menekse cicek cesitleri / Menekşe Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Menekse Cicek Cesitleri

menekse cicek cesitleri

HERCAİ MENEKŞE (Viola) BAKIMI

HERCAİ MENEKŞE Bakımı Nasıl Yapılır?

Hercai Menekşe, Menekşegiller familyasındandır. Anayurdu kesin olarak bilinmeyen hercai menekşelerin melez türleri ilk kez Avrupa'da üretilmiş, oradan çiçekler dünyasına tanıtılarak sevdirilmişlerdir. 20 cm. kadar boylanabilen hercai menekşeler çok yıllık ya da iki yıllık bitkiler olmalarına karşın, bir yıllık işlemi görürler. 

Ucuna doğru sivrilen oval biçimli, kenarları dişli yaprakları yeşil renklidir. Hafif ama hoş kokulu çiçekleri ilkbahardan başlayıp serin yerlerde yaz mevsimi boyunca açar. Bu çiçeklerde dördü aşağı, biri yukarı doğru bakan beş iri ve güzel taç yaprağı bulunur. Doğal hercai menekşeler sarı renkte çiçek açarken kültür türlerinde beyaz, mor, mavi ve koyu kırmızı renklerde, üzeri düz ya da çizgili veya lekeli çiçek açan örnekleri de elde edilmiştir.

Kentlerin kirli havasına kolayca uyum sağlayan hercai menekşeler, bahçe ve parklardaki çiçek tarhlarında yetiştirildiğinde çok süsleyici oldukları gibi, saksı ve plastik kutularda yetiştirilerek de pek hoş pencere önü ve özellikle balkon bitkisi özelliği kazanırlar.

Çok yıllıktır, yani her yıl tekrar tekrar ekmenize gerek kalmaz. Yıllar geçtikçe güçlenerek yayılır. Bir kez yerleşti mi neredeyse hiç bakım istemez hatta unutulup gitseler dahi her bahar yeniden sürmeye devam ederler. Yaz kış nemli toprakta yeşil kalır.


Mahmuzlu olan varyetenin üst arka iki taç yaprağı diğerlerine göre geniştir. Bahar başı çiçeklenen erkenci bir varyete olup, mavi - mor tonları ağırlıklı, alt taç yapraklarında sarı ve lila renkleri üzerine çoğu zaman mor beneklidir.

Oldukça dayanıklı ( derece soğuk ve neredeyse her türlü toprakta yetişebilir) olan doğal, hibrit olmayan bu varyete, bahçe taşlarınızın arasını dahi bir yer örtücü gibi doldurur. Kıyı Ege, Akdeniz ve yazları uzun ve sıcak geçen bölgelerde serin yarı gölgede, Doğu Anadolu gibi çok sert kış iklimi olan bölgelerde ise saksı ekimi yaparak ilk kışı don görmeyen ancak serin yerde geçirmesinde fayda var. Daha sonra takip eden ilk bahar toprağa fideleri alabilirsiniz. İstanbul, Kuzey ve Kıyı Ege, Karadeniz ve şiddetli don olaylarının gözükmediği bölgelerde ise doğrudan toprağa sonbahar aylarında ekimi yapılabilir. Saksı ekimlerinde saksıyı serin ancak don görmeyen dış mekanda tutabilirsiniz.

Tohum

Yılda 3 kez ekimi yapılabilir. Menekşeler soğukta gelişen bitkiler olduğundan hangi tarihte ektiğiniz bitkinin gelişimini etkiler. Tohumdan ekildikten ortalama 5 hafta sonra fidelemek için şaşırtılması yapılan viola bahçe menekşeleri ve hercai menekşeler;

Güz ekimlerinde şaşırtıldıktan 5 hafta sonra, bahar ekimlerinde 8 hafta sonra; kışı soğuk ve don görmeden geçiren bölgelerde bahar ekimlerinde ise 20 haftada fidelenir.

Soğuk hava; gelişiminde en önemli faktörlerden biri olan menekşelerinizi bu nedenle özellikle kışı hafif geçiren bölgelerde sonbahar sonuna doğru ekmekte fayda vardır. Kök gelişimini 10 - 13 C derecede yaparlar.


Çimlenme

Soğuk uygulama gerekebilir. 20 - 21 C derecede 7 - 10 günde çimlenirler. Yüksek ısı çimlendirmeyi geciktirir.

Bakımı

Kolay. Yarı gölge, geçirgen, funda toprağı karıştırılmış verimli toprakta güzel çiçeklenirler. Geniş toprak çeşitlerine uyum sağlarlar. Fidelendikten sonra kalıcı yerlerine alınmaları önerilir.

Konumu

Toplu ekimlere ve saksı ekimine uygun. Yoğun kokuludur.

Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!





Menekşe Çiçeği Çeşitleri

Menekşe Çiçeği Çeşitleri
Menekşe çiçeği çeşitleri, menekşe çiçeği, çeşit bakımından oldukça fazla olan bir çiçek türüdür. Tropik bir çiçek olan menekşe çiçeğinin yaklaşık çeşidi bulunmaktadır. Her biri birbirinden güzel ve renkli olan bu çiçeklerin birbirinden güzel kokuları vardır. Bu sebeple birçok alanda kullanılmaktadır menekşe çiçeği.

Menekşe çiçeği çeşitleri Nelerdir?
  • Japon küpesi: Kohleria olarak da bilinen Japon küpesi, menekşe çiçeklerinin içerisinde en bilindik olanlarından biridir. Anavatanı Amerika'dır. Yaprakları kadifemsi olan bu çiçeğin görünümü de oldukça hoştur. Kırmızı renkli Japon küpelerine daha çok rastlanmaktadır. Genel olarak bir yıllık ömrü vardır. Bolca çiçeğe sahip olan bu bitkinin tüm yıl boyu çiçekli kaldığı da bilinmektedir. 2 günde bir sulama yapılmalıdır. Ancak sularken yapraklarına su değdirilmemelidir. Bununla birlikte güneşi de sever bir türdür. Ancak tamamı güneş gören bir yere de konulmamalıdır. Yarı gölge olan bir yer en ideal olan yerdir.
  • Hercai menekşe: Mor menekşe ile ayni familyaya aittirler. Tek farkları hercai menekşelerin çiçeklerinin daha büyük olmasıdır. Kar altında dahi yaşayabilirler ancak bu durumda ömürleri kısa olmaktadır. Su ihtiyaçları da fazla olmamaktadır. Toprakları kuruduğunda su dökülmesi yeterli olacaktır. Susuzluğa karşı da dayanıklı oldukları bilinir. Hercai menekşeler kelebeğe benzer kocaman çiçeklere sahiptirler. Genellikle mor olurlar ve üzerlerinde beyaz renkli çizgiler olur.
  • Afrika menekşesi: Anavatanı Tanzanya olan bu çiçek türü, birçok renkte açabilmekte, mor, beyaz, pembe gibi renkleriyle baharın tazeliğini yansıtmaktadır. Evlerde genel olarak yetiştirilen menekşe türü işte tam da budur. Gerekli bakım yapıldığında yılın 12 ayı boyunca çiçekli kalabilen bir menekşe türüdür. Işığa ihtiyaç duyan bu çiçekler ışıksız kaldıklarında çiçek açmamaktadırlar. Yalnız bu, direkt güneş ışığına maruz kalması gerektiği anlamına gelmemektedir. Yeteri miktarda ışık alabileceği bir ortamda yetiştirilmelidir.
  • Cezayir menekşesi: Mor, eflatun ve beyaz renkte çiçekleri vardır. Yaprakları yaz kış dökülmemektedir. Çiçek yaprakları beş parçalı olan bu menekşe türü ılıman iklimin bir çiçeğidir. Nemli ortamlarda kolayca kök salabilmekte ve çoğalabilmektedirler.
  • Mor menekşe: İlkbaharda ve sonbaharda çiçeklenen bu tür, az güneşli ve serin bölgeleri sevmektedir. Hoş bir kokuya sahip olduklarından kaynaklı parfümcülükte de kullanılan mor menekşelerin yaprakları kalp şeklindedir. Evlerde yaşayamazlar ve açık hava isterler. Humuslu toprak onlar için en uygun yer olacaktır. Kır düğünü isteyen gelinlerin süsleme tercihi olmakla birlikte gelinler için taç olarak da görmekteyiz mor menekşeleri.
  • Bardak menekşesi: Katlı bir yapıya sahiptirler ve iki renkten oluşmaktadırlar. Genellikle beyaz renkle başka bir rengin birlikte bir ahenk oluşturduğuna rastlanmaktadır. Oldukça gösterişli bir çiçektir. Anavatanı Brezilyadır. Yaprakları tüylüdür ve kimi zaman küçük çiçekleri varken kimi zaman iri çiçeklerden meydana gelmektedirler. İsminden de anlaşılacağı üzere bardağı andırmaktadır. Fazla sulamamak gerekmektedir ve serin ortamlarda yetiştirmek gerekmektedir. Bardak menekşesi, oldukça hoş bir görünüme sahip olan birkaç menekşe çiçeği çeşitleri arasında sayılmaktadır.

Son Güncelleme :

Menekşe Çiçeği Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


0 Yorum Yapılmış "Menekşe Çiçeği Çeşitleri"


Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Cezayir Menekşesi Çiçeği
Cezayir Menekşesi Çiçeği
Cezayir menekşesi çiçeği, oldukça güzel bir kokuya sahip olan bu tür apocynaceae familyasına aittir. Hem görünüşü hemde çiçekleri rengi ile yetiştiricilerini büyüleyen bu çiçek türünün bakımı da oldukça kolaydır. Menekşe çiçeklerinin birçok türü bulu
Cezayir Menekşesi Bakımı
Cezayir Menekşesi Bakımı
Cezayir Menekşesi bakımı; oldukça güzel bir kokuya sahip olan bu tür apocynaceae familyasına aittir. Hem görünüşü hemde çiçekleri rengi ile yetiştiricilerini büyüleyen bu çiçek türünün bakımı da oldukça kolaydır. Menekşe çiçeklerinin birçok türü
Menekşe Sulama
Menekşe Sulama
Menekşe sulama, Ev ortamında saksıda yetiştirmeye müsait olan çiçekli bir bitkidir. Menekşenin taç halinde üzerini süsleyen çiçekleri mor, pembe, beyaz ve birçok farklı rengte olanı mevcuttur. Evlerinizi süsleyen bu muhteşem bitki düzgün sulama ve ba
Kokulu Menekşe
Kokulu Menekşe
Kokulu Menekşe; mor mor çiçekleri ile görenleri büyüleyen bir çiçektir. Parfüm alanında kullanılan kokulu menekşe sıcak havayı ve güneşi çok sevmeyen çiçekler arasında yer almaktadır. Mor menekşelerin o narin çiçekleri her zaman açmayacak ve yaşadığı
Saksıda Menekşe
Saksıda Menekşe
Saksıda Menekşe yetiştirmek çok kolay bir işlemdir. Menekşe güller familyasına bağlı olan Viola cinsini oluşturan ve çoğunlukla saksılarda yetişen bitkidir. Dünyanın birçok yerinde yetişebilen ve daha çok Kuzey yarım kürede yetişir. Ayrıca ar
Menekşe Ekimi
Menekşe Ekimi
Menekşe ekimi yapılırken dikilecek saksının derin olmasına gerek yoktur. Saksıların daha yayvan ve geniş ağızlı olmasına dikkat etmenizde fayda vardır. Menekşe bitkileri için nem dengesinin olması çok önemlidir. Bu yüzden mutlaka saksı altının delikl
Kırmızı Menekşe
Kırmızı Menekşe
Kırmızı menekşe; menekşe familyasına ait adından da anlaşılabileceği gibi rengi kırmızı olan bir menekşe türüdür. Menekşeler balkonlarımıza, pencerelerimize, evimize süs katan ve mis kokusuyla eve güzellikler saçan bir çiçek türüdür. Menekşe çiçeğini
Evde Menekşe Bakımı
Evde Menekşe Bakımı
Evde Menekşe Bakımı, menekşe özellikle kendisine has olan mor rengi ile muhteşem güzellikte olan bir çiçektir. Menekşe bitkisi kesinlikle hiçbir zahmet vermeyen çiçektir. Sadece menekşe bakımında dikkat edilmesi gereken menekşeyi seveceği bir ortama
Hercai Menekşe Bakımı
Hercai Menekşe Bakımı
Hercai menekşe bakımı, Menekşegiller familyasından olan mor ve beyazın harika uyumlu sergileyen hercai menekşe aynı zamanda viyola çiçeği olarak da adlandırılır. Boyu yaklaşık 20 cm ye kadar uzayabilen ve bakımı iyi yapıldığı takdirde çok yıllık bir
Afrika Menekşesi Bakımı
Afrika Menekşesi Bakımı
Afrika menekşesi bakımı: İyi bakıldığı takdirde yılın her ayında çiçekli kalabilme özelliğine sahip olan Afrika menekşesi ev koşullarında kolaylıkla yetişebilen bir çiçektir. Tropikal iklim ve nemli ortamlardan hoşlanan bir bitki olan Afrika menekşes
Menekşe Gübresi
Menekşe Gübresi
Menekşe Gübresi: Birçok kişi tarafından iç mekanlarında, teraslarda ve bahçelerde oldukça yaygın olarak yetiştirilen menekşe çiçeği birbirinden güzel renkleri sayesinde ortama farklı bir hava katar. En çok da seralarda süs bitkisi olarak bakımı yapıl
Menekşe Yaylası
Menekşe Yaylası
Menekşe Yaylası: her dönem insanlara farklı güzellikler sunan, İstanbul’a ise olduğunca yakın yaylalardan. Farklı doğal manzaralar ve olağan üstü güzellikler sunmuş olan Menekşe yaylasını her döneminde ziyaret etmelisiniz. Bu yayla Mayıs aylarında is

 

Afrika Menekşe Tohumu
Afrika Menekşesi Çeşitleri
Menekşe Fidesi
Afrika Menekşesi Üretimi
Menekşe Toprak
Menekşe Nedir
Menekşe Türleri
Bardak Menekşesi
Mavi Menekşe
Kır Menekşesi
Mor Menekşe Çiçeği
Menekşe Nasıl Yetiştirilir
Hercai Menekşe Çiçeği
Sarı Menekşe
Cezayir Menekşesi
Menekşe Yağı
Menekşe Yetiştirme
Dağ Menekşesi
Cezayir Menekşesi Çiçeği
Cezayir Menekşesi Bakımı
Menekşe Sulama
Kokulu Menekşe
Saksıda Menekşe
Menekşe Ekimi
Kırmızı Menekşe
Evde Menekşe Bakımı
Hercai Menekşe Bakımı
Afrika Menekşesi Bakımı
Menekşe Gübresi
Menekşe Yaylası

Popüler İçerik

Hercai Menekşe Çiçeği

Hercai Menekşe Çiçeği

Hercai Menekşe Çiçeği, Hercai menekşe günümüzde bildiğimiz menekşe türlerinden biri olmaktadır. Oldukça güzel bir görünüme sahip olan bu menekşe diğer

Sarı Menekşe

Sarı Menekşe

Sarı Menekşe, bitkisi bir çok kişi tarafından sevilerek yetiştirilmektedir. Ofis, ev ve iş yerlerinde de rahatlıklar yetiştirebilen bu çiçek en fazla

Cezayir Menekşesi

Cezayir Menekşesi

Cezayir Menekşesi: Cezayir Menekşesinin menşei Avrupa'dır. Bilimsel adı, Vinca Rosea olarak bilinir. Zakkumgillerden, rutübetli yerlerde yetişen, parl

Menekşe Yağı

Menekşe Yağı

Menekşe Yağı, Birçok kullanım alanına sahip olan ancak çoğu kişi tarafından henüz adı duyulmamış olan menekşe yağı, elde edilmesi biraz zor ve zahmetl

Menekşe Yetiştirme

Menekşe Yetiştirme

Menekşe yetiştirme: Menekşegiller familyasına ait, ile arası türü bulunan bir çiçektir. Menekşe çiçeğinin yaprakları kalp şekline benzemekte o

Dağ Menekşesi

Dağ Menekşesi

Dağ Menekşesi, doğal ve yaşam alanlarımızda olup evlerimizin balkonlarında, bahçelerde,kırlarda yetişen birden fazla renkli çiçek türüdür. Bahar ve ya

Yenilebilir Çiçekler Mutfa&#;&#;n&#;z&#; Süsleyecek

Çiçekler do&#;an&#;n en güzel ve en renkli arma&#;anlar&#; aras&#;nda yer al&#;r. Çiçek dedi&#;imizde akl&#;m&#;za mis kokulu bahçeler ya da özel günlerde arma&#;an edilen buketler gelse de asl&#;nda çiçekler besleyici içerikleri sayesinde sofralar&#; da süslemektedir.

Yenilebilir çiçek isimleri aras&#;nda menek&#;e, amber çiçe&#;i, lavanta, gül, kabak çiçe&#;i, papatya, karahindiba, amber çiçe&#;i, han&#;meli ve Latin çiçe&#;ini sayabiliriz. Sadece evlerin mutfaklar&#;nda de&#;il dünyan&#;n birçok ülkesinde, ünlü restoranlarda da çiçekler yemeklere lezzet katmaktad&#;r. Elbette ho&#; görüntülerine aldan&#;p tüm çiçekleri yiyebilece&#;imiz yan&#;lg&#;s&#;na da kap&#;lmamak laz&#;m. Ara&#;t&#;rmas&#;n&#; yapt&#;ktan sonra yemeklere hangi çiçeklerin eklenebilece&#;ine karar vermek gerekir.

Yenilebilir çiçek türleri renk ve koku olarak yemekleri zenginle&#;tiriyor ve ayr&#;ca &#;ifal&#; içerikleri sayesinde de sa&#;l&#;&#;a da katk&#;da bulunmaktad&#;r.

Hangi çiçekler yenebilir, nas&#;l tariflerde ne tür çiçekler kullan&#;labilir ve çiçeklerin faydalar&#; nelerdir diye merak ediyorsan&#;z bu yaz&#;da sorular&#;n&#;z&#;n cevaplar&#;n&#; alaca&#;&#;n&#;za emin olabilirsiniz. Haydi, ö&#;renmeye ba&#;layal&#;m!

yenilebilir çiçek gastronomi

Yenilebilir Çiçek Nedir?

  • Yenilebilir çiçek gastronomi çerçevesinde incelendi&#;inde yemek olarak tüketilmesi uygun olan bitkidir.
  • Sindirim aç&#;s&#;ndan ve genel olarak vücuda herhangi bir zarar&#; bulunmayan çiçekler g&#;da olarak tüketilebilir.
  • Elbette tad&#;n&#;n da güzel olmas&#; önemlidir.

Bir çiçek yenmeye uygun olsa bile alerjiniz olup olmad&#;&#;&#;n&#; test etmenizi öneririz. Örne&#;in zakkum gibi çiçekler zehirleriyle sa&#;l&#;&#;a ciddi zararlar verebilir.

Yenilebilir 9 Çiçek Türü ile Zarif Sunumlar

1) Menek&#;e

  • Genelde süs bitkisi olarak kullan&#;lsa da asl&#;nda hercai menek&#;enin tad&#; da güzeldir ve besleyicidir.
  • Genellikle hafif, odunsu bir tad&#; vard&#;r ama türüne göre tad&#;n&#;n keskinli&#;i de&#;i&#;ir.
  • Yenilebilir çiçek menek&#;e antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.
  • Özellikle pasta ve tatl&#;lar için kullan&#;lsa da menek&#;eli pilav da alternatif bir tariftir. Ayr&#;ca ince ince do&#;rayarak salatalara da eklenebilir.

Menek&#;e Bak&#;m&#;: Evde Nas&#;l Dikilir, Ço&#;alt&#;l&#;r, Sulan&#;r? Püf Noktalar&#;

menek&#;e

2) Amber Çiçe&#;i

  • Halk aras&#;nda Japon gülü olarak da bilinen amber çiçe&#;inin yüzlerce farkl&#; çe&#;idi vard&#;r.
  • K&#;rm&#;z&#;, beyaz, pembe ve sar&#; tonlar&#;nda olurlar.
  • Genellikle reçel ve salatalarda kullan&#;l&#;r. Çay&#; da oldukça me&#;hurdur ve tansiyon ve kolesterol kontrolünde yard&#;mc&#;d&#;r.

Hibiskus Çay&#; Faydalar&#; Nelerdir? Zay&#;flat&#;r M&#;? Ne Zaman &#;çilmeli?

amber çiçe&#;i

3) Lavanta

  • Mor çiçekli lavantan&#;n e&#;siz ve rahatlat&#;c&#; bir kokusu vard&#;r. Kokusu o kadar rahatlat&#;c&#;d&#;r ki uyku sorunu olanlar&#;n yast&#;&#;&#;n&#;n alt&#;na ufak bir kese lavanta koymalar&#; önerilir.
  • Canl&#; rengi ve güzel aromas&#;ndan dolay&#; tatl&#;larda kullan&#;m&#; popülerdir.
  • Keskin bir tad&#; oldu&#;u için yemeklerde kullan&#;l&#;rken ölçülü ve dikkatli olman&#;z&#; öneririz.

Tüm A&#;amalar&#;yla Evde Lavanta Nas&#;l Yeti&#;tirilir?

lavanta

4) Gül

  • Birçok farkl&#; rengi ve çe&#;idi olan gülün her türü yenebilmektedir. Tat ise gül çe&#;idine göre farkl&#;l&#;k gösterir.
  • Gül yapraklar&#;n&#;n çiçe&#;e has özel bir aromas&#; ve tad&#; vard&#;r.
  • Gülü taze ve çi&#; olarak tüketebilir, salatalara ekleyebilirsiniz. Kurutulmu&#; gül yapraklar&#;n&#; ise baharat gibi kullanabilirsiniz.
  • Gül reçel ve marmelatlar için de özellikle tercih edilir.
  • Gülün stresi azaltt&#;&#;&#; ve insan&#; rahatlatt&#;&#;&#;na dair ara&#;t&#;rmalar bulunmaktad&#;r.

Gül Suyu Faydalar&#;, Nas&#;l Yap&#;l&#;r, Kullan&#;l&#;r? 3 Farkl&#; Gül Suyu Maskesi

gül

5) Kabak Çiçe&#;i

  • Kabak çiçekleri çi&#; olarak ya da salatalara eklenerek tüketilebiliyor. En güzeli ve en zahmetli olan tarif ise kabak çiçe&#;i dolmas&#;.
  • Di&#;i çiçekler kabak oluyor bu yüzden çiçekleri yemek kaba&#;&#;n olu&#;mas&#;n&#; engellemek anlam&#;na gelmemektedir. Tam hasat isteniyorsa yaln&#;za erkek çiçekleri yiyebilirsiniz. Di&#;iler bitkinin ortas&#;na yak&#;n, erkek çiçekler ise bitkinin d&#;&#; k&#;s&#;mlar&#;nda olmaktad&#;r.
  • Kabak çiçe&#;i tam bir vitamin ve mineral deposu. Kabak çiçe&#;i içerisinde A, B, C vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfor, bitkisel protein, ni&#;asta, demir, bak&#;r, folat ve çinko bulunmaktad&#;r.

Kabak Çiçe&#;inin Sizi &#;a&#;&#;rtacak 11 Faydas&#;

kabak çiçe&#;i

6) Papatya

  • Papatyan&#;n özellikle çay olarak tüketildi&#;inde insan&#; rahatlatt&#;&#;&#; bilinmektedir.
  • Hafif tatl&#; bir aromas&#; olan papatyalar yemeklere özel bir koku ekler.
  • Papatya bitki çay&#; yap&#;m&#;nda gözde bir çiçek olsa da hamur i&#;lerine ve tatl&#;larda da s&#;k kullan&#;lmaktad&#;r.

Papatya Çay&#;n&#;n Faydalar&#; Nelerdir? Neye &#;yi Gelir? Ne &#;&#;e Yarar?

papatya

7) Karahindiba

  • Karahindiba bahçe bitkisidir ve cm çap&#;nda çiçekleri olur.
  • Karahindiban&#;n çiçekleri d&#;&#;&#;nda kökleri, saplar&#; ve yapraklar&#; da yenebilir.
  • Çiçekler çi&#; olarak tüketilebilmektedir ama k&#;zartmak da iyi bir seçenek olarak de&#;erlendirilebilir.
  • Çi&#; olarak salata ve sandviçlerde karahindiba kullanabilir, yemeklere de ekleyebilirsiniz.

Karahindiba Nedir? Bilmedi&#;iniz 7 Faydas&#;

karahindiba

8) Han&#;meli

  • Özellikle Çin t&#;bb&#;nda önemli bir yeri olan han&#;melinin sa&#;l&#;k için olumlu etkileri oldu&#;una inan&#;lmaktad&#;r.
  • Çay yap&#;m&#;nda ve &#;uruplarda tercih edilir. Yemek dünyas&#;ndaki ilginç kullan&#;mlar&#;ndan biri de ekmelerde &#;ekerin yerini alabiliyor olmas&#;d&#;r.
  • Çiçe&#;in nektar&#; sa&#;l&#;kl&#;d&#;r; ancak baz&#; han&#;meli türlerinin meyvesi çok tüketilirse insan&#; zehirleyebilmektedir. Dikkatli olmakta fayda var.

Han&#;meli Çiçe&#;inin Bilmedi&#;iniz 6 Faydas&#;

han&#;meli çiçe&#;i

9) Latin Çiçe&#;i

  • Parlak renkleriyle, pozitif Latin enerjisini dünyaya yayan Latin çiçe&#;i biberimsi aromas&#;yla da farkl&#; bir tat olarak mutfaklarda kullan&#;lmaktad&#;r.
  • Çiçekler çi&#; ya da pi&#;irilerek tüketilebilir. Özellikle pesto sosu için harika bir tamamlay&#;c&#;d&#;r.
  • Vücuttan zararl&#; toksinlerin at&#;lmas&#;na destek olan Latin çiçe&#;i görüntüsüyle göze faydalar&#;yla beden sa&#;l&#;&#;&#;m&#;za hitap eder.
Latin Çiçe&#;i

Yenilebilir Çiçek Nerede Sat&#;l&#;r?

  • Yenilebilir çiçeklerin hangileri oldu&#;unu biliyorsan&#;z, büyük marketlerin meyve-sebze reyonlar&#;nda ya da bu reyonlar&#;n yak&#;n&#;nda arad&#;&#;&#;n&#;z türleri bulabilirsiniz. Ayr&#;ca internette arama yapt&#;&#;&#;n&#;zda da bu alanda özel olarak çal&#;&#;an markalara eri&#;ebilirsiniz.
  • Yenilebilir çiçekleri direkt kopar&#;lm&#;&#; halde alabilece&#;iniz gibi dilerseniz saks&#;da da alabilirsiniz. Saks&#;daki çiçe&#;inizin güzel renklerini izlerken ruhunuzu, çiçeklerini yeme&#;inize ekledi&#;inizde de midenizi beslemi&#; olursunuz.
  • Yenilebilir çiçekler içlerindeki antioksidanlar ve antienflamatuarlar sayesinde oldukça da faydal&#;d&#;r. &#;ster çi&#; olarak tüketin ister sebzelerle pi&#;irin isterseniz de tatl&#;lar&#;n&#;z&#;n üzerine serpin. Seçim sizin. Çiçekler hem çevrenizi hem de mutfaklar&#;n&#;z&#; yani hayat&#;n&#;z&#;n her alan&#;n&#; renklendirebilir!
yenilebilir pasta çiçe&#;i

Sakinle&#;tirici Etkili Çark&#;felek Çiçe&#;i Faydalar&#; ve Özellikleri

S&#;klamen Çiçe&#;i Bak&#;m&#;: Ne Zaman Ekilir? Ço&#;altma, Sulama

Nar Çiçe&#;inin Faydalar&#;, Çay&#; Nas&#;l Demlenir, &#;çilir? Neye &#;yi Gelir?

Sümbül Çiçe&#;i Bak&#;m&#;: 6 Ad&#;mda &#;htiyac&#;n&#;z Olan Tüm Püf Noktalar&#;

Çuha Çiçe&#;i Bak&#;m&#;, Faydalar&#;, Ya&#;&#; Nas&#;l Kullan&#;l&#;r? Çay&#; Neye &#;yi Gelir?

MENEKŞE (AFRİKA) BAKIMI

Menekşe Çiçeği Bakımı 

Afrika menekşesi bakımı; Menekşe, herkesin evde veya ofisinde mutlaka olmuşfunduszeue.info menekşesinin ülkemizde bu denli çok sevilmesinin nedeni muhteşem çiçekleri, yıl boyu çiçek açmasıdır




Afrika menekşeleri her mevsim çiçek açabilen, özellikle sonbahardan yaza kadar olan aylık dönemde yoğun çiçekli kalan bitkilerdir.  bugün çiçeğin hakkını veren  iki ülke Rusya ve Amerikadır. Kışları rus evlerini şenlendiren afrika menekşesi çok sayıda hibrit türün üretildiği bir ülkedir.  Amerikalı yetiştiriciler hibrit tür üretiminin yanında evde menekşe yetiştirme üzerine uzmanlaşmış bu alanda Rus yetiştiricilerin bir adım önüne geçmişlerdir.

Derin saksılar yerine yayvan ve geniş ağızlı saksılar tercih edilmelidir. Saksı genişliği bitki çapının 1/3 ü kadar olmalıdır. Saksı altında mutlaka drenaj deliği bulunmalıdır, Bitki için öfunduszeue.infoşe saksı büyüklüğünden etkilenen bir bitkidir. İhtiyacından büyük saksılara dikildiğinde kökleri saksıyı kaplayana kadar çiçek açmaz.

Menekşe toprağı hafif olmalı, nem tutmalı, köklere bol oksijen sağlamalı ve pH arasında olmalıdır. Bu özellikleri sağlayacak toprağı perlit, vermikülit, ponza, torf, sphagnum yosunu gibi birçok malzemeyi karıştırarak hazırlayabilirsiniz.

Menekşeler aydınlık alanları severler ancak dik gelen güneş ışığından hoşlanmazlar. Perde arkasından veya jaluziden süzülen ışık çok funduszeue.infoşeyi konumlandırırken yaz kış ayrımı yapılmalıdır. Doğu penceresi genelde uygun bir konumdur çiçeklenmek için ihtiyacı olan güneşlenmeyi alırken yakıcı güneştende korunabilir. Işık yoğunluğuna göre batı ve kuzey pencereleride değerlendirilebilir.

Dışarıda yaşayamazlar en ideal yeri ev içfunduszeue.info iyi gelişimlerini gündüz C gece C derece civarında yaparlar. 15 C derecenin altı ve 26 C derecenin üstü sıcaklıklarda uzun süre kalırsa hızlı gelişmezler.Çok sıcak ortamda ise çiçeklerini dökerek tepki verir.

Menekşeler nemli ve havadar ortamlardan hoşlanıfunduszeue.info için oda sıcaklığında, klorsuz veya kloru uçurulmuş su kullanılıfunduszeue.info sulama arasında toprak üstünün kuruması çiçek oluşumunu teşvik funduszeue.info saksı altlığından bol suyla yapılır eğer su kalırsa dökülür.

Sıvı gübre kullanabilirsiniz.

Çelik alma

Çeliğin alınacağı bölge süreç için oldukça önemlidir. Bitkinin en dış yaprakları canlılığını yitirmiş yapraklardır, bitkinin merkezindeki yapraklar ise gelişimini henüz tamamlamamış yapraklardır. Bu nedenle alacağınız yaprak gelişimini tamamlamış, canlı renklere sahip genç yapraklardan olmalıdır. Bu yapraklar daha erken köklenirken daha fazla yavrularlar. Alınacak yaprak dipten yana bastırılarak kolayca kırılır.

&#;&#;&#;

Yaprak sapı cm uzunluğunda olacak şekilde, 45 derecelik açıyla kesilerek kısaltılır.

Köklendirme ortamı için en iyi karışım perlitin torfla yarı yarıya karışımından hazırlanmış köklendirme ortamıdır. cm derinliğinde küçük saksılar idealdir.

Hazırladığınız saksıya toprak karışımını doldurun, dikeceğiniz yere kalem veya benzeri bir alet yardımıyla bastırarak 2cm derinlikte çukur açın.

Yaprağı hafif yatırarak açtığınız deliğe koyun ve yanlardan toprakla kapatın. Dikimden sonra azar azar sulayarak toprağı nemlendirin.

Sulamadan sonra güneşi doğrudan görmeyecek aydınlık, sıcak ve nemli bir alana yerleştirin. Mutfaklar genelde bu isteklere uygun alanlardır.

Zaman zaman sulayarak, çamurlaştırmadan toprak nem dengesini koruyun. İlk iki üç hafta köklenme olana kadar gübreleme yapmayın, hafifçe yaprağa asılarak köklenmenin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Köklenme gerçekleştikten sonra yaprak gelişimini teşvik etmek amacıyla azot değeri yüksek gübrelerle gübreleme yapın. Gübreleme dozu normal menekşe besleme dozunun üçte biri kadar olmalıdır.&#;&#;&#;

Yavru menekşelerin ayrılması

Yavru yapraklar cm olduğunda yeni saksıya taşıyabilirsiniz. Bazen tek köklenme olurken bazende çok sayıda köklenme olabilir. Saksısından çıkardığınızda farklı gövdelere sahip olduklarını görebilirsiniz. Kökleri temizleyerek her fideyi tek tek ayırın. Köksüz kaldı diye korkmayın yeniden köklenecekler. İçinden beğendiğiniz yavruyu seçerek asıl saksısına taşıyın ve normal menekşe diker gibi dikin. Yaprak çelikleri gibi yine doğrudan güneş görmeyecekleri, nemli, sıcak bir alana taşıyın. Yeni fideler için cm derinlikte saksılar kullanabilirsiniz.

Hastalıkları

Gübre zararı

Tuzlanma olmuşsa ılık bir suyla toprak üstünden bol su kullanarak yıkama yapın.

Güneş yanığı

Işıklanma için doğru konumu belirleyerek yer değişikliği yapılmalıdır.

Yetersiz ışıklanma

Yeterli ışık alacağı aydınlık alanlara taşınır.

Soğuk su zararı

Su dinlendirilerek oda sıcaklığına getirildikten sonra kullanılmalıdır.

Su lekesi

Alttan sulamaları tercih edin. Sulamalarda su sıçrarsa kağıt havlu ile suyu emdirin.

Kloroz (Yaprakta sarılık)&#;&#;

Toprak pH sının aralığında olduğundan emin olun. Eğer toprak pH sından emin değilseniz saksı toprağı yenilemesi yapabilirsiniz.

Yaprak unlu bitleri - pamuklu bit (leaf Mealybugs)

Böceklerin diğer bitkilere taşınma riski bulunduğundan bitki hemen başka bir alana taşındıktan sonra tedaviye başlanır. Unlu bitler erken teşhis edilirlerse tedavisi kolay yapılabilir. Eczanelerden temin edilebilecek %70 lik izopropil alkole ucu pamuklu kulak çöpleri batırılarak böceklerin üzerine sürülür. Daha sonra bitki ılık suyla yıkanarak temizlenir. Yıkama işleminde suyun köklerden tamamen süzülmesine dikkat edilir. Bu işlem günlük uygulanarak yumurtadan çıkanlarda temizlenmek suretiyle bitki kurtarılır. İleri safhalarda işler zorlaşır. Mumsu tabakalı evini yaptığında doğal ilaçlar zor etki eder. Malathion etken maddeli bir böcek öldürücü gibi uygun bir insectisit,le ilaçlanır. İlaçlama ılık suyla yapılarak günde bir tekrarlanır. (Malathion 50 için tavsiye edilen dozaj 2 litre suya 1 çay kaşığı şeklindedir.)

Kök unlu bitleri - pamuklu bit (Root Mealybugs)

Böceklerin diğer bitkilere taşınma riski bulunduğundan bitki hemen başka bir alana taşındıktan sonra tedaviye başlanır. Geleneksel tedavisi kimyasal yolla yapılır. Malathion etken maddeli bir böcek öldürücü gibi uygun bir insectisit,le ilaçlanır. İlaçlama ılık suyla yapılarak belirli periyotlarla tekrarlanır. (Malathion 50 için tavsiye edilen dozaj 2 litre suya 1 çay kaşığı şeklindedir.)

Siklamen akarı - örümceği (Cyclamen Mites) ve Örümcek akarı - kırmızı örümcek akarı (Spider Mites)

Öncelikle yayılıcı bir zararlı olduğu için hastalığın görüldüğü bitkiler derhal başka bir odaya alınmalı, tedavi süresince bitkilere dokunduktan sonra eller mutlaka dezenfekte edilmeli diğer bitkilere taşınma olasılığı ortadan kaldırılmalıdır. Kimyasal yolla mücadelesi dicofol etken maddeli ilaç kullanılarak yapılmaktadır. İlaç spreylenirken bitki tacına ve yaprak altlarına sipreyin ulaşmasına özen gösterilmelidir. İlaçlama tedavinin 4. gününde tekrarlanmak üzere 3 kerede yapılır.

Alternatif mücadele olarak organik böcek öldürücü ve kaçırıcı olan neem spreyleme kullanılabilir. Özellikle zararlının yoğunlaştığı alanlara püskürtülerek başarı şansı artırılır. Neem kalıntı bırakmayan doğal bir böcekle mücadele ilacıdır.

Afitler (Yaprak bitleri) (Aphids)

mm boyutlarında yeşil, kahverengi, siyah renklerde armut tipli uzun emici borusu olan böceklerdir. Genelde yaprak altlarında kolonileşerek yaşarlar. Yaprak bitleri afrika menekşesinin genç sürgünleri ve yapraklarının öz suyunu emerek beslenirler . Beslenirken bitkiye zarar veren fumajin adı verilen bir salgı salgılar. Yaprakta bıraktığı tatlı sıvı mantarlaşmaya yol açarak siyah isli bir görünüme neden olur. Afit bulaşmış bitkide yapraklar da kıvrılma ve sararma, çiçeklerde şekil bozuklukları, büyümede yavaşlama görülür. Tedavi edilmezse bitkinin ölümüne neden olurlar.

Tedavi

Zararlının görüldüğü tüm bitkiler izole edilir. Hafif böcek istilasında pamuk uçlu kulak çöpü %70 lik izopropil alkole batırılarak böceklerin üzerine sürülerek mücadele yapılır. Yaprak üzerindeki isli mantarlı bölge alkolle temizlendikten sonra bitki baş aşağı çevrilerek ılık suyla yıkanıfunduszeue.info ağırsa kimyasal yolla mücadele yapılır. Malathion etken maddeli bir ilaç ılık suyla karıştırılarak doğrudan bitkiye püskürtülüfunduszeue.infok yolla tedavide neem doğrudan yapraklara sıkılarak mücadele yapılır. Zararlının yoğun olarak yaşadığı yaprak altlarına püskürtme yapmaya özen gösterilir. Neem kalıntı bırakmayan doğal bir böcekle mücadele ilacıdır.

Külleme ( Kurşuni küf - Powdery Mildew )

Mantari bir hastalıktır. İlk belirtiler genellikle yaprak yüzeyinde görülür. Yaprak, yaprak sapı ve çiçek üzerini beyaz-gri renkli bir toz şeklinde kaplar. Ani sıcaklık değişimlerinde, yüksek nem ve yetersiz hava sürkilasyonun da ortaya çıkar. Bu koşullar bahar aylarında oluştuğundan hastalık riski bahar aylarında artar. Müdahale edilmezse hastalık ilerleyecek hastalıklı bölgeler kahverengileşip yayılacak ve bitkinin ölmesine neden olacaktır.

Tedavi

Öncelikle enfeksiyonlu bitkileri izole edin. Hastalıklı yaprak ve çiçekleri temizleyin. Nem oranını düşürün. Sıcaklık farklarını mümkün olduğunca azaltıp tedavide çok önemli olan hava sirkülasyonunu artırın. Hastalık şiddeti artarsa Benomyl, Captan, thiophanate methyl, Physan, Phyton 27 vb uygun bir mantar ilacıyla ilaçlayın.

Önleme


Bitkiler arası mesafeyi hava sirkülasyonunu engellemeyecek şekilde ayarlayın. Hava nemi arttıkça sirkülasyona önem verin. Bahar aylarında riskin artması durumunda küçük kaplara toz sülfür koyarak bitkiler arasına yerleştirin.


Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!





nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası