sgdp sigorta kolu / Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) Tutarları

Sgdp Sigorta Kolu

sgdp sigorta kolu

)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) Nedir?

Sosyal Güvenlik Destek Primi belirli yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirip emeklilik ve yaşlılık aylığı bağlanan sigortalıların yaşlılık aylığı kesilmeden hizmet akdine tabi çalışmaları halinde işverenlerinden, kendi nam ve hesabına tabi çalışmaları halinde kendilerinden alınan primdir.

Hizmet Akdine Tabi Çalışmalarda Sosyal Güvenlik Destek Primi

Sigortalıların emeklilik sonrası çalışmaları, Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kapsamında değerlendirilmektedir. Emeklilik sonrası belirtilen şartlarla çalışmaya başlayan sigortalıların prime esas kazançları üstünden, Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintisi yapılmaktadır. Çalışanın prime esas kazanç toplamı dikkate alınarak gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintisi; %2’lik Kısa Vadeli Sigorta Kolları Primi İşveren Payı, %22,5 Sosyal Güvenlik Destek Primi İşveren Payı ve %7,5 Sosyal Güvenlik Destek Primi İşçi Payı olmak üzere toplam %32’dir.

İlk defa sigortalılıkları tarihinden önce başlayan sigortalıların Sosyal Güvenlik Destek Primine tabi olarak gerçekleştirdikleri çalışma süreleri, kendilerine emeklilik hakları bakımından bir avantaj sağlamamaktadır. Bu çalışma süreleri dikkate alınarak emekli aylıklarının yeniden belirlenmesi mümkün olmamaktadır. Ödenen Sosyal Güvenlik Destekleme Primlerinin emekli aylığına herhangi bir etkisinin oluşması söz konusu olmamaktadır.

Kendi Nam ve Hesabına Tabi Çalışmalarda Sosyal Güvenlik Destek Primi

yılı Ekim ayı başından sonra yaşlılık ve emeklilik aylığı bağlanıp (4/b) çalışması olanların aylıklarından yılında % 12, yılında % 13, yılında % 14 ve ila Temmuz ’ e kadar % 15 oranında, Temmuz sonrasında ise, yaşlılık ve emeklilik aylığı bağlanıp Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 4. Maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine tabi (4/b’ li ) çalışan sigortalıların ise;

Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun&#; un Maddesi ile getirilen düzenlemeden sonra Sayılı Kanuna geçici Madde eklenmiştir. Anılan madde ile;
“Birinci fıkranın (b) bendinde belirtilen %15 oranı, yılı Temmuz ve takip eden ödeme dönemlerine ilişkin olmak üzere %10 olarak uygulanır.” denilmektedir.

Emeklilik Sonrası SGDP’li İşe Girişlere Dikkat!

8/9/ öncesi işe giren sigortalıların emeklilikte yaş şartını kaldıran sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından yaklaşık bir milyon vatandaş 3/3/ tarihinden itibaren emekli aylığı başvurusunda bulunmuş olup, bu sayının ilerleyen süreçte 2, milyona ulaşacağı düşünülmektedir.

EYT’li sigortalıların büyük kısmının emeklilik sonrası çalışmaya devam edecek olmaları nedeniyle, bu vatandaşlar adına işverenlerince yapılacak sosyal güvenlik destek primine tabi bildirimlerin emekli aylıklarının bağlanması noktasında sorun oluşturmaması için bazı hatırlatmalarda bulunmakta fayda var.

SGDP’li işe giriş bildirgesi ne zaman verilir?

Emeklilik nedeniyle işten ayrılan sigortalıların sosyal güvenlik destek primine tabi çalışabilmeleri için sırasıyla;

İşverenlerince tahsis talep tarihinden en erken bir gün (tahsis talep tarihi + 1 gün) sonrası için SGDP sigorta kolundan işe giriş bildirgesi verilmesi gerekiyor.

Örneğin, 15/3/ tarihi itibariyle işten ayrılış bildirgesi düzenlenmiş sigortalının aynı gün (15/3/ tarihinde) emeklilik başvurusunda bulunmuş olması halinde 16/3/ veya sonrası bir tarihte SGDP’li olarak çalışmaya başlaması mümkün olduğundan işe giriş bildirgesinin de 16/3/ veya sonraki bir tarih itibariyle verilmesi mümkündür. 15/3/ tarihi itibariyle emeklilik nedeniyle işten ayrılmış sigortalının 22/3/ tarihinde emeklilik başvurusunda bulunması halinde ise SGDP’li olarak işe başlayacağı tarih 23/3/ veya sonrası bir tarih olabilecektir.

Uygulamada, emeklilik nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilmiş sigortalıların emeklilik başvurusunda bulunmadan işten ayrılış tarihini izleyen gün itibariyle SGDP’li işe giriş bildirgelerinin verildiği, haliyle emeklilik başvurularının SGDP’ye tabi işe giriş bildirgesinin verildiği tarih itibariyle veya daha sonraki bir tarihte verildiği durumlara sıklıkla rastlanılmaktadır.

SGDP’ye tabi çalışmanın emeklilik başvurusundan en az bir gün sonra başlayabileceği aksi halde emekli aylıklarının bağlanmayacağının göz önünde bulundurularak, bu durumdaki sigortalıların işten ayrılış tarihlerinin emeklilik için başvuruda bulundukları tarihe, SGDP’li işe giriş tarihlerinin ise emeklilik başvuru tarihini izleyen ilk güne çekilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, işten ayrılış bildirgesindeki işten ayrılış tarihinin 10 gün içinde; işe giriş bildirgesindeki işe giriş tarihinin izleyen ilk iş gün içinde elektronik ortamda güncellenmesi mümkün olup, bu süreler geçirilmiş ise işten ayrılış ve işe giriş tarihlerinin düzeltilmesi için ilgili sosyal güvenlik merkezine bir dilekçe ile başvurusunda bulunulması icap etmektedir.

SGDP’li işe girişlerde hata mesajlarına dikkat!

Emeklilik başvurusunda bulunmuş olması kaydıyla emeklilik işlemleri henüz sonuçlanmamış olsa bile, emeklilik sonrası çalışmaya devam edecek sigortalılar için emeklilik başvuru tarihi + 1 gün veya daha sonrası bir tarih itibariyle SGDP sigortalı kolundan işe giriş bildirgesi verilmesi mümkündür.
Bu kapsamda işten ayrılış nedeni Emeklilik olarak bildirilmiş sigortalıların emekli aylıkları bağlanmamış olsa da işe giriş bildirgesinde SGDP sigorta kolunun seçilmesine izin verilmektedir.

Buna karşın sürekli iş göremezlik geliri almakta olan veya hak sahibi olarak ölüm aylığı alan vatandaşların kendi çalışmalarından dolayı emekli aylığına başvurdukları durumda yahut farklı nedenlerle SGDP sigorta kolundan işe giriş bildirgesi verilmesine izin verilmediği görülmektedir. Bu durumdaki sigortalılar için emeklilik başvurusunda bulunmuş olmaları kaydıyla emeklilik başvurusunda bulundukları tarih veya sonrası bir tarih itibariyle düzenlenecek işe giriş bildirgesinde sigorta kolunun 0- Tüm Sigorta Kolları (zorunlu) seçilerek işe giriş bildirgesinin onaylanması, hemen ardından “işe giriş bildirgesi güncelleme” ekranı vasıtasıyla sigorta kolunun SGDP olarak güncellenmesi gerekiyor.

İşten ayrılış bildirgesi verilmeyen sigortalılar ne yapabilir?

Emeklilik nedeniyle işten ayrılmak isteğimi işverene noter kanalıyla bildirmeme rağmen işveren işten ayrılışımı yapmıyor. Arabulucuya da başvurdum. Bu ay emekli aylığı başvurusunda bulunmak için ne yapmam gerekir? Nazmi Y.

Emekli aylığına başvurabilmek için öncelikle sigortalının çalıştığı işyerinden ayrılması gerekiyor. Sigortalının çalıştığı işyerinden ayrıldığı hususu ise işverenince düzenlenen sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile SGK’ya bildirilmektedir. İşten ayrılış bildirgesinin işverence düzenlenmediği durumlarda yapılacak işlemler ise Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 18/4. fıkrasında açıklanmıştır.

Anılan fıkrada yer alan “Çalışmakta olduğu işyerinin kapanması, işverene ulaşılamaması, sigortalılardan çalışılmadığına dair ihbar veya bildirimde bulunulması ve benzeri sebeplerle sigortalının işten ayrıldığına dair Ünitece varılacak kanaate göre aylık prim ve hizmet belgesinde en son bildirilen tarih esas alınarak işten ayrılış bildirgesi re’sen düzenlenebilir.” şeklindeki açıklamalara istinaden bir dilekçe ve eki fesih bildirimiyle birlikte işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine müracaat etmeniz gerekiyor.

Bu durumda emeklilik nedeniyle yapılan fesihlerde ihbar süresine uyma zorunluluğu olmadığı dikkate alınarak, aylık prim ve hizmet belgesindeki en son tarih ya da noter kanalıyla yapılan bildirim tarihi esas alınarak, işten ayrılış bildirgesi ilgili sosyal güvenlik merkezince re’sen düzenlenebilecektir.

(Kaynak: Eyüp Sabri Demirci / funduszeue.info

Emeklilikten sonra çalışanlarda sosyal güvenlik destek primi kesilecek mi?

4/1-(c) Kapsamındaki Emeklilerin 4/1-(a) (SSK'lı olarak ) yeniden çalışmaya başlaması durumunda SGDP kesilecek mi?

Özel sektörde 4/1-(a) kapsamında çalışmaya başlayanların aylıkları kesilmemekte, SGDP'ye tabi çalışabilmektedir. Ancak kamuda 4/1-(a) kapsamında çalışmaya başlayanların aylıkları kesilmekte, aylıklarından tüm sigorta kolları için prim yatırılması gerekmektedir. (SGDP yatırılamaz.)

Emekli veya yaşlılık aylığı almakta iken kamuda yeniden göreve girenlerin aylıklarının durumu sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 30 uncu maddesi ile düzenlenmiştir. Bu hükmün ikinci fıkrasında aylığı kesilecek olanlar, dördüncü fıkrasında ise aylığı kesilmeksizin çalışabilecek olanlar belirtilmekte.

sayılı Kanunun 30 uncu maddesi kapsamında sayılan işyerlerinde yani kamuda 4/1-(a) kapsamında çalışılması durumunda aylıklar kesilecektir. Bu kişilerden uzun ve kısa vadeli primler ile genel sağlık sigortası primi alınacak olup, sosyal güvenlik destek primi alınmayacaktır.

Bu durumun tek istisnası sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (f) bendine göre "Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler"dir. Bu kapsamdakilerin hem aylıkları kesilmemekte, hem de SGDP kapsamında çalışması mümkün olmaktadır.

4/1-(c) Kapsamındaki Emeklilerin 4/1-(b).(Bağkur-lu olarak ) kapsamında yeniden çalışmaya başlaması durumunda; SGDP kesilecek mi?

sayılı Kanunla sayılı Kanunun Geçici 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırıldığından, tarihinden itibaren bu kişilerin emekli aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilmeyecektir.

4/1-(c) Kapsamındaki Emeklilerin 4/1-(c)(Emekli Sandığı) kapsamında yeniden çalışmaya başlaması durumunda; SGDP kesilecek mi?

Emekli aylığı almakta ikin Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışılması durumunda aylıklar kesilecektir. Bu kişilerden uzun ve kısa vadeli primler ile genel sağlık sigortası primi alınacak olup, sosyal güvenlik destek primi alınmayacaktır.

*Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi Yapılan sigortalılar için Kısa Vadeli Sigorta Kolları Primi Alınır mı?

Aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilen sigortalılardan ayrıca kısa vadeli sigorta kolları primi alınmayacak olup sigortalının iş kazası geçirmesi veya meslek hastalığına tutulması halinde, bu sigorta kollarından sağlanan yardımlar yapılmayacaktır.

*SGDP uygulamasında üst sınırlar belirlenir mi?

Aylıklardan kesilecek SGDP tutarının 4/1-(b) sigortalılarına ilgili yılın Ocak ayında ödenen en yüksek yaşlılık aylığından alınabilecek sosyal güvenlik destek priminden fazla olamayacağı hüküm altına alınmış olup, bu hüküm doğrultusunda ve sayılı Kanunların ilgili hükümlerine göre yaşlılık ve malullük, sayılı Kanunun mülga hükümlerine göre yaşlılık aylığı almakta olanlardan Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte ve sonrasında 4/1-(b) kapsamında sigortalı olanların aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir. Aylıklardan SGDP kesilecek sigortalılar için prim oranları yılından sonra % 15 olarak uygulanmakta

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası