folik asit yiyecek listesi / Folik Asit Nedir, Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Folik Asit Yiyecek Listesi

folik asit yiyecek listesi

Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?

Folik Asit İçeren Besinler

Hücrenin yapı taşı ve sinir sistemi dokularının oluşumu ve gelişiminde çok önemli bir role sahip olan Folik Asit, B kompleks vitaminleri grubunda yer almaktadır. DNA yapımında da önemli bir yere sahip olan Folik Asit'in vücutta eksik olmasının nedeni olarak yetersiz beslenme gösterilirken, normal beslenen kişilerde ise, ancak sindirim bozukluğunda ve hamilelikte ortaya çıktığı belirtiliyor. Hamilelik döneminde vücudun folik asit gereksinimi bebeğin gelişmesiyle anne adayının besinlere olan ihtiyacının artmasına göre değişiyor. Bebeğin hücre ve sinir sistemi gelişimi için önemli bir yer tutan Folik Asit takviyesine, doktorlar tarafından anne adaylarının hamile kalmalarından önce başlamaları tavsiye edilir. Vücutta depolanmayan B vitaminleri grubunda yer alan folik asidi her gün belli miktarda almak gerekir. Bu vitamin doktor tarafından hap olarak hamilelik döneminde anne adaylarına önerilirken, anne adayının folik asit içeren besinler tüketmesi diğer bir ifadeyle folik asitten zengin gıdalarla beslenmesi tavsiye edilir.

En Çok Yeşil Yapraklı Sebzelerde Bulunuyor

Eksikliğinde yorgunluk, ağızda oluşan yaralar, aşırı hassasiyet ve ishal gibi belirtiler gösteren folik asit, hamilelerde bebeğin gelişimi açısından ayrı bir öneme sahip. Vücutta depo edilmeyen günlük olarak tükettiğimiz gıdalarda bulunan B9 vitamini (Folik Asit), en fazla yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor. Bunun dışında; karaciğer, bira mayası (ekmek yapımında kullanılan), böbrek, yumurta, kabuğu soyulmuş tahıllar, baklagiller ve tohumlu gıdalarda da bol miktarda bulunmaktadır. Folik asid yönünden zengin olduğu halde hamilelere tavuk, kuzu ve dana karaciğerinin tüketimi, içeriğinde aşırı miktarda A vitamini bulunması nedeniyle çok fazla tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Uzmanlar tarafından bunu nedeni olarak da aşırı A vitamini tüketiminin hamile kadınlar için tehlikeli olabileceği belirtilmektedir. 

  Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?  

Folik Asit (B9 Vitamini) İçeren Besinler

Yeşil Yapraklı Otlar ve Sebzeler

  • Lahana
  • Kıvırcık
  • Marul
  • Brüksel Lahanası
  • Karalahana
  • Kereviz
  • Patlıcan
  • Mısır
  • Soya fasulyesi
  • Bamya
  • Bal kabağı
  • Kuşkonmaz
  • Brokoli

  Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?  

Folik Asit İçeren Meyveler

  • Portakal
  • Mango
  • Nar
  • Papaya
  • Kivi
  • Avokado
  • Muz
  • Domates Suyu

  Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?  

Folik Asit İçeren Tohumlu Gıdalar

  • Ay çekirdeği
  • Fındık
  • Yer fıstığı
  • Ceviz

  Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?  

İçinde Folik Asit Bulunduran Diğer Besinler

  • Yumurta
  • Karaciğer
  • Böbrek
  • Buğday ekmeği ve tahıllılar
  • Tüm baklagiller
  • Kuru otlar (fesleğen, kekik gibi)
  • Çay
  • Tahin

 

Hamilelerde Günlük Folik Asit İhtiyacı

Yetişkin bir kişinin günlük folik asit ihtiyacı mikrogramdır. Bu miktar hamilelerde mikrogram olurken, emziren kadınlarda ise, mikrogramdır. Günlük mikrogramın üzerinde tüketilmesinin olumsuz durumlara yol açabileceği belirtiliyor. 

Bakmanızda Fayda Var: Gebelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Not: Folik asit içeren besinler yazımız bilgilendirme amaçlı olup doktor tavsiyesi yerine geçmez. Özellikle hamilelerin beslenme listelerini doktorları tarafından oluşturmaları önerilir.

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Folik Asit Nedir? Folik Asit İ&#;eren Besinler Nelerdir?

B grubundan bir vitamin çeşidi olan folik asit, B9 ismiyle de bilinir. Genellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunan folik asit, bazı besinlere takviye edilmektedir. Suda çözünen bu vitamin, hamilelik, bebeklik ve gelişim çağında büyümeyi desteklediği için oldukça önemlidir. Yeni hücre üretiminde ve üretilen hücrelerin korunmasında aktif rol oynayan folik asit, karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesini de sağlar. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda çok önemli bir görevi vardır. Peki, folik asit faydaları nelerdir, hangi besinlerde bulunur? Folik asit eksikliğinde ne olur? İşte, B9 vitamininin vücut açısından önemi:

Folik Asit Faydaları Nelerdir?

  1. Düşük, nöral tüp defektleri ve doğumsal anomali risklerini düşürür. Bu yüzden hamilelikte mutlaka folik asit içeren besinler tüketilmelidir.
  2. Kalp sağlığını korur ve kalp hastalarına önerilir.
  3. Depresyona yakalanma riski azaltır. Depresyonda olan bireylerin tedavilerine destek olur.
  4. Folik asit ve B12 vitamini, kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
  5. Meme, mide, akciğer, pankreas, servikas ve yumurtalık kanserinin gelişim riskini düşürür.

folik asit

Folik Asit İçeren Besinler Nelerdir?

  1. Yumurta
  2. Kuşkonmaz
  3. Baklagiller
  4. Turunçgiller (Portakal, greyfurt)
  5. Pancar
  6. Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, roka,lahana)
  7. Brüksel lahanası
  8. Fındık
  9. Brokoli (Özellikle piştiği zaman)
  10. Buğday tohumu
  11. Dana karaciğeri
  12. Muz
  13. Avokado
  14. Papaya

Folik Asit Eksikliğinde Ne Olur?

Vücutta fazla olan ve kullanılmayan folik asit, idrar yoluyla atılır. Gün içerisinde folik asit içermeyen besinler tüketildiğinde veya folik asit bakımından zayıf bir diyet uygulandığında kan seviyesindeki B9 vitamininin düşmesine neden olur. Bunun yanı sıra aşırı alkol tüketmek, yeterince taze sebze ve meyve içermeyen diyetler, böbrek diyalizi ve meyve ve sebzelerin aşırı pişirilerek tüketilmesi folik asit eksikliğine yol açabilmektedir. Folik asit eksikliği, kendini bazı belirtilerle gösterir.

b9 vitamini

Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

  1. Halsizlik, yorgunluk
  2. Sinirlilik hali
  3. Uyuşukluk hissi
  4. Büyümede yavaşlama
  5. Kas güçsüzlüğü
  6. İshal
  7. Karıncalanma, batma ve yanma gibi nörolojik belirtiler
  8. Baş dönmesi
  9. Bağ ağrısı
  10. Mide bulantısı, karın ağrısı, kusma
  11. Kilo kaybı
  12. Ten renginde solukluk
  13. Nefes darlığı

Yukarıda verilen belirtiler folik asit eksikliğinde en çok görülen belirtiler arasındadır. Kandaki folik asit seviyesinin aşırı düşmesi durumunda ise daha ciddi belirtiler görülmeye başlar. Bunlardan birkaçı; Ciltte kızarıklık, hızlı kalp atışı, dilde hassasiyet ve pürüzsüzleşme, ağız köşelerinde çatlak, ağızda ülsere benzer kanamalı yaralardır. Bu belirtilerden birkaç tanesi veya hepsi sizde varsa, zaman kaybetmeden doktora başvurmanız gerekir.

folik asit (b9 vitamini)

Folik Asit Takviye Olarak Alınabilir Mi?

Folik asit sentetik olarak üretilerek vitamin takviyelerinde kullanılmaktadır. Folik asit takviyesi alan kişilerde alerji nedeniyle ortaya çıkan nefes darlığı, kurdeşen, dudak, yüz, boğaz ve dil bölgesinde şişme belirtileri görülürse acilen doktora başvurmaları gerekir. Bu belirtiler seyrek görülse de, ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bunun yanı sıra vitamin takviyelerinde görülen yan etkiler şu şekildedir;

  1. Mide bulantısı
  2. İştah kaybı
  3. Vücutta kızarıklık
  4. Gaz
  5. Şişkinlik
  6. Uyku problemleri
  7. Huzursuz veya heyecanlı hissetmek.

folik asit takviyesi

Hamilelikte Folik Asit (B9) Alınmalı Mı?

Hamilelik esnasında vücudun folik asit ihtiyacı artmaktadır. Hamilelikte folik asit ihtiyacını besinlerden karşılamak ise zorlaşır. Bu nedenle doktor tavsiyesiyle takviye ilaçlar kullanılabilir. Fetüsün hızlı büyüyebilmesini desteklemek için, hamilelikte besinlere ek olarak mg'lık folik asit hapı tüketmesi gerekir. Ancak daha önce bahsettiğimiz gibi bu durum hamilelerin kendi doktorları gözetiminde olması gerekir. Doktorun önermediği hiçbir şey tüketilmemelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. B vitamini içeren besinler nelerdir?
  2. B12 vitamini hangi besinlerde bulunur?
  3. Demir eksikliğinde ne olur?
  4. Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir?
  5. Aşırı folik asidin yan etkileri nelerdir?

Folik asit içeren besinler nelerdir? Hangi yiyeceklerde folik asit var?

Folik asit anne adaylarının gebe kalmadan önce başlaması gereken, bebeğin gelişiminin eksiksiz ve sağlıklı olarak tamamlanabilmesi için alınması oldukça önem arz eden vitamindir. Peki bu vitamini içeren yiyecekler hangileridir? İşte içeriğinde folik asit bulunan besinler…

Yayınlanma:

Folik asit içeren besinler nelerdir? Hangi yiyeceklerde folik asit var?

B vitamini ailesinden olan folik asit yeni hücrelerin oluşmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kan yapımı, DNA ve RNA üretimi gibi faydaları da vardır. Folik asit ilaç gibi algılansa da birçok besinin içeriğinde bulunur. İşte Folik asit içeren besinler…

FOLİK ASİT NEDİR, NE İŞE YARAR?

Folik asit, B vitamini ailesinin bir üyesidir ve folat ya da B9 vitamini olarak bilinir. Folat kan yapımında, yeni hücre oluşmasında ve hücrelerin yaşamına devam etmesinde aynı zamanda DNA ve RNA üretiminde kullanılmakta olan bir vitamindir. Bunlara ek olarak damarların sertliğine neden olan homosisteinin normal değerlerde kalmasını sağlayarak; kalp krizi, bunama ve felç risklerini azaltır.

folik-asit-içeren-besinler

FOLİK ASİT NE KADAR KULLANILMALI, NE ZAMAN BIRAKILMALI?

Folik asidin hamileliklerden yaklaşık 3 ay önce alımına başlanması ve hamileliğin haftasının sonuna kadar devam edilmesi gerekir. Yapılan araştırmalarda hamilelik öncesi ve hamileliğin haftası sonuna kadar olan dönemlerde bu vitamini yeterince alan annelerin bebeklerinde bel açıklığı (Spina bifida) hastalığının % 70 oranında önlendiği saptanmıştır.

FOLİK ASİT İÇEREN BESİNLER

– Kuşkonmaz
– Brokoli
– Yeşil yapraklı sebzeler
– Bamya
– Brüksel lahanası
– Karnabahar
– Pancar
– Turunçgiller
– Avokado
– Mercimek
– Fasulye
– Bira mayası
– Yumurta
– Tahıllar
– Badem-fıstık
– Ispanak
– Yosun
– Maydanoz-nane
– Bezelye
– Kereviz
– Muz
– Ayçekirdeği
– Karaciğer
– Elma, üzüm gibi meyveler
– Kırmızı ve beyaz et türleri
– Lahanagiller

Folik asit kilo aldırır mı?İlginizi ÇekebilirFolik asit kilo aldırır mı?

annebeyazDNAhamilehamilelikKalp kriziRNAyumurta

Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur? En Çok Hangi Yiyecek ve Gıdalarda Folik Asit Var? Folik Asit İçeren Sebze ve Meyveler

Proteinocean

Blog

Sağlık

Sağlık

15 Haziran

Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur? En Çok Hangi Yiyecek ve Gıdalarda Folik Asit Var? Folik Asit İçeren Sebze ve Meyveler cover

Folik asit vitamini, B9 vitaminin farklı bir türü olarak nitelendirilmektedir. Vücut genelinde birçok noktada işleve sahip olan folik asit, suda çözünme özelliği bulunan, sentetik formdaki vitamin türüdür. Besinlerin birçoğunda etkili şekilde yer alan folik asit, gereli durumlarda dışarıdan takviye edilebilir. Günlük beslenme düzeninin doğru şekilde hazırlanması, vücudun ihtiyaç duyacağı folik asit miktarının alınmasına yardımcı olacaktır. Özellikle hamilelik sürecinde kullanılması gereken folik asit, hücre bölünmesinde ve bebeğin zihinsel gelişiminin sağlanmasında etkin rol oynamaktadır. Ergenlik döneminde de etkin şekilde rol alan folik asit, büyüme ve gelişme sürecinin bir numaralı aktörleri arasında yerini almıştır. Folik asit içeren sebze ve meyveler, folik asidin genel özellikleri ve faydaları, yazı başlıkları içerisinde ele alınmıştır.

Folik Asit Ne İşe Yarar, Özellikleri Nelerdir?

Folik asit kullanımı, vücuttaki birçok hücre ve yapının gelişimini sağlamaktadır. Vücudun birçok bölgesinde ihtiyaç duyulan folik asit, özellikle hücre bölünmesi ve üretimi için etkin rol oynamaktadır. Vücuttaki RNA ve DNA yapılarının kopyalanabilmesi için gerekli olan azotlu organik baz moleküllerinin üretimi, folik asit sayesinde gerçekleşmektedir. Kan damarları içerisinde yer alan kırmızı kan hücrelerinin gerekli olgunluğa erişmesi için folik asit vitaminine ihtiyaç duyulmaktadır. Folik asit miktarının yeterli düzeyde olmaması, çocuk ve yetişkinlerde ortaya çıkan makrositik megaloblastik anemi adındaki hastalığın oluşmasına yol açmaktadır. Folik asi üretimi, insan vücudu tarafından yapılamamakta ve yeterli miktarda vitamin depolanmamaktadır. Folik asit sentezinin yapılamaması sebebiyle, besinler ve takviyeler kullanılarak gerekli folik asit miktarının vücuda girmesi gerekmektedir.

Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?

Folik asit içeren besinler, tüm özellikleriyle ele alınmıştır:

  • Fasulye, mercimek ve bezelye gibi baklagiller, folik asit açısından oldukça zengindir.
  • Kuşkonmaz, folat ve folik asit bakımından oldukça zengindir. Mineral bakımından da yoğun içerikli olan kuşkonmaz, günlük folik asit ihtiyacının %34’lük kısmını karşılamaktadır.
  • Yumurta, en fazla folik asit içeren besinler arasında yer almaktadır. günlük olarak yumurta tüketimi, ihtiyaç duyulan folik asidin alımı için yeterli olacaktır.
  • Yeşil yapraklı sebzelerin tamamı, folik asit açısından zengin sayılmaktadır. Günlük beslenme programına, yeşil yapraklı sebzeler eklenerek, folik asit alımı sağlanmalıdır.
  • Pancar türleri, ihtiyaç duyulan folik asit vitamini için etkili sebzelerdir. C vitamini potasyum ve manganez açısından da zengin olan pancar, günlük folik asit ihtiyacının 3’te birini karşılayacaktır.
  • Portakal, greyfurt, limon ve mandalina gibi turunçgiller, folik asit bakımından oldukça zengindir.
  • Brüksel lahanası, vitamin, mineral ve folik asit açısından zengin bir sebzedir.
  • Brokoli tüketimiyle, folat ve çeşitli mineralleri bir arada barındırmaktadır.
  • Fındık, fıstık ve ceviz gibi kabuklu yemişler, folik asit bakımından zengin kaynaklardır.
  • Dana karaciğeri, en zengin folik asit kaynakları arasında yer almaktadır. 85 gramlık karaciğerde, mg folik asit bulunmaktadır.

Folik Asidin Faydaları Nelerdir?

Folik asidin getirileri ve vücuda olan etkileri, aşağıda belirtilmiştir:

  • Doğumsal anomali oluşumunu engellemekte ve erken doğum riskini ortadan kaldırmaktadır.
  • Depresyon oluşum riskini en aza indirmektedir.
  • Kalp hastalıklarını engellemekte ve kalp sağlığını korumaktadır.
  • Kardiyovasküler hastalıkların oluşumunu engellemektedir.
  • Kalp hastalıkları sonrası ortaya çıkan yüksek homosist değerinin düşmesini sağlamaktadır.
  • Folik asit ve B12 vitaminlerinin birlikte alınması, kalp ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaktadır.
  • Gebelik döneminde düzenli şekilde alınmasıyla, bebeğin sağlıklı gelişmesini sağlamakta ve hamilelik komplikasyonlarını engellemektedir.
  • Gebelik öncesinde düzenli olarak folik asit alınması, hamile kalma ihtimalini artırmaktadır.
  • Planlı gebelik şansını artırmakta ve erken doğum risklerini ortadan kaldırmaktadır.

Folik Asit Eksikliğinin Sebepleri Nelerdir?

Folik asit eksikliği nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Vücuda alınan folik asit vitamininin, sindirimden geçmesini engelleyen, çölyak hastalığı ve kısa bağırsak sendromu, folik asit eksikliğine yol açmaktadır.
  • Gastrik bypass ameliyatı geçiren kişilerde, folik asit eksikliği meydana gelmektedir.
  • Mide asidinin yetersiz olması durumunda, folik asit eksikliği görülmektedir.
  • Kronik alkolizm sendromu, folik asit eksikliğine yol açmaktadır.
  • Taze meyve ve sebzelerin az tüketilmesi, folik asit eksikliğine ol açmaktadır.
  • Gebelik döneminde, kişilerde folik asit eksikliği görülmektedir.
  • Sürekli diyaliz ilacı alımı, folik asit eksikliğine yol açmaktadır.

Diğer Blog Yazıları

Image

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası