terlemenin kiloyla alakası varmı / Spor yaparken daha fazla terlemek, yağ yaktığınız anlamına gelmiyor | Uplifers

Terlemenin Kiloyla Alakası Varmı

terlemenin kiloyla alakası varmı

Spor yaparken daha fazla terlemek, yağ yaktığınız anlamına gelmiyor

Spor salonlarında, parklarda, yürüyüş parkurlarında mutlaka görmüşsünüzdür. Kimileri özel eşofmanlar giyerek veya başka kıyafetler kullanarak daha fazla ter almaya çalışır çünkü terledikçe yağların eridiğini düşünür. Ancak maalesef yağ yakma, bu arkadaşların sandığı kadar basit bir şekilde gerçekleşmiyor.

Neden terliyoruz?

Terlememizin tek bir sebebi var; o da bedenin vücut sıcaklığını düşürmek istemesi. Bedenimiz, gün içinde yaşanabilecek ufak dalgalanmaların dışında vücut sıcaklığını her zaman 37 santigrat derecede tutmak ister. Bedenin en iyi şekilde çalışmasını sağlayan enzim aktiviteleri bu sıcaklıkta gerçekleşir.

Spor yaparken daha fazla terlemek, yağ yaktığınız anlamına gelmiyor

Vücut sıcaklığı 37 santigrat dereceyi aştığında, ter bezleri çalışmaya başlar. Beden tuz, şeker ve az miktarda bazı başka maddelerle birlikte su atar. Bedenin soğumasını sağlamak için 2 ile 4 milyon arasında ter bezi bulunur.

Ne kadar çok terlediğiniz ise genetik özelliklerinize bağlı olarak değişir. Sıcaklık ve nem oranının yanı sıra cinsiyet, yaş ve spor alışkanlığı da terleme hızını etkiler. Sıcak ve nemli ortamlarda daha fazla terlersiniz ancak bu daha fazla kalori veya yağ yaktığınız anlamına gelmez. Bedeniniz, 37 santigrat derece sıcaklığa ulaşmak için daha fazla su açığa çıkarıyor anlamına gelir. Yağ oranı yüksek olan kişiler daha fazla terler çünkü soğutmaları gereken vücut kütleleri daha fazladır.

Terleme ve yağ oranı

Yağ hücreleri yağ salgılayarak bedene enerji verir. Bedeniniz yağları yağ asitleri ve gliserol olarak parçalar ve daha sonra metabolizmaya karıştırır.

Yağın metabolizmaya karışması oldukça zordur ancak imkansız değildir. Bedeniniz daha fazla enerjiye ihtiyaç duydukça yağ hücrelerine başvurma ihtimali de artar. Enerji için yağ harcamanıza neden olan beden fonksiyonları, aynı zamanda terlemenize de neden olan beden fonksiyonlarıdır.

Sıcak veya nemli bir ortamda egzersiz yapmak, daha zor bir egzersiz yaptığınız ve daha fazla yağ yaktığınız anlamına gelmez. Vücut sıcaklığınızı belli bir seviyeye çıkardığınız ve daha fazla terlediğiniz anlamına gelir. Düşünün ki santigrat derece sıcaklığında bir bankın üzerinde oturduğunuzda terliyor olmanız, bedeninizin yağ yaktığı anlamına gelmez. Sadece bedeninizin kendini soğutmaya çalıştığı anlamına gelir. Öte yandan 0 santigrat derece havada koşuya çıktığınızda, terlemeseniz bile bedeninizin yağ yakar.

Kilo kaybı mı su kaybı mı?

Tişörtünüzü terden sırılsıklam yapan bir egzersizden sonra tartıda kilonuzun azaldığını fark edebilirsiniz. Bu aslında yağ değil bedeninizin sıvı kaybettiğini gösterir. Akşam katılmak istediğiniz bir davet öncesinde o çok sevdiğiniz elbisenin içinde girmek için bu iyi fikir olabilir. Ancak uzun vadede fit bir vücuda sahip olmak istiyorsanız, bedeninizi susuz bırakmamak için yeterince su tüketmelisiniz. Yeterince su içmeden girdiğiniz bir egzersiz sınıfında terlemeyebilirsiniz. Bedeninizin ısısı yükselir ancak kendi kendini soğutabilmek için yeterince sıvı bulamaz. Bu da bedeninizin performansını düşürür. Yeterince su içmek, performans açısından bu yüzden çok önemlidir. Egzersize başlamadan önce yarım litre su içmeli, egzersiz sırasında her 20 dakikada ml su tüketmeli, egzersiz sonunda da yarım litre su tüketmelisiniz.

Spor yaparken daha fazla terlemek, yağ yaktığınız anlamına gelmiyor

Belki şimdiye kadar döktüğünüz terlerin, vücudunuzdan giden yağlar olduğunu düşündünüz. Bu belki sizi motive etmiş olabilir ancak gerçeğin bununla pek de ilgisi olmadığını öğrenmelisiniz. Daha fazla terlemek daha fazla yağ yakmak anlamına gelmiyor. Daha fazla terlemek, vücut ısınızın yükseldiği ve bedeninizin soğutmak için daha fazla çabaladığı alamına gelir.

 

Kaynaklar:
Lifehack
Health

BLOG

Artan aşırı kilo ve obezite oranları ile bu konuya olan yoğun ilgi göz önüne alındığında, hem halkın genelinde hem de sağlık uzmanları arasında kilo vermenin metabolik süreci hakkında şaşırtıcı bir cehalet ve kafa karışıklığı bulunmaktadır. 

Gerçekten de bugünlerde kilo verme serüvenlerinde sırf daha fazla terleyebilme adına termal eşofmanlarla antrenman yapan bireylerin sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Çok az kişinin fazla yağın vücuttan ne şekilde atıldığının bilincinde olması, bu tarz uygulamaların etkili bir kilo verme yöntemi olarak yanlış anlaşılmasına en büyük katkıda bulunan durumdur. 

Bu yazımızda ‘terlemek yağ yakmak mıdır’ veya ‘yaktığımız yağ nereye gidiyor’ gibi pek çok soru işaretine yanıt bulacaksınız, hazırsanız başlayalım!         

 

Yukarıdaki sorulara net yanıtlar veremiyorsanız yalnız değilsiniz, nitekim Meerman ve Brown tarafından aile hekimleri, diyetisyenler ve kişisel antrenörler üzerinde yapılan bir ankette, “Kişi kilo verdiğinde bu kilolar nereye gider?” sorusuna yalnızca diyetisyenlerin <%10'luk bir kısmının doğru cevap verdiği belirtilmiştir (şekil 1) (1).

Şekil 1 Meerman ve Brown tarafından her biri 50’şer kişiden oluşan aile hekimler, diyetisyenler ve kişisel antrenörler üzerinde gerçekleştirdikleri anket sonuçları.

NEDEN TERLERİZ?

Kilo verme sürecimizde yaktığımız yağın nereye gittiğini kavrayabilmek için terlemenin mekanizmasına bakmak faydalı olacaktır. Terleme en basit haliyle vücudun soğutma mekanizmasıdır. Bedensel fonksiyonların en etkili şekilde devam edebilmesi için iç vücut ısısının belirli bir seviyede olması gereklidir. yılında konuya ilişkin gerçekleştirilen bir sistematik derlemede bu oranın ortalama °C olduğu hesaplanmıştır (2). 

Egzersiz, sıcaklık, stres, hormonal değişiklikler gibi pek çok nedenden ötürü iç vücut ısısının bu değerin üzerine çıkması tehlike oluşturur. Neyse ki, vücudumuz vücut ısısını algılamak ve düzenlemek için çok karmaşık mekanizmalara sahiptir. 

Vücudun iç ısısı yükselmeye başlar başlamaz, beyindeki hipotalamus bölgesi tüm vücuda dağılmış olan ekrin ter bezlerine ter üretmesi emrini vererek vücudu soğutmaya başlama zamanının geldiğini söyler. Bu işlemin gerçekten işe yaraması için bu terin bir kısmının cilt üzerinden buharlaşması gerekir. Çünkü vücudu terleme yoluyla soğutmak, "buharlaşma ısısı" adı verilen bir fizik ilkesine dayanmaktadır. Cilt üzerindeki teri buharlaştırmak için enerji gerekir ve bu enerji de ısıdır. Fazla vücut ısısı ter damlacıklarını buhara dönüştürmek için kullanıldığından vücutta soğumaya başlar (3). 

Dolayısıyla kişi termal eşofmanlar veya vücuda hava aldırmayacak çeşitli uygulamalar ile daha fazla terlemeye çalıştığında yaptığı tek şey vücut ısısını bir türlü düşüremeyen ter bezlerine aşırı yüklenmek ve bunun sonucunda da su kaybetmek olacaktır. Tahmin edebileceğiniz üzere kaybettiği sıvıyı tekrar yerine koyduğunda eski kilosuna dönecektir.

Özetle: Terleme süreci vücudun artan sıcaklığa karşı bir koruma mekanizmasıdır.

Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her şey cebinizde!

 

iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!

 

Google Play'den ücretsiz indir!

YAKTIĞIMIZ YAĞ NEREYE GİDER?

Terlemenin mekanizmasını anladığımıza göre şimdi de diğer bir konu olan kilo verme sürecimizde yaktığımız yağın nereye gittiğine bakalım. Konunun daha iyi kavranabilmesi için temel bazı başlıklara değinmek faydalı olacaktır. Önce en basit haliyle yağların nasıl depolandığına bakalım.                     

Besinler yoluyla aldığımız fazla kaloriler uzun süreler boyunca günlük enerji ihtiyacımızdan fazla olduğunda yağlanırız, aslında oldukça basit işleyen bu süreç yaygın inanışın aksine yalnızca fazla yağ tüketildiğinde değil, aynı zamanda diğer makro gıdaların (proteinler ve karbonhdratlar) ihtiyaç fazlası tüketimiyle de gerçekleşir.

Vücudumuz genelde şu üç kuralı takip etme eğilimindedir.

1.  Kişi kalori fazlası şeklinde aşırı yağ tükettiğinde doğrudan vücut yağı olarak depolanır.

2.  Kişi aynı şekilde aşırı karbonhidrat tükettiğinde karbonhidrat oksidasyonu artar, bu da yağ oksidasyonunu bozarak daha fazla vücut yağı depolanmasına neden olur.  

3.  Kişi aşırı protein tükettiğinde, protein oksidasyonu artar ve bu da yağ oksidasyonunu bozarak daha fazla vücut yağı depolanmasına neden olur.

Ancak nadir durumlarda da olsa;

Aşırı miktarda protein tüketildiğinde proteinler karaciğerde “deaminasyon” adı verilen bir süreçten geçebilirler. Bu işlem, belirli aminoasitlerin glukoneojenez, keton cisim oluşumu, kolesterol sentezi, yağ asidi sentezi veya enerji transferi için katabolize edilme sürecine izin verir. Öte yandan aşırı karbonhidrat tüketimi de De Novo Lipogenez olarak bilinen bir süreçle yağ asitlerine dönüştürülebilir.

Ancak bu metabolik yolaklar var olsalar da, normal koşullar altında gerçekleşmeleri çok düşük ihtimale sahiptir. 

Özetle: Bu kısıma dair bilmeniz gereken temel nokta, yağsız kütleyi korurken kilo vermek isteyenler, biyokimyasal olarak adipositlerde (yağ hücrelerinde) depolanan trigliseritleri metabolize etmeye çalışırlar.

Nasıl yağlandığımızın temel mantığını anladığımıza göre şimdi de vücudumuzdaki bu fazla yağı nasıl kullandığımıza ve dışarıya ne olarak attığımıza bakalım.

Lise zamanı Fen derslerinden de hatırlayacağınız üzere,

“Kuvvet = Kütle × İvme”, “İş = Kuvvet × Mesafe” şeklinde iki formül vardır.

Kafa karıştırmadan bunu kişiye entegre ettiğimizde, insan vücudu kütledir. İnsan vücudunu belirli bir mesafe üzerinde hareket ettirmek ise mekanik bir iştir. Daha büyük bir vücudu hareket ettirmek için daha fazla kuvvet gerekir ve bir vücudu daha uzun bir mesafe boyunca hareket ettirmek ise daha fazla iş gerektirir. Bu nedenle, maraton koşan 70 kg'lık bir birey (42 km), m koşan 70 kg'lık bir bireye kıyasla daha fazla iş yapar.

Tüm fiziksel aktiviteler de dahil olmak üzere iş, enerji gerektirir. Bu nispeten basit fizik kavramı, insan vücudunun egzersize karşı yakıt için neden yiyecek yememiz ve depolamamız gerektiğini açıklar. Ne kadar çok mekanik iş yapılırsa, o kadar fazla enerji gerekir. Bu nedenle bir maratoncu, metre koşucusundan daha fazla yakıta ihtiyaç duyar. Yiyecek bu noktada yakıt olduğundan ve Amerika Birleşik Devletleri'nde beslenme etiketlerindeki yakıt enerji birimi kalori (kalori = 1 kcal = kJ) olduğundan, bir maratoncu metre koşucusundan daha fazla kalori "yakar".

Kaslarımızı kullanarak hareket ettiğimizde yiyeceklerden gelen yakıtlar parçalanır (oksidize edilir). Aerobik egzersiz sırasında oksidasyona uğrayan birincil yakıtlar ise karbonhidratlar (glikoz) ve yağlardır (yağ asitleri). Bu yakıtların oksidasyonu, kardiyorespiratuar sistemden kaslara iletilen oksijen kullanılarak gerçekleştirilir. Temel kimyasal reaksiyonlar, yakıtları parçalamak için oksijeni kullanarak karbondioksit ve su üretir. Bu reaksiyonlarda üretilen karbondioksit kan yoluyla akciğerlere taşınır ve sonunda nefesle dışarı verilir. Evet yanlış duymadınız yaktığımız yağın çok büyük bir kısmı nefes yoluyla karbondioksit olarak dışarı atılıyor! 

Konuya ilişkin olarak yılında İngiliz Tıp Dergisinde yayımlanan bir makalede, yağdan 10 kg kaybetmenin 29 kg oksijen gerektirdiği ve bu metabolik sürecin 28 kg karbondioksit ile 11 kg su ürettiği gösterilmiştir (1) kg’lık yağdaki atomlar yağ kaybı sırasında takip edildiğinde ise kg’ının akciğerlerden karbondioksit olarak dışarı atıldığı, kalan kg’ın ise idrar, dışkı, ter, gözyaşı ve diğer vücut sıvılarıyla vücutta uzaklaştırıldığı görülmektedir (şekil 2).

Şekil 2Yağ kaybı sırasında 10 kg’lık yağın vücuttan karbondioksit ve vücut sıvıları olarak uzaklaştırılma oranları

Şimdi, terlemenin vücudu soğutmaya yönelik bir koruyucu mekanizma olduğunu ve yaktığımız yağın çok çok büyük bir bölümünün ter ile değil karbondioksit ile dışarı atıldığını öğrendiğimize göre, daha fazla yağ yakacağım diye hiperventilasyona girmeye çalışmanızı istemeyiz. 

Ne kadar hızlı veya fazla nefes alıp verdiğinizin yağ yakımı süreciniz ile ilişkisiz olduğunu bilmelisiniz. 

Konu üzerine yılında yapılan çalışmalardan birinde normal veya aşırı kilolu 20 kadın katılımcı, eşit kalori açığında “yalnızca diyet” ve “diyet + egzersiz” olmak üzere iki koşuldan birine rastgele atanmıştır. 8 hafta sonrasında gruplar arasında yağ kaybı açısından anlamlı fark olmadığı görülmüştür (şekil 3) (4). 

Dolayısıyla yağ yakma sürecinde ortaya çıkan karbondioksitin bir atık ürün olduğu, daha fazla nefes alıp vererek daha fazla yağ yakılamayacağı iyi anlaşılmalıdır. 

Unutmayın termodinamik yasalarını çiğneyemezsiniz, kilo verebilmek için en önemli faktör hala kalori açığıdır.

Şekil 3 Strasser ve arkadaşları ()

Sonuç olarak;

  1. Terleme vücudun artan ısıyı düşürebilme adına devreye soktuğu bir soğutma mekanizmasıdır
  2. Yağ yakma sürecinde yaktığımız yağın %84 kadarı karbondioksit olarak nefes yoluyla dışarı atılmaktadır.
  3. Karbondioksit olarak dışarı atılma sürecine bakarak daha fazla nefes alıp vermenin daha fazla yağ kaybına neden olacağı yanılgısına düşülmemelidir.
  4. Kilo kaybı için en temel gereklilik hala kalori açığıdır.
  5. Daha fazla terlemek için termal eşofmanlar giyerek antrenman yapmak daha fazla yağ kaybına değil daha fazla terlemeye ve su kaybına yol açacaktır.

Hareket ve Antrenman Bilimleri Uzmanı 

Ebubekir Çiftci

KAYNAKÇA

  1. Ruben Meerman, and Andrew J Brown BMJ ;bmj.g
  2. Ivayla I Geneva, Brian Cuzzo, Tasaduq Fazili, and Waleed Javaid. Normal Body Temperature: A Systematic Review. Open Forum Infect Dis. Apr; 6(4): ofz
  3. funduszeue.info
  4. B Strasser, A Spreitzer, P Haber. Fat loss depends on energy deficit only, independently of the method for weight loss. Ann Nutr Metab . ;51(5)

Terlemek kilo verdirir mi?

Haberin Devamı

Bazı bireyler yapı gereği ter bezlerinden daha zengin olabilirler. Terleme; sıcaklık, nem, yaş, cinsiyet, genetik gibi etmenlerden etkilenir. Buradaki amaç vücudu serinletmektir. Teknik olarak yağ yakılmaz, ya da erimez. Bu durumda da daha fazla terleyen biri daha zayıf olacaktır diye bir durum söz konusu değildir.

Sıkı yaptığınız bir antrenman sonucunda çok terlemiş olabilirsiniz. Terlediğiniz için kilo kaybedeceğinizi düşünebilirsiniz. Kilo kaybı, terlediğiniz için değil, sıkı yaptığınız antrenmanın sonucunda kalori açığı oluşturduğunuz ve yağ kaybını desteklediğiniz içindir. Bazen yapılan sporun şiddeti yüksek olmasa da içeriği gereği yakılan kalori fazla olabilir. Kişi daha az terlediği halde daha çok kalori harcayabilir. Dolayısıyla terlemediği halde kilo vermeye devam edeceksinizdir. Yani hedef asla daha fazla terlemek olmamalıdır. Kişinin yapısına uygun önerilen egzersiz programı ile beraber kas gelişimini hedeflemeli ve yağ yakmayı destekleyici program oluşturulmalıdır.

Havanın 40 derece olduğu bir ortamda yatarken terleyebilirsiniz. Ancak hiçbir enerji sarf etmemiş olursunuz. Kalori harcamazsınız. Kilo vermeye etkisi olmayacaktır. Oysa soğuk havada yapılan yürüyüş sizi terletmese bile önemli derecede kalori yakmanızı sağlayacaktır. Bu da metabolizmanızın hızlanması, kilo kaybı, zayıflamayı desteklemek anlamına gelir.

Haberin Devamı

Son olarak bir öneride bulunmak istiyorum. Spor sırasında aşırı terleyen bir vücut yapınız varsa; antrenmandan yarım saat önce ml, antrenman sırasında ml ve antrenmandan yarım saat sonra ml su içmenizi öneririm.

Sonuç: antrenman esnasında terlemiyor olmanız, kalori yakmadığınız, kilo vermediğiniz anlamına gelmez. Sizin için hocanızın önerdiği programları uygulamaya devam edin. Düzgün beslenin. Uykunuza, su tüketiminize özen gösterin. Zayıfladığınızı göreceksiniz.

Sağlıklı aydınlık günler dilerim.

#Kilo Vermek#Terlemek#Terlemek Kilo Verdirir Mi

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası