yellowstone patlarsa / Amerika’daki Yellowstone Volkanı Bugün Patlasa Dünyaya Ne Olur?

Yellowstone Patlarsa

yellowstone patlarsa

Arşiv Bağlantısı

  • Wikipedia. Yellowstone Caldera. (16 Şubat ). Alındığı Tarih: 18 Mart Alındığı Yer: Wikipedia

    Yellowstone Kalderası Patlarsa Ne Olur?

    Yellowstone Kalderası tarihinde tam 3 kez patlamış olan ve o yıllarda insanlığı büyük oranda etkilediği tahmin edilen bir süper aktif yanardağ. Yellowstone Ulusal Milli Parkı yakınlarında yer alan yanardağ ile ilgili bugüne kadar birçok uzmandan oluşan heyetler sürekli yeni araştırmalar yaptılar ve bu araştırmalar sonucunda yeni bir patlamanın kısa zamanda olabileceği gibi uzun zamanda da olabilecek olduğu sonucuna vardılar.

    Binlerce yıldır patlamayan ve bin yıl önce patlamış olan yanardağın yeniden patlamasının an meselesi olabileceği gibi ortalama 1 veya 2 milyon yıl sonra patlamasının mümkün olabileceği de öngörülüyor. Yanardağın patlaması halinde ortaya çıkacak olan tozun atmosfere kadar yükselebilecek olduğu ve bu sayede güneş ışınlarını Dünya&#;ya ulaşmadan geri tepebileceği ve insanlığın sonunu getirebilecek olduğu en büyük ve en kötü senaryo.

    Nükleer bir füzeden farksız etki yaratabileceği ve binlerce nükleer füze etkisinden daha fazla etki yaratabilecek olduğu tahmin edilen Yellowstone Kalderası ile ilgili olarak bir yanda da Dünya&#;ya etkisinin sadece ABD ile sınırlı kalacağı yönünde olmakta.

    İçindekiler

    ABD&#;nin 3/1&#;i yok olurYellowstone Kalderası Patlarsa Ne Olur?

    Yellowstone Kalderası yanardağı patladığında ABD&#;nin 3&#;te 1&#;i kadarının yok olabileceği öngörülüyor. Bu bölgelerin Yellowstone Kalderası yakınında olan bölgeler olacağı ve milyonlarca insanın bu sebeple ölebilecek olduğu ifade ediliyor. Milyonlarca yıl sonra patlaması mümkün olduğu gibi kısa süre içerisinde de patlamayacağının hiçbir garantisi olmayan süper aktif yanardağın NASA ve diğer ABD&#;li yetkililer tarafından olası bir patlama durumunda etkisinin nasıl azaltılabileceği veya nasıl patlamanın kısmen bile olsa durdurulabilecek olduğu konusunda çalışmalar var.

    NASA tarafından yapılan Yellowstone Kalderası çalışmalarında tazyikli soğuk suyun boşaltılması ile birlikte etkisinin azaltılabilecek olduğu ve toz bulutları oluşmasının engellenebileceği üzerinde çalışma yapılsa da kesin olarak bu yöntemin etkili olamayabilecek olduğu öngörülüyor.

    Bölgeye giriş yasakYellowstone Kalderası Patlarsa Ne Olur?

    Yellowstone Kalderası volkanı veya süper yanardağı nedir? Sorusuna yanıt bulmak isteyen milyonlarca insan bölgeye gitse de çok yakından görebilmek mümkün olmuyor. Bu konuda ABD&#;li yetkililer ziyaretçilerin zarar görebileceği riski ve yüksek sıcaklıklar dolayısı ile Yellowstone Kalderası yakınında bulunmasını engelliyorlar ki normal bir insan vücudunun bölgedeki sıcaklıkta bir süre dayanmasının bile mümkün olamayabileceği kesin.

    Yapılan çalışmalarda süper yanardağ ile ilgili olarak bugüne kadar kesin olarak elde edilen bilgilerden bir tanesi 3 kez patladığı yönünde. Ancak 4. kez patladığında bu patlamanın son olup olmayacağı ile ilgili soru işaretleri ile yanıt buluyor ve çok fazla sayıda insanın ölümünden sorumlu olabileceği gibi milyonlarca ev ve yapıyı yok edebilecek olduğu konusunda nasıl önlemler alınabileceği konusunda soru işaretlerine sebep oluyor.

    Gelecekte patladığında neler olacak bilinmez ancak doğal güzelliği ile bilinen bu bölgenin korunması adına ABD&#;li yetkililer 7 gün 24 saat durmadan çalışıyor ve her yıl milyarlarca dolarlık bir kazanç elde ediliyor.

    funduszeue.info

    Zaten Destekçiyim

  • ABD'nin Wyoming Eyaleti'nde bulunan Yellowstone Ulusal Parkı, bir süpervolkanı bünyesinde barındırmaktadır. "ABD'deki bir volkandan bana ne?" diye düşünebilirsiniz; ancak bu büyük bir hata olur: Çünkü bir süpervolkan, tarihinde 8 büyüklüğünde bir volkanik patlama yaşamış, yani patlaması sırasında kilometre küpten fazla malzeme saçmış volkanlardır. Bunlar öylesine güçlü patlamalardır ki, tipik koni şeklinde bir dağ oluşturmak yerine, bu volkanların patlaması sırasında saçılan magmanın geri çekilmesi sırasında "kaldera" adı verilen bir çöküntü oluşur. İşte Yellowstone Ulusal Parkı, böyle bir süpervolkanik patlama sonrasında oluşan kalderayı sınırları dahilinde bulundurmaktadır. Ve bu süpervolkan, aktiftir! Yani tekrar patlayacak ve tüm Dünya'daki yaşamı tehdit edecektir. Ama ne zaman?

    Kimse bilmiyor. Yellowstone'un en son 3 mega patlaması, günümüzden milyon yıl önce, milyon yıl önce ve yıl önce yaşandı. Yani kabaca ila yılda bir defa devasa bir patlama yaşadığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla süpervolkan, henüz tamamlanmamış bir yıllık döngünün içerisindedir. Ancak bu kadar az veri noktasına bakarak net bir tahminde bulunmak zordur. 

    Bu yüzden ABD Ulusal Jeolojik Araştırma Merkezi'nden (USGS) uzmanlar, ABD'nin Idaho eyaleti ile Yellowstone arasında son milyon yılda yaşanan ve kaldera oluşumuyla sonuçlanan süpervolkan patlamalarını incelediler. Bu araştırma, kaldera oluşturan süper-patlama olduğunu ortaya koydu. Buna bağlı olarak, her ila milyon yıl arasında devasa bir patlama yaşandığı sonucuna vardılar. Peki, buna bağlı olarak, bir sonraki patlamayı tahmin etmemiz mümkün mü? Yani patlamalar giderek daha sık hale mi geliyor? Yoksa son patlamadan milyon yıl sonra, yani günümüzden yıl sonra mı bir sonraki mega patlamayı yaşayacağız? 

    Ne yazık ki volkanların belli bir patlama saati bulunmamaktadır. Gezegenimizde hem kısa vadede, hem de uzun vadede meydana gelen olaylardan etkilenen, oldukça karmaşık dinamiklere sahip olaylardır. Henüz jeofizik araştırmacıları, Dünya'nın nasıl çalıştığına dair gerçeklerin sadece temellerini öğrenebilmişlerdir. Örneğin bu alanda yapılan güncel bir araştırma, Yellowstone'da son meydana gelen patlamanın sanılandan daha hızlı yaşandığını ortaya koymuştur. Genellikle kaldera oluşumuyla sonuçlanan mega patlamalardan önce; püskürme şeklinde olmayan, lav boşaltımı şeklinde meydana gelen atımlar gözlenir. Bu, "uyarı çanları" gibidir. Gelecek olan devasa patlamaya işaret ederler. Uzmanlar bu daha ufak patlamaların, mega patlamadan önceki küsur yıla yayıldığını düşünüyorlardı. Ancak yeni yapılan çalışma, bu ufak patlamaların mega patlamadan sadece birkaç on yıl önce meydana geldiğini gösteriyor. Dolayısıyla eğer ki Yellowstone Süpervolkanı tekrar patlayacak olursa, bu mega patlamaya yönelik işaret sinyalleri sadece birkaç on yıla yayılan şekilde gelebilir. Bu da, hazırlanmak için çok ama çok daha az vaktimiz olduğunu gösteriyor.

    Peki Yellowstone'da son durum nedir? Ömrü boyunca bu volkan, püskürme şeklinde olmayan sayısız patlama yaşamıştır. Son riyolitik lav püskürmesi, günümüzden sadece yıl önce yaşanmıştır. Bu tip püskürmelerde görülen riyolitik magma, bünyesinde yüksek silika barındırmasından ötürü yüksek bir akışkanlık direnci ne sahiptir. Bu sayede bol miktarda gazı hapseder. Bu gaz, dışarı çıkmayı başardığı anda, devasa bir patlama yaşanır. Dolayısıyla Yellowstone'un, tüm Kuzey Amerika'yı haritadan silmeden patlaması da mümkündür. Ancak insanlığı endişelendirmesi gerektiren, devasa patlamalardır. Ne yazık ki bu tip bir patlamanın ne zaman olacağını bilmenin kesin bir yolu bulunmuyor. O zamana kadar yapmamız gereken, süpervolkanların dinamiklerini daha iyi anlamak ve gerekli önlemleri almaktır.

    Düzeltmeler: Bu yazının önceki bir versiyonunda, Yellowstone Ulusal Parkı'nın ABD'nin Kaliforniya eyaletinde olduğu belirtilmiştir. Doğrusu, Wyoming Eyaleti olacaktır. Hatayı tarafımıza bildiren Hasancan Akgündüz'e teşekkür ederiz.

    Alıntı Yap

    Okundu Olarak İşaretle

    Paylaş

    Sonra Oku

    Notlarım

    Yazdır / PDF Olarak Kaydet

    Bize Ulaş

    Yukarı Zıpla

    İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

    Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

    İçerikle İlgili Sorular
    Soru & Cevap Platformuna Git

    Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?

    Kaynaklar ve İleri Okuma

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası