taze balık nasıl seçilir / Balığın tazeliği nasıl anlaşılır? - Yemek Tarifleri

Taze Balık Nasıl Seçilir

taze balık nasıl seçilir

Taze balık nasıl seçilir?

Taze balık nasıl seçilir?

Kış mevsiminin gelmesi ile balık sezonu açıldı. Balığı çok seven ancak nasıl seçeceğini bilmeyenler için en iyi balık seçme yöntemlerini derledik.

Balık en sağlıklı beyaz et çeşitlerinden biridir. İçerdiği yağlar ile insan sağlığına son derece yararlı olan balığın taze olması ve iyi seçilmesi gerekmektedir.

İşte balık seçme yöntemleri:

-Alınacak balığın gözlerinin dışa doğru ve parlak olması gerekir

-Balığın derisinin parlak ve sert olması gerekir. Eğer parmağınız ile bastırdığınızda balığın derisinde çökme oluyorsa bu balığın bayat olduğu anlamına gelir.

-Eğer balığın kuyruğu balığı baş aşağı tuttuğunuzda aşağı doğru eğiliyorsa bu balık taze değildir. Çünkü taze balığın kuyruğu asla aşağıya doğru eğilmez.

-Balığın taze olduğunu anlamanın bir diğer yolu da solungaçlarına bakmaktır. Eğer solungaçları kırmızı ise balık tazedir.

-Taze balık kokmaz. Eğer balık kokuyorsa taze değildir.

-Balığın pulları tazeliğin en önemli göstergesidir. Eğer pullar diri ise bu balık tazedir demektir. 

Taze Balık Nasıl Se&#;ilir, Balık Se&#;menin P&#;f Noktaları Nelerdir?

Balık eti, diğer et türevlerine göre daha hassastır. Taze tüketilmesi oldukça önemlidir. Kırmızı etlerde ki gibi uzun süre dinlendirilmez ve terbiyelenmeye de gelmez. Bu yüzden balık satın alırken taze olanları seçmek ve hala tazeyken tüketmek gerekir. Sizler için taze balık nasıl seçilir ve sonrasında taze balık nasıl saklanır anlattık. Peki, taze balık nasıl seçilir? Balık nasıl saklanır? İşte, taze balık seçmenin püf noktaları:

Taze Balık Nasıl Seçilir?

  1. Taze balığın gözleri parlak ve dışa doğru bombeli olur. Balığın tazeliği gitmeye başladığında gözleri buğulanır ve sonrasında içeri doğru çökmeye başlar.
  2. Taze balığın derisi de balık seçiminde oldukça önemlidir. Taze balıklar parlak ve gergin bir deriye sahiptir. Balıklar bayatlamaya başladığında, deri yüzeyindeki patlaklık azalır. Özellikle balığın karın tarafında ufak buruşmalar meydana gelir. 
  3. Taze balığı anlamanın bir diğer yolu ise parmakla derisine bastırmaktır. Eğer bastırdığınızda oluşan çukur hemen düzeliyorsa, balığın taze olduğu anlaşılır. Bayatlamış balıklarda çukur uzun süre kalır ve buruşukluk oluşur. Balığın parlaklığı tek başına yeterli sonuç vermez. Tezgahtaki balıklara sürekli su serpildiği için, parlak görünmeleri normaldir.

  1. Taze balığı seçerken kafasından tutup kaldırdığınızda, kuyruğu aynı tepsideki gibi kalkar ve dimdik durur. Halbuki bayat balıkları bu şekilde kaldırırsanız, kuyruk kısımları aşağı doğru sarkıktır.
  2. Taze balığı seçerken solungaçlara da bakmak gerekir Solungaçlar canlı kırmızı rengindeyse bu balığın taze olduğunu gösterir. Balık bayatlamaya başladıkça solungaçları renk değiştirir.
  3. Taze balık genellikle kokusuzdur. Balık bayatlamaya başladığında, asit kokusu yayar.
  4. Pullu balıklarda dikkat edilmesi gereken nokta pullarıdır. Balık tazeyse pulları vücuda sıkıca yapışıktır. Balık seçerken elinizi kafasından kuyruğa doğru sürtün. Eğer elinize pul gelmiyorsa, balık taze demektir.

Balık Nasıl Saklanır?

  1. Balığın alınması ne kadar önemliyse saklanması da o kadar önemlidir. Sıcak ortamda bırakılırsa hızla bozulur ve kötü bir koku yayar.  
  2. Buzdolabının +5 dereceli hacminde 3 gün saklanabilir. Tek yıldızlı buzdolaplarının buzlukları 0 ile -5 C arasındadır, bu kısımda balıklar 14 gün saklanabilir.
  3. Daha uzun süre saklamak istiyorsanız, muhakkak bağımsız “deep-freeze”lerde veya üç yıldızlı buzdolaplarının C’lik “deepfreeze”lerinde yapılmalıdır. Balıkların deep-freeze’ler de saklama süreleri değişiklik gösterebilir. Sardalya, hamsi gibi küçük boyutlardaki balıklar 3 ay, lüfer, çipura gibi 3 ile 4 adedi bir kilo gelen balıklar için bu süre 5 ile 6 ay olarak belirlenmiştir. 1 kilodan daha büyük balıkların ideal saklama süresi 6 ile 8 aydır. C’lik “deep-freeze”lerde ise süre yaklaşık %50 artış gösterir.
  4. Balıkları dondurucuya kaldırmadan önce temizlemek en iyi çözümdür. Fakat sardalya, gümüş ve hamsi gibi küçük balıklar için bu durum geçerli değildir. Bu balıkları temizlemeden dondurucuya koyabilirsiniz.

  1. Dondurucuya koyulan balık tüketilmek için çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır. Bu durum bakteri üremesine sebep olacaktır. Bu durumu önlemek için porsiyonlara bölerek dondurabilir ya da tüketeceğiniz kadarını çözdürebilirsiniz.
  2. Balıkları dondurucuya koymadan önce porsiyonlara ayırın ve streç folyo ile ambalajlayın. Dilerseniz, folyonun üzerine balığın dondurulduğu tarihi ve cinsini içeren etiketler yapıştırabilirsiniz. Ambalajladığınız balıkları ilk olarak buzdolabının +5'lik bölümünde saat kadar soğutun. Ardından balıkları derin dondurucu bölmesine koyabilirsiniz. Bu işlem sırasında derin dondurucuyu şoklama konumuna getirmeniz gerekir.
  3. Balıkları çözmek için, iri balıkları ilk olarak buzdolabının normal bölmelerine alın ve bir gün dinlendirerek çözülmesini sağlayın. Haşlanmış küçük karidesleri çözmek için, direkt sıcak suyun içine atabilirsiniz. Balıkları dondurucuya koymadan önce üzerini hafifçe tuzlamak fayda sağlayacaktır. Tuz, balık etinin diriliğini daha uzun süre muhafaza eder.
  4. Daha önce söylediğimiz gibi balıkları saklarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, çözülen balığı tekrar dondurmamaktır.

Şunlara da göz atın:

  1. Balık nasıl temizlenir?
  2. Balık sosları
  3. Fırında balık tarifleri
  4. Balığın yanına ne gider?
  5. Balık pişirme yöntemleri

Balık eti, tazeyken veya tazeliğini muhafaza ederken tüketilmesi gerekir. Çünkü kırmızı etlerde olduğu gibi uzun süre dinlendirilmeye ve terbiye edilmeye gelmez.



Yapacağınız yemeğin lezzetli ve sağlıklı olması için balığın alınmasının ve saklanmasının çok iyi bilinmesi gerekir. Taze balığın görünüşü son derece canlı olur. Taze balık ile bayat balığı aşağıdaki farklılıkları ile anlayabiliriz:



1 Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker.



2 Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır. Balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir. Çünkü tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilirler.



3 Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar. Halbuki bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar.



4 Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Ancak bazı balıkçılar, balıkların solungaçlarını boyama gibi bir aldatmacaya başvurur. Bunlara dikkat edilmelidir.



5 Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar.



6 Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır. Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir.



BUZDOLABINDA 3 GÜN KALABİLİR

Balığın alınması kadar saklanması da çok önemlidir. Balıklar genelde oda sıcaklığında (20 derece) 20 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilir. Bu, kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 20 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabında 3 gün, 0 ila 5 derecede 14 gün saklanabilir.

Deep-freeze'lerde saklama süreleri; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura, lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 ay. Her biri 1 kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır. 25 derecelik 'deep-freeze'lerde ise bu süre yaklaşık yüzde 50 artar.



DONDURMADAN TEMİZLEYİN

Hamsi, sardalya ve gümüş gibi balıklar temizlenmeden, büyük balıklar temizlenip dondurulmalıdır. Dondurduğunuz balıkları çözdüğünüz taktirde tekrar dondurmamalısınız bakteri üremesi açısından sakıncalı olabilir. Bu nedenle kullanacağınız miktarda dondurmak tavsiye edilir. etin diriliğini koruması için tuzlanması unutlmamalıdır. Ambalajları önce buzdolabının 0 ila + 5derecelik bölümünde birkaç saat soğutmalı, sonra derin dondurucuya koyup 'şoklama' konumuna getirmelisiniz. Balığı çözeceğiniz zaman, iri balıkları buzdolabının normal kısmına alıp bir gün dinlendirmelisiniz. Haşlanmış küçük karidesler ise hemen sıcak suya atılabilir.



Balık neden faydalı?



Bütün balıkların hemen hemen besin değerleri birbirlerine yakındır. İçlerinde A, D, E ve B grubu bazı vitaminlerle potasyum, fosfor, kalsiyum (özellikle kılçıklarında ve kuyruğunda), protein (yüzde 3'ü oranında), çinko, civa, iyot, kükürt, selenyum, gibi madenlerle mineralleri içermektedir. Yağların yapı taşlarından olan Dokosa Heksaonik Asit yani DHA ve EPA hücre sağlığı açısından çok önemlidir ve sadece balıkla anne sütünde bulunur. İşte bu yüzden yağlı balık daha faydalıdır. Kasım ayından itibaren mayısa kadar balıkların hepsinin en yağlı olduğu dönemdir. Yalnız ilkbahar yaz aylarında yumurta bırakma zamanları olduğundan içerdikleri değerler açısından zayıf olurlar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası