eğitim bilimi ve din eğitimi beyza bilgin / Eğitim Bilimi ve Din Eğitimi (Prof. Dr. Beyza Bilgin) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - kitapyurdu.com

Eğitim Bilimi Ve Din Eğitimi Beyza Bilgin

eğitim bilimi ve din eğitimi beyza bilgin

Doğum Yılı: 05. 05. 1935

Doğum yeri: İzmir

Lise:  Eskişehir Lisesi, Eskişehir (1955)

Üniversite: Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde bir yıl (1955-56)

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu (1956-60)

Öğretmenlik (1960-1965): Yozgat ve Ankara İmam Hatip liselerinde, Bu dönemde aynı zamanda camilerde hanımlara fahri vaizlik-Türkiye’nin ilk kadın vaizi.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne asistanlığa geçiş (1965):

“İslam’da Eğitimin Temeli Olarak Sevgi” isimli tezi ile Doktor (1971)

“Türkiye’de Din Eğitimi ve Liselerde Din Dersleri” isimli tezi ile Doçent (1979)

“Eğitim Bilimi ve Din Eğitimi” çalışması ile Profesör (1988). Türkiye’de Din Eğitimi dalında ilk profesördür Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü Başkanlığı ve Dekan Yardımcılığı yapmıştır.

Ders kitapları ve bilimsel makalelerinin yanı sıra, aileler ve öğretmenler için dini-kültürel yayınları vardır. “Dinin Okullarda Öğretimi”, “Uluslararası Barış için Din Öğretiminden yararlanma”, “Dinler- ve Kültürler-arası Eğitim” (Bunu bir ders olarak Ankara Ü. İlahiyat Fakültesinde Yüksek Lisans seviyesinde Türkiye’de ilk defa olmak üzere başlatmıştır)”. “Dinlere Bağlanan Kadın Sorunları (Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalına bağlı olarak “Dinlerde Kadın” Yüksek Lisans dersini de başlatmıştır)” ile özel olarak ilgilenmektedir. Dinler ve kültürler arası diyalog için verdiği hizmetleri nedeniyle Federal Almanya Cumhuriyeti tarafından 1.Sınıf Liyakat Nişanı ile ödüllendirilmiştir(2001). Kadın sorunları üzerine çalışmaları da İst. Kültür Ü. “Yılın Yürekli Kadını 2005″ ödülünü almıştır.

2002 yılından beri emeklidir.

Yorum Yapın

TÜRKİYE’DE OKUL ÖNCESİ DİN EĞİTİMİNİN TEMEL TAŞI: PROF. DR. BEYZA BİLGİN

Okul Öncesi Eğitimi çocuğun bütün özelliklerinin, yeteneklerinin ve bunları kullanabilmenin şekillendiği bir dönemdir. Bu nedenle bilinçli ve rehberlik edici öğretmenlere, yetişkinlere önemli görevler düşmektedir. Okul öncesi dönemde diğer bilgi ve becerilerin yanı sıra din öğretimi de gereklidir. Çocuğun içinde bulunduğu dönemin özellikleri dikkate alınarak ve anlayabileceği yöntem ve teknikler kullanılarak verilecek din ve ahlak eğitimi, hayatı boyunca kendisine katkı sağlayabilecektir. Burada asıl önemli olan nokta, böyle bir eğitimin pedagojik olarak temellendirilmesi ve bu doğrultuda başka bilim dallarının verileri ile birlikte verilmesidir. Beyza Bilgin ülkemizde Din Eğitimi Biliminin kurucusudur. Aynı zamanda okul öncesi din eğitimini de bilimsel çerçevede ilk ele alan bilim insanıdır. Biz çalışmamızda, ülkemizde okul öncesi dönem çocuklarının din ve ahlak eğitimini pedagojik temellere oturtan, yöntem ve tekniklerini belirleyen, bu eğitimde hikâye ve masal tekniğinin kullanılması gerektiğini ve nasıl kullanılacağını örnekleriyle açıklayan Prof. Dr. Beyza Bilgin’in kitap, makale ve tebliğlerinden hareketle konu ile ilgili görüşlerini ortaya koymayı amaçladık. Çalışmamızda Beyza Bilgin’in çocukların din eğitimi ile ilgili görüşleri, konunun bilimsel olarak nasıl temellendirildiği, alandaki problemler ve kullanılabilecek yöntemler nelerdir? Sorularına cevap aramaya çalıştık. Çalışmamızda Tarama Modeli kullanılmıştır. Çalışmanın Beyza Bilgin’in özellikle okul öncesi çocukların din eğitimi hakkındaki görüşlerini yansıtması bakımından önemli olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Eğitim, Beyza Bilgin, Din Eğitimi, Okul Öncesi, Hikâye-Masal Tekniği

Preschool education is a period in which most of the characteristics features, abilities of a child are shaped. Therefore, conscious and guiding teachers and adults have important duties. Religious education is required in preschool as well as other knowledge and skills. Religious and moral education that will be given by taking into account the characteristics of the childhood period and using methods and techniques that they can understand will be able to contribute to them throughout their future life. The important point here is that such an education should be based on pedagogy and given together with the data of other branches of science in this direction. Beyza Bilgin is the founder of the scientific field of religious education in our country. She is also the first scientist to address pre-school religious education in a scientific framework. In our study, Prof. Dr. Bilgin who placed the religious and moral education of pre-school children in our country on pedagogical foundations, determined the methods and techniques, explained like the story and tale narrative technique should be used in this education and explained how to use it with examples. We aimed to reveal Beyza Bilgin's views on the subject, based on her books, articles and papers. In our study, Beyza Bilgin's views on children's religious education, how the subject is scientifically based and what are the methods that can be used? We have tried to find answers to your questions. This literature review is especially important as it reflects her views on religious education of preschool children.

Keywords:

Education, Religious Education, Beyza Bilgin, Preschool, Story-Tale Technique,

Tam Metin

___

  • Aydın, A. ( 2012). Eğitim Hikâyedir. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Aktaş, M. C. (2014).“Nitel Veri Toplama Araçları”. Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ed: Mustafa Metin. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Balcı, A. (2011). Sosyal Bilimlerde Araştırma. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Bilgin, B. (1970). İslam’da Eğitimin Temeli Olarak Sevgi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, AÜİF. Ankara.
  • Bilgin, B. (1986a). “Okul Öncesi Çağı Çocuğunda Dini Kavramlar”. Din Öğretimi Dergisi. 8-9:21-30. Ankara: MEB Yayınları.
  • Bilgin, B. (1986b). “Okul Öncesi Çağı Çocuğunda Din Duygusu”. Din Öğretimi Dergisi. 7:12-18, Ankara: MEB Yayınları.
  • Bilgin, B. (1987). İslam’da Çocuk. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.
  • Bilgin, B. (1988). “İnanç, İbadet ve Ahlak Öğretimi İlkokul Öğretmenleri İçin”. Din Öğretimi Dergisi.15:16–24.
  • Bilgin, B. (1991). “Çocuklarımıza İnsancıl Davranışları Nasıl Kazandırabiliriz?”. Din Öğretimi Dergisi. 26. Ankara.
  • Bilgin, B. (1993). Beyza Teyzeden Hikâyeler I-IV. Ankara: Gün Yayıncılık.
  • Bilgin, B. (1994). “Ahlak Terbiyesinde Dini Hikâyeler”. Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi. 1:51-74.
  • Bilgin, B. (1995). Eğitim Bilimi ve Din Eğitimi. Ankara: Yeni Çizgi Yayınları.
  • Bilgin, B. (1999). Karanlığı Işık Yapmak I. Ankara: Gün Yayıncılık.
  • Charrier, C. & Ozouf, R. (1972). Yaşanmış Pedagoji. Ter: Nejat Yüzbaşıoğulları. Ankara: Milli Eğitim Yayınevi.
  • Doğan, R. & Tosun, C. (2003). İlköğretim 4. Ve 5. Sınıflar İçin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretimi. Ankara: Pegema Yayıncılık.
  • Emre, A. C. (2000). Çocuklara Hikâye Anlatmak Sanatı, İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  • Güven, G. & Azkeskin, K. E. (2012). “Erken Çocukluk Eğitimi ve Okul Öncesi Eğitim”, Erken Çocukluk Eğitimi. Ed. İbrahim H. Diken. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Kantarcıoğlu, S. (1991). Eğitimde Masalın Yeri. İstanbul: MEB Yayınevi.
  • Keyifli, Ş. (2019). “Prof. Dr. Beyza Bilgin ve Çocuk Eğitimi”. Prof. Dr. Beyza Bilgin’e Armağan. Ed: M.Selçuk, C.Tosun ve R.Doğan) Ankara: Grafiker Yayınları: 351-375.
  • Köylü, M. & Oruç, C. (2017). Çocukluk Dönemi Din Eğitimi. Ankara: Nobel Yayınevi.
  • Okumuşlar, M. (2006). “Din Eğitiminde Etkin Bir Yöntem Olarak Hikâye”. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 21:237-252.
  • Oruç, C. (2014). Okul Öncesi Dönemde Çocuğun Din Eğitimi. İstanbul: Dem Yayınları.
  • Önder, M. (1997). Prof. Dr. Beyza Bilgin ve Din Eğitiminde Yeni Yöntem Çalışmaları, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara.
  • Önder, M. (2013). “Sevgi, Din Dili ve Hikâyelerin çocukların Din Eğitimindeki Yeri ve Önemi”, The Journal of Academic Social Science Studies. 6(3):1285-1298.
  • Önder, M. & Kanak, M. (2017). “Teaching Values with Stories and Tales in the Preschool Period”. Journal of Education and Practice. 8(30):142-149.
  • Özdemir, E. (2014). “Tarama Yöntemi”. Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ed: Mustafa Metin. Ankara: Pegem Akademi Yayınları:77-98.
  • Pazarlı, O. (1967). Din Eğitim ve Öğretiminde Genel Metodlar. İstanbul: İrfan Yayınevi.
  • Polat, M. & Tosun, A. (2015). “Kıssa, öykü ve Şiir İle Öğrenme”, Düşünen Sınıflar İçin DKAB Öğretimi 4.Sınıf. Ed: C. Tosun ve M. Polat. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Sayar, K. & Bağlan, F. (2010). Koruyucu Psikoloji. İstanbul: Timaş Yayınları.
  • Selçuk, M. (1991). Çocuğun Eğitiminde Dini Motifler. Ankara: TDV Yayınları.
  • Tosun, A. (2016). “Din Öğretiminde Kıssa, Öykü ve Şiir İle Öğrenme”. Düşünen Sınıflarda DKAB Öğretimi 5-8. Sınıflar. Ed: Cemal Tosun. Ankara: Pegem Akademi Yayınları: 359-389.
  • Tosun, C. (2012). Din Eğitimi Bilimine Giriş. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Tosun, C. (2018). “Religious Education as a Scientific Discipline: The Establishment of Religious Education Department at Ankara University Divinity Faculty”. Dini Araştırmalar Dergisi. 21(53):9-35.

___

ISNAD Önder, Mustafa . "TÜRKİYE’DE OKUL ÖNCESİ DİN EĞİTİMİNİN TEMEL TAŞI: PROF. DR. BEYZA BİLGİN". Dini Araştırmalar 23 / 58 (Din Eğitimi: Prof. Dr. Beyza Bilgin Özel Sayısı) (Kasım 2020): 127-150 .
Özet

Prof. Dr. Beyza Bilgin Türkiye'de Din Eğitim Biliminin kurucularındandır. Yeni yöntem ve Kültürlerarası Eğitim çalışmaları günümüz Din Eğitimi açısından son derece önemlidir. Beyza Bilgin'in tanınması, ülkemizde Din Eğitiminin geldiği seviyeyi, tesbit etmek, problemlerini tanımak ve yapılacak araştırmaların yönünü belirlemek açısından bir zarurettir. Bu çalışmanın amacı da budur. Çalışmamızın Birinci Bölümünde Beyza Bilgin'in hayatı, eserleri ve makaleleri ile tebliğleri ve metodu incelenmiştir. İkinci Bölüm'de Yeni Yöntem ve kültürlerarası Eğitim kavramları üzerinde durulmuş, Yeni Yöntemin ve Kültürlerarası Eğitimin anlamları, niçin gerekli oldukları ve Beyza Bilgin'in bu konulardaki çalışmaları anlatılmıştır. Yeni yöntem uygulamalarının. ve Kültürlerarası Eğitim'in ülkemiz eğitimine ne gibi katkılar yapacağı üzerinde durulmuştur. Üçüncü Bölüm'de Prof. Beyza Bilgin'in Eğitim ve Din Eğitimi ile ilgili görüşleri başlıklar halinde incelenmiştir. Din eğitiminin temeli, başlama yaşı, hedef tasarıları, okulda ve camideki din eğitimi, kaçınılması gereken olumsuzluklar ve Din Eğitimi'nin görevleri, Din Eğitiminde Yeni Yönelişler, Eğitimde Sevgi gibi konular işlenmiştir. Dördüncü Bölüm'de ise çalışmadan elde edilen sonuçlar belirtilerek yapılması gerekenler maddeler halinde sıralanmıştır. Abstract Prof. Dr. Beyza BİLGİN is one of the founders of Religious Education Science in Turkey. His studies on New Methodology and Inter-cultural Education are very important for the Religious Education today. It is an imperative to know Prof. BİLGİN for describing problems of Religious Education, for defining the level of Religious Education today, and for determining the direction of new studies in future. The aim of this study is to realize the objections above said. In the first chapter, The life of Prof. BİLGİN, his publications, papers, prensentations and his methodology has been studied. In' the second chapter, the ideas of New Methodology and mter- cultural have been studied. Why New Methodology and Inter-cultural education ideas are important has ben tried to be explained. Prof. BİLGİN's studies about the above subjects have been presented. What kinds of contribution that the New Methodology and Inter- cultural education make to. Turkish education have been considered. In the third chapter, the opinions of Prof. BİLGİN on Education and Religious Education have been studied under main headlines. The topics such as the basis of religious education, the starting age for religious education, target schemes, religious education at schools ant at mosques, negations that to be avoided, and the purpose of religious education, the New methodologies on religious education, and appreciation at Education have been discussed. In the fourth chapter, the results of steduies have been presented and the requirements that have to be undertaken, have been pointed out item by item.

Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12575/31371

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası