mantarların zehirli olduğunu nasıl anlarız / Mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılabilir mi ? - Özel Haber - Tarım TV

Mantarların Zehirli Olduğunu Nasıl Anlarız

mantarların zehirli olduğunu nasıl anlarız

Sorulara Dön

Merhabalar, mantarlar alemi (fungi) çok çok büyük ve etkileyici güzellikte bir alemdir.

Zehirli mantarların bazı türleri (sinek mantarı-amanita muscaria) ilk bakışta anlaşılabilse de bazı türleri ise zehirliyi zehirsizden ayırmak için uzman olmak gerekir. Bazı türler birbirine o kadar çok benzer ki (sap ve şapka görüntüsü, boyut vb) ayırt etmek çok zordur. Eklediğim kitap bu konuda bir rehber olma özelliği taşısa da işin uzmanına danışmadan ve emin olmadan kesinlikle tüketmeyiniz. Yıllardır mantar toplayıp yiyen köylüler bile şaşırıp zehirli mantar tüketebiliyor.

Ben uzun zamandır sadece marketten alıp tüketiyorum. Doğaya mantar mevsiminde çıkıp bulduğum türlerin fotoğraflarını çekmeyi daha çok seviyorum.

görüntülenme

Kaynaklar

  1. Y. Erdem. (). Mantar Avcısının El Kitabı.
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Mantarın zehirli olup olmadığını belirleyen net bir kriter yok. Ülkemizin her köşesinden toplanan mantarlar, laboratuvar ortamında incelendikten sonra zehirli olup olmadığı belirleniyor. Yani, mantar konusunda tecrübeli ve bilgili olmayan kişilerin zehirli mantarları tespit edebilmesi çok zor. Ancak dikkat çekici renge sahip olan mantarların geneli zehirli oluyor. Mantarları tanımak uzmanlık ve bilgi gerektiriyor.

Ülkemizde yaklaşık 2 bin beş yüz farklı mantar türü mevcuttur. Bu türlerden tanesi zehirli, ortalama 10 tanesi ise öldürücüdür. Eğer mantarlar hakkında uzmanlığınız yoksa, bu mantarlara doğada rastlayabilir ve zehirli olduğunu anlamayabilirsiniz.

Zehirli mantarların 1 adedi bile zehirlenmeye yetecek kadar güçlüdür. Özellikle ölümcül mantar türleri, çok tehlikelidir. Ölümcül mantar tüketildikten sonra tıbbi olarak yapılabilecek fazla bir şey yoktur.

görüntülenme

Kaynaklar

  1. By Eric Biggane. Zehirli Ve Yenilebilir Mantarlar Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır?. (10 Temmuz ). Alındığı Tarih: 10 Temmuz Alındığı Yer: Wilfdfooduk

    Gıda zehirlenmesi belirtileri

    Gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler saat içinde meydana gelir. Gıda zehirlenmesi genellikle gün sürer ancak bakterinin türüne, enfeksiyonun şiddetine ve genel sağlık durumuna bağlı olarak bir haftaya kadar devam edebilir. En yaygın görülen belirtiler sindirim yolunun (mide ve bağırsak) enflamasyonundan kaynaklanan kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Nedene bağlı olarak, belirtiler dâhilinde ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, dehidrasyon, kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de görülebilir. Nadir olgularda, gıda zehirlenmesi sinir sistemine zarar verecek kadar ciddi olabilir.


    Gıda zehirlenmesi nasıl teşhis edilir?

    Kişi hastaneye kaldırıldıysa, doktor tansiyon, nabız, solunum hızı ve sıcaklık da dahil olmak üzere kişiyi fizik muayeneden geçirir. Kişinin ne kadar dehidrasyona (su kaybı) uğradığı değerlendirilir ve karın bölgesi de muayene edilebilir. Kişiden dışkı veya kusmuk örneği alınarak kan ya da mukus içerip içermediğine bakılabilir. Örnek daha sonra gıda zehirlenmesinin nedeninin tam olarak anlaşılabilmesi için laboratuvara gönderilir. Enfeksiyon testi yapmak üzere idrar örneği de alınabilir.

    Gıda zehirlenmesi tedavisinde ilk müdahale

    Gıda zehirlenmesi belirtilerinden kusma, karın ağrısı ve ishal şikayetleri olan kişiler, mutlaka bol su tüketmelidir. Genellikle besin zehirlenmeleri gün içerisinde kendi kendine geçebilir. Ancak belirtiler yoğunsa ve her hangi bir düzelme göstermiyorsa mutlaka doktora başvurulmalı ve doktora başvurmadan ilaç kullanılmamalıdır. Sindirim sistemi belirtileri olan kişiler öncelikle etraflarındaki kişilere de hastalığı bulaştırmamak için tuvalet ve el temizliklerine çok dikkat etmelidir. Çünkü bu mikroorganizmaların çoğu dışkı yoluyla yayılabilir.

    Gıda zehirlenmesi tedavisi nasıl olmalı?

    Gıda zehirlenmesi vakalarının çoğu doktora gitmeden birkaç gün içinde geçer. Ancak rahatsızlık birkaç günden fazla sürerse, kişinin dışkısında kan veya sarı ya da yeşil renkli mukus varsa, kişi gebeyse tıbbi yardım alması gerekir. Ayrıca gıda  zehirlenmesi geçiren kişinin çok yaşlı ya da bebek olması halinde de doktora gidilmesi önerilir. Bazen belirli bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotik verilebilir. İyileşme zamanı enfeksiyon türüne, kişinin yaşına, sağlık durumuna ve başka bir hastalığının olup olmamasına bağlıdır. Ciddi kimyasal zehirlenmeler dışında genellikle mide yıkanması zorunlu değildir. Toksin bir etken varsa mide yıkanması gerekebilir. Bu da genellikle besin zehirlenmelerinde karşılaşılan bir durum değildir.

    Gıda zehirlenmesi yaşayan kişiler dikkatli beslenmeli

    Gıda zehirlenmesi yaşayan kişilerin daha dikkatli beslenmesi gerekir. Besin zehirlenmesi yaşayan kişiler laktoz içeren sütten ve kafeinden uzak durmalıdır. Hazmı kolay olan haşlanmış patates, makarna, pirinç gibi besinler ve çorba, yoğurt, tuzlu kraker, yoğurt gibi mide bulantısını arttırmayacak besinleri tercih etmelidir.

    Gıda zehirlenmesini başka hastalıklarla karşılaştırmayın

    Gıda zehirlenmesi ile ortaya çıkan karın ağrısı safra kesesindeki sorunlarla, ateş, bulantı ve kusma gibi belirtiler bakteriyel veya viral hastalıklarla karıştırılabilir. Ortaya çıkan belirtileri direkt olarak gıda zehirlenmesine bağlamaktansa acilen doktora başvurmak en doğrusu yöntemdir.

    Gıda zehirlenmesinden korunmak için neler yapılmalı?

    Gıda zehirlenmesinden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler:

    • Zararlı bakterileri öldürmek için eti doğru şekilde çözüp pişirdiğinizden emin olun.
    • Çiğ et/sebze ve yemeye hazır gıdalar için farklı kesme tablaları kullanın.
    • Isıtılan yiyeceklerin kaynayana kadar ısındığından emin olun ve yiyecek hazırlama veya yemeye hazır gıdalara dokunmadan önce ellerinizi yıkayın.
    • Sebze ve meyveleri akan suyun altında yıkayın.
    • Pastörize edilmemiş süt, çiğ yumurta ve az pişmiş et tüketmekten kaçının.
    • Çiğ et sularının diğer gıdalarla temas etmesine engel olun.
    • Evcil hayvanları tezgâhlardan ve yiyeceklerden uzak tutun.
    • Yiyecekleri birkaç saatten, sıcak günlerde ise bir saatten fazla dışarıda bırakmayın ve kalan pişmiş yemekleri soğur soğumaz buzdolabına koyun.
    • Yiyeceklere temas etmeden önce elinizde kesik varsa bunları yara bandıyla kapatın.

    Mantar zehirlenmesi belirtileri

    Mantar zehirlenmesinin belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişebilir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerine göre de 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine neden olan mantarların yenmesi durumunda; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir.

    Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 (altı) saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonunda koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir.

    Mantar zehirlenmesi tedavisi

    Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir. Hemen bir tıbbi kuruluşa başvurmalı ve mümkünse gidilen tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir.

    Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir. Genellikle teşhis sonrası ilk tedavi aşamasında kişinin kusması sağlanır. Kaybedilen sıvı ve elektrolit miktarı farklı ilaçlar sayesinde yerine konulabilir. Farklı zehirlenme tiplerine karşı farklı ilaç tedavileri uygulanır.

    Türkiye&#x;de yenilebilen mantar türleri

    Türkiye’ de yenilebilen mantarlar;

    • Kuzu göbeği mantarı
    • Tirmit
    • Doru renkli mantar
    • Çayır mantarı
    • İstiridye mantarı
    • Biftek mantarı
    • Kuzu mantarı
    • Çörek mantarı
    • Çam kabara mantarı
    • Karakız mantarı
    • Kayın mantarı
    • Domalan
    • Kanlıca mantarı
    • Bal mantarı
    • Sığır dili
    • Kar çanı
    • Pullu mantarı
    • İmparator mantarı
    • Dede sakalı
    • Kıvırcık mantar

     Kesinlikle tüketilmemesi gereken mantar türleri ise,

    • Ağulu mantar
    • Yalancı dede mantarı
    • Al sinekçi mantarı
    • Ölüm meleği

    Mantarlar uygun şekilde toplandıktan sonra hemen pişirilmelidir. Pişmiş mantar diğer pişmiş yemekler gibi buzdolabında saklanabilir. Bunun dışında mantarı saklamak için kurutma, konserve yapma, tuza yatırma gibi saklama işlemleri de bulunmaktadır. Eğer mantarı dondurarak saklamak istiyorsanız mutlaka derece ve altındaki sıcaklıklarda saklamanız gerekmektedir.

    *Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
    *Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

    RANDEVU AL  

    nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.