iki yıllık yeni açılan bölümler / Yeni Açılacak Üniversiteler Dönemi

Iki Yıllık Yeni Açılan Bölümler

iki yıllık yeni açılan bölümler

Liseden mezun olan öğrenciler bir an önce iş hayatına atılmak için iki yıllık üniversite bölümlerini tercih ediyor. Doğru bir seçim ile kamu kurumlarında veya özel sektörde iş bulabilirsiniz. Ancak ömür boyu yapmaktan hoşlanacağınız bir meslek sizi daha fazla mutlu edecektir.

Sizler için bu yazımızda 2 yıllık üniversite bölümleri hangisidir sorusuna cevap olarak en çok ilgi görenleri araştırdık ve karşımıza aşağıdaki bölümler çıktı;

  • Adalet
  • Ağız ve Diş Sağlığı
  • Bilgisayar Programcılığı
  • Fizyoterapi Teknikerliği
  • Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
  • Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri
  • Odyometri
  • Grafik Tasarım
  • Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü
  • Sosyal Hizmetler
  • İlk ve Acil Yardım
  • Uçak Teknolojisi
  • Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik

İki Yıllık Üniversite Bölümleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İki yıllık üniversite bölümü okumak için Temel Yeterlilik Testi’ne girmek ve baraj puanını aşmanız yeterli olacaktır. puanın altında kalan adaylar üniversite tercihi yapamaz. Aynı zamanda Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavına da girebilirsiniz. AYT sınavı lisans bölümleri için yapılıyor. Her iki teste de girdiğinizde istediğiniz bölümü seçme şansınız yükselir. İki yıllık üniversite bölümü için TYT’ye girmeniz yeterli. Bu bölümler için Sayısal, Eşit Ağırlık, Sözel ve Dil puan türlerinin herhangi birinden puan almalısınız. İki yıllık üniversite bölümleri ve taban puanlarına bakarak hayalinizdeki mesleğe dair eğitim alabilirsiniz.

İki yıllık üniversite bölümlerini okuyan öğrenciler KPSS Ön Lisans ile devlet kurumlarında çalışmaya başlayabilir. Bunun yanı sıra iki yıllık üniversite bölümü okurken Dikey Geçiş Sistemi (DGS) Sınavı’na girerek lisans mezunu da olabilirsiniz.

Öne Çıkan 2 Yıllık Üniversite Bölümleri Nelerdir?

Sizler için bölümlerin içerdiği dersleri ve mezun olduktan sonraki iş alanlarını inceledik.

Adalet

Adalet Meslek Yüksekokulu’nda önlisans eğitimi gören öğrenciler temel anlamda hukuk derslerini görür. Kamu hukuku, Kalem mezvuatı, Adli tıp, Özel hukuk bilgisi, Muhasebe ve İşletme yönetimi vb. derslerde eğitim veriliyor. Adalet bölümünden mezun olan öğrenciler kısaca ara personel olarak yetiştirilir. Noter ve hukuk büroları, özel bankalar ve kamu bankaları, icra müdürlükleri, kamu ve iktisadi kuruluşlar, infaz koruma merkezleri vb. birçok yerde iş imkanı bulunmaktadır.

Adalet önlisans mezunları DGS ile dört yıllık Hukuk Fakültesi’nde eğitim görebilir ve avukat olabilir.

Ağız Ve Diş Sağlığı Bölümü

Ağız Ve Diş Sağlığı Bölümü en fazla iş imkanı bulunan ve yüksek maaş getirisi olan önlisans programları arasında yer alıyor. Bu bölümü okuyan öğrenciler Ağız, Diş, Çene Hastalıkları Cerrahisi; Diş Hekimliği Klinik Yardımcılığı; Dental Anatomi ve Morfoloji; Sterilizasyon Esasları ve Yöntemleri; Dental Maddeler ve Alet Bilgisi gibi derslerde eğitim görür. Mezun olduktan sonra üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastanesi, diş hastaneleri veya özel klinik / hastanelerde iş bulunabilir.

Ağız Ve Diş Sağlığı Bölümü mezunları diş hekimi, hastayı muayene ederken yardımcı olur ve gerekli ekipmanları hazırlar. Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri olarak işe başlayabilirsiniz. Ayrıca DGS ile Sağlık Yönetimi lisans programına geçiş mümkün.

Bilgisayar Programcılığı

Günümüzde bilgisayarlara olan ihtiyacımız her geçen gün artış gösteriyor. Bu nedenle Bilgisayar Programcılığı bölümü’nden mezun olanlar kısa sürede özel sektörde iş bulabilir. Veya kendi işini kurabilir. Uzun zamandır en iyi iki yıllık üniversite bölümleri arasında bulunuyor. Bölümde eğitim görenler Veri Tabanı Yönetimi, Nesneye Dayalı Programcılık, Ağ Sistemleri, Matematik ve Web tasarımı gibi alanlarda ders alıyor.

DGS ile Yazılım, Bilgisayar, Bilişim Sistemleri, Endüstri, Uzay vb. mühendislik alanlarına geçiş yapılabiliyor.

Fizyoterapi Teknikerliği

İki yıllık sağlık bölümleri arasında bulunan Fizyoterapi Teknikerliği, özellikle özel sektörde iş bulmanızı sağlar. KPSS Ön Lisans ile devlet hastanelerinde de çalışabilirsiniz. Fizyoterapi Teknikerliği bölümünde öğrenciler Fizyolojiye Giriş, Isı-Işık ve Hidroterapi, Temel Halk Sağlığı, Psikoloji Bilimi ve Masaj Uygulamaları gibi derslerde eğitim alır. Hastalık, kaza vb. sonrasında oluşan sakatlıklar, hareket yetersizliği vb. sorunların giderilmesine yardımcı olur.

İki yıllık fizyoterapi okuyanlar DGS ile Fizyoterapi bölümüne geçiş yaparak Fizyoterapi Uzmanı olabilir. Fizyoterapi Uzmanları’nın iş bulma olasılığı daha yüksektir.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri en iyi iki yıllık üniversite bölümleri arasında yer alıyor. Taban puanı yüksek olmasına rağmen her sene binlerce kişi tarafından tercih edilir. En önemli nedeni ise iş bulmanın diğer bölümlere oranla daha kolay olmasıdır. Devlet atama yapmıyor ancak sivil havacılık şirketleri için bu meslek çok önemli. Bölümde Havacılıkta Yönetim ve Organizasyon, Sivil Havacılık, Dünya Kültürleri ve Destinasyonları, Kabinde Emniyet Yönetimi gibi dersler bulunuyor. Ayrıca İngilizcenizin çok iyi olması gerekir.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri okuyanlar DGS ile dokuz farklı lisans programına geçiş yapabilir.

Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri

Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü’nden mezun olanlar KPSS Ön Lisans ile devlet kurumlarına atanabilir. Açık ve kapalı ceza infaz kurumları, Denetimli Serbestlik Müdürlükleri ve Çocuk Eğitim Müdürlükleri’nde çalışma hakkı tanınır. Mezunlar ‘İnfaz Koruma Memuru’ olarak çalışabilir. Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü dersleri: Devlet Teşkilatı Ve Bakanlık Teşkilatı Yapısı, Ceza İnfaz Kurumlarında İnsan Hakları, Meslek Etiği, Psikoloji ve Mesleki Müdahale Teknik Ve Taktikleri’dir.

DGS’de başarılı olanlar Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sosyal Hizmetler lisans bölümlerine geçiş yapabilir.

Odyometri

Odyometri KPSS Ön Lisans ile en fazla atama yapılan bölümler arasında bulunuyor. Özellikle son birkaç senede atama sayıları bir hayli yükseldi. Odyometri mezunu olanlar Odyometri Teknikeri olarak devlet ve özel hastanelerde / kliniklerde iş bulabilir. Odyometri Bölüm Derslerinden bazıları: İşitme Cihazları, Çocuklarda Odyolojik Değerlendirme, Konuşma ve Dil Gelişimi, Akustik Fizik’tir. Odyometri Teknikeri kısaca gerekli ekipmanlarla kişilerin işitme testini gerçekleştirir.

Odyometri bölümünde okuyanlar DGS ile Odyoloji, Fizik, Fizik Mühendisliği, Özel Eğitim Öğretmenliği, Optik ve Akustik Mühendisliği lisans programlarına geçiş yapabilir.

Grafik Tasarım

Reklam, tanıtım, tasarım, pazarlama vb. konulara dair ilginiz varsa iki yıllık Grafik Tasarım bölümünü okuyabilirsiniz. Grafik Tasarım mezunları iletişim becerisi ve yetkinliğine göre kısa sürede iş bulabilir. Web site, kitap, afiş, dergi, ambalaj vb. birçok alanda tasarım yaparak para kazanabilirsiniz. İki yıllık Grafik Tasarım dersleri arasında Temel Sanat Eğitimi, Tipografi, Desen, Teknik Resim ve Estetik bulunur.

Grafik Tasarım bölümünde okuyanlar DGS ile dokuz farklı lisans programında eğitim görebilir.

Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü

Veteriner Hekimlere yardımcı olmak için ara personel yetiştirmek amacıyla Laborant Ve Veteriner Sağlık Bölümü açılmıştır. Veteriner Hekimler’in yanında özel kliniklerde, çiftlikler, ilaç şirketleri, gıda kontrol merkezleri, hayvan hastaneleri, yem fabrikaları gibi birçok sektörde iş bulunabilir. Öğrenciler ikinci sınıfın bahar döneminde otuz gün staj eğitimi görmek zorundadır. Laborant Ve Veteriner Sağlık Bölümü derslerinden bazıları: Temel zooteknik, Veteriner laboratuvar teknikleri ve prensipleri, Laboratuvar hayvanlarını yetiştirme ve sağlığı, Temel veteriner patoloji’dir.

Laborant Ve Veteriner Sağlık Bölümü öğrencileri DGS ile Veterinerlik, Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Zootekni gibi lisans bölümlerine geçiş yapabilir.

Sosyal Hizmetler

Türkiye’de en fazla ihtiyaç duyulan önlisans programlarından biri Sosyal Hizmetler’dir. Sosyal Hizmet Mezunları huzurevi, kadın sığınma evi, belediyelerin sosyal yardım ve hizmet birimleri, çocuk esirgeme yurtları gibi yerlerde çalışabilir. KPSS Ön Lisans ile ataması yapılmasına rağmen bu oran çok düşüktür. Ancak özel kurumlarda iş olanağı oldukça fazladır. Sosyal Hizmetler Bölüm dersleri arasında Davranış Bilimleri, Sosyal Hizmet Kuruluşları, Temel bakım hizmetleri, İnsan davranışı ve sosyal çevre bulunuyor.

İki yıllık Sosyal Hizmetler öğrencileri DGS ile Sosyoloji ve lisans Sosyoloji programına 3. Sınıftan devam edebilir.

İlk Ve Acil Yardım

Uzun yıllardır İlk ve Acil Yardım bölümü en iyi iki yıllık üniversite bölümleri arasında bulunur. Devlet atamalarının diğer bölümlere göre daha fazladır ve özel sektörde iş bulma olasılığı daha yüksektir. Mezunlar İlk ve Acil Yardım Teknikeri veya Paramedik olarak adlandırılır. Paramedikler hastaların kısa sürede ve güvenli şekilde ambulansa ulaşmasını sağlar ve ilk müdahaleyi yapar. İlk ve acil yardım dersleri arasında Acil sağlık hizmetleri, Acil hasta bakımı, Anatomiye giriş, Beden eğitimi ve vücut geliştirme bulunur.

İlk ve Acil Yardım bölümü öğrencileri DGS ile Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik lisans programlarına geçiş yapabilir.

Uçak Teknolojisi

Uçak Teknolojisi iki yıllık İngilizce bölümler arasında bulunur. Ayrıca bazı üniversitelerde Türkçe veya karma dil olarak da eğitim verilebilir. Uçak Teknolojisi bölümü mezunları havaalanlarında ve havacılık şirketlerinde çalışmaktadır. Temel olarak hava araçlarının bakım ve onarımından sorumlu olurlar. Son yıllarda özel üniversitelerin bölümü açmasıyla birlikte iş olanağı da artmıştır. Uçak Teknolojisi derslerinden bazıları: Aerodinamik, Pistonlu Motorlar ve Uygulamaları, Uçak Bakım Uygulamaları, Uçak Göstergeleri ve Pervane’dir.

Uçak Teknolojisi bölümünde okuyan öğrenciler DGS ile on beş farklı lisans programında 3. Sınıf olarak eğitim alabilir.

Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik

Evrensel dil İngilizce’yi öğrenerek her zaman iş bulabilirsiniz. Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik önlisans programı ile devlet kurumlarında ve özel sektörde iş bulmak mümkün. Mezun olanlar Dışişleri Bakanlığı, Seyahat Acenteleri, oteller, ithalat – İhracat Şirketleri ve farklı turizm firmalarında iş bulabilir. Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümünde Karşılaştırmalı Dilbilgisi, Dinleme ve Konuşma Becerileri, Kelime ve Kompozisyon, Çeviri Yöntemleri dersleri vardır. Bölümün eğitim süresi iki yıldır ancak bir yıl da hazırlık sınıfında eğitim görülür.

Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümünde okuyanlar DGS ile Mütercim-Tercümanlık (İngilizce), İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Çeviribilim lisans programlarına geçiş yapabilir.

Sizlere en iyi 2 yıllık üniversite bölümleri ile ilgili bilgi vermeye çalıştık. Umarız içeriği beğenmişsinizdir.

Kategoriler Üniversite Bölümleri

2 yıllık yeni açılan bölümler

MÜCEVHERAT MÜHENDİSLİĞİ: YÖK Genel Kurulu kararıyla ilk Mücevher Mühendisliği bölümü yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde kuruldu.4 yıllık bölüm Mühendislik ve Tasarım Fakültesi bünyesinde açıldı. Bu bölümde, değerli metallerin üretimini ve işlenmesini bilen, değerli taşları tanımlayabilen, dış ticaret, hukuk, işletme ve tasarım bilgisine sahip, mücevher üretimini ve üretimde kullanılan ekipmanları tanıyan mühendisler yetiştiriliyor. Ülkemizde kuyumculuk eğitimi veren iki yıllık 20&#;ye yakın meslek yüksekokulu, bir adet dört yıllık yüksekokul ve 3 adet yüksekokul olma hedefli eğitim kurumu bulunuyor. Ticaret Üniversitesi bünyesindeki Mücevherat Mühendisliği bölümü ise dünyada bir ilk olarak lanse edilmişti.

ADLİ BİLİŞİM MÜHENDİSLİĞİ : Türkiye'de sadece Fırat Üniversitesinde olan bu bölüm siber ortamda işlenen bilişim suçlan alanında öğrenci yetiştiriyor. Bu mühendisler özellikle bilişim suçlan konusunda uzmanlaşıyor. Mezunlar yazılım mühendislerinin çalıştığı her ortamda çalışabiliyor. MF-4 puan türünde öğrenci alan bölümün eğitim süresi ise 4 yıl.

PODOLOJİ: Kocaeli Üniversitesi tarafından kurulan bu bölüm, şu an birkaç özel üniversitede de öğrenci kabul ediyor. Bölüm içeriğine gelince podoloji, ayak hastalıkları üzerine tedavi ve bakım hizmeti sunan bir sağlık alanı. Podolog, yara bakımı ve sağaltımında podolojik bakış açısını ve tedavi yöntemlerini uygulayan meslek elemanı. Mezunlar kamuda çalışabildikleri gibi kendileri de hizmet sunabiliyor. Eğitim süresi iki yıl olan bölüm YGS-2 öğrenci kabul ediyor.

SAĞLİK BİLGİ SİSTEMLERİ TEKNİKERLİĞİ: İki yıllık bir bölüm olan sağlık bilgi sistemleri teknikerliği, sağlık kurum ve kuruluşlar çalışabilecek, bilgisayar kullanımı ve sağlık cihazlarını kullanma konusunda eleman yetiştiriyor. Mezunlar Kızılay, devlet hastaneleri sosyal güvenlik kurumları gibi çeşitli sektörlerde çalışabiliyor. Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği bölümü Türkiye'de sadece Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde bulunuyor. eğitim-öğretim yılında açılan bölümde birinci öğretimde 40 kişi, ikinci öğretimde 40 kişi eğitim görünüyor. YGS-1 puan türünde öğrenci olan bölümün eğitim süresi 2 yıl.

ODYOLOJİ: Odyoloji uzmanları ya da odyologlara, işitme bozuklukları uzmanı da deniyor. İşitme kaybı ya da denge bozukluğu tanısını koyan odyologlar, hastaya Kulak Burun Boğaz hekimiyle birlikte tedavi ve rehabilitasyon konusunda danışmanlık yapıyor. Bazı özel üniversitelerde ve İstanbul Üniversitesi'nde eğitim verilen bölümün iki yıllık ön lisansı olduğu gibi 4 yıllık lisans bölümleri de bulunuyor. Dört yıllık bölümlere MF-3 puan türü ile öğrenci alınırken iki yıllık bölümlerine YGS-2 puan türü ile öğrenci alınıyor.

YENİ MEDYA BOLÜMÜ: Sosyal medyanın hayatımızda önem kazanmasıyla birlikte Medya sektöründe yaşanan gelişmelere paralel olarak Yeni Medya Bölümü açıldı. Şimdilik sadece bazı özel üniversitelerde var olan bölümden mezun olanlar aldıkları dersler ve eğitim sayesinde medya sektörünün online gazetecilik, sosyal medya ve reklam gibi bir çok alanında çalışma imkanı bulabilecekler. Eğitim süresi 4yıl olan bölüme birçok üniversite TS-1 puan türü ile öğrenci alırken birkaç özel üniversite YGS-4 ile öğrenci kabul ediyor.

GRENTOLOJİ: Akdeniz Üniversitesi tarafından kurulan bölümün Türkçe karşılığı yaşlılık bilimi. Yaşlıların yaşam koşullarını iyileştirme amacı olan bu bölüm, ortalama yaşam süresinin uzadığı ülkemizde de gün geçtikçe önem kazanacak. Grentoloji bölümü ise MF-3 puan türü ile öğrenci alıyor. Bu okul 7 dil öğretiyor O Geleceğin mühendislerini yetiştiren Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, yabancı dilde yürütülen eğitim anlayışıyla dikkat çekiyor. Uluslararası standartları ders işleyişine yansıtan okul, öğrencilerine 7 farklı dil öğrenme imkanı sunuyor. Öğrencilerine İngilizce, Çince, Japonca, Arapça, İspanyolca, Rusça, Fransızca, Almanca gibi dillerde eğitim veren üniversite, öğrencilerin globalleşen dünyada hedeflerine kolaylıkla ulaşması için çabalıyor. Üniversite ayrıca 8 ay boyunca 1 ile 10 bin arasında olan öğrencilere, miktarı bin ile 6 bin TL arasında değişen ödemeler yapıyor. Konya'da bulunan üniversitede, burslu öğrencilerin normal eğitim öğretim süresince alttan dersi olsa dahi bursu 

Yeni Açılacak Üniversiteler Dönemi

Yeni açılacak üniversiteler eğitim yılında lisans/ön lisans fakültelerinde ve bölümlerinde; diş hekimliğinden spor bilimlerine, iletişim ve hukuk fakültelerinden bölge çalışma enstitüsüne, lisansüstü eğitim enstitüsünden sağlık bilimleri fakültesine, yabancı diller yüksekokulundan tıp fakültesine, psikolojiden hemşireliğe kadar pek çok alanda eğitim vermeye başlamıştır. Resmi Gazete&#;de yeni açılan üniversiteler ve bölümler hakkında yapılan açıklamada yeni açılan bölümlerin yanında kapatılan fakültelerine ve bölümlerin de bilgisi verilmiştir. Peki yeni açılan bölümler neye göre öğrenci alıyor? Üniversiteleri araştıranlar adaylar için, 2 ve 4 yıllık yeni açılan üniversite ve bölümleri hakkındaki tüm detaylar içeriğimizde yer almaktadır. İnceleyebilirsiniz.

Yeni Açılacak Üniversiteler

eğitim öğretim yılında yeni açılacak üniversitelere kayıtlar tamamlandı. Geçtiğimiz yıl mevcut olmayan okulların taban ve tavan puanları bu yıl en yüksek puanlı öğrenci tercihlerine ve bölümlere ayrılan kontenjan sayılarına göre belirlenmiş oldu. Yeni açılacak üniversiteleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ada Kent Üniversitesi
  • Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri
  • Akdeniz Karpaz Üniversitesi
  • Anka Teknoloji Üniversitesi
  • Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  • Ankara Medipol Üniversitesi
  • Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi
  • Eskişehir Teknik Üniversitesi
  • Fenerbahçe Üniversitesi
  • Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
  • Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  • İzmir Bakırçay Üniversitesi
  • İstanbul Atlas
  • İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa
  • İzmir Tınaztepe Üniversitesi
  • Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi
  • Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi
  • Kayseri Üniversitesi
  • Konya Teknik Üniversitesi
  • Kütahya Sağlık Bilimleri
  • Lokman Hekim Üniversitesi
  • Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  • Milli Savunma Üniversitesi
  • Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi
  • OSTİM Teknik Üniversitesi
  • Polis Akademisi
  • Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  • Samsun Üniversitesi
  • Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi
  • Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
  • Tarsus Üniversitesi
  • Trabzon Üniversitesi
  • Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
  • Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE)

Listelediğimiz yeni açılacak üniversiteler arasında bazı yükseköğrenim kurumları geçtiğimiz yıllarda açılmış olup birkaç yıldır eğitim vermektedir. Kuruluş tarihi yakın geçmiş olanlar dahil yeni açılacak olan üniversitelerde eğitim verilecek bölümleri inceleyelim.

Yeni Açılacak Bölümler

Her sene üniversitelerde yeni açılacak bölümler ilan edilerek, tercih yapacak olan adaylara sunulur.  eğitim öğretim yılında üniversitelerde yeni açılan bölümler şu şekildedir:

  • İstanbul Gelişim Üniversitesi-Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu
  • Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi-Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ve Spor Bilimleri Fakültesi
  • Aksaray Üniversitesi-Diş Hekimliği Fakültesi
  • Bandırma Onyedi Eylül-İslami İlimler Üniversitesi
  • İstanbul Atlas Üniversitesi-Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi-Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Yabancı Diller Yüksekokulu
  • İskenderun Teknik Üniversitesi-Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • KonyaSelçuk-Selçuklu Araştırmaları Enstitüsü
  • Yalova Üniversitesi-Tıp Fakültesi ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Yozgat Bozok Üniversitesi-Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Ankara Bilim Üniversitesi-Hukuk Fakültesi ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi-Bölge Çalışmaları Enstitüsü
  • Avrasya Üniversitesi-Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Boğaziçi Üniversitesi-İletişim ve Hukuk Fakülteleri
  • Hasan Kalyoncu Üniversitesi-Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Iğdır Üniversitesi-Diş Hekimliği Fakültesi
  • Kahramanmaraş Sütçü İmam-Spor Bilimleri Fakültesi
  • Kastamonu Üniversitesi-Spor Bilimleri Fakültesi
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Samsun Üniversitesi-İslami İlimler Fakültesi
  • Trabzon Üniversitesi-Yabancı Diller Yüksekokulu

Üniversitelerde yeni açılacak bölümler ve fakülteler eğitime ne zaman başlayacak, hangi üniversite ne zaman açılacak? öğrenerek, kaydınızın olduğu fakültenin eğitime başlama tarihini öğrenebilirsiniz.

YÖK Yeni Açıklan Bölümler

  • Basım ve Yayım Teknolojileri
  • Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon
  • Çok Boyutlu Modelleme ve Animasyon
  • Fotoğrafçılık ve Kameramanlık
  • Görsel İletişim
  • Grafik Tasarımı
  • Radyo ve Televizyon Programcılığı
  • Ambalaj Tasarımı
  • Endüstri Ürünleri Tasarımı
  • İç Mekan Tasarımı
  • Moda Tasarımı
  • Ev Tekstili Tasarımı
  • Çini Sanatı ve Tasarımı
  • Geleneksel El Sanatları
  • Halıcılık ve Kilimcilik
  • Kuyumculuk ve Takı Tasarımı
  • Mimari Dekoratif Sanatlar
  • Seramik ve Cam Tasarımı
  • Seramik ve Cam Tasarımı
  • Çalgı Yapımı ve Onarımı
  • Müzik Aletleri Yapımı
  • Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar (Askeri Yükseköğretim Kurumları)
  • Sahne Işık ve Ses Teknolojileri
  • Mimari Restorasyon
  • Eser Koruma
  • Geleneksel Tekstillerin Korunması ve
  • Restorasyonu
  • Uygulamalı İspanyolca Çevirmenlik
  • Uygulamalı Rusça Çevirmenlik
  • Maliye
  • Dış Ticaret
  • Nüfus ve Vatandaşlık
  • Medya ve İletişim
  • Yeni Medya ve Gazetecilik
  • Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
  • Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası
  • Sosyal Güvenlik
  • Bankacılık ve Sigortacılık
  • Deniz ve Liman İşletmeciliği
  • Marina ve Yat İşletmeciliği
  • Deniz Brokerliği
  • Yerel Yönetimler
  • Emlak Yönetimi
  • Enerji Tesisleri İşletmeciliği
  • Sağlık Kurumları İşletmeciliği
  • İnsan Kaynakları Yönetimi
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • E-Ticaret ve Pazarlama
  • Pazarlama
  • Reklamcılık
  • Marka İletişimi
  • Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
  • Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği
  • Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama
  • Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi
  • Adalet
  • Coğrafi Bilgi Sistemleri
  • Geoteknik
  • Harita ve Kadastro
  • Tapu ve Kadastro
  • Bilgisayar Operatörlüğü
  • Web Tasarımı ve Kodlama
  • Bilgi Yönetimi
  • Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği
  • Bilgisayar Programcılığı
  • Bilişim Güvenliği Teknolojisi
  • İnternet ve Ağ Teknolojileri
  • Bilgisayar Teknolojisi
  • Otomotiv Teknolojisi
  • Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi
  • Otomotiv Gövde ve Yüzey İşlem Teknolojileri
  • Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik
  • Raylı Sistemler Makine Teknolojisi
  • Tarım Makineleri
  • İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü
  • Uçak Teknolojisi
  • Üretimde Kalite Kontrol
  • Et ve Ürünleri Teknolojisi
  • Gıda Teknolojisi
  • Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi
  • Kuruyemiş Üretimi ve Teknolojisi
  • Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi
  • Pancar Yetiştiriciliği ve Şeker Teknolojisi
  • Süt ve Ürünleri Teknolojisi
  • Şarap Üretim Teknolojisi
  • Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama
  • Teknolojisi
  • Tütün Yetiştiriciliği ve İşlemeciliği
  • Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi
  • Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi
  • Kağıt Teknolojisi
  • Ayakkabı Tasarım ve Üretimi
  • Giyim Üretim Teknolojisi
  • Madencilik Teknolojisi
  • Raylı Sistemler Yol Teknolojisi
  • Yapı Yalıtım Teknolojisi
  • Atçılık ve Antrenörlüğü
  • Fidan Yetiştiriciliği
  • Süt ve Besi Hayvancılığı
  • Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği
  • Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
  • Çim Alan Tesisi ve Yönetimi
  • Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği
  • Ormancılık ve Orman Ürünleri
  • Perfüzyon Teknikleri
  • Odyometri
  • Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

Resmi Gazete Yeni Açılan Bölümler ve Fakülteler

Resmi Gazete&#;de yeni açılan bölümler ve kapatılacak olan üniversite programları Cumhurbaşkanı kararına göre belirlenmiştir.

Resmi Gazete&#;de yayımlanan kararla bazı yüksek öğretim kurumları bünyesinde yeni fakülte, enstitü ve yüksekokullar kuruldu. Bazı yüksek öğretim kurumlarındaki fakülte, enstitü ve yüksekokullar ise kapatıldı.

Resmi Gazete yeni açılan fakülteler ve bölümler şu şekildedir:

  • Batman Üniversitesi&#;ne Diş Hekimliği Fakültesi
  • İstanbul Galata Üniversitesi&#;ne Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi&#;ne İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi
  • İzmir Katip Çelebi Üniversitesi&#;ne Hukuk Fakültesi
  • Mardin Artuklu Üniversitesi&#;ne Tıp Fakültesi
  • Muş Alparslan Üniversitesi&#;ne Diş Hekimliği Fakültesi
  • Nuh Naci Yazgan Üniversitesi&#;ne Hukuk Fakültesi
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi&#;ne Spor Bilimleri Fakültesi
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi&#;ne Spor Bilimleri Fakültesi
  • Sağlık Bilimleri Üniversitesi&#;ne de Kayseri Tıp Fakültesi kurulacağı belirtildi.

Alınan kararda üniversitelerde kapatılacak olan bölümler ise: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi&#;nin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi&#;nin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu&#;dur.

Yeni Açılan Üniversite Bölümleri

Üniversitelerde 4 yıllık yeni açılacak bölümler ise:

LİSANS BÖLÜMLERİ ÜNİVERSİTE ADI
Bilgisayar MühendisliğiÜsküdar Üniversitesi
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Düzce Üniversitesi
Arap Dili ve Edebiyatı  Selçuk Üniversitesi
Arapça ÖğretmenliğiSüleyman Demirel Üniversitesi
Bahçe BitkileriIsparta Uygulamalı Bilimler, Kilis 7 Aralık Üniversitesi
Bankacılık ve Finans Bilecik Şeyh Edebali, Tarsus Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik Çankırı Karatekin, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
Bilgisayar MühendisliğiKonya Teknik, Bingöl, Iğdır, Şırnak, Bandırma Onyedi Eylül, Çankırı Karatekin Üniversitesi
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim SistemleriBurdur Mehmet Akif Ersoy, Bartın Üniversitesi
Çevre MühendisliğiAtatürk Üniversitesi
Diş Hekimliği Fakültesi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Eczacılık Fakültesi Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Endüstri MühendisliğiHitit, Bursa Teknik, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
FizikAydın Adnan Menderes Üniversitesi
Fransızca ÖğretmenliğiAtatürk Üniversitesi
Gazetecilik Niğde Ömer Halisdemir, Yozgat Bozok, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Harita MühendisliğiMersin Üniversitesi
İlahiyatArdahan, Düzce, Dicle Üniversitesi
İlköğretim Matematik ÖğretmenliğiHatay Mustafa Kemal, Selçuk, Süleyman Demirel Üniversitesi
Spor Yöneticiliği Burdur Mehmet Akif Ersoy, Eskişehir Teknik Üniversitesi
Tıp FakültesiKırklareli, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi

Psikoloji Yeni Açılan Üniversiteler

Psikoloji bölümü yeni açılan devlet ve vakıf/özel üniversiteleri kendi aralarında gruplandırdık. Devlet kurumlarında yer alan psikoloji bölümü tamamen ücretsiz iken vakıf üniversitelerinde %25, %50, %75 indirimli ve burslu olacak şekilde psikoloji eğitimi verilmektedir.

VAKIF/ÖZEL ÜNİVERSİTELER

  • İzmir Ekonomi Üniversitesi
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  • Beykent Üniversitesi
  • İstinye Üniversitesi
  • İstanbul Bilgi Üniversitesi
  • Nişantaşı Üniversitesi
  • Doğuş Üniversitesi
  • Girne Üniversitesi
  • Uluslararası Balkan Üniversitesi
  • İstanbul Kent Üniversitesi
  • İstanbul Ayvansaray Üniversitesi
  • Antalya Bilim Üniversitesi
  • Ankara Medipol

DEVLET ÜNİVERSİTELERİ

  • Konya Selçuk
  • Balıkesir Üniversitesi
  • Süleyman Demirel
  • Afyon Kocatepe
  • Gümüşhane Üniversitesi
  • Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  • Çankırı Karatekin

Yeni Açılacak Tıp Fakülteleri

eğitim öğretim yılında yeni açılan Tıp Fakülteleri aşağıdaki gibidir:

  • Bezm-i Âlem Vakıf Üniversitesi
  • Kırklareli Üniversitesi
  • Lokman Hekim Üniversitesi
  • Atılım Üniversitesi (İngilizce)
  • Altınbaş Üniversitesi (İngilizce)
  • Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  • Ankara Yüksek İhtisas
  • Biruni Üniversitesi (İngilizce)
  • Siirt Üniversitesi
  • Yakın Doğu Üniversitesi
  • İstanbul Aydın Üniversitesi
  • Bursa Uludağ

Yeni Açılan Önlisans Bölümleri

Yeni açılan ön lisans bölümleri eğitim öğretim yılında devlet ve özel üniversiteler eğitim vermek üzere açılmıştır. Tablo üzerinden yeni açılacak bölümler ve üniversite bilgilerini inceleyebilirsiniz.

ÖN LİSANS BÖLÜMLERİ ÜNİVERSİTE ADI
Biyomedikal Cihaz TeknolojisiÜsküdar Üniversitesi
Çevre Sağlığı Üsküdar Üniversitesi
Gıda Teknolojisi Üsküdar Üniversitesi
Acil Durum ve Afet YönetimiDüzce, Muş Alparslan, Pamukkale, Avrasya, Ankara Üniversitesi
AdaletMuğla Sıtkı Koçman, Atılım, Çanakkale Onsekiz Mart, Bartın, Ardahan, Bitlis Eren, İstanbul Şehir, İstanbul Kent Üniversitesi
Ağız ve Diş SağlığıBurdur Mehmet Akif Ersoy ve Bingöl Üniversitesi
Alternatif Enerji Kaynakları TeknolojisiKonya Selçuk, Burdur Mehmet Akif Ersoy, Kocaeli, Çanakkale Onsekiz Mart, Bingöl, Düzce Üniversitesi
AnesteziGümüşhane Üniversitesi
AşçılıkAfyon Kocatepe, Niğde Ömer Halisdemir, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
Bankacılık ve SigortacılıkBilecik Şeyh Edebali, Çanakkale Onsekiz Mart, Bandırma Onyedi Eylül
Çocuk GelişimiKastamonu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Eczane HizmetleriPamukkale, Atatürk, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
Evde Hasta BakımıIsparta Uygulamalı Bilimler, Sinop Üniversitesi
İlk ve Acil YardımKayseri, Gümüşhane, Yozgat Bozok Üniversitesi
İş Sağlığı ve GüvenliğiBolu Abant İzzet Baysal, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Bandırma Onyedi Eylül, İstanbul, Ardahan Üniversitesi
Laborant ve Veteriner SağlıkBolu Abant İzzet Baysal, Fırat, Kahramanmaraş İstiklal, Afyon Kocatepe, Düzce, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
 OptisyenlikÇankırı Karatekin, Sakarya, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
Sosyal HizmetlerAlanya Alaaddin Keykubat, Hitit, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
Tıbbi Dokümantasyon ve SekreterlikBilecik Şeyh Edebali, Yozgat Bozok, Şırnak, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi

Tabloda yer alan yeni açılan ön lisans bölümlerine ek olarak üniversitelerde; Ameliyathane Hizmetleri, Atçılık ve Antrenörlüğü, Atık Yönetimi, Avcılık ve Yaban Hayatı, Ayakkabı Tasarım ve Üretimi, Bahçe Tarımı, Basın ve Yayıncılık, Bilgi Güvenliği Teknolojisi, Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon, Bilgisayar Programcılığı, Bitki Koruma, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Boya Teknolojisi, Çevre Koruma ve Kontrol, Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri, Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Denizci Sağlığı, Diş Protez Teknolojisi, Dış Ticaret, Diyaliz, Elektronörofizyoloji, Endüstriyel Kalıpçılık, Gaz ve Tesisatı Teknolojisi, Yaşlı Bakımı, Tohumculuk Teknolojisi, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Üç Boyutlu Modelleme ve Animasyon gibi daha pek çok ön lisans bölümleri de açılmıştır.

Yeni Açılan Hemşirelik Fakülteleri Hangileridir?

Yeni açılacak olan hemşirelik fakültelerinin hangi üniversitelerde olduğunu öğrenmek için tabloyu inceleyebilirsiniz.

İNDİRİM/BURS ÜNİVERSİTE ADI
Burslu-%50 İndirimli Lokman Hekim Üniversitesi
%75 İndirimliİstanbul Kent Üniversitesi
Bursluİstanbul Gedik Üniversitesi
Ücretsiz Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
%75 İndirimliAtılım Üniversitesi (İngilizce)
Bursluİstanbul Medipol Üniversitesi (İngilizce)
Burslu-%25 ve %50 İndirimli Fenerbahçe Üniversitesi
Ücretsiz Atatürk Üniversitesi (İngilizce)
%75 İndirimliİstanbul Bilgi Üniversitesi
Bursluİstanbul Kültür Üniversitesi
%75 İndirimliİstanbul Gelişim (İngilizce)
%75 İndirimliBeykent Üniversitesi
%75 İndirimliDoğu Akdeniz Üniversitesi
BursluAnkara Medipol Universitesi
Ücretsiz Bartın Üniversitesi
%%50 İndirimliSanko Üniversitesi
%75 İndirimliBezm-i Âlem Vakıf Üniversitesi

Yeni Açılan Ebelik Bölümleri

Yeni açılan ebelik bölümleri ise; Lokman Hekim, Haliç, Çankırı Karatekin, Mersin ve İstanbul Kent Üniversitesi&#;nde açılmıştır. Bu yılki puan türlerini, sıralamasını, taban ve tavan puanlarını incelemek için YÖK atlas sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yeni Açılan Bölümler Neye Göre Öğrenci Alıyor?

Yeni açılan bölümlere daha öncesinde öğrenci alımı yapılmadığı için sıralamaları, taban ve tavan puanları belirsizdir. Yeni açılacak ve ilk defa tercih edilecek bölümlerin taban ve tavan puanlar sistem üzerinde çizgi (—) şeklinde görünmektedir. Bu da tercih yapacak öğrencileri tereddüt etse de bölümün puan alanında çizgi şeklinin olması bölümün yeni açıldığının bir göstergesidir. Yeni açılan bölümlerin neye göre öğrenci aldığına değinecek olursak:

  • ÖSYM tarafından yapılan değerlendirmeye göre adayların YKS tercihlerinde toplamda 24 tercih hakkı bulunmaktadır.
  • Yeni açılan bölümlerin de diğer bölümler gibi kontenjanları vardır.
  • Bu yeni bölümlere yapılan tercihler arasından en yüksek puanlı öğrenci ile alım yapılmaya başlanır.
  • Ayrılan kontenjan sayısı kadar öğrenci alımı gerçekleşir ve böylece bölümün o yılki sıralaması, taban ve tavan puanları belirlenmiş olur.
  • Yeni açılan bölümlerin neye göre öğrenci alımı yaptığını bir örnek ile detaylandıralım.

Örneğin: X bölümü yeni açılmış ve bu bölüme ayrılan kontenjan sayısı da 50 olsun. X bölümünü tercih eden en yüksek puanlı öğrenci bu bölüme birincilik ile yerleşir. Tercih eden öğrenci puanları ve sıralamaları yüksekten düşüğe göre sıralanarak ilk 50 kontenjan içerisinde yerleştirilir. X bölümün tavan puanını birincilik ile yerleşen öğrenci belirlerken, taban puanını ise kontenjana sırada yerleşen öğrenci belirlemiş olur.

Özetle tavan puanı bölüme yerleşen öğrencilerden en yüksek puan ile, taban puanı ise bölüme yerleşen en düşük puan ile belirlenir. Sonraki senelerde yeni adaylar bu taban ve tavan puanlarını baz alarak tercih yaparlar.

Üniversitelerde Kapatılan Bölümler

Üniversitelerde kapatılan bölümler Resmi Gazate&#;de yayımlanmıştır. Alınan kararlar doğrultusunda bazı üniversitelerin bölümleri kapatılarak eğitim vermesi durdurulmuştur.

  • Bayburt Üniversitesi-Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
  • Bingöl Üniversitesi-Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
  • Işık Üniversitesi-Mühendislik Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
  • İstanbul Gelişim-Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
  • İstinye Üniversitesi-Mühendislik Fakültesi ile Fen-Edebiyat Fakültesi
  • Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi-Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu

5 ÜNİVERSİTEDE FAKÜLTE KAPATILDI

Bilecik Şeyh Edebali, Çanakkale Onsekiz Mart, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar, İzmir Bakırçay, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kastamonu, Eskişehir Osmangazi, Marmara, Mersin, Ondokuz Mayıs, Pamukkale, Sakarya, Zonguldak Bülent Ecevit ve Aydın Adnan Menderes üniversitelerindeki fen-edebiyat fakülteleri ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesindeki Edebiyat Fakültesi kapatıldı.

Ayrıca Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Mühendislik Fakültesi&#;nin adı &#;Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi&#; olarak değiştirildi.

Tercih Yaparken Hangi Puana Bakılır?

Tercih yaparken sistem ilk olarak yerleştirme puanına bakmaktadır.

Türkiye&#;de Kaç Tane Üniversite var?

Türkiye&#;de toplamda üniversite var.

Üniversitede Yeni Açılan Bölümler Neye Göre Öğrenci Alır?

Tavan puanı bölüme yerleşen öğrencilerden en yüksek puan ile ,taban puanı ise bölüme yerleşen en düşük puan ile belirlenir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir