kefir içtikten sonra karın ağrısı / Laktoz İntoleransı | Özel Başarı Hastanesi

Kefir Içtikten Sonra Karın Ağrısı

kefir içtikten sonra karın ağrısı

Evde şişkinlikten nasıl kurtulur?

29 Ekim

Yazar: Tatyanka Moskova Kategori: Sağlık

Karın distansiyonu (şişkinlik), hastaların sıklıkla doktora başvurdukları en yaygın sorunlardan biridir. Sindirim bozukluklarının bir sonucu olarak bağırsaklardaki gaz birikiminden kaynaklanır. Hastalığın karakteristik semptomları şunlardır: karın hacminde bir artış, şişmesi ve iç yayılımı. Bu durum bir kişiye çok rahatsızlık verir.

Şişkinlik için kömür

Çocukluğundan beri herkese tanıdık gelen popüler ve uygun fiyatlı araçlar, aktif karbon siyah tabletleridir. Reçetesiz herhangi bir eczanede bunları satın alabilirsiniz. Bunlar mükemmel bir emicidir ve kan dolaşımına emilmezler. Bu araç, 10 kg insan ağırlığı başına 1 tablet hızında alınır. Çiğnenmemeli, su ile yutulmalıdır. Su ile seyreltilmiş iki veya üç ezilmiş aktif karbon tabletleri, şişkinlik semptomlarını çabucak rahatlatmaya yardımcı olacaktır.

Ülser veya gastrit durumunda, bu tedavi yönteminin tek başına kullanılması önerilmez. Bir doktora danıştığınızdan emin olun. Kömür kısa süreli kabızlığa neden olabilir, ancak endişelenmeyin, çünkü mide birkaç gün içinde ayarlanacaktır.

Şişmeden gelen otlar

Bağırsaktaki gazların oluşması için en bilinen çözüm, dereotu sudır. Onu küçük çocuklara veriyorlar. Yetişkinler için, aşağıdaki tarifler yapılacaktır. Bir çorba kaşığı dereotu, ml kaynar su ile doldurulur ve saat boyunca bir cam kap veya termos içinde infüze edilir. Süzme işleminden sonra elde edilen sıvı miktarı birkaç porsiyon halinde bölünmeli ve günde kez ml infüzyonla yemeklerden bir saat önce alınmalıdır.

Şişkinlik için başka etkili bir araç da eczane papatyasıdır. Çimen bir kaynatma yapmak için, bir bardak suya bir çorba kaşığı yaklaşık beş dakika kaynatın ve yaklaşık saat demlendirin. Et suyu günde 2 kez dakika önce 2 yemek kaşığı içilir.

Şişeden çay

Şişirildiğinde ve özel bir çay kullanılırken, yeşilden yapılma, ancak sıcak içecek içemez. Aşağıdaki gibi hazırlanır. Biraz çay yaprakları veya yeşil çay bir torba, bir çorba kaşığı papatya çiçeği ve kekik bir tutam. Bütün bunlar sıcak su ile doldurulur (sıcaklık yaklaşık 85 derecedir), 10 dakika ısrarla ısınır ve içilir. Zencefil çayı çok iyi yardımcı olur - spazmları hafifletir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca çay biberi, defne yaprağı ve papatya şeklinde de üretebilirsiniz.

Şişkin limon

Limon kabuğunun kullanılması tavsiye edilirse, bağırsakta daha az gaz oluşur. İyi bir halk ilacı, zencefil ve limon suyu karışımıdır. Bunu yapmak için zencefilin toz haline getirilmesi ve limon suyunu sıkmanız gerekir. Daha sonra 5 g zencefil tozunu bir çorba kaşığı limon suyu ve bir tutam tuzla karıştırın. gün yemeklerden biraz önce alın. Bu ilaç sadece bağırsakları gazdan arındırmakla kalmaz, aynı zamanda midenin işleyişini de iyileştirir, iştahı arttırır.

Şişkinlik ile dereotu

Eğer bağırsak gazlarında genellikle oluşursa, o zaman dereotu yemelisiniz. Ayrıca salatalara ve çeşitli yemeklere de eklenebilir. Yemleri dakikadan sonra gaz oluşumunu engellemek için 15 mg karıştırılarak karıştırılmış karışımdan oluşan eşit karışımlar: dereotu, defne yaprağı ve rezene tohumu. Artan sekresyon ile gastrit öyküsü olanlar için, 1: 1 oranında dereotu ve balın bir karışımına sahip olmak yararlıdır. Karışımın bir çorba kaşığı hazırlanıyor.

Kefirden şişirmek olabilir mi?

Kefir içmek ya da içmemek tartışmalı bir konudur. Birisi onun şişirildiğini iddia ediyor, diğerleri hiçbir şeyin olmadığını söylüyor. Beslenme uzmanları oruç günlerinde kefir içilmesini tavsiye eder. Dysbacteriosis olduğunda. kefir de gereklidir çünkü canlı sütün şişmesine neden olan zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller.İçinde bulunan süt D vitamini, demir ve kalsiyum emilimini artırır, protein kazeini yıkar.

Şişkinlik için egzersizler

Abdominal distansiyondan egzersizler, profilaksi için günlük olarak veya sadece gaz birikimi ile yapılabilir. Mide motilitesini arttırmak için mide zorlanmalı ve midede en az defa dinlendirilmelidir. Karın boşluğu için egzersiz, kalçaları vücuda sıkıştırmaktır. Aynı zamanda bacaklar kolların etrafına sarılır. Bu pozisyonda dakika uzanmanız ve egzersizi günde birkaç kez yapmanız önerilir.

Başka bir egzersiz yapmak için sırtımızda uzanıyoruz ve dizlerimizi büküyoruz. Elimizdeki midenin avuç içi, nefes verirken, bağırsak bölgesine hafifçe bastırır. Nefesi saniye tutuyoruz. Şu anda, avuç içi, birbirine doğru okşayarak hareketler gerçekleştiriyor. Nefes verin, basıncı gevşetin ve karnı uçurun. Egzersiz, tıbbi çay içme ile iyi kombine ve kez tekrarlanır.

Yazının yazarı: Sokolova Nina Vladimirovna, naturopatik doktor, fitoterapötik

İlginç mesajlar:

Düz karın kefir seviyor

Kefirin çok kullanışlı olduğu doğru mu? Her yerde zayıf bir kız arkadaşı tarafından bu ürünün dağıtımı nasıl yapılır? Ve ne kefir içmek daha iyidir?

Bu ürünün, kefir'in gerçekten çok faydalı olduğu gerçeğine başlayalım. Zaten bağırsakların çiğ sebze ve meyveleri sevdiğini biliyoruz ve kefir, ham lifleri sindirmek için ihtiyaç duyulan çok faydalı bakterileri sağlıyor. Kefir, ryazhenka, yoğurt, ekşi süt ve diğer süt ürünleri gibi, vitamin ve mikro elementlerin tam emilimini sağlar ve aynı zamanda şişkinlik ve disbiyozis ile ilgili sorunları da ortadan kaldırır.

Şişkinliğin nedeni, gıdaların eksik sindirimi ile üretilen ve patojenik mikrofloranın atık ürünlerinin birikmesiyle oluşan gazların oluşmasıdır. Ve bu öncelikle aşırı yemeden kaynaklanıyor, hatta favori meyveler ve meyveler küçük miktarlarda tüketilmelidir.

Doğru kefir nasıl seçilir?

Basit bir kural şudur: Eğer bir ürün, kefir, ryazhenka veya başka bir şey varsa, 2 haftadan fazla saklanırsa, içinde çok fazla koruyucu madde vardır. En kullanışlı ürün - günlük raf ömrü ile. Ne yazık ki, böyle bir ürün bulmak çok zor. Ama kolayca hazırlanabilir:

1) Sütün kalitesinden eminseniz, çiğ sütü ılık bir yere koyabilirsiniz ve bir gün sonra pullar peynir altı suyundan ayrılır. Son derece ekşi torbalardan pastörize süt ve ekşi ise acı bir tat vermesi ile. Ve bu diğer bakterilerin işi.

2) Sütün kalitesinden şüphe duyuyorsanız, düşük ateşte kızartmak, temiz bir sürahi ya da siyah ekmekli bir kavanoza dökmek daha iyidir. Bir gün içinde sıcak bir yerde mükemmel ev yapımı yoğurt alacaksınız.

Dikkat etmeniz gereken bir sonraki nokta: yağ içeriği. Düşük yağlı ürünleri kovalamayın, çünkü üreticiler sıklıkla yağları diğer bileşenlerle değiştirirler. Hem doğal hem de sentetik.

Kefir götürülmemeli. 30'dan sonra fermante süt ürünleri haftada gram (bir fincan) ile sınırlandırılır. Aynı norm diğer süt ürünleri ile değiştirilebilir.

Ama tüm faydalı özellikleriyle, kefir herkes için değildir. Kendi hislerini takip et. Eğer bir bardak kefirden sonra şişkinlik, artan asitlik, rumbling veya diğer hoş olmayan belirtiler hissederseniz, o zaman bu ürün size uygun değildir.

Neden, yedikten sonra, karın ve mide şişer: ana sebepler ve ortadan kaldırmanın yolları

Selamlar, sevgili okuyucular! Çoğu insan sağlıksız bir diyetle şişkinlik ve şişkinlikle ilişkilendirir, ancak nedenleri çok daha karmaşık olabilir. Bu hastalık, yanlış yaşam biçimi ve daha fazlası. Mideyi yedikten sonra neden şişmeyi ve kabarık olduğunu ve bununla nasıl baş edeceğinizi düşünün.

Neden göbeğim kabarık?

Daha önce de belirtildiği gibi, nedenler vücudun yaşamsal aktivitesinin çeşitli alanlarında uzanabilir. Doktorlar, belirleyici bir faktör olarak kabul etmese de, beslenme ayrı kalmaya değerdir. Gıda hakkında konuşmadan önce, doğrudan gıda ile ilgili değil, şişkinliğin olası nedenlerini dikkate almaya değer:

Malnütrisyonun arka planı ve ürünlerin kabul edilemez kombinasyonuna karşı bu hastalıklar, hastanın sürekli gitmesine izin vermeyen gaz oluşumunda bir artışa neden olur. Hangi yiyecek şişeye neden olabilir?

Şişeleme nedeni olarak ürünler

Sağlıklı insanlarda bile şişkinliğe neden olan bir dizi ürün var. Bunlar şunları içerir:

Bazen vücut belirli ürünleri kabul etmediğinde meteorizm besin alerjilerini gösterir. Bunlar şunları içerebilir:

Birbirine uymayan birkaç ürün var. Onların ortak kullanımı ile sadece gazlaşma değil, aynı zamanda ishal oluşabilir:

Ancak bazen en basit yiyeceklerden hasta olabilir ve bunun nedeni sadece ürünlerin kalitesinde değil, aynı zamanda vücuttaki dengesizliklerde de yatmaktadır:

kefir

Geleneksel olarak, şişkinlik ve hazımsızlık gidermek için tasarlanmış bir içecek. Ama sadece bir günlük kefir bu özelliği var. 24 saat kalan bir içecek, yiyecekleri sindirmeye yardımcı olabilir, fakat aynı zamanda kabızlığa da katkıda bulunur.

Kefirden, eğer eskiyse, bağırsaklarda da gazlar görülür. Bir mağazada içecek satın alırken, her zaman içinde bulunan bileşenlerin listesine bakın. Düşük kaliteli kefir, sadece disbiyozdan değil, aynı zamanda gelişmesine de katkıda bulunan maya ile hazırlanır.

Elmalar ve diğer meyveler

Bunlar lif ve kompleks karbonhidratlarda yüksek olan besinler. Elmalar sonra şişmemek için, ısıl işlem ile içlerindeki lif miktarını azaltabilirsiniz. Örneğin, pişmiş elma kullanın. Meyveleri şişirirseniz, aynı "mücadele" önlemlerini kullanın.

Ekmek, tahıllar, un ürünleri

Listelenen tüm ürünler, glüten gıda olarak adlandırılmaktadır. Gluten bağırsak villusuyla yapışır ve besin emilimini bozar.

Ek olarak, ekmek ve çörekler maya içerir, bu da artan tüketim, sindirim sistemindeki kandida mantarlarının büyümesini uyarır ve bu da dysbiosise yol açar. Ekmeği şişirirseniz, günlük kısmını azaltmalısınız.

süt

Sadece fermente süt ürünleri değil, bütün süt genellikle şişkinliğin sebebi olur. Neden süt sütünden? Bazı insanlar, laktoz emiliminin eksikliğinden muzdariptir.

Sadece yeterli enzime sahip değiller. Eğer süt şişirilirse, bu ürünün tüketimi durdurulmalı ve fermente sütlü içeceklerle değiştirilmelidir.

sebze

Sebzelerden sonra meyveden aynı sebeple puf. Bu ürünlerde çok fazla lif vardır, bu nedenle şişmanlık gözlemlerseniz sebzelerin kaynatılması tercih edilir.

Kabarcık yumurtaları yaygındır. Yemekten sonra, bağırsaklarda amonyak gazları oluşur, bu da kurtulmak için oldukça zordur. Kahvaltıda haşlanmış yumurta ya da çırpılmış yumurta yediyseniz, mide içindeki ağırlıklar akşam yemeğine kadar hissedilir.

Kurutulmuş meyveler

Çoğu zaman gazlar kuru kayısılardan kaynaklanır, ancak kuru erik ve kuru üzümler bunları aynı ölçüde kışkırtabilir. Bu ürünlerde çok lif var. Buna ek olarak, kullanımlarına eklenmeyen uzun depolama için kimyasallarla muamele edilebilir.

Böylece beslenme, artan gaz oluşumunda önemli bir rol oynamaktadır ve bunu bir faktör olarak tamamen dışlamamalısınız.

Ama eğer acı çekiyorsanız, performansınızı azaltıyorsanız, baş ağrılarınız varsa, doktora gitmelisiniz.

Mide bulaştırırsa ne yapmalı?

Gazete için ilk yardım evde çok zor değil. Bununla birlikte, halk ilaçları ve masum ilaçlar sadece durumu geçici olarak rahatlatır. Semptomlar hemen hemen her gün ortaya çıkarsa, bir gastroenteroloğa gidin!

Geleneksel tıp ile şişkinlik tedavisinde en popüler yöntemler şunlardır:

Dereotu veya rezene tohumu infüzyonu

Ilaç hazırlamak için, yarım litre kaynar su ile 1 çorba kaşığı tohum dökün ve 20 dakika bekletin, daha sonra içebilirsiniz. Yetişkinler yemeklerden önce çeyrek saat boyunca yarım bardak tüketirler, çocuklar - birkaç çay kaşığı. Yetişkinler için dereotu suyunun kullanımı ve hazırlanması ile ilgili ayrı bir makalem var.

Soğuk su ile kaplı maydanoz kökü

Besinleri 20 dakika kaynatın, daha sonra ısıtın, ancak kaynatmayın. Her saatte bir farenks infüzyonu iç.

Karahindiba kökleri

Karahindiba kökleri 2 yemek kaşığı kaynar su bir bardak dökün. Israr günü, sonra günde 5 kez yarım ayak içmek.

Zencefil kökü

Zencefil kökü, sindirimi mükemmel şekilde uyarır. Ağızda emilebilir.

papatya

Bir çorba kaşığı papatya çiçeği bir bardak sıcak su döküp 5 dakika kaynatın. Daha sonra ısıdan çıkarın ve 4 saat daha ısrar edin. Yemekten 10 dakika önce 2 yemek kaşığı alın.

Nane çayı

Gazlardan kurtulmak için ne gerekiyorsa düşünün, nane ile çay deneyin. Bu bitkiyle birlikte rezene veya limon balmumu üretebilirsiniz. Nane mükemmel bir şekilde bağırsakları rahatlatır ve gazların salınımını teşvik eder.

ilaçlar

Halk ilaçları yardımcı olmazsa ve ilaçlardan ne içeceğinizi düşünürseniz, aktif kömür kullanın. Bu, vücuda zarar vermeyen en kolay ve en uygun maliyetli yöntemdir. Kömür toksinleri giderir ve sorbent olarak davranır.

Bir başka yararlı ilaç grubu, örneğin Espumizan, Infacol, Riabal gibi tabletler veya symethicone şuruplarıdır. Gazları hafifçe yıkar ve bağırsaklardan çıkarırlar. Fakat onları sorbentlerle karıştırmayın: bu ilaçlar toksinleri çıkarmaz. Eğer gerekli ilaçları sorgularsa, Polifan, Enterosgel veya analoglarını kullanın.

Prebiyotikler veya probiyotikler ile tedaviye destek vermek güzel olurdu: Bifidumbacterin, Lactofiltrum, Bifiform ve diğerleri. Onların görevi bağırsak mikroflorasını restore etmek ve hazımsızlıkla mücadele etmektir.

Sevgili okuyucular, midenizin yemekten sonra hangi şekilde şişip şişebileceğinin yanı sıra evde nasıl başa çıkılacağını öğrenmek için inceledik. Bilgi incelenmek üzere verilmiştir. Makaleyi arkadaşlarınızla sosyal olarak paylaşabilirsiniz. ağlar veya yorum bırakın.

Yakında görüşürüz!

Mide ponponları ne yapmalı?

Mide kabarık olduğunda, böyle bir durumda yapılması gerekenler birçok insanı ilgilendiren bir sorudur. Sağlıklı bir bağırsakta, tüm süreçler uyumludur, ancak bazı durumlarda insanlar, gazlaştırma problemiyle, başka bir deyişle, bağırsak şişmesiyle karşılaşabilirler. Fazla gazların birikmesi insan vücudunda meydana gelen bir arızayı gösterir, bu nedenle bu sinyale cevap vermek gerekir, aksi halde durum daha da bozulabilir.

Serbest zamanın yokluğundan dolayı, birçok insan midenin neden ulaştığının gerçek nedenini bulmak için deneyimli bir gastroenteroloğa başvurmak yerine şişkinlik için çeşitli ilaçlar satın alır. Ancak, mevcut problemi evde diğer eşit derecede etkili yollarla düzeltmek mümkündür.

Şişmanlık nedenleri

Herkes, miden neden sürekli çekiyor bilmez. Bu fenomene giden bazı nedenler var. Bazıları tüketilen gıdaya atıfta bulunurken, diğerleri stres nedeniyle problemi bulur. Her zaman olduğu gibi birçok fikir vardır, ancak bu konuyu daha ayrıntılı bir şekilde sıralamak gerekir.

Uzmanlar insan vücudundaki gaz konsantrasyonunu etkileyen belirli ürünleri salgılarlar:

Özellikle sık sık meydana gelirse, gazdan kurtulmak oldukça zordur. Bu amaçlar için, midesin sürekli olarak yükselmesi nedeniyle, nedenleri dışlamak gerekir.

Kolondaki gazların yoğunlaşması, esas olarak, telefonda veya muhatap ile konuşurken, halindeyken yeme alışkanlığı olan modern insanlarda görülür. Şu anda, hava önemli miktarlarda yutulur. Bu sebeple, sindirim sürecinin bir ihlali söz konusudur, bu da daha fazla bir patlak patlamasına neden olur. Aynı zamanda, sakız da benzer bir duruma yol açabilir. Bu gibi durumlarda, vücut aşırı havadan arındığında gaz oluşumu sona erer.

Karın şişkinliğinin yaygın nedenlerinden biri mide veya bağırsak hastalıklarıdır, örneğin: gastrit, pankreatit, dysbacteriosis, vb. Bağırsaklarda meydana gelen iltihaplanma sonucunda, alt kısmında sindirilmemiş gıda birikimi vardır ve bu da kısa sürede şişmeye neden olur.

Bağırsak rahatsızlığının nedeni ayrıca, bağırsak kas sisteminin azaldığı ve bunun içindeki gazların birikmesinin sebebi olan stres de olabilir. Genellikle depresyon veya sinir şoku sonrası insanlarda, mide uyuşukluk ve ağrı olur. Bu, bağırsaktaki sinir gerginliğinin, spazmın meydana gelmesiyle, kolonda gıda ve gazların doğru şekilde hareket etmesini engelleyen bir gerçektir. Bu problem genellikle ağrı ya da şişkinliğe neden olur.

Yaygın bir sebep, bozulmuş bir bağırsak hareketliliğidir. Özellikle, bu daha önce abdominal organlarda ameliyat geçirmiş olanlarda görülür. Yavaş sindirim süreci, yemekten sonra gazların birikmesine ve bağırsakta fermantasyona neden olur.

İçindekiler tablosuna geri dön

Şu anda uzmanlar şişkinliğe neden olan bazı gıda kategorilerini tanımlamaktadır. İlk olarak, lif bakımından zengin gıdalar buraya dahil edilebilir. Bu ürünleri sindirmek için, mide çok sayıda mikroorganizmaya ihtiyaç duyar ve bu da gaz oluşumuna yol açar. Bu tür ürünlerin listesi arasında her çeşit lahana, pancar, bakliyat, elma, şeftali, kuru meyve vb.

Ek olarak, bağırsaklardaki gazların oluşumu glüten içeren ürünlerden kaynaklanabilir. Bu buğday proteini birçok tahıl, ekmek, makarna, bira ve kurabiyeler içinde büyük miktarlarda bulunur.

Süt ürünleri de şişkinliğe neden olur ve bu nedenle sık karın şişliği şikayeti olan kişiler tarafından kullanılması tavsiye edilmez. Gerçek şu ki, laktoz ve kazein oluşur. Bir kişi bu bileşenlerden herhangi birini tolere etmezse, tüm süt ürünlerinde en aza indirilmeli veya kullanılmamalıdır. Aynı şey bira dahil olmak üzere gazlı içecekler için de geçerlidir.

Sıklıkla, bağırsak şişmesi, herhangi bir taze sebze ve meyveye reaksiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu, onları diyetten tamamen ortadan kaldırmanız gerektiği anlamına gelmez. Bu ürünler sadece küçük miktarlarda yenebilir.

İçindekiler tablosuna geri dön

Sıklıkla, bağırsaklardaki gazlar bir çocuk taşırken kadınlarda birikir ve kendileri için belirli bir rahatsızlık yaratır. Dahası, gelecekteki anneler için, bu tür fenomenler, hayal kırıklığı ve endişe sebebidir. Bununla birlikte, bu mutlu dönemde, midede bol miktarda gaz yaygın kabul edilir. Bunun nedeni, progesteronun etkisine bağlı olarak bağırsak kas dokusunun gevşemesidir. Yakın organlarda rahim baskısı artan, bir gaz birikmesi.

Uzmanlar, hamile bir kadının vücudundaki benzer bir olgunun norm olduğunu, çünkü bu süre zarfında vücudun hormonal bozukluklarla birlikte yeniden yapılandırıldığını belirtiyorlar. Bu nedenlerden dolayı, gazların vücuttan çıkarılmasından sorumlu olan gastrointestinal sistemin ihlali söz konusudur. Buna ek olarak, mide hamile bir kadının nadiren yediği, ancak önemli kısımlarda bulunduğu bir durumda görülür.

Bu bakımdan, diyetin değiştirilmesi hakkında daha sık düşünmek gerekir, ancak daha azı vardır. Uzmanlar, tahriş edici olan yiyeceklerden men etmeyi tavsiye ediyorlar. Doktorların kurallarına ve önerilerine bağlı olarak abdominal şişkinlik azalacak veya duracaktır.

Yeni doğmuş bir bebeğin gaz oluşumu problemiyle karşı karşıya kaldığı bir durumda, çocuk doktorları belirli çocuk damlalarını sadece inceledikten sonra kullanmaları önerilir. Bu, bebeklerde şişkinliğe neden olabilen birçok nedenden kaynaklanmaktadır. Bazı durumlarda, fermente süt ürünleri, bakım veren annenin diyetinden çıkarılmalı ve bazen tam tersine, tanıtılmalıdır. Böyle bir problemle, sadece bir çocuk doktoru tavsiye verebilir.

İçindekiler tablosuna geri dön

Ya göbek çok kabarıksa? Şu anda bu hastalık ile mücadele için uyuşturucu ve halk yolları kullanılır. Gazların arıtılması, aşırı gaz oluşumunun nedenini bulmak ve ortadan kaldırmaktır. Terapi aşağıdaki eylemlerle bağlantılı olarak yapılmalıdır:

Besin altındaki gıdalar, bir kişi tarafından, yulaf lapası, kefir ve yoğurt, taze sebzeler ve meyveler, muz hariç, ayrıca haşlanmış et kullanımı anlamına gelir. Mide sık sık nefes alıp verdiğinde, doktorlar aktif kömür, Polysorb veya Polifan almayı önermektedir. Bu emiciler, zararlı maddelerin bağırsaklardan emilimini azaltmaya yardımcı olur.

Karminatif bir etki sağlamak için nane yaprakları, dereotu veya rezene infüzyonları gibi halk ilaçları yardımcı olacaktır. Alt karın ağrısı varsa, aynı oranlarda alınan rezene, kediotu kökü ve nane yaprakları meyvelerinden yapılmış bir araç kullanabilirsiniz. Hazırlık yöntemi şu şekildedir: bir bardak sıcak suda, bir bardak bitkisel çay eklemeniz ve yarım saat boyunca demlemek zorundasınız.

Enzimlerin salgılanmasının yetersizliği durumunda, mide gıdaları iyi sindirmez. Bağırsak veya mide bezlerinin yetersizliği ile, doktorlar doğal mide suyu, pankreatin ve diğer kombine ilaçlar reçete. Halk ilaçları sadece bitkisel infüzyonları değil, aynı zamanda belirli egzersizleri de içerir. Örneğin, şişmeyi azaltmak için "bisiklet" yardımcı olacaktır. Bu egzersizi yerine getirmek için sırtınıza yaslanmalı, bacaklarınızı öne doğru uzatmalı ve bisiklete binerken olduğu gibi bükmelisiniz. Ayrıca, karın kaslarını çekerek veya gevşeterek, mideyi saat yönünde iterek gazdan kurtulmak da mümkündür.

Gazlar dışarı çıkmadığında, havalandırma borusunu kullanabilirsiniz. Süt, gazlı ve alkollü içecekler içmemelisiniz.

Eğer şişkinlik, gastrointestinal sistemin mevcut bir hastalığının bir sonucu değilse, tedavi oldukça basit olacaktır. Gaz oluşumuna yol açan ve düzgün bir şekilde yiyen yiyecekleri yememek yeterlidir. Uzmanlar, yavaşça yemek yemeniz gerektiğini, yiyecekleri iyi çiğnemeniz gerektiğini söylüyor. Ancak, yemek sırasında konuşmamalısınız çünkü bir insan konuşurken çok miktarda hava yutuyor. Her halükarda, şişkinlik tedavisine başlamadan önce, bu sorunun nedenini anlamanız gerekir.

Yani, yukarıda listelenen tüm önerileri takip ederseniz bağırsakta gaz oluşumu problemi çözmek çok kolaydır.

Bağırsak şişmesi sindirim sistemi hastalıklarından kaynaklanıyorsa, deneyimli bir doktora başvurmak ve hastalığın temelini ele almak gerekir.

Bu amaçlar için ultrason, radyografi ve diğer modern araştırma yöntemleri uygulanmaktadır. Şişlik, vücut ağırlığında bir azalma, solunum sistemi rahatsızlıkları veya midede ağrılı hislerle birlikte olduğunda, acil tıbbi tedavi gereklidir.

Kefiri Kimler İ&#;emez Ve T&#;ketemez? Kefir Kullanmanın Yan Etkileri Ve Zararları Var Mıdır

Haberin Devamı

Kefiri gün içinde ayran ya da yoğurt yerine tüketebilirsiniz. Mide boş olduğunda ara öğün olarak tüketilmesi önerilir. Mide rahatsızlığı ve laktoz intoleransı olarak kişilerin kefir tüketmemeleri gerekir. Mide çok doluyken de bunun üzerine kefir içmemek önemlidir.

Kefiri Kimler İçemez Ve Tüketemez?

Sağlıklı bir içecek olan kefiri emziren ve hamile kadınların tüketmeleri uzmanlar tarafından önerilmez. Bağışıklık sisteminden kaynaklı bir hastalığı olan, sindirim sorunu yaşayan kişilerin de kefir tüketmemeleri gerekir. Günümüzde evde laktozsuz kefir yapmak mümkün olsa da geneli laktozludur. Bu nedenle laktoz intoleransı olan kişilerin de kefir tüketmemeleri gerekir.

Ara öğünlerde tüketilmesi önerilen kefir eğer dolu midenin üzerine tüketilirse sindirim ve mide problemlerine yol açabilir. Her ne kadar sağlıklı olsa da bazı kişilerde yan etkileri de ortaya çıkabilir. Aktif bakteri ve maya içermesinden dolayı yan etkisinin de ortaya çıkabildiği bilinmektedir.

Haberin Devamı

Kefir Kullanmanın Yan Etkileri ve Zararları Var mıdır?

Kefir sağlıklı bir içecek olarak görülse de nadiren yan etkisi de ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde bağırsak kramplarının ya da kabızlığın oluşmasına sebep olabilir. Bu genelde yemeğin üzerine ya da yemekle beraber içildiğinde ortaya çıkar. Kefir tüketmek için ana öğünleri değil ara öğünleri ayrı olarak tercih etmek daha sağlıklı olur. Kefirin içinde aktif bir şekilde büyümeye devam eden bakteri ve mayalar bulunduğundan enfeksiyonlara da sebep olabilir. Emziren ya da hamile kadınların da kefir içmeleri önerilmez. Sindirim sistemi rahatsızlığı yaşayan ya da hastalığı olan kişilerin ise doktor kontrolünde kefir tüketmeleri gerekir.

Kefir Ne Zaman İçilir?

Yetişkinler için kefir tüketiminin herhangi bir zamanı yoktur. Günün her saatinde ve her öğünde kefir tüketilmesi doğrudur. Ancak tüketimini abartmamak gerekir. Ana öğün yerine ara öğünlerde önerilse de ana öğünde içecek olarak da tercih edilebilir. Yetişkinlerin maksimum günde 2 bardak kefir içmeleri önerilir.

Gençlerin ve yetişme çağındaki çocukların ise gece yatmadan önce kefir tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Yatmadan önce kefir içmek zihnin ve kemiklerin daha sağlıklı gelişmesine yardımcı olur. Eğer mide ve sindirim sorunu yaşayan bir çocuğunuz varsa kefir çok da sağlıklı etkiler göstermeyebilir. Bu nedenle yatmadan en az saat önce kefirin tüketilmiş olması gerekir. Böylece olası daha farklı mide sorunlarının da önüne geçilmiş olur. Tansiyonu dengelediğinden kilo kontrolü için de ara öğünlerde meyve ya da kuruyemişler ile tüketilmesi önerilir.

LAKTOZ İNTOLERANSI

Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz intoleransı, bir kişinin süt ve süt ürünlerinde bulunan bir şeker olan laktozu sindirememesi durumudur. Bu durum genellikle ailelerde kalıtımla aktarılabilir ve hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından geliştirilebilir.

Laktoz intoleransı belirtileri kişiden kişiye değişir, ancak genellikle gaz , ishal , şişkinlik, karın ağrıları ve / veya mide bulantısını içerir.  

Laktoz intoleransının tedavisi yoktur, ancak semptomlar diyet değişiklikleri ile yönetilebilir.


Laktoz Nedir

Laktoz intoleransı, vücudunuzun laktozu parçalayamaması ve sindirememesidir. Laktoz, süt ve süt ürünlerinde bulunan bir şekerdir.

Laktoz intoleransı, ince bağırsağınız laktaz adı verilen bir sindirim enziminden yeterince üretmediğinde ortaya çıkar. Laktaz, gıdalardaki laktozu parçalayarak vücudunuzun onu sindirebilmesini sağlar. Laktoz intoleransı olan kişiler süt,süt ürünlerini yedikten veya içtikten sonra rahatsızlık verici belirtiler oluşturur. Laktoz intoleransının bu belirtileri arasında şişkinlik, ishal ve gaz bulunur.

Laktoz intoleransı, süte karşı gıda alerjisi olmasıyla aynı şey değildir.


Laktoz intoleransına ne sebep olur?

Hem çocuklar hem de yetişkinlerde laktoz intoleransı görülebilir. Laktoz intoleransı sebeplerinden bazıları şunlardır:


Laktoz intoleransının belirtileri nelerdir?

Her kişi farklı semptomlar gösterebilir. Belirtiler genellikle laktoz içeren yiyecek veya içecekleri tükettikten 30 dakika ila 2 saat sonra başlar.

Laktoz intoleransının belirtileri şunları içerebilir:

Belirtilerinizin ciddiyeti, sahip olduğunuz laktoz miktarına bağlıdır. Ne kadar çok laktoz tüketirseniz o kadar ağır belirtiler oluşturursunuz. Ayrıca belirtilerin şiddeti vücudunuzun ne kadar laktaz ürettiğine de bağlıdır.

Laktoz intoleransının belirtileri diğer sağlık sorunlarının semptomları gibi görünebilir. Kesin tanı için daima doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.


Laktoz intoleransı nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz sizinle tıbbi geçmişiniz ve aile geçmişiniz hakkında konuşacak ve size fiziksel muayene yapacaktır.

Belirtilerinizin iyileşip iyileşmediğini görmek için kısa bir süre boyunca süt veya süt ürünleri tüketmemeniz istenebilir.

Laktoz intoleransını tanısında aşağıdaki testler de kullanılabilir:


Laktoz İntoleransı Nasıl Tedavi Edilir?

Vücudunuzun daha fazla laktaz yapmasına yardımcı olabilecek hiçbir tedavi yoktur. Ancak diyetinizi değiştirerek belirtilerinizi hafifletebilirsiniz.

Geçmişte, laktoz intoleransı olan kişilere süt ürünlerini almayı bırakmaları önerilmekteydi. Günümüzde ise doktorlar, farklı süt ürünlerini denemenizi ve hangilerinin daha az belirtiye neden olduğunu görmenizi önermektedir. Bu şekilde hala yeterince kalsiyum ve diğer önemli besinleri alabilirsiniz.

Laktoz intoleransı semptomları rahatsız edici olabilir, ancak size zarar vermezler. Bu yüzden şiddetli semptomlara neden olmayan süt ürünleri bulmaya çalışın.

Diyetinizdeki laktoz miktarını yönetmek için bazı ipuçları:

Semptomlara neden olmayan süt ürünlerini bulmakta sorun yaşıyorsanız, doktorunuzla görüşün. Doktorunuz yeterli kalsiyum aldığınızdan emin olmak için başka yiyecekler tüketmenizi önerebilir. Kalsiyum takviyesi almanız gerekebilir.

Laktoz intoleransı olan çocuklar bir doktor tarafından muayene edilmelidir. Çocukların ve gençlerin gelişim döneminde süt ürünlerine ihtiyacı vardır. Süt ürünleri kemik büyümesi ve sağlığı için önemli bir kalsiyum kaynağıdır. 


Laktoz intoleransı ile yaşamak

Laktoz intoleransı, her atıştırmalık veya yemek yediğinizde sizi etkileyebilir. Bu yüzden her gün yediğiniz yiyeceklere dikkat etmeniz gerekmektedir. Bununla birlikte, birçok insan belirli bir miktarda laktoza tahammül edebilir ve bu insanların laktoz tüketiminden tamamen kaçınması gerekmez.

Laktoz intoleransı olanları yiyecek ve içeceklerin etiketlerini okuması çok önemlidir. Laktoz genellikle aşağıdakiler gibi bazı kutulu, konserve, dondurulmuş ve hazırlanmış yiyeceklere eklenir:

Besin içeriğinde aşağıdakilerin bulunduğu yiyecek ve içecekler laktoz içermektedir:

Laktoz İntoleransı Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Kefirin faydaları ve zararları nelerdir?

Kefir ile yoğurt hemen hemen aynı maya türü gibi düşünülse de aslında kefir çok daha konsantre ve yoğurtta bulunmayan bakterileri içeren bir besindir. Görünümü ayranı andıran bu besin; her yaştan birey tarafından tüketilebilir ve özellikle tedavi süreçlerinde oldukça faydalı sonuçların elde edilmesine yardımcı olur.

Karmaşık kimyasal reaksiyonlarından bahsetmek yerine, kısaca bakterilerin faydalarına değinmek, kefirin neden önemli olduğunu daha iyi açıklar.

Vücudumuz bakteriler olmaması halinde kısa zamanda yaşayamaz hale gelir. Bakteriler vücudumuzda birer organ gibi çalışır ve sistemin efektif biçimde işlemesini sağlar. Biz bunlara "faydalı bakteriler" diyoruz. Cildimizden, bağırsaklarımıza, dolaşım sisteminden beyin hücrelerine kadar hemen her noktada bakteriler vücudumuzun ayakta durmasını sağlayan mikroorganizmalardır.

Kefir; içerisindeki milyarlarla ifade edilen faydalı bakteri ile insan vücudunun en iyi dostlarından bir tanesidir. Diğer tüm mayalı ürünlerden daha fazla bakteri yaşam alanına sahip bu besin, bugünlerde dünyanın en çok üzerinde durduğu süt ürünüdür.

Elbette kefir bir süt ürünü olduğundan laktoz içerir. Ancak yoğurt ve özellikle kefir, laktoz intoleransı üzerinde daha az tahrik edici özelliğe sahiptir. Sütün asitliğini de azaltarak sindirim sistemini yormaz, bilakis sindirim sistemi üzerinde yapıcı etkileri vardır.

Tabii burada bir hususun altı çizilmelidir. Kefir bir şehir sihirli iksir değildir. İçer içmez mucizeler beklemek doğru olmaz. Belli periyotta ve sizin için uygun ise bu besini tüketerek orta vadede faydalı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Bunun yanında, kimi kaynaklarda faydalı olmadığı neredeyse hiçbir husus yokmuş gibi gösteriliyor olması da yanıltıcıdır. Örneğin; bu besinin kanser üzerinde bir etkisi olduğuna dair bilimsel veri yoktur. Bunun gibi size olağan dışı güçler de kazandırmaz. 

Ancak kefir; bugün çoğunlukla sentetik hale gelmiş besin gamı içerisinde tüketebileceğiniz en faydalı besinlerdendir demek doğru olur. Tabii kefirin yapıldığı sütün de mümkün olduğunca organik standartlara yakın olması gerekir.

KEFİRİN BESİN DEĞERLERİ

Kefir ml (yaklaşık gr) içerisinde yüzde 85 su, yüzde 5 karbonhidrat, yüzde 3, yüzde 4 süt yağı, yüzde 4 protein yüzde 2 mineral, vitamin ve diğer bileşenleri içerir. Kefirin kalori değeri ml için yaklaşık 70kcal seviyesindedir. Bu noktada kefirin kalori değerini değiştiren en önemli unsur; yapıldığı sütün yağ oranıdır. Yukarıda gösterdiğimiz değer; birçok farklı hayvanın sütünden yapılabilen kefirin tam yağlı inek sütü ile yapılması durumunda ihtiva edeceği kalori değeridir. İnek sütü de farklı yağlılık değerlerine sahip olabilir. Ev yapımı kefirin kalori değerini tam olarak hesaplayabilmek bu bakımdan çok kolay değildir. Ancak ml için marjinal bir farktan söz edilemez. Kaldı süt yağı oldukça faydalı bir yağ türüdür ve tüketilmesinde herhangi bir mahsur yoktur.

Burada dikkat edilmesi gereken süt proteini ve süt yağı alerjisi olup olmama durumudur. Süt ürünlerine herhangi bir şekilde alerjisi olanların bu besini tüketmeleri doğru olmayabilir.

Kefirin içerisinde mg kalsiyum bulunur. Bu mineral, yaşamsal döngümüz için oldukça önemli bir mineraldir. Günde bir bardak kefir tüketerek günlük kalsiyum ihtiyacımızın 4’te birini karşılayabiliriz.

Kefir besin türleri içerisinde çok yaygın bulunmayan fosfor bileşenini içerir. Yine kalsiyum gibi bir bardak kefirin içinde günlük ihtiyacın yüzde 25’i yer almaktadır. Fosfor kadar önemli bir diğer bileşen olan folik asitte kefirin içerisinde az da olsa bulunur.

Bağışıklık sisteminin efektif çalışması için son derece faydalı minerallerden olan magnezyum da bir bardak kefirin içinde günlük ihtiyacın yüzde 10’u kadar yer alır. 

Bazı kaynaklarda yer aldığı gibi; kefirin içerisinde tüm vitaminler fazlasıyla bulunmaz. Kefir; A, B2 ve B12 vitamini içerir. A ve B2 vitaminlerini çok yüksek miktarda içermiyor olsa da, son derece önemli bir vitamin türü olan B12’yi yüklü miktarda içerir. Her gün bir buçuk bardak kefir, ihtiyacınız olan tüm B12’yi alabilmenizi sağlar.

Ancak kefir; tekil olarak tüketilebilecek bir ürün değildir. Bir başka deyişle sadece kefir tüketerek hayatta kalabilmeniz mümkün değildir. Diğer pek çok vitamin ve minerali almalısınız ki, kefir tek başına bunları sağlayamaz. Ancak destek bir gıda olarak her evde bulunması önerilir.

KEFİR, NASIL VE NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?

Kefir; yoğun ama akışkan bir besindir ve çoğunlukla ayran gibi tüketilir. Yemeklerin yanında veya herhangi bir zamanda içerek tüketilebilir. Dolapta bekleme süresi 3 hafta kadar olan ürün üretilirken herhangi bir katkı maddesi kullanılamadığından, güvenle tüm aile bireyleri tarafından kullanılabilir.  Ancak süt ürünlerinin tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekir. Her ne kadar çok faydalı bir besin olsa da, aşırı tüketilmesinin bazı riskleri vardır. Özellikle laktoz intoleransı durumunda ciddi sayılabilecek yan etkiler gözlemlenebilmektedir.

Miktar olarak kefir tüketimi ile ilgili net bir veri bulunmamakla birlikte, kalori değerlerini hesaplayarak tüketmekte fayda vardır. ml kefirin içinde (bir su bardağı) yaklaşık kalori (Kcal) enerji bulunur. Bu değer her ne kadar çok yüksek gibi görünmese de, günde bardak kefir tüketimi aslında bir öğün yemeğe denktir demek yanlış olmaz. Bu bakımdan tüketim miktarını sınırlı tutmak; kilo almamak için faydalı olacaktır.

Kefirin tüketimi için belirli bir zaman öngörülmez. Her ne kadar kimi kaynaklarda gece yatmadan önce veya sabah gibi ifadeler yer alıyor olsa da, bunun faydalarını arttırdığına dair herhangi bir veri bulunmuyor. Ancak sıvı ve hacimli bir besin olmasından ötürü, mide aşırı yüklü iken tüketmek yerine, öğün dışında tüketilmesi reflü gibi mide sorunları olanlar için daha doğru olabilir. Tabii kefirin ayran yerine tüketimi de söz konusu olabilir.

Sindirim sistemi sorunları olanlar için genel diyetin yanında, mutlaka doktorun talimatlarının içerisinde yer almak koşulu ile belirlenen zaman aralıklarında tüketimi uygundur. Özellikle sair rahatsızlıkları olanların, hekimin onayı olmaksızın kefir veya bir başka besini tedavi amacıyla tüketmesi doğru değildir. Bu noktada yapılacaklar, devam etmekte olan tıbbi tedavinin zarar görmesine veya normalde var olmayan yan etkilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Diğer pek çok hastalıkla değilse de, kefir tüketiminin mide ve bağırsak hastalıklarıyla ilişkisi olabileceğinden, bu konu hakkında hekimden görüş almanız faydalıdır. Sağlık sorunların olanların, tıbbi tedavileri devam ederken, hekimin kontrolü dışında besin takviyeleri ve alternatif tıp denemeleri yapmaları doğru değildir.

KEFİR NEYE İYİ GELİR?

"Kefir neye iyi gelir?" sorusu; pek çok kaynakta çeşitli biçimlerde yanıtlanır. Ancak bilimsel kaynakların neredeyse hiç birinde, bu faydalar listesinin bütünü ile ilgili kesinlik ifade eden veri yoktur. Elbette son derece sağlıklı ve vücut için faydalı bir besindir ancak, kefir bir hayat iksiri değildir. Sağlığınızı koruyabilmek için, temel beslenme standartlarına özen göstermek ve çeşitli beslenerek, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin bileşenlerini almak gerekir. Sadece kefirin faydalarına odaklanmak son derece yanlış olacaktır. Örneğin; vücut kefirde yer almayan; vitamin ve mineral bileşenlerini de almak zorundadır. Eğer kefir ile birlikte, bu bileşenleri almazsak, genel sağlığımız zarar görebilir.

Bu bakımdan kefirin iyi geldiği hastalıklara odaklanmak yerine, sağlıklı beslenmeye odaklanmak ve sağlıklı besleme koşullarını kefir tüketerek en iyi hale getirmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Kefirin faydaları başlığında yer alan unsurlara göz atalım.

KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR?

Kefir; içerdiği faydalı bakteriler bakımından çok önemli bir besindir. Faydalı bakteriler bağırsak florasında yer alır ve besin bileşenlerinin vücutta kullanılabilir hale gelmelerini sağlar. Bağırsaklarımızda yeterince bakteri olmaması durumunda, sindirim sistemi sorunları yaşamamız; bunun sadece bir sonucudur. Bağırsak florasının yeterli bakteriyi içermemesi durumunda besinler sindirilemez ve posa olarak atılır. Besinlerin bileşenlerinden faydalanamayan vücut, kritik seviyelerde sağlıksız hale gelebileceğinden, sindirim sisteminin vücudun diğer tüm yaşamsal fonksiyonları kadar, hatta biraz daha fazla önem arz ettiği kimi kaynaklarda belirtilir.

Kefirin içerdiği benzersiz faydalı bakterilerin, vücudun ihtiyaç duyduğundan çok daha fazlasını içerdiği ifade edilir. Belirttiğimiz gibi; tükettiğimiz tüm besinlerin vücuda faydalı bileşenler haline gelmesini sağlayan bu bakterilerin yeterli olması durumunda, tüm besinlerden olağan dışı biçimde faydalanabilmek mümkün olmaktadır. Kimi kaynaklarda, kefirin mucizevi etkilerinden bu özelliği nedeniyle bahsedilmesi de, böyle bakıldığından anlaşılabilir olur.

KEFİRİN BAŞLICA FAYDALARI

- Sindirim sistemini düzenlemesi

- İçerdiği kalsiyum ile eklem sağlığına fayda sağlaması

- Kolesterol seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olması

- Kan şekerini düzenlemesine yardımcı olması

- Enflamasyonun azalmasına yardımcı olması

- Metabolik fonksiyonların iyileşmesin yardımcı olması

- Hücre rejenerasyonuna destek olması

- Bağışıklık sistemine destek olması

- Kardiyovasküler sistemin ve dolaşım sisteminin sağlıklı çalışmasına destek olması

- Çeşitli ilaçların kullanımı sonrasında bozulan floranın iyileşmesini sağlaması

şeklinde özetlenebilir.

Bunların yanı sıra kefirin bazı kanser türlerinde etkili olduğuna işaret eden çalışmalar da bulunur. Ancak kefir kansere iyi gelir veya kefir kanserin ilacıdır demek doğru değildir. Bu noktada kesin bir bilimsel veri olmadığı gibi, mevcut verileri tek başında kefirin böyle bir etkisi olmadığını da kesin olarak ifade eder. 

"Kefir zayıflatır mı?" sorusuna cevap olarak ise yine kanserde olduğu gibi kesin bir cevap yoktur. Metabolik fonksiyonları iyileştirmesi ve besinlerin en iyi şekilde sindirilmesine yardımcı olması bakımından, kefirin kilo verme sürecinde destek olduğu teorik olarak ifade edilebilir. Ama yine bilimsel bir kesinlik ifadesinden, bu günün koşullarında bahsedilemiyor.

KEFİRİN ZARARLARI NELERDİR?

Kefirin bilinen bir zararı veya yan etkisi yoktur. Açıklamalarda belirtildiği gibi, bazı sağlık sorunları ile birleştiğinde beklenmedik yan etkileri ortaya çıkarabilmesi ve aşırı tüketilmesi durumunda ortaya çıkacak sorunlar dışında kefirin son derece güvenli bir besin olduğundan bahsedilir. 

Hekiminiz veya diyetisyeniniz yasaklamadığı sürece kefiri güvenle tüketebilirsiniz. Günümüzde paketli formları marketlerde satılan ürünün elbette ev yapımı olanı daha çok önerilir. Ancak kefirin evde üretilmesi için gerçek kefir mayasına ulaşmalı ve geleneksel yöntemlerle üretimini yapmalısınız. Güvenilirliğinden emin olmadığınız ürünleri tüketmek, faydalarından çok zararlarına isabet etmenize neden olabilir.

Özet olarak; kefirin faydaları ve zararları kıyaslaması yapıldığında oldukça asimetrik bir sonucun çıktığını ifade edebiliriz. Türk kültürünün önemli besin bileşenlerinden birisi olan kefirin, bugün batı dünyasının da yaygın biçimde tüketmeye başladığı bir besin olduğunu söyleyebiliyoruz. Bu besinin uygun miktarlarda tüketiminin, son derece faydalı olduğunu ve hemen herkes için önerildiğini de söyleyebiliyoruz. 


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası