özel okula ön kayıt yaptıranlar tercih yapacak mı / Özel okullarda kayıt süreci - SAİT GÜRSOY

Özel Okula Ön Kayıt Yaptıranlar Tercih Yapacak Mı

özel okula ön kayıt yaptıranlar tercih yapacak mı

Özel okullarda kayıt süreci

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları 30 Haziran'da açıklanacak. Böylece, yabancı ve Türk özel okullar için de kayıt takvimi başlayacak. Özel okulların kayıt sürecini, Yiğit Okulları Genel MüdürYardımcısı Derya Kargılı ile enine boyuna değerlendirdik.
Yabancı ve Türk özel okullar, 30 Haziran'da LGS puanlarını açıklamaya başlayacak. Temmuz'da 1. önkayıt yapılacak. 5 gün bekleme nedenine gelince, bazı okullar burslu okutacakları öğrencilerini seçecekler. Böylece, ilk kesin kayıt döneminde de öğrenci burs kazanıp kazanamadığını öğrenecek. 6 Temmuz Salı 1. kesin kayıt, 7 Temmuz Çarşamba 1. kayıt yedek liste, 8 Temmuz Perşembe 2. önkayıt, 9 Temmuz Cuma 2. kesin ve öğleden sonra yedek, Temmuz tarihlerinde de serbest kayıt olacak.
Bir özel okula kesin kayıt yaptıran öğrenci, devlet liselerine tercih yapamayacak. Ancak bu yolun sonu değil. Eğer öğrencinin kaydı özel okuldan silinirse devlet lisesi tercihi yapabilir. Özel okuldan kaydı silinen öğrenciden, o okulun yıllık ücretinin yüzde 10'u kesilir. Ancak öğrenci bir devlet lisesineyerleşirse bu kural geçerli olmaz, kesilenücret geriye iade edilir. Değişik oranlarda ve isimlerde burs olanakları var. Özel okullar, toplam öğrenci sayısının en az yüzde 3'ü kadar öğrenciyi ücretsiz okutmak zorunda. Bu hak öncelikle şehit, gazi ve devletkorumasındaki öğrencilere aittir. Kural gereği önce öğrencinin, o okulu kazanması gerekiyor. Eğer bu öğrencilerle yüzde 3 dolmazsa, okul kalan kısmını yüzde 25, 50, 75 gibi parçalı burslar şeklinde kullanabilir. Bunun dışında okulların kendileri de başarılı, ekonomik durumu yetersiz çocuklara burslar verebilir. Burslar için, özel okulların web sitelerini takip etmekte yarar var.

OKULLARIN TABAN PUANLARI
Her yıl özel okulların yüzdelik dilimleri,bir önceki yıl en son kaçıncı öğrenci girmişseüç aşağı beş yukarı o sayının denk geldiğidilimden ve ona eş olan puandan oluşur. Örneğin, A yabancı okulu 4 bininci öğrenciye inmişse, bu yıl da buna yakın bir rakamda öğrenci alacaktır. Eğer 4 bin baz alınırsave sınava bir milyon öğrenci girerse,yüzde 'lük dilimden, yani onu yansıtanpuandan öğrenci alabilir.
Derya Hoca, okul türü seçimininçok önemli olduğunun altını çizdi. Devlet ya da özel okul seçerken, o okulun akademik yani sınav başarısı önemlidir. Bu konuda veli ve öğrencilerin çok ciddi bir şekilde bilgi sahibi olmalarında yarar var. Günümüzün şartlarından dolayı, okullarımız hibrit eğitime geçti. Bu da öğretmen kadrosunu ön plana çıkardı. Seçilecek okulun öğretmenlerinin yüz yüze ve uzaktan eğitime ne kadar adapte oldukları araştırılmalı. Eğer özel okul seçilecekse, kurucununeğitim dünyasındaki yeri ve ekonomikdurumu sorgulanmalı. Bence en önemlisoru, kurumun öğretmeninin gelişmesi içinyaptığı yatırımlar olmalı. Unutmayın ki, eğitimve öğretimin odak noktası öğretmendir.

Son Güncellenme:

Aysel Bozan Yılmaz - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 6 Haziran’da düzenlenen merkezi sınav sonuçları funduszeue.info adresinden açıklandı. Öğrenciler tercihlerini Temmuz tarihleri arasında yapacak. Sonuçlar ise 26 Temmuz’da ilan edilecek.

Haberin Devamı

MEB’in paylaştığı bilgilere göre LGS’ye 1 milyon bin öğrencinin başvurusu otomatik yapıldı ancak sınava 1 milyon 38 bin öğrenci katıldı. LGS ile alan devlet okullarının kontenjanı bin Yani sınava girenlerin yüzde 17’si LGS ile alan devlet okullarından birine yerleşebilecek. Yaklaşık yüzde 1’lik bir öğrenci de yabancı ve Türk kolejler arasından tercih yapacak. 8. sınıftan liseye geçecek öğrencilerin yüzde 82’si ise yerel yerleştirmeyle adresine en yakın okullar arasından tercih yapabilecek. Bu durumda 1 milyonu aşkın öğrencinin tek şansı yerel yerleştirme olacak. Burada da istediği okula giremeyenlerden maddi durumu iyi olanlar sınavla almayan özel okulları tercih edecek, maddi olanağı bulunmayanlara ise açık öğretimden başka seçenek kalmayacak.

Haberin Devamı

Zor bir denklem

Öğrencilerin istemediği bir okula yerleştirilmemesi ya da açıkta kalmaması için her adımı dikkatli atmaları gerekiyor. Çünkü yerleştirme sistemi, adeta bir denklem gibi. MEB’in yayınladığı Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’na göre LGS tercihleri, adım adım şöyle gerçekleşecek:

Sınavla öğrenci alan okulları tercih edecekler dahil, tüm öğrencilerin öncelikle yerel yerleştirmeyle alan okullar arasından tercih yapmaları şart. Aksi takdirde, merkezi sınavla öğrenci alan okulların tercih ekranı açılmayacak. 

Öğrenciler, merkezi sınav puanıyla yerel yerleştirmeyle ve pansiyonlu okullar olmak üzere devlet okulları arasından üç grupta tercih yapabilecek. Sınava girmeyenlerin ise yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki gruptan tercih hakkı var. Özel okullar da LGS ile öğrenci alacak.

Öğrencilere öncelikle yerel yerleştirme ekranı açılacak. Burada ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 5 okul tercih edilebilecek. Anadolu, Mesleki ve Teknik Anadolu, Anadolu imam hatip liseleri arasından aynı okul türünden en fazla 3 okul seçilebilecek. Örneğin 5 tercih birden Anadolu lisesi olamayacak.

Yerel yerleştirme tercih ekranındaki “yeşil” renk öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; “mavi” renk komşu kayıt alanında yer alanları; “kırmızı” renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarını gösteriyor. Öğrenci, yeşil renkte yer alan okulları tercih ederse öncelikli olacak.

Haberin Devamı

Yerel yerleştirmeyle alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri halinde merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10 okul, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul tercih edebilecek. Sınava giren öğrencilerin yerel yerleştirmede de 5 olmak üzere toplamda 20 okul tercih etme hakkı var. 

Devamsızlık kalktı

Merkezi yerleştirme, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları/proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda LGS puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Öğrencilerin sınavla alanlar listesinden 10 okul tercih hakkı bulunuyor.

Kılavuza göre, “8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı” kriteri merkezi yerleştirme ve yerel yerleştirme kriterlerinden çıkartıldı. Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne,         sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.

Haberin Devamı

Yerel yerleştirme ise okulların türü, kontenjanı, bulundukları yere  göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri ve  okul başarı puanları gibi kriterler göz önünde tutularak yapılacak.

Özel okullar ile yetenek sınavıyla alan okullara kesin kayıt yaptıran öğrencilere devlet okulları için tercih ekranı açılmayacak. Ancak öğrenci tercih süresi içinde kaydını iptal ettirirse devlet okulları için tercih yapabilecek.

Galatasaray ilk sırada

MEB, okulların yüzdelik dilimlerini açıkladı. Ancak bunlar Türkiye geneli yüzdelik dilimler. Bu yıl sınava giren öğrenci sayısı azaldı, okulların kontenjanları da düşürüldü. O nedenle öğrencilerin geniş bir yüzdelik dilim arasından tercih yapmalarında yarar var.

Haberin Devamı

Herkesin girmek için hayalini kurduğu gözde okulların yüzdelik dilimleri şöyle: Galatasaray Lisesi 0,01; İstanbul Erkek L. 0,01; Kabataş Lisesi (İng) 0,01; Cağaloğlu A.L. 0,04; Çemberlitaş A.L. (İng.) 0,95; Vefa 0,26; Kadıköy A.L. 0,09; Atatürk A.L. 0,07; Bornova A.L.(İng.) 0,22; İzmir Fen Lisesi 0,

Okulların yüzdelik dilimleri açıklandı

MEB, LGS kapsamında sınavla öğrenci alacak okulların kontenjanları ile bu okullara sınavla yerleştirmede oluşan Türkiye geneli en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimleri açıkladı.

Öğrenciler kendi yüzdelik dilimlerini okulların geçen yıl oluşan taban ve tavan yüzdelik dilimleri ile karşılaştırarak tercih edecekleri okullar hakkında fikir edinebilecek.

Ayrıca yerel yerleştirme kapsamında sınavsız öğrenci alan okulların kayıt bölgelerine göre tercih tabloları da açıklandı.

bin kontenjan var

Türkiye genelinde 2 bin 91 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek.

Toplam kontenjan bin Anadolu liselerine 59 bin , fen liselerine 37 bin , sosyal bilimler liselerine 10 bin , Anadolu imam hatip liselerine 36 bin , mesleki ve teknik Anadolu liselerine 33 bin kontenjan ayrıldı.

 Lise Tercihleri Sıkça Sorulan Sorular

Tercihlerde genel yüzdelik mi yoksa il yüzdelik mi kullanılır?
Tercih yaparken öngörü olması amacıyla baktığımız okulların yılı taban yüzdelik dilimleri genel yüzdelik dilimdir ve merkezi yerleştirmede iller arası hareketlilikte olabileceği için genel yüzdelik dilim kullanılmalıdır.

Yerel yerleştirme yapmak zorunlu mu?
Evet, yerel yerleştirmede en az 1 okul tercih etmek zorunludur. Yerel yerleştirme listesinde tercih yapmayan öğrencilere merkezi yerleştirme listesi açılmayacaktır.

Yerel yerleştirmede kaç tercih hakkım var?
Yerel yerleştirme listesinde en fazla 5 okul tercih hakkı bulunmaktadır. Yerel yerleştirme listesindeki ilk 3 tercihin kayıt alanından okullar olması zorunludur. Tercih sırası fark etmeksizin aynı türden (anadolu lisesi, mesleki ve teknik anadolu lisesi, anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul tercih edilebilir.

İstediğim okul komşu kayıt alanında onu tercih edebilir miyim?

Yerel yerleştirme listesinde ilk 3 okul kayıt alanında olmak zorundadır. Ancak 4 ve funduszeue.infoe komşu kayıt alanından okul yazılabilir. Aynı şekilde diğer kayıt alanından da okul yazılabilir.

Merkezi yerleştirmede kayıt alanı kriteri var mı?
Kayıt alanı kriteri sadece yerel yerleştirme tercih grubunda bulunmaktadır. Merkezi yerleştirme listesinde Türkiye'nin her yerinden okul tercih edilebilir.

Sınava girdim ama puanımla bir okula gitmek istemiyorum. Yine de merkezi yerleştirme tercihi yapmak zorunda mıyım?
Hayır. Merkezi yerleştirme tercih grubunda tercihte bulunmak zorunlu değildir. İstemeyen öğrenciler merkezi yerleştirme grubunda tercihte bulunmayabilirler.

Pansiyonlu okullar ne demek? Tercih etmek zorunlu mu?
Pansiyonlu okullar, öğrencinin kayıt ve komşu kayıt alanı dışındaki yani ilçe/il dışındaki (diğer kayıt alanı) pansiyonu olan ve yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar demektir. Pansiyonlu okullar tercih grubunda tercihte bulunmak zorunlu değildir. İstemeyen öğrenciler pansiyonlu okullar grubunda tercihte bulunmayabilir.

Tercihlerimi evde kendim yapabilir miyim?
Evet, tercihler e-okuldan yapılabilmektedir. Ancak tercihler e-okul sistemine işlendikten sonra en geç 20 Temmuz'a kadar herhangi bir ortaokul müdürlüğüne gidilerek, öğrenci velisi tarafından onaylanmalıdır.

Onay işlemleri için kendi okuluma gitmek zorunda mıyım?
Onaylama işlemini Türkiye'nin tüm il ve ilçelerinde herhangi bir ortaokul müdürlüğünde yapılabilmektedir.

Tercih ettiğim okullardan herhangi biri gelmezse ne olacak?
Tercih edilen okullardan hiçbiri gelmezse funduszeue.info ( Temmuz) ve funduszeue.info ( Ağustos) dönemlerinde tekrar tercih yapılmalıdır.

İlk tercihlerde bir okula yerleştim. Nakillerde tekrar bir okul tercihinde bulunabilir miyim?
Evet, ilk tercihlerde bir okula yerleşen öğrenciler de nakil tercihinde tekrar tercih yapabilecekler. Öğrenci nakil tercihinde yeni bir okul kazanırsa kaydı o okula geçer, nakillerde bir okul kazanamazsa ilk yerleştirmede kazandığı okulda kaydı devam eder.

Özel okula kayıt yaptırdım. LGS tercihi yapmak istiyorum. Bu mümkün mü?
Özel okullara kayıt yaptıran öğrencilere tercih sistemi açılmayacaktır. Tercih yapmak isteyen öğrencilerin özel okullardan kaydını sildirmeleri gerekmektedir.

Tercih dönemi ek dersinin verilebilmesi için EBA'dan ders tanımlaması yapılması mı gerekiyor?
Tercih danışmanlığı planlamasını online yapan tercih danışmanları için evet ama yüz yüze planlama yapanların EBA'da aktif olmalarına ve ders tanımlamalarına gerek yok.

Mesleki eğitim merkezi için tercih yapılacak mı?
Hayır. Mesleki eğitim merkezine gitmek isteyen öğrenciler mesleki eğitim merkezlerine direkt giderek kayıt yaptırabilirler.

Sistem tercih listelerinden ilk önce hangisine bakıyor?
Öğrencilerin yerleştirmeleri yapılırken ilk önce merkezi yerleştirme listelerine, sonra yerel yerleştirme listelerine, sonra pansiyonlu okullar listelerine bakılır.

İlk tercihlerde bir okula yerleşen öğrenci için nakil tercihlerinde kayıt alanı kısıtlaması olur mu?
İlk tercihlerde herhangi bir okula yerleşen bir öğrenci için nakil tercihlerinde hiçbir kısıtlama olmaz.

Açık öğretime gidecek bir öğrenci nereye yönlendirilmeli?
Açık öğretime gitmek isteyen öğrenciler açık öğretim kayıtlarının yapıldığı Ağustos-Eylül aylarında kayıt için halk eğitim merkezlerine yönlendirilmelilerdir.

Tercih danışmanları sisteme tercih kayıt işlemi yapabilir mi?
Kesinlikle hayır. Tercih danışmanlarının sisteme tercih girişi yapmaları Tercih Danışmanlığı Kılavuzuna göre kesinlikle yasaklanmıştır.

Tercihler yapıldı ve onaylandı. Daha sonra değişiklik yapılır mı?
Onaylanan tercihler, tercih süresi içerisinde veli dilekçesi içinde okul idaresi tarafından iptal edilebilir. İptal işlemi gerçekleştikten sonra öğrenci tekrar tercih yapabilir.

Tercih danışmanlığı yapılırken EK-1 formu doldurulmalı mı?
Hayır böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak isteyen tercih danışmanları kullanabilir.

Yerel yerleştirmeden bir okula yerleşen öğrenci, nakillerde merkezi yerleştirmeden bir okula geçebilir mi?
Evet, ilk tercihlerde yerel yerleştirmeden bir okula yerleşen öğrenci nakil tercihlerinde merkezi yerleştirme grubundan bir okula geçebilir.

Kaynaştırma öğrencileri için ne yapılmalı?
Kaynaştırma öğrencileri ilk tercih, funduszeue.info ve funduszeue.info dönemlerinde tercihte bulunabilir. Bu tercihlerde bir okula yerleşemeyenler gerekli belgeleri ile il/ilçe komisyonlarına Ağustos tarihlerinde, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların bir sınıfında en fazla 2 öğrenci olacak şekilde yerleştirmeleri için başvuru yapabilirler.

Tercih yaparken öğrencinin yüzdelik diliminin ne kadar üstünü ve altını yazmalıyız?
Lise tercihlerinde 10 tercih hakkı bir çok öğrenci için yeterlidir. Örneğin ilçe dışına çıkmak istemeyen bir öğrenci zaten 10 tercih hakkını dolduramayacaktır. Ya da gitmek istediği birkaç yer olan öğrenci zaten 10 tercih hakkını dolduramayacaktır bu öğrenciler için yüzdeliğe bakmadan istedikleri tüm liseler yazılabilir. 10'dan fazla seçeneği olan öğrenciler için yüzdeliğinin yarısından biraz daha yukarıdan (örneğin %5 ise %2'den) yazmak yararlı olacaktır. Alt sınır olarak ise 2 katı kadar (örneğin %5 ise %10) aşağı inilebilir. Ancak gitmek istemediği bir okulu listeye eklemek yerine daha yukarıda (örneğin %'de) tercih bırakılıp, yerel yerleştirme listesine odaklanılabilir.

OBP Puanları nereden gözükür?
Öğrencilerin okul başarı puanları tercih ekranında gözükür.

Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlete nakil tercihinde bulunabilir mi?

Özel liseler üzerinden puan açıfunduszeue.infoında Amerikan, Fransız, Alman, İtalyan, Avusturya liselerinin de yer aldığı özel okullar, öğrencilerini LGS puanıyla alacak. Bakanlık LGS puanlarını tam puan üzerinden açıklayacağı için özel okullar da bu puan üzerinden kaç puanla öğrenci alacaklarını ilan edecek

LİSEYE Geçiş Sınavı (LGS) puanı yalnızca sınavla öğrenci alan liseleri tercih ederken kullanılmayacak. Bu yıl özel okullar da bu puana göre öğrenci alacaklar. Geçen yıla kadar TEOG derslerinden bazılarını ya da tümünü kullanan özel okullar bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıklayacağı Merkezi Sınav Puanı’nı (MSP) yani LGS puanını kullanacaklar.

PUAN ÜZERİNDEN AÇIKLANACAK

Aralarında Amerikan, Fransız, Alman, İtalyan, Avusturya liselerinin de yer aldığı özel liseler öğrencilerini açıkladıkları taban puanlara göre alacak. Bakanlık LGS puanlarını tam puan üzerinden açıklayacağı için özel okullar da puanlarını tam puan üzerinden ilan edecek. Bu puanının hesaplanmasında ise okul notu dikkate alınmayacak. Yalnızca sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşan ve toplam 90 sorunun yer alacağı LGS sonuçları kullanılacak. Bu sınavdan da tek bir puan türü çıkacak. Sınavla öğrenci alan lise için tercihler de yerleştirmeler de bu puan dikkate alınarak yapılacak. Sınavla öğrenci alan okullar için tercih ve yerleştirme işlemi merkezi yani MEB tarafından gerçekleştirilecek.

KENDİ YERLEŞTİRMELERİNİ YAPACAKLAR

Özel okullara gelince onlar taban puanlarını kendileri açıklayacak ve yerleştirme işlemlerini de kendileri yapacak. Kendi taban puanlarını açıklayacak, önkayıt kesin kayıt yoluyla öğrencilerini alacak. Bu okullar için tercih listesi hazırlanmayacak. Puanı yeten öğrenciler için veliler bu okullara önce önkayıt yaptıracak. Önkayıt birden fazla okula yapılabilecek, kesin kayıt ise tek okula olacak. Geçmiş yıllarda olduğu gibi özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapmayacak. Ancak nakiller dönemine katılabilecek.

ÖZEL SINAV KOMİSYONU KURULACAK

Türkiye Özel Okullar Derneği 18 Nisan’da İstanbul’da merkezi sınav sonuçlarının özel liselerde öğrenci alımında kullanılmasına ilişkin konuların ele alınacağı bir toplantı düzenlenecek. Toplantıya dernek üyesi yaklaşık özel okul yöneticisi davet edildi. Toplantıda, 9 okul temsilcisinin katılımıyla “Sınavla Öğrenci Alan Özel Okullar Komisyonu” kurulacak. Komisyon, toplantıya katılacak özel liselerin kayıt takvimini ve merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usullerini hazırlayacak ve Milli Eğitim Bakanlığı’na sunacak. Bakanlık yetkilileriyle yapılacak görüşmenin ardından özel okulların kayıt takvimi ve kayıt kılavuzu kamuoyuna açıklanacak.

İSTEYEN OKUL KENDİ SINAVINI DA YAPABİLECEK

TÜRKİYE Özel Okullar Derneği’ne bağlı, aralarında yabancı özel liselerin de olduğu okullar LGS puanlarını kullanacak ama isteyen özel okulların da kendi sınavlarını yapma hakları bulunuyor. İşte özel okullarda diğer öğrenci alma yöntemleri:

KENDİ SINAVLARINI YAPACAKLAR:

Çoğu zincir yani Türkiye’nin birçok ilinde kampusları bulunan liseler kendi sınavlarını yapacaklar. Sınav sorularını da yerleştirme puanlarını da bu okullar kendileri açıklayacak.

İLKÖĞRETİMDEN GEÇİŞ YAPILACAK:

İlköğretim okulları olan liselerin birçoğu dışarıdan gelen öğrencilerini MEB tarafından yapılan LGS puanlarına göre alacak ama kendi ilköğretimden gelen öğrencilerine liseye geçiş hakkı tanıyacak. Bazı okullar tüm öğrencilerine bu hakkı tanırken, bazıları da kontenjan ayıracak ve geçiş için de “not ortalaması” koyabilecek.

SADECE LGS SONUÇLARINA BAKACAK:

Bazı liseler de taban puan açıklamayacak ama başvurulanları LGS puan üstünlüğüne göre kayıt yapacak. OKUL NOTU VE MEZUN OLMAK YETERLİ: Bazı özel okullar öğrenci kayıtlarını okul notu ya da sadece 8’inci sınıfı başarıyla bitirmiş olmasını dikkate alarak yapacak. Yani LGS ya da taban puan açıklamayacak.

HATALI SORUNUN BEDELİNİ ÖĞRENCİ ÖDEYECEK

LGS kılavuzunda sınavda hatalı soru ya da sorular çıktığında iptal edileceği vurgulanıyor. Ancak, “Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır” deniliyor. Bunun anlamı da hatalı soruları bakanlık hazırlamasına rağmen, bedelini öğrenci ödeyecek. Çünkü bu soruların hatalı olmadığını düşünen öğrenciler çözmeye çalışırken hem zaman kaybedecek hem de motivasyonları düşecek. Eski yıllardaki uygulamada iptal edilen soru ya da soruları tüm öğrenciler doğru yapmış kabul ediliyordu.

CEVAP ANAHTARINDA HATA VARSA

Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek. Hatalı olan soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınarak, değerlendirmeye dahil edilecek.

LGS BAŞVURUSU NE ZAMAN GEÇERSİZ SAYILIR?

LGS için son başvuru tarihi 18 Nisan. LGS başvurusunda öğrencilerin bilgi ve fotoğrafının güncel olması, başvurunun onaylanması şartı var. LGS başvuruları şu durumlarda geçersiz sayılacak:

* Elektronik ortamdaki öğrenci bilgilerinde eksiklik, çelişki veya hata varsa.

*Sınav başvurusu elektronik ortamda okul müdürlüğü tarafından onaylanmamışsa.

* Yurtdışından başvuru yapan öğrencilerin belgelerinde eksiklik varsa.

HANGİ SORULAR YANIT BEKLİYOR?

AZINLIKLAR İÇİN AYRI SINAV VAR MI?

TEOG döneminde Musevi ve Ermeni okullarında okuyan öğrenciler kendi dinlerinden sınava giriyordu. Bu yıl bu öğrencilere sınav olacak mı, yoksa Rum ve özel okullarda okuyan azınlık öğrencileri gibi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf mı olacaklar?

DİNDEN MUAF OLANA EKSİK SÜRE Mİ VERİLECEK?

Din dersinden muaf olan öğrenciler sınavın ilk bölümü olan Sözel alanda bu soruları yanıtlamayacak. Bu bölümde 20 Türkçe sorusunun yanı sıra 10’ar tane de TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil soruları yer alacak. 50 soru için 75 dakika süre olacak. Yani tüm soruları yanıtlayan öğrencinin bir soru için dakikası olacak. Din dersinden muaf olan öğrencilerin süresi ise dakikası olacak. Yani 15 dakika daha fazla süreleri olacak. Bu durumda muaf öğrenciler sınavdan 15 dakika erken mi çıkarılacak? Yoksa bu öğrenciler için ayrı bir salon mu açılacak?

EK PUAN OLACAK MI?

Geçmiş yıllarda ulusal ve uluslararası yarışmalarda derece alan öğrencilere ek puan veriliyordu. Bu yıl uygulamanın sürüp sürmeyeceğine ilişkin bir bilgi bulunmuyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası