gebelikte gaz yapan yiyecekler / Hamilelikte sindirimi zor besinler - Hamilelik Haberleri

Gebelikte Gaz Yapan Yiyecekler

gebelikte gaz yapan yiyecekler

Gebelikte gaz sancısı nasıl ge&#;er?

Hamilelikte Beslenme

 Son Güncelleme:

Gebelikte gaz sancısı nasıl ge&#;er?

Gebelikte gaz sıkışması neden olur? Hamilelikte gaz sıkışması problemi nasıl giderilir? Gebelikte gaz sıkışmasını azaltmanın yolları neledir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Orhan Özen, gebelik sürecinde gaz sancısını, gaz sorununa karşı dikkat edilecek şeyleri, doktora gidilmesi gereken durumları anlattı.

GEBELİKTE GAZ SANCISI NEDEN OLUR?

Hamilelikte gaz sıkışması şikayetinin sebebi çoğunlukla gebelik hormonlarına özellikle de progesteron hormonuna bağlı olarak sindirim sisteminin düz kaslarında gevşeme olmasıdır. İlerleyen gebelik aylarında rahmin büyümesi mekanik bası yaparak bağırsakları ve mideyi sıkıştırır ve bu organların boşalmalarını geciktirir. Midede bulunan gaz havanın yutulmasıyla oluşur. Bunun bir kısmı ağızdan çıkarılırken bir kısmı bağırsaklara geçer. Bağırsaklarda bulunan gaz ise daha çok yenilen besinlerin bağırsak bakterileri tarafından parçalanması ile üretilir.

Gebelikte gaz sancısı nasıl geçer

HAMİLELİKTE GAZ SORUNUNA KARŞI DİKKAT EDİLECEKLER:

  • Yemek aralarında bol miktarda su içmek gaz şikayetlerini azaltır.
  •  Suyun bardakla içilmesi tercih edilmelidir.
  •  Pipet veya pet şişeden içilmesi hava yutmaya neden olur.
  •  Soda, kola gibi karbonatlı içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır.
  •  Hamilelikte şişkinlik için bol ve rahat kıyafetlerin giyilmelidir.
  •  Dar ve karnı sıkan kıyafetlerden kaçınılmalıdır.
  •  Sakız çiğnerken hava yutulduğundan hamilelikte gaz sorunu olan gebelerin sakız çiğnemekten kaçınılması gerekir.
  •  Yemek sırasında konuşmak hava yutmaya neden olduğundan öğünler sırasında bundan kaçınılmalıdır.
  •  Gaz sorununa karşı bol bol hareket edilmeli, mümkünse düzenli yürüyüş yapılmalıdır.
  •  Hamilelikte sigara ve alkol kullanımı gaz sorununu artırır.
  • Gaz şikayetlerini artıran besinlerden; özellikle acılı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Gebelikte gaz sancısı nasıl geçer

HAMİLELİKTE GAZ SANCISINI GEÇİRME YÖNTEMLERİ:

Gebelikte büyük öğünler ve yemeklerde alınan sıvı midedeki şişkinliği artırır. Hamilelik süresince öğünler küçük tutulmalı, sıvılar öğün aralarında alınmalıdımonash.pw yapıcı yiyecekler kişinin bünyesine göre farklılık gösterebilir.

  • Anne adayı kendinde gaz sorununa yol açtığını bildiği yiyecekleri tüketmekten kaçınmalıdır.
  • Kızartmalar, yağlı ve ağır yiyecekler, baklagiller ve gazlı içecekler gaz yaptığı bilinen yiyeceklerdir.
  • Gaz sorunu yaşayan hamileler çok fazla olmamak kaydı ile rezene ve anason gibi bitkilerden yararlanabilir.

GEBELİKTE GAZ SANCISI SORUNUNDA DOKTORA GİDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR

  • Gaz yakınması olan gebeler öncelikle beslenmelerinde değişiklik yapmaları konusunda uyarılır. Bu öneriye dikkat ettikleri halde gaz yakınmaları olanlara hazmı kolaylaştırıcı veya gaz giderici ilaçlar önerilebilir.
  • Gebelik döneminde alınan tüm önlemlere rağmen gaz sorunu sıkıntısı geçmiyor ve giderek artıyorsa veya beraberinde başka yakınmalar varsa bir gastroentoloji uzmanı ile görüşmekte fayda vardır.
  • Hamilelikte gaz sancısı bazen doğum sancıları veya erken doğum tehdidine bağlı sancılarla karıştırılabilir.
  • Doğum sancısına benzeyen ve düzenli ritmik gelen sancılarda yine mutlaka doktora başvurmak gerekebilir.
  • Gaz sancısına ilave olarak dışkıda başka bulgular varsa; dışkıda kan, aşırı ishal gibi şikayeti olan hamilelerin vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False

Herkese merhabalar,

Gebelik dönemi, tüm vücudunuzu tepeden tırnağa değiştiren özel bir dönem. Gebelikle birlikte tükettiğiniz besinler çok daha değerli hale geliyor. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme anlayışı benimsemek hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından çok önemliyken bu süreçte dikkat etmeniz gereken besinleri de hatırlamakta fayda var.

Gebelik Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken Besinler

Acı Biber

Pek çok kişi acı biber yemeyi sever, fakat aşırı acı tüketimi yemek borusunu tahriş edebilir ve mide yanmasına sebep olabilir.

Çikolata

Çikolata çoğu kişinin severek tükettiği bir yiyecek. Fakat aşırı çikolata tüketimi, bazen sindirim açısından kötü sonuçlara neden olabiliyor. Eğer reflü şikayeti de var ise, çikolatadan uzak durmak daha iyi olur.  Bunun yerine, çikolata aromalı veya hafif çikolatalı sütlü tatlı tüketmek hem daha rahat hem daha faydalı olacaktır.

Yoğun Baharatlı veya Kızartılmış Yiyecekler:

Bu besinler, midemizin sindirimde güçlük çekmesine neden olur. Kızartılmış yiyecekler yağ açısından zengin olduğu için sorun teşkil eder. Bağırsak rahatsızlığı da var ise, yağlı yiyecekler mide bulantısı ve ishal gibi sorunlara neden olur. Yiyeceklerin kızartma yerine, haşlama olarak veya fırında hazırlanması daha doğru bir seçim olacaktır.

Portakal Suyu:

Portakal suyu, her ne kadar vitaminli ve posalı bir içecek olsa da asit içerdiğinden yine yemek borusunu tahriş edebilir. Genellikle sabah kahvaltılarında tüketilen portakal suyu, sabah saatlerinde zaten asitli olan mideye ekstra asit eklenmesine neden olacaktır.

Süt ve Süt Ürünleri:

Tüketildiğinde şişkinlik, kramp ve gaz gibi durumlar gözleniyorsa, laktoz intoleransı olma ihtimali var demektir. Laktoz intoleransı, bağırsaklarımızda laktaz enzimi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle dondurma ve kremalı süt ürünleri tüketirken dikkatli olunmalıdır.

Soğan, Pırasa ve Sarımsak:

Bu yiyecekler mide ağrısına sebep olabilir.

Gaz Yapan Besinler Nelerdir?

Gebelik döneminde anne adaylarının yaşadığı bir diğer durum da gaz şikayetleridir. Gelin, gaz probleminin oluşmasında başlıca rol oynayan besinleri tanıyalım.

Kuru Baklagiller

Besin değeri yüksek olmasına rağmen bakliyatlar, gaz yapan rafinoz adlı doğal şekerden bol miktarda içermektedir. Fasulye, mercimek ve bezelye yedikten sonra da gaz sorunu oluşabilir. Bu besinler çok seviliyorsa, kaynar suda dakika haşladıktan sonra ve 1 gece suda bekletilerek, gaz yapıcı özelliğinin azalması sağlanabilir.

Meyve ve Sebzeler

Vitamin ve mineral açısından mükemmel kaynaklardır. Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, brokoli ve kuşkonmaz bir miktar rafinoz içermektedir. Elma, erik, şeftali ve armut ise gaza neden olduğu bilinen bir diğer şeker türü olan sorbitol içerir. Bu sebze ve meyvelerde bulunan besin lifi, sindirilmeden bağırsaklara geçtiği için gaz üretimini arttırır. Aynı etki, bu meyvelerin kurutulmuşları için de geçerlidir.

Gaz yapan bu meyve ve sebzeleri daha az tüketmek veya yerine gaz yapmayan meyveleri tercih etmek gaz oluşumunu önemli oranda azaltacaktır. Gaz yapmayan alternatifler ise turunçgiller, çilek, domates, biber, kereviz, mantar, pişmiş meyve ve sebzelerdir.

Yüksek Lifli Nişastalar:

Yüksek oranda posa ve şeker içeren patates, mısır ve tam tahıllı ekmekler gaza neden olabilir. Patatesin gaz yapma riskini azaltmak için, kabukları soyularak haşlanabilir. Pirinç ve buğday kepeği, gaz yapmayan nişastalardır.

Gazlı ve Şekerli İçecekler:

Yüksek miktarda şeker içeren gazlı içecekler, sağlığımıza olumlu katkıda bulunmadıkları gibi, aksine boş kalori kaynakları olarak kilo almamıza da neden olabilirler. Enerji içecekleri, soda, maden suyu veya yapay olarak gazlandırılmış içeceklerin ayrıca gazı arttırdığı da bilinmektedir. Laktoz intoleransı olanlar, süt ve süt ürünleri dışında cappucino, latte, milkshake, krema ve kremalı tatlılar da tüketmemelidir.

Yağlı Gıdalar:

Ağır yağlı yemeklerin sindirimi zordur, sindirim sisteminin aşırı çalışmasına ve üretilen gazın artmasına neden olabilirler.

Besinlerin gaz yapıcı özellikleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bir besin bir kişiye gaz yapabiliyorken aynı besin başka bir kişiye hiçbir etki de bulunmayabiliyor. Bu sebeple gaz yapan besinler konusunda deneyerek ilerleyebilirsiniz.

Gaz Şikayetine Karşı Nasıl Beslenmek Gerekir?

Doğru ve dengeli beslenme, gaz şikayetini büyük oranda azaltabilir. Ancak gazın, şişkinliğin tek nedeni besinler değildir. Yemek tüketme şekli ve bazı ilaçlar da aşırı gaz üretimine neden olabilir. Yiyecekler dışında dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar şunlardır:

  • Öğünleri hızlı tüketmek, sindirime ani yük bindirerek gazı arttırabilir.
  • Sakız çiğnemek gaz yapar.
  • Sert şekerlemeler, yutulan hava miktarını arttırır.
  • Besinleri yeterince çiğnememek, sindirim aşamasındaki yükü arttırır.
  • Hareket etmek, gazın atılmasına yardımcı olur.
  • Stres, gazı artırıcı bir faktördür.
  • İçeceklerde pipet kullanmak, hava yutulmasına neden olabilir.
  • Öğünleri az az ve sık sık yemek, daha az gaz oluşmasını sağlar.

Kısacası, anne adaylarının veya emziren annelerin sindirim sıkıntıları mevcut ise, yukarıda sayılanları dikkate almaları gerekmektedir. Bunlara rağmen halen sindirim sıkıntısı yaşanıyorsa, mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Hamilelikte sağlık ile ilgili makaleler için: monash.pw

Hamilelikte gaz sancısı neden olur? Hamilelikte gaz nasıl çıkarılır? Hamilelikte gaz sancısı

Hamilelikte gaz sancısı neden olur? Hamilelikte gaz nasıl çıkarılır? Hamilelikte gaz sancısı

Hamilelikte gaz sancısı anne adaylarının en sık yaşadığı problemlerden biridir. Yeni bir canlının vücutta oluşuma başlaması dolayısıyla da gaz oluşumu oldukça normaldir. Anne adaylarının günlük hayatını dahi etkileyen bu sorun, genellikle gaz sorunu kendi kendine geçse de sizi rahatlatacak önerileri uzmanlardan öğrendik. Hamilelikte gaz sancısı neden olur? Hamilelikte gaz nasıl çıkarılır?

Hamilelikte en yaygın görülen semptomlardan birisi de gaz sancısıdır. Hazımsızlık yada şişkinlik olarak da ifade edilir. Bağırsak yolu ile atılan gaz geçici şişkinlik hali verir. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında vücutta önemli değişiklikler meydana gelir ve vücut adaptasyon sürecine girer. Salgılanan hormonlar, bağırsakların gevşemesi ve sindirim sisteminin yavaşlamasına sebep olmaktadır.

hamilelikte gaz sancısı

hamilelikte gaz sancısı

HAMİLELİKTE GAZ SANCISI NEDEN OLUR?

Anne adayı hamile vücudunda değişiklikler meydana gelir. Anne adayının içerisinde büyüyen fetüs özellikle ilk üç ayda vücuda adapte olmaya çalışır. Anne adayı uterusu kalınlaştıran östrojen ve progesteron hormonları salgılamaya başlar. Bu hormonlar anne adayının bağırsaklarını gevşetir ve sindirim siteminin yavaşlamasına sebebiyet verir. 

hamilelikte gaz sancısı

hamilelikte gaz sancısı

İlk üç ay geçtiğinde ise yorgunluk ve mide bulantıları kaybolur. Anne adayı fetüse uyum sağlamak için değişim gösterir. Rahmin genişlemesi ve fetüse uygun ortamın oluşturulması ise anne adayında bağırsak baskısına sebep olur. Bu baskı ise kabızlık, aşırı gaz ve benzeri şişkinlikleri meydana getirir.

hamilelikte gaz sancısı

hamilelikte gaz sancısı

HAMİLELİKTE GAZ NASIL ÇIKARILIR?

Uzmanlar hamile adayların gaz problemini aşabilmeleri adına ilk önce beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Yanlış beslenmenin gaz sancısını olumsuz etkilediğinin altı çizilirken, gün içinde küçük öğünler yemek, spor yapmak, günde en az 3 litre su içmenin anne adayını oldukça fazla rahatlatacağı belirtildi.

hamilelikte beslenme

hamilelikte beslenme

Yemek yerken acele etmeden sakince yenmesi, oldukça fazla çiğneme midede oluşabilecek hava kabarcıklarını önlemektedir. Vücuda sık sık azar azar öğünlerin girmesi ise mideyi boş bırakmayacağı için gaz oluşumunun önüne geçer. 

hamilelikte beslenme

hamilelikte beslenme

HAMİLELİKTE GAZ YAPAN YİYECEKLER NELERDİR?

  1. Kızarmış yemekler
  2. Aşırı yağlı yiyecekler
  3. Süt ve süt ürünleri
  4. Kepekli tahıllar
  5. Enginar, pırasa, soğan, elma, kuru meyve, bal
  6. Fasulye, lahana, brokoli, brüksel lahanası, bakla
  7. İşlenmiş gıdalar
  8. Gazlı içecekler

hamileler

hamileler

HAMİLELİKTE GAZ SANCISINA NE İYİ GELİR?

  • Sabit duran ve hareket etmeden sadece oturan hamilelerde yüksek oranda gaz olabilir. Özellikle öğünlerden sonra kısa bir yürüyüş yapmak iyi gelecektir. 
  • Çok dar kıyafet giymek de sindirim problemlerini beraberinde getirmektedir. Bu sebeple bol kıyafetler tercih etmek faydalı olacaktır.
  • Gaz çıkışını rahatlatmak ve sancıdan kurtulmak içinse mide, bağırsak ve karın bölgesini sıcak tutmanın önemli olduğunu belirtmek de fayda var. 
  • Ilık duş, gaz sancısını hafifletmekte yardımcı olur.
  • Yemek sonrası yatmak gaz oluşumunu tetikleyebilir. Bunun yerine hamileler yemek yedikten sonra oturur vaziyette bir müddet kalmalı, mümkünse yürüyüş gibi hafif egzersizler yapmalıdır.

Araştırma: Hümeyra Akbayrak

Ekim ayına damgasını vuracak en şık kombin önerileri!

İLİŞKİLİ HABER

Ekim ayına damgasını vuracak en şık kombin önerileri!

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır