ac dc motor farkı / Saç kurutma makinesinde AC mi? DC motor mu alınmalı? | Tavsiye Forumu

Ac Dc Motor Farkı

ac dc motor farkı

Arşiv Bağlantısı

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?

Bilim, hep birlikteyken güzel. 'te Evrim Ağacı'na destek olun!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Evrim Ağacı, Türkiye'nin en büyük, en çok ziyaret edilen, en güvenilir popüler bilim sitesi. Ancak bulunduğumuz noktaya oturduğumuz yerden gelmedik: yılından beri gece gündüz demeden çalışıyoruz. yılı sitemizi ve diğer tüm iletişim araçlarımızı baştan yarattığımız müthiş bir yıl olacak. Ancak bunu sürdürülebilir kılmamız için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü biz bu işi hobi olarak yapmıyoruz; Evrim Ağacı bizim yegane mesleğimiz, tek görevimiz. yılında da bunu yapmaya devam edebilmek için bize yardımcı olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Hayatta hep olduğu gibi, insanlar kolay cevaplar isterler. Ve o cevaplar her zaman hatalıdır.”
Susan Greenfield

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

DC ile AC motor sürücü arasındaki fark

Benzer içerikler

DC Motor Nedir? DC Motor Çeşitleri Nelerdir?

Merhabalar. Bu yazımda sizlere bilgim ve dilim yettiği kadarıyla elektronik projelerde sıkça kullanılan motor çeşitlerini ve birbirlerinden farklarını anlatmaya çalışacağım.

DC Motor Nedir? Nasıl Çalışır?

DC motor, düz akım elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren makinedir. Motorun içinde yer alan sargılara elektrik akımı uygulandığında, yine motorun içerisinde bulunan sabit mıknatıslara zıt yönde oluşan manyetik kuvvetin etkisi ile hareket etme prensibine dayanır. Bu akımın yönünün, sürekli olarak sabit mıknatısa ters manyetik alan oluşturacak şekilde değiştirilmesi gereklidir. Bu değişim, fırçalı motorlarda motorun sarımlarına temas eden fırçalar ile, fırçasız motorlarda ise elektronik hız kontrol devresi tarafından yapılır.

DC Motor Çeşitlerinin Özellikleri ve Kullanım Alanları:

Temelde fırçalı DC motorlar, fırçasız DC motorlar, step motorlar ve servo motorlar olarak çeşitleyebileceğimiz DC motorların her birinin karakteristik olarak iyi yapabildikleri ve o kadar başarılı olmadıkları alanlar mevcuttur.

Fiziksel yapılarına ve farklı özelliklerine göre birçok farklı DC motor çeşidi bulunmaktadır. Projelerimizde farklı ihtiyaçlarımıza göre uygun DC motoru kullanmamız gerekir. Fakat hangi motoru nerede kullanmamız gerekiyor? Gelin beraber inceleyelim.

Projelerimizin çoğunda batarya veya DC adaptör kullandığımızdan kullandığımız motor çeşidi DC motordur. AC motorlar ise genellikle büyük çaplı uygulamalarda yer bulurlar. Peki DC motor çeşitleri nelerdir?

Fırçalı DC Motorlar:

mabuchirh-dc-motorO

En eski ve en sık kullanılan DC motor tipi fırçalı DC motordur. Şarjlı el matkaplarından oyuncak arabalara kadar birçok farklı alette kullanılır. Çalışma prensibi basitçe şu şekildedir: motorun ana milinin üzerinde bobinler bulunur. Motorun ana gövdesinin iç kısmında ise güçlü mıknatıslar yer alır. Şaft üzerinde yer alan bobinlere fırçalar (sanayi gibi ortamlarda &#;kömür&#;de denir) vasıtasıyla elektrik akımı uygulanır. Uygulanan elektrik akımıyla bobinlerde oluşan manyetik alan, mıknatısların manyetik alanıyla sürekli çakışacak şekilde bir etki gösterir ve bu sayede mil hareket etmiş olur.

Oldukça basit bir çalışma prensibine sahip olan fırçalı DC motorların, basit bir şekilde iki terminali arasındaki gerilim değiştirilerek hız kontrolü sağlanabilir (konu ile ilgili Arduino Dersimizi inceleyebilirsiniz). Motorun çalışma yönünü değiştirmek istersek, uygulanan gerilimin yönünü değiştirmemiz gerekir. Bu işlem için ise H-köprüsü ismi verilen devrelere ihtiyacımız vardır.

Bu tip motorlar doğrudan mil çıkışına sahip olabildikleri gibi, üzerlerinde redüktör (şanzıman, dişli kutusu) de barındırabilirler. Redüktörün kullanım amacı, genellikle motorun devir hızını azaltarak daha yüksek tork elde etmektir. Tam tersi şekilde çalışan, yani torku azaltan ve devir sayısını arttıran dişli sistemleri de mevcuttur.

Fırçalı DC motorların en büyük avantajı, motora uygulanan gerilimin büyüklüğü ve yönü değiştirilerek çok kolay bir biçimde hız ve yön kontrolü yapılabilir. Küçük boyutlu DC motorları mikrokontrolcü ile sürmek için LD gibi uygun fiyatlı sürücü entegreler popüler olarak kullanılır.

Fırçalı motorların en büyük dezavantajı ise sürekli şafta sürtünen fırçaların aşınmasıdır. Bu fırçalar karbon veya bakırdan imal edilir ve performans beklenen uygulamalarda kullanılan motorların fırçaları kolayca değiştirilebilecek şekilde tasarlanır. Aynı zamanda bu sürtünme ısı yarattığından fırçalı motorların verimleri fırçasız motorlara göre daha düşüktür.

Fırçalı motorların:

şeklinde özetlenebilir.

Redüktörlü DC Motorlar:

DC motorlar çoğunlukla yüksek devir çevirebilme özelliğine sahiptir. Yüksek devir yerine yüksek tork tercih edilen uygulamalarda, motorun miline bağlanan bir dişli seti sayesinde örnek olarak çıkış hızını 30&#;da 1&#;e düşürecek, fakat elde edilen torkun (tork: dönme kuvveti) teorik olarak 30 katına çıkması sağlanabilir.

Redüktörsüz DC Motorlar:

Yüksek devir gerektiren fan, dremel, uzaktan kumandalı oyuncak arabalar gibi cihazlarda çoğunlukla redüktörsüz DC motor kullanılır. Özellikle RC (uzaktan kumandalı) arabalarda kullanılan motorlar gövde çapına göre , , , gibi kısaltmalar ile anılır. boyutundaki bir motorun gövdesinin çapı 38mm&#;dir.

 motor

DC Motor Sürücü Kartları:

İster redüktörlü olsun ister redüktörsüz, fırçalı DC motorları sürmek için daha önce de bahsetmiş olduğum H-köprüsü adı verilen devreler kullanılır. Bu devreyi 4 adet transistör kullanarak kendimiz yapabileceğimiz gibi, hazır olarak H-köprüsü devresini barındıran entegreler ve bu entegrelerin ihtiyaç duyacağı ekstradan kapasitör, diyot vb. gibi devre elemanlarını barındıran en pratik çözüm olan motor sürücü kartlarını tercih edebiliriz.

Fırçasız DC Motorlar:

bl-outrunnerf

Fırçasız motorların yapısını çok basit şekilde fırçalı motorun tam tersi şeklinde düşünebiliriz. Burada, mıknatıs kısmı motorun milinde bulunur ve sargılar (yani bobinler) sabit durur.

Dikkatinizi çektiyse, fırçasız motorların 3 adet kablosu bulunur. Bu kablolar, motor içindeki sarımların farklı fazlarına bağlıdır. Farklı fazlara farklı sıralarla elektrik akımı verildiğinde, rotor (motorun dönen parçası) içindeki mıknatıslara ters şekilde bir manyetik alan oluşur ve bu sayede motor döner. Fırçalı motorların aksine, bobinlere uygulanan gerilim için aşınan bir parça barındırmadığından, sürtünmeye bağlı verim kaybı ve bakım gerektiren parça sayısı daha azdır.

Fırçasız DC motorlar, rotorlarının çeşidine göre inrunner veya outrunner olarak adlandırılırlar. Inrunner tipi motorlarda rotor, motorun iç kısmında bulunur. Görünüş olarak tıpkı fırçalı DC motorlara benzerler.

Uzaktan kumandalı model arabalarda kullanılan fırçasız motorlar inrunner tiptedir. Outrunner tipi motorlarda ise sarımlar motorun iç kısmında yer alırken, rotor &#;çan&#; ismi verilen dış kısımdır. Model uçak ve helikopterle multikopterlerde kullanılan fırçasız motorlar bu tiptedir.

inrunner-outrunner-brushless-motors

Solda inrunner, sağda ise outrunner tipi fırçasız motor yer almaktadır.

Fırçasız motorlar, yüksek performansları sebebiyle RC model araçlarda ve özellikle drone motoru olarak da oldukça sık kullanılır. Aynı zamanda bilgisayarlarımızda kullanılan fanlar da fırçasız motor barındırır.

Bu motorların en büyük dezavantajı, doğrudan gerilim verilerek kullanılamamalarıdır. Fırçasız motorlar çalışmak için mutlaka bir sürücüye ihtiyaç duyarlar. Bu sürücü devresine, modelciler kısaca ESC ismini vermiştir (electronic speed control). Farklı büyüklükteki motorların çalışmak için ihtiyaç duydukları akım ve gerilim değerleri değişiklik göstereceğinden, farklı akım ve gerilim değerlerine çıkabilen ESC&#;ler mevcuttur.

esc_f

Fırçasız motorların:

olarak özetlenebilir.

Servo Motorlar:

hp_ds13_servo

Servo motorlar, endüstriyel uygulamalarda çok daha farklı çeşitlerde ve büyüklüklerde kullanılsa da bu yazımızın konusu daha çok hobi elektroniğinde kullanılan servo motorlar olduğundan, bu büyük motorlardan bahsetmeyeceğim.

Servo motorlar, ilk olarak uzaktan kumandalı model araçlarda kullanılmıştır. Arabanın direksiyonunu, uçağın kanatlarını ve helikopterlerin swashplate dediğimiz mekanizmasını hareket ettirmede kullanılırlar. Genellikle ° gibi çalışma açılarına sahiptirler. İstenilen konuma gitmesi ve o herhangi başka bir komut gelmediği sürece o konumda sabit kalması düşünülerek tasarlanmışlardır.

Servo motorlar, aslında içlerinde yine bir fırçalı veya fırçasız DC motor barındırırlar. Motorun dönüş hareketi bu motor ile sağlanır. Çoğunlukla çalışma gelirimleri 5V&#;tur. Bu motora ek olarak, servo motorların içinde bir dişli mekanizması, motor milinin dönüş miktarını ölçen bir potansiyometre ve motor sürme ve potansiyometreden konum bilgisini almak için bir devre bulunur. Servo içindeki motor hareket ettikçe potansiyometre döner ve kontrol devresi, istenilen konum ile motorun o anki konumunu karşılaştırarak motor sürme işlemini yapar.

how-servo-motors-work-fig2

Servo motorlar PWM sinyal ile çalışırlar. Bu PWM sinyal, bir model uzaktan kumanda setinden gelebileceği gibi, Arduino veya benzeri mikrokontrolcüler ile de sağlanabilir. PWM ile gelen sinyalin duty cycle değeri µs ise bu servo motorun 0° konumuna gitmesi anlamına gelir. Bu değer µs olduğunda ise motor hareket limitinin sınırına (çoğu servo için bu °&#;dir) ulaşmış olur.

servo_pwm

Özel amaçlı olarak ° ve sürekli dönebilen servo motorlar da mevcuttur.

Servo motorların:

şeklinde özetlenebilir.

Step Motorlar:

0J

Step motorlar, fırçalı yada fırçasız DC motorlar gibi sürülebilen ve çok hassas konum kontrol imkanı sağlayan motorlardır. Hassas konumlandırma isteyen CNC tezgahları ve 3B yazıcı gibi cihazlarda kullanılırlar. Faz bağlantı şekillerine göre unipolar veya bipolar şekillerde olabilirler.

Unipolar motorların kablolarındandan birisi ortak uç (negatif) olarak kullanılır. Aynı fazlar her zaman aynı tip (pozitif veya negatif) gerilimle sürüldüğünden sürücü devresi olarak faz başına birer transistör kullanılabilir. Unipolar motorlar, kolay sürülebilmelerine karşın her bir adımda sadece fazlardaki sarımların yarısı aktif olacağından sağlayacağı maksimum tork elde edilemez.

Bipolar motorların sarımlarında ortak uç bulunmaz ve her fazı ayrı ayrı sürmek gerekir. Daha karmaşık sürücü yapısına (örneğin L gibi bir H-köprüsü entegresi) ihtiyaç duymalarına karşın, her fazdaki sarımların tamamı kullanıldığından motorun verebileceği torkun tamamı kullanılabilir.

FHEQ95XI0NOGMYK

Piyasada farklı sayıda kabloya sahip step motorlar bulunmaktadır. Bunlar genellikle 4, 5, 6 ve 8 kablolu şeklindedir:

Step motorların:

DC Motor Fiyatları

DC motorların fiyatları, çeşitlerine, kullanım alanlarına ve özelliklerine göre değişmektedir. Daha uzun ömürlü, kaliteli ve hassas çalışan motorlar tabi ki diğerlerine göre daha pahalıdırlar. Yazıdan da anlaşılacağı üzere &#;mükemmel motor&#; diye birşey yoktur. Her motor tipinin birbirine göre hız, tork, konumlama ve sürüş imkanları gibi konularda avantaj ve dezavantajı olduğundan yapılmak istenen uygulamaya göre maliyet göz önüne alınarak motor seçimi yapılması gerekir. Fiyatlara bakıldığında 10₺&#;lik DC motorlar da vardır, ₺&#;lik motorlar da.

Sitemizde bulunan dc motor çeşitlerini inceleyebilirsiniz.

Mini DC Motorlar

Mini DC motorlar boyut olarak normal motorlardan daha küçüktürler. Çocukken oyuncakların içlerini açtığımızda karşımıza çıkan motorlar aslında bu tip motorlardır 🙂 Küçük mekanizmalarda, mini sumo robotlarda, RC (Uzaktan kumandalı) araçlarda ve çeşitli birçok projede kullanılırlar. Redüktörlü ve redüktörsüz olmak üzere kullanım amaçlarına göre farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Bu yazımızda DC motor çeşitlerinden ve özelliklerinden, AC ve DC motorlar ve motor sürücülerinden bahsettik. Bir başka yazımızda görüşmek üzere, takipte kalın 😉

AC Motor DC Motor Farkı Nedir?

AC motorlar da DC motorlar da aynı çalışma prensibinde, elektrik enerjisini hareket enerjisine çeviren aygıtlardır. İki motor tipini ayıran özellik: AC motorlar alternatif akım ile, DC motorlar ise doğru akım ile çalışırlar. AC motorlar güç performansının uzun süre arandığı uygulamalarda ihtiyaç duyulurlar. DC motorlar tek fazlı olmalarına karşın AC motorlar tek fazlı veya üç fazlı olabilirler. En belirgin farkladan bir diğeri ise AC motor sürücü ile DC motor sürücüler arasındaki farktır. AC ve DC motor sürücüler hem yapısal olarak hem de çalışma prensiplerine bakıldığında birbirlerinden farklıdır. DC motor sürücüleri akım değerlerin, AC motor sürücüleri ise frekans değişimi ile motor kontrolünü sağlarlar. Senkron AC motor sürücülerde frekans değeri arttıkça motorun devri artar, frekans değeri azaldıkça devir düşer. Asenkron AC motor sürücüler ise bu işlemde ters orantılıdır. Frekans değeri arttıkça motor devri azalır, frekans değeri düştükçe motorun devri de düşer.

Fırçalı Motor İle Fırçasız Motor Farkı


Fırçasız motorlar daha yüksek hızlara çıkabilir, torkları daha fazladır ve fırçalı motorlara kıyasla çok daha sessiz çalışabilirler. Fırçalı motorlar ise tamamen kontrol gerektirmeyen yapısı, daha az ısınma ve daha uygun maliyetler sağlaması ile fırçasız motordan farklıdır.

Fırçalı DC motorlarda sabit mıktanıslı DC motorlar kullanıldığından fırçalı motorlar yüksek tork/atalet oranıyla öne çıkarlar. Nominal torka kıyasla yaklaşık 4 kat daha fazla tork gücüne sahiptir. Ancak yine de yapısı itibariyle sürtünme sonucu fırçaların ısınması ve verim düşürmesinden dolayı fırçasız motorlara göre daha verimsizdir.

Fırçasız DC motorlarda fırçalı motor yapısının tam tersi vardır. Fırçalı motorlardaki pek çok mekanik sorun giderilmiş olduğundan daha verimli ve sorunsuz çalışabilir. Fırçasız motorlar, doğrudan gerilim uygulanarak veya basit sürücü devreleri kullanılarak kontrol edilemez. Bu nedenle yüksek verim beklenen projelerde (örneğin multikopter) fırçasız motorları kontrol edebilmek için mutlaka bir sürücü kullanılmalıdır.

Üniversal Motor Nedir? Nasıl Çalışır?

Kullandığımız birçok elektrikli alet içerisinde elektrik motorları bulunur. Bu motorlar içinde en çok tercih edileni üniversal motorlardır. Seri DC motor ile yapı olarak neredeyse aynı olan bu motorların en büyük farkı AC gerilim ile de çalışabiliyor olmalarıdır. Hem AC hem DC gerilim ile çalışabilen bu motorlarda tıpkı seri DC motor gibi kollektör ve fırçalar bulunur ve bu kayıpları artırır. AC gerilimde komütasyon DC gerilime göre daha kötü olduğundan fırçalarda ark oluşumu daha fazla gözlenir. Bu sebeple üniversal motorların fırçaları yüksek dirençli seçilir.
 


Şekil 1: Aşınmış Kömürler

►İlginizi Çekebilir: Elektrik Motorları 1. Bölüm
 

Üniversal motorun seri DC motordan yapı olarak en büyük farkı stator kısmıdır. AC gerilim altında, motorun stator ve rotor sargılarından geçen akımın yönü frekansa bağlı bir sıklıkla aynı anda yer değiştireceklerdir. Bu da nüvenin enine kesitinde Eddy Akımlarının akmasına sebep olacaktır. Eddy  Akımları nüvenin enine kesiti üzerinde daireler şeklinde devresini tamamlayan ve motor için çok büyük derecede bakır kaybına sebep olan, aynı zamanda kendisini oluşturan akımın şiddeti ve frekansı ile doğru orantılı artan bir akımdır. Frekans değiştirme işlemi birçok ek donanım gerektirdiği ve motorun çalışması için iletkenlerinden akım geçmesi zorunlu olduğundan bu kaybı azaltmak için tıpkı transformatörlerde olduğu gibi üniversal motorun stator kısmı lamine edilmiş ve araları izole bir malzeme ile kaplı sac paketlerinden meydana gelmektedir. Böylece Eddy Akımları dolayısıyla demir kayıpları önemli ölçüde azaltılmış olur.

Şekil 2: Lamine Edilmiş Stator Nüvesi

►İlginizi Çekebilir: Elektrik Motorlarında Enerji Verimliliğini Artırma Yolları
 

Eddy Akımlarının yanı sıra demir kayıplarına etkiyen bir diğer faktör de histerisiz kaybıdır. Akım sürekli olarak yer değiştirdiğinden akı da onunla beraber yön değiştirecektir. Bu da motorun manyetizasyon yönünün sürekli değişmesi buna bağlı olarak her yön değişiminde diğer yöndeki artık mıknatıslık giderilmeye çalışılacak ve her yarı periyotta bu işlem tekrarlanacaktır. Bunlarla beraber üniversal motorda endüktif reaktans kaynaklı bakır kayıpları ve buna bağlı olarak gerilim düşümü artacaktır. Bu da motorun güç faktörün düşmesinin en önemli nedenidir. Bu sebeple sargılar daha az sarımdan elde edilir ve endüktif reaktans değeri düşürülür. Düşük akıda bile istenilen momenti elde edebilmek için rotor sargı sayısı artırılır.
 
Ev aletleri dışında ulaşım sistemleri gibi büyük güç gerektiren yerlerde kullanıldıklarında, çok yüksek akımlar gerekeceği ve o ölçüde de bir demir kaybı yaşanabileceği için düşük frekanslarda kullanımı tercih edilir. Devir sayıları yüke bağlı olarak AC çalışmada DC çalışmaya göre daha çok düşer. Bunda endüvi ve uyarma sargılarının seri bağlı olmasının etkisi büyüktür.

 

Şekil 3: AC ve DC Çalışma İçin Yük - Devir Karakteristiği

►İlginizi Çekebilir: Step ve Servo Motorlar

 

Bununla beraber tıpkı seri DC motorlarda olduğu gibi yüksek kalkış momentine sahiptirler ve devir sayıları oldukça yüksektir. Bu sebeple yüksek ve değişken hız istenilen yerlerde tercih edilirler. Üniversal motorların devir sayıları yüksüz durumda teorik olarak sonsuza gider. Bu sebeple daima bir yük altında çalıştırılmalıdırlar. Aksi takdirde mekanik zorlanmalar sebebiyle motor hasar görecektir.
 

 

Şekil 4: Üniversal Motor Yük - Devir Karakteristiği


►İlginizi Çekebilir: Alternatif Akım Motorları 
 

Üniversal motorun seri bağlı olan rotor ve stator sargılarından 1 fazlı AC gerilim ile aynı anda ve aynı faza sahip akım geçer. Sargılarda dolaşan bu akım stator ve rotorda kutuplanmaya sebep olacaktır. Pozitif ve negatif yarı periyotlarda sürekli olarak kutuplanma yer değiştirse bile motorun dönüş yönü her zaman aynıdır. Bunun sebebi sargılardan geçen akımlar sebebiyle oluşan manyetik kutupların her anda aynı yönde bir itme ve çekme kuvveti oluşturuyor olmasıdır. Bir başka deyişle kuzey ve güney kutupları altında kalan iletkenlerden daima aynı yönde akım geçer. Bu da motorun dönüş yönünün sürekli aynı kalması anlamına gelir.

Şekil 5: Üniversal Motor Endüvi Akımı ve Moment Yönü



Kaynak

Prof. Dr. Kamuran Nur BEKİROĞLU – Özel Elektrik Makineleri Ders Notları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası