyet ve denetim raporlarını inceleyerek karara bağlar.

    Yönetim Kurulu’nun önerilerini karara bağlar.

    Genel Kurul Toplantılarının Yer, Tarih, Saat ve Gündeminin Tespiti İle İlgili İşleyiş Nasıldır?

    Genel Kurul her yıl Eylül Ekim ayları içerisinde yapılır. Kulüp yönetim kurulu tarafından yer, tarih, saat ve gündeminin, en az on beş gün öncesinden belirlenerek duyurulur. Olağanüstü genel kurul, üyelerinin 1/3’nün yazılı isteği ile toplanır. Toplantı en az 7 gün önceden üyelere bildirilir.

    Kulüpler Yönetim ve Denetim Kurullarını Ne Zaman Belirlerler?

    Her yıl Eylül-Ekim ayları içinde yapılan genel kurulda Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri seçilir.

    Yönetim ve Denetim Kurulları Nasıl Seçilir?

    Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri; Genel Kurul tarafından gizli oy açık sayım esasına göre seçilir.

    Kimler Kulüp Yönetim Kurulu Üyesi Olamaz?

    Yüksek lisans ve doktora öğrencileri, başka kulüplerdeki Yönetim ve Denetim Kurulu üyesi olan öğrenciler Kulüp Yönetim Kurulu üyesi olmaz. Herhangi bir nedenle kapatılan Kulüp Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri ise bir yıl süre ile başka bir kulüpte kurucu üye, Yönetim Kurulu üyesi, Denetim Kurulu üyesi olamazlar.

    Yönetim Kurulu Kaç Kişiden Oluşur?

    7 asil 5 yedek üyeden oluşur.

    Yönetim Kuruluna Kimler Seçilebilir?

    Kulüp kurucu üyeleri arasından disiplin cezası almayan, başka kulüplerde denetim kurulu veya yönetim kurulu üyesi olmayan ve yüksek lisans/doktora öğrencisi olmayan üyeler seçilebilir.

    Denetim Kurulu Kaç Kişiden Oluşur?

    3 asil 3 yedek üyeden oluşur.

    Yönetim Kurulunun Görevleri Nelerdir?

    Kulüp faaliyetlerini; kulübün amaç ve faaliyet esaslarına, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri Yönergesi’ ne uygun yürütmek.

    Kulübün üniversite içindeki ve dışındaki tüm etkinliklerinde Rektörlük onayı almak.

    Genel Kurul toplantılarının yer, tarih, saat ve gündeminin, en az on beş gün öncesinden duyurulmasını ve düzenlenmesini sağlamak.

    Güncelleme için gerekli belgeleri her yıl Kasım ayının ilk haftasına kadar ESOGÜ SKS Daire Başkanlığı Yönetim Kuruluna sunmak.

    Yönetim Kurulunun Yapacağı Etkinliklerde İşleyiş Nasıl Olur?

    Yönetim Kurulu; kulübün yapacağı etkinlikler için, Kulüp Danışmanının bilgisi dâhilinde, bağlı bulunduğu akademik birim kanalıyla Rektörlükten izin alır.

    Yönetim Kurulu Faaliyet Raporlarını Başkanlığa Ne Zaman Sunar?

    Kulüpler “Faaliyet Raporu” nu (EK-6) doldurarak ekleri ile birlikte etkinlik tarihini takip eden 15 gün içinde Rektörlük evrak kayıt birimine teslim ederler. Evraklarını zamanında teslim etmeyen kulüplerin sonraki etkinlik başvuruları işleme alınmaz.

    Öğrenci Kulüpleri Faaliyet Yapıldıktan Sonra Faaliyet Raporlarını Teslim Etmemesi Durumunda Ne Olur?

    Faaliyet Raporunu zamanında teslim etmeyen kulüplerin sonraki etkinlik başvuruları işleme alınmaz.

     Denetim Kurulunun İşleyişi Nasıldır ve Görevleri Nelerdir?

    Her yıl Eylül-Ekim ayında denetim yapar ve “Denetim Raporu’’ nu (EK-5) Genel Kurula sunar. Rektörlük tarafından talep edilen denetimleri 15 gün içinde yapar ve “Denetim Raporu” (EK5) hazırlar. Kulübün evraklarını, defterlerini, demirbaş ve eşyalarının durumunu inceler.  Kulüp faaliyetlerinin yönerge hükümlerine uygunluğunu denetler.  Gerektiğinde Yönetim Kurulunu yazı ile uyarır. Gerekli gördüğü hallerde Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırabilir.

     Öğrenciler Birden Fazla Kulübün Yönetim ve Denetim Kurulu’nda Bulunabilir mi?

    Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri başka kulüplerde Yönetim ve Denetim Kurulu üyesi olamaz.

    Kulüp Etkinliklerinde Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin İhlali Durumunda Ne Yapılır?

    Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği kapsamında herhangi bir disiplin cezası alan öğrencilerin kulüp yönetim kurulundaki görevi ve kulüp üyeliği sona erer.

    Öğrenci Kulüplerinin Faaliyet Çalışmalarında Benimsenecek Temel İlkeler Nelerdir?

    Üniversitedeki tüm kulüp etkinlikleri Rektörlük onayı alındıktan sonra yaygınlaştırılır ve gerçekleştirilir.

    Öğrenci kulüpleri hiçbir şekilde kendi adlarına gelir elde edemez.

    Öğrenci kulüpleri etkinliklerini yapmak için Rektörlük izni doğrultusunda sponsorluk desteğini sadece ayni olarak alabilirler. Maddi destek alamazlar.

    Üyelerden üyelik aidatı veya başka bir ad altında para alınamaz; ancak kulüp üyeleri kendi rızaları ve kulüp danışmanın onayı ile kulübe ayni destekte bulunabilirler.

    Öğrenci Kulüpleri Güncelleme İşlemlerini Ne Zaman ve Nasıl Başlatırlar?

    Kasım ayının ilk haftasına kadar;

    Genel Kurul Sonuç Bildirim Formu ( 18 Öğrenci) (EK-3)

    Kulüp Üye Bilgi Formu (EK-4)

    Denetim Raporu (EK-5)

    Karar Defteri’ndeki ilgili kararın örneği

    Bu belgeleri Rektörlüğe ileterek güncelleme işlemini başlatırlar.

    Öğrenci Kulüplerindeki Çalışmalara Öğrenciler Dışında Kimler Katılabilir?

    Öğrenciler dışında çalıştırıcı, eğitmen gibi kişiler ESOGÜ SKS Daire Başkanlığı Yönetim Kurulu onayı ile çalışmalara katılabilirler.

    Kulüpler Hangi Defter ve Evrakları Düzenlemekle Yükümlüdürler?

    Aşağıda belirtilen defter ve belgeleri düzenlemekle yükümlüdürler.

    Karar Defteri: Toplantılarda alınan kararlar ve tarih kaydedilerek katılan üyelere imzalatılır.

    Demirbaş Eşya Defteri: Kulübün demirbaş ve eşyalarının kaydını içerir.

    Gelen-Giden Evrak Defteri: Kulübün gelen-giden evrak kaydını içerir.

    Üye Kayıt Defteri: Kulüp üyelerinin kimlik, adres ve iletişim bilgileri ile üyeliğe giriş-çıkış tarihleri kaydedilir.

    Üye Bilgi Formu: Bu forma üyelerin ismi, bölümü, öğrenci numarası ve iletişim bilgileri kaydedilir.

    Farklı Kulüplerle Ortak Faaliyet Düzenlenebilir mi?

    Kulüpler faaliyete yönelik olarak farklı kulüpler ile ortak faaliyetler düzenleyebilirler. Kulüpler, diğer Üniversitelerin aynı alanda faaliyet gösteren öğrenci kulüpleri ile Rektörlük onayı alınarak ortak faaliyetlerde bulunabilirler.

    Yükümlü Oldukları Defter ve Evrakları Teslim Etmeyen Kulüplerin Faaliyetleri Devam Eder Mi?

    Yükümlü oldukları defter ve kayıtları tutmayan, eksik tutan, defter ve kayıtlarında yanlış bilgi ve belgelere yer veren, tutmakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin talebi halinde danışmanına ve Rektörlüğe beyan etmeyen öğrenci kulübünün faaliyetleri Rektörlük tarafından durdurularak, yasal işlem başlatılır ve kulüp kapatılır.                                        

    Kulüpler Üniversitenin Hangi imkânlarından Yararlanabilirler?

    Kulüpler yapacakları etkinlik ve programların uygulamasında Daire Başkanlığı önerisi ile Rektörlüğün uygun göreceği Üniversitenin tüm imkânlarından yararlanabilir.                   

    Üniversite Tarafından Desteklenebilecek Harcama Başlıkları Nelerdir?

    Taşıt, çay makinesi, afiş, yaka kartı.

    Kulüpler Kendi Adlarına Nakdi Gelir Elde Edebilir mi?

    Öğrenci kulüpleri hiçbir şekilde kendi adlarına gelir elde edemez.

    Kulüpler Gerçekleştirecekleri Etkinlikler Kapsamında İlave İsteklerde Bulunacakları Zaman Ne Yapmalıdırlar?

    Yazılı olarak bünyesinde bulundukları birimler aracılığıyla Üniversitemiz Rektörlüğüne isteklerini( araç, kulüp standı veya sponsor firma stantları formları, reklam ve basılı her türlü evrak vs.) bildirerek onay almak zorundadırlar. Rektörlük onayı alınmadan etkinlik kapsamında hiçbir faaliyet gerçekleştirilemez, sosyal medya, yazılı ve görsel basında paylaşımda bulunulamaz.

    Kulüplere Üniversite Tarafından Ulaşım Desteği Sağlanabilir mi?

    Uygun olması halinde sadece üniversite araçlarıyla destek verilebilir.

    Kulüpler Hangi Durumlarda Kapatılır? 

    Bu yönerge kapsamında talep edilen defter ve evrakları doğru ve düzenli hazırlamayan kulüpler

    Bu yönerge kapsamında talep edilen güncelleme belgelerini zamanında ESOGÜ SKS Daire Başkanlığı Yönetim Kuruluna iletmeyen kulüpler

    Bu yönerge hükümlerine aykırı davranış ve faaliyette bulunan kulüpler

    Genel Kurulu toplanamayan kulüpler

    Bir yıl süreyle hiçbir etkinlik yapmayan, yaptığı etkinliği belgeleyemeyen kulüpler

    Üniversite içinde veya dışında izinsiz faaliyet yaptığı tespit edilen kulüpler, ESOGÜ SKS Daire Başkanlığı Yönetim Kurulu kararı ile kapatılır.

    Kapatılan Kulüplerin Demirbaşları Kime Devredilir?

    Fesih ve kapatma halinde kulübün mal varlığı Rektörlüğe devredilir.

    Öğrenci Kulüpleri Yönergesinin Esaslarını Kim Yürütür?

    Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.

     

     

    Yönetmelik

    Millî Eğitim Bakanlığından:

    Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Orta Öğretim

    Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği

    BİRİNCİ BÖLÜM

    Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

    Amaç

    Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, resmî, özel ilköğretim ve orta öğretimde ders programlarının yanında öğrencide kendine güven ve sorumluluk duygusu geliştirmeye, yeni ilgi alanları ve beceriler oluşturmaya yönelik bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda öğrenci kulübü ile toplum hizmeti çalışmalarıyla ilgili iş ve işlemleri düzenlemektir.

    Kapsam

    Madde 2 — Bu Yönetmelik, resmî, özel ilköğretim ve orta öğretim kurumlarında, bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda yapılacak etkinliklerle törenler ve diğer çalışmaların düzenlenip yürütülmesiyle ilgili esasları kapsar.

    Dayanak

    Madde 3 — Bu Yönetmelik, 14/6/ tarihli ve sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun 62 nci maddesi, 30/4/ tarihli ve sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 nci maddesi, 5/6/ tarihli ve sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 11 inci maddesi, 5/6/ tarihli ve sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 11 inci maddesi ile 8/6/ tarihli ve sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

    Tanımlar

    Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen;

    a) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,

    b) Bakan: Millî Eğitim Bakanını,

    c) Kurum: Resmî, özel ilköğretim ve orta öğretim kurumları ile diğer yaygın eğitim kurumlarını,

    d) Müdür: Resmî, özel ilköğretim ve orta öğretim ile yaygın eğitim kurumu müdürlerini,

    e) Sosyal Etkinlik: Öğrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmalarını,

    f) Öğrenci Kulübü: Öğrencilerin öğrenimleri boyunca bilimsel, sosyal,

    kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda okul içi ve okul dışı etkinliklerde bulunmalarını sağlamak amacıyla oluşturulan grubu,

    g) Toplum Hizmeti: Öğrencilerin, yaş ve bilgi seviyesine uygun olarak her türlü toplum ve çevre sorunlarının çözümüne katkı sağlamak amacıyla yapacakları çalışmaları,

    h) Danışman Öğretmen: Öğrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmalarının rehberlik, danışmanlık ve gözetim görevini yürüten öğretmeni veya öğretmenleri,

    ı) Gönüllü Veli: Öğrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan veli veya velileri,

    j) Sosyal Etkinlikler Kurulu: Sosyal etkinlikler kapsamındaki öğrenci kulübü ve toplum hizmeti faaliyetlerini koordine etmek amacıyla oluşturulan kurulu

    ifade eder.

    Sosyal Etkinliklerin Amacı

    Madde 5 — Sosyal etkinliklerin amacı, Türk Millî Eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak; öğrencilerin Atatürk İlke ve İnkılâplarına, Anayasanın başlangıcında ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetişmelerine, yeteneklerini geliştirerek gerekli donanımı kazanmalarına katkıda bulunmaktır.

    Bu amaçla öğrencilere;

    a) İnsan haklarına ve demokrasi ilkelerine saygı duyabilme,

    b) Kendini tanıyabilme, bireysel hedeflerini belirleyebilme, yeteneklerini geliştirebilme, bunları kendisinin ve toplumun yararına kullanabilme,

    c) Çevreyi koruma bilinciyle hareket edebilme,

    d) Kendine ve çevresindekilere güven duyabilme,

    e) Planlı çalışma alışkanlığı edinebilme, serbest zamanlarını etkin ve verimli değerlendirebilme,

    f) Girişimci olabilme ve bunu başarı ile sürdürebilme, yeni durum ve ortamlara uyabilme,

    g) Savurganlığı önleme ve tutumlu olabilme,

    h) Bireysel farklılıklara saygılı olabilme; farklı görüş, düşünce, inanç, anlayış ve kültürel değerleri hoşgörü ile karşılayabilme,

    ı) Aldığı görevi istekle yapabilme, sorumluluk alabilme,

    j) Bireysel olarak veya başkalarıyla iş birliği içinde çevresindeki toplumsal sorunlarla ilgilenebilme ve bunların çözümüne katkı sağlayacak nitelikte projeler geliştirebilme ve uygulayabilme,

    k) Grupça yapılan görevleri tamamlamak için istekle çalışabilme ve gruba karşı sorumluluk duyabilme

    gibi tutum, davranış ve becerilerin kazandırılmasına çalışılır.

    İlkeler

    Madde 6 — Öğrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmalarında katılımcılık, planlılık, süreklilik, üretkenlik, gönüllülük ve iş birliği temel ilkedir.

    Bu ilkeler doğrultusunda;

    a) İlköğretim ve orta öğretimde öğrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmalarının, öğrencilerin gelişim seviyesine göre belirlenmesine,

    b) Çevresine duyarlı ve liderlik özelliklerine sahip bireyler olarak yetişmelerine, ilgi ve istidatlarını geliştirmelerine,

    c) Demokratik yurttaşlık bilincini geliştirebilecek eğitim uygulamalarının, hayatın tüm alanlarına yayılarak yapılacak çalışmaların okul içi ve okul dışı etkinlikleri içermesine,

    d) Öğrencilerin toplumsal hayata, sorunların çözümüne, yerel düzeyde katılımına ve yöneltici projeler hazırlamaya özendirilmesine,

    e) Her bireyin topluma katkı sağlayabileceği göz önüne alınarak tüm etkinliklerde geniş katılımın sağlanmasına,

    f) Öğrencilerin yönlendirilmelerine ve kariyer gelişimlerinin desteklenmesine,

    g) Sosyal etkinlik çalışmalarının planlanması ve yürütülmesinde öğrencilerin ilgi, istek, yetenek ve ihtiyaçları ile çevrenin imkân ve şartlarının göz önünde tutulmasına,

    h) Etkinliklerde verimi sağlamak için okul ve halk eğitim merkezlerinde oluşturulan öğrenci kulüpleri arasında ortak çalışmalar yapılmasına ve bunların imkânlarından yararlanılmasına,

    ı) Çalışmaların daha çok ders dışı zamanları kapsayacak ve değerlendirecek şekilde planlanıp uygulanabilmesine,

    j) Ders programlarının göz önünde bulundurularak desteklenmesine,

    k) Yurt içinde veya yurt dışında bulunan okullardaki öğrenciler ile ortak çalışmalar yapmalarına,

    l) Engelli öğrencilerin öğrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmalarına ilgi ve istekleri doğrultusunda etkin olarak katılabilmeleri için gerekli ortam ve şartların sağlanmasına,

    m) Sosyal etkinlik çalışmalarının danışman öğretmenlerin gözetiminde kulüp üyesi öğrencilerle planlanıp yürütülmesine,

    n) Çalışmalarda resmî, özel sivil toplum kurum ve kuruluşlarıyla öğrenci ve veli iş birliğinin sağlanmasına,

    o) Sosyal etkinliklerle öğrencilerin estetik, etik ve duygusal yönden gelişmelerinin sağlanmasına

    özen gösterilir.

    Esaslar

    Madde 7 — Sosyal etkinlik çalışmaları aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır;

    a) Danışman öğretmenler, ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda ders yılı başında yapılan öğretmenler kurulunda belirlenir. Gerektiğinde bir öğrenci kulübüne veya toplum hizmeti çalışmasına birden fazla öğretmen görevlendirilebileceği gibi bir öğretmene birden fazla öğrenci kulübü veya toplum hizmeti çalışmasında da görev verilebilir. Ders yılı içinde kurulması istenen öğrenci kulüplerine de danışman öğretmenler ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda okul müdürünce görevlendirilir.

    b) Sosyal etkinlikler, okul yönetimi ve velilerin iş birliği ile okul içi ve okul dışı imkânlardan yararlanılarak öğrenci kulüpleri ve toplum hizmeti kapsamında yürütülür.

    c) Proje önerileri, çevrede bulunan sivil toplum kuruluşları ile kişi veya diğer kurum ve kuruluşlara götürülerek katkıları istenebilir.

    d) Danışman öğretmen okul dışından sağlanacak desteklerle ilgili olarak sosyal etkinlikler kurulunu bilgilendirir ve okul müdürünün olurunu alır.

    e) Sınıf öğretmenleri ile sınıf/şube rehber öğretmenlerinin yanında gönüllü veliler de sosyal etkinlikler çalışmalarına katılarak öğrencilere yardım ve rehberlikte bulunurlar.

    f) Sosyal etkinlikler kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili giderler, okul-aile birliklerince veya projeye destek veren kurum/kuruluşlarca sağlanır.

    g) Öğrencilerin sosyal etkinlikler kapsamında yapacakları çalışmaları sonuçlandırıp sonuçlandırmadığı, karnelerde düzenlenecek "Sosyal Etkinlik" bölümüne "TAMAMLANDI", "TAMAMLANMADI" şeklinde yazılarak gösterilir.

    h) Sosyal etkinlikler; öğrenci, sınıf öğretmeni, sınıf/şube rehber öğretmeni tarafından Sosyal Etkinlikler Öğrenci Değerlendirme Formu (EK-7) ve Sosyal Etkinlikler Danışman Öğretmen Değerlendirme Formu (EK-8) na göre değerlendirilir. Bu değerlendirmenin sonucu öğrenci dosyasındaki ilgili bölüme işlenir.

    ı) Çalışmalar için Sosyal Etkinlikler Yıllık Çalışma Planı (EK-3) veya Sosyal Etkinlikler Proje Öneri Formundan (EK-4) hangisinin düzenleneceğine bu çalışmalarda görev alan öğrencilerle danışman öğretmenler birlikte karar verir. Çalışmaların projelendirilmesi hâlinde Sosyal Etkinlikler Proje Öneri Formunun yanı sıra, Sosyal Etkinlikler Proje Uygulama Takvimi (EK-6) hazırlanır ve çalışmaların sonunda Sosyal Etkinlikler Proje Sonuç Raporu (EK-5) düzenlenir. Tüm çalışmalar, sosyal etkinlikler kurulu ve okul müdürlüğünce onaylandıktan sonra uygulamaya konulur.

    Sosyal Etkinlikler Kurulu

    Madde 8 — Sosyal etkinlikler kurulu, müdürün görevlendireceği bir müdür yardımcısının başkanlığında danışman öğretmenlerin aralarından seçecekleri bir danışman öğretmen, kulüp temsilcilerinin aralarından seçecekleri üç öğrenci ile okul-aile birliğini temsilen iki veliden oluşur.

    Kurul, kulüp ve toplum hizmeti kapsamındaki etkinliklerin verimli bir şekilde yürütülmesi için danışman öğretmenler, öğrenciler, gönüllü veliler ve diğer öğretmenlerle iş birliği içinde çalışmaları koordine eder. Okul dışı etkinliklerde ilgili birimlerle iş birliği yaparak bu çalışmaların yürütülmesi için gerekli tedbirleri alır.

    Gönüllü Velilerin Belirlenmesi

    Madde 9 — Öğretim yılı başındaki okul-aile birliği toplantısında, gönüllü velilerin görev ve sorumluluklarının tanıtımından sonra, öğrencilerin sosyal etkinlik çalışmalarına yardımcı olacak gönüllü velilerin seçimi yapılır. Aynı toplantıda Gönüllü Veli Başvuru Formları (EK) dağıtılır ve bu formların doldurularak daha sonra kurulacak olan sosyal etkinlikler kuruluna teslim edilmesi istenir.

    Naklen gelen öğrencilerin velilerinin de Kurulca uygun görüldüğü takdirde sosyal etkinlik çalışmalarına katılması sağlanır.

    Veli olmadığı hâlde bu çalışmalara gönüllü olarak katılmak isteyenlerin de Gönüllü Veli Formunu doldurarak okula başvurusu istenir. Uygun görülmesi hâlinde gönüllü veli olarak çalışmaları sağlanır.

    İKİNCİ BÖLÜM

    Kulüpler ve Çalışma Esasları

    Öğrenci Kulübü

    Madde 10 — Okul açıldıktan ve sınıf temsilcileri seçildikten sonra en kısa sürede; sınıf temsilcileri ile okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin katılacağı toplantıda kurumun türüne, seviyesine, imkân ve şartlarına; çevrenin ekonomik, sosyal, kültürel ve coğrafi özelliklerine göre (EK-1) de yer verilen öğrenci kulüplerinden gerekli görülenlerine ya da öğrencilerin istekleri doğrultusunda farklı kulüplerin kurulmasına karar verilir.

    Ayrıca kulüplerin oluşturulması sırasında aşağıdaki alanlar da göz önünde bulundurularak;

    a) Zekâ oyunları (satranç, bilardo gibi),

    b) Aileye ve çevreye ekonomik katkıda bulunma (ipek böceği, mantar, kümes hayvanı yetiştirmek, halı, kilim, kumaş dokumak, turist rehberliği yapmak gibi),

    c) Millî ve insanî değerleri tanıma ve tanıtma (eski eserleri, yazma kitap ve levhaları toplamak, ören yerlerini incelemek, millî folklor ürünlerini araştırmak, öğrenmek ve derlemek)

    amaçlı öğrenci kulüpleri de kurulabilir.

    Konuları birbirine yakın olan kulüpler ayrı ayrı kurulabileceği gibi birleştirilerek de yeni öğrenci kulüpleri oluşturulabilir.

    Öğrenci Kulübü Çalışma Esasları

    Madde 11 — Öğrenci kulübü çalışmalarının yürütülmesinde aşağıdaki hususlara uyulur;

    a) Öğrenci kulübü ile ilgili işlerin planlanması, yürütülmesi öğrencilerce yapılır.

    b) Sınıf öğretmenleri ile sınıf/şube rehber öğretmenleri, belirlenen öğrenci kulüplerinin tanıtımını, amaçlarını, çalışma esaslarını, öğrencilere kulübü seçmeden önce açıklar.

    c) Öğrencilerin ilgi duydukları en az bir öğrenci kulübüne üye olmaları esastır. Her öğrenci, bir öğrenci kulübü üyesi olmakla birlikte, isterse sınıf öğretmeni ve sınıf/şube rehber öğretmeninin bilgisinde diğer bir öğrenci kulübüne ve etkinliklerine de katılabilir. Bu çalışmaların koordinasyonu sosyal etkinlikler kurulunca sağlanır.

    d) Sınıf öğretmeni ile sınıf/şube rehber öğretmenleri, sınıflarında oluşturulan öğrenci listesinin bir örneğini danışman öğretmene, bir örneğini de okul yönetimine verir.

    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

    Toplum Hizmeti ve Çalışma Esasları

    Toplum Hizmeti

    Madde 12 — Öğrencilerin; ailesine, çevreye ve topluma duyarlı, gönüllü çalışma bilincine sahip, sorun çözen ve çözüm üreten, resmî, özel, sivil toplum kurum ve kuruluşları ile iş birliği içinde çalışma becerilerini geliştirmiş birer fert olarak yetişmeleri için toplum hizmeti çalışmalarına yer verilir.

    Toplum hizmeti çalışmaları, öğrencilerin yaş ve bilgi seviyelerine uygun öğrenci kulübü çalışmaları kapsamında, ayrı olarak veya bireysel olarak ya da grupla hazırlanacak çalışma planlarına ve projelere göre yaptırılır.

    Toplum hizmeti;

    a) Velilerin okulla iş birliğini artırmaya yönelik çalışmalar yapmak,

    b) Okulu ve çevresinin güzelleştirilmesi, bakım ve onarımının yaptırılması yönünde çalışmalar yapmak,

    c) Kendi okulunun veya imkânları yetersiz diğer okulların kitap, araç-gereç ve ihtiyaçlarını gidermek için kampanyalar düzenlemek,

    d) Alt ve diğer sınıflardaki öğrencilerin ders, ödev ve proje çalışmalarına yardımcı olmak,

    e) Toplumda Türkçe’yi doğru, güzel, etkili kullanma bilincini geliştirme ve kitap okuma alışkanlığını kazandırmaya yönelik çalışmalar yapmak,

    f) Çevreyi korumak, güzelleştirmek, parklar oluşturmak, tarihî ve kültürel değerlerimizi korumak ve yaşatmak için çalışmalarda bulunmak,

    g) Toplum kurallarına uyulması için öğrencileri ve halkı bilinçlendirme çalışmaları yapmak,

    h) Trafik kurallarına uyulması için öğrencileri ve halkı bilinçlendirme çalışmaları yapmak,

    ı) Okul bahçesini, çevreyi, boş arazi ve alanları ağaçlandırmak, erozyonla mücadele etmek, yok olmaya yüz tutmuş bitki türlerini korumak ve yetiştirmek için çalışmalar yapmak,

    j) İhtiyaç sahibi insanlara yardımcı olmak,

    k) Çevrelerindeki yaşlı ve bakıma muhtaç insanlara günlük işlerinde yardımcı olmak,

    l) Huzur evlerinde ve çocuk yuvalarındaki insanların hayatlarını kolaylaştırıcı, onların toplumla kaynaşmalarını sağlayıcı çalışmalar yapmak,

    m) Kimsesiz, engelli ve sokakta yaşayan çocuklara yardımcı olmak,

    n) Sosyal hizmet amaçlı sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına destek sağlamak

    gibi etkinlikleri kapsar.

    Toplum Hizmeti Çalışma Esasları

    Madde 13 — Toplum hizmeti çalışmalarında aşağıda belirtilen hususlar esas alınır.

    a) Öğrenciler, bireysel olarak veya grup hâlinde yapacakları toplum hizmeti çalışmalarına Sosyal Etkinlikler Yıllık Çalışma Planı veya Sosyal Etkinlikler Proje Öneri Formunu hazırlayıp danışman öğretmenlerine onaylattıktan sonra başlarlar. Projelerini tamamladıklarında Sosyal Etkinlikler Proje Sonuç Raporunu danışman öğretmene verirler.

    b) Öğrenci kulübü çalışmaları kapsamında yapılacak toplum hizmeti çalışmaları da kulüp çalışmaları kapsamında hazırlanacak Sosyal Etkinlikler Yıllık Çalışma Planı veya Sosyal Etkinlikler Proje Öneri Formunda belirtilir, gerekli onaylar alındıktan sonra uygulamaya konur.

    c) Öğrenciler, ilköğretim kurumlarının 1 inci, 2 nci ve 3 üncü sınıflarında yılda 15 saat, inci sınıflarında 20 saat; orta öğretim kurumlarının tüm sınıflarında 25 saat olmak üzere toplum hizmeti çalışmalarına katılırlar.

    d) Öğrencinin seçtiği toplum hizmeti çalışmaları sonucunda velisinin izni alınır (EK).

    e) Öğrenci kulübü kapsamında yapılacak toplum hizmeti çalışmalarında halk eğitim merkezleriyle diğer kurum ve kuruluşlar arasında iş birliği yapılarak bunların imkânlarından yararlanılır.

    DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

    Sosyal Etkinlikler ile İlgili Görevler

    Müdürün Görevleri

    Madde 14 — Müdür, sosyal etkinliklerin mevzuata uygun ve verimli olarak yürütülmesinden sorumludur. Müdür, gerekli gördüğü durumlarda görevlendireceği müdür yardımcılarına veya öğretmenlere yazılı olarak yetki ve sorumluluk verebilir.

    Müdür;

    a) Velilere gerekli duyuruları yapar ve onları çalışmalara katılmaya teşvik eder.

    b) Okulun eğitim-öğretime açılışının 3 üncü haftasında öğrenci kulüp ve toplum hizmeti çalışmalarını başlatır.

    c) Danışman öğretmen ve gönüllü velilere rehberlik yapar, gerektiğinde yazışmaları koordine eder.

    d) Öğrenci kulübü çalışma planları ile proje önerilerini onaylar.

    Danışman Öğretmenin Görevleri

    Madde 15 — Danışman öğretmen;

    a) Kulübün öğrenci sayısını liste hâlinde sosyal etkinlikler kuruluna bildirir.

    b) Çalışmalarda öğrencileri, yaratıcı ve özgün fikirler üretmeye teşvik eder.

    c) Çalışmaların genel gözetim ve rehberliğini sağlar.

    d) Çalışmaların seyrini takip ederek sonucu, sosyal etkinlikler kuruluna bildirir.

    e) Kulüp çalışmaları ile ilgili yazışmaları koordine eder.

    f) Sosyal Etkinlikler Yıllık Çalışma Planı, Sosyal Etkinlikler Proje Uygulama Takvimi, Sosyal Etkinlikler Öğrenci Değerlendirme Formu, Sosyal Etkinlikler Proje Öneri Formu ve Sosyal Etkinlikler Proje Sonuç Raporunun hazırlanmasına rehberlik eder.

    g) Yapılacak tüm çalışmalarda öğrencilerin duygu ve düşüncelerini etkilemeksizin yazım kuralları ve benzeri konularda yardımcı olur.

    h) Kulüpteki öğrenciler ile toplanır, onları yönlendirir ve yapılan çalışmaları değerlendirir.

    ı) Okul müdürüne karşı sorumludur.

    Sınıf Öğretmenleri ile Sınıf/Şube Rehber Öğretmenlerinin Görevleri

    Madde 16 — Sınıf öğretmenleri ile sınıf/şube rehber öğretmenlerinin görevleri şunlardır;

    a) Öğretmenler, kurulca belirlenen kulüplerin amaçları ve çalışmaları hakkında öğrencileri bilgilendirir.

    b) Öğrencilerin ilgi ve isteklerine göre belirlenen kulüplere göre üye olmalarını sağlar.

    c) Kulüplere öğrenci seçiminde danışman öğretmenle iş birliği yapar.

    d) Sınıflarda oluşturulan öğrenci listelerinin bir örneğini danışman öğretmene bir örneğini de okul yönetimine verir.

    e) Okulda ve çevrede yapabilecekleri toplum hizmetlerini öğrencilere tanıtır.

    f) Öğrencileri ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda toplum hizmeti çalışmalarına yönlendirir. Bu çalışmalarda öğrencilere rehberlik ve danışmanlık yapar.

    g) Kulüp çalışmaları ve toplum hizmetleri ile ilgili projenin hazırlanmasında ve uygulanmasında öğrencilere rehberlik yapar.

    h) Projenin uygulama aşamalarında öğrenci velisiyle iş birliği içinde bulunur.

    ı) Projenin uygulama aşamalarında çalışmaları izler, görülebilecek eksikliklerin giderilmesi için gerekli tedbirleri alır.

    j) Çalışmaların sonucunda projeyi değerlendirerek öğrenci değerlendirme formu ile sonucunu gizlilikle okul yönetimine bildirir.

    Gönüllü Velinin Görevleri

    Madde 17 — Gönüllü veli;

    a) Proje önerilerinin hazırlanmasında ve proje uygulanması sırasında sınıf öğretmenleri ile sınıf/şube rehber öğretmenlerine yardımcı olur.

    b) Etkinliklerin, bireysel veya gruplar hâlinde yapılmasına katkı sağlar.

    c) Okul dışı çalışmalarında öğrencilere yardımcı olur.

    d) Gerektiğinde çalışmalara maddî destek sağlar.

    Ayrıca, "Gönüllü Veliler Hangi İşleri Yapabilir"de belirtilen işleri de yapabilirler (EK-9).

    Öğrenci Kulübü Temsilcisinin Görevleri

    Madde 18 — Temsilci;

    a) Öğrencilerle birlikte yıllık çalışma planlarının hazırlanmasını sağlar ve onaylanması için danışman öğretmene verir.

    b) Yapılacak faaliyetlerle ilgili görev paylaşımını ve görev dağılımını danışman öğretmene bildirir.

    c) Yapılan çalışmalar hakkında danışman öğretmeni bilgilendirir.

    d) Kulüp üyelerinin belirli zamanlarda toplanmasını sağlar.

    e) Kulüp çalışmalarıyla ilgili yazışmaları yapar ve dosyalanmasını sağlar.

    f) Kulüp üyelerince yapılacak proje çalışmalarında koordineyi sağlar.

    Öğrencilerin Görevleri

    Madde 19 — Öğrenciler;

    a) En az bir öğrenci kulübüne üye olur ve en az bir toplum hizmeti yapar.

    b) Toplantı ve çalışmalara düzenli olarak katılırlar.

    c) Toplum hizmeti çalışmalarını düzenli olarak kaydeder, çalışmalarında kendilerine rehberlik ve danışmanlık yapan öğretmene her hafta imzalatır.

    d) Proje çalışmalarında yapacakları değişiklikleri, sınıf öğretmeni ile sınıf/şube rehber öğretmenine bildirir.

    e) Kendisi ile ilgili doldurması gereken formları zamanında danışman öğretmene verir.

    f) Okul dışında yaptıkları etkinliklerde okulunu en iyi biçimde temsil etmeye çalışır.

    BEŞİNCİ BÖLÜM

    Diğer Sosyal Etkinlikler

    Diğer Etkinlikler

    Madde 20 — Sosyal etkinlikler kapsamında aşağıdaki faaliyetlerde de bulunulabilir. Bu faaliyetlere okul yönetimi ve öğretmenlerin yanında kulüplerde görev alan öğrencilerin aktif katılımı ve bu çalışmaların öğrencilerce planlaması sağlanır.

    Okulda;

    a) Geziler,

    b) Yarışmalar,

    c) Beden eğitimi, izcilik, müzik ve halk oyunları çalışmaları,

    d) Yayınlar,

    e) Gösteriler,

    f) Tiyatro çalışmaları,

    g) Defile, sergi ve kermes

    gibi çalışmalarla çeşitli etkinlikler düzenlenebilir.

    Geziler

    Madde 21 — Sosyal etkinlikler kapsamında yakın çevre, yurt içi ve yurt dışına inceleme veya ziyaret amaçlı geziler düzenlenebilir. Bu geziler, hazırlanacak gezi planına göre yapılır.

    Bu konuda aşağıdaki hususlara uyulur;

    a) Herhangi bir dersle ilgili olarak veya sosyal etkinlikler kapsamında çalışma programlarında gösterilen konularla ilgili olarak geziler düzenlenir. Ders öğretmenleri veya danışman öğretmenler, gezi planlarını en az 15 gün önce okul müdürüne verirler.

    b) Okul müdürü, geziye katılacak öğrenci velilerinin yazılı izninin alınması şartıyla uygun gördüğü takdirde gezi planını onaylar.

    c) Okul müdürü, uygun gördüğü gezilerle ilgili yazıyı en az 7 gün önce bağlı bulunduğu yerin mülkî amirine bilgi verilmek üzere il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne gönderir.

    d) Bilgi yazısında, gezilere katılacak yönetici, öğretmen, öğrenci ve veli isimleri ile gezi planı yer alır.

    e) Gezilerde 40 öğrenciye kadar bir yönetici ve en az bir gözetici öğretmen ile gerektiğinde gönüllü veli görevlendirilir. İmkânları yetersiz öğrencilerin gezi giderleri, okul-aile birliğince karşılanır.

    f) Geziler, eğitim-öğretimi aksatmayacak şekilde düzenlenir.

    Yarışmalar

    Madde 22 — Sosyal etkinlikler ve diğer ders faaliyetleri kapsamında öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini geliştirmelerine, kendilerine güven duyabilmelerine, sosyal ilişkilerde anlayışlı ve saygılı olabilmelerine, bilimsel düşünce ve inceleme alışkanlığı kazanabilmelerine imkân sağlamak amacıyla çeşitli yarışmalar düzenlenir.

    Bu konuda aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurulur;

    a) Yarışma konuları, sınıfın düzeyine ve programlara uygun olarak belirlenir.

    b) Bu Yönetmelikte belirtilen konularda veya inceleme, kompozisyon, şiir, hikâye, resim, müzik, spor, proje, bilgisayar, halk oyunları ve benzeri alanlarda en az bir yarışma düzenlenir.

    c) Yarışmalar, sınıf içi, okul içi, okullar arası ve yurt içi düzenlenebileceği gibi uluslararasında da düzenlenebilir.

    d) Okul ve sınıf içi yarışmalar ile ilgili esaslar ve yarışma konuları, okul müdürünün veya görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında ilgili kulüp danışman öğretmenlerinden ve temsilcilerinden oluşturulan komisyonca; okullar arası yarışma konuları ile yarışma esasları ise il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan komisyonca belirlenir.

    e) Bakanlık dışında kalan kurum ve kuruluşlarca düzenlenecek il düzeyindeki yarışmalara katılım Valiliğin, yurt çapındaki yarışmalar ise Bakanlığın izni ile gerçekleştirilir.

    f) Okul ve sınıf içi yarışmaların değerlendirilmesi, bu yarışmalar için oluşturulan komisyonca, okullar arası yarışmaların değerlendirilmesi ise bu yarışmalar için oluşturulan komisyonca yapılır. Okul içi yarışmalarda yarışmaya katılan sınıflardan temsilci birer üye de bulundurulur.

    g) Yarışmalar, eğitim- öğretimi aksatmayacak şekilde düzenlenir.

    h) Yarışmalarda derece alanlar ödüllendirilir. Başarılı öğrencilere, diğer bakanlık kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği sonucunda sağlanan yaz kampı imkânlarından da yararlandırılmalarında öncelik tanınır.

    Beden Eğitimi, İzcilik, Müzik ve Halk Oyunları Çalışmaları

    Madde 23 — Öğrencilerin psikolojik ve bedensel yönden dengeli ve sağlıklı bir kişiliğe sahip olmalarına, gelişimlerine, serbest zamanlarını değerlendirme alışkanlığı kazanmalarına ve kendilerini ortaya koymalarına imkân sağlamak amacıyla beden eğitimi, izcilik, müzik ve halk oyunları gibi çalışmalara yer verilir. Bu çalışmalar ilgili mevzuatına göre yürütülür.

    Yayınlar

    Madde 24 — Okullarda; Türk Millî Eğitiminin genel amaç ve temel ilkeleri ile sosyal etkinliklerin amaçlarına uygun olarak öğrencilerin, Türkçe’yi doğru, güzel ve etkili kullanma, kendilerini ifade etme, özgür, eleştirel düşünme ve iletişim kurma yeteneklerini geliştirmesi amacıyla öğrenci kulüpleri ile toplum hizmeti çalışmalarını tanıtıcı nitelikte duyuru, dergi, gazete ve yıllıklar çıkarılabilir.

    Bu amaçla müdürün veya görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında, biri kültür dersleri öğretmeni olmak üzere iki öğretmen, ilgili sosyal etkinlikler danışman öğretmeninden oluşan inceleme kurulu ile kulüp üyeleri arasından seçilen ve okul yönetimince uygun görülen beş öğrenciden de seçme kurulu oluşturulur.

    Bu konuda aşağıdaki hususlar göz ününde bulundurulur;

    a) Duyuru, dergi, gazete ve duvar gazetelerinin yazılarından okul müdürü veya görevlendireceği bir müdür yardımcısı sorumludur. Dergilerin sahibi, okul adına dergiyi çıkaran sosyal etkinlikler danışman öğretmeni ya da okul müdürü olabilir.

    b) Okullarda bir ders yılında çıkarılacak dergi sayısı okul müdürünce belirlenir.

    c) Dergi veya gazetelerin çıkarılabilmesi için gerekli kaynak, okul-aile birliğince sağlanır.

    d) Dergi veya gazetelerde yayımlanacak öğrenci yazıları, seçme kurulu ile inceleme kurulunda, öğretmenlere ait yazılar ise inceleme kurulunda değerlendirilir.

    e) Dergi ve gazetelerde yayımlanacak öğrenci yazıları, seçme kurulunca değerlendirilerek uygun görülenler inceleme kuruluna sunulur.

    f) İnceleme kurulu, seçme kurulunda değerlendirilen yazılarla öğretmenler tarafından hazırlanan yazıları inceler. Dergi ve gazetelerde yayımlanması uygun görülenler, inceleme kurulu kararı ile tespit edilir. İnceleme kurulunun kararları yönetimce dosyasında saklanır.

    g) İnceleme kurulunca, dergi veya gazetelerde yayımlanan yazılarda anlatım ve yazım hatası olmamasına ve sade bir dil kullanılmasına dikkat edilir.

    h) Okullarca yayınlanan dergi, gazete ve yıllıklarda yer alan yazı, resim ve karikatürlerin birer örneği ile duvar gazetelerinin kaldırılan nüshaları, dosyalarında iki yıl süreyle saklanır.

    ı) Okul dergi ve gazetelerinde yer alacak yayınlarda;

    1) Öğrencilerin Türk Bayrağı’na, vatanına, milletine, Atatürk İlke ve İnkılâplarına, Türkiye Cumhuriyetine, demokrasi ve insan haklarına karşı duyulan sevgi, saygı ve bağlılığını yansıtan,

    2) Ülkesine, milletine ve insanlığa büyük hizmetlerde bulunmuş bilim adamı ve sanatçıların hayat ve eserlerini tanıtan,

    3) Öğrencilerin alanlarında yapacakları bilimsel, sanatsal, kültürel ve sportif çalışmaları tanıtan,

    4) Okuldan mezun olmuş ve okula hizmet etmiş önemli kişileri ve eserlerini tanıtan,

    5) Okulun bulunduğu yerin tarihini, eski eserlerini, kültür değerlerini, folklorunu ve coğrafyasını çeşitli yönleriyle tanıtan,

    6) Devlet büyüklerinin okul ziyaretlerini hatırlatan,

    7) Okulda sunulan tiyatro, konser veya gösterilen filmleri tanıtan,

    8) Bayramlar, belirli gün ve haftalarla ilgili çalışmaları tanıtan,

    9) Sınıfça veya okulca yapılan gezi, gözlem ve incelemeleri gösteren,

    10) Endüstri ve teknoloji alanında ortaya çıkan gelişmeleri tanıtan,

    11) Toplum hizmeti çalışmalarını yansıtan,

    12) Okulla ilgili gezi, inceleme, gözlem, yıl sonu etkinlikleri, sergi, diploma törenleri ve okulun ağaçlandırılması gibi faaliyetleri belirten,

    13) Mezun öğrencilerin üst öğrenimde ve meslek hayatında gösterdikleri başarılarını gösteren,

    14) Okul kütüphanesine kazandırılan eserleri tanıtan

    Resim, fotoğraf, karikatür, şiir, bilimsel ve edebî yazılarla proje çalışmalarına yer verilir.

    Gösteriler, Konferans ve Paneller

    Madde 25 — Öğrencilere, Türk Millî Eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine, onların gelişim düzeylerine uygun öğretici, estetik duygularını güçlendiren ve güzel sanatlara ilgilerini çeken çeşitli gösteriler düzenlenir.

    Bu konuda aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurulur;

    a) Film ve gösteriler, okul müdürünce görevlendirilen bir müdür yardımcısı başkanlığında iki öğretmenden oluşan komisyonun incelemesi sonucundaki tavsiyesi ve okul müdürünün izni ile gösterilir.

    b) Bakanlık dışındaki resmî ve özel kuruluşlarca hazırlanan film, tiyatro, konser ve diğer sanatsal gösteriler, okul müdürlüğünce görevlendirilen alan öğretmeni, varsa eğitim uzmanı, psikolog ve sanat eleştirmeninden oluşan komisyonca incelenir. İzlenmesinde sakınca olmadığına ilişkin rapor, il/ilçe millî eğitim müdürünce onaylanır ve söz konusu etkinlikler, ilgili okul müdürünün sorumluluğunda gerçekleştirilir. Okullar arası etkinlikler, ilgili okul yöneticileri ile eğitim bölgesi koordinatör müdürünün iş birliği sonucunda gerçekleştirilir.

    c) Bu etkinliklerin hangi tür okullarda gerçekleştirileceği raporda belirtilir.

    d) Okullarda ayrıca konferans, panel ve benzeri etkinliklerin yapılabilmesi için il/ilçe millî eğitim müdürlükleri bilgilendirilir.

    Tiyatro Çalışmaları

    Madde 26 — Türk Millî Eğitiminin genel amaçları doğrultusunda öğrencilerin millî ve estetik duygularını güçlendirmek, güzel sanatlar alanındaki yetenek ve becerilerini artırmak, serbest zamanlarını değerlendirmek ve okul-çevre arasındaki bağları sağlamlaştırmak amacıyla tiyatro çalışmaları düzenlenir.

    Tiyatro çalışmalarında;

    a) İlköğretim okullarında skeç türü kısa oyunlara, orta öğretim kurumlarında skeç ve daha uzun oyunlara yer verilebilir. Ders dışı zamanlarda yapılacak bu etkinliklere öğrencilerin geniş ölçüde katılımı sağlanır.

    b) Büyük oyunlar; millî bayram, önemli gün, hafta ve yıl dönümlerinde ya da ders yılı sonunda olmak üzere en fazla iki defa gerçekleştirilir.

    c) Bakanlıkça tavsiye edilmiş, öğretmen veya öğrencilerce yazılmış ya da çevrilmiş, millî ve manevî duyguları canlı tutan, aile, vatan ve millet sevgisini yücelten; insanlık ve doğa sevgisini kazandıran; Türkçe’nin doğru, güzel ve etkili olarak kullanıldığı öğrenci seviyesine uygun oyunlar temsil edilir.

    d) İlköğretimin inci sınıf öğrencilerince oynanan oyunların süresi yarım saati geçemez ve rolleri uzun oyunlar oynatılamaz.

    e) Oyunlarda ağırlıklı olarak okulun öğrencilerine, istemeleri hâlinde öğretmenlerine, diğer personeline ve velilerine de rol verilebilir. Diğer kurum ve kuruluşlarca hazırlanan oyunlarda öğrencilerin görev alabilmeleri için velilerinden ve okul yönetiminden izin alınır.

    f) Oyunlarda dekor ve kostümlerin sadeliğine ve doğallığına özen gösterilir.

    g) Okullarda yabancı dille yazılmış küçük oyunlar da oynanabilir.

    h) Oyunlarda ve çeşitli gösterilerde yaralayıcı, öldürücü, zehirleyici araç-gereç ve malzemenin kullanılmamasına özen gösterilir.

    ı) Oyunlar, gösteriler için oluşturulan komisyonca incelenir, oynanmasında sakınca olmadığına ilişkin rapor okul müdürünce onaylandıktan sonra tiyatro etkinlikleri gerçekleştirilir.

    Defile, Sergi ve Kermes

    Madde 27 — Öğrenciler, öğretim yılı içinde toplum hizmeti ve diğer derslerle ilgili projeler kapsamında gerçekleştirdikleri çalışmaları, uygun zamanlarda okulda, çevre okul veya eğitim bölgesindeki diğer okullarla yerel düzeyde, başka eğitim bölgesi, il/ilçedeki okullarla ulusal ve uluslar arası düzeyde ortaklaşa düzenleyecekleri defile, sergi ve kermes yoluyla topluma tanıtırlar.

    Eğitsel değer taşıyan çalışmaların defile, sergi ve kermes yoluyla yerel ve ulusal düzeyde tanıtılmasında aşağıdaki esaslara uyulur;

    a) Okul içinde sergilenecek öğrenci kulübü ve toplum hizmeti proje çalışmaları, sosyal etkinlikler kurulunca belirlenir. Okul içi defile ve sergiler, belirlenen bir tarihte hafta boyunca eğitim kurumu ve çevre birlikteliğini en üst düzeyde sağlayacak biçimde düzenlenir.

    b) Düzenlenecek defile, sergi ve kermeslerde, yakın okullar iş birliği içinde çalışırlar.

    c) Eğitim bölgesinde öğrenci, öğretmen ve çevre etkileşiminin en üst düzeye ulaştırılması, öğrencilerin öğrenmeye özendirilmesi, öğretmenlerin meslekî doyumlarının sağlanması amacıyla bir hafta süreyle öğretim yılı sonunda eğitim bölgesi danışma kurulunca belirlenecek tarihte öğrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmaları ile ilgili proje çalışmalarını tanıtıcı sergiler düzenlenir.

    d) Düzenlenecek etkinliklerde il/ilçe millî eğitim müdürlükleri ile eğitim bölgeleri koordinatör müdürleri arasında iş birliği yapılır. Koordinasyon, defile, sergi ve kermesin düzenlendiği il millî eğitim müdürlüğünce sağlanır.

    e) Defile, sergi ve kermeslerden sağlanacak gelirlerin kullanımı okul-aile birliklerince organize edilir.

    ALTINCI BÖLÜM

    Törenler

    Törenlerle İlgili Esaslar

    Madde 28 — Törenlerde aşağıdaki hususlar göz önünde tutulur;

    a) Tören programı her okulda, müdür veya görevlendireceği bir müdür yardımcısının başkanlığında en az iki öğretmen ve bir öğrenci temsilcisinden oluşturulan komisyonca hazırlanır ve uygulanır.

    b) Törenlere okulun öğrenci, öğretmen ve diğer görevlileri ile hazır bulunanlar katılır.

    c) Törenlere protokol, emekli öğretmenler, veliler ve okuldan mezun olanlar davet edilir.

    d) Okul binaları ile Atatürk köşesi; bayrak, flama ve mevzuata uygun afişlerle donatılır ve imkânlar ölçüsünde ışıklandırılır.

    e) Okulda ve çevrede varsa bando, folklor ekibi ve yayın organlarından yararlanılmaya çalışılır.

    f) Konuşma metinlerinin, şiirlerin ve diğer dokümanların müdürlükçe onaylanan birer örneği, o yıla ait tören dosyasında saklanır.

    g) Törenlerde; Atatürk ve Türk büyükleri ile eğitim şehitleri için saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın söylenmesinden sonra günün anlam ve önemine uygun şekilde hazırlanan programa göre hareket edilir.

    h) Tören konuşmalarında, Türk Millî Eğitiminin genel amaçları ve temel ilkelerine, eğitim-öğretimin önemine, okulun tarihçesine ve gelişimine, önceki öğretim yılının değerlendirme sonuçlarına, okulun çevre ilişkilerine ve sağladığı yararlara, programlanan etkinliklere, okul-aile ilişkilerine ve öğrencilerden beklenen davranışlara yer verilir.

    Bayrak Töreni

    Madde 29 — Bayrak törenleri, Türk Bayrağı’nın ve İstiklâl Marşı’nın anlam ve önemine yaraşır şekilde düzenlenir. Törenlerde Bayrağımıza ve İstiklâl Marşımıza olan sevgi ve saygıyı güçlendirmek amaçlanır ve gerekli her türlü önlem alınır.

    Bayrak törenlerinde aşağıdaki hususlar göz önünde tutulur;

    a) Bayrak törenlerine, tören sırasında okulda bulunan yönetici, öğretmen, öğrenciler ile diğer görevliler, "Millî Eğitim Bakanlığı ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevliler ve Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik" hükümlerine uygun bir kıyafetle katılır.

    b) Bayrak töreni ve diğer törenler okulun açılışında, ders yılı sonunda, hafta başında ve sonunda, bayram tatili başlangıcında ve sonunda yapılır.

    c) Okul yöneticileri, nöbetçi öğretmenler, müzik ve beden eğitimi öğretmenleri ile okulda bulunan öğretmenler ve görevli öğrencilerce hazırlanan törenler, bu Yönetmelik ile 25/1/ tarihli ve 85/ sayılı Türk Bayrağı Tüzüğü hükümlerine göre yürütülür.

    d) Okulda millî bayram, genel tatil ve hafta tatili başlangıcı ve bitiminde tören yapmak üzere ayrı bir bayrak direği bulunur. Tek bayrak direği varsa bayrak; törenden önce indirilir ve törenle bayrak direğine çekilir.

    e) Konuşmalar, İstiklâl Marşı’nın söylenmesinden önce bitirilir.

    f) İstiklâl Marşı’nın ilk iki kıtası, törene katılanlar tarafından birlikte, bestesine uygun ve yüksek sesle söylenir.

    g) 22/9/ tarihli ve sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile Türk Bayrağı Tüzüğü hükümlerine uymayan bayraklar okullarda bulundurulmaz.

    h) Bayraklar, okulda özenle saklanır. Özelliği kaybolan bayrakların kullanımdan kaldırılması mevzuatına göre yapılır.

    ı) Törenlerin yürütülmesinden okul müdürü sorumludur.

    YEDİNCİ BÖLÜM

    Bayramlar, Belirli Gün ve Haftalar

    Millî Bayramlar ve Yerel Kurtuluş Günleri

    Madde 30 — Okullarda kutlanacak millî bayramlar ve yerel kurtuluş günleri;

    29 Ekim Cumhuriyet Bayramı.

    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.

    19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı.

    30 Ağustos Zafer Bayramı.

    Yerel Kurtuluş Günleri.

    Millî bayramlar ve yerel kurtuluş günlerinin kutlanmasında aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurulur;

    a) Okullar, millî bayramlar ve yerel kurtuluş günlerinin kutlanması ile ilgili okul içi ve okul dışı etkinliklere bütün imkânlarıyla katılırlar. Millî bayramlar ve yerel kurtuluş günlerinde öğretmen ve öğrenciler kendilerine verilen görevleri yaparlar.

    b) Okullar, yaz tatiline rastlayan kutlamalara, kutlama komitesince hazırlanan programa göre temsilî olarak katılırlar.

    c) Okullar, kutlamalarda ilgili mevzuat hükümlerince donatılır. Büyük yerleşim merkezlerinde okulların bütünüyle katılamaması durumunda törenler okullarda yapılır. Bu törenlerde ilgili mevzuatta belirtilen esaslara göre hareket edilir.

    Dinî Bayramlar

    Madde 31 — Pansiyonlu ve yatılı okullarda Ramazan ve Kurban Bayramları yönetici, öğretmen, öğrenci ve diğer personelin katılımıyla kutlanır.

    Belirli Gün ve Haftalar

    Madde 32 — Okul/kurumlarda anılacak, kutlanacak gün ve haftalar, ekte düzenlenmiştir (EK-2).

    Çevrenin özelliği, okulun fizikî durumu ve imkânları göz önünde tutularak okul yönetimince belirlenen bu etkinliklerin hangilerinin sınıf içi, sınıflar arası veya okul düzeyinde gerçekleştirileceği ve bu etkinliklerde hangi kulüp ve öğrencilerin görevlendirileceği öğretmenler kurulunca kararlaştırılır.

    Belirli gün ve haftalarla ilgili etkinliklere, öğrencilerin aktif katılımları sağlanır.

    Daha kapsamlı yapılması istenen etkinliklerin planlanması, eğitim bölgeleri koordinatör müdürü ile il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince yapılır.

    Tutulacak Defter ve Dosyalar

    Madde 33 — Öğrenci kulüplerinin çalışmalarında Toplantı Karar Defteri, Evrak Dosyası ve Zimmet Defteri tutulur.

    SEKİZİNCİ BÖLÜM

    Çeşitli Hükümler

    Diğer Eğitim Kurumlarındaki Sosyal Etkinlikler ile Özel Yönetmeliği Bulunan Kollar

    Madde 34 — Çıraklık ve Yaygın Eğitim Kurumları ile diğer eğitim kurumları kendi konumlarını dikkate alarak sosyal etkinliklerini bu Yönetmelik hükümlerine göre yürütürler.

    Özel Yönetmelikler

    Madde 35 — Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çıkarılmış olan; Okul Spor Kolları, Kooperatifçilik Kolu, Sivil Savunma Kolu yönetmeliklerinin adında ve madde metinlerinde geçen "kol" ibaresi "kulüp" olarak değiştirilmiştir.

    Yönetmelikte Yer Almayan Hükümler

    Madde 36 — Bu Yönetmelikte yer almayan hususlarda Millî Eğitim Bakanlığının diğer mevzuat hükümlerine uyulur.

    DOKUZUNCU BÖLÜM

    Son Hükümler

    Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat

    Madde 37 — 25/5/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İlköğretim, Lise ve Dengi Okullar Eğitici Çalışmalar Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

    Yürürlük

    Madde 38 — Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

    Yürütme

    Madde 39 — Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

    EK-1

    ÖĞRENCİ KULÜPLERİ ÇİZELGESİ

    Kültür ve Edebiyat Kulübü

    Yayın ve İletişim Kulübü

    Müzik Kulübü

    ResimKulübü

    Tiyatro Kulübü

    Kütüphanecilik Kulübü

    Sivil Savunma Kulübü

    Gezi,Tanıtma ve Turizm Kulübü

    Çevre Koruma Kulübü

    Satranç Kulübü

    Hayvanları Koruma Kulübü

    Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma, Çocuk Esirgeme, Yeşilay ve BenzeriKulüpler

    Sağlık, Temizlik,Beslenme ve Kızılay Kulübü

    Spor Kulübü

    Bilim-Fen ve Teknoloji Kulübü

    Fotoğrafçılı Kulübü

    Trafik Güvenliği ve İlkyardım Kulübü

    Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Okul Müzesi Kulübü

    İzcilik Kulübü

    BilinçliTüketici Kulübü

    Meslek Tanıtma Kulübü

    Demokrasi, İnsan Hakları ve Yurttaşlık Kulübü

    Engellilerle Dayanışma Kulübü

    Yeşili KorumaKulübü

    Çocuk Hakları Kulübü

    Felsefe Kulübü

    EK –2

    BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR ÇİZELGESİ

    Günler ve Haftalar

    İlköğretim Haftası (Eylül ayının 3. haftası)

    Gaziler Günü (19 Eylül)

    Hayvanları Koruma Günü (4 Ekim)

    Ahilik Kültürü Haftası ( Ekim)

    Birleşmiş Milletler Günü (24 Ekim)

    Kızılay Haftası(29 Ekim-4 Kasım)

    Lösemili Çocuklar Haftası ( Kasım)

    Atatürk Haftası ( Kasım)

    Afet Eğitimi Hazırlık Günü (12 Kasım)

    Dünya Felsefe Günü(20 Kasım)

    Öğretmenler Günü (24 Kasım)

    Dünya AIDS Günü(1 Aralık)

    İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası (10 Aralık gününü içine alan hafta)

    Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası ( Aralık)

    Enerji Tasarrufu Haftası (Ocak ayının 2. haftası)

    Sivil Savunma Günü(28 Şubat)

    Yeşilay Haftası (1Mart)

    Girişimcilik Haftası (Mart ayının ilk haftası)

    Bilim ve Teknoloji Haftası ( Mart)

    İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü (12 Mart)

    Tüketiciyi Koruma Haftası( Mart)

    Çanakkale Şehitlerini Anma Günü (18 Mart)

    Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası (21 Mart Nevruz gününü içine alan hafta)

    Orman Haftası( Mart)

    Dünya Tiyatrolar Günü (27 Mart)

    Şehitler Haftası(14 Nisan)

    Turizm Haftası( Nisan)

    Dünya Kitap Günü ve Kütüphaneler Haftası (23 Nisan gününü içine alan hafta)

    Bilişim Haftası (Mayıs ayının ilk haftası)

    Trafik ve İlkyardım Haftası (Mayıs ayının ilk haftası)

    Vakıflar Haftası(Mayıs ayının 2. haftası)

    Engelliler Haftası ( Mayıs)

    Müzeler Haftası( Mayıs)

    Hava Şehitlerini Anma Günü (15 Mayıs)

    Çevre Koruma Haftası (Haziran ayının 2. haftası)

    Mahallî Kurtuluş Günleri ve Atatürk Günleri ile Tarihî Günler (Gerçekleştiği tarihlerde)

    EK-3

    SOSYAL ETKİNLİKLER YILLIK ÇALIŞMA PLÂNI

    Okulun Adı:

    Öğretim Yılı : /

    KATILIMCI ÖĞRENCİ SAYISI

    HAFTA

    AMAÇ

    YAPILACAK ETKİNLİKLER

    BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR

    ÖğrenciKulübü TemsilcisiDanışman ÖğretmenOkul Müdürü

    Adı Soyadı:Adı Soyadı:Adı Soyadı:

    Sınıfı: İmza:İmza:İmza:

    EK-4

    SOSYAL ETKİNLİKLER PROJE ÖNERİ FORMU

    Öğrenci Kulüpleri

    NOKULÜP ADIKulüp DanışmanıKulüp Başkanı1Adaleti Müdafaa ve Kamu Denetçiliği KulübüDr. Öğr. Üyesi Ömer KorkmazŞevder Dik2Atatürkçü Düşünce KulübüDr. Öğr. Üyesi İnci ÇağlayanDoğan Yiğit Meydan3Akut Öğrencı Topluluğu  4Asimov Teknoloji KulübüEnder Rıza EkiciYasin Günay 5Bilimsel Hukuk Topluluğu KulübüDr. Öğr. Üyesi  Ender DemirBülent Özilce6Blockchain KulübüDr. Öğr. Üyesi Mustafa Orhan GöztepeKerem Ciğerci7Çevre Enerji ve Sürdürülebilirlik KulübüÖğr. Gör. Dr. Makbule TamkaşCeyda Topuz8Çizgi Film ve Animasyon Kültür KulübüArş. Gör. Sevim KaraalioğluAlperen Aydemir9Çocuk Çalışmaları Kültür KulübüArş. Gör. Dr. Ebru AydınBeyda Geldi10Dans Kulübü Aylin Öcal11Deep Learning KulübüDr. Öğr. Üyesi Alper ÜlkerEslem Nur Doğan12Dijital Kültür KulübüArş. Gör. Okan ŞekerKoray Perktaş 13Doğa Yürüyüşleri ve Kampçılık  KulübüÖğr. Gör. Kerem YücesanMuhammet Mert Ulutürk14Dreamstlak ClubProf. Dr. Murat ErmişBeyza Adakoğlu15Edebiyat KulübüDr. Öğr. Üyesi Kayhan ŞahanSude Nezihe Şen16Endüstri Mühendisliği KulübüArş. Gör. Oğuz EmirArda Seden Kılınç17English Literature SocietyArş. Gör. Murathan KayaBatıkan Çetincan18Ekonomi KulübüDr. Öğr. Üyesi Gizem Turna CebeciEbru Hanife Çakı19Etkili İletişim KulübüDr. Öğr. Üyesi Öykü Ezgi YıldızCan Meral20Erasmus KulübüMiray AkaydınTuana Rabia Öztaş21E-SporÖğr. Gör. Oğuzcan AkgölEmir Uygun22Express BilimDoç. Dr. Nebile Korucu GümüşoğluSelin Mercan23Farkındaysan KulübüÖğr. Gör. Dr. Ömür KınayEylül Şevval Akboyun24Felsefe KulübüÖğr. Gör. Selda Salman SakızlıDoğukan Canbulut ve Bengisu Yılmaz25Film Atölyesi KulübüArş. Gör. Sezer AğgezKubilay Yılmaz ve Yiğit Demir Kale26Finansal Okuryazarlık Kulübü  27Fizyoterapi ve Rehabilitasyon KulübüDr. Öğr. Üyesi Adnan AptiHasan Coşkun28Fotoğrafçılık KulübüArş. Gör. Duygu Nazlı Akova Ezgi Kitapçı ve İrem Aleyna Kaya29Geek KulübüBurak ArkanZülal Sıla Erk30Genç Gelişim KulübüArş. Gör. Muratcan KeskinerEfsun Simay Çelik31Genç Tema KulübüDr. Öğr. Üyesi Fidan Güneş Güngör KılıçSelin İncek32Geri Dönüşüm Ve Sıfır Atık KulübüDoç. Dr. Murat Taha BilişikEda Tezcan Ergün33Gezi KulübüArş. Gör. Şerif YükselMuhammed Mehdi Yazar34Gösteri Sanatları KulübüDr.Öğr. Üyesi Gülnur Işıklarİnci Eser35Görsel Sanatlar KulübüArş. Gör. Eda DindarAsya Sazlı36Hayvanları Koruma Ve Yaşatma KulübüDr. Öğr. Üyesi Levent ÇuhacıEmine Simay Bayram37Hemşirelik KulübüDr. Öğr. Üyesi Sevda TürenAhmet Babat38Hukuk KulübüArş.Gör. Ali ErdoğanSinan Ermiş ve İrem Sude Aksan39İç Mimarlık & Tasarım KulübüÖğr. Gör. Elif Gelmez DemirBatuhan Şehitoğlu ve Belinay Sönmez40IEEE Öğrenci KulübüDr. Öğr. Üyesi Ertuğrul SaatçiEzgi Topçu41IkuCybersecurity SocietyArş. Gör. Tuğba DaymazNuman Özdemir42Iku Alumni Relations Club - Mezun İlişkileri KulübüÖğr. Gör. Dr. Ömür Kınay AlkanMustafa Kemal Baloğlu ve Berkan Akbulut43IKUVENT KulübüDr. Öğr. Üyesi Begüm Samur TeramanSultan Mulhan44İnsan Kaynakları Kulübü (İKK)  45İKÜ Okulda Üniversite KulübüArş. Gör. Gül DemirMurat Baydar46İKÜ Turizm ve Otel İşletmeciliği KulübüÖğr. Gör. Pelin TunaSelin Yıldırım ve Emirhan Kılavuz47İngilizce Öğretmenliği KulübüDr. Öğr. Üyesi  Cem ÖzışıkBuse Gültekin48International Students' ClubSeçkin Taygun Altıntaş  Abdulrahman Altayep49İstanbul Kültür Üniversitesi Değişim Yönetimi KulübüDr. Öğr. Üyesi Zeynep GerginUfuk Yüksel ve Deniz Çağlar50İşletme, Girişimcilik ve İnovasyon KulübüDr. Öğr. Üyesi Duygun Fatih DemirelAhmet Arif Kayatekin51İşletme KulübüDr. Öğr. Üyesi Burçin AtasevenMelis Hişmioğulları ve Başak Şevin Aslan52Kalite Elçileri KulübüErdem YücesanGözde Genç53Kariyer KulübüNur Ecem UçarHalil Kaya54Kültürel Değerleri Koruma KulübüArş. Gör. Caner GaziYusuf Kaan Sarıkoç55Tiyatro KulübüDr. Öğr. Üyesi Ceren GöğüşEnes Kaan Uçak56Kültür Dj & Production Academy KulübüDr. Öğr. Üyesi Burçin AtasevenAta Arda Sökmen57Liderlik ve Yöneticilik KulübüArş. Gör. İlayda ÜlküBeyzanur Bayraktar58Lojistik KulübüÖğr. Gör. Ayşegül KılıçAleyna Taşkın59Matematik Bilgisayar KulübüMehmet Fatih UçarMuhammet Salih Bilik60Mimarlık KulübüDoç.Dr. Evren Burak EnginözIrmak Kızılırmak61Moda KulübüÖğr. Gör. Nilgün DemirhanDefne Okar62Model Birleşmiş Milletler KulübüArş. Gör. Serkan SeyhanBerkay Korkmaz63Moleküler Biyoloji ve Genetik KulübüArş.Gör.Özge RencüzoğullarıKerem Yasin Yıldızhan64Muhasebe ve Denetim Kulübü  65Münazara KulübüDr. Öğr. Üyesi Muharrem TütüncüÖzge Özaydın Ve Melih Altınbaşak66Müzik KulübüTimuçin SezerelUlaş Polat67Optisyenlik KulübüÖğr. Gör. Kübra MertelFatih Küçük68Oyun Tasarlama Ve Geliştirme Kulübü  (OTG)Öğr. Gör. Özlem MalatyalıoğluFerhat Danışan Ve Batuhan Mestan69Pazarlama KulübüÖğr. Gör. Emine AnıkSabri Öztürk70Psikoloji KulübüDr. Öğr. Üyesi Nida AteşBetül Yerli Ve Dilara Kartoğlu71Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık KulübüDr. Öğr. Üyesi Sevil Momeni ShabaniYasin Can Tonyalı72Riders Motosiklet KulübüÖğr.Gör. Tolga ErdemGörkem Gökçe73Rockn' Culture KulübüAnıl EloğluMert Şenyıldız74Sağlık KulübüÖğr. Gör. Canan Bulut KorkmazEbru Aydemir75Sağlıklı Beslenme Kulübü Sema Selvi76Sosyal Sorumluluk KulübüDoğa KurtyiğitYiğit Sümbüloğlu77Steam Kulübü  78Sualtı TopluluğuCemal TuranSalih Berkay Bilgi79Sinema  KulübüArş. Gör. Ayşe Duygu AtasoyElif Bozduman ve Genco Günay Kırkayak80Sivil Havacılık KulübüÖğr. Gör. Faruk KaraSemra Açıkel81Teknoloji KulübüEce ÇaygözMuhammet Akif Korkmaz82Toplumsal Cinsiyet Eşitliği KulübüÖğr. Gör. Emine AnıkYeşim Güler Kalkan83Türk Dünyası Araştırmaları Kulübü  84Türk Kızılayı Kulübü  85Uluslararası Hukuk KulübüArş. Gör. Caner GaziGamzenur Akdeniz86Uluslararası İlişkiler KulübüArş. Gör. Bozkurt ToralSevdenur Demirkıran87Vizyon KulübüDr. Öğr. Üyesi Tuğçe Kumral YürekOnur Keskin88Yapı KulübüDr. Öğr. Üyesi Edip SeçkinBahar Çelik89Yaratıcı Endüstriler KulübüBengisu AnkaraBüşra Çetin ve İpek Özmen90İKÜ Yönelim Eşitliği KulübüNur Ecem Uçarİhsan Demirel91Yeni Medya Ve İletişim KulübüDr. Öğr. Üyesi Ceren Bilgici OğuzFırat Baydilek92Yeşilay Kulübü  93Weaccept Öğrenci Kulübü  

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası