cok sesli sarkilar / Çok Sesli Müzik Nedir? Türleri Nelerdir? - Yüzde Yüz Sanat

Cok Sesli Sarkilar

cok sesli sarkilar

kaynağı değiştir]

Pleqërishte[değiştir

Farklı tonda sesleri kulağa hoş gelecek şekilde dizme sanatına çok sesli müzik deriz. Müzik, insanlığın doğuşu ile birlikte başlamıştır. Müzik aletleri ise ilk insanlardaki dini törenlerden bu yana kullanılmaktadır. Müzik, ses ve ritim arasındaki bağlantıdan gelir. Müzik sesleri ise bir tür müzik yazısı olan notalar ile belirlenir.

Çok sesli müzik yapmak bir toplumda farklı kişilerle insanca bir arada olmaya benzer. Farklılıktan kaynaklanan zenginlik çok sesli müzikle hoş tınılarla size eşlik eder. Çok sesli müzik, her ne kadar çok katmanlı ve coşkulu olsa da aralarda farklı nağmelerin içten içe duyulduğu bir müziktir.

Ortaçağdaki halk müziği ile birlikte dini müziklerin de giderek önem kazanması ile farklı müzik aletleri yapılmıştır. Bu şekilde çok sesli müziğin temelleri atılmıştır. Müzik alanındaki gelişimler, Yeniçağda başlamıştır. Bununla birlikte çok sesli müzik ise matbaanın keşfiyle birlikte daha da gelişme kaydetmiştir. O çağda yetişen Mozart gibi büyük müzisyenler, insanlığın ölümsüz müzik eserlerini yapmışlardır.

Çok Sesli Müzik Nasıl Yapılır?

En çok bilinen tanımıyla Batı’nın müziği, çok sesli müziktir. Çok sesli müzik farklı sanatçıların farklı müzik aletlerini kullanarak kulağa hoş gelecek şekilde bir ritimle müzik yapmasıdır. Koro halinde yapılan bu müzik kulakların pasını silecek niteliktedir. Çok sesli müzik yani klasik Batı Müziği tek sesliği müzik tipine göre daha güçlü ve daha coşkuludur.

Çok sesli müzik ile toplumun geniş kesimlerine daha güçlü şekilde hitap etmek mümkündür. Çok sesli müzik yapılırken ülkemizde ve dünyada şu enstrümanlar kullanılır:

  • Tef
  • Keman
  • Çello
  • Trampet
  • Piyano
  • Obua
  • Kontrbas
  • Timpani

Çok Sesli Müzik Nereden Geliyor?

Çok sesli Batı müziği, tüm duyguların hoş bir tını oluşturacak şekilde ifade edilmesidir. Çok sesli müzik, saz sayısının çokluğu ile değil sazların birbirinden farklı ama tamamlayıcı parçaları çalmaları sonucu oluşur. Dolayısıyla bestenin de çok sesli müziğe uygun olarak yapılmış olması gereklidir. Çok sesli Batı müziği kültürünün başlangıcı, ’lü yıllarda Papa Gregor’un kilisede söylediği ezgilere dayanmaktadır.

Türkiye’de ise çok sesli müzik Cumhuriyet’in ilanından önce funduszeue.info dönemde varlığını göstermeye başlamıştır. Bu dönemde Batılılaşma hareketi ile birlikte kurulan saray orkestraları ile çok sesli müziğe ilk adımlar atılmıştır. İlk olarak çok sesli koro ise funduszeue.infoamit döneminde kurulmuştur. Bununla birlikte kurumsal anlamda çok sesli müziğe geçiş ise Cumhuriyet’in ilanından sonra olmuştur.

Türkiye’de çok sesi müziğin ilk temsilcisi ise Tülay German olmuştur. Koro müziği operadan farklı olsa da zaman içinde koro operalarda da geniş yer tutmaya başlamamıştır. Dünyada Beethoven’ın korolar senfonisi ilk olup ondan sonra da devamı gelmiştir. Çok sesli müziğin gelişmesi ise birkaç ses ve çalgının birlikte birbirinden bağısımsız ve aynı zamanda uyumlu şekilde çalınmasıdır. Çok sesli müzikte karmaşık bir armoni yapısı bulunur. Çalgılar romanda sadece insan sesinden oluşan korolara ‘cappella koro’ olarak bilinir ve birbirine benzeyen dört eşit renkten oluşur. Koroda bu armonik yapılar yoğunlaşır ve farklı seslerin güzel uyumu müthiş bir müzik ziyafetine dönüşür.

Birlikte müzik yapmak, çok sesli müzik ile uyum içinde coşkuyu hissetmek güzel bir terapidir. Farklı tarzlardan müziklerle kendini karlar içinde dans ederken, Meksika ezgilerle keyiflenirken Bosna’nın derdiyle dertlenirken bulursunuz.

Coşkulu bir Rumeli türküsünden Yunus Emre ilahine geçişte, müziğin gücünü her notada kalbinizde hissedersiniz. Çok sesli müziğin zenginliği tıpkı toplumdaki zenginlik gibidir. Toplumdaki farklı kültürler ve farklı unsurlar toplumu daha da güçlü ve zengin yapana değerlerdir.

İnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiğine

Hem de bütün benliği seslerle, ezgilerle dolarcasına diyen Ataol Behramoğlu da çok sesli müziğin önemini bu dizerle bize anlatmıştır.

Çok Sesli Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?

Çok sesli müzik, dünyada ’lü yıllar itibariyle rota çıkmıştır. Bir diğer adı polifonik müzik olan çok sesli müzik en iyi terapi ve aynı zamanda yaşamanın ta kendisinden ibarettir. Ülkemizde Osmanlı döneminde çok sesli müziğin adımları atılsa da asıl olarak Mustafa Kemal Atatürk döneminde uluslararası müzik aletleri kullanılarak çok sesli müziğe geçiş yapılmıştır.

Takip eden süreçte ise çok sesli müzik ile ilgi çeşitli yazılar yazılmış ve çeşitli yayınlar yapılarak halkın çok sesli müziği tanıması ve alışması amaçlanmıştır. Yurtdışına müzik öğrenimi için öğrenciler gönderilmiş çok sesli müzik için korolar kurulmuş ve okullar açılmıştır. Bu süreçte yurtdışından Joseph Marx, Paul Hindermith, Carl Ebert ve Béla Bartok gibi isimler ülkemize davet edilmiştir.

Çok Seslilik Ne Demek?

Müzikte çok sesliğin tanımını şu iki şekilde yapmak mümkündür:

  • Birçok sesin kontra punto kurallarına uygun şekilde yazımı.
  • Birçok ses veya çalgının hesaba katılmadan bir araya getirilmesine verilen isim.

Müzikte çok seslilik, farklı tarzda seslerin hoş bir tını oluşturacak şekilde bir araya getirilmesiyle oluşur. Müzikte çok seslilik, polifonik kavramıyla da ifade edilir. İnsanlığın doğuşu ile birlikte doğan güzel sanatların bir dalı olan müzik, Ortaçağdan itibaren başta dini törenlerde olmak üzere yavaş yavaş toplumun her alanında kullanıma başlanmıştır. Ortaçağda bulunan yeni müzik aletleri ile birlikte toplumun daha geniş kesimine hitap edilerek etki kazanan bir sanat dalı olmuştur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası